Is Solaris the New GNU?

Hozzászólások

Nexenta? (nemtom miért nem jön be a site-juk most)
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

talan vannak meg "technikai" akadajai, de a nem is tavoli jovo mindenkeppen az szerintem, hogy nem "linux" ot vagy barmi egyebet fogunk hasznalni, hanem GNU -t, es majd azt kerdezgetjuk, hogy okok, de milyen kernellel? :)
zsolt

hát nem tudom, most lehet megköveztek, de ne legyen a solaris GNU licences
miért is lenne? nexenta megmutatta, hogy így is lehet köré GNU környezetet építeni, linux kernel- solaris kernel közötti átpakolásokra meg ne számítsatok, BSD-k között szinte sem fordul elő kódcsere kernelszinten, pedig azok még édestestvérek is. esetleg egy-két driver amit portolnak ők is, de se linux se solaris nincs hijján belőlük, szóval azért sem lenne érdemes

másik: az ilyen betiltjuk a susét típusú licencre nincs szüksége a sun-nak , aki azért egy nagy cég és nem lelkes hackerek egy csoportja

--
status: no carrier

másik: az ilyen betiltjuk a susét típusú licencre nincs szüksége a sun-nak , aki azért egy nagy cég és nem lelkes hackerek egy csoportja

teljesen félreérted az egész ügyet. pont ez kell a SUNnak, pont ezért merült fel annak a lehetősége, hogy váltanak GPLv3ra, amikor az FSF közzétette az első draftokat.
GPLv2ről soha nem volt szó, Solaris esetében. Miért?
mert nem szerenté a Sun, ha egy külsős hasznos patchekkel látná el az OpenSolarist, ami tartósan beépülne, a kereskedelni Solaris rendszerekbe is. Majd egyszer, amikor már nélkülözhetetlenné válna, a külsős cég hatalmas licencdíjakat kezdene követelni a Suntól.
A GPLv2 ettől nem véd senkit, mert 1991ben amikor elkészült még szó sem volt software szabadalmakról.
Az FSF nem szándékozik betiltani a Suset, erre nincs is módja, soha nem állítottak ilyet. Arról volt szó, hogy a GPLv3 eleve lehetetlenné teszi majd az ilyen megállapodásokat. A Novell egyébként etikátlanul járt el, mert mások kódjával dicsekedve próbált előnyökhöz jutni ezzel a lépésével.
Példa, a Suseban nem kevés olyan kód található, ami a RedHattól származik. A copyright a Red6é, a licenc GPLv2, viszont az abban alkalmazott eljárások szabadalmaira a Microsoft tart igényt. A Novell megállapodása révén mentesül a szabadalmi perektől az MSel szemben, így etikátlan módszerekkel próbál üzleti előnyökhöz jutni.