Hangkártya beállítás

Fórumok

Üdv.

A SuSE 10.0-t feltettem és nem mondom, hogy minden elsőre működött (pl. a nyomtató nem), de a hangkártya megfelelő volt.
Aztán telt-múlt az idő és tegnap arra lettem figyelmes, hogy nagyon halkan játsza le az mp3 fájlt a konzolon az mpg321. Mivel nem volt GUI elindítva, lévén, hogy 3-as futási szinten voltam, ezért nem nézhettem meg a panelen a hangerő beállítást.
Az alsamixerről meg valahogy elfeledkeztem... Ezért "reflexből" tettem egy rossz "mozdulatot" és elindítottam az alsaconf-ot.
Lett is hang a következő reboot-ig. Aztán gondoltam egyet és elindítottam a Yast-ot (hamár az alsaconf nem tudta fixen beállítani) és eleinte bár két hangkártya sor is volt itt, de végül sikerült mindkettőt törölni és beállítani azt az 1-et ami van.
Igen. Volt hang. Merthogy az első újraindítás után már csak hibaüzenet volt és a panelen lévő kis hangszóró ikonon is egy kis piros "x" van.
A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy a Yast-ot elindítva, a hangkártyánál azt olvasom:
Beállítva snd0-ként stb. (vagy hasonló üzenet) tehát minden O.K. csak éppen nincs hang.
Benéztem az /etc/modprobe.d alatti sound fájlba is és látszólag rendben, majd az /etc/sysconfig sound fájlba is és az is jó.

Ilyenkor mi van? Mi a teendő, hogy hang is legyen, bár be van állítva.
Köszi előre is ha valaki tud segíteni.

Hozzászólások

Első felindulásból törölném a hangkártyát, majd újra felismertetném, és beállítanám.

" Szerző: Macskajancsi
Dátum: v, 2006-06-25 10:40

Első felindulásból törölném a hangkártyát, majd újra felismertetném, és beállítanám."

:-)

Köszi a tippet.
Bizony eléggé pontatlanul fogalmaztam a Téma megnyitásakor, ugyanis:
csak háromszor tettem meg azt amit javasoltál.

És itt kérem azokat akik olvassák a problémát, hogy az olyan tippeket inkább ne írják meg, hogy "Telepítsd újra a rendszert" "Használj inkább más Linuxot, mert nekem az XXXX Linux bevált", vagy "Miért nem tetted fel a SuSE 10.1-et az jobb" stb. stb.

Tehát ha valaki működő megoldást tud, az ne kíméljen :)

Üdv.

Tehát köszi a segítséget mindenkinek :)

Meglett a megoldás is:

a /var/lib/hardware/udi/org/freedesktop/hal/devices/ alatt van egy fájl ami a hangkártya adatait tartalmazza (nagyjából).
Ezt ha kitörlöd, akkor a bootolásnál a rendszer (hwinfo) létrehozza újból és utánna már csak a Yast-ot elindítva törölni kell a meglévő hangkártya sorát és újból beállítani snd0-ként.

Ennyi. És működik.
Reboot után is :-)

______________________________________________________________________
Végül is ez a probléma egy "ARCteszt"-nek jó volt. Lévén van(nak) itt aki(k) szidni tudja(ják) a Linuxot (mert pl. a makkos rendszert használja), de segíteni nem tud...
Még jó, hogy van olyan is aki nem akkora ARC és mégis tudott segíteni :-))