A Sun csatlakozik az FSF-hez

Címkék

A SUN csatlakozik az FSF céges támogatóihoz (pl. Cisco, Google etc), ami amellett szólhat, hogy a GPL-es dolgait komolyan gondolja. Bővebben itt.

Hozzászólások

Talaltam egy erdekes blog bejegyzest, egy FOSDEM-es eloadasrol. A GPL-es javarol es hasonlokrol szolhat. Meg en sem neztem meg. Egy erdekesseg:

- A Debianban levo programok 26%-at a Sun keszitette (contributed).

"Liberating Java" video

Én úgy tudom a contributed programok a közreműködők által készített programok. Olyan programokról van szó, amit a maintine team nem tartott fontosnak beemelni az alap programok közé, de mivek a közreműködők elkészítették belőle a csomagokat, így közzéteszik.
Talán lehetne pontosítani a dolgon, de azthiszem ez a lényeg.

> Én úgy tudom a contributed programok a közreműködők által készített programok. Olyan programokról van szó,
> amit a maintine team nem tartott fontosnak beemelni az alap programok közé, de mivek a közreműködők
> elkészítették belőle a csomagokat, így közzéteszik.

Ha a debian "contrib" reszeben talalhato csomagokra gondolsz, akkor nem. Lsd:
http://www.us.debian.org/doc/manuals/reference/ch-system.en.html#s-stab…

(a "contrib" reszben olyan csomagok vannak, amik maguk a DFSG felteteleit teljesitik, de fuggenek olyan csomagtol, amely nem, azaz nem tudod ugy telepiteni oket, hogy ne telepitsel non-free csomagot.)

--
abli

Azert irtam oda zarojelben angolul is mert nem talaltam ra jo magyar szot. Szerinted mi lenne a helyes szo ra?

Mellesleg az eredeti angol szoveg alapjan nem kis patchekrol vagy bugreportrol van szo:

"Did you know that 26% of the software in the Debian repository has been contributed by Sun? :-)"

A SUN uzleti strategiajara az,hogy csinal mindent ossze vissza minden hosszutavu terv nelkul.
sokaig utalta az opensource-ot. amikor megtetszett neki, akkor csinalt sajat licensz-t, amikor volt vagy 50 addig is.
most meg ugy tunik kikot a GPL-nel.
ha eleve igy kezdte volna, akkor most szerintem dupla annyi solaris felhasznalo lenne.
pl: mert pl. atportoltak volna a linux drivereket solarisra. ha mindketto GPL, akkor lehet keverni a kodot.

a SUNt is meg lehet érteni imho. az akkori GPL a v2 változat nem felelt meg nekik. a mai időkben a megváltozott jogi környezet miatt, lásd software patents elavulttá vált. az indokokat elolvashatod itt.
A végső következtetéssel egyet értek, valóban reális a valószínűsége annak, hogy a jövőben az opensolaris kernel lesz az elsődleges Gnu kernel.
egyelőre a Sun az egyetlen nagy méretű informatikai cég, amely jelentős és értékes saját kódot tesz nyílttá, gnu freesoftware elveknek megfelelő licencekkel. mindezt úgy, hogy továbbra is életben tartja az ezekre épülő kereskedelmi termékeit. a netscape, csak végső elkeseredésében nyitotta meg a navigarora forrását, nem is volt más értelmes lehetősége. a blender kódnyitása után az anyacég felhagyott a kereskedelmi forgalmazással.
a mysql gpl kódnyitása hasonlítható csak Sun mostani kódnyitásaihoz. de a mysql ab méretében meg sem közelíti a SUN microsystemst. egyébként nagyon sikeres GPL licences adatbáziskezelőjével.
ezért a Sun jelenlegi üzletpolitikáját rendkívül pozitívnak tartom az egész freesoftware világ, és különösen a gnu számára.

Portolgatnak Hurd-höz is Linux drivereket, csak ott a mikrokerneles felépítés miatt jóval több meló van vele. Solaris-nál meg akarnak csinálni egyébként is egy framework-öt, amelyhez könnyű lesz illeszteni a Linux drivereket a későbbiekben... (legalábbis így képzelik :)

Nekem nem egészen világos ez a dolog a Javával.

Tényleg GPL licensz alatt lesz a 6-os Java? És akkor ez azt fogja jelenteni, hogy a 6-os Javára írt programoknak is GPL-nek kell lenni? Mert nem értem, hogy miért nem jelenti azt, de azt se érteném, ha azt jelentené.