Mennyire cseng itthon ismerősen a Huawei név, mint vállalati eszközök gyártója (szerver, storage, hálózati eszközök stb.)?

 ( hup | 2018. február 15., csütörtök - 22:18 )
Használok / üzemeltetek ilyet, elégedett vagyok.
5% (22 szavazat)
Használok / üzemeltetek ilyet, elégedetlen vagyok.
2% (7 szavazat)
Nem ismeretlen a termékskála, de nincs gyakorlati tapasztalatom velük, egyszer kipróbálnám.
13% (53 szavazat)
Nem ismeretlen a termékskála, de nem hoz lázba.
18% (74 szavazat)
Teljesen radaron kívül vannak, érdekes lehet.
7% (27 szavazat)
Teljesen radaron kívül vannak, de nem hoz lázba.
17% (69 szavazat)
Azt hittem, hogy csak telefont gyártanak.
21% (86 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
16% (65 szavazat)
Összes szavazat: 403

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van par router toluk (szolgaltatoi), berelt vonali, MPLS/IPVPN.. gond meg nem volt veluk, igazabol semmi extra...

InviTech szereti oket BVI mogott hasznalni, meg MPLS/IPVPN ahogy irtad is, soha nem volt bajom veluk, bar nem en uzemeltetem oket.

--
FBK

Nincs gyakorlati tapasztalatom velük, de a hírnevük alapján nem próbálnám ki.

Ja, nem ez a csapat volt, akik a doktoranduszokkal hazahozatták a Cisco buborék technológiás optikai routerét, mondván, Kínában nincs olyan, hogy szerzői jog? Aztán 2009 tájékán megtendereztették itthon is a nemzetközi telefonközponthoz.

Nem, és még véletlenül sem az sem, amelyik '16-ban az Infoparknál kamionon demózta a cuccait, és egy kisebb amerikai méréstechnikai multi termékvonalainak 100.0%-os koppintásait véltem felfedezni (fólia, embargoed csatlakozók, ilyesmi).

De ez csak a magánvéleményem, meg nem vagyok kvalifikálva erre.

NI csak a fiúk nem Cicóztak még a méréstechnikába is betenni a cipőjüket? Asszem Debrecenben ez egyik karon már 2005 körül ott voltak a cuccaikkal, egy tanárom mesélte, hogy nagggyon emlékeztetette őt egy amcsi cég cuccaira az akkori technika, de ezek szerint ezen a vonalon még nem tértek el a mainstreamtől?

Asszem csak meg kellett várni, ki dobja az első követ...

De a marketingügynökséget nem irigylem aki idetetette ezt a posztot (Gyuriéktól pedig ezúton is elnézést), úgy tűnik, a brief-fel ellentétben nem az a baj, hogy nem ismerjük a Huawei vállalati arcát, hanem hogy túlzottan jól ismerjük.

Amúgy boldog új évet a kínai kollegáknak, remélem megtanulnak a liberális Európa játékszabályai szerint játszani, mert amúgy a Chinese Engineering tényleg nem feltétlenül rossz.

Ez most a saját partizán akcióm, ha ügynökség lenne, ott lenne az (x). beszélgettem pár napja róluk (enterprise vonalon), és az volt a meglátásom, hogy kb az üzemeltetők nagy része telefongyártóként tekint rájuk. Ez úgy látom valid.

Nem tudom, én inkább csak nem szeretném anyagilag támogatni ezt a fajta koppintást, akkor se ha jó minőségű és olcsóbb.

Márpedig ha elkezded huawei eszközökkel telipakolni a parkot, óhatatlanul bekerül egy-két, a cisco termékekre ... erősen hasonlító, mint lentebb írták, akár firmware szinten kompatibilis megoldás is, akkor is ha amúgy pár megoldásuk tényleg önálló és egyedi.

A telefonjaik tényleg jók, de telkó eszközt, szervert, egyéb enterspájz cucc biztos nem tőlük vennék. Amikor én láttam szervereiket, azok igen erős hasonlatosságot mutattak az egyik amerikai gyártó mainstream rack szerver termékvonalával. Persze lehet, hogy mindez csak a puszta véletlen műve. Én itthon kereskedőnél nem találkoztam még szerver cuccaikkal, én is csak demó eszközöket láttam sok éve.

Lehet itthon egyáltalán szervert, storage-ot, stb. venni tőlük kiskereskedelmi csatornán keresztül? Én csak ezt találtam, de ez a cég meg nekem nem kiskereskedő.

Én a P9 lite-ot ismerem, pár hét után sírva adtam el, mert annyira rossz helyre tették a power gombot, ahol minden istenfélő ember megnyomja amikor felveszi az asztalról, tehát összevissza nyomkodod.

