Karácsonyfám...

Címkék

... utcai árusnál vett, vágott fenyőfa.
40% (244 szavazat)
... cserepes fenyőcsemete, amit visszadok, kiültetek.
7% (44 szavazat)
... kertben/ablak előtt álló élőfenyő - esetleg tuja :)
2% (10 szavazat)
... 100%-ban ízléses műanyag, esetleg fenyőillatú sprével.
25% (149 szavazat)
... semmilyen, nem költök ilyenre / max. digitális, tiltja a vallásom etc.
18% (108 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (21 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
5% (31 szavazat)
Összes szavazat: 607

Hozzászólások

Szüleim ~10 év után visszatértek a vágotthoz, tudniillik betelt a kert, nem fér el több fenyőfa :)
Nálam pedig 2011 óta végig műfenyő, most idén vettem egy vágottat.

--
arch,debian,openelec,android

Semmilyen, majd ha lesz gyerek akkor lesz fa, addig nem nagyon hat meg a dolog :)

Egyéb: Vágott fa, de nem vásárolt.

Ezen most jót nevettem. Tényleg van, aki befújja a műanyag fáját spray-jel? :D Meg eleve... műanyag fa, mi értelme van annak? Esztétikai élményt nyújt egy gyári futószalagról lejött műanyag izé?

szarnak ezek a co2 megkotesre. Ez kokemeny biznisz, amivel lehuzzak a fenyofa fetises balekokat...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nyilván az egyszerű parasztember, aki ezt neveli itt a szomszéd falvakban (zalai vagyok), sokat tud a kőkemény bizniszről.

6-10 évig nevelgetnek 1-1 fát, az egészből éves szinten 500-600E forint hasznuk van.
A mi kertünkben is van pár fa, saját használatra nevelve. Évente egyet felhasználunk, így is, az idei is jó pár évig nevelkedett.
Tudom, te nem díszítesz fenyőt, ezt pár éve még megbeszéltük, de ha te tényleg a kőkemény bizniszt látod ebben, akkor el kell keserítselek: a termelői oldalon ez csak fizetéskiegészízésre jó egy évben.

Akiket én ismerek, ott a teljes rokonság, a kutya meg a macska is a faluba van bejelentve, mint őstermelő, szóval egy fillér adót nem fizetnek az egész után, de 15 év alatt csak félretettek 30-35 milliót...

...szóval én innen úgy látom, hogy hivatalosan nullán vannak, a valóságban a főállásuk a fizetéskiegészítés.

5-6-8 éves befektetés a munkájuk, aztán vagy bejön, vagy sem - tény, hogy van nyereség, de van kockázat is - meg ha nem akarják kereskedőknek eladni csontért-pitykéért, akkor biza' 24-én délutánig ott kell állni, és árulni kell a fát, aztán meg ami megmarad, abból talán koszorúkészítéssel foglalkozó virágárusok vesznek át, de azt is csak igen nyomott áron...

600 ezer Forint az éves adómentesség felső határa, őstermelők esetén.

Fejenként. Ezt ha megszorzod a bevonható családtagok számával, jobb az arány. Amikor még kb. 20 éve mi is disznóztunk, szüleim is őstermelők voltak, és én is, meg húgom is (18 év alattiak voltunk még akkor). Sokan most is így csinálják.

"600 ezer Forint az éves adómentesség felső határa, őstermelők esetén."

Fejenként... és azért két gyerek, négy nagyszülő, egy kutya, egy macska és már éves hat millió adómentes... van ismerettségi körben bőven őstermelő és anno hektárszámra vetettem, kapáltam, törtem a kukoricát nyáron... meg tudom különböztetni messziről, hogy ki az, aki dolgozik a földön és ki az, aki csak megél a földből.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Explicit meg van határozva, hogy mely családtag lehet tagja a kis kommunának, tehát a kutya és macska nem játszik.
Továbbá, nekik nem lehet más munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelme.
Az őstermelői igazolványba fel kell tüntetni a használt földet és eszközöket, erre tehát a komplett falu sem iratkozhat be.

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy havi 50 ezer Ft SZJA terhéről beszélünk, a bevételének a 20 százaléka után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot mindenképpen fizetnie kell (kivétel a mezőgazdasági támogatások).

Kisvállalkozóknak is van hasonló adózási formája (KATA).
Ezek gyakorlatilag kényszervállalkozók, nem látok sok kivetnivalót, hogy legalább a szürkítésükre ilyen törekvések vannak.

