Lapszemle: Linuxvilág októberi szám

 ( trey | 2005. október 2., vasárnap - 15:25 )

Azt hiszem, hogy már a hírlapárusoknál van a Linuxvilág októberi száma. Hozzám is megérkezett, nézzünk is bele...A főszerkesztő előszavából az derül ki, hogy a lap arculatváltása jól, sőt a várakozásokat felülteljesítve sikerült. Az októberi lap - a kernelhiradót kivéve - kizárólag magyar szerzők munkája. A szerző kerestetik program olyan jól sikerült, hogy nem csak egy komplett kiadás jött ki a beküldött anyagokból, hanem még néhányat várakoztatni is kell, mert nem fért bele a számba. Büki András főszerkesztő továbbra is bátorítja a vállalkozó kedvűeket, hogy jelentkezzenek cikkírónak ha úgy érzik, hogy van kedvük / tehetségük arra, hogy az LV szerzői csapatához tartozzanak.

A lapban a rövid hírek után, a kötelező kernelhiradót találjuk.
Ezt követi egy termékismertető, amelyből az Astaro Linux-ra épülő Novell Security Manager integrált biztonsági terméket (csomagszűrő, VPN, IDS, vírusvédelem, SPAM szűrő, URL filter) ismerhetjük meg.
Ezután megismerkedhetünk Tóbiással, a budapesti állatkertben lakó pingvinnel, akit a Linuxvilág jelképesen örökbe fogadott.
A nők és a Linux címmel következik egy interjú Konkoly Katalinnal (KKata), a német-francia szakos tanárnővel, aki szabadidejében Linux HOWTO-kat fordít, és iskolájában aktívan terjeszti a Linux-igét.
Ötödik részéhez érkezett Fülöp Balázs kávéfőző rovata, amelyben a Java programozás alapjait sajátíthatjuk el.
Tovább haladva a fejlesztői sarokban a PHP-ről és a PEAR-ről mesél nekünk Komáromi Zoltán. A sablonkezelés van soron.
Elérkeztünk a lap következő nagy blokkjához, az alkalmazásokat ismertető szekcióhoz. Ebben a számban számos Linux disztribúció kerül bemutatásra egy-egy cikk erejéig. Melyek ezek? System Rescue CD (általános ismertető), Ubuntu Linux (egy cikksorozat első része, telepítés / beállítás), Slackware (telepítés), Frugalware (általános ismertető), blackPanther OS (általános ismertető).
A következő cikk a népszerű konzolos ``letöltő programot'', a wget-et vesézi ki alaposan.
Folytatódik a FreeBSD-t bemutató cikksorozat is. Ezúttal arról van szó, hogy hogyan telepítsünk meglevő FreeBSD-nk mellé Linuxot (vagy fordítva). A cikk a két operációs rendszer ``együttélését'' mutatja be.
Máris az üzemeltetés rovatnál vagyunk. Medve Zoltán egy szerverszoba-hőmérsékletmérő-kézi-készüléket fabrikált webkamera, hőmérő, lámpa és Linux segítségével...
A következő cikkben Sütő János a SPAM-szűrés világába vezet minket. A cikkben alapfogalmak kerülnek tárgyalásra, így aki nem ismerős ebben a világban, az haszonnal olvashatja.
Grafika, multimédia, szórakozás. Az első cikk a Blender-t bemutató cikksorozat második része. Benne a felhasználói felület és az Edit Mode alapjai kerülnek tárgyalásra.
Ha az alapok megvannak, akkor jöhet az animáció készítés Blender-rel. Erről szól a következő cikk.
Folytatódik Auth Gábor vezetésével a Pov-Ray-t bemutató cikksorozat. Jelenleg a második résznél tartunk.
Szintén folytatódik az SVG-t bemutató cikksorozat is.
És az utolsó cikk ebben a hónapban... A gazdaság és közszféra rovatban Pallós B. Richárd a Horde keretrendszert és az IMP Webmail rendszert elemzi.

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

On 2005-10-05, KKata <kata@linuxforum.hu> wrote:
> Ez a hír már úgyis jó mélyen van, remélem, nem sokan veszik észre, hogy
> hozzászóltam :)

Az NNTP Gateway kultivaloinak szeme elol nem menekulsz :)

Cs.

On Wed, 05 Oct 2005 22:13:36 +0200
dzsekijo <dzsekijo@creo.hu> wrote:

> Az NNTP Gateway kultivaloinak szeme elol nem menekulsz :)

Igen, ettől tartottam :)

Hmm, egesz jol sikerult :)
Sztem a szeptemberi tenyleg megdobbentoen jo volt, de talan csak azert, mert elotte max. 2-3 cikket olvastam el belole kb. az utobbi ket evfolyamban :( Ez sem rossz, engem egyedul a nyersforditas, magyartalansagok zavart a kernelfejlesztesben. Tenyleg jo lett volna ahhoz a cikhez egy korrektor :) De a tobbi cikk kellemesnek tunik, bar eddig csak belelapoztam.

írnék én, csak épp belőni a hallgatóság igényét elég nehéz. Gyakorlatokhoz vagyok szokva, ahol pedig a hallgató kérdezni szokott, ha valamit nem ért. Itt meg elsőre kell érthetőnek lennie, valahogy nem ugyanaz :(

Máár pár napja hozzájutottam és igen csak elszomorodtam... Mindig várakozással és kiváncsiságtól duzadóan kezdtem lapozgatni, de nem tudom ezek után, a mostani szám nagyon gyenge... Rendszertelepítősdi, ahogy van tovább, Blender ami most le van írva unalmas, máár volt az újságba, mindenki rájön...

Amitől a legjobban kész voltam, az amikor le volt írva, hogy kell beálítani, hogy CD-ről boot-oljon a gép, meg "CMOS memória tápellátását biztosító gombelem eltávolításával..." -sztm ezeke a babérokat hagyjuk meg a CP és hasonló újságoknak...

Örülök, hogy megújult a Linuxvilág, de sztm nem lett jobb, mert ez nagyon gyenge...

tudom előttem a lehetőség, írjak cikket...

imho az ujsag most mar nem a mi kocka fejunknek valo, sokkal inkabb
alkalmazkodott az ujoncokhoz gondolatvilagahoz. nem tisztem eldonteni,
hogy ez jo vagy sem.

Igen, én is ezt éreztem. Kicsit kevés a stilisztikai korrekció és a színvonal is egy kicsit alacsony.
És még jobban elszomorodtam, hogy belegondoltam, én is hozzájárultam ehhez. Igaz, tudnánk mi jobbat is írni. De a kérés az, hogy a nem teljesen kezdőt, de nem is haladót célozzuk meg (vagy valami ilyesmi).
Azért remélem, kialakul valami egészséges középút. A CP színvonalát nem akarja senki elérni (bár néha van abban is jó cikk), de valahol el kell kezdeni.
Mi pedig azt hiszem, még nem vagyunk profi cikkírók. Az se baj, ha bombázzátok a Kiskaput, hogy kicsit szedje ráncba a pongyola megfogalmazásokat, egyszerűsített leírásokat, félbehagyott gondolatokat meg ilyeneket alkamazó szerzőket. Meg szerintem van már miből válogatni.

És ha tudnád, hogy a profi (mindkét használt jelentésével, vagyis "nagyon jó" és "ebből élő") cikkírók se teljesítenek 100%-osan... A kulcsszavak: olvasószerkesztő és korrektor.

A lenyeg, hogy minel tobben vegyek :-)

sztem aki kockafejű, az maga is boldogul a neten, ha nem is tud vmit, azt már tudja, hol és hogyan keresse meg az infót. aki meg kezdő, ahhoz szóljon egy lap. én csak örülök, ha van annyi kezdő, hogy egyre többen vegyék a lapot.

Sziasztok!

Na, akkor hozzalszolnek a temahoz, elvegre ket cikket is en kovettem el a lapban. Mindketto egy-egy magyar disztribuciot mutat be. Ki lehet akkor talalni, hogy en ki volnek :)

Eloszor is az olvasott kritikaitokkal nemileg egyet is ertek, mondjuk sok beleszolasom a lap szerkesztesebe nincsen, de bizonyos dolgokat tovabb tudok adni a felelosoknek.

