HUP Readers' Choice 2006 - Kedvenc magyar projekt

 ( trey | 2006. november 21., kedd - 9:36 )
frugalware
6% (65 szavazat)
fuse
8% (86 szavazat)
gnome magyarítás
3% (28 szavazat)
gprs easyconnect
4% (36 szavazat)
hunspell, huhyphn, szószablya, magyarispell
8% (82 szavazat)
ntfs-3g
11% (112 szavazat)
theopencd
1% (10 szavazat)
mozilla, firefox, thunderbird, calendar, enigmail magyarítás
7% (67 szavazat)
mplayer
38% (384 szavazat)
openoffice.org magyarítás
15% (153 szavazat)
Összes szavazat: 1023

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fenébe, már megint nem lett ide beszavazva a PaX, pedig az is magyar projekt...

tényleg :(

Nekem is most jutott eszembe, ahogy neztem, hogy mibol lehet valogatni

azt hittem uhu-t is lehet majd itt valasztani. hmmmm.

Igen, az is ide illene elég logikus lenne...

meglep, hogy van benne distro es csak egy a 3 magyar kozul.

3?!
*BlackPanther
*Frugalware
*Sulix
*UHU
már eddig 4, és nem tartom kizártnak, hogy van több is...

(Nem tudom, olvassa-e még valaki ezt a topicot.)

Nos a Sulix-al az a gond, hogy régóta nem fejlesztik, így valamennyire felejthető project. A DW szerint 2004.12.15 dátummal jelent meg a 2.0 verzió, és a hivatalos honlap is ezt mondja a legfrissebnek. Ez azért elég szomorú és így nem is érdemes a 2006-os év magyar project-ei közé javasolni. A blackPanther-hez sem nyúltak másfél éve. Az UHU-t egyébként én is hiányolom (sajnos ez a disztro sem a dinamikusságáról híres, lásd az egy évnyi szünetet).

Ezeket az infókat a hivatalos honlapokról (lásd sulix.hu, uhulinux.hu, blackpanther.hu) és a Distrowatch oldaláról ollóztam össze. Sajnálattal tapasztaltam azt a tényt, hogy csupán csak a Frugalware fejleszt tényleges gőzerővel. Mintha csak számukra lennének fontosak a magyar fejlesztésű disztrók. Vagy pedig csak ők foglalkoznak a naprakész információ ellátással.

Persze ezek csak feltételezések a részemről (legalábbis a hírekből ennyit tudtam csak leszűrni). Ezt az alkalmat szeretném megragadni az Ubuntu fordító csapatának megdícsérésére. Az ő munkájukat elég sokan tapasztalhatták meg a gyakorlatban (lásd 2006 kedvenc disztro-ja (gondolom többnyire magyarul használjuk :), Ubuntu konferencia, HUP-os topic-k...). Az ilyen project-k (pl Ubuntu, SuSE fordítás) mutatják meg, hogy nem kizárólag a magyar fejlesztésű linuxokra vagyunk kényszerítve :)))

______________________

Karay, a disznó...

Megint jól meglőttetek. fuse nélkül nem lenne ntfs-3g, de számomra fontos a mozilla és az ooo magyarosítás is. Melyikre is szavazzak? :)

Igen, minden évben elhangzik, hogy jó lenne többmindenre is szavazni.
Itt is akadna bőven, amire még adnék voksot szívesen.

Igen, de attol teljesen attekinthetetlen lenne a szavazas. Mivel van egy elokeszito kor, az osszes lehetoseg kozul elso helyezett jo esellyel igy is benne van a listaban. Megkockaztatom, hogy mindharom dobogos bekerul a 10 lehetoseg koze.

Mivel nincs UHU (pedig ha mar Frugalware, az is illett volna, es lattam is szavazatoknal), ezert Mozilla/Firefox/...

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

detto, csak "gnome magyarítás" < de hülyén hangzik... :)

--
//:wladek's world

Főleg, hogy nem magyarítások, hanem fordítások.

Abszolute OFF a megközelítésed, mert a fordítás és a magyarítás részben két különböző dolog.
Az előbbihez nem feltétlenül párosul a magyar specifikus informatikai nyelvezet logikája stb.-je. Az igaz, hogy egy profi fordító egyben magyarító is, de ez nem lehet igaz minden szakterületre.

Isten ments, hogy ebbol a project leaderek barmi kovetkeztetest levonjanak. Igen rossz lenne, ha ez alapjan itelne pl. a TheOpenCD team, vagy a GPRS EasyConnect csapata. Csak mert kevesebb szavazat jott, ettol meg a projektre igeny van! Ezt mar tavaly is leirtam, hogy legszivesebben mindet dobogoskent jelolnem -- de nem lehet.

Nincs is baj a szavazatok számával. A felhasználói kör ezt a választást erősen befolyásolja.: Az MPlayer még 5 év múlva is tarolni fog itt, ebben a szavazásban.

Holott valoszinuleg a magyar ffoxot sokszorta tobben hasznaljak mint az mplayat.

Jah, csak arról keveseknek jut eszébe, hogy munka van mögötte.

Tavaly nem volt benne az MPlayer, és kiegyenlítettebb is volt a mezőny. Nem tudom, idén miért került be, vagyis tudom: valaki beszavazta. Igazából azt nem tudom, hogy 2006-os év folyamán történt-e valami nagy durranás az MPlayer háza táján, ami ráadásul magyar vonatkozású lenne. Komolyan kérdezem és jó szándékkal.

az enyém a Debian magyarítás :-)

Magyar aspell projekt? Valaki?

Xubuntu kézikönyv fordítás miért nincs? :P

--
TheReplaced - С Кем Ты?

No ez erdekes szavazas lett a reszemrol. Mivel az MPlayert nemtartom mar igazi magyar projektnek igy erre nem szavazok. A fennmarado lehetosegek kozul tobbet is hasznalok, de az idei ev legnagyobb durranasa szerintem ezek kozul az ntfs-3g. Igy o viszi a szavazatomat.

---
Apple iMac 20" CTO / Core Duo 2GHz

Ennél a kategóriánál szerintem illik megindokolni a szavazatot, így megteszem én is.
Két szempont játszott nálam:
1. Használom-e egyáltalán az adott projekt termékét.
2. Az utóbbi 1 évben alkottak-e olyan újdonságot, ami miatt megérdemelnék a szavazatot.

1. szempont miatt kiesett a Frugalware (több mint 1 éve nem használom), a GPRS Easy Connect (na ezt meg akkor használtabb, amikor Vodafone-nál viszonylag olcsón lehetett korlátlanul netezni mobillal, ez se most volt), a TheOpenCD (sose használtam, TODO-ba felírom, hogy meg kéne lesni) és MPlayer (min. 2 éve ezt se használom már, totem-re voksoltam, ahol kellett).

2. Fejet hajtok azon kevés fordító munkája előtt, akik a GNOME, a Mozilla és az OpenOffice.org fordítását verzióról verzióra frissítik, javítgatják, de ezen projekteken belül az utóbbi 1 évben nem használtam új alkalmazást (ugye ez jelentené az újdonságot, értsd pl. mondjuk beagle egy ilyen újabb alkalmazás, aminek 0-ról kellett elkészíteni a fordítását, na ilyen új progit nem használok). Tehát emiatt kiestek nálam ezek is. Megjegyzem eddig ezek közül szavaztam valamelyikre. Ha jól emlékszem minden évben másra.

Hunspell, Huhyphn, Szószablya, Magyarispell: Az elsőt és az utolsót használom. Nem lehet elégszer megköszönni Németh Laci + az évek során a szótárt bővítgető közreműködők munkáját.
Talán az elmúlt évben volt, hogy OpenOffice.org-ba bekerült a Hunspell és hogy lett végre egy UTF-8-as kódolású magyar szótárfájl is. Közel voltam, hogy erre voksoljak.

FUSE: Ez ugye nem új projekt. Már 2005-ben bekerült a hivatalos kernelbe. Igazából ntfs-3g-ig nem használtam.
Ennek ellenére főhajtás jár Szeredi Miklósnak is.

ntfs-3g: Idén nyáron landolt az ntfs levlistán Szakacsits Szabolcs levele a végtelenszer írható, Linux alatti, FUSE-t használó NTFS fs-ről, azaz az ntfs-3g-ről. Szept. óta, 3 hónapja használom és faszán működik, gondom nem volt vele azóta se. Jó ideje kellett már egy írható NTFS támogatás Linuxhoz.
Nálam magyar vonatkozást nem számítva is, ez lenne az év projektje/újdonsága. Az meg külön öröm, hogy magyar a projekt fő fejlesztője, aki mellesleg szerintem nagyon segítőkészen válaszolt a felmerülő ntfs-3g-s kérdéseimre, amikor ilyen e-mailekkel zargattam. :)

Tehát ezek miatt az ntfs-3g kapta a szavazatomat.
Várom, hogy jövőre lesz-e ilyen meglepetés magyar részről mint idén az ntfs-3g. :)

Esetleg be lehetne venni a lehetőségek közé a GoboLinux magyarítási projectet, amiről gondolom tudjátok, hol folyik? Szeretnék ugyanis arra szavazni...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

ehhh, ezzel kicsit elkéstél... majd jövőre...

>> tudjátok, hol folyik?
remélhetőleg nem ott, ahol a méltán népszerű gobo-fórum "How can make a user the Gobo for hungarian?", "Install the Gobo and programs.", "Other Gobo's themas." szállóigéi megszülettek

Szemét állat, mindig olyan cuccokhoz irányítasz, amiket meglátva kiesek a zöld fotelből.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.