Hogyan viszonyul a főnököd / munkáltatód a Linkedin-en való jelenlét(ed)hez?

Címkék

Nem érdekli / nincs rá semmilyen szabályozás
88% (283 szavazat)
Támogatja / ösztönöz rá
8% (27 szavazat)
Esetleg szóvá teszi, ha véletlenül megtalálna, de aktívan nem vadászik Rád
1% (3 szavazat)
a HR aktívan vadászik a saját dolgozóira és a felettesed elbeszélget veled
1% (2 szavazat)
Azonnali elbocsátás jár érte
2% (5 szavazat)
Összes szavazat: 320

Hozzászólások

(x) fogalmam sincs, de bejelölt rajta

--
trey @ gépház

Nem is igazán értem a kérdést, milyen jogon szabályozhatná a cég az online jelenlétet (a linkedin lényegében egy publikus CV oldal)...

Nem közösségi médiával kapcsolatos szabályozásra gondoltam, hanem pl. arra, hogy mi számít üzleti titoknak.
Utolsó munkahelyemen azzal indítottak, hogy minden, leszámítva a munkahely megnevezését...
Ergo a linkedinre még azt sem tehettem volna ki, hogy mivel foglalkozom.

+1, de az emberek általában mindent aláírnak, amit elé tesznek. Mai eszemmel nem írtam volna alá azt az írásbeli figyelmeztetést, amit azért kaptam anno fiatal csődör koromban, mert demoralizálom a társaságot, fel sem merült bennem, hogy olyat is lehet, hogy kösz, nem. Azóta mindent elolvasok, még akkor is, ha azt mondják, hogy ez ugyanaz, mint a másik.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Mert még mindig nem fogod fel, hogy mekkora fasz vagy...
Előbb jössz azzal, hogy manapság bárki akinek régen nincs munkája, bármit aláír, miközben a téma, hogy EL KELL OLVASNI AZT A KIBASZOTT PAPÍRT, AMIT ALÁÍRSZ ÉS MEG KELL ÉRTENI A TARTALMÁT, mire megemlítem, hogy én is elolvasok mindent, holott már nagyon rég nem dolgozom, erre jössz itt a szokott troll stílusoddal. És csodálkozol, mikor egy ostoba kis pöcsnek titulálnak. :D

Stop, kulonbseg van a kozott, hogy elolvasok-e barmit, amit elemraknak alairasra, es akozott, hogy akarmi is van benne, ra vagyok szorulva, hogy alairjam. A munkaszerzodest nem azert kell elolvasni, mert ez trendyve tesz, hanem azert, mert akarmi is szerepel benne, a nem tudas nem mentesit a betartasa alol. Akkor pedig mar jobb tudni, hogy mi van benne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

+1

Olyan helyről el kell húzni, ahol ilyenért macerálnak, meg korlátozgatnak.
Kölcsönös szándékon és megelégedésen kell alapuljon a munkaviszony. Semmi más nem elfogadható, de legalábbis nem professzionális hozzáállás.
Sajnálom azokat a szegény ördögöket, akik bizonytalanságba kényszerülnek. Csak magán segíthet(ne) az ember.

Ez gyakori érvelés szokott lenni.
Tudom, szerencsés vagyok, mert nincs (nagy) hitelünk, és a Feleségem is keres annyit, hogy abból is simán megélnénk.

Mégis azt gondolom, hogy - megfelelő körültekintéssel és okosan - vállalni kell bizonyos kockázatot, ha tisztában vagy vele, hogy a jelenlegi helyzeted kétségbe esésre ad okot. Meggyőződésem, hogy ez az egyetlen helyes út. Minden más csak a probléma szőnyeg alá söprése és a cselekvés elkerülése.
Természetesen nem azt mondom, hogy hopp, csak ugorj egyet. Szerezd meg azokat a skilleket, amik a célod eléréséhez szükségesek, aztán lépj. Mindig van hová, csak keresni kell.
Nem csinálni semmit persze egyszerűbb, csak akkor meg ne panaszkodjon az ember, hogy milyen igazságtalan az élet.