Az Android főzésük (EMUI) szerintem használhatatlan, az eleve jól tweakelhető gyári androidot (=szerintem embernek túl sok opciót mutat) sikerült megduplázni. Áttekinthetetlen. Ezen kívül lassan (sehogy) frissítik, az akksija meg átlag használat mellett 1 év alatt legalább 50%-al zuhant.

Arról nem beszélve hogy muszáj volt főzni egy saját SoC -ot, nehogy a parasztja rendes oprendszert tudjon feltenni (bár pozitívum, hogy azt hiszem a drivereket kiadták hozzá).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A Lite verziókról nincs tapasztalatom, de azok eleve kisebb tudűsú változatok. Nekem P8 van, az akksija kezd elfáradni így 2 év után, de annak a cseréje se anyagi csőd. Samsungnál se mindegy gondolom, hogy veszel mondjuk egy S8-at vagy egy A/J akármit...

dupla

Pedig telkóban itthon is van olyan cég aki rájuk építette a hálózatot és állítólag még jók is.
Több nem európai adatközpontban én is láttam nagy cuccokat tőlük, de azt nem tudom mire használták.
OK, nem KKVkról beszélek...

Korábban körülnéztem bővítés miatt storage vonalon és szembejött a cég, sok helyen tudás oldalról dicsérték, a rossz hírnevüket hozták fel ellenük. Ami alapja vagy valós, vagy nem. Ciscoról is lehetett már hallani rosszat, mégis mindenki azt veszi.

Feleségemnek volt honor 5x készüléke, most van egy huawei p9 készüléke. Mindkettő hardver jó, az emuival, ahogy sokan mások, nem tudok megbékülni.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"Haza" kellett vitetniük?
Már nem a Cisco cuccokra épül a kínai nagy tűzfal? Mert egy ekkora rendszernél ott lesz minden házon belül.


Normális HUP-ot használok!

A felhördülés emlékeim szerint azért volt, mert a Cisco-nál még nem jutott gyártásba se a technológia, csak patentek voltak róla.

Ezért a többiek nem is nagyon próbálkoztak, a kínaiak meg feltartották a kezüket, hogy náluk ilyen jog nincs, és jaja, néhány kínai állampolgár úgy döntött, hazajön családi okokból, mi ebben a kivetnivaló...

Valami hazafiassági rendelet értelmében visznek haza ilyen szuveníreket, viszont a határon az éber határőrök "elkobozzák" ezeket. :wink: :wink:

Ki van ez találva, okkal vannak bizonyos cégeknél céges hálón belül is blokkolva az egyes országok telephelyei.

[BalázsPali]Nem is olyan rég, volt egy némeT cég, ki Huawei-ből épített.[/BalázsPali]

Huawei szerverekre alapozta az Huawei saját elforkolt OpenStack-jének alapjain működő felhőjét. Még itt HUP-on is próbáltak embert keresni hozzá SHIT-n keresztül. (Upsz, összekeveredtek a betűk!) Azóta felhagytak vele, és dobták a projektet. (Most kezdik a felhőzést elölről, minimum harmadjára, más alapokon.)

Néhány Huawei vas furcsa hálózati viselkedését sikerült visszavezetni egy alaplapi chip rendellenes működésére, ami kommunikálni szeretett volna kínai titkosszolgálati IP tartományok felé. Hogy mit, az nem ismert, de megpróbálta, és véletlenül bukott le. Illetve a csillogó felület alatt akkora tákolt csotrogány volt, hogy a napi üzemeltetés is túlzottan erőforrásigényesnek bizonyult. Ez kifejezetten a Huawei hibája volt, mert a hardware megbízhatatlan volt, és az OpenStack implementációjuk is nagyon nagyon sokban eltért attól, amit a piac OpenStack néven ismer. Az SHIT embereinek pedig kifejezetten tilos volt az architektúrán bármit is változtatni a Huawei szerődési feltételei miatt.

Érdemes felütni a Google-t a Huawei és a backdoor kifejezések együttes használatával.

*Note: Linksys és Netgear is tartalmaz backdoor-t.

Aki nem tud firmware-t főzni, az manapság csak azt választhatja meg, hogy kinek engedi, hogy kémkedjen utána.

