Az éves szaldó megszűnik (2)...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 11., h – 21:03

Számomra továbbra sem világos, hogy mit akart ezzel az akcióval a kormány.

- fűtsek napelemmel és klímával, mert az környezetbarát

- vagy fűtsek rezsicsökkentett gázzal, mert azt meg lehet tárolni

- esetleg dobjak még fel pár panelt, hogy télen jobban termeljek

 

Mikor vagyok jó polgár: ha télen elfűtöm a napelemes túltermelésem, vagy ha rezsicsökkentett gázt pöfékelek a nagyvilágba és a túltermelésért kWh-nként 5Ft-ot felveszek.

 

Tartok tőle, hogy hosszútávú koncepció helyett csak pénzbeszedésről szólt a történet.

Kész rendszereket ugye utólag nehézkes átalakítani még visszwattra is, mert kevés inverter bír asszimetrikusan termelni a fázisok között.

Hozhat törvényeket a kormány, de 1 évvel a telepítés után biztos nem fogom a kedvükért átépíteni az egészet. Ki tudja, hogy holnap mit találnak újra ki.

Nagyon kevés olyan napelemes család van, ami 6-12- fős lenne. Nagyon durván túlbecsülöd a dolgot.

Összesen 1.9 millió olyan személy van, ami a felső jövedelmi ötödbe tartozik:

https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0052.html

A felső jövedelmi ötödben a házrtartások átlagos létszáma 1,8. Átlagosan az egész országban meg 2,3.

És a felső jövedelmi ötöd nem jelent sok pénzt: 

https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0053.html

Éves szinten bruttó 4 millió forint / fős jövedelemmel már a felső jövedelmi ötödben vagy. Tekintve az 1.8-as háztartásonkénti létszámot, ez háztartásonként éves szinten bruttó 7,2 millió forintot jelent - az havi 600e forint bruttó jövedelem. Ezzel már a felső ötödben vagy.

A 200e napelemes család gyakorlatilag mind a felső jövedelmi ötödben van, átlagosan 1.8-as létszámmal számolva ez bizony kevesebb, mint 400e ember.

Nem hiszem, hogy 2023-ra lényegesen megváltozott volna ez a demográfia, és hirtelen 6x annyi ember lenne a felső jövedelmi ötödben, mert hirtelenséggel született volna oda 2 millió ember.

 

Ha meg arra gondolsz, hogy többet keresnek az emberek, azzal nem a jövedelmi ötöd létszáma nő meg, hanem az, hogy mekkora fizetéstől lehet oda tartozni.

Frissebb statisztika viszont nincs. Nem tudom, miért. A KSH úgy néz ki, 2021 óta nem méri a jövedelmet.

https://statinfo.ksh.hu/Statinfo/

Ha itt megnézed a Népesség- és társadalomstatisztiak -> Jövedelem és fogyasztás -> Jövedelmek, szegénység útvonalon elérhető statisztikákat, 2021-nél újabb nincsen.

Ami felettébb érdekes, mert nem lenne rossz, ha a politikusok tudnának kurrens adatokból döntéseket hozni, az elmúlt 2 év inflációja, jövedelmi- és reálbérváltozása eléggé nagy volt a megelőző évekhez képest.

Nem lehetséges, hogy egy csomó helyen villanyórát kellett volna cserélni és ha a kormány folytatta volna, akkor komplett hülyét csinált volna magából?

Nem minden ad-vesz óra okosóra. Szerintem a 10+ éves rendszerek egyike sem volt az, nem tudom, hogy sikerült-e azóta mindet lecserélni.

 

Valakik azt rebesgették, hogy még mostanában is tesznek fel buta órákat, amennyiben nincs éppen raktáron okosórából.

>Mikor vagyok jó polgár

Na, ez foglalkoztat engem is! Jó polgár akarok lenni. Arra jutottam, hogy az alsó néposztályok tömegeit kell másolni, de egy kicsit feljavítva hogy a szívásból már kimaradj. Gázkazán+jó hőszigetelés. Eddig ez tuti volt a riogatás ellenére is. A fancybb dolgok óriási befektetés aztán vagy megtérül vagy nem. De ha pont olyan a rendszered mint a Fidesz szavazók tömegeinek, akkor lehetetlen, hogy megszivassanak! Pláne ha jó a hőszigetelésed! Egyszerűen nem fognak megszivatni és kész. Ha úgy tűnik hogy meg fogod szívni akkor is az utolsó pillanatban nyílni fog egy kiskapu. Például a rezsikvótára a több lakásosnak nyilvánítás, illetve a nagycsaládos kedvezmény: mindkettőre ismerek egy csomó embert, akinek húsbavágó volt és épp időben megkapta. A szavazóbázis ki lesz szolgálva, erre lehet hosszútávú terveket építeni. Másra nem mert minden más bizonytalan.

A szavazóbázis ki lesz szolgálva, erre lehet hosszútávú terveket építeni. Másra nem mert minden más bizonytalan.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szavazóbázist bizony meg lehet szopatni és örömmel szopnak, amíg el lehet velük hitetni, hogy ki tehet a szopásról. A napelemes dologgal az volt a baj, hogy a szavazóbázis nem hitte el, hogy Brüsszel tehet róla.

Mivel továbbra is vannak pénzügyi és fizikai bajok a napelemes termeléssel, ezért szerintem kicsit alapozzák még a sztorit és elkezdik majd szalámizni a napelemeket, hogy ne egyszerre szopjanak, hanem pártízezresével.

Itt akkor jön majd a nagy pofon, amikor emberek tömegei jönnek rá, hogy átbaszták őket. Éveken vagy évtized(ek)en keresztül. Sorozatosan. Akkor majd ugyanazt átéljük, mint a 90-s évek elején.

Manyi néninek nehéz elmagyarázni, hogy miért volt tavaly ~7-8x annyi 1 MWh.

Nekem ugyan csak 2 gyerek van. Feleségem holland,. A holland biztosító saját hatáskörben intézett minden támogatást. Nekem csak annyit írtak, hogy nincs semmi teendőm. Annyira le vagyunk maradva digitalizációban minden fejlett országtól, hogy azt elképzelni sem egy átlagpolgár.

Pláne ha jó a hőszigetelésed!

Mi tavaly asszem november vegen, vagy talan december elejen kapcsoltuk be a futest. Ha veletlenul nem lenne gaz, es fostalicska elektromos panelekkel kellene futeni, annak persze nem orulnenk, de megoldhato lenne.

A szavazóbázis ki lesz szolgálva, erre lehet hosszútávú terveket építeni.

+1

Olyanban keresel logikát, amiben nincs. Se rövid, se közép, se hosszú távon. Csak kapkodás, ötletvihar (brainstorming), jogi bizonytalanság. Egyszemélyes kormányzás így "működik".

Engem szerencsére közvetlenül nem érint a szaldó kivezetése - se napelemem, se EV-m. Kívülálló, józan emberként csak megerősített abban, hogy itthon befektetni, előre tervezni óriási kockázattal bír.
Hiába akarom kivenni az államot a befektetéseimből (pl: energia hatékonyság növelése), egyszerűen piszok nehéz figyelmen kívül hagyni. Mivel a végén képesek rá, hogy kivetnek ilyen-olyan adót rám miatta. Természetesen visszamenőleges hatállyal.

Másrészt ez egy egyszerű felmérés volt: Hány ember kezd el vinnyogni? Ha sokan, akkor visszalépnek egyet és kitalálnak valami mást. Kitalálnak != kidolgoznak.

Hozhat törvényeket a kormány, de 1 évvel a telepítés után biztos nem fogom a kedvükért átépíteni az egészet. Ki tudja, hogy holnap mit találnak újra ki.

Már írtam az előző témában:

A házadat 50-100 évre építed, benne az épületgépészet 20-30 évre van tervezve, nem érdemes 1-2-3 éves piaci turbulencia és egy balfasz kormány kedvezményei alapján méretezni és választani se az épület, se az épületgépészet technológáját, mert ugyanúgy megszopod, mint a napelemmel, ha a kormány egyik napról a másikra változtatja meg a kedvezményes feltételeket.

Hosszú távú piaci trendekre érdemes méretezni, az meg lepuskázható abból, hogy a környező - stabilabb jogbiztonságú - országokban hogy építkeznek és milyen épületgépészetet terveznek és kb. mennyibe kerül a piaci viszonyai között a kivitelezés és az üzemeltetés. Ami itthon van, az szemfényvesztés.

Hosszú távú piaci trendekre érdemes méretezni, az meg lepuskázható abból, hogy a környező - stabilabb jogbiztonságú - országokban hogy építkeznek és milyen épületgépészetet terveznek és kb. mennyibe kerül a piaci viszonyai között a kivitelezés és az üzemeltetés.

Osztrákok egy része áll át fára.
De nekik (még) van.

Kedves _Franko_!

 

Az EON-nál azért ülnek szakemberek, hogy jóváhagyják a felhasználható inverterek listáját.

Amennyiben az átlag polgártól azt várod, hogy okosabb legyen az EON szakembereinél, akkor akár ki is rúghatod őket onnan a fenébe és mindenki olyan rendszert épít magának, amilyet akar.

 

- vagy előírod a polgáloknak, hogy milyen rendszert építhetnek, ekkor a felelősség a tiéd és a szakembereké

- vagy mindenki azt csinál, amit akar, saját felelősségre

 

Nyilván minden rendszertulajdonosnak van felelőssége, de azért ülnek az EON-nál energetikai szakemberek, hogy ne Hugyos Józsi bácsi döntsön, hogy mit épít, miután megnyerte a lottószelvényét, amit a kocsmából jövet megvásárolt magának.

Egyébként a napelemes telepítőcégek is kb. zéró kompetenciával bírnak energetika terén.

 

Tudják a jogszabályokat, az elérhető invertereket/napelemeket és a minőségüket, meg a karbantartását.

Ismerik, hogyan kell biztonságosan telepíteni, ledokumentálni, szerződést kötni, ügyfeleket keresni.

 

Rálátása kizárólag a regisztrált villanyszerelőnek van a történetben, de azokat is aprópénzen dolgoztatják.

Nálunk építés közben arról dumált a csávó a munkásokkal, hogy 1 millióval lóg neki még mindig a főnöke.

Anyagi problémái voltak, nem fog kihagyni egy fizetős munkát, csak mert hülyeségnek tartja.

Az EON-nál azért ülnek szakemberek, hogy jóváhagyják a felhasználható inverterek listáját.

Te mindig csak egy igen kis lépést teszel, amikor a kicsi komfortzónádon kívül akad valami gondolkodni való...

vagy előírod a polgáloknak, hogy milyen rendszert építhetnek, ekkor a felelősség a tiéd és a szakembereké - vagy mindenki azt csinál, amit akar, saját felelősségre

Nem írtak elő semmi lényegeset, pláne nem volt kötelező, csináltad, amit akartál, saját felelősségedre. Most az a bajod, hogy fel kellene köpnöd és alá kellene állnod, de még keresed azokat, akik majd mindenről tehetnek.

Nyilván minden rendszertulajdonosnak van felelőssége, de azért ülnek az EON-nál energetikai szakemberek, hogy ne Hugyos Józsi bácsi döntsön, hogy mit épít, miután megnyerte a lottószelvényét, amit a kocsmából jövet megvásárolt magának.

Egyrészt az E.On azt csinálja, amit a kormány hagy nekik csinálni. Másrészt a házával kapcsolatos energetikai kérdésekről nem Hugyos Józsi bácsi kellene döntsön, hanem független energetikai szakember. Mondd, Hugyos Józsi megkérdezett  független energetikai szakembert? Vagy Hugyos Józsi egyszerűen csak hitt a kormánynak és ez alapján saját maga döntött, mert úgyis jobban ért hozzá, mint a szakértő?

stabilabb jogbiztonság, balfasz kormány. :D sokat olvasol 444et meg telexet. többet kéne konzervatív lapokat olvasni, legalább nem lenne olyan keserű a szarod. meg nem mástol várnád el problémáid megoldását. nyugodjál bele, még 20 évig ez lesz.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

stabilabb jogbiztonság,

Mondj már egy intézkedést, amit egy évvel korábban jelentettek be és tartották magukat hozzá legalább egy évig.

balfasz kormány.

Hát, ha a gazdasági teljesítményt nézzük, akkor az EU balfasz végén van az ország, már csak Bulgária van mögöttünk, de a trendek alapján nemsokára előttünk lesz.

többet kéne konzervatív lapokat olvasni, legalább nem lenne olyan keserű a szarod. meg nem mástol várnád el problémáid megoldását. nyugodjál bele, még 20 évig ez lesz.

:D

hogy jó külföldi országot tudjon javasolni a gyerekeknek.

menjenek. de csak mondják. nem mennek. minél több ilyen menjen. tudod a legpikánsabb, mikor a szigeten több mint 100e ftba kerül egy nap, megteheti a család, hogy kiengedi a gyereket, és zúg a mocskos fidesz. a diktatúrában, meg a béka segge alatti életszinvonalban... londont javaslom, malmőt, esetleg brüsszelt.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nyugi, ez folyamatban van. Csak akinek egy kis esze van és lát előre, már most kongatja a vészharangot, hogy nem lesz ez így jó. A hangos többség meg vígan bólogat a kivándorlási folyamathoz.

Majd térjünk vissza erre a kérdésre 2040-2050. magasságában. Lesz még itt sírás-rívás.

mégegyszer. ha megfeszülsz is, oszthatod az észt, a belegebedsz is, 20 évig ez lesz. fogadd el. pöröghetsz, köpködhetsz. jó szórakozást.

Én leszarom, ennek a népnek ez kell, hagyni kell leégni a picsába. Hagyni kell, hogy üzbégek és azerbajdzsánok legyenek a legjobb barátaink. Hagyni kell, hogy újra orosz érdekszféra legyünk. Hagyni kell, hogy összevesszünk az összes körülöttünk lévő országgal. Hagyni kell, hogy a nyugat legyen az ellenség. Hagyni kell, hogy az adófizetők pénzén kurvák hátáról kokaint szívó makogó hülye lyukas zokniban újra polgármester legyen. Nézd, én leszarom, csak aztán 20 év múlva ne az legyen a sirám, hogy a magyarokkal megint hogy kibasztak.

20 évet irtam, mert a doktorminiszterelnökúrnak is kb 20 év kellett hogy vigye valamire. namost lehet alulbecsültem, mert emezeknek nincs ennyi tökük. most mikor lesz olyan ellenzék, akik egyáltalán mérhető pártot tudnak csinálni, és nem kommunista utódok?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

> Hagyni kell, hogy összevesszünk az összes körülöttünk lévő országgal

 

Ez elég érdekes meglátás:

- Szerbia kedvenc szomszédja jelenleg Magyarország

- Szlovákia miniszterelnöke a magyar származású Ódor Lajos (bár nem osztja a Fidesz nézeteit)

- Romániában is viszonylagos csend van nemzetiségi kérdésekben

 

Szerintem Ukrajnát leszámítva az elmúlt 20 év legjobb körülményeit látjuk a magyar kisebbségek helyzetében...

"Szerintem Ukrajnát leszámítva az elmúlt 20 év legjobb körülményeit látjuk a magyar kisebbségek helyzetében..."

Az új ukrán nagykövet is valami olyasmit mondott, hogy a kinti magyarok is egyet értenek Orbánnal meg a nyelvtörvényt az ukránok kifejezetten az oroszok ellen hozták csak sajnos ahol fát vágnak ott hullik a forgács alapon a magyarokat is érinti. Egyrészt sajnálja, csak azért nem tudnak ebben engedni, mert nehogy kiskapunak használják az oroszok.

Az osztrák kancellár épp a napokban volt hasonló állásponton mint a kormány, hogy támogatást megadnak az ukránoknak, de attól veszik továbbra is az orosz gázt.

ez a narrativa pont az, hogy te akarsz megfelelni mindenkinek.

Ez a te narrativád, a te szalmabábod, amivel kényelmes élned.

a ti kommunisátok jó kommunista?

Ez egy jó kérdés. Feltetted már magadnak? Mi jött ki?

oroszok nem akarnak ránkerőltetni semmit. már jobban hangzik.

Nem. Főleg az ukránokra nem akarnak épp semmit ráerőltetni. Aztán, ha véletlenül eljutnak oda, hogy már nincs mit ráerőltetni az ukránokra, akkor jönnek a volt KGST országok, hogy rájuk ne erőltessenek semmit. Ismét. Annak ismeretében eléggé meredek állításaid vannak, ahogy például 40 évig nem erőltettek ránk semmit.

akárhogy nézem, azzal vádoltok, amit ti követtek el. tehát a ti kommunistátok a jó kommunista.

leszarom ukrajnát, nem vagyok ukrán. ha annyira sajnálod őket, menjél fogjál fegyvert, és lődd a ruszkikat.

a szovjetúnió meg a mostani oroszország más. akkor ugynígy a rabaszolgatartó igavonó niggerverő fejlett nyugattal is lehetne példálózni. most onnan dől az ige. bezzeg azok vérén gazdagodott ország most jót mond.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

leszarom ukrajnát, nem vagyok ukrán. ha annyira sajnálod őket, menjél fogjál fegyvert, és lődd a ruszkikat.

A kérdés az, hogy ha Ukrajnát elfoglalja Oroszország, és határosak leszünk, akkor mi akadályozza meg az oroszokat, hogy újra itt állomásozzanak? Főleg, hogy folyamatosan célozgatnak a régi érdekszférájuk visszaállítására.

a szovjetúnió meg a mostani oroszország más.

Á, tehát a te kommunistátok a jó kommunista. Hamar körbeértünk. :D

az ilyen ittálomásozós kérdésekez tedd fel annak aki ért hozzá. pl kérdezd meg az oroszokat. vagy ursulát. aki szerint a szankciók megállítják őket, biztos meg tudja magyarázni, mástnem megkérdezi bájdent két kakilás között. amugy ha engem kérdezel inkább a ruszkik, mint az usa. jöhetnek.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

szivesen adok abbol amit szedek, neked nagyobb szükséged lehet rá.

Tartsd meg magadnak, amit szedsz, jó helyen van ott.

amugy meg költözz ki usába,  éljél ott, könyörögni fogsz a ruszkikért.

Egyébként, ha választanom kellene, hogy USA vagy Oroszország, akkor egyértelműen USA. És ezzel igen sokan így vannak, az oroszoknak nem igazán kell küzdeniük a bevándorlás ellen, sőt, a kivándorlás a fő problémájuk.

Neked csak annyi a bajod, hogy elszakadtál a valóságtól valamikor és a döntéseidet csak a fejedben létező elképzelések vezérlik, amely szerint USA lakossága Oroszországba vágyik.

vagy már ott vagy, és nem Magyarországon?

Még Magyarországon vagyok, de nem tudom garantálni, hogy itt is maradok. Azt viszont garantálni tudom, hogy ha szükségét érzem emigrálni, akkor nem Oroszországba emigrálok majd.

"a szovjetúnió meg a mostani oroszország más."

 

Csak az államformája más, a birodalmi törekvés ugyanaz maradt. Akkoriban magyarországot és a kelet európai országokat kvázi  gyarmatként kezelték, és saját maguk közt úgy is hivatkoztak rá, és ha tehetnék ezt az állapotot legszívesebben most is visszaállítanák.

A fenti kijelentésed kifejezetten érdekes az új hivatalos orosz iskolai történelemkönyv fényében.
Ezzel ellentétben a "mások vérén gazdagodott nyugati országokban" a jelenlegi politikai kurzus nem próbálja a rabszolgaság/gyarmatosítás intézményét per jelenleg is tisztára mosni, és nem azt sulykolják a diákjaik fejébe, hogy húdefasza volt az, kár, hogy vége...

hát ha választanom kéne, hogy hazug történelmet tanulok, vagy logofaszú buzi nők papagájruhában oktassanak, én az előzőt választom

uraim, ne legyünk már naívak. szuverenitás. ennyi. meg akarják védeni magukat. tetszettek volna komolyan venni a dolgokat.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

"hát ha választanom kéne, hogy hazug történelmet tanulok, vagy logofaszú buzi nők papagájruhában oktassanak, én az előzőt választom"

Ez a mondat tökéletesen leképezi azt, hogy miért száguld a magyarország teljes gázzal a szakadékba. Az európa-bajnok magyar infláció, a fantasztikus egészségügy, és epic fail oktatási rendszer mind tanusítja, hogy a szaktudás nyugati métely, a legfontosabb a párthűség, és hogy ne legyen buzi.

Ezek szerint rászedről tök oké, hogy jelenleg azt vésik be az orosz gyerekek fejébe, hogy hiba volt kivonulni a gyarmatokról. Így aztán nem kell majd csodálkozni, ha a következő generáció majd be akar jönni újra, és ukrajnát elnézve reális, hogy meg is próbálja.

"uraim, ne legyünk már naívak. szuverenitás. ennyi. meg akarják védeni magukat. "

Oroszország/Szovjetunió határa mindíg ott volt, ahol megállították őket. A szuverenitás meg az önvédelem csak maszlag, amit két pofára zabál az arra fogékony kurvanagy nemzeti öntudat, és nem veszik észre, hogy ez az egész középtávon magyarország és kelet európa kárára történik.

Akik arra verik a nyálukat, hogy az oroszok nem akarnak ránkeröltetni semmit, azok elfelejtik, hogy 89 előtt 40 évig Moszkvában döntötték el, hogy a magyarok hogyan éljenek, és a jelenlegi elnökük annak a rendszernek az egyik működtetője volt. A "meg akarják védeni magukat" az ő értelmezésük szerint úgy néz ki, hogy vissza kell állítani a 89 előtti érdekszféra határokat, és lehetőség szerint a korábbi szovjet területi határokat is.

igen. erre lehet pályázni. megpályázák. mire odajut hogy megépítse, vágásérett lesz az erdő, és ki kell termelni, de a pénzt másra nem lehet felhasználni. ursulánál reklamáljál, meg a saját ürülékükben masztizo brüsszeli buziknál.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nem, nem csak erre lehet pályázni. 

A sétányt pedig lehet olyan erdőbe is építeni amit nem terveznek tarra vágni. Soha. Szerintem akad ilyen.

De mindegy hagyjuk, neked tényleg a szart is el lehet adni ha úgy van csomagolva.

Szájer Jozskanal érdeklődj mi van a buzikkal Brüsszelben.  Kaleta Gábor pedig a pedofiliknal illetékes. Te jobban ismered őket, csaladtagok. ;)

tavaly érdeklődtem pont a hivatalnál, volt egy épület, hogy mégis mizu vele. gyurcsány haverjaid idején csindatrattával adták a semmire nem való épületet. eltelt 10 év, szétedte az enyészet, és BESZÁNOTTÁK  a helyét, búza terem. és hány ilyen volt.... és ez uniós faszság.

örülök, hogy találtál két aberráltat, a tuloldalon meg mindenki ilyen.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

"örülök, hogy találtál két aberráltat, a tuloldalon meg mindenki ilyen."

... de azok közül egyik sem írt alkotmányt alaptörvényt. Az megvan, hogy a jelenlegi igazodási normád egyik szerzője álltalad aberráltnak és buzinak nevezett ember? Kávzi aszerint élsz, amit egy "buzi" kitalált. Ez nem okoz némi tudathasadást? Nem lett volna jobb, ha marad az előző, amit igaz, hogy komcsik írtak, de legalább azok nem "lógófaszú buzik" voltak?

Nem vádollak, csak szembesítelek egy korábbi állításoddal. A te értelmezésedben  mutattam be a tényeket.

Engem nem az zavar, hogy az alaptörvény egyik szellemi "atyjának" milyen nemi irányultsága van, de téged piszkosul kell, hogy zavarjon - már amennyiben következetes vagy az elveiddel.

Amikor kölyök voltam, azzal foglalkoztunk, hogy jól fociztunk, gitároztunk, táncoltunk, kirándultunk, cuccokat építettünk magunknak.

Manapság azzal szórakozik az ifjúság, hogy kékre festi a haját, az ellentétes nem ruháiban mászkál, a seggét riszálja, buzul és prájdol, a telefonját nyomkodja, eközben ideológiákat osztogat másoknak.

 

Természetesen besértődnek, ha megjegyzed, hogy seggriszálás helyett értelmesebb dolgokkal is kitölthetnéd a szabadidőd.

Manapság ugye homofóbia, ha elmondod az igazat, mármint, hogy komplett kretének vagytok.

Ismerek sok olyan mai fiatalt akik gitároznak, táncolnak, kirándulnak, és cuccokat építenek. És sok olyat is ismertem gyerekkoromban, akik ragasztóztak, ittak, verekedtek, szétvertek az utcán mindent. Sőt, voltak "buzik is"

 

Nem értem mit akartál most mondani.

Furcsa, hogy nem érted. Vannak emberek akik a tudásukkal tűnnek ki.

Mások meg ökörségeket csinálnak, hogy felhívják magukra a figyelmet. A média tele van ilyenekkel.

 

Papagájnak öltöznek, a prájdon rikácsolnak, aztán csodálkozik, hogy vannak homofóbok, akik nem értékelik a "teljesítményt".

Vannak ilyenek is, és olyanok is. Nyilván azt veszed jobban észre a világból, ami kilóg az átlagból, de az már a te hibád, ha ebből általánosítasz.

A média meg nem az átlaggal foglalkozik, mert az kb. senkit nem érdekel - hanem az átlagból kilógoval, sőt, ha botrányos még jobb, mert mindíg a megosztó tartalom pörög a legjobban.
Ha zavar, nem kell rá figyelni - de nyilván érdekel, mert különben nem foglalkoznál vele.

Gyerekkoromban a vén faszok meg azért ájvékoltak, mert sok fiatal járt farmerben, gitározott, vagy rockzenét hallgatott - aztán meg jöttek a baromságaikkal, hogy "bezzeg a mai fiatalok mindd csövesek, dolgozni nem tudnak, nézd már meg hogy néz ki, ha nekem ilyen hosszú lett volna a hajam akkor..."

 

Túl kéne lépni már ezeken a "régenmásvolt" baromságokon, mert alapjában véve nem volt más. (de persze úgysem fogunk.)

Kérdezz meg egy pedagógust, évről-évre érezhető a társadalom züllése.

Ahogy jönnek a korosztályok, egyre kevesebb tudással érkeznek.

 

Értékváltozás történik. A "vén faszok" két világháború után újjáépítették az országot, ezek meg a nemlétező tudásukat fitoktatják.

Megszűnt a tudás értéknek lenni.

"Kérdezz meg egy pedagógust, évről-évre érezhető a társadalom züllése."

Igen, ezzel egyet is értek.  Beérett  az elmúlt 13 év oktatáspolitikája.

 

"Megszűnt a tudás értéknek lenni."

Ezzel is egyetértek. Az aktuális rezsim a tudás és szakértelem helyett a párthűséget, és a nemi identitást helyezi az előtérbe.

Kérdezz meg egy pedagógust, évről-évre érezhető a társadalom züllése.

Ezt amúgy már az ókori görögök is említették, amióta írásos emlékeink vannak, azóta közismert az idősek körében, hogy a társadalom évről-évre züllik a fiatalok miatt. Aztán nézd, mi lett ezekből a fiatalokból.

Az van, hogy egyszerűen öregszel és az emlékeid is megcsalnak.

Az ókori görögök pofára is estek, ahogy a rómaiak is. Elindult a züllés, aminek a következménye az lett, ami.

 

A római birodalom legyengült, a lakosság az egykori mérete harmadára fogyott, rendes termelés helyett luxuscikkekkel szórakoztatták magukat, nők helyett férfiakat vettek feleségül, saját gyermek helyett örökbe fogadtak már "elkészült", jó tulajdonságokkal rendelkező gyermekeket.

A barbároknak jóformán semmibe nem tellett végigmenni rajtuk. Kevesen voltak, aki megmaradt, az is komplett hülye volt.

Az ókori görögök pofára is estek, ahogy a rómaiak is. Elindult a züllés, aminek a következménye az lett, ami.

Furcsa történelemszemlélet... :D

A római birodalom legyengült, a lakosság az egykori mérete harmadára fogyott, rendes termelés helyett luxuscikkekkel szórakoztatták magukat, nők helyett férfiakat vettek feleségül, saját gyermek helyett örökbe fogadtak már "elkészült", jó tulajdonságokkal rendelkező gyermekeket. A barbároknak jóformán semmibe nem tellett végigmenni rajtuk. Kevesen voltak, aki megmaradt, az is komplett hülye volt.

Amúgy téged mi visz hívő keresztényként arra, hogy rendszeresen hazudj és olyan dolgokat állíts be valósnak, ami épp akkor az eszedbe jut?

Elég szépen leírják Róma bukását a történelemkönyvek:

- bevándorlás, az új népek megőrzik saját identitásukat, nem válnak rómaivá

- urbanizáció: az önellátó vidéki lakosság városokba költözik, a városok képtelenek a népesség fenntartásához szükséges javakat megtermelni, emiatt elindul a lakosság fogyása

- szórakozás: az embereknek eszük ágában sincs meghalni Rómáért, helyette egyéb dolgokkal foglalkoznak

- hatalmas adók: a nép annyira megutálja a saját vezetőit, hogy már a barbárok is szimpatikusabbak lesznek

A lakosság számban megfogyatkozott, etnikai összetétele megváltozott, az államhoz való hűsége megszűnt.

Ez a folyamat elkerülte a birodalom vidékies területét Bizáncot. A népvándorlás Bizáncnál elakadt, helyette továbbmentek és a dekadens Rómát támadták több siker reményében. Ekkor már a Kelet-Római birodalom lakossága másfélszerese volt a Nyugat-Rómainak.

igen, és nézd meg ahol nem kereszténység van most, mivan....

Szerintem nézd meg úgy, hogy ahol szekularizáció van, ott mi van; lásd példának Szingapúrt, ahol a kereszténység kisebbségben van, de szekuláris állam.

A kereszténység - ha teheti és tehetné, akkor ugyanott van vagy lenne, ahol a középkorig volt. A középkor óta történt fejlődés nem a kereszténység miatt történt, hanem annak ellenében.

Jó világ ott van, ahol nincs államvallás, és az állam elkülönül az egyházaktól.

Szabad a vallásgyakorlás bárki számára - de a társadalmi együttélésnek ne legyen feltétele bármelyik vallás gyakorlása.

Se katolikus, se protestáns, se buddhista, se iszlám, se sinto, se semmilyen államvallás ne legyen, a vallás az egy személyes ügye mindenkinek, nincs keresnivalója az államszervezetben. Ahol a vallás bekerül az államszervezetbe, azonnal azon dolgozik majd, hogy mindenkire kiterjessze az ideológiáját, és minden mást ellehetetlenítsen - ez mindig társadalmi feszültséghez vezet. Nem jó dolog a kereszténységet sem az államhatalom közelébe engedni. Európában is akkor lett fejlődés, amikor az államok elengedték a Rómától való függésüket.

A pride meg a melegek elfogadása pont olyan, mint a valássszabadság - a szexualitás magánügy. Amíg nem szól bele más, és mindenki békénhagyja a másikat, addig nincs gond.

A vallásháborúk is azért alakultak ki, mert az emberek egyik csoprotja bele akart szólni abba, hogy a másiknak milyen a vallása. Ha békén hagyták volna egymást, és élnek egymás mellett nyugiban, akkor nem lett volna balhé.

A pride is azért van, mert mások meg akarják mondani, hogy mi a helyes meg helytelen egy olyan dologban, ami talán még a vallásnál is jobban magánügy.

Ilyen egyszerű ez. Ha nem foglalkoznának a melegekkel annyit a nemmelegek, pride se lenne. 

A balkezesekkel meg a szemüvegesekkel sem foglalkozik senki, magánügy. Ha törvény lenne arról, hogy balkezesnek meg szemüvegesnek lenni másodrangú állampolgárrá tesz, lenne balkezes-pride meg szemüveg-pride is.

Gyakorlatilag a pride amiatt van, mert a homofóból bele akarnak szólni mások magánéletébe. Ha a társadalmi megegyezés az lenne, hogy ez olyan téma, ami mindenkinek a magánügye (mint ahogy sok más ilyen téma van), akkor nem lenne pride sem.

Nem látsz szőke-pride-ot, meg kékszemű-pride-ot sem, meg kövér-pride-ot sem, vagy éppen buddhista-pride-ot sem. Amint vszont elkezdik tiltani a buddhizmust, vagy a kövérséget, azonnal lesz rá támogató rendezvény.

De politikai példa 1989 előttről: amikor Magyarországon tilos volt '56-ról megemlékezni, akkor is voltak ilyen rendezvények, a rendőrök üldözték is őket. Az volt az '56-pride.

ugye, az én kozpontuság, hogy én, enyém, én érdekem vs a közösség érdeke. nem hiába akarták szétbomlasztani ezeréven át, még az előző rendszerben is  katolikus egyházakat, mert a közösségösszetartó erelye  van nagy. aztán vannak ugye hülyék, akik elhiszik, meg akik megprobálják magyarázni hogy az tényleg szar, de látszik nemsokra mennek vele. hülye szektások mindig lesznek, tiszavirág életőek, ezek nem relevánsak. fröcsögjenek csak nyugodtan. hontalan, gyökértelen lét nem életképes hosszú távon.

 

nincs betiltva a buziság, lehetsz buzi te is én is, nincs kevesebb joga mint egy heteronak, mégis verik a tamtamot. unatkozó banda ez. van buzi haverom, sosem láttam papagájruhában a prájdon. teszi a dolgát. tetszik vagy nem, eltévedt bárány mindig lesz, lehet rá mutogatni, de a mutogatókat figyelmen kívül kell hagyni, bomlasszák a sajátjaikat.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

az elnyomott sajtódiktatúrában az indexes képeken láttam, hogy pl papi reverendában ocsmánykodott feszülettel fajtalankodott, gyakorlatilag provokált a hulye buzija. mert az. ne csodálkozzon ha rühellem őket, ha olyant csinál, ami nekem nem tetszik. magánügy, ne híresztelje, hogy aberrált betegállat.

 

amúgy a szaldó meg nem szűnt meg.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A közösség érdeke mindig egyéni érdekek összessége. Amikor valaki a nagy közösség érdekéről kezd el papolni, akkor általában egy szűk kör egyéni érdekeiről beszél, és ezt vetíti ki az egész közösségre. Ezt csinálta a világon az összes diktatúra, egy kisebbség igényeit adta elő úgy, mint az egész közösség érdekei. Így működött ez akkor, amikor a keresztény egyház volt élet-halál ura, akkor is, amikor a nácik, a kommunisták, a párizsi kommün, stb. Ez mind-mind arról szólt, hogy elhitették a néppel, hogy pár ember egyéni érdeke azonos a közösség érdekével.

A katolikus egyházat azért akarták bomlasztani, mert hatalma volt. És minden diktatúra számára a párhuzamosan létező hatalmi források azok ellenséget jelentenek, veszélyt magukra. Ezért van az, hogy demokráciákban vallásszabadság van - az állam felfogja, hogy nem kizárólagos birtokosa a hatalomnak, a kormánynak nem feladata leuralni az életet, hanem csak az a feladata, hogy a közigazgatást üzemeltesse. Nem uralkodik, hanem képvisel.

Ahol ez nincs meg, ott akarják csak bomlasztani az egyházakat, ott üldözik a kereszténységet, buddhizmust, iszlámot, zsidóságot. Mert ott az állam nem fogadja el, hogy nem kizárólagos a hatalma.

A helyzet fordítva van. Kb. senkit sem érdekel, hogy mi van a melegekkel, azt csinálnak, amit akarnak.

Egyébként jogunkban áll aberráltnak tartani őket, ez a szabad véleményformálás joga.

 

A homoszexualitás gyakran társul a nárcisztikus személyiségzavarral, mindkettő rendellenesség.

 

A prájdolás, papagáj ruha, drag queen, egyéb gyagya, ez mind a személyiségzavarra vezethető vissza.

Mentális betegség.

Kb. senkit sem érdekel, hogy mi van a melegekkel, azt csinálnak, amit akarnak.

Pedig elég sok homofób ember kezd el róluk beszélni az ilyen szálakban, mintha állandóan a melegeken járna az agyuk. Nem is értem az ilyen embereket, nincs más dolguk, mint azon gondolkodni, hogyan lehet behozni egy társalgásba a pride-ot?

>A pride meg a melegek elfogadása pont olyan, mint a valássszabadság

Nem. Pont a Fidesz megoldása olyan mint a vallásszabadság: az iskolából kitiltja a buzeráns propagandát, így a szülők dönthetik el, hogy a gyerek mit kap. Hasonlóan a közösségi terekből is ki kell tiltani, illetve nagyon helyes, hogy a médiában korlátozzák és megjelölik. Így aki akarja ki tudja kerülni. Tökéletes a szabadság.

Ez akkor lenne igaz, ha az iskolákból a vallás is ki lenne tiltva, de nincs, sőt, egyre több iskola kerül egyházi kézbe. Ez engem ateistaként zavar, semmi keresnivalója az egyháznak a gyerekek közelében, ismerve a pedofil papokat. Takarodjanak a gyerekek közeléből. Ugyanúgy, ahogy takarodjon a politika is onnan.

A szexuális felvilágosításnak, a nemi identitás kezelésének pedig a helye nem az iskola, hanem a szülői nevelés.

A biztonságos szexről, betegségekről stb. pedig kell és lehet is beszélni biológiaórán, függetlenül attól, hogy kinek milyen a nemi identitása. A szifilisz nem nézi, hogy te buzi vagy, vagy nem, azt bárki elkaphatja.

Ugyanúgy nincs helye szexuális propagandának helye iskolákban, mint egyházi propagandának, meg politikainak sem. Takarodjanak az iskolákból.

>Ez akkor lenne igaz, ha az iskolákból a vallás is ki lenne tiltva, de nincs

Nálunk lehet erkölcstant választani. Nincs kötelező vallásos nevelés.

>A biztonságos szexről, betegségekről stb. pedig kell és lehet is beszélni biológiaórán

Az a baj ezzel, hogy olyan dolgokról is beszélnek, ami egy romlatlan egészséges gyereknek talán eszébe sem jutna. Illetve az emberi elme úgy működik, hogy amibe belegondol, az egy kicsit már valósággá is válik. Tehát ha esetleg magától is eszébe jutott, vagy az osztálytársaitól hallotta, akkor is baj, hogy ha a tananyag része, akkor sokkal többet gondolkozik rajta, tovább van a fejében a dolog, illetve legitimálódik azáltal, hogy "hivatalosan" is beszélnek róla. Van az a vicc, hogy: Ne gondolj a rózsaszín elefántra! Persze hogy mindenki a rózsaszín elefántra fog gondolni, pedig egyébként soha nem gondolna rá. Ez a baj azzal, ha arról beszélnek, hogy hogyan lehet biztonságosabbá tenni olyan szexuális helyzeteket, amiknek meg sem kellene történni eleve.

A biztonságos szex az a házastársak közötti kizárólagos pinális szex. QED.

>Ugyanúgy nincs helye szexuális propagandának helye iskolákban, mint egyházi propagandának, meg politikainak sem.

Így van. Valami okból mégis az iskolában rendszeresen kaptunk politikát, és szinte kizárólag "balos" politikát. Sőt még az érettségi találkozókon is kapunk :-) Egyetlen egy tanárra emlékszem, aki konzervatív-keresztény politikát tolt, de ő nem is volt tanár, csak szakkört tartott még általánosban. Ő se vitte túlzásba, csak 1-2 alkalommal beszélt ilyen dolgokról.

Szerintem normális ember inkább békén hagyja a kecskét, a többieknek meg felesleges magyarázni.

A társadalom végét az jelenti, amikor a többség már a kecskéket kergeti az asszonyok helyett és még prájdol is hozzá.

Nem tudod elmondani a kecske-love híveinek, hogy másképp is lehet, meggyőződésük, hogy igaz szerelem csak kecskével alakulhat ki.

A normalitás kisebbségbe kerül.

 

Ezt hívják úgy, hogy társadalmi szintű evolúciós zsákutca.

Ennek mellékhatása a csökkenő születésszám, a legyengült társadalom, végül a teljes megsemmisülés. Pontosan ahogy a Római Birodalomban történt 476-ra. Új, erősebb, életképesebb népek jöttek, ők meg kihaltak a dekadens világukkal együtt.

Ennek mellékhatása a csökkenő születésszám, a legyengült társadalom, végül a teljes megsemmisülés. Pontosan ahogy a Római Birodalomban történt 476-ra. Új, erősebb, életképesebb népek jöttek, ők meg kihaltak a dekadens világukkal együtt.

Téged mi visz hívő keresztényként arra, hogy rendszeresen és időnként szándékosan hazudj és olyan dolgokat állíts be valósnak, ami épp akkor az eszedbe jut, de tudod, hogy hazugság?

Kellett emlegetni a témát, éppen van hozzá friss ropogós Project Veritas videó: Project Veritas @Project_Veritas 3:01 PM · Sep 13, 2023 https://twitter.com/Project_Veritas/status/1701944280690909302

"BREAKING: ‘HiTOPS’ Nonprofit Sneaks Sexual and LGBTQ+ Curriculum into Schools, Admits Goal to Strip Parents of Opt-Out Rights

Hannah Wiers, @HiTOPSinc
 Health Educator: “I think our real goal would be to make sure that that opt out doesn't exist.”"

USA tantónéni kerek perec megmondja, hogy kifejezett céljuk, hogy ne lehessen a buzeráns és egyéb érzékenyítés alól kibúvója a szülőnek. Egyébként velem már előfordult, hogy egy élő vitában egy "balos" "liberális" kimondta, hogy ő márpedig azt akarja, hogy az én gyerekem is megkapja a homoszexuális indoktrinációt akkor is ha én nem akarom, mert különben átöröklődik a bigottságom.

Aki a kommunizmusban nőtt fel, tudja, mennyire hatékony volt az érzékenyítés. Igazából vicces volt az a rohadt sok hülyeség.

Nekem mind a mai napig furcsa, hogy a tanévnyitók nem "Föl, föl ti rabjai a Földnek, föl, föl, te éhes proletár"-ral kezdődnek.

Már egész jól megszoktam őket, mire vége lett.

Megertem a gondodat ...

En meg a vallaskarosult bibliamaszlagot szeretnem elkerulni, jobb lenne a gyerekemnek nem tomnek a fejet 2000 eves hujesegekkel... Sajnos egyre nehezebb kibujni alola, aztan magyarazhatom neki hogy ki az a "csavo" azon a kereszten es miert log szerencsetlen minden masodik utcasarkon...

Nem szeretek személyeskedni, nem is tenném, de muszáj. Gerinctelen vagy. Nem az volt a kérdés, jártak e tiltás ellenére vallásoktatásra, hanem te azzal hasonlítod össze a "LMBTQ érzékenyítés" teljes tiltását, hogy "nem kötelező vallást tanulni". Tiltás vs. "nem kötelező" 

Ez hogy van egyébként, nem csak az van betiltva, hogy így bemehessenek az iskolába buzológiát tanítani? Tehát ha mondjuk te ilyenre akarod tanítani a gyereked, akkor a művelődési házba egy buzológus szervezhet egy tanfolyamot, amire el lehet vinni a gyerekeket? Vagy ez is tilos? Én megelégedtem azzal, hogy az iskolából ki van tiltva, és ennyire nem néztem utána, azért kérdezem.

Hol kap a gyereked vallásos propagandát az engedélyed nélkül? Mit mond erről a magyar törvény?

Szerintem Magyarországon a vallás és az iskola szét van választva. És éppen megfelelő a törvényi háttér ahhoz, hogy aki "világi" oktatást akar adni a gyerekének, az adhat. Én például a "vasárnapi misét" magam szoktam megtartani a gyerekeknek, azaz a nekem tetsző tanításokat át szoktam adni így. Vicces, hogy nagyszülőkkel voltak "igazi" misén és emiatt, ha misének nevezem amit tanítok, akkor nem tetszik nekik. Ezért csak utólag mondom meg, hogy ez volt a "mai mise" :-)

Szóval szerintem a magyar törvények rendben vannak azzal együtt, hogy vannak vallásos iskolák, és lehet kérni hittant az iskolában, de nem kötelező. Sajnos úgy tudom, hogy az egyházi iskoláknak nagyobb a fejkvótája, ezért egyre több iskola átáll vallásossá csak a pénz miatt - ezzel én sem értek egyet. Illetve ugyan ezen okból az egyházi iskolák sokszor jobbak, és az is odaviszi a gyerekét, aki egyforma minőségű oktatás mellett nem oda vinné.

Azt nem is tudom, hogy egyházi iskolában lehet-e erkölcstanra íratni a gyereket? Vagy egy katolikus iskolában kérhet-e a szülő protestáns hittant?

A te problémád tehát szerintem nem a törvényből ered, hanem egyszerűen "magánszorgalomból" vannak akik próbálnak vallási tanítást ráerőltetni a gyerekekre. Tévednék?

Nem tevedsz... Valoban igy van, jol megfogalmaztad es hat igazabol nem is "igazi" a problemam - ugyanugy ahogy Te is, en is megoldom hogy  a gyerek olyan oktatasban reszesuljon amit jonak latunk...

Igazabol parhuzamot akartam vonni - kinek a pap - kinek a papne - nem igazan lehet elkerulni am hogy a gyereket hatasok, "erzekenyitesek" erjek... KB ugy hogy kb pont olyan magyarazatra szorul keresztre feszitett felmeztelen hullakat latni utcasarokra kipakolva, felviragozva, gyertyazva, "erzekenyitve" mint amekkkora megrazkottatas lehet Csab-nak ha a gyereke esetleg meglat valami rajzolt Drag-Queen-t egy Alexandra koyvesbolt felnott reszlegen...  

Hol kap a gyerekem vallasos propagandat? - Kepzeld el ha az LMBTQ - vagy barmilyen libsi dolog - templomokkal rendelkezne - 30m magas tornyokkal, idonkent megszolalao harangokkal...

Ezek a dolgok itt vannak korulottunk - a felvilagosodas kora ota nem nagyon lehet elkerulni hogy az emberiseget minden iranybol hatasok erjek...

> Igazabol parhuzamot akartam vonni - kinek a pap - kinek a papne - nem igazan lehet elkerulni am hogy a gyereket hatasok, "erzekenyitesek" erjek...

Nagyon nem mindegy a mérték.

>KB ugy hogy kb pont olyan magyarazatra szorul keresztre feszitett felmeztelen hullakat latni utcasarokra kipakolva

Ezt ugye nem illik így megfogalmazni, ezért nem is szoktam. De a felvetésre reagálva nekem is nagyon furcsa az ábrázolásmód, és hogy a keresztény hívők szerint így van jól. Én Odinista és Csodaszarvasos vagyok, úgyhogy én sem értem. Odin esztétikus a 8 lábú lován, a Csodaszarvas pedig pláne. A gyerekek egyébként könnyen túl tudják tenni magukat a feszületeken. Szerintem mivel az ábrázolások 99%-ban nincs bepirosozva a vér, ezért van annyira absztrakt, hogy a gyerekeknek fel sem tűnik a kínzás ténye. Én legalábbis úgy emlékszem a gyerekkoromra, hogy nekem nem tűnt fel, igaz sokat nem gondolkodtam rajta.

> amekkora megrazkottatas lehet Csab-nak ha a gyereke esetleg meglat valami rajzolt Drag-Queen-t egy Alexandra koyvesbolt felnott reszlegen...

Ebben a kérdésben teljsen Csab mellett állok, én sem akarom hogy Drag Queenek láthatóak legyenek a köz által elérhető tereken. Erre is azt mondom, hogy nagyon nem mindegy a mérték. Ha a gyerek véletlenül meglátja - ahogy például már többször is láttunk egy női ruhába öltözött férfit, aki erre szokott kerékpározni - akkor csak megmondom neki, hogy az illető dilis, nem kell törődni vele. De ha az iskolában nap mint nap pozitív színben tüntetnék fel az illetőt, annak nagyon nem örülnék.

>Kepzeld el ha az LMBTQ - vagy barmilyen libsi dolog - templomokkal rendelkezne - 30m magas tornyokkal, idonkent megszolalao harangokkal...

Ha minden fel van díszítve homoszexuális szivárványokkal és a médiából is homoszexuális propaganda jön, az lényegében már ez a szint. Ugye az újabb filmek tele vannak homoszexuális jelenetekkel, ezt megfeleltethetjük a harangoknak, nyugaton pedig az üzletek fel vannak homoszexuális szimbólumokkal díszítve (a saját szememmel is láttam, ne mondjátok, hogy nem valóság), ezt megfeleltethetjük a templomok látványának a hasonlatodban.

Közben eszembe jutott, hogy a cross-dresser biciklis dilinyós mellett a villanyoszlopokon is megjelentek valami leszbikus matricák. Nagyon nem néztem meg, mert a gyerekek szerencsére nem vették észre és nem akartam felhívni rá a figyelmet. Csak azért mondom, hogy a tiltások ellenére látható ez a fajta propaganda itthon is (Budapest).

Hol kap a gyereked vallásos propagandát az engedélyed nélkül? Mit mond erről a magyar törvény?

Az alaptörvény már vallásos perambulummal nyit, ha elkerülte volna a figyelmed.

Amúgy meg akkor lenne objektív szempontból azonos a két dolog, ha minden kis falunak lehetne egy vagy több LMBTQ temploma, pappal, bőkezű állami támogatással, hívektől való adószedési joggal, adómentességgel, saját bírósággal és intézményrendszerrel, iskolafenntartási joggal, toronyórával és lánccal. Namost ettől igen-igen messze vagyunk, mégis úgy érzed, hogy a vallás nincs annyira jelen, mert teljesen természetes számodra, hogy nulla éves koruktól behálózzák a gyerekeket és rogyásig vagyunk gyerekeknek szánt vallási propagandával.