Mégis azt gondolom, hogy - megfelelő körültekintéssel és okosan - vállalni kell bizonyos kockázatot, ha tisztában vagy vele, hogy a jelenlegi helyzeted kétségbe esésre ad okot.

Ez így azért más, ezzel egyet is értek. Mondjuk a Linkedin profil pont nem az, ami miatt ölre mennék a főnökömmel, mert nem érdemes. Ha esetleg odáig fajulna a dolog, hogy megpróbálnának beleszólni, akkor megfelelő eszközökkel kezelni kell a helyzetet. Volt olyan hely, ahol pl. megpróbáltak dresscode-ot bevezetni, én meg mondtam, hogy akkor lehet fizetni a ruhapénzt. Öltönyben is bejárok, ha arra izgul a vezetőség, és kifizetik. Érdekes módon utána nem volt fontos a dolog annyira.
Egyébként meg sajnos vannak helyzetek, amikor nem tudsz lépni, mert az élet egy másik területén próbálsz meg épp rendet csinálni (mondjuk magánélet). És meg kell várnod, hogy az egyik területet rendbe tudd tenni. A kettő együtt nem biztos, hogy menni fog. Ezért előfordulhat, hogy akaratod ellenére hosszabb-rövidebb ideig beszorulsz egy helyzetbe.

Tehát az bárkinek hasznos információ a cégről hogy valószínűleg Oracle adatbázist használnak MSSQL helyett, mert az ott dolgozó LinkedIn profiljában Oracle tapasztalat szerepel? Mi van ha azt a tudást egy előző cégnél szerezte és a jelenleginél köze sincs az adatbáziskezelőkhöz?
Az így megszerezhető információ az előzőek miatt nem biztos hogy köthetőek a jelenlegi munkahelyhez, lehet egyikhez sem. Mert mi van ha azt a tudást önállóan szerezte meg?

Nincs "leszarom" gomb...

Mármint, hogy mit szól. Meg úgy a linkedin-t is..

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

(x) Egyéb, leírom a hozzászólásokban:
Mivel egy ideje a magam főnöke vagyok, támogatom magam ott :)
Ám a volt főnököm bejelölt. Jó fej, anno sem lett volna ez gond szerintem.

(x) nincs ra szabalyozas, de uj dolgozo felvetelekor ott is keresunk jelentkezot
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem vettem észre h. közben aktiválódott a topic.

A szavazást pusztán kíváncsiságból indítottam. Kiderüljön IT világban mennyire elfogadott az a tény ha az alkalmazottnak van ugyan perpill. állása, de pont nem csinál belőle titkot, hogy abban a pillanatban lelépne az adott helyről, amint kap egy jobb ajánlatot. Pl. 1-2 naponta updatelt profilról megjelenő értesítések (ki lehet kapcsolni), fejvadászok visszajelölése heti szinten stb. Tehát NEM egy inaktiv / networkolésre használt profilról van szó. Ezt bele kellett volna írnom az 1. hsz-ba, sorry ha félreérthető voltam.

En nem ertem, miert lenne problema egy aktiv profil, meg ugy egyaltalan az, ha valaki allast keres.

Tobb beosztottam (ez is milyen hulye kifejezes, teny, hogy a felettesuk vagyok, de inkabb kollegaimnak tekintem oket) is aktiv a Xingen, illetve Linkedinen. Ha valamelyik nyilvanosan allast keresne, megkerdeznem, mi az oka, miben tudok segiteni, hogy maradjon, illetve komolyan elgondolkoznek azon, jol vegzem-e a munkamat, hiszen ha valaki odaig jut, hogy elmenjen, annak valami oka nyilvan van.

A munkaviszony nem roghoz kotesrol szol, nem elethosszig tart.