Khm. A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve. Khm.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Az szép. (Rejtett sub.)
--
https://naszta.hu

o, ize, en nem tudok rola, hogy valtottak volna openstack huawei komborol az itsh-rol, a t felhojenek alapja továbbra is ez. de rakerdezek, kivancsi lettem.

a backdoornak meg fene tudja mennyi az alapja, ilyen keresokombora szinte minden gyártóra ad talalatot a google. azert a nyugati cegeket sem kell felteni, folyamatosan furjak a kinai cegeket, vedovamok miatt verik az asztalt, nyilvan egy kis kamu pr-tol sem riadnak vissza, ahol biztonsagi kockazatokat emlegetnek, hisz ez jól hangzik. hiszen mit csinal a kinai, logikus, kemkedik es lop. ugyesen raalltak erre a sztereotípiára. itt azert szukseges lesz egy kis paradigma valtas, mert nagyon jonnek fel a kinaiak technológiában is. en nem feltetelezem, hogy a kinaiak ebben rosszabbak lennenek mint az amerikaiak. az elmult 5 evben egy rakat mobilszolgaltato allt at huawei alapokra, ez azert nem lehet veletlen. ettol fuggetlenul tok ertheto, ha sokan meg bizalmatlanok velük, en is ferde szemmel nezek rajuk.

Fejlesztesz 1 csomó pénzből vmi egyedi elektronikai eszközt ideát. Kis tételes gyártás miatt nyilván drágán, mert a kevés legyártott darabból vagy muszáj behozni a költségeket. Hírdeted nemzetközi piacon. Megkeres egy kínai elektronikai cég, mint megrendelő. Rendel tőled pár darab próbapéldányt. Te elküldöd nekik, olyan áron h. mindkettőtöknek megérje, mert ígéretet adnak rá h. ha beválik, többet is fognak rendelni. Megérkeznek hozzájuk a próbadarabok, és többet az életben nem hallassz róluk. Fél-1 év múlva meg kihozzák a "saját" fejlesztésüket, onnantól házon belül gyártják. Te csak az R&D miatt kellettél nekik, így sokkal olcsóbban megúszták magát a fejlesztést. Közvetlen ismerős mesélte, nem fantázia szülötte a történet.

Ennyit a "mendemondákról", h. a kínaiak "állítólag" mindent ellopnak és lemásolnak. Huawei bizonyíthatóan a Cisco-tól lopott, vannak neten forráskód elemzős PPT-k pár évvel ezelőttről, ahol konkrétan cisco bug-okat tudtak 1-az-1-ben reprodukálni az elvileg teljesen független huawei dobozok szoftverében. Ez nem spekuláció, hanem bizonyított tény.

https://blogs.cisco.com/news/huawei-and-ciscos-source-code-correcting-the-record
https://www.wsj.com/articles/SB10485560675556000

stb. sajna a PPT-t nem találom, amiben konkrétan írták mit-hol-miért
--

Heh, ilyenekről tudnék mesélni :)

Van olyan Cisco firmware ami csont nélkül felmegy Huawei vasra, és jól működik vele! :)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

hat, igen. En is hallottam a cisco vs. huawei sztorit, ugy tunik, igy mukodik a kinai biznisz.

Viszont nalunk is vannak huawei halozati eszokozok, mert a donteshozok szamara (foleg ha azok amugy is fillerszabo magyarok) az sokat szamit, ha a konkurens gyarto ala vag (mondjuk) 20-25%-kal. Az meg nem szamit, ha az olcsobb gyarto egy fereg - legalabbis uzleti szempontbol mindenkeppen...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

... majd Jockey arcára kiült a siker mosolya, és nem titkolt örömében csak így szólt:
- Ez üzlet!

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Amin megtalálták konkrétan ugyanazt, amiről fentebb írtam, azokat a vasakat szó szerint kitiltották az adatközpontból is.

A mobilszolgáltatóknak nem kell Huawei ahhoz, hogy te mint user ne legyél biztonságban. A Nokia és az Ericsson eszközök is by design leak-elnek. Ha tudod mi a varázslatos csillagegyüttállás, akkor nagyon vicces dolgokat tudsz művelni egy mobil cellával.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Tény, hogy a Huawei-t Ren Zhengfei a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hű mérnöke alapította.

X

Szerintem Soltész Rezső, nem BP ;)
Vagy palika is meggyalázta azt a számot?

Miért nem csodálkozom.

Nekem is kisértetisen hasonló álmom volt, csak sok évvel korábban. VolT egy kamion az infoparkban sok-sok éve, alacsony emberkékkel, akik ferde szemmel néztek mindenkire. Rájuk is elég ferde szemmel nézetT mindenki, ahogy otT állT az épüleT előtT a kamion.
Mindenki csak találgatotT, kik ezek és miT keresnek itT. Aztán egyszer csak mobil telkós mérnökök mesélTék, hogy a korábban jól beválT, de kiöregedetT EszközökeT egyszer csak viharos gyorsasággal ezen kamionon bemutatotT gyárTó eszkozeire kell cserélniük, de az Eszközök kíéstetiesen hasonlítanak a korábbiakra. Fizikailag és soros konzolon is... Csak épp a működése forcsa egy "kicsit".
Persze ez is csak kitaláció, a valósághoz a világon semmi köze.

