Karácsonyfám...

 ( trey | 2015. december 23., szerda - 20:10 )
... utcai árusnál vett, vágott fenyőfa.
40% (244 szavazat)
... cserepes fenyőcsemete, amit visszadok, kiültetek.
7% (44 szavazat)
... kertben/ablak előtt álló élőfenyő - esetleg tuja :)
2% (10 szavazat)
... 100%-ban ízléses műanyag, esetleg fenyőillatú sprével.
25% (149 szavazat)
... semmilyen, nem költök ilyenre / max. digitális, tiltja a vallásom etc.
18% (108 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (21 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
5% (31 szavazat)
Összes szavazat: 607

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Reboot

--
trey @ gépház

Szüleim ~10 év után visszatértek a vágotthoz, tudniillik betelt a kert, nem fér el több fenyőfa :)
Nálam pedig 2011 óta végig műfenyő, most idén vettem egy vágottat.

--
arch,debian,openelec,android

Semmilyen, majd ha lesz gyerek akkor lesz fa, addig nem nagyon hat meg a dolog :)

Egyéb: Vágott fa, de nem vásárolt.

+1

Vagy Tesla karácsonyfa (még csillagszóró sem kell).

+1

van saját erdőd, vagy...? :)
--
xterm

Ezen most jót nevettem. Tényleg van, aki befújja a műanyag fáját spray-jel? :D Meg eleve... műanyag fa, mi értelme van annak? Esztétikai élményt nyújt egy gyári futószalagról lejött műanyag izé?

Van hogy élő fát lefújnak fehér, hó látszatát keltő sprayvel.

Az is elég giccses és felesleges.

En pl nem szivesen nyirok ki csak azert egy fat, hogy 2 hetig nezegessem, aztan kidobjam. A muanyag fa, bar nincs illata, a celnak megfelel. Es ha nem a legolcsobbat veszed, akkor ki is nez valahogy.

Ezeket a fákat eleve ezért termesztik. Ha nem veszik, hanem helyette az ipari hulladék kőolajszármazékot díszíted, akkor ezek a fák 6-10 évig nem segítenek be a CO2 megkötésében.

lol

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Gondolom, ha nem venne senki vágott fenyőt, akkor vagy mást termesztenének ott, vagy nőnének vadnövények, szóval CO2 megkötés amúgy is van. Ha nő a kereslet, akkor viszont a vadnövényeket kivágják, hogy termőföld legyen, a szalakóta meg mehet máshova költeni.

szarnak ezek a co2 megkotesre. Ez kokemeny biznisz, amivel lehuzzak a fenyofa fetises balekokat...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

+1

Nyilván az egyszerű parasztember, aki ezt neveli itt a szomszéd falvakban (zalai vagyok), sokat tud a kőkemény bizniszről.

6-10 évig nevelgetnek 1-1 fát, az egészből éves szinten 500-600E forint hasznuk van.
A mi kertünkben is van pár fa, saját használatra nevelve. Évente egyet felhasználunk, így is, az idei is jó pár évig nevelkedett.
Tudom, te nem díszítesz fenyőt, ezt pár éve még megbeszéltük, de ha te tényleg a kőkemény bizniszt látod ebben, akkor el kell keserítselek: a termelői oldalon ez csak fizetéskiegészízésre jó egy évben.

Akiket én ismerek, ott a teljes rokonság, a kutya meg a macska is a faluba van bejelentve, mint őstermelő, szóval egy fillér adót nem fizetnek az egész után, de 15 év alatt csak félretettek 30-35 milliót...

...szóval én innen úgy látom, hogy hivatalosan nullán vannak, a valóságban a főállásuk a fizetéskiegészítés.

5-6-8 éves befektetés a munkájuk, aztán vagy bejön, vagy sem - tény, hogy van nyereség, de van kockázat is - meg ha nem akarják kereskedőknek eladni csontért-pitykéért, akkor biza' 24-én délutánig ott kell állni, és árulni kell a fát, aztán meg ami megmarad, abból talán koszorúkészítéssel foglalkozó virágárusok vesznek át, de azt is csak igen nyomott áron...