--
L

Kicsit pontositva a dolgot: van(nak) olyan ismeros(ei)m akiket eleg hamar elbocsatananak ha kiderul h. nem jo neki ott, es keresgel a hatterben. Majd felvesznek helyette mast, aki ugyanannyi penzert szo nelkul megcsinalja ugyanazt a munkat. Vagy meg tobbet is. Sajnos sok olyan munkahely van, ahol realis veszely hogy kirugnak es nem fogsz mas helyet talalni konnyen es gyorsan. Ezek olyan poziciok, ahol napi bizonytalansagban vagy bent, nem tudod melyik nap jon oda a fonok 5 perccel a hazamenetel elott, hogy holnaptol nincs rad szukseg.
Az IT nagyreszt nem errol szol, de kisebb / garazscegeknel is elofordulhat, hogy az ITs nem lecserelhetetlen munkaero, es jobb ha behuzza fulet-farkat kulonben hamar az utcan talalja magat.

A linkedin pedig azert jott kepbe, mert nem csak ITs munkakeresoknek lehet jo (a fentebbi peldaban szereplo fiktiv emberke is probalkozhat itt), orszagon belul is hasznalhato, valamint egy privat allaskereso portallal szemben felfedi a jelenletedet a kulvilag (igy akar a jelenlegi munkaadod) szamara is.

Lehet hogy a fentebb vazolt szituacio nyakatekert, valosagtol elrugaszkodott lehet egyeseknek, de mivel ismerek olyat aki ebben erintett, tenyleg erdekelt mi a helyzet a nagy altalanossagban. Lehet a hup celkozonsege pont nem a megfelelo ennek felmeresere, ebben az esetben az a kovetkeztetes, hogy az atlag hupos sikerszakmaban dolgozik es megbecsult. Ez is egy hasznos eredmenye lenne a szavazasnak :)

Ha napi bizonytalanságban érzed magad, akkor tessék elkezdeni önképződni, és elhúzni egy jobb helyre. Ugyanis, ha keresel állást, ha nem, akkor is akármikor kirúghatnak,
szóval ez nem érv. A határok meg nyitottak, IT-sként kb. 1 hét alatt el lehet helyezkedni bármelyik nyugati országban. Ennyi a történet, nem kell rabszolgaként rettegve
dolgozni.

A 3/6 honap honnan jon?

Nem tudom mostanaban valtozott-e, de en meg ugy tudtam, 3 ev utan 1 honap felmondasi ido van (munkalatatoi rendes felmondas eseten, es az adott munkaltatonal eltoltott evekkel novekszik), amibol a felere felmentest kell adjanak a munkavegzes alol (olyan beosztasban ahogy a munkavallalo keri) - igaz, a munkaltato ettol elterhet, ha az a munkavallalonak kedvezobb.

Persze, ha ugy ertetted a 3/6-ot, hogy egyketted (azaz fel) akkor egy malomban orlunk ;-)

/sza2

Szerk: hatarozatlan ideju munkaviszony eseten, hatarozottnal ugy emlekszem ki kell fizetnie a hatralevo idore jaro penzt.

Hozzáteszem szerintem a 3 hónap az már túlzás, IT-ban Nyugaton a fele is bőven elég új munkát találni, és a munkáltatónak is elég arra, hogy befejezze vagy megfelelően átcsoportosítsa a feladataidat. Egy 2 hetes-1 hónapos felmondási idő Nyugaton is teljesen szokványos, és szerintem teljesen korrekt.

A gond inkább ott kezdődik, hogy Magyarországon ha te mondasz fel akkor "jó, de felmondási időt letölteni", ha ők rúgnak ki, akkor meg "írd alá a közös megegyezést amiben lemondasz a felmondási időről és a végkielégítésről" körrel kezdenek (azaz ha nem vagy észnél, kirúgás helyett megegyeztetek, hogy 0 Ft végkielégítés jár neked és 0 nap felmondási idő, hiába volna törvényben és munkaszerződésben erről emberi idő megszabva).