És még véletlenül se 2016 nyarán volt.

A Vodafone is hüvelyre cserélte le a hálózati eszközeit egy időben (vagy 8-10 éve)
--

Nem csoda, hogy a virslis cég ennyire be van fosva...

Mondjuk az a világ szégyene, hogy egy szimpla copy-paste után a virslis cégnek kell f@snia.
--
https://naszta.hu

"Aki nem tud firmware-t főzni, az manapság csak azt választhatja meg, hogy kinek engedi, hogy kémkedjen utána."

ez tetszik. illetve nem, de nagyon jó megfogalmazása a helyzetnek.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Egyszer majdnem vettünk ilyen márkájú telefont, de aztán a márkanév hangzása - hüvely - mégsem. Ki akar már női nemi szerv márkájú telefont?

Az a helyzet, hogy európai ember nem tudja kiejteni, a rendes ejtésmód a "vávvéj".
A sok idióta meg hüvelyezi. (akinek nem inge, az nem skandináv.)

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Konkrétan egy Huawei reklámfilmben ejtik "huavej"-nek a márkát.

https://www.youtube.com/watch?v=tcFiMbA9Pa0 (0:54-től)

amerikanizált :)

Sajnos a hazai reklámiparban inkább utánozzák az elterjedt félrefordításokat és rossz kiejtéseket. Rengeteg példa van erre. Szerencsére hagyományos tévét és rádiót, ahol ezek mennek elég ritkán fogyasztok, de így is találkozom vele.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ha kínaiak angolosan írnak, az angolok meg nem tudnak írni, így remek magyar kiejtések keletkeznek :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

"A sok idióta meg hüvelyezi. (akinek nem inge, az nem skandináv.)"

Miért kellene a kínaiak kiejtését ismernem?
Sokkal inkább elvárható lenne, hogy a nyugati civilizáció számára kiejthető márkanevet használjanak. :)

"akinek nem inge, az nem skandináv."

ÁÁÁÁÁ :D:D

Én hülyevejnek hívom, annak is van értelme. :) egyébként nekem van a telefonjukból. És kifejezetten elégedett vagyok, de amit szerver/telkó eszköz vonalon láttam tőlük az háthogyismondjam... Nem győzött meg.

Egyéb: azt hittem, hogy csak telefont és backdoorokat gyártanak a kínai állampártnak.

"telefont és backdoorokat gyártanak"
ez tetszik.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Most csináltam pótkulcsot egy rack szekrényükhöz, mert elhagyta a haverom.:-)))

egykor volt ilyen USB GPRS modemem... de végül is tágabb értelemben az is csak egy telefon

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

(x) konkurens cég az iparágamban, évek óta aggodalommal teli kiváncsisággal figyeljük
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Hasonló szavazás a Quanta-ról?

sub

----------------------------------
szélsőségesen idealista, fősodratú hozzászólás

Réges régen, a messzi messzi galaxisban volt egy nagy multicég. Hívjuk csak X-nek. Ez a multicég sok mindennek foglalkozott, például telco témákkal is. Volt
sok termékük, ezek között volt egy olyan, amit a telefonközpontokban használtak. Egyszer, hogyhogynem megjelent egy hibajegy a rendszerben,
hogy az X IJZ6411 termékben valami máshogy működik, mint egy másik, U nevű távolkeleti cég azonos típusjelű termékében. A dolgozók meg csak néztek, hogy mi a csodáról beszél, aztán kiderült,
hogy a HW-t lemásolták, csak ugye voltak hibás alkatrészekkel készült elemek, amire szoftveres javítást csináltak. Mivel a távolkeleti cégnek nem sikerült ugyanolyan sorozatú alkatrészeket találnia, ezért máshogy működött a rendszer... A lényeg, hogy a kedves customer el lett küldve, hogy akkor akinél vette a termékét, ott reklamáljon.

A történet a képzeletem szüleménye, a valósággal nincs kapcsolatban, a cégek röviditését természetesen megváltoztattam. :D

rákérdezheTek? :)

Attól tartok, hogy az általad említett cég csak használTa amit mi itt fejleSztettünk :)

neeeee

de igeeeen :D

Jézusom, és odamentek az eredeti gyártójához...

Bezzeg ha TPLINK vagy TENDA lett volna :D A kis és közepes vállalkozások jó része ezeket veszi.

--
honlapom http://dyra.eu/

"TENDA"

Oh god why.. vagy már az is jó? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Szappantartós mini mobil routert láttam már tőlük, meg telefonokat :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem üzemeltetek semmi ilyet,
nem ismeretlen a termékskála,
nincs vele gyakorlati tapasztalatom,
de egyéb termékeikkel szerzett tapasztalatok alapján igyekszem nagy ívben elkerülni.