Manjaro update

Fórumok

Sziasztok!

Dedikált Manjaro fórum hijján ide irnám, hátha. Aktív Manjaro felhasználók közül van valakinek update problémája? Hiba ugyan nincs, de feltűnt, hogy egy ideje semmilyen update nem jön.

Hozzászólások

Az arch szinte naponta frissít valamit, de ha egyik nap kimarad, akkor másnap már van.

Azt tapasztaltam, hogy a rendszeres frissítéseknél mintha gyakrabban frissülne a Thunderbird-csomag. A Firefox-nál is sűrűbben!

Nem használom a Thunderbird-et, de engedem frissülni folyamatosan, mivel nem dobtam ki még, mert része az alapcsomagoknak, és azokhoz nem nyúlok.

:(

A Manjaro kicsit nyakatekert tud lenni, mert túlbonyolítják Pamac-kal, vagy mit használnak most. Mondanám, hogy terminálban futtass sudo pacman -Syu parancsot, de az meg összeakadhat a Pamac-kal. Ez az erőltetett felhasználóbarátság ára, mikor próbálják mókolással elfedni a dolgok működését átlag felhasználók elöl, ami nem hogy egyszerűsödést, de sokszor inkább csak felesleges bonyodalmakat okoz.

Nekem naponta vannak update-ek, igaz vanilla Arch, és abból is be vannak kapcsolva a Testing tárolók, meg spéci kerneltároló is (amd-znver2-linux). Az is igaz, hogy az Arch-osok is kezdenek tunyulni, sokszor egy-egy új kernelverzió meg új verziós Thunderbird 5-8 hétig tart, mire frissül, pedig korábban 1-2 napnál nem tartott tovább a stable tárolókban sem. A glibc csomag pl. május 17-e óta nem frissült 2.33-5-ről újabb verzióra, pedig szinte az összes disztrón elérhető, még olyan konzervatív disztrókon is, mint a Debian stable, Ubuntu LTS, Mint, CentOS, stb. is, ha más nem, 2.35-ből backportolva. Nem kicsit kínos, főleg, hogy a 2.33 összes alverziója sebezhető. A Fedora csapata 24 órán belül foltozta, megjelent a tárolókban a 2.34-es, még májusban.

A december végi, és augusztus végi időszak meg minden disztrónál és fejlesztői projektnél pangás, mert mindenki karácsonyozik, szilveszterezik, kirándul, nyaral, szabadságon van, nincs gép előtt, kórházban, fogorvosnál fetreng a folyamatos ünnepi zabászat miatt, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A pamac a libalpm-re épül, amit a pacman szállít. Nem akad össze a pacman-nel, nem is értem miről beszélsz... Én is pacman-t (meg yay-t, ami szintén a libalpm-re épül) használok konzolon és semmi probléma nincs. Semmi bonyolultság meg elfedés nincs, ha nem kell gui a csomagtelepítőhöz, nem használod. 

Én is csak kizárólag CLI-ben használom a pacmant, meg Archot, nem használok GUI-t szinte semmire. Böngészőn, Steam-en, 1-2 játékon kívül minden alkalmazásom terminálban fut, CLI/TUI szoftver, saját script, stb., gyorsbillentyűre bedrótozva, nem kell gépelgetnem sem semmit, meg parancssori kapcsolókat fejben tartani. De manjaro-soktól sokat hallok panaszkodni, ha mindkettőt próbálja használni, Pamac-ot és pacmant is, akkor csomagok között kavar lesz, lásd ezt a videót. Említi azt a problémát is, hogy Manjaro-n az AUR is be tud zavarni.

Emiatt én már Manjaro-t seninek nem ajánlok, aki nem tud Arch-ot telepíteni (bár már van benne egy nagyon spártai telepítő is), az tegyen fel Arco-t vagy Endevour-t, ezek mindegyike vanilla Arch, rendes telepítővel, kulcsra készen, érzetre nem sokban fog különbözni egy Manjaro-hoz képest, csak kevesebb kavar lesz.

