Network FileSystem (NFS) klienst keresek

Fórumok

Nem SMB-t , nem WebDAV-ot, nem GDrive-ot, stb - hanem a NAS egyik NFS-en kiexportált könyvtárát akarnám elérni különböző androidos eszközökről, és az azon levő fájlokat használni. Hol filmet nézni, hol képeket ellenőrizni, hol zenét lejátszani, hol valamilyen e-könyv formátumot olvasni. Erre valaki tud jól működő megoldást? meg is osztja velem?

Mi a francért van, hogy millió fájlkezelőt és néhány önálló alkalmazást egyéb (főleg smb) támogatásal találok, NFS-t meg nem (nyilván rosszul keresem)?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 14., v – 22:50

Nem tudom.

Az viszont biztos sokakat erdekel es az elso mondatod elso felebol itelve te is tudod, hogy az irant fognak erdeklodni az emberek, miert nem akarsz SMB-t hasznalni, mint minden masik (atlagos) user?:)

A használt szoftveres környezetben az NFS alaptartozék, az SMB extra, utólag telepítendő kiegészítő. Több, mint 2 évtizede az otthoni hálózat jellemzően (*) FreeBSD-s gépekből áll, ami natívan tud NFS-t, és extra csomagból telepítendő Samba-n keresztül tudna SMB-t. Mivel lassan 25-30 éve használok NFS-t és eddig lefedte igényeimet, ezért nem szívesen választanék mást. Egyszerűen jobban kézreáll.

Hát szóval ezért. Ráadásul egy unixos környezetbe nem szívesen erőltetnék bele egy teljesen más szemléletű rendszerre kitenyésztett FS-t - más felhasználó- és csoportszemlélet, más jogosultságkezelési megvalósítások. (Még ACL-el is, meg exended attribútumokkal együtt is.)

(*) ritkán van erre Windows, és éppen csak egy hangyányival sűrűbben Linux. Az első nem teljes jogú vendég, tehát nem baj, ha nem lát ilyesmit (amúgy tudtommal van NFS-kliens Windowsra is), a Linuxnak meg elvben pont tök mindegy, mind a kettő ugyanúgy kiegészítő funkció.

Samu fajlkezelője tud sftpt.

Samsung My Files

https://source.android.com/docs/core/storage/fuse-passthrough

Gyári alkalmazásokkal vpn+smb lennél kompatibilis, mert a windows hálóböngészést kb minden app támogat. Saját nextcloud szerver kliense sem rossz, de az meg webdav. (Nextcloud dockerbe, oda hardlink amit megosztani akarsz, majd ele egy nginx/apache proxy)

Androidra van "EasySSHFS" app, ami fuse-n és sshfs-en alapul, de root kell hozzá.
"Rooted device required (/dev/fuse in android is not allow for users except root)."

Root nélkül egyszerűbb olyan android alkamazást keresni, ami tud ssh/sftp-n keresztül működni pl. file kezelőkből még a "Material Files", "Ghost Commander" esetleg az "RCX - Rclone for Android", videót lejátszókból pl. a "Kodi" pluginnal, vagy a "NOVA Video Player".
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Szerkesztve: 2024. 04. 15., h – 08:24

Úgy rémlik, a Kodi tud ilyet.

Kipróbáltam, tényleg tudja.

ahol van nfs, ott azert lehet smb-t csiholni.

Szellel szemben nehez pisilni. Retegigeny. (kliens oldalon)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az android-ban levo linux kernel nativan tamogatja az nfs-t. es az garantaltan a leggyorsabb lesz, amit kaphatsz.

root-old es megvagy. esetleg meg a termux-t appet tudom ajanlani, mint terminal a mount-hoz / scriptekhez, de van meg millio egyeb is.

Én is abban bízok, hogy natívan támogatja, csak azt nem értem, hogy akkor miért nem látom sehol a kivezetést a felhasználói felületre. Ellenben a rootolást *egyelőre* kerülném.