>az engedélyed nélkül?

Ez a kulcs. Hogy kaphat-e vallásos propagandát az engedélyed nélkül? Behívhatja a pap a templomba, ha nem vagy ott? Tarthat neki hittant, ha erkölcstant kértél? Szerintem nem. A gyerekkoromban egyébként volt állítólag másik osztályban, hogy bement a pap reklámozni a hittant. Volt gyerek aki már öntudatánál volt addigra, és leállt vitatkozni vele. De sajnos nem tudta meggyőzni a papot :-)

Az LBMTQ pont azt kifogásolta, hogy az volt a gyakorlat, hogy érzékenyítéseket tartottak fű alatt szabályozatlanul például osztályfőnöki órán és ezt a kormány megtiltotta. Illetve a médiában megjelenést, és még ki tudja mit.

Én egyébként nem értek egyet a vallásos propagandával sem, tehát erről nem kell meggyőzni. Tőlem akár azt is korlátozhatnák. Ettől még nagyon örülök, hogy az LMBTQ-t korlátozzák.

Ez a kulcs. Hogy kaphat-e vallásos propagandát az engedélyed nélkül? Behívhatja a pap a templomba, ha nem vagy ott?

Le van takarva az összes templom? Ki van tiltva a tévéből a vallás minden említése? Le van fóliázva és a felnőtt részlegre van téve minden könyv, amiben említik a vallást? Van törvény, hogy iskola 200 méteres körzetében nem lehet templom? Van törvény, hogy 18 éves korig nem mehet templomba egy gyerek?

Tőlem akár azt is korlátozhatnák. Ettől még nagyon örülök, hogy az LMBTQ-t korlátozzák.

Az látszik, hogy teljes vakfoltod van arra, hogy a vallás mennyire másképp van kezelve és nem állsz ki a vallás korlátozása mellett ugyanakkora vehemenciával. Sőt.

>Az látszik, hogy teljes vakfoltod van arra, hogy a vallás mennyire másképp van kezelve és nem állsz ki a vallás korlátozása mellett ugyanakkora vehemenciával. Sőt.

Esetleg meglincselnének érte. Az LMBTQ kérdésben viszont egész jó kis konszenzus van. Nem ugyanaz a két dolognak a hatása sem, a templomon kívülről csak absztrakt szimbólumok vannak, messze nem tolakodó annyira mint mondjuk a Coca Cola reklám volt amin színesben és nagyban csókolóztak a homoszexuálisok. A vallási műsorok ugyan valóban korlátozás nélküliek, de még nem láttam olyan gyereket, aki nézni akarta volna őket. Ellenben a menő Hollywoodi gyerekfilmekbe is tesznek már homoszexuális utalásokat, népszerűsítést (amennyire hallottam - régóta kerülöm egyébként ezeket).

Véleményem szerint a kereszténységben semmi vonzó nincsen, aki gyerekkorában nem kapott keresztény nevelést az nem akar kereszténnyé válni. Ezért sem érzem veszélyesnek. A kereszténységet a törvény erejével terjesztették el, István ugye becslések szerint félmillió pogányt lemészárolt nyugati segítséggel. De dokumentált egész Európában, hogy hogyan törték be a pogány népeket. Az veszélyes volt. Ami most van, az már csak vergődés és egyáltalán nem veszélyes.

Politikailag pedig az van, hogy a konzervatívságom miatt a keresztények a természetes szövetségeseim. Vallási kérdésben nem értek egyet velük, de ha ezen választóvonal mentén támadnám őket, akkor csak az Odalista Csodaszarvasosok maradnának meg nekem szövetségesnek. Azok mind :-) Érted már?

Esetleg meglincselnének érte.

Csak ez tart vissza?

Az LMBTQ kérdésben viszont egész jó kis konszenzus van.

Egyáltalán nincs konszenzus.

Nem ugyanaz a két dolognak a hatása sem, a templomon kívülről csak absztrakt szimbólumok vannak, messze nem tolakodó annyira mint mondjuk a Coca Cola reklám volt amin színesben és nagyban csókolóztak a homoszexuálisok. A vallási műsorok ugyan valóban korlátozás nélküliek, de még nem láttam olyan gyereket, aki nézni akarta volna őket. Ellenben a menő Hollywoodi gyerekfilmekbe is tesznek már homoszexuális utalásokat, népszerűsítést (amennyire hallottam - régóta kerülöm egyébként ezeket).

Ez egyrészt üres magyarázkodás, másrészt nekem volt homoszexuális (fiú) osztálytásam általános iskolában, 11-12 évesen már látszott rajta, hogy nem olyan, mint mi, csak mi se értettük, ő se értette, a felnőttek meg nem tudták kezelni a dolgot. Nem azért lett homoszexuális, mert látott a tévében vagy az utcán valamit. Mit kellene szerinted ezzel helyzettel kezelni? A homoszexualitás teljesen természetes dolog, ennek megfelelően kellene kezelni.

Véleményem szerint a kereszténységben semmi vonzó nincsen, aki gyerekkorában nem kapott keresztény nevelést az nem akar kereszténnyé válni.

De, ez pont így működik. A vallásodat az predensztinálja az esetek 90+ százalékában, hogy hova születsz. Viszont a vallás olyan, hogy tudod változtatni.

>Mit kellene szerinted ezzel helyzettel kezelni? A homoszexualitás teljesen természetes dolog, ennek megfelelően kellene kezelni.

Egyrészt miért kellene bármit is kezelni rajta? De ha mégis kell, akkor két dolgot lehet megpróbálni: kiegyenesíteni, vagy megtanítani neki, hogy hogy éljen együtt a problémájával. De mi köze ehhez a többieknek? Ha nem aggatja rájuk, nem viselkedik buzisan, akkor azok nem fognak fikarcnyit sem törődni vele.

Egyrészt miért kellene bármit is kezelni rajta? De ha mégis kell, akkor két dolgot lehet megpróbálni: kiegyenesíteni, vagy megtanítani neki, hogy hogy éljen együtt a problémájával.

Sokkal jobb a népességnek, hogy a balkezeseket nem akarják mindenáron jobbkezesíteni vagy megtanítani nekik, hogy éljenek együtt egy jobbkezes világban a problémájukkal. Alig 50 éve még ez volt, nagy szerencse, hogy én már nem így nőttem fel balkezesként.

De mi köze ehhez a többieknek? Ha nem aggatja rájuk, nem viselkedik buzisan, akkor azok nem fognak fikarcnyit sem törődni vele.

Ha egy 11-12 éves gyerek észreveszi, hogy egy másik 11-12 éves gyerek másképp viselkedik, akkor bizony lesz ott probléma. Na, ez az, amivel kezdeni kell valamit. Az nem megoldás, hogy ignoráljuk, ahogy a balkezesség se tűnt el azzal, hogy mindenki erőszakkal jobbkezesnek lett nevelve.

Szerintem meg teljesen jó, hogy a buzis viselkedést kigúnyolják a gyerekek, mert így aki esetleg magától úgy viselkedne, az észbe kap és normálisan viselkedik inkább. Attól még lehet belül homoszexuális, de ha normálisan viselkedik, akkor nem zavar senkit. Hosszú távon mindenkinek jobb így. A bal kezességgel összehasonlítani szalmabáb, mert egyáltalán nem ugyanaz a kettő. Mondjuk nézz meg egy bal kezest tükörben: pont olyan mint egy jobbkezes. Utána nézz meg egy Drag Queent a tükörben! Pont olyan mint egy normális férfi? Na látod, ez a különbség a kettő között!

Szerintem meg teljesen jó, hogy a buzis viselkedést kigúnyolják a gyerekek, mert így aki esetleg magától úgy viselkedne, az észbe kap és normálisan viselkedik inkább. Attól még lehet belül homoszexuális, de ha normálisan viselkedik, akkor nem zavar senkit. Hosszú távon mindenkinek jobb így.

Nem, hosszútávon mindenkinek az a jó, ha nem gúnyolják ki azt, aki nem olyan, mint a többség, mindegy, hogy balkezes, szemüveges, hallássérült, tolószékes, csökkent értelmű vagy épp homoszexuális.

A balkezest is gúnyolják ki, kapjon észbe és viselkedjen normálisan? Vagy nézzük úgy, hogy ha például a konzervatív lenne a kisebbség, akkor gúnyolják nyugodtan, mert esetleg észbe kap és normális lesz?

A bal kezességgel összehasonlítani szalmabáb, mert egyáltalán nem ugyanaz a kettő.

Nem ugyanaz, de ugyanolyan.

Mondjuk nézz meg egy bal kezest tükörben: pont olyan mint egy jobbkezes. Utána nézz meg egy Drag Queent a tükörben! Pont olyan mint egy normális férfi? Na látod, ez a különbség a kettő között!

Látod? Ez _a_ szalmabáb egy láthatóan homoszexuális 10-12 éves gyerektől indulva.

a templomon kívülről csak absztrakt szimbólumok vannak, messze nem tolakodó annyira mint mondjuk a Coca Cola reklám volt amin színesben és nagyban csókolóztak a homoszexuálisok.

Az elobb azt mondtad - nem szoktak igy leirni a jelenseget amikor felmeztelen hullak vannak kipakolva 10 kilometerenkent - ezt nevezed szimbolumnak - versus - ket pasi megcsokolja egymast es ezt esetleg masok is latjak... huha!

Elgondolkoztál már azon, hogy a drag queenek miért nem a nyugdíjas-klubban hirdetik bölcsességeiket?

Minek mennek a gyermekekhez az iskolákba? Talán téríteni akarnak?

A gyermekek autóznak, meg babáznak, baromira nem érdeklik őket a drag queen-ek bölcsességei.

Elgondolkoztál már azon, hogy a drag queenek miért nem a nyugdíjas-klubban hirdetik bölcsességeiket?

Amiért a Mikulás se megy nyugdíjas klubba. :D

Minek mennek a gyermekekhez az iskolákba? Talán téríteni akarnak?

Vannak túlzások, de alapvetően azért, mert a szexuális érés 10-12 évesen kezdődik, ha tudomást vesz erről a szülő, ha nem.

A gyermekek autóznak, meg babáznak, baromira nem érdeklik őket a drag queen-ek bölcsességei.

Az nem is, de szexuális felvilágosításnak igencsak helye van. És például a szexuális irányultság már ki tud ütközni markánsan 10-12 éves korban.

>de szexuális felvilágosításnak igencsak helye van.

Legyen a szülő dolga. Ha meg akarja vigye el valami tanfolyamra. Tőlem még fizethetik az adóból is, úgyis annyi hülyeséget fizetnek belőle. De aki nem akarja, annak a gyerekét hagyják békén.

>És például a szexuális irányultság már ki tud ütközni markánsan 10-12 éves korban.

Jó, és akkor mi van? Aki homoszexuális, az majd megoldja, vagy a szülei segítenek neki megoldani, ha akarják. A problémájának mi köze van a többiekhez?

Jó, és akkor mi van? Aki homoszexuális, az majd megoldja, vagy a szülei segítenek neki megoldani, ha akarják. A problémájának mi köze van a többiekhez?

Pont ez a lenyeg... A szexualitas teljesen TERMESZETES dolog, nincs abban semmi "problema" - csak nehez egyeseknek ezt elfogadni - pont neveltetes vagy belso bizonytalansag miatt... nincs mit megoldani rajta - van ugy hogy a genetika ugy hozza valaki a sajat nemehez vonzodjon, vagy mindkettohoz, vagy ugy erezze O inkabb nokent elne meg ha van nemi "plusz anyag" is rajta...

Ha a kovetkezo generacio mar nem lat benne problemat hogy fiu-fiuval setal kezenfogva (ugy ahogy nem lat problemat - sot - abban sem ha ket bogyos szoke kenyezteti egymast bzonyos "dokumentumfilmekben") akkor mar elobbre jarunk egymas iranti toleranciaban, embersegben...

Lehet ezen kapalozni, rejtegetni - ez letezik - talan meg az ossejtekben is volt ilyesmi... 

Ezzel a szemben az ahol most a valassal kapcsolatos dolgokban tartunk tobbezer eves "erzekenyites" eredmenye - csakis emberre jellemzo. A homo/hetero stb. szexualitast "termeszetellenessegel" magyarazok valahogy nem latjak, hogy pont a vallas az ami "termeszetellenes" megis a vilag mionden tajan ilyen vagy olyan vallasnak vannak emlekmuvek allitva, propagalva... 

