Egy albiban mit egyen az ember?

Fórumok

Jó kérdés.

Napi ~1000-1500 Ft-ból lehet kajálni jót, úgy, hogy házhoz hozzák a kész ételt [pizzafutár szerűség kiszenvedi]:
- 2 perc megrendelni
- 2 perc átvenni
- és a kaja evésére fordított idő

Szóval sokszor mondom azt magamban, hogy megéri rendelni [idő spórolás]. De viszont nem lenne hülyeség megtanulni főzni, mert úgy jobban járhat az ember anyagilag, és később ki tudja mikor jön jól a "főzőtudomány.."

Szóval a kérdés: ki/mit eszik? Hideg kaja, vagy főzés? Főzőoldalak, ahol röviden/értelmesen leírják, mit/hogyan lehet elkészíteni, akármi tippek?

Köszi. És boccs az érdekes kérdésért.

Hozzászólások

Kezdetnek jó: http://mindmegette.hu/

Főzni érdemes megtanulni (bár én nem tudok, paprikás krumplit tudtam, de elfelejtettem), tényleg olcsóbban ki lehet hozni az ételt, ráadásul időtöltésnek sem rossz.

+1 hozzávalók alapján is lehet keresni, meg a receptek előtt ha jól emlékszem ott van a nehézségi fokozat :D

eszembe jut az idevágó vicc:
- hogy készül a bab mákkal?
- főzés közben lapozol 2-t a szakácskönyvben.

egyébként gugli a te barátod is :P

üdv

------------------------------------------------------------------------------------------------
"I do not fear computers. I fear the lack of them."
/ Isaac Asimov /

Kissé offtopic, de: ha csak azért van velem, mert jól tudok főzni, ha csak ezért vagyok "jó parti", akkor ott ette meg a fene az egészet. Meg mi az, hogy nem enged? oO

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Én is szoktam főzni, mert hát minden nap nem lehet a szemetet enni. Pl.:

Rizs csirkemellkockákkal: kb fél óra alatt megvan és még ha szószt is veszel rá, olyan 1200Ft körül lehet kb 2 adag. Ezt tudod variálgatni, szósszal, fűszeresen, stb...

"Csilisbab": ez is kb fél óra, egy ezresből ki tudod hozni, ha ügyes vagy és ha fél kiló darált hússal számolunk 3-4 adag.

Persze nem mindegy, hogy mennyit eszel általában. Viszont az általam főzött kaják, sokkal finomabbak és minőségibbek is, mint amit rendelek, vagy eszek gyorsétteremben.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Rizs csirkemellkockákkal. Hmm.. De éhes lettem.. :D :D

Egyébként mi szinte mindig főzünk.. Étterembe ritkán megyünk, illetve pizzát és tortát is csak alkalomadtán rendelünk. :-) Persze egyszer-kétszer jólesik az éttermi koszt is. :-)

Mindenképp érdemes megtanulni. Kezd az egyszerűbbekkel pl: paprikás krumpli, lecsó, 1-2 húsféle.
Olcsóbban kijössz, mintha rendelsz, általában finomabb, mert saját ízlésed szerint fűszerezel.

+1 amit még nem említettek, hogy a csajok imádják, ha saját készítésű vacsorára/ebédre hívod őket ;)

Itt is vannak jó ötletek:
http://tomakonyha.blogspot.com/
http://kifozde.blog.hu/
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/

De ha a véleményemre hallgatsz, kis gyakorlással, ha van már annyi bátorságod, hogy szabadabban variáld az alapanyagokat és nagyjából tisztában vagy az ízekkel, adagokkal, sokkal (ezerszer) jobban jársz, ha főzöl magadnak, magatoknak.
Egyrészt ezt a tudást már senki nem veszi el tőled, másrészt egészségesebben is főzhetsz, mint az éttermi átlag, harmadrészt finomabb is lesz, főleg ha rájössz a környezeted ízlésére. Én hét közben 20-40perc alatt össze szoktam dobni egytálételeket, hétvégén, meg ami kifér a csövön.
Én nagyon fiatalon kezdtem főzni, de soha nem bántam meg eddig. Főleg hétvégi, baráti tanyabulikon nem. :)

Ha nehézségi fokot keresel, elsőre talán tésztaételekkel kezdj, azok sokat elbírnak. Utána levesek, majd főzelékek és ezzel párhuzamosan sült húsok. Ha ez már megvan, párat csináltál már, akkor ragu, pörkölt és minden más. Ha van rá érzéked innentől már mehet a fantázia.
Ötletet meg mindenütt találsz, ha nyitott szemmel jársz. :)

Ha van időm, akkor mindenképpen főzök, ha nincs, akkor elugrok valahova, vagy rendelek pizzát.

Anyagilag itt Szegeden a főzőcske csak akkor éri meg, ha nem magamra főzök (3-4 főre szoktam), viszont ha többen vagyunk, akkor 2k-ból lazán jól lakik 3-4 ember is (érdemes albérletben összefogni).

A főzésnek továbbá az is előnye, hogy ha _nagyon_ nincs pénzed, akkor nevetséges összegekből is el lehet élni... persze az más kérdés, hogy a nagyon low cost kaják nem mindig a legjobbak Pl.: t*sco spagetti tészta + t*sco tejfől elég olcsó, de a legolcsóbb, amit csináltam az annyi volt, hogy főztem kb 2 marék rizst, megmelegítettem 2 kanál zsírt és ráöntöttem. Nem mondom azt, hogy finom volt, de legalább nem voltam éhes. Azóta szerencsére lett munkám :)

Nekem a mai napig kedvencem a következő:
Kevés szalonnát kockázva ropogósra sütök, rá egy fél fej valamire vágott hagyma - idő hiányában vékony szelet is lehet -, majd pár percet sütöm a szalonnával, őrölt bors mehet rá és pár tojás, hogy ne érjenek össze, ne ragadjanak egymáshoz. Cucc tojásonként kenyérre, másik szelettel megtunkolni a zsírt, tojásra majonéz, kevés pirospaprika, majd a másik szelet kenyér. Sör, bor, üdítő, víz, ki mit szeret mellé... :)

Ha azon a zsíron pirítol egy fejnyi hagymakockát és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát... isteni lesz. ( egy-két szem gombával pedig a vendégeknek is megmutatható :)

Főzzél nyugodtan... Ha szereted a kínait (keletit) akkor nyert ügyed van. Kis gyakorlással nem csak receptből, hanem fantáziából is kiválóan tudsz főzni.

Szénégető spagettije:
50 deka tésztát kifőzöl 4 liter vízben ( 2 evőkanál só 1/2 evőkanál olaj vagy zsiradék)
Egy kevés maradék börke nélküli füstöltszalonnát felkockázol és addig pirítod ameddig zírját nem ereszti.
A kifőtt tésztát leszűröd, lecsöpögteted de nem öblíted le vízzel :)
Tálaláskor a szalonnát ráteszed.
Tejföl túró vagy éppen kechup is mehet rá.

Főzni marha jó dolog. Kiskoromban sokat voltam rászorulva, szépen lassan rászoktam. Mire egyetemre kerültem, már az zavart a koliban, hogy nincs saját konyhám. Azóta albi, gyakorlatilag minden nap főzök valamit. Barátnőm nem eszik sokat, de szereti amit csinálok. Én meg egyre jobban szeretem a sajátom. 1-2 ezerből akkora adag kaját lehet csinálni, ami elég két napra és még jó is.
Ha meg kicsit lustább napom van, 15-20 perc alatt összedobok valamit fillérekből. Rendelni csak végső elkeseredésben szoktam, akkor is inkább kínai, mert azzal jól is lakok.

Én csak pörköltet, paprikás krumplit, lecsót, tejberizst, sült- és rántott húst tudok főzni. Ja ! És a klasszikusokat, úgy mint: vajas kenyér, zsíros deszka, etc.

Főzni azt tudok, időm van, a bolt sincs messze, így default dolog az, hogy amit elgondolok a hétre, annak az alapanyagait megveszem és tárolom a mélyhűtőben. Ha főzésre kerül a sor, 10-20 perc alatt el lehet készülni a legtöbbjével.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Ha megengedheted magadnak a napi 1500HUF-ot kajálásra akkor semmi gond. Ehetsz hideget, meleget, rendeltet.
A pizza egyébként finom de egyáltalán nem lehet vele jóllakni, csak éhesebb leszek tőle és ráadásul marha drága. Inkább nem részletezem a fenntartásaimat ezzel kapcsolatban.

Ha főzéssel próbálkozol, akkor az folyamatos kísérletezés és ezért szórakoztató. Jóval olcsóbb mint a kész kaják és laktatóbb is. Ha elrontassz valamit, akkor viszont vagy kell legyen keret B-tervre, vagy nem lehetsz finnyás.

Ha annyira kezdo vagy mint en, akkor http://www.fozniakarok.hu/

Amugy addig rendben van hogy 2 perc megrendelni a kajat, de meg ha szemben is van a pizzeria, akkor is 1 ora mire kihozak... Ezen kivul draga is, es egeszsegtelen is.

--
Microsoft gives you only Windows while Linux gives you your own /home!

Miert van benne mindenkiben ez az eszeveszett zsir iszony?
Olajban sokminden nem lesz olyan jo, mintha zsirban keszitened.
Nagyanyam zsirral fozott/sutott, olajat szerintem csak a traktorba valot ismerte es elt kilencvenvalahany evet.

A pizza, meg gondolom azert azik a zsirban, mert kolbaszos/tarjas, ami adja magat, hogy a feltetbol szivarog.

Ertem en, de akkor is a pizzaban pl minden fobb osszetevojeben van egy keves. A zsirtol/olajtol nem lesz valami egeszseges. En eppenseggel erre gondoltam. Persze en is szeretem a zsiros deszkat hagymaval, felre ne ertsen senki...

--
Microsoft gives you only Windows while Linux gives you your own /home!

Nekem apósom kőműves és napi több tonna téglát és minden más szart pakol jobból balra és vissza, meg fel és le.
Mindene a zsíros kaja, minden mennyiségen és olyan vékony, hogy nem mondanád meg mivel foglalkozik. Olyan nagy energia szükséglete van, amit csak így tud fedezni, különben éhen halna. Üzemorvos szerint kutya baja tőle.
Most akkor hogy is van ez a "fujjfujjzsír" dolog? Bár ez a kérdés inkább költői, mint neked szól. A gond a mai étkezési kultúrával az, hogy hajlamosít a szélsőségekre és minden új divatot az egyetlen követendő útnak tüntet fel.
Én azon a véleményen vagyok, hogy a szervezet tudja/jelzi, hogy mi kell neki, csak a mértéket nem mindig sajnos.

"Most akkor hogy is van ez a "fujjfujjzsír" dolog?"

