Bear Grylls Ultimate Survival Knife teszt

Na, szóval van ez a tankolj, gyűjtsd a pontot, ragassz és vedd meg akár fele áron a Bear Grylls cuccokat akció. Először le se szartam, de annyit tankoltam, hogy lett egy rakás pontom. A benzinkutas rám tukmált egy pontgyűjtő füzetet is, így beragasztottam. Ha már beragasztottam, gondoltam megnézem mit árulnak. A parang egyből megtetszett, de túl nagy. Viszont sosem volt egy becsületes késem, ezért megakadt a szemem az Ultimate Knife-on. Az akcióban a 2010-es verzió van, de van már 2013-as verziója is, amin kijavítottak egy csomó, 2010-es verziót érintő, bosszantó hibát.

Nosza, beváltottam a pontokat és vettem egy Ultimate Survival Knife-ot. 12 ropi volt (20 helyett). A vásárlás előtt végignéztem egy rakás YouTube videót. Ahogy az lenni szokott, volt aki magasztalta, volt aki savazta, volt aki szerint nem rossz (de azért ne vegyél):

Mivel én nem készülök az őserdőbe és az életem sem fog függeni tőle (remélhetőleg), nem feltétlen kell sok tízezer forintos cucc. Holnap kinn leszünk az erdőben (szokásos éves részeg sütögetés Tibornál) és megint én gyújtom a tüzet.

A terv az, hogy élesben is kipróbálom a Bear koma által ajánlott stuffot. Mind a kést, mind a mellé integrált szikravetőt.... Meglátjuk, hogy mit teljesít...

Bear Grylls Ultimate Knife 2010

Bear Grylls Ultimate Knife 2010

Nyilvánvaló, hogy vannak ennél sokkal jobb cejgek is, de nem vagyok abban biztos, hogy az én igényeimet ez nem elégíti ki.

Hozzászólások

Egy-két évtizeddel ezelőtt Rambo-túlélókés volt a menő. Változnak az idők.

A kétirányból fent késhegy praktikus. Jellegzetes az él/fogazás elrendezés is, úgy is az első harmadával fogsz vágni. A második harmad gondolom ilyen fűrész célokra szolgál. A kés háta egyértelműen a szikraindításhoz lett kiképezve. A markolata stabilnak tűnik, valamint élénk színű, hogy feltűnjön távolról, meg ha leejted.

Ha nincs szarul összeszerelve és jó acélból van, akkor ez egy jó kés.

A fogazott rész a pengén elvileg a (vizes) kötelet viszi sokkal jobban, mint a nemfogazott. Kár, hogy így viszont farigcsálni nem nagyon lehet vele, pl akár nyársat sem, mert faragni a markolathoz közel eső résszel lenne kényelmes. A hegynél éles pengehát nagyon jó döfőképességet ad, ami egy fegyvernél, szuronynál még praktikus is lenne, de ez a kés elvileg nem szurony. Így viszont gyengíti a hegyet és rontja a használhatóságot. Ha még éles is ott a letört pengehát, akkor főleg.
Egyértelmű, hogy a penge fenti két tulajdonsága a kinézetre lett optimalizálva, nem a használhatóságra. Ez utóbbihoz nem Bear Gryllstől kell kést venni, hanem Ray Mearstől.

A hollow grind (homorú élezés) a lehető leggyengébb pengekialakítás, igaz, a legolcsóbb is, illetve zsigereléshez jó, mert nagyon éles, jól fenhető kést lehet így gyártani. Csak túlélő szituációban jobb lenne egy tartósabb éltípus, jellemzően konvex, domború élezés a legjobb (lásd a Fallkniven késeket).

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

mostanában mintha elég sokmindenre hagynád magad rádumálni?! :)

amúgy ránézésre nem rossz cucc. biztos létezik valami több ezer éves szamuráj családból leszármazott japán faszi, aki 92 éves és az életét a kések tökéletesítésének szentelte, és tud jobbat, de ha megteszi, akkor miért ne.

"amin kijavítottak egy csomó, 2010-es verziót érintő, bosszantó hibát."

Ezen azért elmosolyodtam :D

- Vágom le a két napos zsiráfhúst és egyszer csak nem vág. Újra kellett indítani.
- A tokjában magától "elcrashelt".
- Alkalmanként GUI-megjelenítési hibák jelentkeztek.

Androbit.org informatikai magazin

Az internetes kritikákra hallgatva javították. Pl. a reklám szerint a 2010-es egy full tang kés, de nem az. Vagyis penge a markolatban nem fut végig, csak állítólag a markolat feléig, kétharmadáig. Látni sajnos nem lehet.

A 2013-asban teljesen egy acélból van a penge a kés hegyétől a markolat végéig és ezt láthatóvá is tették. Az övbujtatót megerősítették, a 2010-esnél azt is kritizálták stb. A recézést is levették a pengéről, mert többen kritizálták, hogy az a kés felének elpocsékolása.

--
trey @ gépház

Arra azért számíts, hogy ehhez a konyhai fenőacél nem lesz elég. Keress egy tisztességes szakembert, vagy vegyél egy tisztességes élező alkalmatosságot.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Itt van az en tulelocsomagom. Annal jobb kesre, mint amit a kepen latni nincs szuksegem.

Nalunkfele ugy hivjak, hogy "szekely buletin" (buletin romanul szemelyigazolvanyt jelent).

--
FeZo