Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni? Jogi kérdés.

 ( PcZolee | 2006. április 12., szerda - 15:12 )

Történt velem egy olyan incidens, hogy 2005-ben odaajándékoztam a vodafone előfizetői kártyám egy srácnak, meg volt beszélve minden, meg is próbáltuk átírni, de a vodánál nem akarták átírni, mert faterom nevén volt, hiába volt közjegyzői meghatalmazásom, faterom meg korházban volt, szóval ő nem tudta intézni (persze az hozzátartozik, hogy én vidéki vagyok a dolog pedig pesten zajlott)! Ezért azt csináltuk, hogy írtunk rólla egy papírt tanúkkal mindennel, hogy odaadtam a kártyát a hozzátartozó információkkal (pin, puk, biztonsági kód), és mihamarabb megpróbáljuk átírni! Azóta eltelt majdnem egy év, én többször is szóltam a srácnak, hogy megyünk pestre, tudunk-e találkozni átírni, de neki nem volt jó, hiába mondtam neki, hogy jöjjön ő le vidékre, kifizetem az utat, nem ért rá! Eddig nem is volt sürgős a dolog, mert fizetett rendesen (mindig bement a vodához, és személyesen fizette be a számlát), de az idén nem fizetett még, nekem pedig jönnek ki a számlák, a felszólítások, fenyegetések a vodafone-tól! Beszéltem vele, azt mondta fizet, de még nem tette!

Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni? Sok időm nincs lépni, mert még a végén a voda ide küldi a végrehajtókat!

Remélem fizetni fog a srác záros határidőn belül, de jobb mindenre felkészülni!

Köszönöm a segítő hozzászólásokat, és hogy végigolvassátok!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

letiltatni?

Na igen, de attól még a számla nem lesz kifizetve!

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Az biztos, de legalább nem halmozódik tovább, ha meg türelmesen vársz öszzetelefonál neked az ember egy jó nagy összeget. Kezdésnek mindenképp letiltatni érdemes.
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

gyerek kezinek eltörését felemlegetni? ;)
egyebként meg azt a szerződést lobogtatni a vodkafon felé, h uraim előfizető+lakcím változás volt, tessék oda könyörögni.

A Szolgaltatasi szerzodes, mint minden szerzodes ket (vagy tobb) fel kozos akaratanak kinyilvanitasa, hogy pongyolan fogalmazzak, es altalaban az egyoldalu modositas lehetoseget vagy alapbol kizarja, vagy csak a benne megadott modon/esetben/fel szamara teszi lehetove.

Attol, hogy szerencsetlenke, mint egyik szerzodo fel (akinek egyoldalu szerzodesmodositasra a szerzodes tutira nem ad lehetoseget) lobogtat barmilyen papirt, attol meg a szolgaltatoval kotott szerzodese el es virul, valtozatlan tartalommal... (Eddig sima Ptk.)

Amit tehet, hogy fizet a szolgaltatonak, es azt kovetoen felfuggesztest vagy letiltast ker (A sorrendre csak tippelek, nem neztem Vodafone A'SzF-et.).

A behajtas pedig vagy polg.per, vagy valamilyen meggyozeses modszer, mindenkepp a jogszeru keretek kozott maradva.

Térdkalácsának viperával való illetését tudnám ajánlani. Igaz, hogy max. kétszer tudod ily módon figyelmeztetni a helyes viselkedésre, de ha hagysz az első után időt neki, hogy végiggondolhassa, vajon a kocogás örömei mellett a sétáét is el kívánja-e veszíteni, nagy valószínűséggel elég lesz az első is.
Szokás ilyenkor üzengetni neki, hogy tartsa csak meg a pénzt, kell majd az az ortopédsebészre, de ez fölösleges színpadiasság, ha figyelmezteted, még eltűnik a végén, aztán lehet keresgetni.

1.: Letiltani
2.: Legyen ez jó lecke
3.: nagyokat nyelve számlát kifizetni
4.: Ember a mi világban ilyet, hogy lehet csinálni????

..............................
"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

1-3.: Kb én is ezt tenném.
4.: Bármennyire hihetetlen, vannak még emberek, akik megbíznak másokban. Én is ilyen vagyok, azzal együtt, hogy tudom, mekkora marhaság, mert nekem is elég sokba került már eddig is.