Ha jól vettem ki egy nagyobb multinál vagy, így ez most furcsán hangzik. Kis- és középvállalatnál teljesen "normális" (inkább csak "jellemző"), hogy "csak egy ember tudja a jelszót", meg "csak egy ember tud lekérdezni hatékonyan a db-ből", meg "csak egy ismeri a Linux rendszegazdai folyamatokat, többi csak kódot ír", stb. De egy multinak fel kéne készülve lennie arra, hogy replacement személyzet ha valaki akár szabadságra is elmegy.

egy multi kutatointezeteben vagyok, ahol parszazan dolgozunk, ebbol kb 50 informatikussal, a tobbiek vegyeszek, biologusok illetve fizikusok, nincs keszenlet, ugyelet, kozvetlen ugyfelekkel sem erintkezunk, semmi ilyesmi. ha valaki szabin van, altalaban nem kell potolni, mert nincs ra okod, hogy keresd.

ez annyiban valtozott, hogy vannak infrastrukturalis elemek (nalunk ugye a belso felho, lokalis DBk, etc), ezekhez redundansak az emberek, de nem rendszergazdak, nem ez a feladatuk. a "hany PhD kell egy szervert berakni a rackbe" rendszeres vicc bent :)

altalaban 6-12 honapig keresunk valakit, mielott allandora felvesszuk, ezert van >1 honap felmondasi ido.

Illetve annyit pontositanek, hogy nem az egyes emberek varnak valoszinuleg 6-12 honapot. Kettovel ezelotti melohelyen is jopar honapba telt, mire talaltunk komolynak tekintheto IT-s jelentkezoket, mert volt olyan is, aki szammottevo IT tudas hianyaban akart jelentkezni halozati mernok pozira.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A jó IT-s speciális helyzetben van, ő megteheti, hogy nem hunyászkodik meg, egyrészt gyorsan talál másik lehetőséget, másrészt sokszor olyan felaadatokat lát el hatékonyan, amire mást hosszú idő és emiatt sok pénz(kiesés) lenne megtanítani, több mint amennyibe a jelenlegi dolgozó fizetésemelése kerülne. De sok szakterületen abszolút nem jellemző a munkaerőhiány, teszem azt egy bolti eladónak már lehet nincs másik lehetősége, mint időnként 10 órát dolgozni a 8 órás minimálbérért, mert a munkáltató 2 perc alatt talál helyette másikat helyette, akinek "megfelelnek" (=="mindegy csak legyen már végre valami") ezek a körülmények.

Pl. kifejezetten nyugtalanitja az a politikai iranyzat, amely jelenleg uralkodik, illetve tovabbi erosodese varhato. Elege van abbol, hogy 15+ evnyi, nemzetkozi mercevel is szep tapasztalata van a sajat szakteruleten, megis nevetseges korulmenyek kozott es feltetelekkel foglalkoztatjak.

--
L

Akár kérdés is lehet, mert a helyzet sosem csak fekete és fehér.

Aki a szakmájában nagyon jó, jó referenciákkal rendelkezik, sok gyakorlata van, stb. (tehát akit külföldön szívesen alkalmaznának sok pénzért) azt (legtöbbször) itthon is szívesen alkalmazzák sok pénzért. Nyilván nem 1:1 az átfedés. Sőt, fordítva is igaz: aki itthon nem ért a szakmájához, az kint sem fog jó munkát kapni.

Nyilván, a lehetőségek lehetnek mások, a lényeg, hogy nem csak külföldön lehet jól megélni. Persze, forintra váltva jóval több fizut lehet eltenni, csak ugye amíg Skóciában egy kisváros CBA-ekvivalensében 2 font volt a literes ásványvíz, addig hajadra kenheted a forintra váltva magasnak számító fizut.

