Framebuffer+laptop - megéri?

Hali!

A kérdés adott, megéri egy laptopon framebufferben konzolon nézni filmet, csak hogy akksi időt spóroljunk meg (nem fut a háttérben az ablakkezelő, ergo semmi felesleges szolgáltatás, ami energiát vonna el)?
Most néztem meg ugyanis egy filmet a vonaton, és bár framebufferben játszattam le, a film végén akksiidő 2%-on állt (nem volt se HD, se semmi különös). Legjobb emlékeim szerint teljesen feltöltve hoztam el otthonról.
Mivel lehetne még kitolni a lemerülési időt? Az pl. evidens, hogy a wifi-t hardveresen lekapcsoltam.

Hozzászólások

Régen rossz, ha az ablakkezelőd eszi meg a gépet. Régen fvwm-em volt, most openbox, amit az megeszik, azzal egy cickányt se lehet felmelegíteni.

Viszont az FB lejátszás - tippem szerint - a lehető legrosszabb megoldás, mert minden lehetőséget elvesz arra, hogy a videokártya beépített lehetőségeit (pl. hw scale) használd, hanem csak nagyon bután kiteszi a bitmap-ot a képernyőre, míg amúgy direkt videóhoz van az xv (http://en.wikipedia.org/wiki/X_video_extension).

Keress olyan megoldást, ami a legkevesebb CPU-t eszi, valószínűleg az fogja a legjobban kímélni az akksit is.

Értem. Akkor érdemes a KDE4 mellé inkább valami egészen minimum ablakkezelőt felrakni ahhoz, hogy maximalizáljam a akksi élettartamát utazás közben (KDE4 sztem zabálhat, mint állat).

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

A framebufferrel sokkal jobban meríteni fogja az akkumulátort és nem a xorg-server az ami erőforrásigényes, hanem a rajta futó szolgáltatások, asztali környezet stb.

A legnagyobb akkumulátoridőt hardveres videógyorsítással fogod kapni, legyen a dekódolás és post-processing offloadolása (VDPAU, VAAPI) vagy csak az overlay (X-Video).

A powertop és laptop-mode-tools eszközöket ajánlom az akkumulátoridő növelésére.