Szervertermünk hőmérséklete ... °C

 ( trey | 2018. augusztus 1., szerda - 15:10 )
< 19
11% (21 szavazat)
19-19,99
5% (9 szavazat)
20-20,99
7% (14 szavazat)
21-21,99
13% (26 szavazat)
22-22,99
13% (26 szavazat)
23-23,99
11% (22 szavazat)
24-24,99
10% (19 szavazat)
25-25,99
3% (5 szavazat)
26-26,99
4% (8 szavazat)
27-27,99
5% (9 szavazat)
28-28,99
3% (5 szavazat)
29-29,99
1% (1 szavazat)
30
3% (5 szavazat)
> 30
13% (25 szavazat)
Összes szavazat: 195

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Korábbi szavazás:

https://hup.hu/szavazasok/20130808/szervertermunk_homerseklete_celsius_fok

Mostani apropója:

Most szólalt meg a sziréna itt és hívott a távfelügyeleti 24 órás központ, hogy elérte a beállított 27 °C riasztási határértéket. Idén első alkalommal.

--
trey @ gépház

Hány szervertermetek van?

Nem vagyok felhatalmazva ilyen jellegű információk kiadására, de ha az a kérdés, hogy mennyinél kell monitoroznunk a hőmérsékletet, akkor a válasz: sok

A kérdésnél én a méterben legközelebbre esőt választottam. Ez kb. tőlem jelenleg 15 méterre van.

--
trey @ gépház

Gondolkodtatok már azon, hogy hozzáértő emberrel terveztessétek és kiviteleztessétek az infrastruktúrátok elhelyezését?

Komolyabban:
Hol és hogyan volt mérve az a 27 fok? Klímánál? Szerveren belül? Alaplapon? Backplanen? Tápon? Egy gépen? Több gépen? Racken belül? Racknél befúvásnál? Racknél kifúvásban? Dedikált hőmérő által hőzugban?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem kell ennyire tenni a hülyét.

Szerverteremben, több ponton. Ez az első fázisa a jelzésnek és a durva hűtési hibákra hívja fel a figyelmet.

Természetesen a blade-ek és egyéb eszközök különböző zónái megfelelően monitorozva vannak, beállítva a warning és critical riasztások.

27 foknál a blade-ken még volt 10 fok a warninghoz, onnan meg további 5 fok a critical-hoz.

Mivel klímást szerezni nyáron nem mindig egyértelmű nyáron (még szerződéssel sem), ezért nem akkor akarok értesülni róla, ha már a szerverek jeleznek.

Gondolom ez tiszta sor.

Menőzni nem kell, kibaszott könnyű olyan helyeken üzemeltetni, ahol a picsád alá van tolva minden.

Üzemeltess 200 éves kórházban, olyan üzemben, ahol tusolóból van kialakítva a szerverszoba, vagy pincében. Természetesen az én életem is könnyebb lenne, ha a nem kellene ilyenekkel foglalkozni, de hát ez a kihívás, nem a 0-ról arra a célra épített szervertermekben lézengeni.

Egyébként küldhetsz hozzáértőt, kiviszem neked a helyszínekre, ahol meg kell valósítani a dolgot, megmondom hozzá a rendelkezésre álló keretet és majd integetek neki röhögve, amikor húz vissza Budapestre, hogy teljesen felesleges volt ezért idejönni. :D

--
trey @ gépház

Ha hőmérséklet emelkedése az első fàzisa a hűtésmeghibásodás jelzésének, az sokat elmond az infrastruktúráról. Jobb helyeken a klíma küld figyelmeztetést a hibàról, kezdve a gáznyomás esésétől kezdve a feszültségingadozásokig. Kevésbé jobb helyeken van klímafelügyeleti modul ami jelent. A legkevésbé jó helyeken legalább egy raspberry fel van varrva két szenzorral a sprinklerre.
Ugyanis a terem hőmérséklet elszállása és a klíma leállása közt fél - egy óra is eltelhet.

A klímàs hiány megoldása a pénz. Vannak nagy épületgépészeti cégek, akikkel meg lehet oldani a napon vagy órán belüli kiszállást.

Nézd, egy budiban is lehet üzemeltetni ha a minimális követelmények teljesülnek (redundàns klíma, redundáns betáplálás, backupolt, fix telepítésű szellőztető rendszer, stb.) Ha ezek nincsenek, hiába üzemeltet bladeket az ember semmitől nem kűlönbözik a salgópolcos bohóckodástól. Ilyenkor az üzemeltető felelőssége, hogy feltàrja a hiànyossàgokat és arról a rendszer tulajdonosát tájékoztassa. Csak sokszor ez nem érdeke az üzemeltetőnek. Két-három húzósabb klima miatti rendszerösszeomlásért kiszàmlàzott extra óràból hamar összejön egy nhyaralàs az ügyvezetőnek.

