Elveszett adapterek AIX-en

 ( LGee | 2010. május 15., szombat - 21:14 )

Hihetetlen sok idonkbe tellett rajonni a megoldasra.

Adott egy gep, ahol a regi I/O PCI-X slotokban van (FC SCSI es Ethernet adapterek), ezt kell atkoltoztetni PCI-Expressre. A hardverben mindket tipusu drawerek vannak az atallas ideje alatt.

Tobb rendszerrol volt szo - egesz jol haladtunk, de valamilyen rejtelyes oknal fogva harom rendszer az indulas utan nem jelentek meg az uj adapterek.

Nem irom le a hosszas folyamatot, hogy hanyfele megoldassal probalkoztunk, vegig abban a hiszemben, hogy a hypervisor vagy a HMC, esetleg a drawer hibaja miatt nem megy a dolog. A lenyeg vegul is az, hogy ez a harom AIX az 'Install all devices: No' opcioval lett telepitve. Ez pedig azt jelenti, hogy az installer csak az aktualis hardverhez szukseges drivereket telepiti... tehat a PCI-E support egy az egyben kimaradt.

Hasonlo esetekre egy jotanacs: a 'lsslot -c pci' parancs mutatja a hozzarendelt PCI slotokat, csak Empty vagy Unknown eszkozoket mutat bennuk.

A cfgmgr (AIX hardver-konfiguralo utility) hasznalhato ugy is, hogy megadjuk neki a drivereket tartalmazo device-t vagy konyvtarat, es igy az installp-t meghivva rogton fel is teszi az uj device-okhoz tartozo hianyzo drivereket, pl:

# cfgmgr -i /mnt/6100-04-02/installp/ppc

Ezek utan - megdobbento modon! - minden device elokerult, legalabb 5 ora tobbletmunka aran.

Jotanacs: ne sajnaljuk feltenni az osszes drivert, vagy ellenkezo esetben keszuljunk fel hasonlo kihivasokra.