Pere László: Linux felhasználói ismeretek I.

 ( trey | 2003. január 15., szerda - 22:43 )

"A számítástechnikáról - különösen a számítógépprogramokról - szóló irodalomban elterjedt szokás kiemelni a tárgyalt rendszer jó tulajdonságait. Néhány szerző odáig megy, hogy egyenesen isteníti az általa bemutatott rendszert, annak csak jó tulajdonságait emelve ki. Ezt a hibát szeretnénk mindeképpen elkerülni.
Másrészről femerül egy másik szempont is, nevezetesen az, hogy miért írna valaki könyvet egy olyan rendszerről, amelyet nem tud tiszta szívvel ajánlani felebarátainak. Hiteltelenné válik a könyv, amelyben nincs lelkesedés, amelyből hiányzik a hit, melyből nem érezzük azt, hogy az alkotó hisz abban amit ír."

Cím: Linux felhasználói ismeretek I.
Szerző: Pere László
Kiadó: Kiskapu
ISBN: 963-9301 37 x

A Linux felhasználói ismeretek I. című könyv kb. 250 oldal hasznos információt ad az olvasóknak. A könyv - a címéhez hűen - a Linux operációs rendszert használó (vagy a későbbiekben használni fogó) felhasználókat célozza meg. Ez nem egy üzemeltetői kézikönyv, nem száll alá a Linux működésének mélyebb bugyraiba, de elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy a kezdőket el nem riasztva, a helyes út felé terelje. Nézzük mit tartogat a kötet az olvasóknak:

 • 1. fejezet
   Bevezető
   Szinte minden Linux témájú könyv a történeti visszatekintéssel kezd. Miért pont ez lenne kivétel? Megtudhatjuk röviden, hogy hogyan született meg a Unix operációs rendszer, hogyan vészelte át az AT&T ellen folyó tröszt-ellenes pert, hogy volt egy fiatal lázadó, akit Richard M. Stallman-nak hívnak, és akit RMS-ként ismerünk, és nélküle az egész valószínűleg sehol sem lenne. Megtudjuk ki is Linus Torvalds, aki nélkül a Linux nem születhetett volna meg, és egy kis magyarázatot, hogy miért is kell nekünk Linuxot használni?

 • 2. fejezet
   A könyv használata
   A fejezet a könyv olvasásához nyújt segítséget. Jelölések, információforrások, és természetesen nem maradhat el a magyar linuxos oldalak felsorolása sem.

 • 3. fejezet
   Be- és kikapcsolás
   Mint ahogy a cím is mutatja, ez a fejezet a számítógép bekapcsolásától a bejelentkezésen és a konzol alapvető kezelésén át a kijelentkezés és a számítógép kikapcsolásáig vezeti végig az olvasót. Kitér a lilo használatára, a felhasználó azonosításra, a konzolon és az X felületen használható billentyűkombinációkra.

 • 4. fejezet
   Könyvtárbejegyzések
   Állomány és könyvtár kezelés, dzsókerkarakterek használata, az elérési út (path) és egyéb alapfogalmak kerülnek tárgyalásra a negyedik fejezetben. Itt kerülnek ismeretésre a linux rendszerekben használt jogok, és file típusok.

 • 5. fejezet
   A héj használata
   A héj (shell) használatának ismerteése, használatát megkönnyítő tippek, trükkök, a prompt, parancsbevitelt könnyítő eszközök, a parancsok felépítése, szabványos ki- és bementek, csővezetékek (pipes) használata alapszinten.

 • 6. fejezet
   Állománykezelő parancsok
   Könyvtárszerkezet, aktuális (munka) könyvtár, könyvtárak létrehozása és törlése, állománykezelés, állományok létrehozása és törlése, másolása, jogok és tulajdonosok változtatása, linkek (szimbólikus és hard linkek) létrehozása. A tar és gzip használata. A compress, arj, zip, lha és rar állományok kezelése. Alapvető parancsok (mount, pwd, df, fuser, stb.) használatának ismertetése, filerendszer (ext2) létrehozása.

 • 7. fejezet
   Reguláris kifejezések
   A Unix rendszerek használatát nagy mértékben megkönnyítő metanyelv, a reguláris kifejezések (regular expression) alkalmazását mutatja be a hetedik fejezet.


 • 8. fejezet
   Szűrők
   "A szűrők olyan programok, amelyek a bemenetükön érkező adatokon valamilyen automatikus átalakítást végeznek." - ezekről a programokról szól a nyolcadik fejezet.


 • 9. fejezet
   Feladatvezérlés
   Programok indítása, folyamatok, azok azonosítói, ps, pstree, top, strace programok ismertése.


 • 10. fejezet
   Kapcsolattartás
   Kapcsolattartás a Linux rendszeren belül, a who, finger, write, talk programok használata.


 • 11. fejezet
   Szövegszerkesztés
   Az elkerülhetetlen, minden kezdő rémálma a...vi ;-). A vi indítása, és a legfontosabb és egyben a legnehezebb (a vi titka): a vi-ből való kilépés, a vi részletes ismertetése. A másik tábor editora az mcedit ;-). Használat, beállítás, stb.


 • 12. fejezet
   Hélyprogramozás
   Kicsit kezd meredekebb lenni a dolog, de nem kell megijedni. Ez a fejezet a shell szkriptelésről szól. Változók, paraméterek fogadása, határolójelek, if - then - case, for - while - until szerkezetek, bash függvények, rekurzív függvények.


 • 13. fejezet
   A BASH testreszabása
   Egy egészen rövid fejezet, amely arról szól, hogy hogyan tegyük otthonosabbá a parancshéjunkat. Ékezetes betűk beállítása a konzolon.


 • 14. fejezet
   Számítógép-hálózatok
   Az elmaradhatatlan TCP/IP protokoll ismertetése, számítógépek azonosítása, dns használata, nslookup, ping, finger, telnet, ssh. Levelezés beizzítása, először csak fapadosan a mail program használatával, később rátérve a pine részletes ismertetésére. Az ftp használata, ftp használata időzítve, az scp, hírcsoportok, a világháló használata. A Netscape böngésző alapos ismertetése.


 • 15. fejezet
   Az X Window
   Azt hiszem ezt nem kell ragozni. A grafikus felület kezelése. A Qvwm, az Fvwm, afterstep ablakkezelők bemutatása.


 • 16. fejezet
   Kiadványszerkesztés
   A Latex program használata, parancsok, A Latex-file alapszerkezete, dokumentum formázás, magyar elválasztás, matematikai mód használata, táblázatok készítése, képek beillesztése, stb.ÖsszefoglalóPozitívumok:

A könyv szerzője világosan fogalmaz, érthető stílusban adja elő mondandóját. A könyv könnyen emészthető, nem rettenti el a kezdőket sem a Linux rendszerrel való ismerkedéstől. A könyvet igazából kezdőknek ajánlanám. Olyan alapot ad, amire lehet a későbbiekben építeni.Negatívumok:

Ami nem jött be. A könyv néhány helyen kicsit régi információkat tartalmaz. Vannak persze olyan infók, amik nem évülnek el (és ez jellemzi a könyv 95%-át), de néhol ez zavaró volt.Tízes skálán egy 7-est adnék a könyvnek.Az első kötet megjelenése óta már kapható a sorozat második része. A Linux felhasználói ismeretek II. az adatkezelésről szól. Bc, awk, PostgreSQL, MySQL....
Az értékeléshez használt kötetet a Kiskapu kiadó bocsátotta rendelkezésre. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csatlakozom az elöttem szólóhoz,
illetve hozzátenném, hogy a már tavaly nyáron majdnem kész
Linux Rendszergazdai ismeretek I. -ről csak jó véleményem van.
Linux Rendszergazdai ismeretek II. -ben
pedig hálózati ismeretekről lessz szó.