IT válság - ideért?

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy amolyan “világválság” van. Tőzsdekrach, miegymás. Az átlag embert ez nem érdekli túlságosan, sőt a geek-eket még ennyire sem. De most egy olyan hírt találtunk, ami talán számítógép-őrülteknek is felhívja a figyelmét a világ helyzetére.

A Zoom cikke szerint a GTS Datenet egyik telephelyének munkatársai ma megkapták a felmondólevelüket a cégtől. A dolog összevetése a válsággal nem véletlen, ugyanis a vállalat amerikai tulajdonosa a válsággal indokolta a döntést.

A hazai piac egyik legnagyobb szerverhosting központját birtokló GTS Datanet-nél egyébként egyes hírek szerint a dolog még mélyebben érinti a céget, hiszen a szakemberek elbocsátása csak az első lépés volt, és akár a teljes szervertermet is felszámolhatják, bár ezt a tulajdonos egyértelműen cáfolta.

Hozzászólások

"Az átlag embert ez nem érdekli túlságosan, sőt a geek-eket még ennyire sem."

Már hogyne, az emberek általában odafigyelnek ha a megélhetésükről, állásukról, (közel)jövőjükről van szó, márpedig a jelenlegi világméretű válság lehetséges következményei között nem csak újabb fejezetek lehetnek a közgazdaságtan könyvekben, a neoliberális gazdaságpolitika, az "állam rossz gazda, éljen a szabadpiac, a tőkeáttételes kereskedés, spekulánsok, a fedezet nélküli virtuális pénz, meg a jelzálog- áru- hitelek" hosszútávon történő működésképtelenségének bebizonyosodásával.

Persze ha már válság és IT: Válságértekezlet a Szilícium-völgyben

"állam rossz gazda, éljen a szabadpiac, a tőkeáttételes kereskedés, spekulánsok, a fedezet nélküli virtuális pénz, meg a jelzálog- áru- hitelek"
Mostanában elég sokan jönnek ezzel az igen rossz dumával. Ugyanis, azt mindenki elfelejti, hogy pont ez a szemlélet volt egy igen nagy válságra a megfelelő válasz. (persze nem pont ahogy Te leírtad :-) ) Rossz volt a "digitális" póráza a gazdának (nem megfelelő törvényi szabályozás), és most visszarántotta a kutyát. Ennyi történik. Kár most kitalálni a melegvizet, h a piac milyen káros. :-)

----
"A hibás logikájú emberek több bűnt követtek el akaratukon kívül, mint a rossz emberek szándékosan."
Bárcsak...

"Kár most kitalálni a melegvizet, h a piac milyen káros. :-)"

Nem káros, átláthatatlan. Nem a hitelekkel, a kereskedéssel, a piaccal van probléma, hanem a rugalmatlansággal, mint ahogy az az ingatlanválságból is látszik, meglévő fedezett mellett az emberek tudtak hitelt felvenni, és a hitelből befektetni hitelbe, csak azzal nem számoltak, hogy mi van ha az ingatlanárak csökkennek, csökken a fedezet, megszűnik a fedezet vagy a romlanak a hitelfeltételek.

Jelenleg meg valahol ott tartunk, hogy az állam igyekszik garanciát biztosítani, hogy az egyszeri fogyasztó ne vegye ki a pénzét a bankból, hogy betegye be a párnája alá, persze más területeken nem is lenne elég fedezet, mert a rendszer nem csak rugalmatlan, de úgy tűnik, hogy néhol nem áll szoros kapcsolatban a létező tőkével, meglévő erőforrásokkal, az egyre nagyobb profit elérése ugyan lehetővé vált (a termelő vállalkozásokra, szabályozott szektorra háruló egyre nagyobb nyomás mellett), de még rövid távon sem lehet állandóan egyre nagyobb haszonra szert tenni, előbb-utóbb begyűrűzik a válság.

"mint ahogy az az ingatlanválságból is látszik, meglévő fedezett mellett az emberek tudtak hitelt felvenni, és a hitelből befektetni hitelbe, csak azzal nem számoltak, hogy mi van ha az ingatlanárak csökkennek, csökken a fedezet, megszűnik a fedezet vagy a romlanak a hitelfeltételek."
Nana. Eleve volt egy ingatlan piaci lufi ehhez az egészhez ugye. Most könnyű okosnak lenni amúgy, hogy hát nem kellett volna annyi hitelt felvenni, meg így meg úgy. Csak az a probléma volt ugye, h egyszerűen megérte felvenni a hitelt, és a pénzt befektetni (mivel nem csak zsíros kaját meg TV-t vettek ezek a hitelből, hanem be is fektették). Az emeber meg optimalizálni próbál. Tehát amikor valaki megkérdi, hogy hova lett az a sok pénz, akkor a válasz egyszerű: sehova, mivel soha nem is létezett. Egy lufi volt felfújva mögötte nem volt érték, amire hitelt vettek fel és befektették, aztán borult az egész. A 700 milliárdos mentés is jól hangzik, főleg, h abból 600-650 inflációra megy. :-) Az pedig mint tudjuk igazán hasznos a gazdaságnak... Egy átlagos polgár számára nem hiszem h átlátható volt mindez (most én is nagyon okos vagyok utólag), kiválló kereseti lehetőségnek nézett ki a dolog...
Szabályozási kérdés ez, h még időben nem kezelték az ingatlan lufit. Ez lett belőle.
"előbb-utóbb begyűrűzik a válság." Be, minden évtizetben a 7-s évben majd a rákövetkezőben szól nagyot :-) (1967-ig biztosan, azelött nem ismerem a gazdasági törit)
----
"A hibás logikájú emberek több bűnt követtek el akaratukon kívül, mint a rossz emberek szándékosan."
Bárcsak...

Szerintem ezeket a népeket átdobták a palánkon. És sokszor nem is az volt a hibás, aki átdobta, mert szabályos volt. Rossz volt a szabályzás, túl szabad...
Egy átlagembert simán át lehet verni, csak marketing kérdése.
Na de ettől még továbbra sem kell a piacot temetni... :-)
----
"A hibás logikájú emberek több bűnt követtek el akaratukon kívül, mint a rossz emberek szándékosan."
Bárcsak...

"mivel nem csak zsíros kaját meg TV-t vettek ezek a hitelből, hanem be is fektették"

Igen, többek között hitelbe fektették, hitelből, mert azt mondták nekik, hogy az jó befektetés, pont mint egy piramisjáték esetében, mikor vásárolsz valamennyi terméket, amit utánna értékesítesz.

Nem is csoda, hogy kidurrant a lufi :-)

"kiválló kereseti lehetőségnek nézett ki a dolog.."

Nem nézett ki annak és mégis sokan elhitték az ellenkezőjét, már előre is lehetett volna okosnak lenni, a növekedés üteme nem tartható fennt örökké, ahogy az ingatlanok utánni kereslet, így azok értéke sem, márpedig ez az egész annyival meredekebb a piramisjátéknál, hogy ennek a fennmaradása a fedezeten és a hitelfelvevők-hitelezők magatartásán múlott, rengeteg bizonytalan tényezőn.

Évek óta válság van.
(Most ezzel magyarázzák hogy áremelkedés lesz. Emlékszik valaki árcsökkenésre?)

Én kifejezetten örülök ennek a válságnak, ugyanis fizetésem nagyobbik részét euróban kapom.

Mégha tartós marad a forint 250-270 között, még jövő hónapban is igen jól járok, azzal együtt is, ha valóban inflációgerjesztő hatása van, és kaja, minden többe kerül.

Nekem ezek az év közbeni 220-230as árfolyamok tettek be...Ez a kis összeomlósdi nekem már kifejezetten kellett.

--------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Hát az én helyzetem egy kicsit más. Az EUROt tv. szabályozás szerint árfolyamon "átváltják forintra" és az alapján vonják tőlem az adót. Mert itthoni munkavállaló vagyok , csak az összép amolyan kavart.

És én azért járok most igen jól, mert ugye 239,30 on számfejtik és vonják az adót, én meg be sem merem írni mennyit kapok érte most a jó kis válság miatt. Nyílván kajaköltség is majd emelkedik, de annyit nem, mint amennyit ebben a hónapban és jövő hónapban kapok. Ugyanis jövő hónapnam 240,30 al fogják számfejteni :))

Ha még a betétekre is kinál majd a bank jóféle akciós lekötési lehetőséget, az még jobb lesz :)

----------

r=1 vagyok, de ugatok...

A svajci frank vagy euro alapu kolcson peldaul eleg nyomos erv lehet, de biztosan van egyeb oka is.

Az igazi oka a valutak megugrasanak a forint gyengulese, de ez bennunket annyira nem erint, mivel mi a forint nevleges ertekevel szamolunk, es nem cserelgetjuk.

Konkretan az euro a baj, vagy ugy altalaban? Mert peldaul a dollarnak ez most kifejezetten jot tesz.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Harom szakmaval, ket masodallassal, es 70 kilos teheremelesi kepesseggel, valahogy hidegen hagy.
Melosra mindig is szukseg volt, van, lesz, kulonben ehenhalnak a managerek.
Az meg mas teszta, hogy egy valsag miatt hirtelen esszerusiteni kezdenek a nagyvallalatok. Egy-ket ilyent mar megeltem kicsiben. Volt, hogy utolsoelottikent tavoztam a cegtol, es masnap mar az uj helyemen kezdtem.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A hisztéria, csak kiváltotta, és jó indokot adott ehhez. Egy multinál, főleg ha az adott helyen dolgozók szána túllépi a 30 főt, mindig lesz egy-két "lógós". Olyan ember aki egy-egy dologra specializálódik a cégen belül, ezáltal nélkülözhetetlenné válik, viszont mást nem csinál. Ez az IT szektorra különösen igaz. "Ő, Józsi a mi Cisco szakértőnk. Ő, Béla az SAP specialitánk. Ő, pedig Géza aki a kábeleket húzza, emellett kicsit ért a Ciscohoz, SAPhez, meg webprogramozik, adminisztrál, konfigot rak össze, kiviszi a szemetet, és olcsó."
Egy ehhez hasonló krízishelyzetben a management ésszerűsíteni kezd. Ha okos akkor kiteszi Bélát és Józsit, és megemeli Géza fizetését. Ha meg hülye, és ez a tipikus, akkor kiteszi Gézát, és szomorú tekintettel emlékezteti a maradék kettőt, hogy ez velük is megtörténhet.
Így is, úgy is, csökkenti a kiadásokat és ésszerűsíti a céget.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Most kell a tozsden felvasarolni. ;)