600 ezer Forint az éves adómentesség felső határa, őstermelők esetén.
Jobb biznicc, mint a szoftverfejlesztés, próbáld csak ki.

Idézet:
600 ezer Forint az éves adómentesség felső határa, őstermelők esetén.

Fejenként. Ezt ha megszorzod a bevonható családtagok számával, jobb az arány. Amikor még kb. 20 éve mi is disznóztunk, szüleim is őstermelők voltak, és én is, meg húgom is (18 év alattiak voltunk még akkor). Sokan most is így csinálják.

A haver/jobarat meg szamlat se ker, ki lehet trukkozni.

Ez bármilyen adózási formára igaz.

"600 ezer Forint az éves adómentesség felső határa, őstermelők esetén."

Fejenként... és azért két gyerek, négy nagyszülő, egy kutya, egy macska és már éves hat millió adómentes... van ismerettségi körben bőven őstermelő és anno hektárszámra vetettem, kapáltam, törtem a kukoricát nyáron... meg tudom különböztetni messziről, hogy ki az, aki dolgozik a földön és ki az, aki csak megél a földből.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Explicit meg van határozva, hogy mely családtag lehet tagja a kis kommunának, tehát a kutya és macska nem játszik.
Továbbá, nekik nem lehet más munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelme.
Az őstermelői igazolványba fel kell tüntetni a használt földet és eszközöket, erre tehát a komplett falu sem iratkozhat be.

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy havi 50 ezer Ft SZJA terhéről beszélünk, a bevételének a 20 százaléka után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot mindenképpen fizetnie kell (kivétel a mezőgazdasági támogatások).

Kisvállalkozóknak is van hasonló adózási formája (KATA).
Ezek gyakorlatilag kényszervállalkozók, nem látok sok kivetnivalót, hogy legalább a szürkítésükre ilyen törekvések vannak.

"Explicit meg van határozva, hogy mely családtag lehet tagja a kis kommunának, tehát a kutya és macska nem játszik.
Továbbá, nekik nem lehet más munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelme."

URL? Mert szerintem elég a bejelentett lakcím az adott faluba és akkor is adómentes a 600e forint, ha van máshonnan jövedelmed... ezért éri meg főállás mellett papíron őstermelőnek lenni.

"Ezek gyakorlatilag kényszervállalkozók, nem látok sok kivetnivalót, hogy legalább a szürkítésükre ilyen törekvések vannak."

Persze. Mind az. :D

A termelők lehet, de a fák nem :-P

Miután elszáradt, jó az tüzelőnek, ahhoz meg egyébként is ki kell nyírni a fát...

Ezaz, felesleges azon aggódni, hogy mi lesz a "sok" fenyővel emiatt. Aki fával fűt, tonnában mérhető fát eltüzel egy fűtési szezon alatt, szóval ahhoz képest +/- 1 fenyő már nem szoroz vagy oszt.
Ettől függetlenül idén a cserepes fenyővel teszünk egy próbát :)

Kenyeret eszel-e? Merthogy a búzát azért termesztik, hogy liszt, abból meg kenyér legyen - ahogy a karácsonyfának való fenyőt meg azért, hogy legyen karácsonykor feldíszíteni- és nézegetni való :-P

Az élet része az elmúlás. A vidékiek egy részétől eltérően a természettől észrevétlen elzárkózott városlakó emberek sok mindent másképp élnek meg. Ők termékeket látnak. Vagy még inkább árukat. Amik statisztikákból készülnek, statisztikák által legyártva.

:)

Közel tíz évig használtam egy műfenyőt, egyszer novemberben is, egy újság borítóképéhez kellett egy karácsonyfarészlet (akkoriban még nem igazán létezett a stock fotó). Felállítottam a fa negyedét, feldíszítettem, lefotóztam, senkinek nem tűnt fel, hogy nem valódi.
Spray viszont soha nem jutott volna eszembe, jobb helyette a fenyőolaj :)

Bár befújva nincs, de nálunk is csak egy jelképes kb 20-25 centis kis "műanyag fa" van, alatta szaloncukor plusz ajándékok. A fa praktikussági okokból műanyag. A gyerekek lerántanák, és alapvetően nem szeretek még júniusban is fenyőtüskében tapicskolni. Az illatot különböző illóolajokkal "hozzuk a házba", de nem a fenyő kapja hanem egy mécses melegíti direkt erre kialakított kis házikó formájú párologtatóban.

