Maga a sous-vide eljárás, az utóbbi 3 évben kezdett elterjedni a proc éttermek közt, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az ipari sous-vide berendezésekben több órával a felszolgálás előtt be lehet tárazni a kaját, és a kontrollált hőmérséklet miatt órákon át lehet benne tárolni.
Természetesen, a sznobok között is elterjedt az új eljárás híre, és a keresletre rámozdultak a gyártókis, alig 500 USD-ért kínálva otthoni sous-vide főzőket. A dolog pikantériája, hogy a termék bemutatását az ételmérgezési ügyét épp hogy megúszó Heston Blumenthalra bízták.
Közben a csóringer sznobok is feltalálták magukat, és kifejlesztették a 20 dolláros verzióját a készüléknek.
Tehát a lehetőség adott, hogy Michelin csillagosan, vagy anélkül kapjunk ételmérgezést, a divat jegyében.
Jó étvágyat!
- Hiena blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 13306 megtekintés
Hozzászólások
Franciaul nem beszelek, de igy elsore ez a Sous-vide kisertetiesen hasonlit arra, hogy Suicide :P .. na jo, annyira nem, de az etelmergezessel egyutt rogton ez ugrott be rola.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egy apró pontosítást fűznék a dologhoz, sajnos találkoztam már olyan egészségügyi kiadvánnyal is ahol össze vissza keverték az ételfertőzést, ételmérgezést egymás szinonimájaként használva a két szót.
A szalmonella ételfertőzést okoz, mert a tüneteket az ételben felszaporodó kórokozó okozza, éppen ezért fertőző is, a széklet tele van kórokozókkal.
Az említett Clostridium Botulinum viszont ételmérgezést okoz, a mérgezést a kórokozó által termelt toxinok okozzák, éppen ezért nem fertőző.
A C. Botulinum spórái ugyanúgy mint a C. Tetani (tetanusz) spórái szinte mindenhol megtalálható a környezetünkben, kedvező körülmények között a spórából elkezd szaporodni a kórokozó, és toxint termel. A C. Botulinum ellen nitrit sókat szoktak a húskészítményekhez adni, mert ezzel meggátolják a szaporodásukat.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem akartam ennyire tudományosba menni, de 100%-ig igazad van.
Annyit tennék még hozzá, hogy a Botulinum és a közönséges szalmonella ellen a hús savas (citrom, ecet)pácolásával lehet jól védekezni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Így van a szalmonella nagyon nem szereti a savas pH-t. Ezért szoktuk ajánlani szalmonellás emberkéknek, hogy fogyasszon savanyú ételeket. Sokszor előfordul, hogy a szülők mert beteg a gyermek, megengedik, hogy több cukrot, csokit egyen, aztán meg csodálkoznak, hogy a gyermek szalmonella hordozó lett.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem az a véleményem hogy pl nincs szebb látvány egy lobogó bográcsos halászlé/gulyás/marhapörkölt/ látványánál ami mellé oda tud ülni az ember egy nagy szelet puha fehérkenyérrel, hogy a tűzről lekapva minnél előbb rávethesse magát.
No rainbow, no sugar
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ez a blumenthal nekem nagyon ellenszenves, nem tudom kinek jon be a perverzioja, de szerintem gusztustalan, amiket csinal. Majom az egesz sznob banda, mergezzek csak magukat.
---
return NEVER;
Ubuntu 8.10
HP nx6110
http://java.tszebeni.hu
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én pár jó dolgot láttam a műsoraiban, nem tudom, hogy eredeti ötletek-e (valószínűleg nem), de attól függetlenül tetszettek. Persze a különféle extrémreform hülyeségein én is csak nevetni tudok.
********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ha ki akarsz kattani, olvass bűvös szakács blogot:)
http://buvosszakacs.blog.hu/
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Érdekelne, hogy mit gondolsz a tatárbifsztekről.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
meg a mediumra, medium-rare-re sutott sztekrol.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szeretem. Viszont előtte a húst fagyasztom, majd botulin főzéssel kezelem és 24 óráig mustáros pácban tartom.
A fagyasztás kiöli a borsókát és a férgeket, a borulin főzés és a mustáros pác kiöli a maradék baktériumokat. Sajna a prionokkal nem lehet mit kezdeni, ezért ha lehet akkor sertés vagy lóhúsból csinálom. Inkább legyek férges, mint CJ kóros.
Félig véres steaket nem szeretem. Vagy sültet eszek, vagy nyerset.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
o jaj, inkabb ne fozz.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni