OS X kezdő - Partíciónálás, oprendszer legális beszerzése

Fórumok

Sziasztok!

Gondoltam ismerkednék az OS X-el, így szert tettem egy iBook G3-ra (750FX 700 MHz CPU), melyen OS X 10.2.x van. Mivel kicsi és még kb. 2,5 órát bír az aksi, valamint böngészésre, levelezésre szerintem elég erős ezért gondoltam, hogy a nagy Asus noti helyett ezt cipelném és rakok rá linuxot is.

Azt tervezem, hogy kap egy nagyobb hdd-t és először feltelepítem az OS X-et, majd a Debiant, grub lenne a bootmanager, a közös adatpartició hfs+ lenne.

A linuxnak általában az alábbi partíciókat hozom létre:


/dev/hda1       /boot
/dev/hda2       swap
/dev/hda5        /
/dev/hda6       /opt
/dev/hda7       /tmp
/dev/hda8       /usr
/dev/hda9       /var
/dev/hda10      /var/mail
/dev/hda11      /home

Tehát a boot meg a swap elsődleges, az összes többi logikai partíciók.

A kérdéseim az alábbiak lennének (mivel nem ismerem még az OS X-t):

  1. Az OS X igényel-e valami különleges partíciónálást (swap, csak primaryről bootol stb.) vagy mehet úgy, ahogy linux alatt is szoktam? Ezt azért kérdem, mert jelenleg így néz ki a benne lévő disk egy Etch telepítőcd alól:
    
    Disk /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/disc: 20.0GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: mac
    
    Number  Start   End     Size    File system  Name      Flags
     1      0.51kB  32.8kB  32.3kB               Apple          
     2      32.8kB  20.0GB  20.0GB  hfs+         iBookHDD       
    
  2. Szóval mi az a pici Apple partíció és mire jó?
  3. OS X-nek nem is kell swap partíció? Akkor hogyan hibernál?
  4. Mi OS X-en az lspci megfelelője? (Most a debian telepítő alól néztem meg a gépet, hogy tudjam mi van benne pontosabban)
  5. Ezen a gépen, ha a támogatott max. 640 MB RAM-ot megkapja a Tiger is elfut? Ha igen, akkor hol lehet telepítőcd-t vásárolni? (XMS-t hívtam, azt mondták kereskedelemben már nem forgalmazzák. Telepítéshez egy biztonsági másolat persze lejött torrentről, de ez _számomra_ nem megoldás.)
  6. Azt látom, hogy linux alól a hfs+ read/write támogatott, de annyira, hogy közös adatpartícióra is használhatom vagy linux alól lesznek azért gondjaim? Linux alól az UTF8-at preferálom és maradnék is annál.

Segítségetek előre is köszönöm!

Bye, Fifi

A post előtt csak ennyit találtam erről a témáról:
http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Linux
http://www.debian.org/releases/stable/powerpc/ch03s05.html.hu

Hozzászólások

1. Partition Table: mac

Ez a lenyeg, h mi az a 32k-s partico az passz.

3. OS X-nek nem is kell swap partíció? Akkor hogyan hibernál?

Nem kell. Ez nem pece, iBook-ban meg rendesen meg van oldva a sleep. Nincs hibernacio.

4. Mi OS X-en az lspci megfelelője?

ioreg

5. Elfut. Ha kapni meg egyaltalan, akkor mindenfele mac boltban erdeklodj.

6. Ha szivatni akarod magad, akkor erosen javasolt a linuxos hfs+ driver. OSX alapban - jo reg ota - UTF8-at hasznal.

---
pontscho / fresh!mindworkz

1. A tervem az volt, hogy linux alól partíciónálok, de akkor inkább OS X alól csináljam meg az összes partíciót? A hdd elején hagyok helyet* a linux boot és swap partíciójának és azután közvetlen jöhet az OS X, majd a többi linuxos?

* debianos linken: "Annak érdekében, hogy az OpenFirmware automatikusan indítsa a Debian GNU/Linux rendszert, előbb a Linux partícióknak meg kell előzniük másokat, főleg a MacOS indító partíciókat. Erre figyelni kell particionáláskor."

3. Akkor OS X rendszernek nem is éri meg több partíciót csinálnom (read only mountolni valamit pl.) csak egyet a rendszernek egyet meg az adatoknak?

4. Köszönöm, megnézem.

5. Rendben, akkor Tigert telepítem.

6. Akkor mi legyen a közös adatokhoz a filesystem, ami UTF-8 ready? Erről jut eszembe linux alatt xfs-t szoktam használni, utána is kell nézni, hogy ppc alatt támogatott-e.