ELKÉSTÉL! A legelső felszólításnál le kellett volna tiltanod. Aztán ha nem jelentkezik rövid időn belül (pl. egy hét), hogy elintézzétek az átírást, akkor meg bemenni a vodához és felbontani a szerződést.
Ezzel szerintem egy havi telefonálási költségét fizetted volna csak ki.

Én is azt mondom hogy ez az eset jó volt tanulópénznek. Ha tovább húzod a dolgot, akkor még több rakódik rá. Erre szokták azt mondani az ügyvédek hogy polgári peres eljárásban követelheti vissza az elveszett suskát, ami talán évek múlva térül csak meg.
Erről jut eszembe... Született az üzletről írásos megállapodás? Mert ezzel meg lehetne nyerni a pert.

ELaci

Szal itt a helyzet jogilag kb az, hogy a vodafone fele te tartod a hatad tehat neked kell fizetned, a sracot pedig polgari peres eljaras kereteben probalod ravenni arra, hogy fizesse meg a koltsegeket amit csinalt a te nevedben.
Felfuggeszteni nem lehet az elofizetest ? Akkor elvileg te kinyilvanitod a joszandekodat a srac fele, amivel esetleg elkerulod azt, hogy bemutasson es ne fizessen ki semmit, es amikor kifizette a fennallo tartozast, akkor megy tovabb a telefon. Viszont innentol nem ketyeg a zseton a terhedre.
A szerzodesben mi allt egeszen pontosan ?

Egyebkent ha cirkusz van, akkor mindenkepp fizesd ki a vodafone fele a tartozasodat mert azok terhelik mindenfele ktg-el az alap tartozast, es soha nem lehetsz biztos abban, hogy egy simanak latszo ugyet meg fogsz nyerni. Meg fizeteskeptelensegre is kell gondolni, hiaba iteli meg a birosag az osszeg kifizeteset a masik feltol, akkor is johetnek egyeb bakik.
A polgari peres eljaras kereten belul termeszetesen kerheted es szoktak is kerni a koltsegek fizeteset a tartozason felul, beleertve azt, amit a vodafone kovetel rajtad extra koltsegkent, az ugyveded dijat, perkoltseget. - a peres eljaras meginditasa is illetekkoteles -

Tudom javasolni:
1.) a ártya felfüggesztése azonnali határidővel ott a szemed előtt
2.) néhány megfelelő eszközzel felszerszámozott jóakaró, hogy ugyan már fizesse ki
3.) Ha nem akaródzikneki kifizetni, akkor örömmel segíteni neki földönfutás állapotába tenni és kifizetni a számlát.
Ezeket azért írom, mert ennél komolyabban megtaláltam és kb 2 évembe került, amíg a probléma megoldás elkezdődött (igaz, azóta nem röhög rajtam).
A többit nagyon szívesen elmesélem személyesen.
De tudok egy jó ügyvédet, ha kell.

Köszi mindenkinek a hozzászólást, és a segítséget! Papírom természetesen van mindenről, nagyvonalakban az áll benne, hogy adott napon odaadtam neki a kártyát faterom megbízásából (mindenkinek a pontos adata, és két tanu aláírása), és hogy minnél hamarabb megoldjuk az átírást, meg persze, hogy attól a naptól minden költség őt terheli! Azt hiszem én is, ez jó kis lecke volt, de azért még reménykedem benne, hogy kifizeti. Hát igen, megbíztam benne, de azt nem gondoltam, hogy eddig elfog húzódni a dolog, ez hiba volt! Mikor az első számla megjött beszéltem vele, hogy mi van, akkor azt mondta külföldön van, de ha hazajött azonnal fizeti, azóta nem tette! Igen le kelett volna tiltanom, mostmár mindegy, holnap letilatotm, ha nem fizet, ma beszéltem vele, azt mondta, holnap felhív, és fizet! Remélem...

Azért ha leírja más is, hogy járt, és hogy oldotta meg, azt szívesen veszem, legalább tanul az ember belőle!

Ja, a vipera és a pár haverral való fenyegetés jó ötlet, de ezzel még várnék kicsit!

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Abban a "szerződésben" benne van, hogy ki viseli
a kártyával kapcsolatos terheket és egyéb felelősséget?
Legalább a számlázási cimet átirattátok?

