Hivatalosan is új vason a HUP

 ( trey | 2006. november 24., péntek - 19:42 )

Akik nyomonkövették az oldal üzemeltetési helyzetét az elmúlt hónapokban, azok tisztában lehettek azzal, hogy az év elején olyan helyzetben került a HUP, hogy szinte napi problémát okozott az oldal kiszolgálása. Ennek az oka elsősorban az volt, hogy a weboldalt kiszolgáló hardver nem bírta a megnövekedett terhelést és cserére szorult. Mivel a csere elkerülhetetlen volt, új hardver után kellett nézni.
Április 15-én egy gyűjtés indult, amelynek célja annyi pénz előteremtése volt, amely fedezte volna egy új, megfelelően méretezett kiszolgáló beszerzésének költségeit. A gyűjtéssel egyidőben elindult olyan donor(ok) felkutatása is, akik várhatóan fantáziát láttak volna az oldal támogatásában. Mivel sem a gyűjtés sikerességében, sem a támogatók felbukkanásában nem lehetett 100%-ban bízni - viszont a problémát gyorsan meg kellett oldani - párhuzamosan folyt a gyűjtés és a támogatók felkutatása. Mindez azzal az előre ismertetett feltétellel, hogy ha olyan támogató tűnne fel, amely megfelelő feltételekkel támogatná az oldalt, akkor a gyűjtést befejezzük.
A gyűjtés elindulása után meglepően sokan és sokat áldoztak arra, hogy a HUP fennmaradjon. Emellett voltak olyanok is, akik kapcsolataikat mozgósították annak érdekében, hogy az oldal támogatóra találjon.

A gyűjtés elindulása után több céggel is folytak "tárgyalások" a támogatásról. Ezek közül az egyik a Hewlett-Packard Magyarország volt, ami jelezte, hogy támogatná az oldalt olyan feltételekkel, amelyet a HUP kért. Mikor a cégen belül megszületett a döntés a támogatásról, azonnal befejeződött a "HUP vasgyűjtés" projekt.

A HP az ígéretének megfelelően pontosan hozzáférhetővé tette a felhívásban specifikált konfigurációt, amely július végén az összeszerelés és tesztelés után Budapestre került. A rendszertelepítés és tesztelés után a régi vasról megkezdődött a költözködés az új szerverre. Miután ez megtörtént, elkezdődött egy éles "tesztüzem", amelynek a célja az volt, hogy meggyőződjünk arról, hogy az új hardver üzembehelyezése és migráció valóban sikerrel járt-e. A három hónapos tesztüzem után a HP-vel együtt ma elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy hivatalosan is bejelentsük, hogy a HUP új szerveren fut, és az új szerver segítségével szolgálja ki a kéréseket.

A bejelentéssel egyidőben itt szeretnék köszönetet mondani minden olyan közreműködőnek, aki az oldalon keresztül vagy privátban megkeresett minket, az ügyet megpróbálta bármilyen módon előremozdítani. Végül, de nem utolsó sorban azoknak, akik anyagilag támogatták a projektet.

Felmerülhet az a kérdés, hogy ha van új hardver, akkor mi lesz az összegyűjtött pénzzel. Az összegyűlt pénz az FSN Alapítvány számláján marad, és alapot képez az oldal üzemeltetéséhez. A pénz - amelyből eddig 1 darab merevlemezt és 1 GB-nyi memóriát vásároltuk a HP által adományozott szerverhez - fennmaradó része az FSN Alapítvány kezelésében van, arról további információt a jogszabályoknak megfelelő módon bárki kérhet az alapitvany@fsn.hu email címen, (frissítés:) vagy hamarosan a HUP-on olvashat egy kijelölt helyen.

Remélem, hogy az új hardver az elkövetkezendő pár évben megfelelően szolgálja majd a közösséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Arról van vkinek tippje, hogy ez a vas mennyi felhasználót lenne képes kényelmesen kiszolgálni a jelenlegi rendszerrel?

engem biztos :)

32768-at

Ennyire hülyeséget kérdeztem?:-)

A kérdés az volt van-e valakinek tipje. Neki volt. :)

Attól függ. Java Mikulással, vagy Java Mikulás nélkül.