"Explicit meg van határozva, hogy mely családtag lehet tagja a kis kommunának, tehát a kutya és macska nem játszik.
Továbbá, nekik nem lehet más munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelme."

URL? Mert szerintem elég a bejelentett lakcím az adott faluba és akkor is adómentes a 600e forint, ha van máshonnan jövedelmed... ezért éri meg főállás mellett papíron őstermelőnek lenni.

"Ezek gyakorlatilag kényszervállalkozók, nem látok sok kivetnivalót, hogy legalább a szürkítésükre ilyen törekvések vannak."

Persze. Mind az. :D

Az élet része az elmúlás. A vidékiek egy részétől eltérően a természettől észrevétlen elzárkózott városlakó emberek sok mindent másképp élnek meg. Ők termékeket látnak. Vagy még inkább árukat. Amik statisztikákból készülnek, statisztikák által legyártva.

:)

Közel tíz évig használtam egy műfenyőt, egyszer novemberben is, egy újság borítóképéhez kellett egy karácsonyfarészlet (akkoriban még nem igazán létezett a stock fotó). Felállítottam a fa negyedét, feldíszítettem, lefotóztam, senkinek nem tűnt fel, hogy nem valódi.
Spray viszont soha nem jutott volna eszembe, jobb helyette a fenyőolaj :)

Bár befújva nincs, de nálunk is csak egy jelképes kb 20-25 centis kis "műanyag fa" van, alatta szaloncukor plusz ajándékok. A fa praktikussági okokból műanyag. A gyerekek lerántanák, és alapvetően nem szeretek még júniusban is fenyőtüskében tapicskolni. Az illatot különböző illóolajokkal "hozzuk a házba", de nem a fenyő kapja hanem egy mécses melegíti direkt erre kialakított kis házikó formájú párologtatóban.

Régen volt labdás fánk több is amit ki is ültettük utána a telekre (azóta is szépek), de elég sok macerával járt, szóval inkább maradt ez a jelképes megoldás.

Nem szeretnék kivágni egy fát azért, h 1 hétig itt legyen, utána menjen az égetőbe. Egyszer megvettük a műanyagot, és kész.
Kertbe sem akarom kiültetni, előző tulaj ültetett mindenfélét, azóta már kivágtam 4-5db 10m feletti tuját, egy maradt, az is el fog dőlni tavasszal.

Azt vágod, hogy az a bizonyos fa azért él, mert van kereslet a vágott fenyőre? Ezek nem természetes úton nevelkedett fák, azért ültetik el őket, hogy 6-7 év után eladhassák. Ha nem tudnák eladni, nem is ültetnék el azt a fát. Ha kiszámolod, hogy a sok, futószalagról lejött kőolajszármazékból előállított műanyag fának mekkora az ökológia lábnyoma, és világszinten (sok-sok-sok millió ilyet gyártanak évente) mennyiben járulnak hozzá a környezet kipusztulásához, és ezzel szemben az ültetett és felnevelt fenyők mennyiben segítenek a CO2 megkötésében, akkor máris elgondolkoznál a műanyag fenyőn. Valaki itt írta, hogyha nem ültetné el a parasztgazda a kertjében a fenyőt, akkor nőne helyette vadnövény (gaz). Miért is lenne az jobb? A fenyőknek igen jó a CO2 megkötési képességük, évente egyenként kb. 4 kg-ot kötnek meg.

Miből gondolod, hogy a direkt fenyőfának nevelt, műtrágyázott és vegyszerezett talajban felnövő, majd onnan messze szállított karácsonyfa CO2 energiamérlege egyáltalán pozitív? Abban se vagyok biztos, hogy a TCO-t tekintve kisebb az ökológiai lábnyoma a műfenyőhöz képest...

Nemzetgazdasági szempontból mindenképpen jobb, mint a Kínából importált, valószínűleg semmilyen környezetvédelmi norma betartására nem kötelezett gyárban készült műfenyő.
De itt egy tanulmány az igazi és a műfenyő előállításának környezeti hatásáról.

Azert a cikk konkluzioja egy kisse mas megvilagitasba helyezi a dolgokat:

“When you really consider it, if you exchange a couple of days of commuting by car with carpooling or riding a bicycle, you’ll completely overcompensate for whatever the impact of the tree is,” he said. “It’s not such a big deal. Enjoy your tree, whichever one you prefer.”

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ma termelőtől vettem egy kaukázusi jegenyefenyőt - olyan 2m körüli magas, 8000 NAV-mentes Ft-ba került. Utána jártam az egyik barkácsboltban (kötöződrótért, szaloncukor-akasztónak), volt hasonló méretű műfa - hatvanvalahányezer Ft-ért... Szép, de ennyiért inflációval súlyosbítva is vehetek évente valódi fát vagy annyi ideig, amíg a műfa kitart...

ízléstelen műanyag fa 10. éves, így két szülinapot ünneplünk.

lol. Mindig rotfl-dijas, amikor xy-ban osszetorik az un. mintakeresztenyekrol fantazialt abrand. Mert meg ha legalabb minimalis fogalmad lenne arrol, amirol iteletet alkotsz, akkor tudhatnad, hogy a keresztyenek szamara a karacsony nem a szeretet unnepe, legalabbis abban az ertelemben biztosan nem, ahogyan azt te hasznalod. Ezek utan probalj nem meglepodni azon, hogy en nem unneplem a szeretet unnepet (sic!). Azzal meg ne is faraszd magad, hogy belegondolj, vajon miert irtam, amit...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

nem tudom, észrevetted-e, de nemcsak karácsonykor szoktam megjegyezni, ha a valakivel szembeni vélt felsőbbrendűséged azzal próbálod demonstrálni, hogy teszel valami megjegyzést, amitől jóérzésű embernek felfordul a gyomra

> probalj nem meglepodni azon, hogy en nem unneplem a szeretet unnepet (sic!)

Nem lepődök meg rajta, lásd a fenti bekezdést.

> Azzal meg ne is faraszd magad, hogy belegondolj, vajon miert irtam, amit

Oké.

te milyen indulatrol zagyvalsz? Poenkodtal (vagy legalabbis probaltal). En is. End of story. Ha te ebbe tobbet lattal bele, akkor torold meg a szemuveged...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Vagott fa, vegre. Kb 4-5 eve nem volt semmi, mert soha nem voltunk otthon karacsonykor, turne a szuloknel... Mivel lett gyerek, tavaly mondtam h tobbet ilyet nem. Mi itthon maradunk, aki akar jon, igy lett vegre ujra fank.

(bar vacilaltunk az izleses mufenyon is, de az elso igazi faja legyen mar eredeti :D)
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

b&q vagott fenyofa akcioban £1 volt...

5 evig "ablak előtt álló élőfenyő" volt (cserepes, a folyoso vegen elfert :)), de tavasszal kipusztult. potolnam, de cserepest senki se szallit hazhoz, cipelni meg nincs kedvem, ugyhogy iden vszinu virtualis lesz :)

A'rpi

Cserepes, van eleg ismeris akinek van kertje, majdnem ugyanannyiba kerult es igy legalabb valami jot is teszunk. :)

A sarki arusnak volt egy, kolcson adta a kis cekkert is hozza, szoval nem volt nagy mutatvany.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

30cm kis fenyő cserépben, ha túléli lesz még egy karácsonya, aztán kikerül a szabad földbe. (Bár ezekkel az a tapasztalat, hogy szállítás közben nem figyelnek és megfázik a gyökérzet, így elpusztult a tavalyi, hátha ez megmarad...)

4 évig használtam ugyanazt a cserepes fenyőt. Karácsony előtt újra kiástam, utána meg vissza a kertbe. Persze egyre nagyobb lett, utolsó évében már egy félbevágott hordóba kellett beleraknom, amit két embernek kellett becipelni. Ezért tavaly vágott fenyőként fejezte be viszontagságos pályáját, amit egyébként nagyon jól viselt. Ezen fellelkesedve idén egy gyökeres Nordmann-fenyőt vettem.

15 éve csak cserepes. 2000 január 1.-én az akkori macsek hatalmas robajjal leverte a fát. Azóta csak cserepes, minden évben, mert bár az árus megesküszik a fél világra, hogy nem sérültek a gyökerek, de csak nem éri meg a következő karácsonyt a fa...

Én már beácsoltam (megjegyezném, hogy a Bear Grylls kés úgy viszi a fenyőt, mint a konyhakés a vajat), ezüst (nem hullik), áll, világít. Asszony rakosgatja a többit, az női munka. Én most bontottam egy üveg likőrt, közben szopogatjuk. Aztán lassan nekilátok az ünnepi ebéd/vacsora elkészítésének.

--
trey @ gépház

Ezeket legalább karácsonykor hagyjuk! Egyébként ez _szerinte_ (is ;) női munka, szóval bajba nem nagyon kerülhetek. Nem is engedné másnak én meg nem szívesen csinálnám ;) Ezek a szerepek nem véletlenül osztódtak le így.

Én faragok, ő aggat. S jól van ez így.

--
trey @ gépház

Nálunk is női munka és nem én mondtam. 3 dolgom volt vele: befaragni, becipelni - mert idén olyan húsosra sikerült fát kaptunk, hogy alig bírtam berángatni a "szabvány" bejárati ajtón. Egyetlen szerencsénk, hogy régi parasztházban lakunk, így a beltéri ajtókon (kb. 100x250cm) nem volt gond az átjutás a nappaliig... - majd azt a tekergő 15 égős izzósort felszerelni, hogy ne legyen benne bog, mert ehhez már mérnök kell... :D

BTW. Boldog Karácsonyt mindannyiótoknak!

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szerintem a likőr fogyasztása a "női munka" ;)

Nálunk ez úgy működik, hogy én állítom be a fát és teszem fel az égősort és a csúcsdíszt, az asszony és a lányok pedig a többi díszt.

Most először mindezt elkövettük tegnap délután, hogy a mai délután már nyugisan teljen.

--
http://csuhai.hu

Erdész ismerőstől vett, vágott fenyő.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Lucfenyőgallyak vázában.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

Nincs. Alig leszünk itthon, úgyhogy nincs értelme. Jövőre lesz, akkor már meglesz 2 éves a gyerek.

Van 2 db fenyő az utcán,meg egy kicsi mű fenyő.

Fenyoagak egy (ket) vazaban, az erkelyladaban meg egy otodik eve nevelgetett fenyofa csemete.

Két fa:
- földlabdás (Tesco-ból), amit majd kiültetek
- vágott a közeli kertészetből, amit majd kidobunk

Néhány évente kerül a kert végébe ca. 10 db fenyőcsemete. Ha kellő méretűre nőnek, akkor pár évig ezekből rendre, évente karácsonykor kerül 1-1 szebb példány a karácsonyfa talpba. Természetesen közben jön az újabb nemzedék és így tovább.

Jót szoktam röhögni a médiabullshit-en, ami ilyenkor (is) előjön a fenyő témában.
T.i. mi az, hogy egyesek nagy környezetbarátnak akarnak tűnni a műfenyővel? WTF?
Nézzük csak:
1. Igazi fenyő
Azért ültetik, hogy aztán kivágják, és eladják. Amikor kivágják, ültetnek helyette újat. Amíg a földben van, fotoszintetizál, oxigént termel. Amikor kidobják, valaki - aki rásztorul - begyűjtheti, és tüzelhet vele. Tipikus win-win felállás (ok, a szállítása nem épp környezetbarát, ez lehet minimális negatívum, de a műfenyőt is szállítják, így ezt a részt tekintsük elhanyagolhatónak).
2. Műfenyő
Azzal mindenki egyetért, hogy nem létezik környezetbarát gyártási technológia, amivel vas/műanyag alapon létre hoznak bármit is. Ergo: több kárt okoznak a gyártással.

De...
Ha (utópia rulez) mindenki műfenyőt használna, akkor nem kéne többé kivágni sem a fenyőket, nőhetnének az égig, adhatnának nagyobb árnyékot/biztonságot a vadon élő állatoknak, eltévedhetne köztük Jancsi és Juliska, építhetne mézeskalácsházikót a boszorka, stb. stb. Ez ugye így is nettó baromság.

Szóval egyetlen hasznát látom (ja, műfenyőm van, a gyerekek már nagyok, az ő döntésük volt):
Nincs rohangálás a fa után, válogatás, h. kinek tetszik, kinek nem (valakinek mindig kevésbé), nincs alkudozás az árussal, hogy ugyan, faragja már bele a tartóba - vagy rossz esetben a kitartó szarakodás, hogy belemenjen a tartóba, és kiderülhessen, hogy ferde, mint a p.csa, és még faragni kell vele. Lebontás után meg nincs az a temérdek tüske a lakásban, aminek tuti, hogy pár darabja megbújik majd valahol, amibe még 2 hónap után is sikerrel lehet belelépni/ülni.

Semmi több értelmét nem látom.

--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Általában értettem, nem műfenyő az élő fenyő ellenében esetre. Csak arra utaltam, egy takarítás során a porcicákat szennyeződésként élem meg, a tűleveleket nem. Kellemes az illata, szép, sötétzöld színe van, nem bomlik el, nem lesz gusztustalan, csak úgy van. Mi van akkor, ha tavasszal előkerül még innen-onnan néhány? Semmi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE