"Kettéválasztja a Novellt az új tulajdonos"

Címkék

"Az Attachmate Corporation 2,2 milliárd dollárért megvásárolja a Novellt, amelyet két különálló divízióként működtet tovább. A Novell egyes szellemi tulajdonai egy Microsoft-vezette konzorcium kezébe kerülnek. [...] A vállalathoz tartozó, a közlemény által nem részletezett szellemi jogok egy, a Microsoft-vezette, technológiai cégekből álló konzorciumhoz kerülnek 450 millió dollárért. Az ügyletet a hatóságoknak és a Novell részvényeseinek még jóvá kell hagynia, a feltételek teljesülése esetén 2011 első negyedévében zárul le."

A teljes cikk itt. Az eredeti sajtóbejelentés itt.

Hozzászólások

Én ezekkel a jogi dolgokkal soha nem voltam mélyebben tisztában. Ha egy cég pl alapít egy leányvállalatot olyan országban ahol nincsenek a szoftverszabadalmaknak hatásai akkor mi a helyzet? Én simán ezt tenném. Szerintem ez a f@....-kodás a szoftverszabadalmak körül az ég egy adta világon semmi másra nem jó mint jogászok zsebtömésére.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A Microsoftnál nem tudják, hogy a SUSE-t le is lehet tölteni ? Nem kell azért az egész vállalatot megvenni.

A Novell egyes szellemi tulajdonai egy Microsoft-vezette konzorcium kezébe kerülnek.

Fasza.

Amibe valószínűleg beletartoznak a UNIX jogok is, amivel feltámaszthatja akár SCO-t is, aki ezentúl sokkal jobb eséllyel cseszteti tovább a Linux terjesztőket és felhasználókat.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Te mennyit adtál volna a cég részvényeiért - annak a cégnek a papírjaiért, ami évek óta masszívan negatív eredményeket produkál? Sade, a Novell egy veszteséges cég volt, a tulajdonosok vissza akarták kapni a pénzüket, és eladták olyannak, aki fizet érte. Épp 10%-kal többet, mint egy korábbi kérő. Ennyi.

yes! hátha vége a töketlenkedésnek a mono-projekttel kapcsolatban, és kapunk egy használható frameworköt!

~ubuntu, os x~

Europaban menni is fog tovabb (akar mas neven forkolva), de USA-ban a szoftverszabadlmak miatt minden UNIX-alapu rendszernek meg vannak szamlalva a napjai, ami mogott nincs penz es konnyen perelheto/vedelmipenzezheto (tehat talan OS X tuleli, meg talan a BSD-knel megvarjak a perrel a nagyobb terjedest)

"Europaban menni is fog tovabb"

Ezt hogy gondolod? Az amerikaiakat fejlesztőket/letöltőket kitiltják a szerverekről?

"ami mogott nincs penz es konnyen perelheto"

Ami mögött nincs pénz, azon nincs mit perelni.

"miatt minden UNIX-alapu rendszernek meg vannak szamlalva a napjai"

Red Hat, ha jól emlékszem, nem kötött semmilyen szabadalmi megőállapodást, és nem perelték eddig. A Novell megállapodása is csak arra vonatkozott, hogy egymás felhasználóit nem perelik a Microsofttal.

>>"ami mogott nincs penz es konnyen perelheto"

>Ami mögött nincs pénz, azon nincs mit perelni.

Es nincs mit fejleszetni innentol, mert amint lesz penz egybol lezs mit perelni, es az MS-nek nem csak a pereskedes, hanem a vedelmipenz beszedese is szokasa

Valamire csak kellenek azok a szabadalmak nekik, most ne en talaljam ki. USA-ban sem a fejlesztokkel lesz gond, hanem a piaccal. Ott is arusitananak ezzel szervert, es nem a FreeBSD fejlesztoit fogjak perelni/vedlemi penzeztetni, hanem aki a 10000. FreeBSD szervert uzemeli be (Linux szabadalmakkal). Innentol kezdve USA allampolgarkent nincs ertelme ilyesmit fejleszteni.

Red Hatet pedig ezutan tudjak perelni, bar nem ertem, hogy a Red Hat es a Google miert nem lepett Novell ugyben, szerintem ha a Red Hat nem is, de a Google biztos megteheti a Novell felvasarlasat (a Red Hat meg megszabadult volna az egyetlen komolyan veheto versenytarsatol)

"nincs mit fejleszetni innentol"

Azt hittem, arról volt szó, ha közösségi fejlesztésként (azaz nem pénzért) megy tovább.

"USA-ban sem a fejlesztokkel lesz gond, hanem a piaccal."

Az openSUSE elsősorban desktop disztribúció. Otthoni, kis céges desktop felhasználókat esélytelen szabadalomsértő szoftver használata miatt perelni. Persze ilyen alapon warezolni is lehetne, de a Microsoft-nak szokása, hogy csak fenyeget, de nem nevezi meg a konkrét szabadalmakat, amiket állítólag sért a Linux. Amíg ezt folytatják, kis céges felhasználókkal szemben sokkal rosszabb a helyzetük, mint a warezolók perelésekor.

>>Europaban menni is fog tovabb (akar mas neven forkolva),
>>de USA-ban a szoftverszabadlmak miatt minden
>>UNIX-alapu rendszernek meg vannak szamlalva a napja

Ez jó lenne, a Google kénytelen lenne Európába átköltöztetni a teljes szerverparkját és a székhelyét is át kellene tennie az EU-ba.
Végre lenne egy épkézláb európai IT multi. :-D

Nemrégiben volt itt interjú Jos Poortvliet-vel, az openSUSE Community Managerével.
Olvassátok el legalább a "Mi történhet az openSUSE-val, ha a Novellt esetleg felvásárolják vagy feldarabolják? Talpon tud maradni az openSUSE a Novell nélkül?" kérdésre adott válaszát.
Engem sokkal jobban aggaszt, hogy kiesett a LibreOffice támogatóinak egyik erőssége.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Most olvastam facebookon. Szerintem teljesen biztató:

Novell, Attachmate and openSUSE

Is this thing on? *tap* *tap*. Good evening friends, this is your openSUSE Board speaking. If you didn’t hear yet, Novell has agreed to be acquired by Attachmate Corporation. What does that mean for the openSUSE Project? We don’t know exactly yet because our crystal ball is currently in the shop and therefore fortune-telling is not our greatest talent ;-) However, we have other talents: we are a software developer community and we’re here to work on one of the greatest GNU/Linux distributions and other world class software distribution tools to advance Free and Open Source software together with the global FOSS community!

For now, we don’t know much about Attachmate, we have had no dealings with them yet and, as Novell is a publicly traded company, all of this is as new to us as to anyone else. But the openSUSE Project has had, since its beginning, a very vibrant cooperation with Novell, especially with Novell’s SUSE business, and we are looking forward to continuing this once Novell and SUSE become part of Attachmate! Our best wishes go out to the people of our community that are employed by Novell and SUSE, may this bring nothing but good things for you and your careers.

The second part of the deal relates to the intellectual property that is changing hands. Our hope is that this does not add to the minefield that software patents are today for Free and Open Source software developers. The openSUSE Board generally believes, like the rest of the global FOSS community, that software patents impede innovation and are inconsistent with Open Source and Free Software.

What makes us proud is that Attachmate wants to further and strengthen the SUSE brand, which is based also on products and technology built by the openSUSE Project. Furthermore we are more than willing and looking forward to teaching another corporation about the principles, values and strengths of the Free and Open Source software development model. If you are reading this as an Attachmate employee, we would like to encourage you to just swing by and talk to us about the opportunites we can offer you to participate in this project!

And apart from all that it’s business as usual and we are continuing to work on, rather than predicting, the future of this project and have a lot of fun!

By the way if you wonder what that means practically, the next step into the future of this project is described in the post below: Our great bug squashing day on Saturday. See you there!

Your openSUSE Board

[szerk] Az Attachmate bejelentése: http://www.attachmate.com/Press/PressReleases/nov-22-2010-SUSE.htm
--
Discover It - Have a lot of fun!

az SCO (M$ altal szponzoralt) linux elleni tamadasa a Novell-en bukott el.
most majd ujrakezdhetik.
a kibaszott M$-nak semmi sem draga, hogy kiirtson mindent, ami nem az ove.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Távolról sem biztos...

"Az Attachmate Corporation két fő érdekeltsége az Attachmate, amely kimondottan régi szoftverek támogatására szakosodott, és valószínűleg leginkább a NetWare, illetve a NetWare-felhasználók érdeklik."

"Az Attachmate két önálló részlegként kívánja a Novellt működtetni, az egyik a SUSE Linuxszal foglalkozik, a másik pedig a Novell többi termékével - ez a felosztás annak a jele is lehet, hogy az Attachmate a SUSE-divíziót később továbbértékesíti."
ld. cikk

Mindenesetre nagyon meglepett, hogy olyan szarul megy a Novellnek, hogy egy ilyen cég csak úgy felvásárolja.

Ha a monot és a silverlightot is beleveszed a képletbe, akkor már bonyolultabb lesz a helyzet:

"Is Microsoft helping Novell with this project?

Until September of 2007 there was no high level communication between Novell and Microsoft, but engineers who work on .NET or the ECMA groups have been very friendly, and very nice to answer our questions, or clarify part of the specification for us.

In September 2007 an agreement between Microsoft and Novell opened the doors to collaboration specifically on the implementation of open source implementations of Silverlight 1.0 and Silverlight 2.0."
(http://www.mono-project.com/FAQ:_General)

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

"az SCO (M$ altal szponzoralt) linux elleni tamadasa a Novell-en bukott el."

Azon bukott el, hogy a Linux nem sértett Unix szerzői jogot. Ezt emlékeim szerint már az előtt kimondta a bíróság, hogy kiderült volna, hogy a Novell-éi a jogok. A Novell csak a kegyelemdöfést adta meg azzal, hogy még pénzt is követelt az SCO-tól.

Kedves "anr", azért mókás, hogy bármilyen hír megjelenik, amihez a Microsoft-nak egy pici köze is van, rögtön mindenki farkast kiált. Sebaj, ezt már megszoktam errefelé.

Azon viszont érdemes lenne elgondolkodni, hogy egy cég eladásához a részvényesek hozzájárulása is szükséges és ez a Novell esetén se lehetett másképp. A részvényesek a pénzüket féltik (mint ahogy itt is mindenki azt tenné, ha birtokolna pár milliót valamelyik díszes társulatból papírjaiból). Őket NEM érdekli az eszme, meg más efféle hívság, nem fogják húzogatni a szájuk szélét hogyasszongya: Pfúj csúnya Attachmate Corp., brrrr gonosz M$, mi aztán dafke nem adunk nektek semmit! Inkább szép csendben kimúlunk, elsorvadunk, elszunnyadunk, de legalább megmmarad a büszkeségünk! No pasarán! (ha érted mire gondolok).

Szóval, röviden összefogalalva: ez a világ ilyen. Ízig-vérig romlott, recseg-ropog, csak a pénz és a haszon hajtja előre (és ez teljesen normális). Egyelőre nem találtak fel ennél jobbat.

Ne a vevőt (vagy annak kapcsolatába tartozó céget) hibáztassuk akkor, amikor az eladó döntött úgy, ahogy. Ha nem így döntöttek volna, lehet hogy fél vagy egy év múlva elporladtak volna, semmissé váltak volna és annyi hasznuk se maradt volna a birtokolt Novell részvényekből, mint amennyi egy jó vacsorára futotta volna.

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

A részvényesek a pénzüket féltik (mint ahogy itt is mindenki azt tenné, ha birtokolna pár milliót valamelyik díszes társulatból papírjaiból). Őket NEM érdekli az eszme, meg más efféle hívság

te is aztán jó embernek mondod: anr úr összetákolt egy Linux/MySQL rendszert, aztán amikor kezdett darabjaira esni az egész, akkor felmarkolta a zsozsót és elhúzott thaiföldre... de ez itt már történelem

Kb születésünk óta tudjuk, hogy úgy is lehet nyerni egy futóversenyen, hogy a másikat felrúgjuk. Aztán megtanítják, hogy az nem helyes. Úgylátom, hogy neked a második fázis kimaradt. Teljesen racionális amit mondassz, csak épp erkölcstelen.

Ezzel a szélsőséges, "ilyen a világ"-szemlélettel az uzsorások is csak szeretetreméltó kisbefektetők, nem ők tehetnek róla, hogy a végsőkig elkeseredett emberek olyan kölcsönt vesznek fel tőlük, aminek aztán biztosan teljes kisemmizés (+ kéz- és lábtörés) a vége. Visszakézből pedig bizonyára támogatója vagy a megélhetési bűnözésnek is.

Disclaimer: A hírtől függetlenül reagáltam a véleményedre. Kiforratlan, demagóg eszmék ezek, a világ ennél szerencsére sokkal jobb, még ha vannak is benne akik ilyen eszmék szerint élnek.

>>Szóval, röviden összefogalalva: ez a világ ilyen.
>>Ízig-vérig romlott, recseg-ropog, csak a pénz és a
>>haszon hajtja előre (és ez teljesen normális)

Tehát ha az gazdasági problémákkal küszködő Obama adminisztráció megvágja a védelmi költségvetést USA-ban és ez érinti a Lockheed Martin részvényeinek az árát (eléggé szarul áll most is), akkor a részvényesek egyből eladják az egész céget, a titkos technológiákat használó F-22-t megszerezni akaró Iránnak, ha Mahmoud Ahmadinejad tesz egy jó vételi ajánlatot. Hiszen a világ ilyen, ízig-vérig romlott, recseg-ropog, csak a pénz és a haszon hajtja előre:-))))))))
Kis naív! Persze éhes disznó makkal álmodik. :-)

Hogy én meg pont nem rég tértem át openSUSE-ra!

Elvileg az openSUSE egy közösségi disztribúció, amit nyilván nem lehet csak úgy megszüntetni, de kérdés, hogy mire tudnak menni a Novell támogatása nélkül, mert az a jövőre nézve ezennel igen kétségessé vált.

Cikk címe az eredetinek megfelelően változott.

--
trey @ gépház

"Each contributor grants you a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license under the contributor's essential patent claims, to make, use, sell, offer for sale, import and otherwise run, modify and propagate the contents of its contributor version."

Viszont éppen mivel más céghez kerül a SUSE, mint a szabadalmak, valószínűleg nem jelentősége.

Nem, de a Linux disztribúciókban sok GPL v3-as szoftver van, könnyen lehet, hogy ilyenek is sértenek szabadalmakat. (Az MS se csak kernel szabadalmakkal fenyegetőzött.) És ha egy v2-es programnál felmerül a szabadalmi perek veszélye, akkor átállhatnak v3-ra (kernel esetén mondjuk azt hiszem, nehéz lenne mert sok v2 only hozzájárulótól kéne engedély).

"...De van aki a testből kipiszkálja a lelket
A húst kutyáknak dobja mert nem is az kellett
Nylonzacskóba viszi a szívet
Le a pokolba ott meg jó pénz fizet..."

Most a faloban ulo gorogok szoltak elore. :)

Lehet, hogy nem Windows 8 lesz majd, hanem M$ Linux.... Azért azt kétlem, hogy a Novell megvásárlásával az egész Linux közösségnek be tud akasztani az M$, mindenesetre azért biztos van valami komoly tervük..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

Miért is?

A System V. már majd 30 éves. Lejárt bármilyen szabadalom ami az alapokat érinti. A SCO/IBM-nél is az volt inkább a probléma hogy egyes kódrészletek mindkét kernelbe bekerültek (ami aztán ki is került a Linux kernelből). Valamint felhívnám a GNU - GNU is not Unix rövidítésre. A Linux Unix _kompatibilis_ rendszer, de az eredetiből semmilyen kódot nem tartalmaz. A BSD-ket szintén újraírták teljesen az alapoktól még akkor amikor az AT&T eladta a jogokat. Pont azért vett repülőrajtot a Linux mert a BSD-t vizsgálgatták hogy jogi szempontból megfelelőek-e(és végül azt találták hogy az).

Persze a jobklikk meg duplaklikk szabadalmazása miatt meg lehet próbálni beperelni bárkit, de az az igazság hogy még egy ilyen per se futott le a bíróságon(szinte az összes az amerikai szokások szerint megegyezéssel zárult). Lehet hogy egy ilyen pernek nagy pofára esés lenne a vége.

Lejárt bármilyen szabadalom ami az alapokat érinti.
Hajj, ha tudnád, hogy most is hány olyan dolog van szabadalmaztatva, amire amúgy bőven lett volna prior art...

még egy ilyen per se futott le a bíróságon ... Lehet hogy egy ilyen pernek nagy pofára esés lenne a vége.
Itt 882 szabadalomról van szó, ennyit még jogászokkal átvizsgáltatni is pokoli pénzbe kerül. A kockázatot senki nem fogja vállalni, hogy ebből akárcsak 1 db is megálljon vele szemben. Itt minden azon múlik, hogy a MS milyen felételekkel licenszeli ezeket, ha jól lövi be az árat, akkor a legtöbb cég simán ki fogja fizetni.
---
Internet Memetikai Tanszék

>"Hajj, ha tudnád, hogy most is hány olyan dolog van szabadalmaztatva, amire amúgy bőven lett volna prior art..."

Ha van rá prior art attól még lehet szabadalmaztatva, csak ha bíróságon próbálod érvényesíteni akkor pofára esel (ez az amerikai rendszer egy sajátossága: bármit lehet szabadalmaztatni, de nem biztos hogy azt érvényesíteni is tudod). Ha nincs szabadalom akkor is lehet licenszet árusítani (ami ugye azt jelenti hogy nem fog beperelni a licensz tulajdonosa).

>"Itt 882 szabadalomról van szó, ennyit még jogászokkal átvizsgáltatni is pokoli pénzbe kerül. A kockázatot senki nem fogja vállalni, hogy ebből akárcsak 1 db is megálljon vele szemben."

A 882 szabadalomból nyilván nem kevésnek abszolult köze sincs a Linuxhoz. Ha egy megfelelően nagy vállalatot fenyegetnek meg (gondolj pl. a Google-ra nem fogja arra költeni a pénzét hogy a marha sok szerverére mind megvegye) akkor az lehet, hogy inkább beszáll a játékba minthogy akármennyit is fizessen.

Szerintem ez egy elég furcsa és érdekes találkozás lenne. Linux kernel megfejelve egy windowsos GUI-val.

Mondjuk ennek az esélye jelen állás szerint, amikor a 92%-os piaci részesedése van a Windowsnak, mocskos kicsi. Majd ha ez 50% alá esik valamilyen csoda folytán, akkor azonnal ki fog jönni az ms linux.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az meg miert lenne jo? A Linuxban pont nem a kernel minosege az erdekes, hanem a nyilt forras es az userspace toolok. A Windows Vista/7 kernelnel fejlettebb mainstream kernelt nem talalsz ma sehol. (Az OS altalanos 'mukodesi stilusaval' lehet vitatkozni, ez teny, de a hibrid kerneluk rendkivul robosztus.)

Szoval felesleges kombinalgatni a Linuxot desktopra, nem veletlenul epitettek fel ugy az uj Windowsokat, ahogy, desktopon lathatolag sokkal jobb, mint barmely Linux (attol fuggetlenul, hogy jopar embernek megiscsak az utobbi jon be). Ami fontos, hogy maradjon nekunk egy szabadon modositgathato, bovitgetheto OS, amivel testkozelbol lehet megismerni a kerneleket, a driver-irast, ra lehet pakolni barmire, amire nem szegyelled. Reszemrol lesz*rom a Linux desktopot, de ne lehetetlenitsek el par szazezer ember szorakozasat (szerintem nem fogjak).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

MS Linux? Úristen. Szerintem nem őrültek meg Ballmerék... Megint jön a kellemetlen kérdés egy ilyen ügyesokos commentet olvasva: láttál már amúgy Windowst?

Az MS technológiája már fényévekkel elhúzott a Linux mellett. Nézz utána mi van akár egy Windows Vistában... Win7-ről már nem is beszélve.
Az igazat megvallva, már az XP SP2 is sokkal stabilabb volt, mint a legtöbb mai mainstream "desktop" disztro.

$ w
13:48:30 up 507 days, 3:27, 1 user, load average: 3,78, 3,82, 3,33

ahha...

a w7 kernele olyan, amilyen. azt kellene megvitatni, hogy ez valójában feature, bug és/vagy bloatware? valahogy a végén mindig az derül ki nekem, hogy az egyszerű cuccok nyernek. több feature=több bug.

A linux a szakadék szélén áll... az ms meg elhúzott mellette (Hofi után szabadon).

Uptime-nak mi köze ahhoz, hogy milyen fejlett vagy jó a technológia? Ha bekapcsolom a 386-osomat és ott hagyom öt évig, attól még nem lesz jobb a DOS a W7-nél...

"a w7 kernele olyan, amilyen. azt kellene megvitatni, hogy ez valójában feature, bug és/vagy bloatware?"
Mivel még nem fejlesztették ki a telepatikus interface-t, csak te tudod, mi az az "ez" amire célzol. Remélem feltűnt.

Nem csak fejlettségről beszéltél, hanem stabilitásról is, idézet tőled:
"Az igazat megvallva, már az XP SP2 is sokkal stabilabb volt, mint a legtöbb mai mainstream "desktop" disztro."

Te azt állítod, hogy technológiailag feljettebb a w7 kernele, mint a linux. A kérdés az, hogy ez a magasabb fejlettségi szint az micsoda? bloatware?

Szerintem rajtad kívül mindenki értette.

"A kérdés az, hogy ez a magasabb fejlettségi szint az micsoda? bloatware?"

Frusztrál hogy olyan biztonsági szolgáltatások vannak a W7 Home-ban is, amiről egy átlag Linuxos nem is mer álmodni? Kicsit emlékeztetsz az Alexandriai könyvtárat felégető arabokra... ha valami nincs benne a te rendszeredben, akkor az már csak helytelen lehet.

szerk: a windows XP-s állításomra meg idedobtál egy uptime-ot. Ki a fenét érdekli, mióta nem frissítetted a kerneledet? Ez miben cáfolja vagy erősíti azt hogy az XP stabil?

>"Frusztrál hogy olyan biztonsági szolgáltatások vannak a W7 Home-ban is, amiről egy átlag Linuxos nem is mer álmodni?"

Mik is a windows "szuper" támadásbiztos funkciói?

DEP - Ami van Linuxon is
ALSR - Ami ugye (Open)BSD-s találmány. És ha valaki ilyenről álmodik (szegény ember) akkor ott a SELinux.

És lám mégsem csak ezek számítanak, mert valahogy mégis rendre jönnek az olyan hírek, hogy már megint kritikus sebezhetőséget találtak a windows platformon.

Egyébként marhára nem frusztrál, ugyanis a jelen helyzetben nincs a Linux (desktopon) szükség hasonlóra. Ha szerverre kéne (egyenlőre azon sem létszükséglet szvsz.) akkor meg össze lehet dobni. Ha meg tényleg szükség lesz rá akkor pár hónap alatt valaki(k) megcsinálják és nem kell rá éveket várni, mint bármelyik windowsra.

>"Kicsit emlékeztetsz az Alexandriai könyvtárat felégető arabokra... ha valami nincs benne a te rendszeredben, akkor az már csak helytelen lehet."

Nyugi, vedd be a bogyóidat... Senki nem akarta "felégetni" a W$ operációs rendszert (tök jókat szoktam windows alatt játszani szerintem kb. arra is való). Semmi bajom nincs vele, ha nem kényszerítenek rá a használatára.

"Frusztrál hogy olyan biztonsági szolgáltatások vannak a W7 Home-ban is": erre tudnám válaszolni, hogy:
- ha van benne, miért nem használják?
- ahogy elnézem a w7-et, semmi nem frusztrál, ami abban van... pontosabban irigység nem merül fel bennem, kicsi káröröm, néha düh az igen.

Kb. mintha megkérdeznéd egy rolls tulajt, hogy frusztrálja, hogy nincs suzukija? Ahha...

Kicsit sem izgatna, hogy milyen a w7, ha nem csattanna rajtam is az ostor amiatt, hogy a w7 nem teljesíti azt, amit ígértek vele kapcsolatban. De fogalmazhatok egyszerűbben is: a w7 szar. Egyébként tényleg: az én rendszeremben sok minden nincs benne, ami a w7-ben benne van. pl. nincs benne szuper vírusfuttató gép, egymásra hányt apik tömkelege, stb.

Az uptime nem cáfolja, hogy az xp stabil. Csakhogy te nem azt mondtad, hogy az xp stabil, hanem összehasonlítottad a linuxos disztrókkal, hogy szerinted stabilABB. Hát nem stabilabb.

Milyen konkrétumokat szeretnél? Annyi cikk, hír, egyéb jelent meg spamről, botnetekről, stb. stb. kell még több bizonyíték? Engem frusztrál, hogy engem talál meg az ismerős a vistájával, mert bekapott valami kacatot és nem szabadul tőle. Pedig volt a gépén minden és nem ész nélküli kattingatós. A saját személyes tapasztalatom alapján a microsoft azon ígérete, hogy ez biztonságos és nem kell aggódni az internetezés miatt, nem valósult meg.