Nem csak a forintra váltott jövedelemről van szó.
Az egyetlen probléma, hogy nekem fogalmam sincs (ahogy azt hiszem, az itt élők többségének sem), hogy odakint mennyivel jobb a helyzet, ha az összképet nézzük és nem csak pár évig akar az ember ott maradni.
Ami biztos, itthon egyre kilátástalanabb a helyzet, ha nincs pénzed rá, hogy mindenben mellőzni tudd az állami szolgáltatásokat. (Egészségügy, nyugdíj, oktatás stb.)

Ugyan nincs fent a neten a legolcsobb asvanyviz az ASDA-bol, de lathatoan 45p/2L. A legolcsobb 17 penny! (64Ft)
http://groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml?cmpid=ahc-_-… water/1/price_asc

Jelenleg a LIDL es az ALDI + az ASDA a 2 liters Pepsi kolat 1£-ert adja, nem ertem minek olyat irni ami nem igaz!
Asvanyviz 2£??? 2£-ert mar lehet venni mikrozhato kesz kajat + uditot es meg cukorkara is marad penzem.
Hozzateve hogy egy takarito 6-7£/ora-ert melozik.

Inkább a CBA-rész volt csúsztatás, nem a 2 font. Valami kisboltban vettük, amikor beestünk kb. 12am és 1am között átutazóban a városkába, és csak ezt találtuk nyitva. Jogos az észrevétel, valóban nem ASDA volt, Pesten ezt a fajta boltot mi csak "a sarki éjjelnappali"-nak hívjuk.

Persze, lehet megjegyezni, hogy a mi hülye fejünket, itthon is belekerül 300 forintba, ha az éjjelnappaliban veszel vizet, de 2 font még mindig 753 forint, nem 300.

szerk: Hoppá, lebuktam, nem is kettő volt, csak 1,9 < x <= 2.

Komolyan. Semmi kedvem idegen országban élni. Ha nem lenne más lehetőségem, esetleg. De nem látom okát jelenleg annak, hogy itt annyival rosszabb lenne, ott meg annyival jobb, hogy itt hagyjak mindent, ami nekem itt fontos.

Szólok, odakint sincs kolbászból a kerítés, ott is kell dolgozni, a trógerek ott kint is csak trógerek lesznek.

--
trey @ gépház

"a trógerek ott kint is csak trógerek lesznek"

Azért pl. az angol precedens jogrendszerben kicsit több jogod van a trógerek ellen. Meg úgy eleve, tetszőleges Nyugati fővárosban jobb a közbiztonság az utcán, mint Pesten.

Ennek ellenére jó IT-sként Magyarországon is meg lehet élni bőségesen, kint meg kevesebb az ismerős kapásból, mit csinálsz, ha hirtelen pl. Amszterdamban kell egy ismerős orvos "hogy hamarabb sorra kerülj", vagy akárcsak egy ügyvéd, amiből otthon előfordulhat néhány a gyerekkori barátaid közt, etc.

Nem Pesten élek, a közbiztonsággal nekem speciel nincs gondom, a trógereket pedig nem a munkaadókra hanem az itthonról külföldre kívánkozó egyes munkavállalókra értettem. Azokra, akik azt hiszik, hogy ott is meg lehet csinálni azt, amit itthon sok helyen a mai napig meg lehet. Hogy a zavarosban halászva evickélnek, másra tolják a saját munkájukat, túlélőművészkednek. Csak mindezt sokszoros pénzért.

Ha a közbiztonsággal van csak gondod, akkor azért nem kell külföldre szaladni. BTW: láttál már Franciaországban tüntetést? Láttad már, hogy az angol focihuligánok rommá ütnek mindent, vagy egymást késelik halomra?

Na és? Ilyen mindenhol van.

--
trey @ gépház

A focihulligánok csak a saját területükön a meccs után kezdenek el törni zúzni, míg ha nem vagy észnél a [tetszőleges vasútállomás] terén, hirtelen nem találod a zsebedben az iPhone-od tetszőleges napon.

Ennek ellenére vannak bőven érvek a Magyarországon maradás mellett is (szerintem a "rendszer elől menekülés" önmagában is nevetséges pl., főleg hogy az elmúlt évtizedekben nem nagyon esett tartós fizikai bántódása annak, aki más véleményt nyilvánított ki, mint a rendszeré). De a közbiztonság nincs a valid itthonmaradási érvek közt.

Ezt beszéld meg pár, viszonylag jól kereső ex manyup taggal, évtizedek óta a családi trafikból élő emberrel, akik egyik napról a másikra elvesztették a megélhetésüket, a "pofátlan végkielégítések" címén visszamenőlegesen kifosztott egykori állami alkalmazottakkal. (Ne olyanokra gondolj, akik megszedték magukat aktív korukban, hanem pl tanárokra)

Kicsit egyoldalú lett ez a monológ, HZ. Nem? A másik oldal bűncselekményeit is nyugodtan ide lehetne sorolni. Bár nekem még akkor is kicsit olyan seggből előrángatott ez a "el kell mindenképpen menni külföldre, mert itt szar minden" zsoltár, amit a mai fiatalok zsolozsmáznak. Cefetebb világ volt itt korábban és nem kell nagyon messze mennem, elég az én gyerekkoromra gondolnom.

--
trey @ gépház

A másik oldal nem kezdett diktatúra építésébe és elég kevés az esély rá, hogy a következő négy évben ők irányítsanak bármit.
Ergo nincs sok jelentősége a közeljövő szempontjából, hogy azok mit műveltek.
De mindegy, több alkalommal leírtad, hogy itt nincs helye politikának, úgyhogy inkább hagyjuk!

Eszem ágában nincs a politikát folytatni, elkezdeni sem, hozzá sem szóltam volna a témához, ha te nem hozod elő. Politikamentesen írtam, hogy egyoldalú a monológod és a kiegyensúlyozottság miatt megemlítettem, hogy a többi sem volt különb egy hangyafasznit sem. Abban is időben is az volt már egyébként a mondás, hogy menni kell, szóval ennek látszólag nem sok köze van ahhoz, hogy éppen ki van kormányon.

Volt a hozzászólásomnak volt egy hosszabb politikamentes második része, amit látszólag észre sem vettél.

--
trey @ gépház

Hallod, hagyjad már. Nézz doku adókat a TV-ben. Minden nagyvárosnak ugyanaz a problémája. NY, Seattle, Chicago, London lehetne sorolni.

Azt hiszed, odakint 100%-ban biztonságban leszel? Pont az elszigeteltség miatt fog szopni, amiatt leszel sérülékenyebb. Aki pedig elszigetelt, azt előszeretettel találja meg a bűnöző is.

Akik pedig veled vannak, azok lesznek, akik legelőször lehúznak. Tudod, ezek a külföldre szakadt "munkaközvetítők". Az meg a sors iróniája, amikor külföldön pont "hazánkfia" gyilkolt nem egyszer hazánkfiát.

Londoni magyar ágyneműtartós gyilkos, londoni magyar bőröndös gyilkos.

Lassan a magyar gyilkosságok száma nagyobb lesz lélekszámra vetítve Londonban mint itthon.

Külföldön ráadásul meg kell küzdened az idegenezéssel. Arra meg nem is merek gondolni, hogy mi lesz, amikor majd az odakintiek a munkahelyeiket féltve esnek neki a külföldi munkavállalóknak.

Addig persze nincs gond, amíg az ő érdekeiket nem veszélyezteted.