Szabály!
Telefon sim kártyától legfeljebb a kalapács és más zúzó szerszám
segitségével szabadulunk meg!
Aztán a szolgáltatónak bejentjük, hogy elveszett és letiltva kikapcsolva vége minden cécónak.
(megkönnyebbült sóhaj)
Ez nagyon komoly dolog!
Hatalmas károkat lehet vele okozni, amit max pperes úton
talán tudsz perelni, de az sem 100% hogy valaha látod a lóvét.
Még örülhetsz is, hogy nem bűncselekményhez használták
és emiatt basztatnak!
Mert akkor aztán......!

Szögezzük le az ügy első és legfontosabb tanúsága, hogy épeszű ember messzire elkerüli a Vodafone-t. Mert ha képesek lennének olyan "rugalmasan" kezelni bármit, mint a konkurencia akkor nem kerülsz ebbe a helyzetbe. Tehát ez volt az első hiba!!!
Én három hónapja szívok egy számelhordozással (cégről>magán>magán elhord), pontosan ugyanazt a problémát mindkét konkurencia 1 azaz egy óra leforgása alatt (utazást és várakozást beleszámítva) megoldotta.
Hogy az embered visszaélt a helyzettel az a második probléma. Amúgy a felfüggesztésre/felmondásra szavazok én is. A vipera jól hangzik (az oviban menő is), de nem életszerű. (Vazze ez itt nem a telefonnepper vagy a taxis fórum)
Nekem egy nagy értékű (~150e) autó elhúzodó átírását sikerült azzal megoldanom, hogy kivonattam a forgalomból, lehetett addig bármilyen papírt írni, mindig "közbejött valami".

A Vodafone rugalmatlanságával kapcsolatban tett megjegyzéseddel teljes mértékben egyet tudok érteni. Nekünk egy céges előfizetés lemondásakor azt találta ki az ügyfélszolgálat, hogy csak az ügyvezető személyesen intézheti el a dolgot. (!) Hiába volt nálam egy kifejezetten a szerződés felmondására vonatkozó írásos meghatalmazás az ügyvezetőtől, aláírási címpéldánnyal együtt. Az nekik nem felelt meg, pedig szerződés megkötésekor még érdekes módon elég volt egy írásos megbízás.

Na igen! A poén az, hogy hiába mondtam nekik (miután a szegediekkel személyesen megbeszéltem), hogy azt mondták, egy közjegyzői megbízással menni fog a dolog, a kiscsaj azt mondta nem, és még fel sem hívott volna vmi fejest a dologban!

Szar kizsákmányoló cég! Pedig nem értem, nem mindegy neki, hogy tőlem kapja a pénzt vagy mástól??? A lényeg az, hogy fizessenek! Nem?!

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

-ha már a pénzem és személyi felelősségem egyaránt ezen a helyzeten múlna, meg ezen felül még hülyének is nézne az a f@sz, akkor lehet hogy megpróbálnék úgy ráhatni, hogy ne lássa senki és nyolc napon belül gyógyuljon. huhh, na ez milyen megoldás? látod milyen bunkó vagyok? de komolyan gondolom.

-egyébként tudni kéne milyen papírt írtatok alá, meg volt-e kötve benne a kártya használatából eredő költségek fedezése, a f@sz által felvállalva. Meg volt-e kötve benne az, hogy a kártyáért minden tekintetben a f@sz felel, csak úgy, mint az arról indított hívásokért. Mindezt azért, mert ha mondjuk csinál egy bombariadót (arról a számról amit adtál neki) mondjuk aktuálisan, valamelyik őrzött politikusnál, akkor kérdés nélkül hozzád fognak menni a nyomozók, és majd magyarázkodhatsz a rendőrörsön az ide vonatkozó 72 órán keresztül.

-azért gondolom tanultál az esetből.

Ja, az első gondolatod már az én fejembe is megfordult, de egyenlőre nem hiszem, hogy az lenne a legcélravezetőbb!

A papírra ráírtuk a kártya össze adatát, és hogy attól a naptól kezdve minden a krártyával kapcsolatos dolog őt terheli!

Igazatok van, naív, és túl jóindulatú voltam! Igen, tanultam belőle...

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Naív gondolat, de a voda jogászával egy személyes megbeszélés és részletes beszámolás az esetről? Hátha tud okosat mondani és hátha nem olyan szemellenzős, mint a pultoslányok...

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Hát nem tudom, a cég és egyéb alkalmazottai hozzáálássa alapján, nem hinném, hogy lenne ennek értelme!

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

A vodafone-t nem fogja erdekelni, hogy milyen papirokat lobogtat az ember, ok vele allnak szerzodesben, meg jo, hogy nem ok fognak rohangalni az n-edik ember utan, hogy jaj most kinek is kene kifizetnie a cehhet.

Vodafonos vagy? Honnan tudod, hogy mit fog tenni a vodafon? Nem ér meg egy próbát? Mit veszthet vele? Nem papírlobogtatásról beszéltem. Beszéljen a vodafon jogászával. Nem tartom kizártnak, hogy emberként fog viselkedni. Te kizártnak tartod?

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Maszekolni azért még maszekolhat nem?

Elegge kizartnak tartom, legalabbis fel fog szamolni oradijat, mivel o a voda jogasza es az egeszhez nekik jogilag semmi kozuk.
Felreertes ne essek, nem ellendrukkerkodom csak kb realisan nezem sztem.

Szerintem előbb informálódni és aztán véleményezni.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Szerintem sinre kell rakni az ügyet... Azt pedig úgy tudod, ha a csávóval is hasonlóan teszel...
Szerintem a tartozása töredékéért találsz olyan embert, akivel ha találkozik, vonyítva rohan a kasszához...

Lehet h az ossz tartozas 30 rugo, toredeke mondjuk 5 rugo, hehe

Szerinted mennyi idő kell, hogy a harminc rugó 300 legyen? Hmm? Én asszem belegázolnék a lelkivilágába...

Más: 100 forintért is tettek már el embert láb alól... A Mónikasóban például garantáltan lehet találni (csak) erre alkalmas embereket.

Miert, kik vannak a monikasoban ?
:)

Monika és a Show. :)

http://www.legalja.hu/current/20060304_maonika.avi
(ha valaki még nem látta volna :) )

Fúú, ez kemény! Lehet, hogy ha őket szívatja meg vki így, már régen megvertév volva ...

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Huuha, Erzsike veszelyes csaj :DDD

gyerek kezinek eltörését felemlegetni? ;)
Térdkalácsának viperával való illetését tudnám ajánlani.
töredékéért találsz olyan embert, akivel ha találkozik, vonyítva rohan a kasszához...
100 forintért is tettek már el embert láb alól...

Normálisak vagytok? Ez nem a vadnyugat és kinyírok mindenkit aki azt akar csinálni belőle.

Tegnap nem láttad az actívban, hogy mit műveletk Antal Imrével?
És a TV2 műsort csinál belőle, ahelyett hogy feljelentést tenne a rendőrségen.

:D Ez jó! Hát igen, még nem a vadnyugat, de az ilyen emberek, akik ilyen gétlástalanul kihasználják a másikat könnyen azzá tehetik! Az is biztos, hogy ha vadnyugat, ha nem, ismerek olyat, aki az első papír kézhezvétele után, gondolkodás nélkül meglátogatta volna a csávót...

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Az a baj a dologgal, hogy ha valaki teszemazt lóg neked négy-öt millával, pl. építettél egy házat, ő meg nem akar fizetni, akkor három lehetőséged van, hogy a pénzedhez juss:
- vársz, vársz, vársz, és talán egyszer majd fizet
- indítasz egy polgári peres eljárást, és két-három évi bíróságra járkálás után megkapod, de az ügyvédeket addig te állod, és ezt csak a végén kapod vissza mint perköltséget
- szépen leraksz 2-300 kFt-ot a Ruhásszekrény Didaktikai Bt. helyi képviseletének, és másnapra ott a pénzed a számládon

Persze ez utóbbi nem túl legális, de ha az igazságszolgáltatás gépezete ennyire csikorogva működik, akkor biza sajnos meg kell kenni...

vannak teljesen legális behajtócégek is, nemtudom mire jo ha elagyalsz valakit, csak megjobban baszni fog rad, es vegkepp nem fog fizetni