Régen volt labdás fánk több is amit ki is ültettük utána a telekre (azóta is szépek), de elég sok macerával járt, szóval inkább maradt ez a jelképes megoldás.

Idézet:
Régen volt labdás fánk

Hallottam már lekvárosról, csokisról, de labdásról...

#hüllye :-D

Nem szeretnék kivágni egy fát azért, h 1 hétig itt legyen, utána menjen az égetőbe. Egyszer megvettük a műanyagot, és kész.
Kertbe sem akarom kiültetni, előző tulaj ültetett mindenfélét, azóta már kivágtam 4-5db 10m feletti tuját, egy maradt, az is el fog dőlni tavasszal.

Nálunk is ez van, van egy szép nagy ezüst fenyő a kertben azzal nincs baj, de volt egy sor boróka az ki lett vágva, egy sor tuja az is, illetve van még egy sor ciprus azt is ki kellene vágni mert randa és árnyékol.

Azt vágod, hogy az a bizonyos fa azért él, mert van kereslet a vágott fenyőre? Ezek nem természetes úton nevelkedett fák, azért ültetik el őket, hogy 6-7 év után eladhassák. Ha nem tudnák eladni, nem is ültetnék el azt a fát. Ha kiszámolod, hogy a sok, futószalagról lejött kőolajszármazékból előállított műanyag fának mekkora az ökológia lábnyoma, és világszinten (sok-sok-sok millió ilyet gyártanak évente) mennyiben járulnak hozzá a környezet kipusztulásához, és ezzel szemben az ültetett és felnevelt fenyők mennyiben segítenek a CO2 megkötésében, akkor máris elgondolkoznál a műanyag fenyőn. Valaki itt írta, hogyha nem ültetné el a parasztgazda a kertjében a fenyőt, akkor nőne helyette vadnövény (gaz). Miért is lenne az jobb? A fenyőknek igen jó a CO2 megkötési képességük, évente egyenként kb. 4 kg-ot kötnek meg.

+1

Miből gondolod, hogy a direkt fenyőfának nevelt, műtrágyázott és vegyszerezett talajban felnövő, majd onnan messze szállított karácsonyfa CO2 energiamérlege egyáltalán pozitív? Abban se vagyok biztos, hogy a TCO-t tekintve kisebb az ökológiai lábnyoma a műfenyőhöz képest...

A műfát is szállítják. Sokszor nagyon messze...

Ez így van. Ezzel együtt is könnyen lehet, hogy kisebb a lábnyoma a műfenyőnek...

Nemzetgazdasági szempontból mindenképpen jobb, mint a Kínából importált, valószínűleg semmilyen környezetvédelmi norma betartására nem kötelezett gyárban készült műfenyő.
De itt egy tanulmány az igazi és a műfenyő előállításának környezeti hatásáról.

Azert a cikk konkluzioja egy kisse mas megvilagitasba helyezi a dolgokat:

“When you really consider it, if you exchange a couple of days of commuting by car with carpooling or riding a bicycle, you’ll completely overcompensate for whatever the impact of the tree is,” he said. “It’s not such a big deal. Enjoy your tree, whichever one you prefer.”

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ilyen problémák vannak a nagyvilágban. Itt a "nyugaton" meg "ökolábnyomozunk". :)

Ma termelőtől vettem egy kaukázusi jegenyefenyőt - olyan 2m körüli magas, 8000 NAV-mentes Ft-ba került. Utána jártam az egyik barkácsboltban (kötöződrótért, szaloncukor-akasztónak), volt hasonló méretű műfa - hatvanvalahányezer Ft-ért... Szép, de ennyiért inflációval súlyosbítva is vehetek évente valódi fát vagy annyi ideig, amíg a műfa kitart...

Nekünk eddig műanyag fánk volt, de most jöttek szülők, uh igazi lett. Egyébként egy jobb műfenyő egészen úgy néz ki, mint ha igazi lenne :D

Szerintem nincs kevesebb értelme van minden évben kivágatni egy fát, aztán végignézni ahogy szétrohad.

Nem rohad az szét. A folyamat tökéletes, nincs pazarlás. Őstermelő pénzt kap érte. Fogyasztó januárban kidobja. A városokban a kidobott fákat általában ott helyben darálják. Ebből aztán fabrikett készül, amit ismét eladnak, majd a fogyasztó eltüzeli.

ízléstelen műanyag fa 10. éves, így két szülinapot ünneplünk.

műanyag fa

Ez olyan lehet, mint a LED izzó, vagy a csirkemell sonka. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

vagy a te agyad. Bocs, de ezt a magas labdat vetek lett volna kihagyni :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

^ így ünnepli egy mintakeresztény a szeretet ünnepét

lol. Mindig rotfl-dijas, amikor xy-ban osszetorik az un. mintakeresztenyekrol fantazialt abrand. Mert meg ha legalabb minimalis fogalmad lenne arrol, amirol iteletet alkotsz, akkor tudhatnad, hogy a keresztyenek szamara a karacsony nem a szeretet unnepe, legalabbis abban az ertelemben biztosan nem, ahogyan azt te hasznalod. Ezek utan probalj nem meglepodni azon, hogy en nem unneplem a szeretet unnepet (sic!). Azzal meg ne is faraszd magad, hogy belegondolj, vajon miert irtam, amit...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

nem tudom, észrevetted-e, de nemcsak karácsonykor szoktam megjegyezni, ha a valakivel szembeni vélt felsőbbrendűséged azzal próbálod demonstrálni, hogy teszel valami megjegyzést, amitől jóérzésű embernek felfordul a gyomra

> probalj nem meglepodni azon, hogy en nem unneplem a szeretet unnepet (sic!)

Nem lepődök meg rajta, lásd a fenti bekezdést.

> Azzal meg ne is faraszd magad, hogy belegondolj, vajon miert irtam, amit

Oké.

Vajon a hozzászólásom miért váltott ki belőled ilyen indulatot? Miért lehetett ok személyeskedésre? Kétlem, hogy velem lenne baj.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

te milyen indulatrol zagyvalsz? Poenkodtal (vagy legalabbis probaltal). En is. End of story. Ha te ebbe tobbet lattal bele, akkor torold meg a szemuveged...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Én 3 éve vettem műfenyőt. Igaz, rohadt drága volt, de nagyon szép, 1 méterről pedig nem mondod meg hogy most igazi-e vagy sem


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A kifejezés abszurditásán élcelődtem. Műanyag fa? LED izzó? Csirkemell sonka? :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jaaaaaaaa ;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

műanyagból készült fának látszó tárgy :)

Vagott fa, vegre. Kb 4-5 eve nem volt semmi, mert soha nem voltunk otthon karacsonykor, turne a szuloknel... Mivel lett gyerek, tavaly mondtam h tobbet ilyet nem. Mi itthon maradunk, aki akar jon, igy lett vegre ujra fank.

(bar vacilaltunk az izleses mufenyon is, de az elso igazi faja legyen mar eredeti :D)
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

b&q vagott fenyofa akcioban £1 volt...

oh. Itt 25CHF-ert kaptunk de ez extrem olcso volt.

Hat alapban itt is £20+

Noble Fir kb 165cm, $32 :)

5 evig "ablak előtt álló élőfenyő" volt (cserepes, a folyoso vegen elfert :)), de tavasszal kipusztult. potolnam, de cserepest senki se szallit hazhoz, cipelni meg nincs kedvem, ugyhogy iden vszinu virtualis lesz :)

A'rpi

Cserepes, van eleg ismeris akinek van kertje, majdnem ugyanannyiba kerult es igy legalabb valami jot is teszunk. :)

A sarki arusnak volt egy, kolcson adta a kis cekkert is hozza, szoval nem volt nagy mutatvany.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

30cm kis fenyő cserépben, ha túléli lesz még egy karácsonya, aztán kikerül a szabad földbe. (Bár ezekkel az a tapasztalat, hogy szállítás közben nem figyelnek és megfázik a gyökérzet, így elpusztult a tavalyi, hátha ez megmarad...)

(x) Egyeb: Mint tavaly

4 évig használtam ugyanazt a cserepes fenyőt. Karácsony előtt újra kiástam, utána meg vissza a kertbe. Persze egyre nagyobb lett, utolsó évében már egy félbevágott hordóba kellett beleraknom, amit két embernek kellett becipelni. Ezért tavaly vágott fenyőként fejezte be viszontagságos pályáját, amit egyébként nagyon jól viselt. Ezen fellelkesedve idén egy gyökeres Nordmann-fenyőt vettem.

15 éve csak cserepes. 2000 január 1.-én az akkori macsek hatalmas robajjal leverte a fát. Azóta csak cserepes, minden évben, mert bár az árus megesküszik a fél világra, hogy nem sérültek a gyökerek, de csak nem éri meg a következő karácsonyt a fa...

A macskát gondolom megtanítottad repülni - magadat meg a fát kikötni :-P

Én már beácsoltam (megjegyezném, hogy a Bear Grylls kés úgy viszi a fenyőt, mint a konyhakés a vajat), ezüst (nem hullik), áll, világít. Asszony rakosgatja a többit, az női munka. Én most bontottam egy üveg likőrt, közben szopogatjuk. Aztán lassan nekilátok az ünnepi ebéd/vacsora elkészítésének.

--
trey @ gépház

"női munka" - Vigyázz, mert úgy jársz mint Ákos. Magyar árusnál láttam, hogy már be is faragják a tartóba, ezt a kis bosszankodást is elveszik az embertől :)

Ezeket legalább karácsonykor hagyjuk! Egyébként ez _szerinte_ (is ;) női munka, szóval bajba nem nagyon kerülhetek. Nem is engedné másnak én meg nem szívesen csinálnám ;) Ezek a szerepek nem véletlenül osztódtak le így.

Én faragok, ő aggat. S jól van ez így.

--
trey @ gépház

Nálunk is női munka és nem én mondtam. 3 dolgom volt vele: befaragni, becipelni - mert idén olyan húsosra sikerült fát kaptunk, hogy alig bírtam berángatni a "szabvány" bejárati ajtón. Egyetlen szerencsénk, hogy régi parasztházban lakunk, így a beltéri ajtókon (kb. 100x250cm) nem volt gond az átjutás a nappaliig... - majd azt a tekergő 15 égős izzósort felszerelni, hogy ne legyen benne bog, mert ehhez már mérnök kell... :D

BTW. Boldog Karácsonyt mindannyiótoknak!

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szerintem a likőr fogyasztása a "női munka" ;)

Nálunk ez úgy működik, hogy én állítom be a fát és teszem fel az égősort és a csúcsdíszt, az asszony és a lányok pedig a többi díszt.

Most először mindezt elkövettük tegnap délután, hogy a mai délután már nyugisan teljen.

--
http://csuhai.hu

Bazi nagy +1 :-D Erről jut eszembe a vicc, amiben a román szomszéd mondja a székelynek:
-Gyere koma, van pálinkám, 38 fokos!
-Lázad van neked, nem pálinkád, ...meg! :-D

ja, most így olvasva, nekem is 4 dolgom volt. A csúcsdíszt is nekem kellett feltenni, meg előtte visszanyesni a girbe-gurba csúcsot... :D :D

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

"Bear Grylls kés"
Ilyen van? Iden akkor mar elkestem vele, de jovore...

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Hat a beacsolasrol mar egy ideje leszoktam. 4-5 racsnizas aztan kesz. :-)

melyik BG kés? a kis zsebbicska (Gerber) vagy a bozótvágó (Gerber)? Nekem csak az utóbbi jött be, az előbbi max. paradicsomkötöző vágásra jó...