Igazából úgy, hogy mozogni kell, kellene.
Meg nem elutasítani a tápanyagokat (zsír is kell! rengeteg zsírban oldódó vitamin van, ami szükséges az élethez!), hanem minden tápanyagot bevinni.

Az étel minőségét kell figyelni - most nem arra gondolok, hogy a sarki kifőzde vs. michelin csillagos étterem -, legyen meg minden tápanyag, ne csak "felfújt" ételek legyenek.
A pizza pl. azért nem jó, mert túl nagy részt haszontalan szénhidrátból áll (a búzaliszt révén), és arányaiban kevés hasznos tápanyagot tartalmaz, viszont jóllaksz tőle.
Csak nem jó minőségű táplálékot ettél.

Erre mondják egyébként, hogy a nyugati civilizáció jóllakott ugyan, de a test szabályosan éhezik.
(Mert nem viszünk be minden tápanyagból annyit, amennyi szükséges.)

"Nagyanyam zsirral fozott/sutott, olajat szerintem csak a traktorba valot ismerte es elt kilencvenvalahany evet."

Az enyém is, és 60 körültől kezdve erős agyérelmeszesedéssel küzdött (szellemileg leamortizálódott egy tizenéves szintjére), pár agyvérzéssel később pedig meghalt.

Ezt azért mondom hogy rávilágítsak, hogy ez a zsírkerülés nem csodaszer, és a dolgokba rendesen bejátszik az életmód (lásd a lenti nehéz fizikai munkát végző ember), és a gének is. Mindkét irányba lehet extrém példákat sorolni.

...

"Az enyém is, és 60 körültől kezdve erős agyérelmeszesedéssel küzdött (szellemileg leamortizálódott egy tizenéves szintjére), pár agyvérzéssel később pedig meghalt."

Marha érdekes dolgog az, hogy az álatorvosok tudják, hogy ilyenkor az állatoknak be kell adni nagy adag káliumot meg E-vitamint, és egy kis olajat (mert az E-vitamin zsírban oldódó vitamin).
Pár hét alatt elmúlik az állatok érelmeszededése, meg érszűkülete.
Az embereknél miért nem alkalmazzák azokat a módszereket, amiket az állatorvosok alkalmaznak az állatokon, és már bizonyítottan beválltak??

Az egészség nem üzlet. Ha egyszer kifizetsz 10-20-30eFt-ot és utána 20-30 évig kutya bajod, nem tudnak folyamatosan lehúzni pénzzel ilyen-olyan indokkal.
Az állatoknál meg ugye egyszer csak elaltatja a gazdi, ha már sokba fáj, így gyógyítani kell, amit rokonnal nagyságrenddel ritkábban tesznek nálunk.

Őszintén szólva - most magam ellen beszélek, mert van egy malomüzemünk is - a fehérliszt egészségtelen. Azért, mert túl sok benne a szénhidrát, tápanyag meg kevés.
De a barna liszt is egészségtelen, mert szénhidrát ugyan annyi van benne, de legalább több a tápanyag, ám viszont a búzakorpán (a búza héja) rengeteg vegyszermaradvány van (gyomirtó, gombaölő, egyebek), amit lehetetlen eltávolítani, és mindez bejut a szervezetbe.

A pizza meg nagyrészt ugye lisztből van. Igazából nem kéne lisztet fogyasztani, se lisztből készült dolgokat (kenyeret sem).

A csajom nagy ötlete volt, és azóta folyamatosan így megy nálunk, hogy főzünk egy k*v@ nagy kondér valamilyen (hús, borsó, gulyás, etc.) levest. Ebből amit aznap-másnap nem eszünk meg lefagyasztunk 4-5 adagot. Legkirályabb a fagyisdoboz, mert pont két személyes adag! Ha nincs kedv főzni, akkor 20 perc mikro és kész.

Otthonról hozott cuccal is működik ofc.

jAzz

Azért azt hozzátenném, hogy tényleg spórolni csak akkor lehet vele, ha nem egy személyre megy a koszt és/vagy nem sokkol, ha napokig ugyanazt (esetleg 1-2 "menüt" váltogatva) eszel.

Ha még egyáltalán nem tudsz főzni, akkor kezdetnek ilyen hálás, elronthatatlan kajákat csinálj, mint pl. a lecsó. :-)
Ha nincs még edényetek, vagy túl kevés van, akkor javaslom, hogy szerezz be egy olyan serpenyőt, ami az átlagosnál mélyebb. Nem feltétlenül wokra gondolok, mindenestre ne csak palacsintát lehessen benne sütni, hanem félbehajtott sajtos omlettet, hasábburgonyát, stb. Én a zöldséges rizst (rizottó, paella, piláv, ki hogy nevezi) is ilyenben szoktam elkészíteni, kevés vízzel, mindig pótolva a szükséges mennyiséget. Ugyanígy főzöm a petrezselymes krumplit.
Kezdésnek próbáld ki mondjuk ezt, reggelire-vacsira kiváló: olcsó és tartalmas tojáslepénykék tzatzikivel.

Hozzávalók két személyre:

LEPÉNYEK:
*3 db tojás
*fél pohár (1 dl) tejföl
*zsemlemorzsa (amennyit felvesz, elkezded kevergetni és látni fogod az állagán, hogy mikor lesz elég sűrű ahhoz, hogy a serpenyőbe téve szétterüljön, de ne follyon szanaszét)
*kisebb fej vöröshagyma apróra vágva (vagy vegyél egy tubus vöröshagymakrémet és sokmindenhez felhasználhatod).
*só, bors, majoranna, őrölt kömény ízlés szerint. Szoktam bele tenni rengeteg friss zöldpetrezselymet, néha apróra vágott újhagymát vagy medvehagymát.
*étolaj (sütéshez)

TZATZIKI
*1 nagyobb kígyóuborka
*1-2 gerezd fokhagyma
*1 pohár (2dl) natúr joghurt (kiegészítheted a megmaradt tejföllel)
*1 evőkanál extra szűz olivaolaj (elhagyható)
*só, esetleg bazsalikom

A lepények hozzávalóit a fenti sorrendben összekevered. Legcélszerűbb habverővel, de villával is megteszi. Amikor összeállt, 5-10 percet állni hagyod, hogy a zsemlemorzsa kicsit magába szívja a nedvességet, ezután még akár tehetsz bele egy kis tejfölt. A serpenyőben olajat forrósítasz, nem kell sok, csak éppen 1-2 evőkanálnyi, hogy véletlenül se ragadjanak oda. (Ha teflonban sütsz, akkor alig kell.) Amikor az olaj már elég forró (1 perc), beleszaggatod a lepényeket evőkanállal. Én az egy evőkanál-egy lepény módszert szoktam követni, így sok kisebb (fél tenyérnyi) lepényem lesz, miután a tészta szétterült. 5 perc sütés után lapáttal óvatosan megfordítod őket, és a másik oldalukat is megsütöd. (Előfordul, hogy az első oldalnak kell még adni egy kicsit, hogy szép piros legyen.) Amikor elkészültek, szalvétára kiszeded őket.
Az uborkát először vékony szeletekre vágod, majd a köralakú szeleteket 5-6 cm magasan összefogod, és először egy keresztirányú bevágást ejtesz rajtuk, majd hosszanti irányban vékony csíkokat alakítasz ki. Ha felvágtad az összes uborkád, egy tálban finoman lesózod őket, majd hozzáadod az apróra vágott fokhagymát, csipet bazsalikomot, az olivaolajat. Végül az egészet elkevered a joghurttal. Úgy kell enni, hogy a kis lepénykék tetejére teszed a tzatzikit, mintha vajaskenyér lenne. Száraz fehér fröccsel tökjó. Összköltség (étolaj meg bor nélkül): max. 600 Ft, 300/fő.

Ha "külsőst" és jó kaját akarsz enni, akkor felejtsd el a honi "pizzákat", és keress fel egy olyan török étkezdét, mint például a Star Kebab.

A török étel magyar ízlésnek és gyomornak való.
A Gyrost is ropogósra grillezik, de a padlizsános pulyka finom fűszeres mártással, vagy a kiadós, vastag rántott csirkemell-szelet, joghurtos mártással nyakon öntve felséges.

:-)

Nálunk a főzés teljesen alap mióta összeköltöztünk a feleségemmel, mióta gyerekek is vannak, azóta fokzódott a helyzet, duplán főzünk többé kevésbé (gyerekeknek + magunknak)

Most éppen magunknak gyros fűszeres csirkecombot grillezek, rizi-bizivel esszük majd.
(És ami vicces benne, 4 db felsőcsirkecomb = 400Ft, fűszer kb 50ft, rizs 100-150 körül ergo 500-600Ft-ból főzöl finom, ízletes kaját ami 2 vacsira vagy 1 vacsi + 1 ebédre elég (1 személyre)).
És én pl. nem cserélném el a grillezett/sült/rántott husimat, bármiféle pizzára (szoktunk aztis csinálni időnként).

Egyéb "olcsó" ötletek:

- sült/grillezett lecsókolbász friss zsömlével : 1 kg kolbász kb 500ft ami 2 napig ebéd és vacsira is elég 1 embernek.

- Rántott tarja/karaj (fejedelmi kaja, érdemes megnézni mennyi rendelésnél..) : 4 szelet karaj ~300Ft, simán elég egy vacsira és ebédre.

Röviden ennyi :)

Mi asszonnyal uzzuk ezt a sportot - koltseg es nem utolso sorban gyomorkimeles okan.

1500-2000 HUF-bol 4 adag kaja szokott altalaban kijonni, de elofordul, hogy 6 is, ilyenkor vagy melyhutobe megy, vagy masnap etetjuk a kollegakat, mivel kajat kidobni nem szeretunk.
Fozni altalaban melo utan fozocskezunk, kb 1-1.5 ora tisztitassal, takaraitassal egyben, igy az aznapi vacsora es a masnapi ebed is megvan.
Ha meg lusta az ember, akkor kinyitja a melyhutot es megnezi mit talal - ha a fenti ciklust jarja nap mint nap, akkor jo esellyel 5 perc alatt mikrozhato vacsorat talal 5-10 fele valaztasi opcioval. Persze kombinalhato is, felkesz etelekkel - pl mi fagyasztjuk a bolognai szoszt, mert azt szoszolos elkesziteni, meg a rantani valo hust is teljes lelki nyugalommal, panirozva ahogy kell. Ezekutan egy rizst megfozni/tesztat kifozni 0 idoraforditassal lehet. Sajna mi is alberletben elunk, igy pl a sutes kiesik a bulibol, mert a draga haziak nem akarjak a sutot megcsinaltatni - ez van, de igy sem rossz az atlag.

Mint emlitettem gyomorkimeles - az ettermek a profitmaximalizalas okan altalaban a leheto legsilanyabb minosegu alapanyagot veszik nagy tetelben es nem atallanak az utolso utani pillanatban is felhasznalni oket. Az eredmenyt szerintem mindenki ismeri. Errefele a legveszelyesebbek az elit ettermek, ahonnan meg nem jottem ki ~5000HUF/fo/ebed alatt es a gyomronvagas, csak diszkret raadas. Ezzel szemben az emlitett arbol, premium kategorias hozzavalokat, kezzel valogatott zoldseget a zoldsegestol, friss husit a hentestol, friss hazi tesztat ( nem a zacskos/fagyasztott vackot ) a tesztastol lehet boltolni es ha nem szurod el nagyon, akkor jobol jot eszel.

Fozni porkolt es tokanyfeleket, wok-ot, rantotthust sokfelekeppen, steaket es tesztaetelt, kb 1 alkalom utan perfekt meg lehet tanulni.
Sutni meg az egy tepsi eteleket 0 tudassal ossze lehet dobalni - tisztit, darabol, tepsibe rak, fuszerez, foliaval letakar, sut (idore figyel), fal. ~10perc osszedobalni, ~fel ora alatt megsul, gyorsabb mint rendelni...

A pizza nagyjabol az egyetlen kaja, amit rendelunk, azt sajnos kemence hianyaban otthon nem lehet kivitelezni...

a suto doglott sajna...
Lehet jo hazi pizzat csinalni, tudom, hogy hogyan kell, a gaz az, hogy az ettermet, ahonnan rendelunk, meg hazi pizzaval se lehet lekorozni.
Ugynailyen a tesztas, tudom hogy kell tesztat csinalni, pl gnocchi-t, de nem eri meg az idobefektetest es nem tudok jobbat csinalni - ha fejre allok sem :(, mint az oreg tesztas figura, akinek annyi ev rutinja van tesztaban, mint amennyit en eltem.

szerintem mindenképpen főzz. ha nem tudsz, tanulj meg, érdemes.
mikor eszel, próbálj meg odafigyelni az ízekre, az étel állagára, stb., és próbáld meg kitalálni, milyen fűszerek lehetnek benne, illetve hogyan készülhetett. ezután próbálkozz magadtól, de csak olyan ételt főzz eleinte, amit már ismersz, tehát ne próbálj meg elsőre valami atombonyolult különleges luxuskaját csinálni (már csak azért sem, mert ha elrontod, akkor egy csomó pénzt dobhatsz ki az ablakon :), hanem kezdd egy egyszerű levessel, egy paprikás krumplival, sült hússal, ilyesmivel. tanulj meg rántást készíteni (nekem ez nem megy), habarást, meg hasonló gyakran szükséges eljárásokat. ezekkel megtanulhatod az egyes konyhai fogásokat, mit hogyan kell pucolni, meddig kell főzni, mennyi fűszer kell, ilyesmi. aztán ha már rutinos vagy, akkor lehet kísérletezni más ételekkel is.

+1, viszont az olaj (zsír) kellően forró legyen, mielőtt félrehúzod.
Másik trükk: forró rántást hideg vízzel, kihűlt rántást meleg vízzel engedünk fel.
Ha hagymás-pirospaprikás rántást szeretnél (pl. rántott leveshez, tojásleveshez), akkor a hagymát a liszt előtt kell belerakni, de nem szabad készre pirítani, mert még a lisztet is pirítani fogod, közben a hagyma készre pirul. A paprikát a liszt megpirulása után kell belekeverni, és utána rögtön kell önteni a vizet, mert a paprika könnyen megég, keserűre.

nekem nem ég meg, hanem az a gond, hogy nem tudja senki megmondani, hogy teszemazt 1 liter főzelék besűrítéséhez mennyi lisz kell? nagyanyám szerint 1 kanál, anyám nem tudja megmondani (mert ő megszokásból teszi), más háziasszony szerint 3 kanál (én nekem még 3 kanállal sem lett elég sűrű!), de mekkora kanál? és púpozott vagy csapott? vagy hogy mennyi olaj kell mindehhez? de abban is mindenki mást mond, hogy hideg olajhoz kell tenni a lisztet és úgy felmelegíteni? vagy a már forró olajba? ileltve hideg vízzel kell felengedni, vagy meleggel? van, aki szerint az ételből kell rá szedni... szóval összevissza beszél mindenki, ahány háziasszonyt kérdezek, mind mást mond, nekem meg sose sikerül semmilyen módszerrel! :)

Ezt tényleg szemre kell! És attól is függ, milyen főzelék. Sárgaborsóhoz alig kell rántás, zöldbabhoz meg több.
Mindenképpen a forró olajba jön a liszt. Hideg vízzel. Tehetsz hozzá az ételből, a víz után. Én főleg levesek habarásánál szoktam ilyet játszani, hogy a tejfölös liszthez fokozatosan adok a levesből, majd így keverem az ételbe, nem lesz csomós. Olajból ne teygél túl sokat, lisztből nem kell annyira visszafognod magad, de rendesen keveredjen el, ne legyen túl lisztes. A színe pedig akkor jó, ha olyan mint a zsemle kívülről, vagy annál egy árnyalatnyival sötétebb. Rántott leveshez még ennél is sötétebb lehet.

Az alap probléma szerintem abból fakad, hogy ahány ház, annyi szokás.
Én hígabban szeretem a főzeléket, így 2 csapott leveses kanál lisztet teszek bele. Párom szülei a sűrű főzeléket szeretik, így ők 2 erősen púpozott, vagy 3 csapott. Persze ez mind csak arra a felállásra igaz, hogy a víz pont elfedi a főzelék alapját. Ha nem elég sűrű, én nem lisztel dolgozom ezek után, hanem egy kávéskanál keményítő, fél kávés pohár hideg vízben feloldva, lassan a kevergetett főzelékbe csorgatva meg szokta tenni a magáét.
Sokat számít maga a főzelék anyaga is. Egy bab, lencse, sárgaborsó mondjuk, ami puhára főzve szinte készre adja magát a kifőlő keményítő miatt, szinte alig igényel utólagos sűrítést.
Jellemzően a zöldség alapúak igénylik a több lisztet, amik kevesebb keményítőt tartalmaznak.
Szintén más tészta, ha a főzeléket pürésíted. Akkor vagy nem kell semmi, vagy kevés liszt. Én ilyenkor utólag, keményítővel állítom be az állagot, kis utólagos forralással.

Ofkorsz hogy megéri főzni. Érdemes egy hétre betervezni minden napra a kaját. Vasárnap elmész bevásárolni, olyan sorrendben olyan kajákat tűzöl ki amiket könnyű elkészíteni és több mennyiségű, de kevesebb féle hozzávalót igényelnek.

Például ha veszel 1-2 kiló krumplit, azt felosztod és tudsz csinálni a hét folyamán főtt, sült krumplit, krumplilevest, krumplis tésztát, rakott krumplit, paprikás krumplit, etc.
Ha veszel húst, akkor annak egy részéből csinálsz pörköltet, másik részéből húslevest, harmadik részéből sült húst, satöbbi. Ha csak egy személyről van szó, akár napi 3-500 ft-ra is leszoríthatod a költséget.

Persze mivel az étkezés az egészség sarokköve, nem kell minden áron fillérezni, de vannak ésszerű meggondolások a cél érdekében.

...

Az igaz. De ha annyit kellene dolgoznom, hogy nem tudnák rászánni a napomból egy főzésre elegendő időt, akkor már nem nagyon lenne értelme az életnek. Ezzel az erővel a szociális kapcsolataimat is kiiktathatnám, mert kemény xezer forinttól elestem, mert pl. beszélgettem a szomszédommal.
---
Slackware 13.1 - KDE 3.5.10

ja, baromi draga. egy nap kajara siman elmegy 2500-3000. en nem allok neki fozni, bar zasszony azt mondta, hogyha osszekoltozunk, akkor nem lesz pizzarendelgetes am, mert hizok. en a vizsgaidoszakra fogom mindig ;)

mindegy, mit eszel, mit főzöl, bátran neki kell ugrani oszt jónapot.
az elején úgyis bmv kaja lesz belőle (bele minden vackot). ugyanazzal a kajával az első próbálkozás jól szokott sikerülni, a második nagyon gyatrára, és a többi a gyatrából induló fokozatos javulás.

majd rájössz magadtól, hogy mit szabad beletenni. ha neked ízlik, a többi mindegy. legfeljebb nem az lesz a neve, mint a nagy szakácskönyvekben.

Jól tetszik mondani a bmv-t!

Lehet, sőt kell recepteket olvasgatni, de csak úgy, ahogy az ember a fordításhoz használja a szótárat: nem szabad szó szerint. Két okból sem:
1. ha az ember legalább két receptet olvas ugyanarról, garantált a tudathasadás, ui. majdnem az összes az egyedül autentikusnak vallja magát, pedig
2. semmi értelme ahhoz ragaszkodni, hogy egy babgulyás mindig ugyanolyan ízű legyen, vagy ugyanolyan, mint nagyié (úgyse lesz).
Éppen a bmv-s hozzáállással pl. az egyik legprimitívebb ételt, a lecsót is annyiféleképpen lehet összerakni, hogy az ember akkor is megeszi, ha amúgy nem vágyik "a szokásos" lecsóra.

Amire - szintén lazán - nyugodtan lehet hagyatkozni, az a fűszerkönyv, vagy a fűszeres tasakok hátoldala. Már csak azért is érdemes legalább egyszer végigforgatni egy ilyet, mert az átlagos magyar konyha sóra, borsra, paprikára, olykor majorannára és petrezselyemzöldre alapozása picit szegényes. Olykor nyugodtan villanthatunk mi is a nagyi előtt, hiszen - ld. fentebb - nem a kopizása a cél.

Kajarendeles legjobb. Igy gyorsan megismerkedik a szervezeted az E200-Exyz-ig mindefele finomsaggal.

Azért mielőtt az E számoktól öngyilkosságot követ el valaki ezt nézze meg:
http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok

Csak pár példa, mennyire is veszélyesek:
E330 citromsav (antioxidáns)
E290 szén-dioxid (savanyúságot szabályozó anyag)
E441 zselatin (emulgeálószer) (zselésítő anyag)

De sok ismert dolgot írhatnék, amit E-vel is jelölnek.
(Amit az ember nem ismer, azt misztifikálja és fél tőle.)

Egy szóval sem mondtam, hogy a gyors kaja a kedvencem, sőt...
Azért is tanultam meg, vagy húsz éve főzni, mert nem. Csak az E számok érthetetlen ellenzése az, amire fel szerettem volna hívni a figyelmet, mivel a célja a rövidítés leginkább az alkotórész és adalékanyag felsorolásnál. Nem azért van ott, hogy jól ne tudjad, mivel mérgeznek.
A legegyszerűbb dolog: E948 ez nélkül nincs a bolygón élet (oxigén).

Persze az előző hsz-em a másik véglet. Plusz egy a főzz otthon-ra természetesen. Kezdd egyszerűbb dolgokkal, bújd sokat a netet receptek után. DE vigyázz! Rengeteg olyan recept van, amelynek a szerzőjét el kéne égetni. (sokak szerint engem is a blog miatt, de ez van)
Egy idő után ki fogod tudni ezeket szűrni. Egyébként mókának sem utolsó dolog. Én hálisten átlagon felüli ízérzékkel rendelkezem, sokan emiatt válogatósnak is tartanak, pedig az más kategória. Ha most nem cncznék akkor valszeg Londonban lenne sarki kajáldám. Ha bármi kérdésed van, akár az alapokkal kapcsolatban is, nyugodtan keress meg! De szerintem a többiek is segítenek;). De a legfontosabb: próbálkozni, próbálkozni és persze próbálkozni! Elsőre nem fog minden sikerülni, kell egy kis gyakorlat, meg idő mire a _saját_ ízlésed megismered. Egyébként az egyszerű ételek szoktak sokszor a legfinomabbak lenni, tehát csapj bele, nem fogod megbánni!

Én újhagymát (csak úgy, rágcsálva) ettem ma rántott gombával, és egy joghurttal este.
Reggelizni nem szoktam, ebéd meg van a melóhelyen.

Protip: Minnél több zöldséget, és könnyű kajákat, mert különben te leszel nehéz.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Mondjuk ez így nem teljesen jó. A reggeli fontos, mert energialöketet ad, plusz nagyon rossz a gyomornak, ha csak ebédelsz először. Az, hogy könnyű vagy nehéz ételt eszel nagyban függ a munkádtól. Nekem pl viszonylag nagy energiamennyiségre van szükségem, tehát eszek bőven zsíros ételt is. Egyébként a zsír nem rossz dolog, csak szabályozni kell. Néhány vitamin csak a zsírral együtt képes felszívódni. Ugyanígy van ez a hússal is. Kell a szervezetnek, mondjanak bármit is a vegagci-k.(lehet persze helyettesíteni, de nagyon nagyon nehezen és drágán) A megfelelő szabályzáson van a hangsúly. Még mindig egészségesebb 5 kg plusz az emberen, mint egy faja gyomorfekély a koplalás miatt.

Amit a baratnő/feleség foz.. :D

Viccet felreteve: egy joideje ha dolgozom altalaban eljarok munkahely kozelebe valahova menut enni. Igaz, hogy elmegy fel-haromnegyed ora a napombol, viszont normalis, friss etelt lehet enni, levessel* es kicsit ki lehet szakadni abbol a kornyezetbol, ahol a napom egy jo reszet eltoltom. Nagyon pihenteto tud lenni, meg hozzaszokik a szervezet egy rendszeresseghez (testsulyomon sajnos elegge meglatszik a foiskola melletti rendszertelenseg). Pizzat mostansag mar inkabb csak akkor rendelunk, ha nem szimpi a menu vagy delben nem vagyunk a melohely kornyeken vagy ha tenyleg jol esik.

Reggel/este meg valami konnyu kaja (pl. tojasrantotta, kenyer, semmi komoly, kukoricapehely tejjel, joghurt, tejfolos zsemle, szoval semmi komolyabb).

*Vicces, sose voltam leveses (bar otthon mindig megettem), foiskola alatt meg nagyon elszoktam tole, most meg egyre inkabb kivanom.

--

Igazabol vannak meg etelfutarok, akik tobbnyire kihoznak valamit, amit csak be kell dobni a mikroba, de egyreszt sztem nem olyan finom/jo, mintha frisset ennel. Meg igazabol akkor mar egyszerubb bedobni valami mirelitkajat a fritfozobe (meg olcsobb is).

De szerintem jobb raszanni az idot elmenni valahova es enni egy menut, vagy fozni. Tobbet er az egeszseges taplalkozas, mint az a plusz max fel oranyi penz/nap.

----------------
Lvl86 Troll

Nekem anyukám sajna nem egy főzős típus, mindig valami szemét kaját csinál, pl. tésztát főz ki, aztán rárak valami zacskós szószt. Aztán amikor exemmel éltem, akkor sokszor besegítettem, láttam hogyan készül egy normális étel, és arra is rájöttem, hogy nem is olyan nagy dolog az egész, sokszor ő is csak úgy találomra csinált valamit, amit akkor talált ki, és jó is lett. Aztán mióta megint anyukámmal élek, szoktam főzni. Legutóbb pl. dal bhat tarkarit csináltam, mert a nepáli utazásom mély nyomokat hagyott bennem. Egyébként amikor rohanok, akkor rohadtul nincs kedvem főzni, de általában annyit csinálok, hogy több napra elég legyen, aztán csak meg kell melegíteni. Persze ebben benne van az is, hogy a harmadik napon már lehet nincs kedved megint ugyanazt enni, de nem vagyok nagyon kényes ilyenben.

Talán 1-2 tanácsot tudok adni. Albiban, ha nem egyedül laksz meg lehet oldani, hogy mindig más főzzön, nem rossz, mert 2-3 emberre főzni nem sokkal több idő mint 1-re.

Ha van egy jó sütő az albiban az kiváló, mert az előkészítés után már nem kell pesztrálni a kaját amíg el nem készül.

Vannak dolgok amelyek elkészítése nem tart sokkal több időbe, mint megvenni készen.

Egytálételek jók tudnak lenni, akár mint a rakott krumpli (bár az pont rossz példa, mert meg kell főzni a krumplit, tojást stb..)

Ma mondjuk spagettit ettem, amit vegetás/fokhagymás vízben főztem meg, aztán kis olívaolajjal, provence-i fűszerkeverékkel elkevertem, és ráreszeltem ementálit... (kb 15 perc volt megcsinálni) A spagetti sokféle módon jó, néha megpirítom vegyítve ezzel-azzal..

Tegnap egy sajtos omlettet csináltam amit lehet, ízlés szerint variálni zöldségekkel stb..

A palacsinta időigényes, viszont valameddig eltartható, és fogyasztható sósan, édesen. Pl. bolognai szósszal is kiváló, vagy sonkával, spárgával és holland szósszal..

Pizzát is jó csinálni, ha kigyúrsz 1kg lisztből, azt mondjuk 8db 1 személyes adagra tudod darabolni, mielőtt megkelne, lefagyasztasz 7-et, és amikor enni szeretnél, kiolvasztod, ráteszed a feltétet, és megsütöd 20-25 perc alatt.

A rizs.. Én nem a tasakos gyors rizseket szoktam venni, így sincs vele sok gond, megmosod, olajban megfuttatod és felöntöd vízzel, aztán had főljön. Tehetsz bele a só mellé curryt, vagy só helyett vegetát.

Bolognai szószhoz, vagy kínai kajához (pl. uncle bens édes savanyú) ha nincs megfelelő hús akkor karikára vágott virsli is megteszi.

Egyik nap volt egy szem paradicsomom és egy cukkinim (amit egy haver hagyott itt amikor átjött főzni, a barátnőjével, ami szintén egy megoldás :D).. felszeleteltem a cukkinit, megpirítottam olajban, majd megsóztam, adtam neki fokhagymát, és felöntöttem némi sűrített paradicsommal, aztán egy kis tejet is adtam hozzá. Rizzsel kiváló volt..

Lecsót is érdemes lehet csinálni..

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Így kell rizst készíteni:

Fogsz egy pohár finom bort, egy bögre rizst, utóbbit két evőkanál olajon picit megpirítod (egy egész fej vöröshagymát mellé tehetsz), majd kétszer annyi - két bögre - forró vizet öntesz rá.
Egy picit forralod, majd lekapcsolod a gázt/villanyt és hagyod kihűlni, közben a bort elszopogatod.
A rizs csomómentes és puha lesz.

Ha nem is mindennap főzöl, azért sokat takaríthatsz meg vele, ha gyakran főzöl. És időben sem minden rossz.

Én a tojásos ételekre vagyok rákattanva, 10 perc alatt kész.
Minap nem volt sok időm - hát egy 5 tojásos rántotta lett az ebéd. De egy öklömnyi méretű hagymát kockáztam bele és ennyi. A hagyma az ízét és állagát megdobja.

Komolyabb elkészítése:
- szalonna pirítás
- sok-sok kockázott hagyma bele
- összedarabolt főttkrumpli bele (pl. amit előző nap rendeltél kaját abból)
- rá a sok tojás

---------

Másik ilyen gyorsételem:
rizst felteszed főni, aztán a főzési idő utolsó negyedében karikákra vágott lecsókolbászt (főzőkolbászt) belehajítod és egyben főzöd tovább. Gyors, laktató.

---------

Harmadik - inkább vacsora:
- szalonna pirítás
- majd karikákra vágott vagy hosszában 3 felé vágott virsli belehajítása
Nagyon finom.

---------

Nagyáruházban fagyasztott panírozott húsokat veszel. Vigyázz: a formázott és hasonlók azok húspépből készültek. Csak színhúsból vegyél - hiába másfélszeres az ára!
Ezt megsütöd, kis rizs vagy krumpli és kész az ízletes étel - és 20 perc alatt megvagy

"- majd karikákra vágott vagy hosszában 3 felé vágott virsli belehajítása"

1xx Ft-ért lehet venni mélyhűtött leveles tésztát, a virslit ezzel beletekerve - felengedés után - (ha van otthon lehet egy kis szalonna, az is mehet köré) és kb. 20 percig sütve mennyei vacsorát lehet készíteni.

Egyetlen vita-alap van nálunk: ki főzzön :D
S nem azért, hogy kinek nincs kedve. Mindketten imádunk főzni, s már rájöttünk, közös főzés sem buli, mert mindketten többet akarunk csinálni a felénél :)
Egyszóval jó dolog a főzés, olcsóbb is.
Kezdésnek érdemes mondjuk főzeléket csinálni. Nagyon egyszerű, laktató, s ha már az megy, a többi is menni fog.

Az albérletben a elgjobb fogás a csótány :D Jó étvágyat hozzá, tele van fehérjével és értékes tápanyagokat...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Van egy urban legend egy fizikusrol, aki a CERNben allandoan csak a melyhutott pizzakat ette. Akkor adta fel ezt a szokasat, amikor skorbutot kapott, mert nem jutott eleg c-vitaminhoz.

Zsemle + parizsi + sor.
Sporolj lakasra ;)

Én amikor meguntam, a kiszállítósokat (olasz, görög, kínai, magyar, stb.) akkor egy taxitársasággal (akivel rengeteget utaztam napi 2x minden nap) boltololtam, hogy legyen egy két "elhozós" fuvarjuk ahonnan nincs kiszállítás. Elég jól működött mert volt kedvezményes tarifa + a tonna taxicsekket is elszórtam -:)

Ja cég telefonszámába sok hatos volt:-)