Feszültség ingadozás után...

Sziasztok!

A probléma a következő. A gépemen Vista fut. Menet közben kapott egy feszültség ingadozást a gép, ami miatt újraindult. Alig, hogy elindult az op rendszer. Ingadozás újra. A gép leállt. Bekapcsolás után folyamatosan újraindult, aztán a táp ontotta magából a bűzt. Tápcsere. Minden megy de a gép halál lassú. Gondoltam megmakkant a Vista. Reinstall. Az install is bűn lassú volt. Most működik a rendszer de minden le van lassítva. Egy kattintás eredménye körülbelül 30 másodperc múlva jelentkezik... Ami még érdekes, hogy telepítgettem a programokat és olyan jelenség volt többször is, hogy elindítva egy exe-t homokórázik a gép, aztán nem történik semmi. Mintha eltűnne a parancs a semmiben... A másolás is nagyon lassú.

Találkoztam pár hibával, de ilyennel még nem. A szervizes ismerősöm szerint alaplap...

Esetleg valakinek van ilyen tapasztalata és megosztja velem.

Kösz!

Hozzászólások

memória?

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

Ha memória lenne, akkor inkább folytan újraindulna vagy fagyna. Ez tényleg inkább alaplap lesz.
Mindenesetre nem ártana a szokásos tesztlgetős játékot végignyomni a gépen:
- ram
- hdd
- alaplap
- vga

A vga is lehet, az iy tud ilyet, ha túlmelegszik. Csak a grafikus alatt lassú a gép, vagy meg tudod nézni valami konzolossal is? Ha csak a grafikus cucc, akkor a vga felé tendál a dolog.

Tapasztalatom a következő (szinte ugyan ez történt, igaz már vagy 6 éve):
alaplap, processzor(AthlonXP Palonimo :) ), memória,videókártya, táp, HDD kuka. :(
A ház, a monitor és a CDRW megmaradt. :)

Nekem csak az egyik vinyo a kettőből, és az alaplap bánta. Bár az külön történet. Működni működik, csak eltűnt az alaplapi AC97" csoda. Bios postban, lspci kimenetben is hűlt helye volt, felszívódott :D Tovább nem mertem használni. Ez volt két éve, bontóból szereztem hozzá lapot, és azóta uaz a füstgép ketyeg benne (Northwood 2.4)

Lenyűgöző. Én is erre gondoltam először, de aztán a transzporter ionnyomának elemzésekor kronotonrészecskenyomokat találtunk, és kiderült, hogy a borg áll a háttérben. Steve Jobs asszimilált ükunokája lopta el a hangchipemet a jövőből, hogy szebben szóljon a "Resistance is futile!" az iDrone szájából.

A visszamardt gravitronnyomokat nem elemeztétek? Mert a kronotonrészecskék gravitronokhoz viszonyított fáziskéséséből pontosan kiszámítható lett volna az idő, így az anti-anyag injektorokat megfelelően modulálva olyan szubtér-plazmát állíthattatok volna elő, ami által a megfelelő időpontban és térpontban végződő szubtér-szakadást lehetett volna előidézni - így könnyen vissza tudtad volna lopni a hangchipedet.

Esetleg még egy BIOSfrissítést megpróbálnék. Ill. memtest. Azonkívül szünetmentest.

Én esetleg még annyit kipróbálnék, hogy valami vinyófüggetlen módon tesztelni a gépet (bootlemez, live cd stb.), hogy úgy is bűnlassú-e. Hátha csak a vinyó haldoklik. Vagy még a BIOSban megnézni, hogy nincs-e kikapcsolva a cache (már ha lehet még olyat csinálni).
(Negatív tapasztalat nekem is van: hasonló szitu és tényleg csak a CD-ROM, 3.5" FDD, és a ház :) élte túl. Most viszont egy villám ette gépet püfölök, amiben úgy néz ki, hogy csak az alaplap szállt el (esetleg proci+memória), a vinyó és a táp! túlélte. A házban még a hűtő, a tv a mikró stb. is gallyra ment. A gép nem volt bedugva a hálózatba, de sajna az internetet elfelejtették kihúzni, és azon keresztül kapott löketet..)

>A probléma a következő. A gépemen Vista fut.
Igen :)

Egy Livecd-vel is próbáld ki legalább...

Memóriákat kicseréltem másikra. Nem lett gyorsabb. A VGA kártyára azért nem gyanakodnék mert a másolásnál is lassú, amikor nem hajtja semmi a kártyát. De azért arra is teszek egy próbát.

Most egy Ubuntu live cd-ről fut a rendszer és nagyon gyorsnak tűnik. Talán a Linuxnak jobb a hibatűrése...

DMA be van lőve? BIOS reset jumpert tedd át kikapcsolt állapotban, aztán tedd vissza.

A Linux sok esetben megkerüli a BIOS-t. Ott romlott el valami.
A routerek is le szoktak akadni ingadozáskor.

Lehet, hogy valami érvénytelen értéket kapott a BIOS-ban és most is ott figyel.

Egyébként: feszültség-ingadozás után
(lásd: tájkép csata után)

Az a többszörös szóösszetételre vonatkozó szabály, itt viszont nem erről van szó:
(MHSZ/138.)
"...A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket általában ugyanúgy egy­beírjuk, mint a kéttagúakat: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház, pénzügyőrlak­tanya, rádiószaküzlet, úttörővasút, nyersolajmotor, rendőrjárőr, barnakőszénkoksz, mértékegy­ségrendszer stb. – A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyi­re kötőjel­lel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás, dokumentumfilm-bemutató, könyvrit­kaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerő-nyilvántartás, foszforműtrágya-gyártás stb."
A feszültségingadozás véleményem szerint a kéttagú összetett szavak csoportjába sorolható.

Abit NF7 1.0 játszotta ismerősömnél.
Ha a gigabites LAN engedélyezve volt, akkor "úszott" az egér XP-ben.
Szerintem még gariban cseréltette.

Nézd meg, nem-e púposak a kondik.

Úgy tűnik az alaplap és a memória lett kész. Kicserélgettem mindent. Talán még olcsón meg is úsztam...

Szervizes tapasztalatom szerint alaplap. A procit sem tartom kizártnak, bár nem fagy a rendszer és nem indul újra váratlanul. Esetleg egy memtest javasolt, meg a proci cache kikapcsolás, ECC check be- kikapcsolás, minimum alkatrészes (proci, mem, vga, cd, hdd) tesztelés egy "érzékenyebb" (win98) oprendszerrel.

---------------------------------------------------------------------
„Az Univerzum már elég nagy és öreg ahhoz, hogy egy fél óráig vigyázzon magára.”

Az alaplaptippnek +1.
Az érzékenyebb oprendszer már mosolygósabb :). Egy(-két-száz) áramszünet után duálbootos gépen WinXP nem indult csak kékhalál jött érte, Linux ment. A ludas a videókártya driver(!) volt, hosszas kínlódás után egy régebbi meghajtóval azóta is megy.
Mindeközben (előtte) volt már többször füstszag, télen hideg fal mellett állás (+pára stb.), memóriahiba, vga-kártyán megállt ventilátor stb. Linux alatt ehhez képest még effektek is mentek (geforce 2... :), Windows pedig el sem indult. Win98-at nem próbáltam ezen, de korábban egy agyhalott gépen az ment rendesen, és linux pánikolt. Hiába, ezek akkor is feketedobozok ha szürkék :-]

Szia.
Csak egy tanácsom van:

Vegyél egy túlfesz.védős hosszabbítót. Én már közel egy éve használon és volt pár áramszünet/ingadozás. Jól jön. Me akkor is inkább az menjen tönkre a maga 2600Ft-os árával mint a gépem. Amúgy ez egy Trust PW-3100 és 2 év gari.

Ezek az eszközök a hálózati zavarvédelem harmadik lépcsőjét alkotják, ez az egyik dolog. A másik, hogy hogy érzi magát a védőföld abban az aljzatban, amibe belé vagyon dugva a speckó elosztód? Ha gond van a zöldsárgával (védőföld) akkor ugyanis semmit sem ér... Tápegység egyébként önmagától is megdögölhet, nem csak külső zavaroktól, gondolom, más is látott már "csak úgy" megmekkent PC-s tápegységet.

Meny reklamálni az áramszolgáltatódhoz, teríteniük kell a kárt.

Az is lehet, hogy a proci cache-e ment tönkre. Annak logikus következménye a belassulás, mint amikor bios-ban kikapcsolja az ember.