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Ez. Ezzel már kisebb fatuskókat is hasogattam. Van parangom is, de azt erre felesleges lett volna elővenni :D

--
trey @ gépház

vazzeeeeeeeeee és tényleg! Ilyen is van itthon, csak az asszony valahova eldugta... Ezzel valóban lehet már farigcsálni! :)

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Erdész ismerőstől vett, vágott fenyő.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Lucfenyőgallyak vázában.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

Nincs. Alig leszünk itthon, úgyhogy nincs értelme. Jövőre lesz, akkor már meglesz 2 éves a gyerek.

Van 2 db fenyő az utcán,meg egy kicsi mű fenyő.

Fenyoagak egy (ket) vazaban, az erkelyladaban meg egy otodik eve nevelgetett fenyofa csemete.

Két fa:
- földlabdás (Tesco-ból), amit majd kiültetek
- vágott a közeli kertészetből, amit majd kidobunk

Néhány évente kerül a kert végébe ca. 10 db fenyőcsemete. Ha kellő méretűre nőnek, akkor pár évig ezekből rendre, évente karácsonykor kerül 1-1 szebb példány a karácsonyfa talpba. Természetesen közben jön az újabb nemzedék és így tovább.

Hasonlóan itt is :)

Jót szoktam röhögni a médiabullshit-en, ami ilyenkor (is) előjön a fenyő témában.
T.i. mi az, hogy egyesek nagy környezetbarátnak akarnak tűnni a műfenyővel? WTF?
Nézzük csak:
1. Igazi fenyő
Azért ültetik, hogy aztán kivágják, és eladják. Amikor kivágják, ültetnek helyette újat. Amíg a földben van, fotoszintetizál, oxigént termel. Amikor kidobják, valaki - aki rásztorul - begyűjtheti, és tüzelhet vele. Tipikus win-win felállás (ok, a szállítása nem épp környezetbarát, ez lehet minimális negatívum, de a műfenyőt is szállítják, így ezt a részt tekintsük elhanyagolhatónak).
2. Műfenyő
Azzal mindenki egyetért, hogy nem létezik környezetbarát gyártási technológia, amivel vas/műanyag alapon létre hoznak bármit is. Ergo: több kárt okoznak a gyártással.

De...
Ha (utópia rulez) mindenki műfenyőt használna, akkor nem kéne többé kivágni sem a fenyőket, nőhetnének az égig, adhatnának nagyobb árnyékot/biztonságot a vadon élő állatoknak, eltévedhetne köztük Jancsi és Juliska, építhetne mézeskalácsházikót a boszorka, stb. stb. Ez ugye így is nettó baromság.

Szóval egyetlen hasznát látom (ja, műfenyőm van, a gyerekek már nagyok, az ő döntésük volt):
Nincs rohangálás a fa után, válogatás, h. kinek tetszik, kinek nem (valakinek mindig kevésbé), nincs alkudozás az árussal, hogy ugyan, faragja már bele a tartóba - vagy rossz esetben a kitartó szarakodás, hogy belemenjen a tartóba, és kiderülhessen, hogy ferde, mint a p.csa, és még faragni kell vele. Lebontás után meg nincs az a temérdek tüske a lakásban, aminek tuti, hogy pár darabja megbújik majd valahol, amibe még 2 hónap után is sikerrel lehet belelépni/ülni.

Semmi több értelmét nem látom.

--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Engem a porcicák jobban zavarnak, mint az áprilisban előkerülő tűlevelek. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csomagolás kérdése. Szétszedhető, gondosan elcsomagolgató - evvel nincs baj.
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Általában értettem, nem műfenyő az élő fenyő ellenében esetre. Csak arra utaltam, egy takarítás során a porcicákat szennyeződésként élem meg, a tűleveleket nem. Kellemes az illata, szép, sötétzöld színe van, nem bomlik el, nem lesz gusztustalan, csak úgy van. Mi van akkor, ha tavasszal előkerül még innen-onnan néhány? Semmi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én sem a látványára írtam :)
Nagyon tud szúrni :)
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu