DVD RAM

 ( csicsa55 | 2007. március 5., hétfő - 11:22 )

Sziasztok!

Új vagyok még. Igaz már másfél éve nézegetem ezt az oldalt, de csak mostanában jutottam el odáig, hogy regisztráljak.

2005 tavasza óta használok linuxot. Számosat kipróbáltam már. Uhuval kezdve a suse és fedorán át egészen a debianig. Most mandrivát használok és valószínű ennél is maradok. A debiannal is meg voltam elégedve, csak már régebbi a gépem a debian meg ugye I386-ra van optimalizálva, a mandriva meg I586-ra.

Olyan gondom van, hogy DVD-Ramot használok és nem k3b-vel szeretnék rá írni, hanem úgy használni, mint egy pendriveot vagy fd-t. Windows alatt tökéletesen tudtam total commanderben használni, vagy word doksit kimenteni fájl menü mentéssel. Krusaderben erre nincs lehetőség illetve Openoficeban?

Mandriva 2007-et használok.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A dvdram ugyanúgy mountolható, mint egy partició és/vagy pendrive. Nem hiszem, hogy k3b tudnál rá írni :)
üdv: pomm

Szerintem ugyanúgy tudod használni mint totalcommanderrel csak ahhoz írhatóként kell csatlakoztatni valahogy így mount /dev/hdx -rw -t udf /media/cdrom a -rw nem biztos nézz utánna a man mount-ban.

Mimimi? Valamiről lemaradtam? Igaz ezer éve command line-ról írok CD-t...
Tényleg megy ilyesmi, hogy írhatóan mountolok optikai meghajtót, és egyszerűen rátolom a dolgokat....? Gyanúsan hangzik.. És akkor enyhe voltam és nőies.

Pedig van ilyen command line-ból:)

De lemaradtál ám :) Még 2004-ben használtam, csak akkor még - az elérhető árban lévők - lassúak voltak ( értsd 600 - 700 Kb/s ), nekem mentésre kellett, csak ráuntam - a már említett - lassú mivolta miatt.
Nem tudom gyártanak-e még, de nekem megvan, müködik, 9.4 gigás lemez ( 2 oldala írható ) ext3 fájlrendszert tettem rá...
Szóval már kifutott ( vagy be sem futott ) technika...
üdv: pomm

Hali!

Ha a DVD-RAM funkciót akarod használni rajta, akkor megformázod az általad kívánt fájlrendszerre (man mkfs.vfat) és utána ugyanúgy felcsatolod, mint egy CD-t, csak épp írható módban.
Én javasolnék rá egy /media/DVD-RAM könyvtárat és ehhez speciális bejegyzést a /etc/fstab-ban, mert így nem kell vele szarakodni.

/dev/hdx* /media/DVD-RAM auto rw,noauto,user,sync 0 0

De itt az auto lehet "vfat", ha FAT32-t használsz.

Ha viszont klasszikus DVD-ként akarod használni (miért akarnád? lassú), akkor simán írhatsz rá k3b-vel, mint egy DVD-RW lemezre. De ilyenkor előbb törölni kell.

Üdv: Tamaas

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a segítséget.

Hihetetlen csak annyit kellett tennem, hogy az fstabban átírtam r-t rw-re. Tökéletes.
(Én hülye már felkészültem, lelkileg egy kernelforgatásra is.)
A gnome-ban is normálisan felmountolódik.

Okos mandriva.

üdv: Csicsa

Okos fstab :)