Rosszul látod. Fizetni garantáltan fog, azt hidd el. Az ukránoknak az volt a módszerük, hogy a delikvenst odakötötték a radiátorhoz, feldugtak neki egy merülőforralót és kimentek cigizni, hadd gondolkodjon a dolgon. Amikor visszajöttek, ha az ürge azzal fogadta őket, hogy "fizetek", akkor ennyi volt és mindenki ment a dolgára. Ha nem, akkor bedugták a merülőforralót a konnektorba, és kimentek egy másik cigarettára... Hidd el, nincs ember, aki ne fizetne!
Azt meg, hogy berág rád az illető, nyugodtan felejtsd el. Neki is eszébe jut, hogy ha egyszer megtalálták és zöldre verték, akkor ha keménykedik, ugyanígy megtalálják megint, és akkor tényleg nyomorékot csinálnak belőle. Gyűlölni fog, de a félelem erősebb.
Gondolj bele: ha egyszer csak rádtörik az ajtót, kirúgják alólad a lábad, és egy pisztolycsövet tolnak a szádba, inkább azon leszel, hogy "Édes Istenem, csak ne jöjjenek vissza". Ez nem vadnyugat meg Chuck Norris, emberből vagyunk, megtalálhatóak, sebezhetőek vagyunk.

Nem kell kicseszni mással, és semmi ilyesmi nem fog történni. Nem kell nagyobb tüzet csinálni, mint amit el tudsz oltani.

Amúgy a legális behajtócégek sem csak pereskednek vagy azt mondják a delikvensnek, hogy "Ni". Először persze igen, hivatalosan aztán is, de azért furcsa balesetek is szoktak bekövetkezni, aminek persze semmi köze a behajtócéghez...

Mintha "egy cseppet" stresszes lenne itt a társaság... GGRRRRRRR, velem együtt!

ez sztem full hulyeseg, igaz kifizeti neked a penzt, de neki is meg van a lehetoseg, hoyg ugyanigy felbereljen embereket, raadasul utana nembiztos, hogy lesz neked alkalmad visszavagni.
tehat az eroszak eroszakot szul. egyszeruen szemelyes talalkoztok es biztos vagyok benne, hogy ha ott megbesezled vele, hgoy adja oda penzt, akkor odaadja, vagy megmondja, hogy nem fog fizetni, akkor marad az, hogy kifizeted szamlat, es letiltod kartyat. persze ha nagyon sok penzzel tartozik vodafone nak akkor perre kell vinni a dolgot, de egyketharomszazezer forint alatt nem erdemes.

egyszeruen szemelyes talalkoztok es biztos vagyok benne, hogy ha ott megbesezled vele, hgoy adja oda penzt, akkor odaadja, vagy megmondja, hogy nem fog fizetni, akkor marad az, hogy kifizeted szamlat, es letiltod kartyat

Egy idealis vilagban talan igy nezne ki a dolog... Ne feledjuk, hogy kis vilagunk tele van olyanokkal, akik visszaelnek a turelmeddel, es a bizalmaddal.

Normálisak vagytok? Ez nem a vadnyugat és kinyírok mindenkit aki azt akar csinálni belőle.

Nemnem, roszabb: ez itt a vadkelet. (Bar igazabol ha az igazi vadkeletet megnezzuk, akkor lathatjuk, hogy van meg hova fejlodni.)

Szerintem keresd fel asracot es beszeld meg vele a dolgot.
Biztos vagyok benne, hogy ra lehet beszelni vmely modon, eszkozzel v. meg lehet talalni a modjat ennek a dolognak a "barati" rendezesere. Talan a kellemetlensegeidet is karpotolja!

Hmmmm...
Nem lehet letiltatni, hogy ne tudja használni?
Anno a Matáv igen hamar reagált ilyen esetekben és csak hívni lehetett az illetőt, de ő nem tudott telefonálni.

Ja-ja, először megpróbálok beszélni szép-szóval a fejével, aztán majd meglátjuk! Ha lehet inkább én is az erőszakmentes megoldás melett lennék...

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Fúú, ez durva, remélem nállam nem fajul eddig a dolog, akkor már inkább az ukrán módszerek! Nekem ez nem hiányzik!

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Nem volt törvényes eljárás. A Westel elbaszta a könyvelését és ezt akarta leverni a srácon.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.