Eloszor is mint maganember a jelenlegi szam nekem sem tetszett annyira, tul sok volt benne a grafika :-( Ami hozzan nem all kozel. Egyes disztrib leirasok pedig tenyleg tul reszletesek voltak...

Viszont a Horde IMP szerintem kellemes volt... meg a spam-es cikket is elolvastam...

Akkor most, mint nem magamember:
Ha barmilyen otletetek van, hogy mirol lehetne irni, akkor tenyleg ne kimeljetek minket, mert kitalalni sem egyszeru, hogy mi erdekel titeket ;-) Pl engem az egesz grafika ugy ahogy van hidegen hagy, de nyilvan mas maskeppen latja a dolgot.

Aki szeretne cikket irni, az is jelentkezzen... Tenyleg eleg sokan jelentkeztetek, de az a jo, ha ven mibol valogatni, mert akkor sokkal jobb lapot lehet osszehozni, meg ha egyszer a lapszamot is bovitjuk, akkor lesz mibol :-)

Igerem, hogy novemberben szakmaibb cikkek lesznek, legalabbis amit irok, csak arrol tudok nyilatkozni. De szerintem pl. a két magyar disztribúció bemutatása is igazi hiánypótló cikk volt, mert már sokkal hamarabb kellett volna róluk irni...

Megkereshettek levelben is:
herno_kukac_kiskapu.hu

Udv,
Erno

Miről írsz?

Hat ha mindketto belekerul, akkor:
1.) Firefox, temak, kiterjesztések, gyorsitas, aprobb okossagok.
2.) Word dokumentumok olvasa Linux alatt a karakteres terminalon, és a grafikus feluleten (Abiword, Kword, OpenOffice 1,x és 2.0 beta)
osszehasonlutasa...

Az az igazság, hogy amióta adsl-em van, nem nagyon vettem semmilyen újságot/folyóiratot... És ezzel vszleg igen sokan vannak így. Szerintem nagyon nehéz lehet eltalálni, hogy milyen olvasóközönségnek készüljön a lap és milyen nehézségi szintű cikkek legyenek benne. És valóban, ahogy valaki már fentebb írta: aki már linuxozik, az igencsak tudja, mit hol keressen; ritka, hogy ezt analóg médián tegye...
Mellesleg a rólam/velem készült interjúhoz kép már nem fért be szerencsére :), de ha valakit érdekel, itt megtekinthet pár képet rólam: kkata.uw.hu/pix
Ez a hír már úgyis jó mélyen van, remélem, nem sokan veszik észre, hogy hozzászóltam :)

A wordös érdekes, de a firefox nem igazán linuxos téma, meg nem annyira szakmai....

Mondjuk persze nem szerver hegesztős, de azért a Firefox is szabad szoftver, és minden Linux disztribúció részre. Szerintem pedig jól jön az, hogy az ember hogy szűrje ki vele a reklámokat, meg az adathalász site-ok ellen mit tehetünk.

Opsz, 404 a pix :)

Rendben :)

hm, iptables TARPIT :P, egyébként tényleg lényeges infó :)

Susoczki Attila wrote:

> Opsz, 404 a pix :)

Eggen, későnjövők így járnak :)
De Te már láttál engem, nemde? :)

Nem röhög! Inkább ír újságba!

Na pont erről van szó, hogy ha belevagunk az ujsagba fel oldal IPTABLES cuccot, az atlag felhasznalo tovabb lapoz.. Lehet, hogy te nem, de nagyon nehez beloni ugy egy ujsagot, hogy mindenkinek jo legyen....
Viszont ha nagyon jó vagy IPTABLES-ben, akkor már rögtön van miről beszélnünk ;-)
Irj rola cikket... ;-)
Amugy meg pl aki Win alatt hasznalja a rokat, annak nincs nagyon iptables-e, de azert neki is kell valami reklám ellenes fegyvert adni a kezébe, nemde?


> Ez a hír már úgyis jó mélyen van, remélem, nem sokan veszik észre, hogy
> hozzászóltam :)
>

hoopsz ;)