--
trey @ gépház

Bizonyos tekintetben megértelek. Magam is kötődöm azokhoz a helyekhez, ahol felnőttem, és ismertem minden fát, bokrot, madarat, láttam a házakat, ahogy épülnek, stb. Az Őrség egyébként is nagyon szép. Ha lehetőség adódik, mindig benézek a szüleimhez, nyáron kimegyek a régi helyekre motorral vagy kerékpárral. Vagy csak sétálok egyet a töltésen.
Te is nagyon szép helyen élsz, nagyon szerettem a Bisinger környékét, meg a belvárost, amikor még több időt töltöttem Győrben. Teljesen élhető város.
Budapestet viszont soha nem tudtam megszokni, az ott eltöltött öt év plusz a későbbi gyakori ottani (ügyfélnél való) munkavégzés ellenére sem.

Igazad van abban, hogy jó szakemberként itt is meg lehet keresni annyit, amiből jól élsz. Egy itthoni jó keresettel lehet jutni egyről a kettőre, csak ötről a hatra nehéz.
Sokkal jobb a helyzet, ha nem alkalmazott, hanem vállalkozó vagy.
Ám amikor hosszabb időt töltök kint München vagy Salzburg környékén, érzem, hogy az azért más világ. És nem csak a bérek miatt. Itt Magyarországon még nagyon-nagyon sok idő kell ahhoz, hogy kicserélődjön, ami a fejekben van.

Abban is tökéletesen igazad van, hogy trógerként kint sem megy a paraszt semmire. Viszont a jó szakembert nagyon megbecsülik, főleg ha szeret és akar is dolgozni.

Ha csak a bérek érdekelnének, akkor már rég nem itt laknék. Annyi minden más van az életben, amit nem lehet pénzzel megvenni. Hosszan tudnám sorolni, hogy mi az, ami távol hiányozna.

Számtalanszor voltam hosszabb (1 hét) kiküldetésben Európa számos városában. 2 nap után már honvágyam volt. Nem nekem való ez. Persze, ha kényszerből kéne, akkor elviselném. A külföld szépségeit nyaraláskor is meg lehet csodálni.

--
trey @ gépház

Megértelek, ez is fontos.
Meg aztán itt Nyugat-Magyarországon elég tűrhető az élet, de Északkelet-Magyarországon alig találsz egy ,,éttermet'', ahol nem fordulsz vissza az ajtóból, illetve háromszor is meggondolod, hol mersz leparkolni a kocsival.
Münchenben simán bent hagyom a laptopomat a hátsó ülésen, amíg vásárolok.

Nyaraláskor általában csak a hely szépségeit lehet felfedezni, sokkal reálisabb tapasztalat, amit néhány hónap kinti munkavégzés alatt szerzel. Akkor tényleg ott élsz, dolgozol, vásárolsz, kapcsolatban vagy a szomszéddal, boltossal, utca emberével, stb.
Az emberek hozzám való viszonyulása ami nagyon megfog. Pedig ott én idegen vagyok.

Miért fél itt mindenki annyira az ismeretlentől és az új dolgoktól?
Itt Magyarországon túl gyakran hallom azt az érvet, hogy ,,de mi van, ha az új még ilyen se lesz?''.
Hallom ezt munkával, párkapcsolattal, szinte mindennel kapcsolatban. Ilyen hozzáállással tényleg kár belekezdeni bármibe...

Ha nem vagy tök hülye és reálisan tudod értékelni a helyzetedet, akkor fel kell, hogy tudd mérni, mibe érdemes belevágni. A tranziens szakasz úgyse fog sokáig tartani, meg fogják érteni a gyerekek is. Főleg ha utána jobb körülmények közé és kulturáltabb környezetbe cseppennek.

Van olyan helyzet, amikor ezt meg kell lépni, illetve ez nem úgy van, ahogy egyszerű pistike képzelni, hogy most ő akkor
vesz egy buszjegyet, aztán itt vagyok nyugat, mi a meló. Neten kell állást keresni, egészen az utolsó körig simán netről
lehet intézni mindent, jobb helyen van relocation csomag is, szóval annyira nem gáz...