--
trey @ gépház

Egyutt. :P

A mi céges oldalaink is hasonló konfigon futnak és nagyon meg vagyunk elégedve.

Azért ez egy piros pont a HP-nek nálam.

Már amennyire ez számít. Egyenlőre Proliant 1600-as szinten vagyok.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"Azért ez egy piros pont a HP-nek nálam."

Hat ezert csinaljak! ;)

+ leírható az adóból.

a nyalokat is le lehet irni, megse azt vettek. ruhellem ha valaki egy adomany fenyet azzal bombazza, hogy leirja az adobol. na es? lehetne a kisfianak is alapitvanya edhatna neki akar 20 millas luxus autot is. nem ezt tette.

nem CSAK ezt tette :PP

A nyalókát reprezentációs költségként lehet elkönyvelni és nem korlátlanul.

"ruhellem ha valaki egy adomany fenyet azzal bombazza, hogy leirja az adobol. na es?"

Mekkora képzavar :) Szerintem nem csökken a HP érdeme csak azért, mert leírja az adójából, vagy másképpen könyveli el, vagy egyéb módon szerez hasznot belőle. Csak én nem hiszek abban, hogy pusztán azért adna valamit egy cég, hogy jobbá tegye a világot. De mint már utaltam rá, ezzel nekem semmi bajom nincs.

Megtennéd, hogy összefoglalod pár mondatban a vonatkozó jogszabályokat és elmondod, hogy egy ilyen eszközbeli támogatás nonprofit (de nem közhasznú) alapítvány esetében milyen előnyökkel jár egy cég esetében?

Ne haragudj az őszinte szóért, de kibukik belőlem: te most érrdekből jótékonykodsz, vagy azért, mert támogatni szeretnéd azt a célt, amiért az alapítvány létrejött? Mert ha én adományozok valakinek, akkor azt nem érdekből teszem.

Gondolom a HP azért szállt be, mert egyetért a HUP törekvéseivel, hogy egy magyar nyíltforrású fórum lehessen, ahol minden nyiltforrásu dologgal kapcsolatba lehet kérdezni.

Amúgy a HP meg tök jól járt, pl. ebben a topikban (meg a többi vasgyűjtésesbe) előfordult már a neve is, meg más termékének a neve is, ami emeli a HP Google-s PageRank-ját. Erről nem is beszélve: http://hup.hu/node/32298

Te bra-hoz szóltál, aki a HUP mögött álló alapítvány kuratóriumának elnöke. Azért kérdez ilyeneket, mert a támogatókat érdeklik/érdekelhetik az adókedvezmények. Nem a kedvezményért ad senki sem, de ami jár az jár, és ha valaki nem veszi el, ami neki jár, az nem felelősen gazdálkodik.

Nyilván til-nek szánta.

Ehh... igen, til-nek szántam. Sajnos néha nem tudok rendesen szálazni, nézzétek el nekem... bra: 1000000 sorry.

hrgy84: én sem érdekből adományozok, de én nem is vagyok egy cég. És mint te is írtad, a HP is jól járt :)

Amugy meg van egy olyan elmelet is, hogy minden adomanyozas erdekbol tortenik, de ebbe most ne menjunk bele :)

Szia

Varhato, hogy kozhasznu alapitvannya avanzsaltok valamikor?
pl.: ado 1%...

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

bra: nem értek hozzá, a könyvelőm intéz minden ilyesmit és ő mondta, hogy az alapítványi támogatások leírhatók. Mondjuk kb ennyire mélyedtünk bele a témába, mert egyelőre nincs mibol leirni :}

Nem az adóból, csak az adóalapból, nem az egész, csak az adózás előtti eredmény legfeljebb 20%-a, és ami a legfontosabb: mivel az FSN Alapítvány sajnos jogilag nem közhasznú, így ez rá nem érvényes. Tehát a HP egyszerűen azért segített, mert jó ügynek érezte és megtehette. Csak a pontosság kedvéért.

Hozzáteszem, hogy a HP nem is tud az alapítványról, a megbeszélések során szóba sem került... az adományozásról semmilyen igazolást nem kértek, a szavam és néhány ember (köztük HUP olvasó is, akiket nem neveznék meg addig, amíg külön nem kérik) ajánlása elég volt arra, hogy megfontolják és eldöntsék az adományozást. Így nem értem, hogy hogyan jön szóba itt bámilyen "leírom az adóból" dolog.

--
trey @ gépház

De most már tud. :D

Ave, Saabi.

:)

--
trey @ gépház

es le akarja irni az adobol? :)

nem kell neki adojogilag igazolas, hisz o gyartja, eltudja konyvelni maskepp is, elonyosebben. en is ezt tennem.

Gondolom Gabu volt az egyik :-)

A haverom cégénél a sok HP server mellett van egy DELL PE 2400 -as is. Ez utóbbi azért(mert masszív és), mert arra állnak fel, amikor a RACK szekrényben szerelnek.

Azért nem picit drága egy sámli az... :D

"Egyenlőre Proliant 1600-as szinten vagyok."

Az még Compaq :) Jó kis gépek voltak (úgy '98-ban) a maguk idején azok is. Van olyan cég a közelemben, amit még jelenleg is 1600-as Proliant-ok húznak :)

--
trey @ gépház

Ez most akkor megint egy ujabb vas a HU vasgyujtes ota vagy meg ugyanarrol beszelunk? Ha jol remlik az is HP volt...

"A három hónapos tesztüzem után a HP-vel együtt ma elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy hivatalosan is bejelentsük, hogy a HUP új szerveren fut, és az új szerver segítségével szolgálja ki a kéréseket."
______
[É.N.]

hmm.. asszem megvaltozott a cikk. :) Eloszor mintha sokkal rovidebb lett volna es a cime is mas volt (a mostani mar reszben valasz is a kerdesemre). Es ami fura, hogy egy ideig nem lehetett hozzaszolni (csak ehez, masik temahoz tudtam), vagy csak benaztam/elbambultam valamit...?

Nem... az egy masik cikk :) Aludnom kene?
Ja, es ott tovabbra sincs "hozzaszolas"...

:)
______
[É.N.]

---
további információt a jogszabályoknak megfelelő módon bárki kérhet az alapitvany@fsn.hu email címen.
---

Ezt lehet nem így kéne.
Szerintem szivesen és önzetlen adakoztak, ez meg most hogy jogszabályok szerint jár csak az elszámolás kicsit méltánytalannak tűnik. (mint mikor a telefonon kolduló gyerekbeteg alapítványoknál akartam megkérdezni, "hogy no jó, de mire költik?" - és kapja az ember, hogy törvényesen minden évben az APEH felé elszámolnak -> jelzem a privát költségeiket is - de ez már flame)

A lényeg: hogy szerintem úgy illene, hogy ahogyan használod fel a pénzt, azt egy táblázatba folyamatosan feltünteted itt az oldalon is.
Senki nem gondolja, hogy lenyúlnád, de mégis az valahogy jobb érzés, hogy nem veszett el a kalapba - és persze ez a korrekt és kérdés /jogászkodás?/ nélküli önkéntes elszámolás jó hivatkozási alapot adna egy következő gyűjtésnél is.

Szerintem....

Ja, van egy alapítvány, aztán az egyik kurátor még folyamatosan vezesse az elszámolást is publikusan. Esetleg nem akarod vele beszkenneltetni a bizonylatokat is?
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

mert ez olyan bonyolult? (nem az ország pénze ez hee ;-) )

Tudod ha buliba vagyunk és mondom elszaladok valahá, te meg mondod hozzak 1 pizzát meg valami ütcsit, de még egy cigit is, és adsz nekem erre 5000 Ft-ot, akkor ha visszaérkeztem nem azt fogom neked mondani, hogy elég volt a pénzed és itt a cigid a cólád meg a pizzád, hanem a visszajáró mellé leteszem eléd a bolti pénztárgépes cetliket is.

Pedig amikor saját részre veszek saját pénzből még talán sose tettem el nyugtát. - de neked tutiba elhoznám, anélkül, hogy kérnéd - mert szerintem ez így termszetes ;-)

"A lényeg: hogy szerintem úgy illene, hogy ahogyan használod fel a pénzt, azt egy táblázatba folyamatosan feltünteted itt az oldalon is."

Ez természetesen meg fog történni, még idén (amint az időm engedi). Viszont a táblázatba az írok, amit akarok, nem? Éppen ezért az oldalon majdan levő tájékoztatás __mellett___ neked van egy olyan lehetőséged, hogy hivatalosan is fordulhatsz egy szervezethez (alapítvány), ami neked __hivatalosan__ is elmondja, hogy mi a helyzet. Szerintem ez nem kevesebb, hanem éppen több annál, mint ha csak én kiírnék ide valamit.

--
trey @ gépház

Nem gondolom, hogy kételkednének szavadba, de én sem gondolom, hogy bármit ki mernél írni.

Mindenesetre a lényeg, hogy kiirod, és ennyi, köszi. (jelzem akkor viszont az eredeti főlapos hír van félreérthetően fogalmazva)

+téma: ha csak a hitelességhez kell az alapítvány akkor felesleges. (idővel ez megfontolandó)

"Nem gondolom, hogy kételkednének szavadba, de én sem gondolom, hogy bármit ki mernél írni."

Vannak itt irigy rosszindulatú emberek, akik magukból kiindulva nem bírnak elképzelni olyat, hogy valakik anyagi ellenszolgáltatás nélkül csinálnak valamit.

"jelzem akkor viszont az eredeti főlapos hír van félreérthetően fogalmazva"

Kérlek, hogy jelezd, hogy hol, és kijavítom.

"+téma: ha csak a hitelességhez kell az alapítvány akkor felesleges. (idővel ez megfontolandó)"

Ezt nem értem. Az alapítványi kontakt nem a hitelességhez kell, hanem ahhoz, hogy az emberek tisztában lehessenek a jogaikkal. Joguk van tudni, hogy mi lett a pénzzel, az alapítványnak pedig kötelessége (azt hiszem), hogy kérésre tájékoztasson.

--
trey @ gépház

Azt nem tudom sajna, hogy egy alapítványnak az adakozók felé hogyan és milyen részletességben kell elszámolni. (Pedig kicsit dicsekedve olyannyira nem vagyok hülye a témához, hogy egyik „közcélú adatszolgáltatási kötelezettségi” kérdésbe nem csak a megye első ilyen perét, az /ország talán 4-ik/ zavartuk le, hanem iránymutató jelleggel esetünkkel mi még be is került pl. a www.ekint.org anyagai közé is. Tehát nem vagyok teljesen járatlan adatszolgáltatási témába, mégsem tudom, hogy egy alapítványt - a kurátorokon kívül - mint adakozó is elszámoltathatok-e.
Szerintem nem, és csak maximum a társadalmi szervezeteket bejegyző bírósági iratokig, vagy a felügyeletet ellátó ügyészségig juthatok el törvényesen. Pontosan ezért is lehetnek azok a telefonos alapítványok, ahol főállású és jutalékért dolgozó hölgyek hívogatják a vállalkozókat. (nem flamot akarok, de pl. pont haverom vitt a szívalapítványnak számla nélkül bútorokat egy papírdobozból kifizetve ;-) )

Szóval hitelesen – ha ez a cél és azt gondolod lesznek akik nem hisznek neked – el tudsz úgy is számolni, hogy egy könyvvizsgáló átnézi és kiadja az igazolást és ezt is megjelenteted (bár ez kétségtelen sokba kerül) viszont én a te helyedben bejegyeztetnék egy egyesületet (nem alapítványt az macerásabb) amit ingyenesen(!) csinálnak, és – ha nagyon muszáj - az egyesületi elszámolást meg minden év végén komoly 1700 Ft-ért közjegyzővel hitelesíttetném. (ott a közjegyző akkor csak azért felel, hogy azt a 26db számlát ami év közben keletkezett azt látta, az létezik és kész) Persze ettől még lehetnek azok kamuszámlák, meg lehet azokra a számlákra többet íratni is, de ha valaki csalni akar, akkor úgysincs olyan módszer ahol kiszűröd, hogy pl. a szerverhez vásárolt egér árát ne tudják egyösszegben szerepeltetni – és aki meg már ennyire kukacos az menjen a fenébe.

Egy egyesület nyithat bankszámlát (lehet hova utalni), perben jogképes, lehet tulajdona, lehet akár rendszeres jövedelme de folytathat akár politikai tevékenységet is (nem vicc: mondjuk pl. szabadszoftver témába jelölhet is akár még országgyűlési képviselőt is - kell 20ezer szavazat 1 képviselőhöz akkor amikor itt van 10ezer tag ;-) ) viszont az egyesületi forma számos alapítványokra vonatkozó megszorítástól mentes. (egy hup sörözés és 10 lapító tag, cca ennyi és saját lábon vagy)

A főlapos cikkben meg csak annyi szerintem, hogy számomra nem derült ki, hogy itt is lesz egy táblázat, és csak a kukacosak írjanak fsn-nek. (most kicsit olyan a fogalmazás, hogy passzolod a kérdést ezzel ne is zaklassanak mert van jogi út) ami persze érthető hisz én sem szeretném ha ilyenekkel zaklatnának, csak itt az az érdekes, hogy ezeket a pénzeket neked, a te felhívásodra, a te munkádat elismerendő, azt támogatandó adták és elvileg neked a hup-ra. (tehát megszelídítetted, felelőssé lettél, nem bújhatsz ki – ez vele jár )

"A főlapos cikkben meg csak annyi szerintem, hogy számomra nem derült ki, hogy itt is lesz egy táblázat

Nem tudom, hogy új vagy-e errefele? Többször is említettem már, hogy lesz az oldalon elszámolás. Nem éreztem szükségességét még egyszer leírni. De ha megnyugtat, akkor beleveszem a cikkben, hogy lesz táblázat. :)

", és csak a kukacosak írjanak fsn-nek. (most kicsit olyan a fogalmazás, hogy passzolod a kérdést ezzel ne is zaklassanak mert van jogi út)"

Szerintem te itt valamit keversz. Milyen jogi útról van szó? Fogsz egy email klienst (vagy kattintasz a fenti linkre), és beleírod ezt:

"T. FSN Alapítvány!

Kérem téjékoztassanak arról, hogy mennyi pénzt folyt be a "HUP vasgyűjtés" projektből, mennyi került ebből felhasználásra, és mennyi jelenleg az egyenleg. Üdvözlettel: XY"

Ennyi az egész. Hol itt a jogi út?

--
trey @ gépház

"Ennyi az egész. Hol itt a jogi út?"

Lehet, hogy a /jogi_ut mappában tartja a thunderbirdét?!? ;)

Ehh :)

--
trey @ gépház

trey: alapitvanynak nem kotelessege elkolteni apenzt, mert ha pozitiv az evvegi merlege, akkor mar nyereseges tevekenysdegnek minosul es jogot vesztenek az alapitvanyi formara?

(csak kerdezem)

lamerként szólnék most: szerintem a szaldó és a profit/non-profit nem egy és ugyanaz ...

igazad van, lehet ez kavart be az emlekeimbe.

Ebben az évben (sőt, mióta létezünk :) egy fillér adóköteles bevételünk nem volt. Támogatásokat kaptunk, amit ha jól emlékszem a bevallásban még csak fel sem kell tüntetni.