Ha nincs pénz kifizetni az épületgépészt, statikust, köművest, villanyszerelőt, hálózatszerelőt, akkor nincs értelme üzemeltetésről beszélni, mert alapjai hiányoznak az infrastruktúrának.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Meglepődnél, hogy hol, mekkora magyar vállalatoknál és intézményeknél milyen állapotok vannak, amiket természetesen minden épeszű outsourcing-ben üzemeltetést vállaló külsős support cég előre rögzít a vállalási szerződésben aláírás előtt mint probléma esetén kizáró ok.

"Csak sokszor ez nem érdeke az üzemeltetőnek."

Ezt azért fejtsd ki. Minden valamirevaló üzemeltetőnek érdeke ezeket feltárni és jelezni. Senki sem akar szar állapotból jelentkező dolgokért balhét elvinni.

Bármit lehet egyébként üzemeltetni, megfelelő szerződést kell írni, megfelelő felelősségkizárással. Utána meg sok sikert a bíróságon.

--
trey @ gépház

Mivel láttam már budiba befalazott fileszervertől kezdve, a kirohadt lábú gyógyszeres szekrény alá betolt baby házas webszerveren át, a kínai, sistergős hosszabbítóval megtákolt Proliant szerverekig sok mindent, kétlem, hogy komoly meglepetés érne.

A kulcs pontosan a vállalási szerződésben van, és hazánkban jellemzően "bármi hardveres dolog történik a géppel az feláras" tétel szerepel. Hasonlóképp a legtöbb alap üzemeltetés heti egy nap helyszíni és 7 nap távfelügyeletet takar.
Ez után következő tételek tipikusan a nem szerződésbe foglalt extra munkák felárait tartalmazzák.
"Kidöglött a hálókártya? Béla, pénteken, a heti kiszálásnál kicseréli. Jahm, hogy most hétfő van? Sürgős lenne? Az plusz 25.000 lesz!" És természetesen közben kiderül, hogy a vasárnapi rendszerfrissítésnél szétrúgott driver miatt állt a háló.
Ilyenkor egy csapágyasan kerregő légkondi, picit percegő tápegység, vagy épp fejet csapkodó meghajtó a kassza csilingelésével egyenértékű.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem te nem az üzemeltetési területen dolgozol. Van azért középút hidd el és elég jól lehet üzemeltetni nem csillagháborús IT költségvetéssel rendelkező helyeken is.

Illetve, láttam már csúnya leállást klimatizálás probléma miatt olyan helyen is, ahol csillagháborús IT költségvetéssel minden szar oda volt lapátolva. Csak a kivitelezés volt szar.

--
trey @ gépház

Várj, mindjárt megnézem a munkaköri leírásomat. Van még egy infrastruktúra szó az üzemeltetés előtt. Oh shit...

Van középút, de az ott kezdődik, de az pénzbe kerül, és a tapasztalat, hogy a cégek inkább az üzemeltetésen fogják meg a pénzt.

A kulcs szó, a minden szar és a szar kivitelezés, amit leánykori nevén tervezetlenség. Lehet csillagháborús költségvetés, ha az infrastruktúrát ellátó rendszert az IT főnök tervezi és neki magasabb prioritású a munkatársak gaming grade munkaállomásokkal való ellátása, mint a szerverek hűtését végző légkondik jövőállóra tervezése. Vagy amikor nem kötik rá a légkondikat az aggregátorra. Vagy amikor kihagyják a kültéri egység alól a rezgéscsillapítást és a födémen keresztül lejövő rezgés rázza a switchek rackjét.
Vagy amikor nem érti meg az IT főnök, hogy ha a két légkondi együtt tudja csak elvinni a terem hűtését, attól még nem redundáns a rendszer. Vagy amikor képtelen megérteni, hogy a redundáns rendszer komponenseit felváltva kell üzemeltetni, hogy az egyik egység üzemképtelensége ne vészhelyzetbe derüljön ki. (Kedvencem ebben a kategóriában, mikor 3 generációnyi fészket és döglött verebet kellett kiszedni a "másodlagos" kültériből.)
Bónusz, mikor irodai légkondikkal hűtenek ipari területeket.

És ezek még csak a hűtés jellegű problémák. Ódákat lehet zengeni az elektromos hálózatokba való tákolásáról, a monitoring rendszer gépeinek az egyéb feladatra történő átcsoportosítására, a szerverszoba egyéb célú felhasználásából származó móka és kacagásokból.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"a szerverszoba egyéb célú felhasználásából származó móka és kacagásokból."

Jah, ismerős... Mikor a főnök úr a "szerver" mellé betűzve tartja a téli gumikat.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Tavaly nyáron olyan irodában dolgoztam kb. egy hónapig, ahol az üveges falú szerverterembe gyakran bevonult 4-5 ember meetinget tartani.

Kellemesen hűvös, cserébe zajos.

Az se rossz. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

Kit érdekel, hogy a szerverszobában hány fok van... az a lényeg, hogy a rackben és a gépben hány fok van. :)
Közvetlen befúvás és hideg/melegfolyosó rulez ;)

Az adatközpontban az álpadlóból kapjuk a hideget, a rack eleje és hátulja zárt, felül pedig távozik a meleg. A rack alsó részén lévő eszközökben a iLO "Ambient Temp" szenzora jellemzően 14-17 fok közötti értéket mér, a rack tetején pedig 24-26 fokot.

Itt az irodaházi "sufniban" sima split klíma van, a helyiség 21 fokra van beállítva, így a rack eleje-hátulja nyitott, az első (beszívási) oldalán 24-26 fok mérhető, a hátsó (kifújási) oldalán 34-36 fok.

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egyéb.

Az egész termet eszkozostul kell jól tervezni és berendezni.

Amit az eszközök gyártója meghatározó a specben és még nem fogyaszt többet a belső ventillalas a klimatizalasnal. Fölöslegesen hűteni sem jó de egy rossz legmozgassal meg zárt szekrenyekkel mindent el lehet rontani és simán lehetnek helyi 40 fokok.

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

16 fokra van beállítva, a szerverek 19-21 között mennek. :D

Teljesen felesleges 16 fokra lehűteni...
--
"Sose a gép a hülye."

Ja. Ráadásul csak arra a pár esti órára.. :-)

Azt se tudom, melyik orszagban vannak a szerverek, amikkel dolgozom, nemhogy meg a homersekletuket ...

+1

Olvasd le az alaplap hőmérsékletét ... :)

23-ra vannak a klímák belőve, a bimetál szenzor pedig olyan 30+ körül riadót fújat.

Nincs klíma, kis kft. Az irodai szobákból a klíma által lehűtött levegőt szívja át a szellőző venti, olyan 26 fok körül szökött lenni ilyen dögségben.

Sok helyen akarnak illetve szokás jégvermet csinálni a szerverteremből, miközben például a Google álláspontja az, hogy lehet kánikula (30-40 fok) a teremben, elvégre így sem döglenek meg számottevően hamarabb a gépek, mint hogy lejárna az életciklusuk, magyarán egyébként is cserélve lennének.

Ezzel én messze menően egyetértek, mert mindenhonnan azt hallom, hogy a 3-5 éves gépek már kifele tartanak az adatközpontból, pedig a legtöbbnek semmi baja nincs, még mindig pont azt tudja mint új korában. Csakhát van már újabb, gyorsabb, valamint a gyártói support is kezd csilliókba kerülni pár év múlva, vagyis üzletileg-anyagilag indokolt a jól működő gépeket kivágni a fenébe.

Tudom, anekdotikus érvelés, de a tartósságot imho jól jellemzi, hogy a konzumer (vagyis gagyi) laptopom (Asus K93SV) gyártási ideje 2011, és még vígan teszi a dolgát, még a zsanérja sem kettyent meg. Pedig nem vitrinben tartom.
Na, akkor egy ipari, minőségi cucc miért avul/döglik hamarabb?
Hova van elásva a kutya?

Ott, hogy az illetékes vezetőt fogják kérdőre vonni a klíma hiánya miatt (függetlenül, hogy van-e összefüggés), ha egy gép megdöglik.

Idézet:
Na, akkor egy ipari, minőségi cucc miért avul/döglik hamarabb?
Hova van elásva a kutya?

Szerintem nem azért cserélik, mert megdöglik, elromlik, hanem azért, mert elavul.
Az 5 évvel fiatalabb gép kevesebbet fogyaszt, gyorsabb, kisebb helyen több elfér, ilyesmik. Vagyis munkaeszközként hatékonyabb.

Mi azért cseréljük mert ez van a cégszabályzatban. Semmilyen más indoka nincs. Az 5 éves gépeink kifogástalan állapotban mennek nyugdíjba általában polcra kerülnek pár évig még ott van tartalékként. Aztán olyan 10 évesen kuka. De sok szerverünk még akkor is bőven jól használható (lenne) több feladatra.

--
honlapom http://dyra.eu/

Jó lenne egy egyéb opció, hogy ne tolja az arcomba minden alkalommal, hogy szavazzak.
Nem tudom, hol a szerverszoba, nem tudom, mennyi a hőmérséklet benne.

Semmi különbség nincs téli -20-hoz képest a mostani +40, egy 100+ éves minimum helyen is 60cm-es téglafalakkal körberakott épület egyik belső helyiségébe van kialakítva. Van egy épp idén felújított klíma, ami 24 fokra van állítva. Ha nem lenne, akkor tud 50°C is, de mint említettem, télen-nyáron annyi. Rackben 30-32 között ingázik folyamatosan, a hdd-k szoktak 38-at mutatni. Az egyiknek a kukás SSD-je viszont 999-et jelent folyamatosan.

--
openSUSE 42.2 x86_64

saccperkábé 25-30 körül lehet

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba