Álmaim Linux-a

Fórumok

Keresem álmaim Linux-át:
- legyenek benne friss szoftverek: nem kell bleeding-edge, de azért a debian stable-nél jóval frissebbek legyenek
- legyen stabil: nem kell betonstabil slackware vagy debian, de nem szeretnék szopni a tisztelt arch csomagolók miatt...
- legyenek hivatalos csomagok: pl. slackware-ben nincs OOo hivatalosan, meg még sok más se, a debian meg a másik véglet
- lehetőleg ne legyen szélsőséges gpl párti: mint pl a debian, illetve fedoránál még most sincs mp3 támogatás, ha jól tudom...
- kiadás vagy rls alapú, az kb. mindegy
- lehetőleg ne legyen forrásalapú: a gentoo egész jól kielégíti az igényeimet, de fordítgatni nem szeretnék, ha nem muszáj
- nem agyonpatchelt: az ubuntu pl. ilyen, a KISS filozófia szimpatikus
- testreszabható: annyira nem kell mint a gentoot, de pl. egy arch-ot elég könnyen lehet módosítgatni.
- elsősorban desktop felhasználás érdekel
- nem *BSD, nem Mac*, nem Win*, Linuxot szeretnék

Ezek alapján mit tanácsoltok a kikapcsológomb megnyomásán kívül?

Hozzászólások

Debian testing non-free tükörrel? Kb a nagy részét lefedi. Nekem is ez van, és elég stabil. Nem sűrűn szívtam vele.
---------------------------
Oszt jónapot!

Nekem atomstabil a dektopomon. A debian==gpl huszárok az aztán nagyon komoly érv egy disztro ellen. Attól még azt telepítesz rá pluszban repókból amit akarsz.

Sid-ben sok bug és hiba lehet még, ezért javítják őket gyorsan. Amiben már nincs (komoly) hiba, az megy a testingbe.

Én évek óta használom, akkor volt csak gond, mikor KDE3-ről átállás volt KDE4-re, de pár napra rá rendesen megcsinálták. De ha kell rar/unrar és hasonló non-gpl-es dolgok, akkor hozzáadod a non-free tükröt és már tehetsz fel bármit amit akarsz.
---------------------------
Oszt jónapot!

Folyamatos csomagoló hibák vannak. Kedvencem a thunderbird nyelvi csomag hibája, ami miatt nem indult el a thunderbird. Legutóbb a kdelibs maradt ki. Még korábban a filesystem csomagból kiamradt a /etc/profile fájl. Ezt én nem nevezem stabilnak. Látszik, hogy csak ész (és tesztelés) nélkül nyomják be az új verziókat. Pedig az arch lenne az ultimate...

Ja értem, akkor tudom miért nem találkoztam ezekkel a hibákkal:

Email kliensnek Claws-mailt használok, meg amúgy is mindent angolul. A filesystem csomagból nem érzékeltem az /etc/profile hiányát, mert nem sűrűn hozok létre új felhasználót.

Kde-t egy ideig használtam, de ott a Kde-vel volt bajom, nem a csomagolás minőségével. Most fluxbox van nagyon jól beállított billentyűparansokkal, az egérhez alig kell nyúlni.

Évek óta ugyanaz a rendszer ül a gépemen újratelepítés nélkül, nem emlékszem olyan hibára, ami a csomagok miatt lett volna. Még a gimp-git (yaourt-al felrakva) is egyből ment

--
http://sandor.czettner.hu

Claws-mail: jogos, így természetesen te ezt nem érzékelted.

/etc/profile: ez nálam konkrétan azt eredményezte, hogy a /etc/rc.conf-ban beállított értékek nem érvényesültek (pl. pont a nyelvi beállítás). Amúgy itt van a hír erről: http://www.archlinux.org/news/369/ (hüm, nem a filesystem csomag volt, hanem a bash, tehát ha nem bash-t használsz, akkor ebből is kimaradhattál).

kde: ebből én is kimaradtam szerencsére, de ez egy elég "új" hiba volt, nemrég volt róla szó itt a hupon is.

Eddig arch-on egyik általad említett csomaghibával sem találkoztam, pedig használok thunderbird-öt, bash-t. A kdelibs is fentvan, lévén kde-s programokat is használok, azzal sincs probléma. Eddig 2 csomaghibával találkoztam, az egyikkel vagy fél éve, egy compiz csomag volt hibás, de 2 órán belül javították, 2 napja pedig a sound converter nem akar indulni frissítés után, mondjuk megszokásból van fent, kb 3-4 másik szoftver képes ugyanarra.

Update, frissült a sound converter csomag, és már működik szépen.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Teljes mértékben hiszek neki, nem erről van szó. Csak kifogta, van ilyen...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mivel ez nem Zenwalk-szerűség, hanem egy "felturbózott" Slackware, ezért nyugodt szívvel ajánlom. Desktopra kihegyezve, Slackware egyszerűségével, sok-sok olyan csomaggal amivel nem szopok én se szívesen hogy egybe reszeljem őket. Van OOo is jól, mindig frissen tartják, a Slackware vonalat teljesen szem előtt tartják.

Ez a disztró az amit én is szívesen "megcsinálok magamnak" amikor a Slackware alaphoz nyúlok. Eddig mindig fordítgattam ugyanezeket a programokat, most készen kapom őket :-)

Annyi végül is a lényeg, hogy a Salix alapból szépen grafikusan felmegy és már használhatod is jól, nem nagyon kell konfigurálni. Megcsinálja helyetted. Ami plusz hogy a saját Slackware repójuk dependency kezeléssel van ellátva, tehát ha slapt-get-tel telepítesz akkor minden függőséget felold.

Esetleg Sabayon?

gentoo után szerintem nyalánkság. Vagy ezzel mi a baj?

jAzz

Gentoo alapú, de nem kell mindent fordítani. Remek szerintem a frissessége, eléggé "felkapott" is mostanság. Ha meg valami nincs csomagban, akkor még mindig ott a "gentoo-way". Nem mennék végig az általad meghatározott kritériumokon, de gyanúsan jó lenne ez neked. Egy próbát mindenesetre megér. Szerintem.

jAzz

Aki desktop celra hasznalja a gepet, nem is akar erteni ahhoz, mi az a make.conf, mi az a programforditas, es egyeb hasonlo dolgok. O hasznalni akarja a gepet, arra, amire valo, mert ez egy szorakoztato elektronikai eszkoz, nem pedig egy high-tech valami. Fotot akar nezegetni, feltolteni, megosztani masokkal, filmet nezni, akar interneten at, jatszani, szabadidot eltolteni, kepeket nyomtatni es hasonlok. Nem pedig kerneltforditani, kernelmodult betolteni ahhoz, hogy menjen valami, plane nem kulonfele libek kulonfele verziot egyeztetni, hogy na, ez a progi ezzel a verzioval nem megy, de a regebbi verzioval meg nincs meg egy bizonyos funkcionalitas. Nem barkacsolni akar vele, hanem hasznalni. Informatikus vagyok, de engem sem erdekel a make.conf, vagy barmi. A szabadidomben hasznalni akarom a gepet, nem szivni vele. Nem erdekel, mi miert eppen hogyan fordul vagy mi a fuggosege, menjen es kesz.

Jah, pont egy olyan disztro, ahol egyik verziorol a masikra lesz mukodo hardverbol nem mukodo, vagy lassan mukodo (lasd kmARC kollega szivasat az Intel video driverrel), ha viszont LTS, akkor pedig megint az van: az xyz feature csak a zwx verzioban van meg, de az nem tamogatott LTS alatt (tipikus: Pidgin es a kulonfele protokollok supportja a verziokban). Hasznaltam en mar Ubuntut (2005 ota majdnem minden releaset kiprobaltam), openSUSE-t, Fedorat, CentOS-t, Frugalwaret, de mindig visszatertem a Windows ala, jelenleg Windows 7. Altalaban a multimedia, a kenyelmetlen GUI, az egymassal osszevissza akado csomagok, vagy hasonlo gond volt. Nem az volt a gond, hogy nem mukodott, hanem az, hogy rettenetesen kenyelmetlen volt. Az egyik legjobb vicc: ha jatszani akart az ember, mondjuk Torcs-szal, es bekapcsolta a hardveres gyorsitast, eltuntek egyes texturak. Ha CPU-bol ment a grafika, minden oke volt...mi ez mar?

"Aki desktop celra hasznalja a gepet, nem is akar erteni ahhoz, mi az a make.conf, mi az a programforditas, es egyeb hasonlo dolgok."

Átlagfelhasználó nem, hupper lehet, pl. a topicindító.

Érdekes megfigyelés (lehet, hogy csak én látom így): amíg a Linux disztribútoroknak egyáltalán nem is volt célja, hogy az átlagfelhasználóknak alkalmas rendszert készítsenek, addig az átlagfelhasználók Windowst használtak, a hozzáértők egy része pedig Linuxot, mert (az átlagfelhasználóval ellentétben) neki kényelmesebb volt config fájlokkal konfigurálni a desktop rendszerét is, és ezt így tartotta jónak. Amióta sok Linux disztró is (próbál) felhasználóbarát (lenni), azóta a hozzáértők is ki vannak akadva, ha valamit nem lehet GUI-ból tökéletesen megoldani. (Persze valószínűleg inkább ők azok, akik korábban is Windowst használnak, csak most már van kivel flamelni.)

" neki kényelmesebb volt config fájlokkal konfigurálni a desktop rendszerét is"
Abban az idoben mas lehetosege nem is volt. Aztan most meg, amikor latjak, hogy van kenyelmesebb modja is a dolgoknak, persze, hogy ki vannak akadva. A kenyelem nagy ur.
Van, aki pedig csak azert csinalta a konfigfileos onszopatast, mert ez igy cool, ez igy meno, melykonzolbol nyomni mindent, ez az eleterzes. Aztan kinonek ebbol, es rajonnek, hogy a szabadido eltoltesenek van sokkal hasznosabb modja is.

Azért használ GUI-t, mert a disztrók rommá szemetelik a config fájlokat. Választhat: belenyúl kézzel és legközelebb az elemi műveletet is gépeli, vagy használ GUI-t.

Basszus: elég ha megnézel egy exim4 konfigot Debian-ban. És az még egész kezelhető a Suse-hoz vagy Fedorához képest.

Ha valaki parancssor buzi, az lassan a PowerShell-ben nyomja, Windows 2008 Core-on. :)
--
http://www.naszta.hu

Amikor elolvastam a kritériumokat, mint előttem már többen, én is egyből a Debian testingre gondoltam. Az Etch óta Debian felhasználó vagyok és mindig testing ágat használtam. Sosem volt vele problémám eltekintve attól, amikor az én barkácsolásom okozta azt. Az igényeidet szerintem ki tudja elégíteni attól eltekintve, hogy nem akarsz Debian-t :)

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

+1 Én is Etch óta használom a Debiant, és nem is tervezem a váltást semerre. SZVSZ Ha barkács hajlamú vagy, akkor stable+testing+sid+backports repokból relatíve hamar "stabil" rendszert lehet faragni. Közel sem ideális megoldás, de nekem bevált már jó ideje :)

Archlinux.

Stabil, amennyire az upstream engedi, mivel nem patchelik agyon.

A core csomagokat mas csomagforrasbol vagy az AUR-bol is leszedheted, es akkor annyira upstream lesz amennyire csak lehetseges.

Az LFS-t egyszer végigcsináltam, még évekkel ezelőtt. Nagyon tanulságos volt, sok mindent megtanultam belőle a Linux rendszerekről. Viszont egy saját disztrót összehozni elég sok idő. Pontosabban nem is összehozni, hanem aztán karbantartani. Szerintem még egy erősen minimális (xfce, firefox, thunderbird, OOo, mplayer) desktop környezet is rengeteg idő karbantartani (nem csak frissen, hanem "biztonságosan" is).

+1

Amikor én megismertem ezt a disztrót, nagyjából ugyan azokat a szempontokat állítottam fel, mint a topicindító, és bejött. Igaz, mostanában desktopon nem linuxozok, de ez még véletlenül sem a disztró hibája. :)

Az utf8 pedig beállítható, igaz, az init üzeneteiben csúnyák lesznek az ékezetek, de ez minden. :)

--
Don't be an Ubuntard!

LFS a megfelelő útmutatóval szerintem nem egy varázslás. Amúgy igen, ezzel szinte mindenki szembesül.

...

"elsősorban desktop felhasználás érdekel"
egy ido utan megtapasztalja az ember, hogy ez linuxal szopasmentesen nem lehetseges, legyen az barmilyen disztro

"egy ido utan megtapasztalja az ember, hogy ez linuxal szopasmentesen nem lehetseges, legyen az barmilyen disztro"
Humm... furi, de nekem aprobb, alig eszreveheto problemakon kivul evek ota nem volt kulonosebb bajom a Gentoo/Gnome desktopommal. Valamit nagyon rosszul csinalok.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az a tortenet nem igazan mai. Egyebkent pedig o elsosorban Gentoo _szerverekkel_ dolgozott, raadasul Asterisk-kel, ami meg a sokak altal istenitett Debian-ban is elegge mostohagyerek.

"Tovabba meglepnek 2-3 ev utan is az elso valaszok a bugreportjaimra ;)"
Erdekes, nekem par napon-heten belul van reakcio, pedig en meg csak nem is reportolok olyan surun. Tenyleg rosszul csinalok valamit.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A Gentooban nem azt élvezed hogy szopatod magad, hanem azt hogy amit csinálsz az olyan lesz amilyenre te csinálod, ha szarra csinálod akkor szar lesz ha jóra csinálod akkor jó. Lehetséges, hogy van aki tudja jóra csinálni van aki meg nem? Ettől függetlenül szerintem hülyeség egy OS X et egy Gentoo-hoz hasonlítani, mert elég ha megnézed a két csapatot a két oprendszer mögött. Amúgy meg OS X el is tudod szopatni magad csak jól kell csinálni... (kext-ek buherálása) Ez az utolsó mondat inkább olyan vicc kategória akart lenni, mert eredeti OS X nél nincsenek annyira gondok, de mikor egy régi AMD-re akarsz Kalyway-t rakni azért azután már a Gentoo-t sem eszik olyan forrón. :D

> A Gentooban nem azt élvezed hogy szopatod magad, hanem azt hogy amit csinálsz az olyan lesz amilyenre te csinálod, ha szarra csinálod akkor szar lesz ha jóra csinálod akkor jó.

Azt hiszem ez a masszőzlányok filozófiája is, de ők legalább szépek és hasznos dolgot cselekszenek :)

1) Forrasbol forditani... mit? Az, hogy a csomagkezelo leforditja... Hasznalj sabayon-t, az binaris
2) Konfigfajlokat turni - ugy tudom, ez linux-sajatossag, nem Gentoo-sajatossag.
3) Kernelt forditani - kell, mondjuk ketto-negyhavonta 1x. En mar nem is emlexem, utoljara mikor forgattam kernelt a laptopomon (az utolso elottire nem emlexem, az utolsora igen, mert az tegnap volt, de akkor csak egy modult tettem be, szoval az nem szamit).
4) Egy Windows/Mac kontra barmilyen Linux temaban automatikusan az elso ketto szokott nyerni desktopon, a Linux mindenkepp onszopatas, kerdes ki-mennyire szereti. En ennyire, a Ubuntusok kevesbe.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"2) Konfigfajlokat turni - ugy tudom, ez linux-sajatossag, nem Gentoo-sajatossag."

Van, ahol (pl. openSUSE) pirinyót több GUI beállítóeszköz van, desktopon már nem emlékszem, mikor láttam utoljára config fájlt (olyat, amit nem lehetett volna, és nem csak bonyolultabb GUI-n beállítani). De ez nem volt a topicindító igénye.

" 4) Egy Windows/Mac kontra barmilyen Linux temaban automatikusan az elso ketto szokott nyerni desktopon, a Linux mindenkepp onszopatas, kerdes ki-mennyire szereti. En ennyire, a Ubuntusok kevesbe. "

Érdekes, akkor szerinted az itt lévők közül miért használják sokan? Talán mert kisebb szopás (szerintem)/nem az (jó pár ember szerint).

Es szerinted miert van allandoan tele peldaul az ubuntu.hu foruma siramokkal? Meg itt is eleg aktivak a linux-os desktop problemaival kapcsolatos forumtemak.

Elsosorban nem az a baj a Linuxos desktoppal, hogy ne mukodne, mert mukodik. Csak amikor van egy kis gond, akkor nem kis gond van, hanem nagy gond, mert ha az ember kevesse ert hozza, akkor a dolog az elso hozzanyulasnal megy at onszopatasba, mert a nem hozzaertok 75%-a csak meg nagyobb bajt csinal sajat kutfobol. Nyilvan, ha valaki tizenix eve linuxxal foglalkozik, annak nem onszopatas, mert egy nagyobb gondot is pillanatok alatt el tud haritani. A Windows/Mac eseteben ez annyiban masabb, hogy ott a kozepesen nagy hibakat is meg lehet egy nem hozzaertonek oldania (foleg Win eseteben).
Sajnos sokaknak nem tanitottak meg az internetes kereses alapjait, es ugy eleg nehez nekiallni egy ismeretlen problemanak.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A szindróma fennáll minden operációs rendszer esetén, csak az a kérdés, hogy melyikkel gyakoribb/valószínűbb. Ez sok mindentől függ (pl. van-e hardvered, amit az OS figyelembe vétele nélkül vettél és nem akarod lecserélni); nem gondolom, hogy mindig a Windows nyer (és vannak más, nem kevésbé fontos szempontok is).

Windows eseteben pl. nem kell az os-t figyelembe venni hw vasarlaskor, mert koze nincs hozza (az mas kerdes, ha valaki turkalobol epit Win7 gepet...), de nem, en sem gondolom, hogy mindig a Windows nyer. De a Linux meg mindig egy picit kevesebbszer nyer, mint a Windows vagy a Mac. Persze, ennek mind megvan a logikus magyarazata, de ettol a teny teny marad.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hat, a Linux tamogatast mindig problemas figyelembe venni, mert sosem tudhatod, hogy a kovetkezo kernellel is menni fog-e a frissen vasarolt hardvered, vagy kokanyolni kell vele. Ez Windowssal is igy van, a kulonbseg a kernel ilyen meretu valtozasanak gyakorisaga.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

openSUSE?

--
Aki falra szerelt tehennel vitatkozik, olyan mint vonat kerek nelkul, nem jut sehova.

ahogy nezem, legjobban meg mindig a slackware passzol
felraksz egy sbopkg -t es slackbuildbol szinte barmit felrakhatsz, amibol nincs 'nagyon hivatalos' csomag

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

/set mode kekec
miért nem használsz gobolinuxot?:P

Subscribe.

Nemreg azt írtam, hogy én már feladtam, és Ubuntu Lucidot default beállításokkal, és akkor legalább nem szaródik el frissítéskor. Persze az alap telepítés default programokkal mégsem elégítette ki az igényeimet (evolution, és az ő kis bioszférája, empathy nevű borzalom, stb.), nameg már mélyebben is belenyúltam (intel driver PPA-ból), szóval újra nyitott vagyok valami jobbra.

openSUSE-t többen is ajánlják, valaki esetleg ellenérvet?

Kivetelesen tudom, hogy regen Gentoo-ztal. Bar eleg rossz dolgok voltak egy idoben, mostansag meglepoen stabil a "stabil" ag (tehat a nem ~arch). Forditasi gondok szinte egyaltalan nincsenek, ami kimegy stabilba, az biztos, hogy csak az atombomba ellen nem vedett.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A syslog-ng leállítása még mindig viszi magával az eximet?

# /etc/init.d/syslog-ng stop
* WARNING: you are stopping a boot service.
* Stopping exim ... [ ok ]
* Stopping syslog-ng ... [ ok ]

[ #FreedomFlotilla ]

"a megfelelő modemparancs elküldésével lehetett bontani a win userek modemjét:) akkoriban is megvolt a linux előnye." - hupexpertize©

Nem hasznalok eximet, igy erre nem tudok valaszolni. Azonban, ha az exim fugg a syslog-ng -tol, annak oka van, amit esetleg ki lehet nyomozni, ha nagyon erdekel. Mondjuk ha valaki leallitja a syslog-ng -t, annak eroteljes okanak kell lennie.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Little Susie feat. KDE3?
Kicsi, gyors, fentiek szerint mindent tartalmaz,
és akár apt-ot is tehetsz rá, ha a YaST GUI csomagkezelése nem tetszik...
de az is megy parancssorból, vagy ncurses alapon is.

(az apt felpakolása ennyi:
sudo /sbin/yast --install apt )
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Szia!

Nekem eddig desktop linuxnak a mandriva vált be a legjobban, nagyjából megfelel az elvárásaidnak is. Powerpack nem ingyenes, de letorrentezed és akkor kb semmit sem kell installálni. ThinkPadR61en legutóbbi verziónál már minden out-of-the-box működött (egyébként egy hp2510p-n is tökéletes, igaz a tapipad kikapcsoló gombot nem sikerült életre keltenem).

FathoM

Powerpack nem ingyenes, de letorrentezed és akkor kb semmit sem kell installálni.

Vigyázzunk itt az ilyen kijelentésekkel, egyszer nagyon kikaptam ezért:

http://hup.hu/node/38555
http://hup.hu/node/38555#comment-352659

Mindjárt az első blogbejegyzésemben... :D

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

"letorrentezed" ROTFLMAO.

Pont nem tudom megmutatni azt a cikket, mert all a mandrivalinux.hu, de a letorrentezett Powerpackod semmivel sem tobb, mint a Free kiadas, a Powerpack-nak ugyanis pont az a poenja, hogy a megfelelo osszeg leszurkolasa utan kapsz valami akarmicsodat, ami beaktivalja az extra repokat, addig ugy mukodik, mint a szabadon letoltheto valtozat, csak default Powerpack designnal telepul.
Kis hackolassal meg lehet oldani, hogy a Free valtozatban is a Powerpack designjat lasd, ez nem kunszt.

PS: es en meggondolnam, hogy megbizzak-e egy ilyen "warezolt" linuxban. Olyan szepen el lehet rejteni vicces kis scritpeket benne, hogy ihaj.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Mondjuk a nem hivatalos torrentet én is hanyagolnám (emlékeim szerint létezik hivatalos is, mivel p2p is terjesztenek).
Ettől függetlenül egy Mandriva One + Penguin Liberation Front szerintem is jól használható asztali környezetnek (én is ezt használom otthon és a munkahelyemen is).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Én is kerestem álmaim linux-át, aztán rá kellett jönnöm, hogy nem létezik...
Nincs álom operációs rendszer.
Ezért vannak az álmok.
Ha minden álom valósággá válna, nem lennének álmok :)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

sidux
(bocs, csak most találtam meg, hogy hogyan kell az aljára fűzni).

Ha már a Gentoo szóba került, Sabayon-t ajánlom figyelmedbe. Gentoo alapú, de nagyon egyszerűen telepíthető, portfából fordít, de van ami bináris csomag (pl: OOo). Multimédia alapból megy, nvidia-t felismeri, telepíti, csomagválaszték elképesztően nagy, lehet rajta reszelgetni, de ha desktop kell akkor hozzá sem kell nyúlnod.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

"macosal meg több a baj mint egy arch linuxal pc-n."
Marmint OS X on PC? Szerintem nem, ott is jo alapot kell kivalasztani, es utana mint az alom. Persze jo hw is kell hozza, ez mar Mac sajatossag, de nem kellenek hozza extraspecialis trukkok. Max 1-2 drivert kell felcsapni, de hat ez masutt sincs maskepp.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Mindenki ajánlgatja a saját homokozóját.
Nem lenne egyszerűbb csak azt ide írni, hogy DistroWatch?! :D

Hogy én is hozzá szóljak érdemben.
Igazából szerintem nincs tökéletes disztribúció, se tökéletes OS. Annak idején váltottam Windowsról, és velem együtt az akkori és a mostani párom is.
Pár kísérletezés (RedHat 4.valami, Debian 1.3, 2.0, 2.1, aztán Mandrake, Free-, Net-, Open-, PC- és most utoljára DesktopBSD kitérők után már az éppen aktuális Mandriva jó pár éve az elsődleges rendszerem.
Ez sem tökéletes. Rengeteg idegesítő hülyeség van benne. Ami már egyszer jó, aztán átírják, hogy rosszabb legyen mint volt... Pulseaudio-s szopások (egyszer csak hang helyett valami leírhatatlan zaj kezd el szólni, restartig nem javul meg) stb... Legutóbb az if-up scripteket kellet babrálnom...
De attól függetlenül ezt ismerem a legjobban, ennek ismerem a nyűgjeit. Pontosan tudom, hogy ha egy másikat distro-t kipróbálnék az sem lenne hibátlan, de mivel nem ismerem annyira, azzal nehezebben boldogulnék.
Szóval, bár néha megpróbálkozok mással (mint most pl. az AIX :D), marad a Mandriva a hibáival, hülyeségeivel együtt. Mert ezt ismerem a legjobban, ezt szoktam meg a legjobban.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

A Mandrivabol nekem egyszer sikerult leirtani a Pulse-t, de ehhez nem a hagyomanyos uton kellett telepiteni. Van egy (ket) chroot-om becsomagolva, Gentoo installcd alol kicsomiztam, es onnan epitettem meg a desktopot. Utana jo volt...
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Én nagyon szeretem a debiant, de rohadtul útálom a kodek meg a flash, meg a többi vackot tolni bele, úgyhogy beleakadtam a puppy linuxba.
Ha "csak" desktop, akkor feldobom, kb. 5 perc a telepítés, leszedem a magyar thunderbird, satöbbit és megy mp3, avi, minden, amit akarsz.
Repó is van, meg a windowsban megszokott telepítős install is, csak itt PET -nek híjják, miccósz?

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Neked egy általános desktop linux kell, amilyen az Ubuntu, Fedora és az OpenSUSE. Én nem hiszem, hogy általános felhasználásra egy kis, alig ismert disztó jobb tudna lenni. Ezek közül mindhárom kb ugyanannak az igénynek képes megfelelni.

A Fedora alapban valóban nem játszik mp3 -at, de egy félhivatalos repo hozzáadásával azonnal installálható minden codec. Azért félhivatalos, mert a Redhat nem adja hozzá a nevét, de a Fedora fejlesztők figyelnek arra, hogy a hivatalos repo ne törje meg az rpmfusion csomagokat.

Az OpenSUSE -nek van a relative legkisebb repója, kevesebb csomag van hozzá mint a másik kettőhöz, de azért nem kevés. Ők az egyedüliek akik a KDE -t preferálják, fizetett fejlesztőik dolgoznak a KDE projecteken. Az mp3 lejátszást itt is külső repóból kell installálni. Titkosított fájlrendszerre egyelőre nem lehet telepíteni.

Az Ubuntunál nem kell beírni 2 parancsot az mp3 lejátszáshoz és a bináris Nvidia driverhez, kattintásra működnek, talán ennyiből tudnám kiemelni.

Ha módosítgatni akarod a csomagokat, _szerintem_ az .rpm -nél ez egyszerűbb mint a .deb -nél.

Bármelyket is próbálod ki a 3 közül, le fogsz ragadni, meg fog felelni vagy ha nem, akkor a másik kettő se, akkor kár is tovább nézegetni őket. :)

Abban egyetértek, hogy "kis" linux-szal nem célszerű kezdeni.

Fedora: értem én, hogy gőzgép, de nem akarok 3rd party repokat használni ilyen alap célokra.
OpenSUSE: ma kipróbáltam, de ezek a gui-s konfig eszközök nagyon nem szimpatikusak. jobb szeretek konfig fájlokban matatni.
Ubuntu: Az előző kettőnél jobb, de a hülye újítások nagyon nem tetszenek. Most a balra rendezett gomb, múltkor más volt, következőben ki tudja mit fognak "meginnoválni".

Az más kérdés, hogy a kiadás alapú disztróknál mindig fennáll annak a veszélye, hogy belekutyulsz valami olyanba, amint a következő dist-upgrade-nél (rpm-nél nem tudom hogy hívják) fejre állítja a rendszert.

>de nem akarok 3rd party repokat használni ilyen alap célokra.
mar leirtuk parszor, hogy gyakorlatilag olyan, mint a non-free repo debian/ubuntu alatt.
azt is kulon kell engedelyezni. szerintem ez legyen a legkisebb problemad :)

hasonlokepp ubuntu es a default balra igazitott ablakkeretgombok.
nehany kattintas, es vissza lehet allitani.

Ubuntu: Az előző kettőnél jobb, de a hülye újítások nagyon nem tetszenek. Most a balra rendezett gomb, múltkor más volt, következőben ki tudja mit fognak "meginnoválni"

Figyelj, ha tényleg jobbnak gonodlod az Ubuntut a másik kettőnél, és csak a fura fícsörök nem tetszenek, akkor neked tényleg a Linux Mint való. Komolyan, próbáld ki. Igaz, hogy az Ubuntura "épül", de pont abban jó, hogy kigyomlálják azokat a változtatásokat, amiket a felhasználóik többsége az Ubuntuban nem kedvel. Ez az egyik leginkább közösségi tesztésvezérelt disztró, és nagyon gyorsan reagálnak arra, ha valamelyik júzer feldob egy értelmes ötletet a fórumon. Viszont nem ész nélkül teszik mindezt, csak akkor, ha látják, hogy tényleg van rá széles igény. Az alap, GNOME-os változatot próbáld ki Live CD-n szerintem.
Friss szoftverek, stabil, hivatalos csomagok, nem gpl mindenáron, desktopra kiváló. Még pozitívum: frissítéskezelő jelzi, hogy honnan jött a frissítés és mennyire fontos; programtelepítőnél felhasználók véleményei is megjelennek; tökjó benne a Backup Tool; jó a Community. http://linuxmint.com/
(A honlap nem beszél magyarul, de a disztró igen, pont annyira, mint az Ubuntu, plusz a Mint saját dolgai is le lettek fordítva.)

Használd továbbra is azt a Linux disztrót, ami alól ezt a 10 itemet tartalmazó kívánságlistát írtad, az valószínűleg megfelel neked ... ;)

PLD Linux?
Nincs igazán előtérben, meg nem milliók által ismert, de szerintem egy nagyon jó kis disztró, lassan két éve használom, asztali gépen és laptopon is.
- friss szoftverek: teljesül, a th-test repóban a legfrissebbek vannak
- stabil: úgy érzékelem ez alapján a két év alapján, hogy az. Vannak néha szívások néhány program verzióváltásakor (pl. xorg), de ez a testreszabhatóságba belefér :P
- hivatalos csomagok vannak csak, nem tudok egyéb, külső repókról (néhány fejlesztőnek van repója, de az általában csak személyes használatra van)
- nem szélsőséges gpl, mp3 meg ilyesmi van benne, de pl. flash-támogatást (ill. acrobat reader-t) nem közvetlenül telepíthetsz, hanem egy installer-szerűséget töltesz le, és az automatikusan (vagy kézzel indítva) lefut, de ez egyáltalán nem hegesztés, meg évmilliókig tartó programfordítás...
- rolling release
- nem forrásalapú :)
- nincs sok patch se, csak a legszükségesebbek (pl. programfordítás lehetővé váljon pl. gcc verzió-váltáskor, programhibák, stb.)
- testreszabható, néhány konfig-fájlt szerkesztesz és kész.

Itt írtam róla pár sort, még két éve.

Ha elsősorban desktop linux disztribúciót keresel, akkor Ubuntu. Tudom, olvastam, hogy neked nem jönnek be az újítások :D, meg az "agyonpatchelés" (wtf?), de az egyik legjobban támogatott diszribúció, amivel folyamatosan foglalkoznak, főleg az LTS kiadásokkal.
1. Szinte mindig a legfrissebb csomagokkal rendelkezik, folyamatosan frissülő repók
2. Stabil, nekem még nem sz*rta össze magát :)
3. Nem forrásalapú
4. Az agyonpatchelés elég sértő kifejezés szerintem. Minden disztribúciónak vannak jellegzetességei.
5. Úgy szabod testre ahogy csak akarod, bár itt nem tudom konkrétan mit szeretnél.
6. Desktop OS 1:1-ben.
7. Linux kernel inside :)

Én is Ubuntut használok, mégsem érzem úgy, hogy egy nagy büdös n00b lennék, mert nem a "legpróbb"-nak titulált Linux disztribúciót használom. Ettől függetlenül a közeljövőben tervezem az Arch-al való ismerkedést, mert sok pozitív tapasztalatot hallok/olvasok róla.
Légy nyitott, adj egy picit lejjebb az elvárásaidból, és hidd el, megtalálod álmaid Linuxát. Ha meg nem, a lehetőség ott van, hogy összedobj egy új disztrót :)

Opensuse-vel kapcsolatban: lehet titkosított filerendszerre telepíteni.

Mp3: fedorában sincs alapból rpm-fusion tárolóból szedem legalábbis én. Ubuntuba szintén a totemet buherálom vagy feltesez vlc-t és akkor függőségeivel lecummolja az mp3-at.
----------------------
Egyébként az Opensuse-ben van legfaszábban megoldva ha több desktopot is akarsz használni (GNOme, KDE)
windows kompatibilitása (akinek ez fontos) ebbe a legjobb....
Van yast és azon belül sok gui a configurálásra, de config fájlokat is megtudod találni ... pl hálózat kezelés az kb redhat ... vagy centos ahogy tetszik... ha ahhoz konyítasz ezzel is elboldogulsz.
yast egyébként ugyanolyan funkciógazdagon indítható parancssorból is.

Biztonságra különösen ügyelve van opensuse-n, egyébként fedorán is működik alapból egy jólbekonfigurált selinux, ubuntu hiányos ilyen szempontból ... nagyon alap védelem.

Amit suse hátrányára írok, hogy neked kell résen lenned, hogy hozzáértő módot kicsikarj tőle mer alapértelmezettként hülyebarát és beállít mindent helyetted.... amit én nem szeretek.

Sidux Helios.
Napokban próbáltam.
Noshát.. kellemes.

Talán ez a thread is jó lesz arra, hogy feltegyem a kérdésem. A helyzet a következő... Gentoot használok. Elmentem nyaralni és nem rég jöttem haza, de nem nagyon használtam a gépet. Szóval egy olyan jó hónap telt el emerge -avuDN world nélkül. Most aztán viszont rám szakadt az egész, de nagyon csúnyán. Köztük ez a libpng-s dolog is meg még egy csomó DEPRECATED meg warning stb... Meg a "Message for package..." kezdetű soroktól kicsit már hányingerem van. Illetve, nálam egy update sem ment úgy még le, hogy ne kelljen valamit hegeszteni, mert valami mindig ütközik. :D Most egy kicsit megfáradtam, lehet váltok valami könnyedebbre.

head -n 1 /var/log/emerge.log
1264362800: Started emerge on: Jan 24, 2010 19:53:20

Azért elég sokáig bírtam, de mostanra egy kicsit kiégtem, bár nem tudom mi jöjjön most... :) Volt már XP, VISTA, Ubuntu, Gentoo, Hackintoshos (Leopard) talán egy jó kis stable Debian jót tenne az idegeimnek, vagy nem? Ötlet? Olyat amivel keveset kell bajlódni és nem MS. :D
Egyszer mikor még vagy 4 éve átjött haverom és azt mondta használjak linuxot mert az nekem nagyon jó lesz, akkor ő éppen fedora fan volt, ezért nekem is azt rakta fel. Természetesen akkor még fiatal és edzetlen volt a lelkem ezért nem sokáig bírtam (kb 1 hónap), illetve szerintem ő is jobban örült neki, hogy vissza térek MS-re mert állandóan nyaggattam. Na de most már nem ez a helyzet, ezért arra gondoltam, hogy talán a fedora is egy jó választás lehet. Most várok tanácsokat! A topik nyitó mintájára:

- legyenek benne friss szoftverek: nem kell bleeding-edge, de azért a debian stable-nél jóval frissebbek legyenek
- legyen stabil: nem kell betonstabil slackware vagy debian, de nem szeretnék szopni a tisztelt arch csomagolók miatt...
- legyenek hivatalos csomagok: pl. slackware-ben nincs OOo hivatalosan, meg még sok más se, a debian meg a másik véglet
- lehetőleg ne legyen szélsőséges gpl párti: mint pl a debian, illetve fedoránál még most sincs mp3 támogatás, ha jól tudom... [ez nem érdekel]
- kiadás vagy rls alapú, az kb. mindegy [rls alapúnál valszeg ugyanabba a csapdába esnék mint gentoonál, 1 hét update nélkül és teljes halál, illetve most kicsit lustább akarok lenni és azt akarom ha pl bejön egy ilyen libpng-s dolog azt oldják meg ahogy akarják ne én szenvedjek vele]
- lehetőleg ne legyen forrásalapú: a gentoo egész jól kielégíti az igényeimet, de fordítgatni nem szeretnék, ha nem muszáj
- nem agyonpatchelt: az ubuntu pl. ilyen, a KISS filozófia szimpatikus
- testreszabható: annyira nem kell mint a gentoot, de pl. egy arch-ot elég könnyen lehet módosítgatni.
- elsősorban desktop felhasználás érdekel
- nem *BSD, nem Mac*, nem Win*, Linuxot szeretnék

ui: A nem kell bajlódni-t nem úgy értettem, hogy a terminált egyszer sem kell majd megnyitnom, még mielőtt kapnám a flame-t. :) Természetesen nem rettenek meg egy kernel fordítástól vagy egy kis turkálástól a config fileokban...

Nekem egyedül a Kalyway-es megoldás ment fel. Amd-re ígyis művészet volt felhegeszteni. :) Nem tudom rakjam-e azt vissza, bár megvannak valahol a kext-ek (amit kb 4 nap folyamatos munkájába tellett összeszedni) de most megint neki esni... Illetve melóhelyen ha azt mondom, hogy van Hackhintosh-os tapasztalatom vagy azt, hogy legalább felhasználás szintjén ismerek egy Redhat alapú rendszert akkor lehet a másodiknak jobban örülnek. Tudom ez eddig nem volt szempont de úgy vagyok vele, hogyha most felrakok valami rendszert és megismerkedek vele az még pluszba jó, hogyha a megszerzett tudás esetleg valamilyen formában majd a hasznomra is lehet, pl a gentoo-val szerintem elég sok mindent tanultam, ami hasznos volt.

Mandriva-t már próbáltam és csalódtam, igaz nem soroltam fel a használt rendszereknél, de kipróbáltam egyszer a live cd-t és nem tetszett. (nem akarom fejtegetni mi volt a gond, lehet én voltam a szerencsétlen de akkor sem nyerte el a tetszésem)

Ez a puppy linux nem egy ilyen "mini distro" amit inkább demonstrálásra, régi gépek (kis erőforrás igény miatt) és backup ra szoktak használni?

"Ez a puppy linux nem egy ilyen "mini distro" amit inkább demonstrálásra, régi gépek (kis erőforrás igény miatt) és backup ra szoktak használni?"

Nem csak arra, hanem sok egyebet megtehetsz véle.

Kísérletezz még pár Linux terjesztéssel, hátha valamelyik elnyeri majd a tetszésedet.

http://www.youtube.com/watch?v=reS9Xxvta1I

Valamit nagyon nem jól csinálsz :) Gentoot 2005 óta használok és még nem volt olyan probléma, amit ne oldott volna meg egy emerge -C, esetleg revdep-rebuild (kb 2-3 havonta egy emerge -uD world). Már nem is nagyon használnék mást.
Ha lassú gépre kéne raknom linuxot/vagy gyorsan kéne egyet, akkor pedig Arch.

De ha desktop rendszert akarsz, akkor windows XP vagy 7, semmiképp ne legyen köze linuxhoz.

Ráadásul akinek gentoo hét után összeesik update/upgrade nélkül, az semmiképp ne használjon linuxot semmire, mert azért józan paraszti ész elvárt szinte mindegyikhez(kivéve persze ubuntukat :P).

Te viszont valamit akkor nagyon jól csinálhatsz! De azért majd ha lesz egy kis időd ránézhetnél erre: http://gentoolinux.hu/2010/06/libpng-1-4-upgrade-note/ és az ebben lévő linkre...

Valószínűleg neked a python 3-as verziójára való frissítés is kimaradt. Majd azért szeretném ha bevágnád a következő hozzászólásodban azt a sort ahol én olyat írtam, hogy összeomlott a rendszer!

Available Python interpreters:
[1] python2.5
[2] python2.6 *
[3] python3.1

Mon Jun 21 09:36:13 2010 >>> dev-lang/python-3.1.2-r3

Összeesik dologgal arra gondoltam, hogy ilyen hibákat jönnek elő nálad, ami másnál nem. Ha már egy user is van akinél működik rendesen, akkor fenn áll a veszélye, hogy nem a gentoo a hibás :P

Na jó, szerintem akkor három eset lehetséges:

1, unatkozol és kötekedni szeretnél velem
2, félreértesz
3, a gentoo-t akarod védeni

Ha az egyes pont áll fenn nálad, akkor sajnálom de szerintem ne folytassuk tovább a beszélgetést biztos találsz mást aki leáll veled vitatkozni én nem kívánok. Ha a kettes pont áll fenn, akkor elmondom még egyszer neked hogy nem omlott össze a rendszer, a rendszer tökéletesen működik, most is innen írok neked és itt szeretném tisztázni, hogy warning != error. Nekem nem azzal van a problémám, hogy nem értek hozzá vagy valami esetleg nem működik, megy minden szépen lefutott az update is és utána kiírta a terminálba hogy mire figyeljek oda és hogy forgassam újra az x11 drivereket, illetve az ezzel kapcsolatos dolgokat mert gond lehet belőle, plusz még vagy 30 változás a config file okban amit etc-update el szépen végig kell nézegetni, hogy elfogadom e vagy nem. Illetve mivel gondolom majd át akarnak térni a python újabb verziójára majd valamikor, update közben néhány függvény ki volt emelve pirossal, hogy lassan kivonják majd őket a forgalomból és érdemes rá oda figyelni. Szerintem ezek nem hibák és minden gentoo usernél jelen vannak. Én ezekbe most egy kicsit belefáradtam, hogy oda kell figyelni és néha utána kell kicsit jobban olvasgatni, eddig élveztem most már teher, ennyi. Az meg, hogy írtam, hogy updatek-nél hegeszteni kellett szerintem egy ilyen rendszernél tök normális, ugyanis ott van pl az ant-core ami eddig testing volt, ezért ki volt maskolva, most pedig stable lett, ez pár függőségnél bekavart, illetve mivel a banshee player-t akartam használni sok mindent kimaszkoltam, hogy fel tudjam rakni és néha össze akadnak a dolgok a gstreamer-el, ilyenkor kicsit turkálni kell a package.keywords-be kiszedni azt ami stable lett vagy maszkolni valamit, szerintem ez is normális, de ettől függetlenül örülök, hogy te ezzel még sose találkoztál (legalábbis úgy viselkedsz mintha nem értenéd miről beszélek). Ha a harmadik pont áll fenn nálad, akkor megint felesleges folytatni a "vitát" mert én személy szerint egy nagyon jó rendszernek tartom a gentoo-t és sehol nem írtam azt, hogy egy szar, csak éppen most majd nem lesz annyi időm foglalkozni az Ő dolgaival mint eddig és valami olyan kell ami kicsit kevésbé "problémás". Eddig nem volt olyan probléma amit ne tudtam volna gentoo alatt megoldani, tehát még egyszer mondom nem a rendszer működésével van a gond, hanem annak mikéntjével, de ezzel se a gentoo-t akarom támadni.

Durva :P
Azért élettörténet nem kellett volna.

Én nem görcsölök ilyen dolgokon, hogy mi lesz ha frissítik pythont, stb. Emiatt pedig mikor frissítésre kerülnek dolgok pont akkora szerencsém van, hogy sosincs semmi hiba. Nem érdekel, hogy mi van kiszínezve "emerge -pvuD world"-ben. Csinálom amit kell. Ha azt írja ki python upgrade után, hogy "hoppá új a python, frissítsd öreg a modulokat", Akkor frissítem. Ha látom alapvető libek lettek upgradelve, akkor revdep-rebuild, stb.
Túl sokat pörögsz alap dolgokon az a baj.

Én windowst használnék a helyedben.
Desktop felhasználásra még mindig az a legjobb. Amilyen felhasználást leírtál, ilyenre fölösleges linux.

Mellesleg annyi bajod van, hogy kiadhatnád egy könyvben is, címe: "Hosszúkörmű Dzsenifer VS gentoo" lehetne.
Persze ha meggazdagszol belőle, akkor majd sorba állok nálad. :P

Kíváncsi vagyok hogy nekem lesz-e valaha ilyen gondom a gentoo-val.
Teljesen megértem, hogy mi a gondod vele, csak én már úgy megszoktam ezt a rendszert, hogy nem bírnék másra áttérni.
Sokkal gyorsabban bekonfigolom mint bármilyen vindózt, legalábbis az igényeimnek megfelelően.. mert amikor nálam felmászik a vindóz, még pár óra míg olyanra állítom be amit használni is tudok, és nem telepítettem rá még semmit (és 25x újraindítottam).
Egyszer láttam ubuntut és sikítva menekültem, valami alapdolgot nem bírtam beállítani (összeklikkelni), apám netbookján pedig egy frissítés hazavágta az MBR-t (de nagyon, szerintem grub update lehetett, rejtett partíciók, dual-boot, kutyafüle).
Netbookomon is gentoo-ot használok (eee900), minden más tetülassú rajta, gentoo-n viszont az agyonreszelt rendszer a 900 MHz-ével vetekszik a dual-core gépemmel használhatóság tekintetében (openoffice indulás, bootidő, böngészés stb.)
A forrásból telepítés meg tökre nem zavar, általában pendrive-ról szoktam a gentoo-t telepíteni, ez általában 20-30 perc szokott lenni (stage3, portage snapshot, rsync, grub, dhcpcd, kernel), közben bekonfigolom a grubot, fstabot és make.conf-ot.
Majd rábootolok, megnézem a régi world file-omban mit használtam eddig és írok egy 4 soros emerge parancsot az emerge -e system után, és lefekszem aludni. :)
Ritkán szaródik el valami forgatás közben, az szinte mindig use-flag para.
(ami nélkül nem lenne a komplett gentoo rendszerem 2 giga a netbookon) (kernel és portage tree külön vannak, sd kártyán)

Nálam alap windows felmegy (xp sp3, nlite-tal összerakva/kigyomlálva), mentés (c: és system state) visszatol, reboot, és kész. Egyszer valóban be kellett konfigurálni jól - de csak egyszer. Ja, és a buildeléshez sem nekem kell erőforrást vásárolnom... (elég egy kisebb gép is ugyanarra a felhasználásra.)

Épp most tervezek zenről váltani. Évek óta használom, eddig nem volt különösebb bajom, de a legutóbbi az nagyon gyatra lett. Örülök ennek a topicnak, mert épp ezen agyalok én is, hogy mire váltsak. Amiért nem salix, és nem slackware: csomagkezelés kicsit gyenge, de ez a kisebb gond, a csomagválaszték kicsi nekem. Rajzolok/kiadványkészítek (igen, linuxon :-D ), nekem kell cinepaint, kell oyranos, sorolhatnám. Eddig a gentoo az egyetlen amire elviselhető mennyiségű szívással fel lehetne tolni mindent, de mint fentebb ez meg lett fogalmazva, a forrás alap miatt nálam is kiesett. Most épp arch lesz a következő tesztalany, de attól tartok, hogy a szintén több helyen említett borulások miatt nem sokáig... Ja,és közben nézegetem a sabayont, mint bináris gentoo alternatívát, tetszik, de kevésbé szabható testre, és lassssúúúú a csomagkezelője, de nagyon, és eszi az erőforrásokat is. Szóval eddig ez is kiesőben :-)
(szerk: ezt nem teljesen ide akartam, de most már mind1, Polesz salixos hozzászólásához ment volna :-) )

Arch borulás relatív, nekem még sosem borult meg. Apróbb hibák ugyan néha vannak, de gyors, egyszerű, nagy csomagválasztékú disztribució.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Általam tapasztalt hiba: thunderbird új e-mail felugró ablak üres volt 2 napig, frissült a csomag, elmúlt. Liferea 2 napig összeomlott 5 percenként, frissül a csomag, elmúlt. Bosszantó apróságok, amiket hamar javítanak, a rendszer stabilitását rontó, esetleg a rendszert működésképtelenné tevő bug-al nem találkoztam.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

PCLinuxOS?

A HUP-on nem valami ismert, de nagyon eltalált disztró. Rolling release, de nem agyatlanul arch módra (no offense), hanem az alapcsomagok (kernel, X) régebbiek, a desktop csomagok folyamatosan frissülnek ( pl. kde 4.4.5). Kifejezetten desktop célra van tervezve, alapból benne van minden codec, flash, video-driverek stb. A csomagkezelése apt-rpm, kifejezetten stabil, beállításokra a mandriva control center (ami sztem a legjobb) van átvéve, kicsit átdolgozva-átgondolva.

Ha ezt sunmao-nak írtad felhívnám a figyelmed, hogy a pclinuxos mandriva alapú. A mandriva meg a tisztelt címzettnek nem jött be.

Fedorát szintén nem ajánlom, nem fejtem ki miért, rengeteg indokom van, de ami a legbosszantóbb, hogy csak 13 hónap egy kiadás élettartama. Van még ilyen disztró egyáltalán? Nekem az állandó upgradelés a halálom.

********************************************************************************************************
Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7. perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

OpenSUSE ~18 hónap: Starting with version 11.2, critical updates will be provided for two releases plus two months - http://en.wikipedia.org/wiki/OpenSUSE#Version_history

Ubuntu ~18 hónap: Canonical releases new versions of Ubuntu every six months and supports Ubuntu for eighteen months - http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28operating_system%29

Fedora ~13 hónap: Fedora has a comparatively short life cycle: version X is maintained until one month after version X+2 is released. With 6 months between releases, the maintenance period is a very short 13 months for each version - http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28operating_system%29

A többi sem sokkal jobb ilyen szempontból, ha ez fontos, akkor Ubuntu LTS.

Ha csak dolgozni szeretnél a géppel akkor a Fedora nem ideális, mert nagyon sok frissítés jön, féligmeddig rolling release.

Flame gyanús a dolog :) Most mindenki védi az általa használt kiadást. Akkor én is megteszem. Lassan egy éve cseréltem le a vindózomat Arch-ra, persze előtte is használtam második rendszerként. Nekem még nem volt bajom a frissítésekből. Persze a problémákat meg lehet előzni, ha egy nagyobb frissítés előtt olvas az ember egy kicsit. Persze nem tudom te milyen programokat használsz, de az AUR tárolókból szinte minden program elérhető (itt is elővigyázatosan, build scriptet átnézni). Az ArchWiki szerintem az egyik legjobb forrás ha nem megy valami.
Persze, biztosan ennek a rendszernek is megvannak a hátrányai, de nekem még nem sikerült egy ilyen problémával sem találkoznom (pedig nem mondanám magam átlag desktop felhasználónak).

Nagyon jól használható már, kiadás előtt áll az UHU dev ág, szerintem minden kívánalmadnak eleget tesz.

Nem tudom mi a bajod a gentoo-val. Igaz, forrás alapú de nagyon jó használható. Javaslom, próbáld ki a funtoo linux-ot (gentoo egyik ága). Vagy ha egyik se tetszik a akkor készíts saját linux-ot lfs-ből. :)

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Ha engem kérdezel, szerintem a HML-t keresed.

Én már két hete hasznizom és nagyon szupcsi♡♡♡.

Figyi, lájv cédé, így örihari ☹ ha nem vecc rá legalább egy pilcsit.

★ÓÓÓ, jeeeee♫
★Bútolj fel!♫
★Feljön a GUI, ezt nézd meg,♫
★a legmenőbb stílusok és színek.♫
★Sudózz a rootba, de ne feledd,♫
★a jelszavad senki se tudja meg.♫
[..]
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

SLED -t próbáltad már?
esetleg valamelyik openSuse?

Ekhmm... bar itt most nincs sok kulonbseg, azert pont a PPC64 handbookjat belinkelni... na, mindegy, link

Egyebkent itt elsosorban arrol van szo, hogy nincsnek nagyon publikus binhostok, en is csak kettorol tudok, ebbol az egyik a Tinderbox, a masik meg valami francia mirroron van, most igy hirtelen passz, hogy melyiken.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Igen, vannak -bin csomagok, de elég kevés, és sokszor beleszólnak a függőségekbe (úgy értem a "normál" csomagra épülnek általában csomagok, a -bin-t pedig nem tudják használni, bár ez valahol érthető is).
Aztán vannak binhost-ok, de lehetetlen minden csomagból az összes use flag kombinációt fordítani, tárolni és frissíteni. Tehát így pont a gentoo lényege veszik el.
Na meg flameeyes elég negatívan nyilatkozott nemrég a gentoo minőségéről... :(

ha nem elégedett a gentoo-val akkor vajon miért használja? szerintem diego "flameeyes" csak kritikus a disztróval szemben, mivel ő az egyik developer ez érthető is... nekem semmi bajom a gentoo & funtoo minőségével sőt...

Ubuntu a neked való OS.
Én is ezt használom már kettő (vagy három) éve és tökéletesen meg vagyok vele elégedve.

Kétévente dobnak ki újat de a frissítéssel sem kell törődni mert a Frissítéskezelő kattintásra elvégzi.

A Linux felhasználóbarát, de megválogatja a barátait.

Nekem továbbra is egy bajom van linux desktop al, hogy egyes driverek szörnyűek.

pl persze persze működik ATI kártya, van kép, de pl. 2 monitor már lehetetlen, mert kicsit régebbi kártyáim vannak, a kedves ATI meg olyan jól írja meg drivereit hogy lehetetlen működésre bírni. jah tudom vegyek új kártyát. (bezzeg xp..) bár csoda nvidia t nem próbáltam
és akkor sorolhatnám még egyéb eszközöket, pl. hangkártya ami szól, de 10 éves hangkártya szinten.
Marvell és társai(bár most már új kernelekben stabilabbak)
Flash támogatás a legröhejesebb dolog linuxra, egyszerűen szar.

És még mai napig csak úgy lehet notit venni amire linuxot akarsz hogy előtte átnyálazod összes eszközt benne hogy ha vajon megveszed mennyi x órát fog eltölteni vele mire normálisan menni fog, ha egyáltalán menni fog, tudom minek az a webkamera stb.

Félre ne értsetek linux párti vagyok, de főleg szerverben.
nincs erőm szerver dolgok mellet linux desktoppal szívni, és ubuntuval is kell..

+1

Bár annyit hozzátennék, hogy a Marvell alapú sz@rokkal csak önsorsrontasz. Nem egyszer írtam le itt a hup-on is, hogy a tanszéki hálón a Cisco 2960-as switch-ek ezerszer ledobálták ezeket a kártyákat hibás csomagok miatt (OS: Win, driver: mindent próbáltam, ami elérhető). Végül egy akkor cirka 8 éves 3Com 100 Mbit-es kártyát beüzemelve, Marvell-t örökre elfelejtve, a probléma - már legalább egy évre - megoldódott.
--
http://www.naszta.hu

Bocsi, láttam hogy ez ilyen topic, én is kérdeznék.
Látom sokan ajánlották az Arch linuxot. Én ubuntu-t használtam régebben, majd opensusét.
Nagyon szívesen kipróbálnám az Arch-ot, de nem akarom hogy minden frissítésni reszelni kelljen. Illetve stabil rendszert szeretnék, lehetőleg KDE-vel (-:
Ennek fényében ajánlanátok-e?

Jó rendszer, de semmit sem kapsz készen, "semmi sem megy magától", ha tanulni szeretnél, vagy csak nem ilyedsz meg némi konfigolástól, akkor ajánlom, de előtte nézd meg azért, hogy miket képesek kezdők kérdezni az archlinux.hu fórumján, és csak akkor állj neki, ha azért ezekre tudnál válaszolni :-).
KDE-vel nyúzom, és eddig stabil, de azért figyelni kell a frissítésekre, érdemes várni mindig pár napot, ha valami alap (pl. kernel, hal, X, KDE) frissül, mert lehetnek gondok!

archlinuxra esküszöm linux alatt... sztem a többi linuxot egyketöt bekéne tiltani! arch linuxal meg talán azért sem foglalkozom mert senki sem segitene normálisan egykétember igen de hát azokat is leugatyák stb... szarfaszú ez a hup.hu!

Ha nem birod elolvasni akkor nem kell!

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3

Gentoo + portage 2.2 + 4 magos proceszor összeállítás felel meg legjobban a feltételeknek.

Fuhh, hát először is, nyilván nem aktuális már a topik, de... végigolvastam. Na jó, 90 %-ban. Sokkolva vagyok a sok infótól, de nem tehetem meg, hogy ezek után ne szóljak hozzá, csak úgy általánosságban.

Opensuse... az első linux volt, amit kipróbáltam, mert egy újsághoz adták. De ez olyan régen volt, és annyira nem tudtam semmit a linuxról, hogy ez nem számít (net még az "utcában sem" volt :) ).

Aztán munkahelyen lehetett használni Gentoo-t. Mivel sosem voltam elégedett az XP-vel, így kipróbáltam. Akkor jöttem rá, hogy ez a linux dolog ez működik. :) (Szerencsére nem én tartottam karban, és mindig kéznél volt a segítség.) Aztán mikor meguntam itthon a Windowst, akkor feltettem egy Ubuntut, mert azt mondták, az könnyű. Szerettem is, meg nem is. Nekem néha túl bugos volt. Kipróbáltam újra az Opensuse-t, és bár tudtam használni, azt tapasztalatam, hogy az Ubuntu és ez forma-forma. Ezért maradtam az Ubuntunál, mert azt ismerem. Raktam fel azóta elég sok disztrót, de egyik sem volt annyival jobb, mint az Ubuntu, hogy váltsak rá. Közben volt egy erős downgrade asztali gépben, és a 10.04-emet upgradeltem 10.10-zé, ezért eljött az ideje, hogy szakítsunk. Most Debian 6 testing van, és boldogok vagyunk együtt. :)

Ennek az egésznek a lényege, hogy ha desktop felhasználásról beszélünk, a Linux, az Linux. Amit nem lehet megcsinálni egy Ubuntun, vagy egy Opensuse-n, azt nem lehet megcsinálni. Ha valakinek normális vas van a gépében, akkor az Ubuntu is lehet ugyanolyan gyors, mint bármi más (érzésre legalábbis, hiszen desktop rendszeren nem méregetünk, csak használjuk). Az Ubuntu nagy előnye, hogy amit lehet Linux alatt, azt lehet Ubuntu alatt is (ugyanez igaz Opensuse-re). Most, hogy Debiant használok, azt kell mondjam, ez sem bonyolultabb. Ami különbség, hogy pl. a Bwin szoftver nem megy fel Wine alá kapásból... viszont kárpótol az, hogy egyáltalán megmozdul a gép, és stabil a rendszer.

Ha már szóba került, hogy desktop -> win.

Sajnos a Linux még mindig csak folyamatos megalkuvásokkal használható desktop rendszernek. Sok gyártó, szoftverfejlesztő, stb. még mindig nem számol vele. Ott van pl. az RTLMost a Silverlight-jával, ami bár kiváltható Moonlight-tal, érdekes dolgokat művel néha, a sebességről nem beszélve. Van pár póker szoftver, bizonyos banki, tőzsdei rendszerek, nem beszélve játékokról, amik egyszerűen nem mennek linux alatt, ha megszakadsz sem. Nekem ez őszintén szólva rosszul esik, mert szeretem a linuxot. Annak ellenére, hogy máig nem értek hozzá olyan szinten, mint itt sokan, nem fordítgatok, stb, annak ellenére jó kis rendszer ez. :) A kérdés szvsz. nem az, hogy milyen disztró, hanem hogy mire akarja valaki használni. Ha kellenek nem támogatott programok, vagy spec hardver, akkor marad a win, ha nem, akkor lehet örülni.

Erre kapsz egy +1-et.
(Kb. az én történetem is hasonló, azzal a különbséggel, hogy én sokkal régebben tértem át Debianra, és azóta szépen elvagyok vele desktopon, laptopon meg egy Crunchbang, amit szintén azóta használok, hogy Debian Testing alapra váltottak, szóval az is egy Squeeze igazából. Az asztali gépen lakik még egy XP is, bár nem nagyon szoktam elindítani, de nem árt, ha van.)

én is szeretem de most mit csináljak? jah Viktor mondta hogy ami megy windóz alól az megy linux alatt is. hogy mért nem mennek egyes játékok? rávan forgatva a kernelre? wine be van konfigurálva? nem-e virus-os az exe? nálam virusos exe pld nem fut.
még nincs meg a laptopom sajnos azon arch linux lesz úgy néz ki Viktor-al dumáltam mondta hogy frutty loop studio robogni fog rajta elég keményen asio-t is találtunk rá. őszintén gnu arch linux vs mac snow leopar vs windows 7 közül az arch linux jön ki a legjobban, hogy mért is talán mert rá van forgatva az egész opredszer a vasra!
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

>jah Viktor mondta hogy ami megy windóz alól az megy linux alatt is. hogy mért nem mennek egyes játékok? rávan forgatva a kernelre? wine be van konfigurálva? nem-e virus-os az exe? nálam virusos exe pld nem fut.

Te érted is azt, amit leírsz? Egy zárt kódú szoftvert (példánkban egy Wines játék) hogyan forgatsz? :D
----------------------------------------------
Ubuntu 10.10 - Acer AS3100 | http://eszes.info

Ez a mondat baromi jó :)

"még nincs meg a laptopom sajnos azon arch linux lesz úgy néz ki Viktor-al dumáltam"
Még nincs meg a laptopom. Sajnos azon arch linux lesz. Úgy néz ki, Viktorral dumáltam.
vagy
Még nincs meg a laptopom sajnos. Azon Arch linux lesz. Úgy néz ki, Viktorral dumáltam.
vagy
Még nincs meg a laptopom. Sajnos azon Arch Linux lesz, úgy néz ki. Viktorral dumáltam.
vagy
Még nincs meg a laptopom sajnos. Azon Arch linux lesz, úgy néz ki. Viktorral dumáltam.

Na, melyikre gondolt a kalóz? :)

csicskageci windózos patanásos arcú hude szétkurnám most a monitoron keresztül aképetdet. szerintem értelmesebb emberek észreveszik. Sajnos
Viktor sem ismeri be hogy innen a hardcore linuxosokat leváltotta a patanásosarcú nyomik pld "makkos""winkfos" ja igen hazsnálok windózt de azt is okkal és nem reklámozom hogy mi a rohadás van vele ott a chip online meg a sok divatgeci sztem menyetek oda mindenbe beleköt egykét spermafészek de hogy mert a vesszöt nem basztam ki? mekérdem te mást nem felejtessz el? enni? megköszönném ha elfelejtenéd meg a levegövételt is szarházi divatmajom.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Legalább annyira zavaró, hogy csomóan alapvető dolgokat nem tudnak magyarul, pl. -val, -vel ragozás. Szerintem akkor jár mindenki jól, ha az egyik fél igyekszik helyesen írni, a másik meg nem kijavítani állandóan...

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Egy dolog kimaradt, ha már álmaim linuxa:

Tud valaki olyan disztrót/toolt, amivel az atomos Asus EEE pc (konkrétan 1000h) eléri a Windows XP-s üzemidőt? Ubuntut használtam rajta egy időben, de ott hiába szabályozom az órajelet, nem bírta 4 óránánál tovább. XP-vel elment 6-ot is.

Crunchbang Statler?
Ha minden igaz, hamarosan kijön a stabil verzió.
(Mondjuk az én gépemen az alpha2 van, de az is szinte teljesen bugmentes.)
Ha esetleg nem menne a WiFi rajta, akkor itt a fix (szintén az alpha2-re vonatkozik; lehet, hogy a stable már out-of-box kezeli).

Hihetetlenül kicsi erőforrásigény mellett számomra teljes értékű rendszer, alig kell hozzányúlni (Dropboxot a mellékelt szkripttel lehet installálni két perc alatt, Iceweasel helyett meg feltettem egy Midorit meg egy uzbl-t, aztán mikor milyen kedvem van, aszerint használom őket. 1-2 dolgot letiltottam, hogy ne menjen feleslegesen, pl. bluetooth démon nem kell, mert nincs olyan eszközöm, ami használná.)

+1 a Crunchbangnek!!
Mint mindig minden topikban ahol csak lehet, itt is éltetem..
Én még a Crunchbang 8.10.02-vel kezdtem, és pár hónap LinuxMint(a másik kedvencem) után
mindig visszatértem rá. Egyszerűen nincs még egy ilyen puritán, lényegretörő és odab@szós disztró. Nagyon sokat tanultam/tanulok a használata közben, a közösség pedig nagyon jó mögötte. Mindenben nagyon segítőkész mindenki, és ha nem vigyáz az ember nagyon könnyen
függővé válhat. Ha jövőre le tudom cserélni a jelenlegi laptopomat(lásd aláírás) egy diszkrét kártyás(ha lehet Nvidia) laptopra, akkor azon is tuti, hogy Crunchbang lesz.

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

Minimális, jelentéktelen dolgokat csak. És azokat is inkább a Squeeze fagyasztása előtt.
Egyszer pl. egy apt-get autoremove következtében eltűnt a network manager applet a rendszertálcáról. Namost ezzel (a valószínűleg Squeeze-eredetű akkori buggal) tele volt a Crunchbang felhasználói fóruma, úgyhogy nem estem kétségbe, hanem követtem az ott található leírásokat és visszatettem a szükséges csomagot.
Mindenkinek (a fejlesztőnek és a törzstagoknak egyöntetűen) az a véleménye, hogy az alpha1 után az alpha2-t már simán lehetett volna bétának, de még inkább rc-nek nevezni, mert annyira stabil. Mindazonáltal a *stabil* kiadás akkor fog megjelenni, amikor már a Squeeze is megjelenik. Újratelepíteni azonban semmiképp nem kell majd, a jelenlegi alpha2 a szokásos frissítésekkel végül eljut a stabil kiadással teljesen megegyező állapotba. Ha ennél is bővebben érdekel, akkor nézz rá a fórumra. Nagyon jó a közösség, csak ajánlani tudom:
http://crunchbanglinux.org/forums/

Szervusz! Pár hete jártam a honlapjukon. Akkor még fennen hirdették, hogy Ubuntu alapú.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

A Debian 6 beta most szedte le a köv frissítést : software center. Nézem, nekem ilyen nincs is... pedig van. :)

Indítom, üzenet: WARNING:root:ubuntu-almost-fixed-height-mode extension not available

De persze elindult. Mondjuk ha már fent van, és jön rá az update, jobb lenne kitenni menübe.

"minden based minden" :)

Feltettem tegnap a Crunchbanget.

Nagyon tetszik : a memóriafogyasztása, a sebessége, wireless szinte mindig megy alapból, a sok hotkey illetve a segítség hozzá az asztalon zseniális. Ez a minimalista fekete-fehér grafika is nagyon el van találva, az alkalmazásokat én sem tudtam volna jobban összeválogatni. Bevallom, nem értettem, mit szerettek benne, de "átjött". :)

Nem tetszik : telepítésnél megtalálja a Windowst, ennek ellenére a boot menübe nekem fog kelleni beletenni. Beállítottam a magyar nyelvet, és billentyűzetet, telepítés után néhány szót kivéve minden angol, a kiosztás is (ezeket nem is támogatják menüből).
Kisebb hibák, pl.egyik indításnál nem indult a network manager, nem jegyzi meg a jelszavamat a vezeték nélküli hálózathoz.

Köszi a tippet mindkettőtöknek, ki fogom próbálni. Viszont szerintem valami olyasmi húzódhat a rövidebb akku idő hátterében, hogy a CPU órajele ugyan állítható, de a chipset vagy valami más energiatakarékos módját nem tudja szabályozni. XP alatt van az ún. Super Hibrid Engine vagy mi, és ez szerintem az órajelen kívül visszavesz valami mást is.

Mindenesetre érdekel ez a Crunchbang, ha nethez jutok, leszedem (mobil netünk van csak).

Valahogy soha nem tudtam megerteni mi erteme van annak, hogy fogunk egy distro-t mas programokat tesznek bele mint az eredetibe es mindjart kesz is a sajat linux. Ha valaki tenleg sajat linux-ot akkor kenytelen epiteni egyet.

- Ki akart ilyet?
- Ha pl. több gépre kell telepíteni rendszert, és nem tökéletesek rá a meglévő disztrók alapértelmezetten, de nem kellenek nagy módosítások, akkor érdemes lehet módosított disztrókat csinálni; nem véletlen, hogy néhány disztró (pl. openSUSE) kifejezetten támogatja módosított változatok készítését.

Szerintem nem lenne ezzel semmi gond. Windowsból meg csak 1 féle van, és lám, milyen "könnyű" rá fejleszteni, részben emiatt. És mindenki jól elvan ezzel az eggyel.

Az már más kérdés, hogy miután szomszéd Pistike megveszi torrenten, utána csinál belőle egy "Windows XP deluxe premium pro winter edition 2" nevű tákolmányt, ami külön kérdés nélkül teszi fel a Daemon toolsot meg az 5 víruskeresőt párhuzamosan.

#! de a szám előtt még ott az "r" azaz ez amolyan RC jelleg, de mint azt olvastam nem lesz másik neve
sosem csak egy számsor, az aktuális kiadás dátuma.

Meg valamelyik "állat" :-D csinált egy poénos háttérképet hozzá...
Darth Vader: "They will join us, or die my master..."
De ami még poénabb: "Ubuntu! I am your father..." :-D
megaLOL..

Egyébként amint hazamegyek rá is nyomom a frissítést, mert nekem még az unstable-unstable Statler van
ez meg már a stable-unstable :-D Most a mobilnettel inkább nem állok neki frissíteni, mert még kellenek a megabájtok szkájpra egy hétig..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2