1. En ezt tennem.

3. Felesleges, tul sok ertelme nincs.

6. Ez egy fogos kerdes, mert jelenleg ezekkel a kondiciokkal nincs subset, amit mind a ket OS rendesen tud hasznalni. Mert ugye linuxon nincs zfs, osx-en meg az osszes tobbi. Talan udf/ufs lehet ra megoldas, de ezekkel kapcsolatban nincs kozvetlen tapasztalatom ezen ket OS-en.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Köszönöm ez eddigieket.

Hétvégén kicsit volt időm olvasgatni, érdekes ez a hw. BIOS helyett openfireware, linuxos boothoz yaboot stb. Lesz mit tanulni ... főleg OS X-ről.

Mivel egyelőre csak ismerkedem és nem hiszem, hogy fontos adatok lesznek a közös partíción, így megpróbálom a hfs+, majd tesztelem az ext2/ext3-at is.

Talán a hosszú hétvége előtt megjön a RAM és a HDD is így nekiláthatok a telepítésnek.

Tetszik ez a 6 éves "WC" ülőke. Teljesen hangtalan, csendes. Egyetlen bánat a wifi hiánya, a bele szerelhető Airport meg nem támogatja még a WPA2-t :(

böngészésre, levelezésre szerintem elég erős

Ha csak a fentiekre akarod használni, szerintem ne szivasd magad a dual-boottal. Javaslom, gondold át, miért is tennél rá Linuxot - hogy reflexből, az most ne számítson -, írd le ide és segítünk OSX-es alternatívát találni a feladatra.
Persze ha szeretsz kisérletezgetni, akkor nem vedd úgy, hogy nem szóltam.

Ave, Saabi.

Igen reflexből, mert azt szoktam meg, az áll kézre jelenleg. Persze nem az lenne a cél, ha valamit nem tudok megcsinálni, akkor egyből linuxot bootolok, hanem megismerni az OS X-t.
A másik, hogy a jelenlegi 20 GB-os hdd-t nagyobbra cserélem, így bőven lesz hely egy általam ismertebb oprendszernek is.

Sehol nem használok OS X-et a munkám során, így ez csak hobbi ismerkedés egy unix rendszerrel. Bár már most megfogott ez eyecandy Aqua, de azon veszem észre magam, hogy csak terminálok vannak nyitva az iTunes és firefox mellett.

Az igényeim nem nagyok (linux alatt icewm + idesk párost használok). Nem néztem még utána, de szerintem könnyű lesz jelenleg linux alatti programjaimra alternatívát találni, viszont szívesen veszem a javaslatokat.

A gyakran használt programok: mutt, moc vagy xmms, screen, offlineimap, mc, vim, bash, rxvt, ssh, scp, sshfs, rtorrent, gqview, mplayer, mencoder, iceweasel, ifscheme, unison és a scriptjeim által használt programok (jpegtran, exiftran, wget vagy curl, u3remux, mkisofs, wodim, growisofs, oggenc, unrar, wakeonlan, iptables, sudo stb.).

Kevésbé használt programok: openoffice.org, gimp, kismet, grip, openvpn

Mivel jelenleg wlan kártya és cd/dvd-író nincs az iBook-ban ezek jó része kiesik és a médiák konvertálását is valószínűbb, hogy az izmosabb linuxos gépeim fogják ezután is csinálni.

Az is lehet tudat alatt, hogy szívatni akarom magam, mert jelenleg minden gépemen (desktop, notebook, router stb.) jól működik a linux és nincs mit tenni?

No, akkor nézzük:

- mutt → Mail
- xmms → iTunes
- screen → nincs elöttem OSX, de talán screen?
- offlineimap → nem ismerem
- mc → Finder
- vim → vi, TextEdit, TextWranger
- bash → bash
- rxvt → ööö... :-)
- ssh → ssh
- scp → scp
- sshfs → nem ismerem
- rtorrent → Transmission
- gqview → nem ismerem
- mplayer → mplayer
- mencoder → mencoder
- iceweasel → ez nem a firefox? mert akkor firefox
- ifscheme → nem ismerem
- unison → nem ismerem

Rar kicsomagoló van - pénzért becsomagoló is -, wget asszem van, iptables helyett valami más, wakeonlan: ami felébreszt mást? Azt nem tudom. Zene konvertálásra egy Max nevű programot használok. Openoffice van végre natív, de nem ismerem.
Van két porting rendszer, amit fel kell installálni és utána egy csomó opensource cucc installálható kényelmesen, csomagkezelővel. Az egyik a Macports, a másik meg a Fink. Ha van még, elnézést, én ezekről hallottam.

Én a helyedben nem vacakolnék a Linuxszal ezen a gépen, pláne ha máshol van működő.

Ave, Saabi.

xmms - cogx ( http://cogx.org )
az iTunes -t, meg a quicktime-ot egyből kigyomlátam.
én is uj vagyok OSX-ben, sok mindent kipróbálgattam, teliszemeteltem a rendszert. Biztos észrevetted már, az OSX-nek nincs (FIXME) normális uninstaller-je, erre a célra érdemes ezt használni:
http://www.freemacsoft.net/AppCleaner/

G

Ha azt vesszük, hogy "szemét" marad a Librarykben - úgy a rendszerében mint a személyesben - akkor persze nincsen. Bár én *nix alatt se láttam, hogy egy program eltávolítása takarított volna a $HOME-okban.
OSX-ben az alkalmazások nem a *NIX világban megszokott módon kerülnek installálsra, hanem inkább a Windowshoz hasonlatosan. Az Application menüben található programok ikonjai mögött komplett könyvtárstruktúra található. Adott alkalmazás minden alkotóeleme itt található. Ha ezt az ikont kidobod a kukába, akkor az alkalmazást törölted.
Ez nem igaz a - akár utólag installált - rendszerkomponensekre, gondolok itt pl. a Perianra, meg a különböző porting rendszerek által telepített cuccokra. Ezen okból porting cucc nincs a rendszeremen.

A QuickTime és az iTunes kigyomlálása egész egyszerűen hülyeség.

Ave, Saabi.

mutt->mutt (macports.com)
moc vagy xmms->iTunes
screen->screen (macports.com vagy fink)
offlineimap->offlineimap (macports.com)
mc->mc (macports vagy fink)
vim->vim (macports)
bash->bash (alapból)
rxvt->rxvt (macports), de minek?
ssh->alapból van
scp->alapból van
sshfs->macfuse
rtorrent->rtorrent (macports), Transmission, Azureus stb.
gqview->iPhoto, Preview
mplayer->mplayer
mencoder->mencoder
iceweasel->Firefox
ifscheme
unison->unison (macports,fink)

jpegtran->jpegtran (nem tudom honnan van, de fent van, talán a jpegtools macports? De nem a MAMP csomagban van benne :)
exiftran->nem tudom, macports-ban van exif nevű csomag, talán ez lesz az...
wget vagy curl->fink
u3remux->ezt nem ismerem
mkisofs->disk utils alapból
wodim->nem ismerem
growisofs->passz
oggenc->pass
unrar->unrar (macports, de van gui-s kicsomagolo is)
wakeonlan->wakeonlan (macports)
iptables->nem tudom mi van helyette talán iptab
sudo->alapból van

SZóval nem nagyon kell linux...

ha mar mc meg vim, van valakinek tippje, hogy insert-et hogy lehet terminal-ban elocsalogatni? a lapos zsinoros billentyuzeten az insert helyett fn gomb van. az addig oke, hogy mc-ben lehet alt+t, illetve vim alatt insert helyett i (no meg esc helyett ^], ugyanis az sem a standard), de ez azert megsem a legkezreallobb megoldas.

valakinek valami otlete?

Jó kérdés.
Amióta Mac-et használok, én is az Insert gombot keresem.
Túrtam fórumokat, mindent, és az eredmény nulla. Sokakban felmerült ez a kérdés, az Apple hivatalos fórumain is van pár topic, ami evvel foglalkozik, de egész egyszerűen nincs Insert.
Én MC alatt kijelölni a Ctrl+T kombóval szoktam.
Más appokban (TextEdit, OpenOffice, iWork,stb.) valami más kombóval lehet váltani az Insert és Overwrite módokban, de most így hirtelen nem tudom, nem szoktam használni.

Köszönöm a sok hozzászólást!

Sajnos még nem volt időm foglalkozni nagyon az alkalmazásokkal.

Amit eddig megtettem:

  1. Szétszedtem és kapott egy új 160 GB-os hdd-t és egy 512 MB-os RAM-ot (Nem vagyok informatikus sem műszerész, de szedtem már szét laptopokat és ez elég más volt - leírás nélkül nem tudtam volna szétszedni és ezek a ragasztócsíkok, vékonyka lemezek, fóliák olyan gagyi érzés keltettek bennem.) Most már tudom, hogy a CD-ROM-ot is ki kellett volna egyből cserélni valami íróra, mert a szétszedése nem 2 perc.
  2. Linux alól partícionáltam majd telepítettem az OS X-t és utána a linuxot
  3. Még csak a telepítéseken vagyok túl és nem volt semmi finomhangolás, most fut a software update és amíg várakozom, addig huppolok a safarival :)
  4. Telepítéskor hagytam egy üres partíciót, gondoltam majd ez lesz a linux és OS X között a share terület és OS X alól formázom, de jelenleg a "Disk Utility" nem enged semmit tenni vele ... :(
    Ha másképp nem megy, akkor linux alól bántalmazom.

Majd még biztos lesznek kérdéseim, amint az alkalmazásokat is elkezdem használni.

Bye, Fifi

Használd egészséggel!

------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.5 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server