De pl. már Debian/Ubuntu alapú disztrókon is azt szoktam javasolni, már kezdőknek is, hogy kézzel, terminálból használjanak inkább apt-ot, és ne grafikus csomagkezelőzzenek, frissítéskezelőzzenek, mert a terminálban látja mit ír ki, mi a hiba, mik fognak települni, hány függősége van, stb.. Grafikus frontendben csak azt látni, hogy szöszöl, nem látni miért nem települ egy adott csomag, hol akadt el, mi lehet a baj, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Manjaro-t használok, yay -Syu -val rendszerfrissítek és telepítek AUR-ból, pacman-al telepítek új csomagot a tárolókból, de telepítettem már gui-n is pamac-ból, meg régebben octopi alól is. Pamac tray ikonja szól ha van frissítés, sőt a háttérben le is tölti a binárisokat automatikusan, de nem telepíti. Azt én végzem el yay-al, ilyenkor már nem töltöget, mert a csomag a cache mappában van, csak végrehajtja az ellenőrzéseket (aláírások, checksum, szabdhely, mittudom én még mit)  majd frissíti a rendszert.

Mint látod több alkalmazást is használok, keresztbe kasul. Eddig semmi problémám nem volt, több éve vagyok Manjaron. AUR csomag még sosem kavart be, pedig volt olyan, hogy AUR-ból használtam valamit, aztán hivatalos csomag lett belőle és frissítéskor észre sem vettem, hogy már repóból jön, nem buildelős AUR cucc.

Értem, és hiszek is neked. A videón se azt mondja, hogy biztosan problémád lesz, hanem hogy aki többféle csomagkezelős megoldást használ, vagy AUR-t, annál előfordulhat kavar. Nem használok Manjaro-t, de nem az első embertől hallom ezt.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Aki AUR-t használ, annak lehetnek problémái, disztrótól függetlenül. 

A többfelé frontend használata nem okozhat problémát, csak ha az user azt akarja. De szimpla pacman-t használva is tönkre vághatom neked, hogy nem fog működni. 

A kezdeti veleményedtől, hogy tuti pamac pacman összeakadás van Manjaron, szépen eljutottunk oda, hogy a videón mondta a csávó hogy előfordulhat zavar...

Ha véletlenül lenne hozzá kedved magadnak is fordíthatod. Allan McRae megosztotta a PKGBUILD-t. Csak a fordítási sorrendre figyelj: linux-api-headers->glibc->binutils->gcc->glibc->binutils->gcc
És itt vannak a PKGBUILDek: https://github.com/allanmcrae/toolchain-git/

Egyébként volt pár érdekesség mióta Polyák Levente a vezető. Nem mondom, hogy az ő hibája, de mintha esett volna a színvonal.

Próbáltam már pkgbuild-ből is fordítani, de valami hibával elszáll a fordítás. Nem hinném, hogy Polyák hibája lenne, ő csak formailag vezető, de igazából nem intézkedett semmit, csak névleg az Arch élére választották. Igen, esett a színvonal, simán csak lustulnak a fejlesztők, meg gondolom szenvednek a covid meg annak a gazdasági hatásai miatt. Egyre jobban késnek új verziókkal. Már ezt a spéci znver2-amd kernelt is nem azért használom, mert a hivatalos linux csomaggal valami bajom lett volna valaha is, pl. nem működött volna, vagy bugos lett volna, hanem ez a spéci kernel 24 órán belül kijön az új verziókkal, míg a hivatalos archos csomagolókra néha heteket is kellhet várni, mikor kijön egy új kernelfa-verzió (al-alverziókkal nem szoktak késni, érdekes). Pedig az Archnak pont az lenne a lényege, hogy tényleg friss. Nem azért használok Archot, hogy leírhassam az I use Arch, btw. meme-et, hanem tényleg a frissesség és az AUR miatt, most ha elkezdenek verziókkal késni használhatnék annyi erővel Debiant meg Ubuntu LTS-t is PPA-kkal.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