Valami olyasmire gondolok, hogy lehetne a beállításokban valahol felvenni egy izémizé nevű mountpointot, amire bekattintható lenne a "user" flag, és amennyiben ezt valaki meglépi, akkor megadhatóak lennének az izémizé mount paraméterei (jelen esetben tipus NFS, szerver a NAS, távoli mappa /x/y), és megjelenne a használt fájlkezelőben közvetlenül a belső tároló(k) mellett külső tárolóként. Valahogy úgy, ahogy a rádugott pendrive megjelenik, vagy épp a Google-drive megjelenik ugyanott.

Egyszerűen nem értem, hogy miért lenne ez annyira rétegigény. Pont akkora az igény, mint az SMB elérés - és ahhoz mégis van egymillió eszköz. (Igaz, nem ennyire általánosak - legalábbis amit eddig láttam.)

 csak azt nem értem, hogy akkor miért nem látom sehol a kivezetést 

Mert annak az 0.01% nak akinek kellene/erdekelne senki nem fog fejleszteni, supportálni stb. Raádásul van másik amivel ki lehet váltani smb / webdav 

Amúgy abban se vagyok biztos, hogy az android kernelben benne van az NFS támogatás. Első pár találat szerint legalábbis nincsen.

 

Egyszerűen nem értem, hogy miért lenne ez annyira rétegigény.

Pedig az.

Pont akkora az igény, mint az SMB elérés - és ahhoz mégis van egymillió eszköz. 

Nagyon nem. SMB minden windowsban ott van natívan mappa megosztása és kész is. Már csak statisztikailag is többen használnak windows-t mint linux/unix-ot. Ismeretségi köröben is van, aki othton így osztja meg az okosTV-vel a videók, jobb gomb a mappára és megosztás ennyi. Ráadásul mivel SMB van linux/unix alatt, beláthatod senki nem fog időt feccölni NFS kliensbe

Viszont itt a lehetőség, hogy elkezd megírni, és akkor látod mekkora igény lesz rá :D

Fedora 38, Thinkpad x280

akkor miért nem látom sehol a kivezetést a felhasználói felületre

Mert a userek elenyésző százaléka (ezreléke, tízezreléke?) találkozik NFS szerverekkel, és nem akarnak magukra húzni a fejlesztők még egy szoftvert, amit támogatni kell. Nem éri meg támogatni.

Ahogy te is mondtad, otthonra elég a semmi, de a Kerberos sem reménytelen szerintem, legalábbis a gépeim OS-ei gyárilag támogatják. Arról nem beszélve, hogy 13-as FreeBSD óta van NFS over TLS is, ha épp azon aggódnék, hogy valaki lehallgatja az épp NFS-en keresztül olvasott epubomat. Meg ha ennyire paranoiás valaki, akkor értelemszerűen a teljes otthoni hálózatán full IPSEC-et használ a gépek között, és akkor nem érdekes az app security.

Persze ha a nyomoronc telefont nem lehet rábeszélni az NFS-re, akkor ez itt teljesen felesleges elmélkedés.

Ahogy olvasgatok, scriptelés, rootolás, selinux permissive mód és más, nagyon nem szép dolgok hazsnálatával elvileg megoldható, de onnantól kezdve, hogy a selinuxot birizgálni kell(ene) megfelelő toolok nélkül, és csak a setenforce 0 marad... Nem biztos, hogy ez a jó irány...

Vagy beüzemelsz egy médiaszervert, azon mint javasoltam a Kodit, amit mobiltelefonról a Kore-ral bizgatsz.

Egyebkent nézegetted, hogy az NFS mennyire birja a halozatkimaradast?

Nekem regen nagyon rossz tapasztalatom volt vele, az smb fenyevekkel jobb volt.

 

Ilyenekre gondolok:

- fajl masolasa kozben kihuzod az ethernet kabelt az egyik gepbol, majd visszadugod

- varsz 1 percet es úgy dugod vissza

- varsz 5 percet es ugy dugod vissza

- benne vagy egy konyvtarban es siman cd-vel probalsz navigalni egy ilyen teszt utan

 

Nalam a komplett mount behalt, kb  csak ujrainditas segitett.

Ha nalad is ez a helyzet, akkor szerintem az NFS alkalmatlan hordozhato kliensekhez (mobil), ahol a halozatkimaradassal szamolni *kell*

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....