Nem is érdekel, mit raktak a windowsba, az érdekel, hogy nekem károm van abból, hogy egy halom windows van a világban, amiről senki nem tudja, hogy mi fut (még) rajtuk. Az én hátsómat rugdalja az uplink szolgáltatóm, engem bosszantanak az ismerettségi körömből az userek, miért kellene boldognak lennem vagy azt szajkóznom, hogy a pista jó, a w7 még jobb, stb? Nem jó, hazugság az egész.

nem neveznem "csak FUD-keltes"-nek, hogy pl. nem indult el egy pendrive-ra masolas vagy nehany kb/sec (erre tobb tanum van, asszem SP1 megoldotta), hogy 4x annyi ramot zabalt mint az XP (vagy meg tobbet), egy rakas jatek nem indult el eleinte, es siralmasan lassu volt XP-hez kepest 4CPU-s gepen is pl. egy program betoltese.

Windows 7 az mar joval jobban sikerult, azt elismerem

"Kicsit emlékeztetsz az Alexandriai könyvtárat felégető arabokra..."
Azt nem a keresztények gyújtották föl, amikor a Római Birodalomban államvallás lett a kereszténység és a szentfazekak nem engedhették meg a mindenféle, vallásukkal nem egyező mű létezését? :(
Update: Ez szerint később a muzulmánok is.

A keresztények csak a Serapeum templomokat rombolták le, amiből volt a könyvtárban is. Maguk az egyébként nem pogány vallási témájú könyvek nem érdekelték őket.
Az arabok Omar kalifa parancsára viszont felgyújtották az egész könyvtárt. Ott az volt a magyarázat, hogy két dolog lehet az alexandriai könyvtárban: az ami már úgyis benne van a Koránban, de akkor felesleges ahhoz egy ekkora épület,
illetve az ami nincs benne a Koránban, akkor jobb is ha elpusztul.

De ők csak véletlenül. :-)
Egy könyvtár abban az időben többször is lángra kapott, mégsem pusztult el. Valószínűleg voltak másolatok a fontos írásokból, és csak egy része égett le. Omar kalifa viszont az egészet egyben felgyújtatta, minden részével együtt. Ezért felelősek az arabok az ott tárolt tudás teljes pusztulásáért. Hosszú távon meg is szívták.
Az alexandriai könyvtár az a ritka hely volt az emberiség történelmében, ahol huzamosabb ideig emberkísérleteket is folytattak (csak, hogy valami rosszat is írjunk róla).

Na és? Legföljebb használunk majd Solarist. Oh, wait... :))

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

882 szabadalmat takar az "egyes szellemi tulajdonai"

Patent Purchase Agreement

Also on November 21, 2010, Novell entered into a Patent Purchase Agreement (the “Patent Purchase Agreement”) with CPTN Holdings LLC, a Delaware limited liability company and consortium of technology companies organized by Microsoft Corporation (“CPTN”). The Patent Purchase Agreement provides that, upon the terms and subject to the conditions set forth in the Patent Purchase Agreement, Novell will sell to CPTN all of Novell’s right, title and interest in 882 patents (the “Assigned Patents”) for $450 million in cash (the “Patent Sale”).

The Patent Purchase Agreement contains representations and warranties of the parties, including with respect to Novell’s title to the Assigned Patents, existing licenses and rights with respect to the Assigned Patents, restrictions on rights to the Assigned Patents, the validity and enforceability of the Assigned Patents and the equity commitments of the members of CPTN to fund CPTN in an aggregate amount equal to or exceeding $450 million.

The Patent Purchase Agreement will, by its terms, automatically terminate upon the termination of the Merger Agreement, except that, if Novell receives an acquisition proposal that contemplates an acquisition of Novell other than by an acquirer whose acquisition proposal contemplates that Novell will retain all of the Assigned Patents, Novell deems such a proposal to be a superior proposal to the Merger, and CPTN elects to continue the Patent Purchase Agreement, the Patent Purchase Agreement will remain in full force and effect. Under such circumstances, references in the Patent Purchase Agreement to the Merger Agreement will automatically be deemed to be to the acquisition agreement between Novell and the party from which Novell has accepted the superior proposal (the “Alternate Merger Agreement”). In addition, CPTN may also elect to continue the Patent Purchase Agreement in the event that the Merger Agreement is terminated for any other reason than Novell’s receipt of an acquisition proposal for the entire company that it deems to be a superior proposal to the Merger, in which case the Patent Purchase Agreement will remain in full force and effect and references in the Patent Purchase Agreement to the Merger Agreement shall automatically be deemed to be of no force or effect.

(Forrás)

--
trey @ gépház

Miért érzem úgy, hogy a történelem ismétli önmagát,
és megint a "tatfedélzeten" ülünk?