A hiteles családi házat (gondolom svájci frank) inkább nem kommentelném...

Ha egy cég/HR-es a LinkedIn jelenlétet álláskeresésnek tekinti, akkor vele van probléma. Az, hogy a profilodra milyen tartalmat teszel fel, az már más kérdés, oda kell figyelni, hogy ne legyen a cég számára érzékeny információ, ez viszont nem csak a LinkedInre igaz. Így pl. lehet, hogy az aktuális beosztásodat, munkakörödet már nem célszerű feltenni, de mondjuk azzal már kevésbé van baj, hogy leírod, hogy mihez értesz. Elvégre nem minden kapcsolódik okvetlenül a munkakörödhöz.

Támogatják, mert a cégnek ebből semmi hátránya nincs, előnye viszont még lehet. Más kérdés, hogy konkrét projektet, ügyfelet, stb. nem írhatok ki.

szerk: meg ha jól emlékszem, mielőtt felvettek, bejelöltek hárman a HR-ről, meg az egyik menedzser, aki interjúztatott.

Ismertem olyat, akinek kellett volna egy ilyen valaszlehetoseg:

"Letoroltette velem, mert o menedzseli, hogy eladjon az ugyfeleinek"

a linkedin számomra egy rejtély, nem látom át, miért lényeg, hogy csak olyanokat jelöljek be, akiket valahonnan már ismerek. Pont ez lenne a networkolés célja, hogy ismeretlenekkel vegyem fel a kapcsolatot. Ja, hogy ök X USD-ért garantálnak nekem választ?
Akkor inkább Xing, ahol még a prémium tagságot is fizetem - arra nagyon jó, hogy a telefonos kontaktok mellé oda tudom tenni a fotójukat és így sokkal jobban meg tudom jegyezni öket. A fejvadászokat pedig olyan jó érzés elhajtani, hogy köszönöm, boldog vagyok a mostani állásommal...:)

Egyébként pedig minden olyan cégtöl gyorsan el kell húzni, ahol úgy gondolják, a havi munkabéredért te eladtad nekik a lelked....sajnos sok helyen ez a szemlélet, kisebb cégeknél "nyugaton" is van ilyen...:/

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Nem érdekli / nincs rá semmilyen szabályozás - ezt jeloltem, de:

Sem nem tamogatja, sem nem tiltja, de a regebben volt valami security issue a LinkedIn-nel kapcsolatban, es erre pl. felhivtak minden dolgozo figyelmet e-mail-ben. Szoval sosem kertek, hogy legyen LinkedIn profilunk, de egyaltaln nem esik negativ elbiralas ala ha van, talan inkabb epp egy kicsit pozitiv.

Az egyik munkatarsamat pont az egyik HR-esunk jelolte be.

/sza2

Nem tudja, hogy mi az, de ha tudná hogy létezik ilyen és rajta vagyok, akkor tuti, hogy nem örülne neki. Mondjuk nem kimondottan az IT-ben dolgozunk, "disznóólat csinálunk".

Egy kollégám a közös okostelefonon (igen, van ilyen külföldi utazásokhoz :D) beállítva felejtette a privát e-mail fiókját. A főnök véltelen meglátta, hogy éppen állást keres. Egy nagyobb elbeszélgetés lett belőle, de érdemi változás nem. A kolléga végül nem talált (megfelelő) állást, a főnök meg nem viszonyul hozzánk másképp, mint előtte.

Ahol "Azonnali elbocsátás jár érte", megmondaná, hol dolgozik?

Nezzenek oda, mit talaltam a ceges social media policyban:

"...always think about the positive and helpful contributions you can make in the social media world. Examples could be:
- Recommending: advocating people for jobs through websites like Linkedin; ensuring your own public profile is up-to-date; and linking to our corporate page"

--
L

Nem tudom, de a biztonság kedvéért rákérdeztem :)