Amarok - idegesítően ugráló hang

 ( nihilist | 2007. február 9., péntek - 10:14 )

Találkozott már valaki olyasmivel, hogy zenelejátszás közben kattog és ugrál a hang Amarok-ban?

Egy gentoo rendszerről van szó. Ha pl. mplayer-rel játszom le zenét, akkor nem találkozom a jelenséggel.

Adatok:

Amarok 1.4.4 w/ kde 3.5.5

USE="aac arts ipod kde mysql opengl real" (megj.: mysql-t nem használok zene-adatbázisnak, egyelőre sqllite megy)

Engine: xine (alsa és arts modullal is csinálja)

Alatta lévő fs: XFS (bár gondolom más is hülyülne, ha ez lenne a kínja, meg a másik gépen is vígan fut az amarok XFS-en).

Kernel: 2.6.19-gentoo-r5

A válaszokat, ötleteket előre is köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kapcsold ki az arts-ot teljesen! Fölösleges és nagy a késleltetése. 3.5.5-ös KDE-től kezdve lehet arts USE flag nélkül fordítani az egészet. A 4-esből ki is hagyták, már nem fejlesztik évek óta.

Amarokban használj xine engine-t sima ALSA-val (tud már régóta szoftveres keverést is, nincs szükség hang szerverre).

Kapcsold ki a Control Centerben a Sound Systemet (arts). És hogy legyenek rendszerhangjaid is, a System Notification-ra (bocs, de nem tudom, hogy hívják magyarul), pedig állíts be külső lejátszóprogramot ugyanitt. Én a play programot javaslom a sox csomagból, kicsi, könnyű, fürge.

(Ha most emiatt nem akarod újrafordítani az egészet, akkor is beállíthatod, csak majd vésd az eszedbe a legközelebbi alkalomra.)

Nekem nem kattogott, csak számváltáskor "lefagyott" picit.

Azt elfelejtettem írni, hogy ez már a második próbálkozás. Eredetileg arts nélkül fordult az amarok is, a kdelib is, minden. Ha van arts, ha nincs, ugyanaz a jelenség.

Áp.

Most akkor mit is, hogy is?

Nincs ötletem.

Pufferelés kicsi?

Merre lehet ennek utánajárni? Pufferelést csak arts-nál láttam eddig, de mivel nem használom ezért nem releváns. Eddig mindig ment elsőre, ezért is állok értetlenül a helyzet előtt.

Nem tudom én sem hogy alsa esetén hogyan lehet állítani a buffer memóriát, de a kattogó, szakadozott hang arra utal hogy kicsi a buffer mérete. Nálam kde 3.5.4 -ban a buffer 4kB. Az amarok is megy hiba nélkül, az artsd is fut meg az alsa is. Fene tudja mi van, de szól minden.
(Opsys:FC6)

lehet h a kde hangrendszerében kéne nagyobb pufferméretet adni

Két órás orális szex után (sajnos nem olyan formában, ahogy szerettem volna) a kdelibs, amarok és xine-lib minden lehetséges use-flag permutáció újrafordítással nikaraguai-nepáli fórumok után még mindig kevés amit tudok.

Az biztos, hogy a xine-lib hibádzik valahol, mert a többi multimédiás program is nyekereg, ha őt használom audio engine-nek. Ha simán alsára nyomom a hangot, akkor teljesen ok (pl. mplayer). Átmeneti megoldásként most helix engine alsa módban fut az amarok és így korrekt. De azért mégis rángatózik a fél arcom a felgyülemlet feszültség és értetlenség hatására.

Hosszú elkeseredett harc után megoldódott minden probléma egy kernel ápgréjddel. Most 2.6.20 megy. Csak gondoltam idehányom, ha valaki hasonlóba szaladna bele.