Teljesen értelmetlen szemét vagy király cucc? - Digitális filmtekercs analóg fényképezők számára Raspberry Pi-vel

Címkék

Cool cucc!
68% (278 szavazat)
Értéktelen szemét!
32% (131 szavazat)
Összes szavazat: 409

Hozzászólások

Valami a kettő között.

Gyakorlati haszna feltehetőleg a nullával egyenlő, de az úriember bizonyára remekül szórakozott vele.

Talán kellene a szavazásba egy ilyen pont.

Egyetértek. Az értéktelen szemétre szavaztam, de csak azért, mert az áll közelebb a valósághoz. Kb. annyi az értelme, mint az mp3-emulációs adapterkazettának. Aki ilyen megoldásokat használ, az pont azért használja, mert kell neki az analóg hatás, analóg torzítás, zaj, stb.. Kicsit olyasmi, mint CRT tévébe LCD panelt beeszkábálni. Lehet, csak sok értelme nincs, mert odaveszik az egésznek a lényege. Persze, poén, hogy van, aki foglalkozik ilyennel is, csak a hobbi kedvéért.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> Kb. annyi az értelme, mint az mp3-emulációs adapterkazettának.

Naaa!!! Azert boven futnak meg az utakon olyan gepjarmuvek amiket csak kazettas egyseggel szerelnek ;-)

Viszont a fenti cucc szerintem is max szakmai onkielegites kategoria, gyakorlati haszna a szekezetnek nincs, csak a hobbi ertek annak, aki elkesziti.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Naaa!!! Azert boven futnak meg az utakon olyan gepjarmuvek amiket csak kazettas egyseggel szerelnek ;-)

Ezért szar a gyári rádió. Mint egy métely, bele van integrálva a műszerfalba és a fedélzeti rendszerbe. Hogy ne tudj sehogy megszabadulni tőle.
Aztán lehet FM transzmitterezni meg kazetta adapterrel szopni.
Inkább DIN hely legyen, oszt megy bele ami kő.

Úgyis kb. Spotify-ról szól most már minden.

Kinek mi. Számomra megfelel a Spotify. Kedvenc podcast-jaim mind elérhetőek, általában ezeket hallgatom. Néha zenét.
Zene van, ami nincs meg, cserébe viszont egész speciális dolgokat is fellelek néha (pl. 8 bit SID music).

A Sharanból lehet ki is kúrom a mostani rádiót, kezd kontaktos lenni az előlapja. Gyakorlatilag csak a BT koneksönt használom rajta. Kéne valami hidden BT-only cucc, ami nem foglal DIN helyet. Inkább teszek be két tárolórekeszt a dupla DIN-be, minthogy elfoglalja az egyiket egy rádió.

Ez utóbbira szívesen veszek ötleteket.

Én az hivatalos zenekiadókon kívül tevékenykedő alternatív zenészek miatt favorizálom a Youtube Musicot, ami már a csak sima youtube korszakban is meghatározó mainstream platformja volt ezeknek a zenéknek. Illetve a 100ezer saját forrásból feltölthető mp3, flac zenék miatt. :)

Olyan 1x éve már lehetett kapni digitális hátfalat (sőt komolyabb gépekhez még most is lehet) analóg gépekhez. De jellemzően azért nincs értelme, mert aki filmes gépet használ, az pont a filmessége miatt használja, amit a hátfal nem tud visszaadni.

Kis pontosítás:

 Fekete fehér filmmel nagyobb a dinamikatartomány, 10-14 step, mint a legtöbb szenzor esetében. 

 Diafilmmel kisebb: 5-6 step.

 Azt hiszem talán a Cannon Mark 5D Mark III érte el a fekete fehér film dinamikatartományát először.

Viszont a film máshogy renderel, és más a fotózás folyamata is, szóval van értelme annak, aki szereti. Pl én szeretem.

Szerintem a fekete fehér filmes fotók sok témára nagyon szépek. Főleg a modern objektívekkel. 

Szerkesztve: 2021. 07. 28., sze – 12:19

vegyen inkabb egy regebbi MILC-et (pl. sony NEX vagy a5000-est), kb egy arban van a raspi-vel, ramennek a regi objektivek es nem kicsit jobb a kepe :)

Ranezesre awesome-ot hasznal ablakkezelonek. Miert nem vagyok meglepodve? :)

I hate myself, because I'm not open-source.

Csak miért ilyen kicsi rajta a szenzor?

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 11:09

Azért aki beruházott több 10M HUF-ot olyan eszközökbe tizenévekkel ezelőtt (pl. optikák) annak talán most nem kell kidobnia mindent, hanem használhatja "modern" módon azokat. Nekem van 2-3 olyan ismerősöm, aki amatőr/félprofi fotós volt és igen komoly gépparkkal rendelkezik filmes vonalon. Ha ez tudja a megfelelő minőséget megfelelő áron, akkor legalább hobbicélra véleményem szerint jó lehet.

A régi filmes fényképezőknek jó volt az optikájuk (még a gagyiknak is), sokkal jobb mint a digitálisoknak. Ha jó a szenzor, akkor akár értelme is lehet a dolognak.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

> sokkal jobb mint a digitálisoknak

ez igy altalanossagban nem igaz. regen is voltak gagyi optikak (pl. Helios) es most is vannak jok (pl. Sony GM, Canon L sorozat).

masreszt kicsit olyan ez a regi optika - uj optika osszehasonlitas, mint a csoves erosito vs. FET-es erosito.

regen mind az optikak mind az audio erositok erosen torzitottak, nem volt vegig linearis az atvitele, de ettol volt "jo", organikus az eredmeny. manapsag meg a tokeletes, hibatlan jeltovabbitas a cel, mindegy hogy fenyrol vagy hangrol van szo, minel hibatlanabb annal jobb. de van akinek hianyoznak a hibak, ezert is porgott fel par eve a vintage optikak piaca, es kezdtek el millios fenykepozkre az 50 eves szovjet lencseket adaptalni... de attol az meg nem lesz jo, csak erdekes.

regen mind az optikak mind az audio erositok erosen torzitottak, nem volt vegig linearis az atvitele, de ettol volt "jo", organikus az eredmeny. manapsag meg a tokeletes, hibatlan jeltovabbitas a cel, mindegy hogy fenyrol vagy hangrol van szo, minel hibatlanabb annal jobb. de van akinek hianyoznak a hibak, ezert is porgott fel par eve a vintage optikak piaca, es kezdtek el millios fenykepozkre az 50 eves szovjet lencseket adaptalni... de attol az meg nem lesz jo, csak erdekes.

Így van. Erről beszélt a netflixes Army of the Dead rendező-operatőre Zack Snyder a werkfilmben. Azért kombinálta a régi optikákat a modern kameratechnikával, hogy szereplők mögötti háttér blur-ösebb legyen, ami jól jött a zombi-horror műfajhoz. Állítása szerint az új cuccokkal ezt nem tudta volna megcsinálni.

trey @ gépház

Ebből az irányból is meg lehet közelíteni, hogy a jó lerontása miatt. A nagyobb átmérőjű lencse pontosabb fókuszbeállítást igényel, így a céltárgyra állítva homályosabb a háttér. 100+ mm tárgylencse átmérőnél már távoli és közeli hegyeknél is más fókusztáv van... pl. egyik 2km-re, a másik 5 km-re, így is jól érzékelhető.

De más irányból is meg lehet közelíteni: manapság egy olcsó, gagyi fényképező is 8-10 Mpixeles, csak az optikája vacak, olyannyira, hogy egy régen mindennapos, átlagos filmes fényképezőnek is sokkal jobb optikája volt. A 2 összepárosításával viszonylag olcsón megvalósítható egy nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező fényképező.

A szovjet lencsék meg nagyon jók, pontosan csiszoltak, jó anyagból vannak, és jó a reflexmentesítő réteg is rajta. Jó összahasonlítási alap egy szovjet binokulár, és egy mostani, hasonló árfekvésű, ugyanolyan nagyítású/méretű binokulár. Előfordul, hogy a mostaniak bizonyos körülmények közt rosszabbak, mint a régi szovjet... pl. Nappal szemben nézni valamit, az újaknál becsillanhat a Nap, meg a kép is ködösebb.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.