Na mindegy, gondok esetén még mindig meg lehet szervezni egy,
taktikailag a "Night of the living dead codebases"-hez hasonló akciót.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Johet az ujabb SCO per ... mivel allitolag a hatterbol MS is mozgatta a szalakat. Azert durva, Sun az Oracle-nel, Novell az MS-nel, valahogy egyik sem tul szimpatikus (bar oszinten szolva, szemely szerint nekem joval unszimpatikusabb az Oracle mint az MS, nem mintha ez barki mast erdekelne nyilvan ...)

technikailag gondoltam, nem gazdasagilag (gazdasagi reszben igazad lehet) a Virtualboxbol rendszeresen jon uj release uj feature-okkel, a javanak pedig mikor kiderult sebezhetosege 1-2 napra ra javitottak, es jre is jon ki surun tudtommal, ellenben az openoffice-bol pl. meg csak logocsere-release volt, opensolarisszal, openssoval es tarsaival meg "forkoljatok ha akarjatok, ne mi fizessuk az ingyen projekteteket" modon bantak el (ennel vegulis gonoszabbak is tudnanak lenni)

Azért nem teljesen:
"The Apache License v2 forces the contributor to license the IP along with the code but only the IP that the contributor owns (you can’t give away stuff others own, obviously). This means that if Android does, in fact, use some of Sun’s IP, it is entirely possible for Sun to sue any hardware vendor that ships Android with their phones and prevent them from shipping. Also, Sun could knock at your own door and ask you to license the Java IP that you need to be able to run Android on your phone (in case, say, you bought an OEM phone and installed the software yourself) even if there is no trace of ‘java’ on your phone memory."

Van egy ötletem...
Van a világon kb. 3mrd számítógép-felhasználó,
aminek mért ~1%-a linuxos.
A 450M USD linuxos jog vételára ennyi emberre leosztva
mindössze ~3750.-HUF/fő,
tehát 10EURO vagy 10 USD /fő befizetésből
rá lehet ígérni az árra akár kb. 600m USD-ig,
és a közösségé lenne minden jog.

Kerítsen a közösség egy megbízható bankot,
és egy számlaszámot, mondjuk az FSF, GNU,
vagy hasonló alapítvány védnöksége alatt.
Az első 10EURO befizetést vállalom.
Ki jönne még?

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Sajnos nem lehet megszervezni egy ilyen akciót. A terv már ott nem működik, hogy nem lehet elérni ennyi embert megfelelő regiszter híján.
A Google és Facebook a rivalizálásukat félretéve együtt lazán kicsengethetne ennyi készpénzt. Mindkettőjük jól jövedelmező üzlete linux infrastruktúrára épül. Lehet ők tudnak valamit, és valójában nincs komoly veszély.

Sajnos nem lehet megszervezni egy ilyen akciót. A terv már ott nem működik, hogy nem lehet elérni ennyi embert megfelelő regiszter híján.
A Google és Facebook a rivalizálásukat félretéve együtt lazán kicsengethetne ennyi készpénzt. Mindkettőjük jól jövedelmező üzlete linux infrastruktúrára épül. Lehet ők tudnak valamit, és valójában nincs komoly veszély.

Most olvastam az Attachmate közleményt, és az openSUSE fórumon egy bejelentést,
tényleg nem kell pánikolni, a legjobb lehetséges forgatókönyv szerint
a vevő különválasztja a nyereséges SUSE üzletágat külön céggé,
a közösség is kell neki...szóval lehet, hogy újra SuSE lesz a disztróból,
és a vevő nekifekszik a márkanévnek, meg a haszonnak amit hoz.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Két mérvadó véleményt osztanék meg:
1. http://kemenczy.hu/myblog/2010/11/novell-attachmate-kerdesek/
2. http://people.gnome.org/~michael/blog/2010-11-22.html
(ez utóbbi magyarul: A Novell bejelentette, hogy egyesül az Attachmate-tel - egy olyan vállalattal, amely negyedannyi alkalmazottat foglalkoztat, és az árbevétele alig több, mint harmadannyi; érdekes, ha a részvényesek elfogadják, magáncég leszünk. Ez emberek úgy tűnik szeretnek e-maileket küldeni nekem, hogy most mi lesz, de mivel fogalmam sincs, csak feleslegesen töltik a postaládámat. Csak annyit tudok, hogy a szabad szoftver a jövő. [...])