>A [homo]szexualitas teljesen TERMESZETES dolog, nincs abban semmi "problema"

Hogy érdemben is válaszoljak: nekem semmi bajom azzal, ha te ezt tanítod a gyerekednek. Csak annyit kérek, hogy az iskolában ne tanítsanak semmit, mert én máshogy gondolom és mást szeretnék tanítani a saját gyerekemnek. Csak ennyit kérek! És ezt megadta nekem a Magyar Állam! Hadd örüljek már neki! Amit én tanítanék azt se tanítsák, mert azzal meg te nem értenél egyet, és én sem akarom a te gyerekedet indoktrinálni! Az kizárólag a te jogod!

A mai szexualitás természetes, jó vicc.

 

A csaj a seggét riszálja, kirakja mindenét, utána kinyögi, hogy ő aztán nem szül gyermeket.

Te meg nézel, mint a moziban. Ezért ugyan rohadt nagy kár volt mindent kirakni, mert láthatóan fölöslegesen van ott az egész...

> szexuális felvilágosításnak igencsak helye van

Persze hogy van. Meg is tanítanám a gyereket, ha jönne a drag queen, hogyan csináljon hülyét belőle.

Ha 10-ből 5 gyerek végig arról értekezik, hogy milyen buta, amiért női ruhába öltözik, majd megtanulja.

A lényeg, hogy addig kapja az alázást, amíg el nem takarodik.

Fiatalon meg kell tanulni a témát megfelelően kezelni.

 

Szóval otthon is megy a gyerek érzékenyítése a témára.

:)

Mert Bizánc buddhista volt, nem?

Bizánc is elesett, csak később... :D

Arról ne is beszéljünk, hogy Róma bukása után keresztény államok jöttek létre és 1000 éven át probléma nélkül működtek.

Ez a "probléma nélkül" erős túlzás.

Gyagya.

Bocsánat, hogy tényekkel zavartam meg a semmiből felbukkanó igen magvas gondolataidat a témában.

Az előbb az volt a baj, hogy nem bizonyítottam semmivel, linkeltem egy listát, ami történész körökben teljesen elfogadott a római birodalom bukásának okairól, de nem tetszik, mert nem támasztja alá azt az elképzelt világot és világmagyarázatot, ami a fejetekben van...

Az állami erdőket nem szokták tarra vágni, a magánerdőket igen. A pályázat magánerdőkről szólt.

Hivatalosan papíron a terület most is erdőként szerepel.

Mondjuk a polgármester úrnak annyi IQ-ja lehetett volna, hogy a sétány melletti fákat meghagyja. Nem tett törvénybe ütközőt, inkább az IQ teszten bukott el.

Most szantottak be szinte teljesen.

eddig még a komcsi időkbő ami rájuk maradt az volt.  fészekrako program tiszaburán.

a kisebbik szarra szavaztam. ti meg háborogtok, mikozben nincs alternatívátok. azzal élek ami van. komcsiknál még azután is adót kellett fizetnem, amit meg se kerestem. :D:D mert azt feltételezte én lopok. :D 

 

mondom, 20 év, lehet építeni egy alternatív pártot, le lehet váltani a drminiszterelnökurat. elkélne nekik a verseny, dehát tényleg, ennek a népnek ilyen kokler ellenzék jutott.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Megmérgezte, felfalta őket az orbángyűlölet - velőig. Ezek az emberek így fogják leélni az életüket, és egyszerűen fel sem fogják, hogy viselkedésükkel az orbánpropot erősítik. Akit a negyedik kétharmad sem térített el erről a sehova sem vezető útról, azt már semmi sem fogja. A legszebb az ebben az egészben, hogy ők maguk is tudják, 2026-ban jön az ötödik kétharmad, így aztán az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak, hogy majd jól összeomlik a gazdaság és akkor végre megbukik a Zorbán. Ezt a sztori mondjuk már 2012 körül is olvasható volt az újságjaiban, akkor sem jött be, dehát a legjobb étteremben is ismétlődnek a főételek.

Az ellenzéki pártok csinálják jól  - képviselői helyet és állami támogatást sajtolnak ki a gyűlöletből és eközben zéró a felelősségük. 

Kicsit párhuzamot érzek a rezsiszilárods 280 huf (vagy hasonló nagyságrend) lesz egy kwh dologgal amiből utána lett ünneplés hogy jaj de jó, csak a duplája lett (a túlfogyasztás).

Itt is kiderült hogy brüsszel sose kért olyat hogy visszamenőlegesen legyen elvéve a szaldó lehetősége, csak az újonnan telepített rendszerekre vonatkozzon a korlátozás.

Én most két opciót látok:

1. Egyszerűen nem fogták fel hogy miről van szó és emiatt félrebeszéltek, ezt nem tartom túl reálisnak, ennyire nem hülyék.

2. Pontosan értették hogy miről van szó, belengettek megint egy brüsszelnek a qrva anyját mert rosszat akar mondókát, aztán megpróbálták eladni úgy hogy megint megmentették a magyar családokat a szemét gonosz elnyomó nyugati erőktől. Nekem ez tűnik reálisabbnak. Médiahacknek készült, sokan be is nyalták, ment a morgás, sokak még így is beveszik hogy mi vagyunk a lázadó harcos hősök.

Függetlenül a bejelentéstől szerintem a legjobb megoldás az lenne ha lenne állami támogatás otthoni aksira a napelem mellé, azon felüli túltermelés/fogyasztás pedig éppen aktuális piaci ár.

Szerintem, meg mocskos langyi brusseles megadta azt az 5 milliard eurot amiert a foni ment furulyazni multkor.

Ezert okafogyott a tema, es ok a jo fejek mert "meghallgattak" a nep szavat, aki addig sem azzal foglalkozott, hogy az ures kasszabol hogy a faszba fizetjuk azt vissza...

En is igy csinalnam.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nem valószínű, Brüsszel a legalapvetőbb szinten sem tartja be a velünk kötött szerződéseket és az európai jogot. Mondjuk amíg egy több mint kétmilliós szavazóbázis "furulyázásnak" tekinti a nemzeti érdekképviseletet és jutalomnak a nekünk járó kompenzációkat, addig nincs miről beszélni.
 

Az ugye megvan, hogy nagyjabol a mepesseg fele vagy picit tobb az a gorbenek azon a felen tartozkodik ?

Technikailag 83 alatt a hasznalhatatlan fogyatekosnak tekintik a szemelyt, ez a kategoria aki egy lepesekre szedett utasitas kovetesere is keptelen. Ez nagyjabol 16-20%.

Mondjuk neked elhiszem, hogy meg errol nem hallottal.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nektek még nem jutott eszetekbe, hogy ez egy tipikus blöff. Ebben ez évben: nem, mi nem, mi nem hajlunk sose. Lezajlanak az önki választások.Jövő év eleje. Ez az EU ezt se engedte, meg kell változtatni, (jön ugye az EU-s választás). Szavazz ránk, hogy elegen legyünk a változáshoz. stb. stb.....

végül is korrekt döntést hoztak, így akik ezt befektetésként kezelték a pénzüknél maradnak. Valamennyire.

Csaszarunk kinyilatkoztatott es most megy a sajtoban a nagy oromkodes, hogy "kedves gesztus a ""kormanytol"" " , ja milyen kedves, hogy nem torokig szopattak be mindenkit visszamenolegesen, betartva az eredeti szerzodesi felteteleket "kedveskednek".

Pontosan tudhato volt, hogy amint a cirkusz elerte celjat es a hatterben a dolgok nagyja levonult, akkor majd jon a huzd meg utan az ereszd meg.

Tenyleg mennyire kedves, hiszen a tomegbe is lovethetett volna...

Errol ennyit.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Érdekes kitétel

"Amit viszont kevésbé ért elsőre a szakma, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének rendeletei is, és ezek arra utalnak, hogy a jövőben a HMKE-sok az egyenlegük (vagyis amennyivel többet termelnek, mint fogyasztanak, vagy amennyivel többet fogyasztanak, mint termelnek) után rendszerhasználati díjat is fizetnek."

Telex: Kijött a napelemes rendelet: marad az éves szaldó, lehet pezsgőt bontani, de egy fura zavar így is maradt

Jön még itt feketeleves a részletekkel... hamar eljutunk oda, hogy az éves szaldó csak konkrétan a villamosenergiára lesz érvényes és a rendszerhasználati díjat ettől függetlenül kell fizetni a mindenkori mérési intervallumban mért forgalom alapján. Jelenleg nem ez van a rendeletben, de csak egy mondatot kell hozzá kiszedni valamikor később, amikor sikerült feldarabolni a szalámit. Kezdik majd azzal, hogy akinek támogatott napeleme van, az megy bruttó elszámolásba, mert amúgy is így szerződtek vele.

Csakhogy én nem kereskedő vagyok, nem továbbítom sehová az áramot.
A átadási ponton vételezem, amit valahonnan 'elszállítanak' hozzám Ez a rendszerhasználat, ezzel nincs gond.
Visszatermelésnél én csak 'bedobom' az átadási pontba.

Nem lehet, hogy az energiaközösségeket akarják fingatni?

Visszatermelésnél én csak 'bedobom' az átadási pontba.

Amit elszállítanak valahova, akár az országhatáron túl, ha ez miatt exportálni kell...

Nem lehet, hogy az energiaközösségeket akarják fingatni?

Szopatásra érdemtelenül kicsi marginális kisebbség.

--

"The dildo of consequences rarely arrives lubed"

Továbbra is az a helyzet, hogy a hálózat nem képes jól lekezelni a napsütéses nappalokat, gyakorlatilag semmit érdemlegeset nem dolgoztak a tavalyi visszatermelési stop óta a hálózaton, az export pedig továbbra is nyomott vagy negatív áron történik ilyenkor, az esti és téli fogyasztás meg kurva sok pénz, amit ingyen kell odaadni tömegeknek, akik évente már több mint egy TWh mennyiségű kurva drága energiát kapnak meg így ingyen, ami szabad szemmel látható aránya már az ország fogyasztásának és a költségvetésnek is.

A racionalitás alapján már 2018-19 körül meg kellett volna szűntetni az éves szaldót az új belépőknek, most elmentek a falig, kurva kemény volt, megfordultak, ott is kurva kemény fal volt; szóval hoztak egy politkai határozatot, de ezek a problémák nem fognak attól meszűnni, hogy visszavontak egy mondást és kiadtak egy rendeletet, attól, hogy törvényt hoznak rá, nem lesz 3,2 a PI...

Amit elszállítanak valahova, akár az országhatáron túl, ha ez miatt exportálni kell...

Amit kifizettetnek azzal, aki megveszi. Legalábbis fogyasztói oldalon ez van most.

Szopatásra érdemtelenül kicsi marginális kisebbség.

Féligazság. Jelenleg marginális. De ha megnő, akkor intenzív fejvakarásra késztetné az energetikai piac résztvevőit. Azért gondolom, hogy erre készülnek fel.

 

Az egy másik kérdés, hogy a szaldó ebben a formában jó vagy rossz. De ebbe nem mentem bele.

Amit kifizettetnek azzal, aki megveszi. Legalábbis fogyasztói oldalon ez van most.

Ha exportálni kell miatta, akkor nincs aki kifizesse, kimegy az országból.

Féligazság. Jelenleg marginális. De ha megnő, akkor intenzív fejvakarásra késztetné az energetikai piac résztvevőit. Azért gondolom, hogy erre készülnek fel.

Rendszerszinten jót tenne, csak ehhez nem elég virtuálisan összeállni, hanem ezeknek a közösségeknek invesztálni kellene a hálózatba, amit nem fognak.

Az egy másik kérdés, hogy a szaldó ebben a formában jó vagy rossz. De ebbe nem mentem bele.

Én igen, mert a pénz kellene fog. 1 TWh ára tavaly télen ~450 millió EUR volt... ez még mindig túl nagy pénz ahhoz, hogy ingyen odaadják. Három éve harmad ennyi napelem volt a lakosságnál és kilencede volt az import ár, akkor ~15 millió euróba került csak az éves szaldó. Most bemondták, hogy lapot húznak 19-re, hátha valami csoda történik és nem lesz 450 EUR/MWh télen a villany import ára és van négy hónapuk kitalálni a magyarázatot és a kommunikációt, ha nem történik csoda...

Én már ott elakadtam, hogy ha állami támogatást adnak naperőművek építésére, meg Fudan egyetemre, akkor adófizetői pénzből miért nem tudnak energiatárolót építeni a népnek?

Hadd napelemezzenek békében, végülis úgyis ők fogják megfizetni az árát, csak másképp.

 

Bőven elég lenne az energiatárolóval a déli csúcsot este 6-ra áttolni.

 

Meg kellene kérdezni, hogy dél-dunai, dél-tiszai vízerőmű zavarná-e a népet, vagy csak Nagymarosnál zavaró. Lehetne értelmes kérdésekről is konzultációzni.

A két határmenti duzzasztóművel 200MW-ot szabályozni lehetne. Nem sok, de nem is elhanyagolható, amikor 600MW a túltermelés nyáron.

Én már ott elakadtam, hogy ha állami támogatást adnak naperőművek építésére, meg Fudan egyetemre, akkor adófizetői pénzből miért nem tudnak energiatárolót építeni a népnek?

Mert a szakértelem bolsevik trükk, másrészt a kormány tipikusan politikai irányból közelít meg szakmai kérdéseket, ami miatt egydimenziós megoldásokat ad sokdimenziós problémákra.

A két határmenti duzzasztóművel 200MW-ot szabályozni lehetne. Nem sok, de nem is elhanyagolható, amikor 600MW a túltermelés nyáron.

A tisza-tavi vízerőmű teljesítménye 28 MW és 127 négyzetkilométer a felülete, a nyári túltermelés pedig ~1500-1800 MW, a múlt héten csak két nap volt, amikor 1500 MW alatt volt a túltermelés, pedig már szeptember van.

Egyrészt 200 MW teljesítményhez is másfél balatonnyi területet kellene elárasztani, hova tennéd fizikailag? Másrészt 200 MW is nagyon kevés ahhoz, ami túltermelés van.

> Egyrészt 200 MW teljesítményhez is másfél balatonnyi területet kellene elárasztani

Nos finoman fogalmazva a 200 MW és 200 MWh között van különbség. Az elárasztott terület nagysága az MWh-tól függ.

A másik egy költői kérdés, hogy jó-e nekünk, ha az ország megtartja a vízkészletét és nem engedi ki a határon. Jó-e, ha nő a talajvíz szintje.

:)

Nos finoman fogalmazva a 200 MW és 200 MWh között van különbség.

Ezért nem MWh-t írtam.

Az elárasztott terület nagysága az MWh-tól függ.

Nem, függ attól a teljesítmény is. Elmagyarázom, ahhoz hogy 200 MW teljesítményt tudj előállítani, ahhoz vízhozam kell. Vízhozam akkor van, ha elég mennyiségű vizet tudtál visszaduzzasztani. Nem tudsz egy patakon 200 MW teljesítményt elérni egy másodpercre sem, hacsak nem duzzasztod vissza hatalmasra.

A másik egy költői kérdés, hogy jó-e nekünk, ha az ország megtartja a vízkészletét és nem engedi ki a határon. Jó-e, ha nő a talajvíz szintje.

Mivel egyik folyónk se határon belül ered, ezért tedd fel úgy is a kérdés, hogy jó lenne-e nekünk, ha a szomszédos országok megtartanák a vizet és nem engednék ki a határon. Szerinted jó lenne nekünk?

Végülis tökmindegy, hogy a 200MW-ot 0.00001 percig állítjuk elő, vagy 24 órán át, nem? Mindkettőhöz Balaton méret kell.

Nem, pont azt írtam, hogy egyrészt nem mindegy, pláne, hogy a kontextusban a "déli csúcsot" akarod "este 6-ra áttolni", ami nem 0,00001 perc, hanem több óra. Másrészt egy patakon 0,00001 percig se tudsz 200 MW teljesítményt előállítani jelentős vízmennyiség visszaduzzasztása nélkül, és itt ér össze a teljesítmény és a vízmennyiség kérdése azon felül, hogy mennyi a tározó kapacitása.

Gratulálok az okfejtésedhez.

Szerintem neked továbbra is különös problémát okoz a leírt szöveg értelmezése...

A Duna átfolyik és termel 160MW-ot (vagy nem, ennyit írtak a szakik, elhiszem).

Az erőmű délben jórészt megállítja a Duna folyását, így kiesik 160MW termelés a rendszerből 4 órán keresztül, amit a következő 20 órában visszapótol (durva közelítés).

A duzzasztott víz mennyiségét a folyó megállításának ideje határozza meg és a vízhozam, a kieső energia nagyságát meg a folyó átlagtermelése.

 

Ha 4 órára kiveszünk a rendszerből 160MW-ot, akkor a duzzasztómű 640MWh energiát fog eltárolni víz formájában.

A Duna átfolyik és termel 160MW-ot (vagy nem, ennyit írtak a szakik, elhiszem).

Csak úgy átfolyással - mint egy vízimalom - közel se ennyi. Ehhez már duzzasztani kell, nem is keveset, hogy ne a mozgási, hanem a helyzeti energiáját használd ki a víznek.

Az erőmű délben jórészt megállítja a Duna folyását, így kiesik 160MW termelés a rendszerből 4 órán keresztül, amit a következő 20 órában visszapótol (durva közelítés).

Oké, feltételezzük, hogy megállítja a Dunát 4 órán keresztül, az másodpercenként 1500-3000 köbméter víz, vagyis 20-40 millió köbméter vízről beszélünk. Összevetésül: a Tisza-tó átlag ~100 millió köbméter vizet tartalmaz.

Ha 4 órára kiveszünk a rendszerből 160MW-ot, akkor a duzzasztómű 640MWh energiát fog eltárolni víz formájában.

Oké, és hol? Hova fogod tenni ezt a vízmennyiséget? Mi történik, ha az osztrákok pont ugyanakkor akarják ezt csinálni a Dunán, mint mi és pont akkor nem lesz vizünk, amikor kellene és akkor lesz, amikor nem kellene?

> Csak úgy átfolyással - mint egy vízimalom - közel se ennyi.

Miért, valahonnan jön új energia? Nem mindegy, hogy mit bűvészkedsz vele, hogy helyzeti energia, vagy mozgási energia, vagy lószar?

A Duna mozgási energiája és a duzzasztás után felvett energia kéz a kézben járnak. A duzzasztómű után meg érdekes módon lelassul a folyó, mintha tó lenne.

Lehet kavargatni a szart, csak fölösleges. A duzzasztómű elveszi a Duna a mozgási energiáját és villamosáramot csinál belőle. Erről szól a történet, a többi blabla.

 

> Mi történik, ha az osztrákok pont ugyanakkor akarják ezt csinálni a Dunán

A víz nem végtelen sebességgel megy. Bécsben felülhetsz egy farönkre és megnézheted mikor érsz Mohácsra.

Miért, valahonnan jön új energia? Nem mindegy, hogy mit bűvészkedsz vele, hogy helyzeti energia, vagy mozgási energia, vagy lószar?

Nem, nem mindegy. Egy köbméter "dunavíz" mozgási energiája ~0,5 kJ, de ennek a töredékét tudod csak kihasználni, mert nem tudod megállítani teljesen, ha viszont 10 méter magasból jön egy víz köbméter, akkor az már ~100 kJ. Eléggé jelentős különbség.

A Duna mozgási energiája és a duzzasztás után felvett energia kéz a kézben járnak. A duzzasztómű után meg érdekes módon lelassul a folyó, mintha tó lenne.

Neked a fizika nem az erősséged, ugye? Ezért tudsz légbőlkapott faszságokat írni anélkül, hogy még előtte fejben megsaccolnád, hogy mekkora faszság.

Lehet kavargatni a szart, csak fölösleges. A duzzasztómű elveszi a Duna a mozgási energiáját és villamosáramot csinál belőle. Erről szól a történet, a többi blabla.

Blabla. Az. :D

A víz nem végtelen sebességgel megy. Bécsben felülhetsz egy farönkre és megnézheted mikor érsz Mohácsra.

Nem, viszont lesz egy szép árapályhullám, amivel kezdeni kell valamit és ami nagyjából pont 120 óra alatt ér Bécsből Mohácsra, szóval nem pont akkor lesz víz a Dunában, amikor kellene; szerencsére nem lehet ilyet csinálni.

> Egy köbméter "dunavíz" mozgási energiája ~0,5 kJ ha viszont 10 méter magasból jön egy víz köbméter, akkor az már ~100 kJ.

Gondolkoztál már, hogy a Balatonra vízerőművet építs, ha már ennyire megy a fizika?

> nagyjából pont 120 óra alatt ér Bécsből Mohácsra, szóval nem pont akkor lesz víz a Dunában

Nagy kaland, több vizet duzzasztasz.

Gondolkoztál már, hogy a Balatonra vízerőművet építs, ha már ennyire megy a fizika?

Nem igazán, mert se nem mozog, se nem lejt, szóval sok értelme nincs egy természetes lefolyással se rendelkező tavon vízerőművet létesíteni.

A Duna legalább mozog és van lejtése is. :D

Nagy kaland, több vizet duzzasztasz.

Oké, és hol és hogyan akarjuk duzzasztani? :D

Tudod a duzzasztómű a víz mozgási energiáját helyzeti energiává alakítja át.

Lezárod a folyót, azt lám a vízszint növekedni kezd. Megszűnik a folyó mozgása előre, hát megy felfelé. A mozgási energiájából helyzeti energia lesz.

Nem a lószarból lesz a víznek helyzeti energiája!

 

Mígnem eléri a duzzasztómű kívánt szintjét és a helyzeti energiából áramot csinálnak. Aztán lassan a folyó folydogál tovább.

Tudod a duzzasztómű a víz mozgási energiáját helyzeti energiává alakítja át. Lezárod a folyót, azt lám a vízszint növekedni kezd. Megszűnik a folyó mozgása előre, hát megy felfelé. A mozgási energiájából helyzeti energia lesz. Nem a lószarból lesz a víznek helyzeti energiája!

Csak ismételni tudom magam. Neked a fizika nem az erősséged, ugye? Ezért tudsz légből kapott faszságokat írni anélkül, hogy még előtte fejben megsaccolnád, hogy mekkora faszság.

Mígnem eléri a duzzasztómű kívánt szintjét és a helyzeti energiából áramot csinálnak. Aztán lassan a folyó folydogál tovább.

Nem. A duzzasztás a víz már meglévő helyzeti energiáját tartja meg, nem a mozgási energiát alakítja át helyzeti energiává, azzal nem jutnánk sokra, mozgási energiája amúgy is a helyzeti energiájából lesz, csak a súrlódás miatt sokat elveszt belőle, amikor folyik. Egy folyót annyira tudsz csak felduzzasztani, amennyit lejt, egy gyorsabb folyású folyót nem tudsz jobban felduzzasztani, mint egy lassú folyású folyót.

> Egy folyót annyira tudsz csak felduzzasztani, amennyit lejt

Játszottál már olyat, hogy felszívsz egy csomó vizet szívószállal és egy pohárba befújod alulról?

Rohadt mindegy, hogy alulról jön a mozgási energia, vagy felülről. Mindegyikkel lehet duzzasztani, helyzeti energiát létrehozni.

A tapolcai Malom-tónál sem tudják, hogy honnan a frászból jön a víz, a föld alól valahonnan, de láthatóan tavat tud duzzasztani magának.

Sőt, még vízimalmot is meg tudnak vele hajtani.

 

Sehol nem lejt az egész, azt mégis megy a vizimalom.

Játszottál már olyat, hogy felszívsz egy csomó vizet szívószállal és egy pohárba befújod alulról?

Egyrészt ez melyik folyó működése? Másrészt a pofádba szívószállal felszívott víz esetén is helyzeti energiát hozol létre, amikor felszívod és helyzeti energiát engedsz el, amikor a pohárba visszaengeded. Ha belefújod, akkor meg munkát teszel abba, hogy az így keletkező nyomás mozgási energiává alakuljon. Nem a mozgási energia csak úgy nem keletkezik a semmiből, az mindig valami másból alakul mozgási energiává.

Rohadt mindegy, hogy alulról jön a mozgási energia, vagy felülről. Mindegyikkel lehet duzzasztani, helyzeti energiát létrehozni.

Nem, nem mindegy. Az egyik egy létező fizikai jelenség, a másik meg egy fizikai nonszensz egy folyó esetén. Egy folyót nem tudsz jobban felduzzasztani, mint amilyen magasról folyik és nem a mozgási energiától növekszik a duzzasztásnál a vízszintje, hanem a megőrzött helyzeti energiájától.

A tapolcai Malom-tónál sem tudják, hogy honnan a frászból jön a víz, a föld alól valahonnan, de láthatóan tavat tud duzzasztani magának.

Mert van ott helyzeti energiája, ahonnan jön, a tó nem épp a környék legmagasabb pontja, a többit lásd a fizika közlekedőedények témakörében.

Sőt, még vízimalmot is meg tudnak vele hajtani.

Az is a helyzeti energiát használja ki a legtöbb esetben, mert magasabban folyik rá a víz és lejjebb folyik tovább. Ha jobban megfigyeled, akkor pont ezt látod a tapolcai vízimalom esetén is, hogy a kerékre magasabban folyik rá a víz, mint a tó szintje.

Sehol nem lejt az egész, azt mégis megy a vizimalom.

Feltaláltad az örökmozgót. Ja, nem, csak faszságot beszélsz, mert a fizika nem az erősséged. :D

> Nem a mozgási energia csak úgy nem keletkezik a semmiből, az mindig valami másból alakul mozgási energiává.

Na végre hogy rájöttél, hát ezt is megéltük.

Ha felduzzasztod a folyót, akkor a helyzeti energia nem alakul mozgási energiává bazmeg, hanem megmarad helyzetinek nem?

Amennyivel több lett a helyzeti energiája, annyival kevesebb lesz mozgási energiája is.

A megnövekedett helyzeti energiából áramot termelsz, a folyó meg annyival lassabban folytatja tovább, mint amennyit kiszedtél.

 

Magyarul a folyó sebességét majdnem 1:1 arányban villamosárammá alakítottad. Hú, de kurva nehéz szülés volt.

Na végre hogy rájöttél, hát ezt is megéltük.

Én folyamatosan ezt írtam, te jöttél fizikai nonszensz magyarázatokkal... :D

Ha felduzzasztod a folyót, akkor a helyzeti energia nem alakul mozgási energiává bazmeg, hanem megmarad helyzetinek nem?

Így van, ezt írtam már rögtön, amit nem voltál képes megérteni és írtál egy csomó faszságot. Innen olvasd el újra: https://hup.hu/comment/2965332#comment-2965332

Amennyivel több lett a helyzeti energiája, annyival kevesebb lesz mozgási energiája is.

Nem, amikor felduzzasztod a folyót, akkor a helyzeti energiája nem alakul át mozgási energiává, hanem megmarad, mint helyzeti energia.

Magyarul a folyó sebességét majdnem 1:1 arányban villamosárammá alakítottad.

Nem, a folyó sebességét nem alakítottad villamos árammá, a folyó helyzeti energiáját alakítottad villamos energiává. A _folyó_ mozgási energiája a gátnál közel 0 J, mert ott áll a víz. A generátort nem a _folyó_ mozgási energiája hajtja, hanem a gátnál felgyűlt víz helyzeti energiája.

Hú, de kurva nehéz szülés volt.

Hát, még mindig nehéz szülés, mert még mindig faszságot beszélsz, ugyanis a fizika nem az erősséged. :D

Fölösleges vitatkozni, végig kukacoskodsz a faszságaiddal.

 

A két szám ugyanaz. Ha X MWh energiát termelsz, akkor a folyó mozgási energiája X MWh-val csökken. Lassul.

Aztán hozod a szokásos okoskodást, hogy neeem, mert a helyzeti energiáját alakítottad át villamosárammá, nem a mozgásit.

 

Tudod, ezek azok az ökörségek, amik minimálisan érdekelnek.

Fölösleges vitatkozni, végig kukacoskodsz a faszságaiddal.

A fizika elég egzakt dolog, nem vita kérdése.

A két szám ugyanaz.

Nem. Több nagyságrendnyi különbség van a két szám között.

Ha X MWh energiát termelsz, akkor a folyó mozgási energiája X MWh-val csökken. Lassul.

Nem, a folyó a duzzasztás előtti és az utáni szakaszán ugyanolyan gyorsan fog folyni. Tehát például a Tisza folyási sebességét nem befolyásolja Tiszaújvárosban vagy Szolnokon, hogy a Tisza-tóban felduzzasztották és kiveszik a helyzeti energiáját, a Tisza ettől nem lassul le.

Aztán hozod a szokásos okoskodást, hogy neeem, mert a helyzeti energiáját alakítottad át villamosárammá, nem a mozgásit.

Azért, mert a helyzeti energiáját alakítottad át villamosárammá, nem a mozgásit.

Tudod, ezek azok az ökörségek, amik minimálisan érdekelnek.

Ez látszik, hogy a fizika minimálisan érdekel. Ezért tudsz légből kapott faszságokat írni anélkül, hogy még előtte fejben megsaccolnád, hogy mekkora faszság.

> a helyzeti energiából nyeri

A víz általában fenn szokott maradni a plafonon, ha felöntöm. Idejönnek azok a rohadt erőművek és leküldik a vizet a tengerbe.

Általában nem szokott a víznek eszébe jutni, hogy automatikusan lefolyjon és átalakítsa a helyzeti energiájáját teljes mértékben mozgási energiává.

 

Az erőmű helyzeti energiával megy. Nem változik a mozgási energiája a folyónak, mert miért változna. Csak akkor jön le a víz, amikor duzzasztógát mögött van.

Aki azt gondolja, hogy az erőmű által elvett helyzeti energia valaha is mozgásivá alakult volna később, az hülye.

Általában nem szokott a víznek eszébe jutni, hogy automatikusan lefolyjon és átalakítsa a helyzeti energiájáját teljes mértékben mozgási energiává.

De, pont ezt csinálja a víz.

Az erőmű helyzeti energiával megy. Nem változik a mozgási energiája a folyónak, mert miért változna.

Így van, ezt írtam nagyjából nyolcszor. :D

Csak akkor jön le a víz, amikor duzzasztógát mögött van.

Nem, az lejön ugyanúgy, ha van ott duzzasztógát, ha nincs, ezt is írtam már. Ahogy írtam azt is, hogy a Tisza folyási sebességét nem befolyásolja Tiszaújvárosban vagy Szolnokon, hogy a Tisza-tóban felduzzasztották és kiveszik a helyzeti energiáját vagy sem, a Tisza ettől nem lassul le, nem lesz kisebb Szolnokon a mozgási energiája, mert Tiszalöknél van egy gát.

> De, pont ezt csinálja a víz.

Bazd meg, ha kiszedi a hülye erőműved a helyzeti energiát, akkor mi a faszom fog történni a folyóval?

Az UFÓ-k hoznak neki plusz energiát, hogy megőrizze az eredeti sebességét, ami az erőmű építése előtt volt?

Komplett hülye vagy.

Hogyan fog változni a Duna sebessége, ha Bős-Nagymaros leállítja a turbinákat?

Mi lesz azzal az energiával, amit a bősi erőmű többé már nem szed le?

 

Akkora észlények vagytok, hogy hihetetlen. Komolyan sajnállak benneteket.

Hogyan fog változni a Duna sebessége, ha Bős-Nagymaros leállítja a turbinákat?

Sehogy, ugyanannyi víz fog ugyanolyan sebességgel átfolyni a gát utáni szakaszon, mintha mennének a turbinák.

Mi lesz azzal az energiával, amit a bősi erőmű többé már nem szed le?

Na, mi lesz? Remek fizikai feladvány... :D

Hova tűnik a helyzeti energia, ha a turbina melletti csövön engedek le 2000 köbméter vizet másodpercenként és nem a turbinán keresztül? Mindkét esetben 2000 köbméter víz folyik át a gáton másodpercenként és megy tovább ugyanazon a mederkeresztmetszeten, ezért ugyanaz lesz a víz sebessége a gát utáni folyómederben is. Tudok még annyit segíteni a gondolkodásban, hogy ha kettő gátat teszünk egymás mögé és a másodikon mindig 2000 köbméter vizet engedünk át másodpercenként, akkor honnan tudjuk a második gát mögött, hogy az első gáton a másodpercenkénti 2000 köbméter a turbinán át érkezett vagy a turbinát megkerülve? Annyit segítek még, hogy mérhető műszerekkel, de nem a víz sebessége a különböző.

Akkora észlények vagytok, hogy hihetetlen. Komolyan sajnállak benneteket.

Te ilyen fizikai kérdésekben jellemzően két lábon hordod ki a Dunning–Kruger effektust. :D

Kicsit érthetőbben. Van egy lejtő, ahol mondjuk 10km-en esik a folyó 15m-t, megérkezik a szakasz végére V sebességgel.

Beraksz egy vízlépcsőt, amelyik 10m helyzeti energiát elvesz, akkor az olyan, mintha a folyó 5m-t esne összesen, értelemszerűen a sebessége a végére kisebb lesz V-nél.

 

A hegyi patakok a nagyobb lejtő miatt gyorsabbak, mint az alföldi folyók. Minél nagyobb a lejtő annál gyorsabban folyik a víz. A vízerőmű a lejtő magasságát csökkenti.

Beraksz egy vízlépcsőt, amelyik 10m helyzeti energiát elvesz, akkor az olyan, mintha a folyó 5m-t esne összesen, értelemszerűen a sebessége a végére kisebb lesz V-nél.

Nem, nem vesz el 10 méter helyzeti energiát, a 0. kilométeren befolyó víz és a 10. kilométeren kifolyó víz helyzeti energiája között pont ugyanúgy 15 méter lesz, ha van ott vízlépcső, ha nincs.

A hegyi patakok a nagyobb lejtő miatt gyorsabbak, mint az alföldi folyók. Minél nagyobb a lejtő annál gyorsabban folyik a víz. A vízerőmű a lejtő magasságát csökkenti.

Nem, a lejtő ugyanannyi: 10 kilométeren 15 méter, csak tettél bele egy lépcsőt, ezért 10 kilométeren keresztül nem folyamatosan, hanem két lépésben esik 15 métert.

A hegyi patakok a nagyobb lejtő miatt gyorsabbak, mint az alföldi folyók. Minél nagyobb a lejtő annál gyorsabban folyik a víz. A vízerőmű a lejtő magasságát csökkenti.

Nem, nem csökkenti a lejtő magasságát.

Bazd meg, ha kiszedi a hülye erőműved a helyzeti energiát, akkor mi a faszom fog történni a folyóval?

Amit a fizika és a valóság szerint csinál: folyik tovább, ugyanolyan sebességgel, mint korábban.

Az UFÓ-k hoznak neki plusz energiát, hogy megőrizze az eredeti sebességét, ami az erőmű építése előtt volt?

A mozgási energiáját a folyónak a mindenkori lejtése és a meder tulajdonsága adja, ezért folyik eltérő sebességgel eltérő helyeken, mit sem tudva arról, hogy feljebbi szakaszon duzzasztották-e vagy sem.

ugyanis a fizika nem az erősséged

Ez igy igaz. Viszont te meg minek kinlodsz vele? Vagy hatodik osztalyba jar, es akkor a tanara es a szulei dolga, vagy mar tok mindegy neki.

A generátort nem a _folyó_ mozgási energiája hajtja, hanem a gátnál felgyűlt víz helyzeti energiája.

Mondjuk ez igy eleg pontatlan, hisz a turbinak nem odafent suttetik a hasukat a homokos fovenyen, hanem lent tekernek mint a fene. Halad is rajtuk a viz rendesen.

A helyzeti energia onmagaban eleg statikus dolog. Elobb nem art atalakitani (ahogy fentebb irod is) valami konnyebben kiaknazhato fajtara.

Valahogy így nem jön ki a matek, hogy a lakosság miatt kell exportálni a csúcson.

A utility scale esetén jelentős részben már régóta piaci árazás van, a lakosság esetén az a matek okoz problémát, hogy a nyári nappalokon megtermelt és negatív áron értékesített villamos energiát este és télen sok pénzért ingyen visszakapják, amit a költségvetésből kell kipótolni. Ez tisztán pénzügyi probléma, amit azzal lehetne megoldani, hogy piaci árat fizetnek a lakosságnak is a megtermelt energiáért és önként korlátozzák a termelésüket, ahogy azt a utility scale is teszi önként vagy a Mavir által vezérelve.

"... a lakosság esetén az a matek okoz problémát, hogy a nyári nappalokon megtermelt és negatív áron értékesített villamos energiát este és télen sok pénzért ingyen visszakapják, amit a költségvetésből kell kipótolni."

Szerintem a negatív áron értékesített kijelentéssel nem jön ki a matek. A napelemes termelést egyik pillanatról a másikra vissza lehet venni (lásd viszwatt) szemben pl. pakssal vagy hőerőművekkel, mert ott van a rendszernek tehetetlensége is.

Ez látszik a MAVIR grafikonjain, mert a HMKE hatása nem a termelési görbén, hanem a fogyasztás csökkenésével jelenik meg. Akkor lenne a lakosság a negatív export okozója, ha délben beesne a fogyasztás pl. a paksi termelésig.

Amikor exportálunk, akkor az a kereskedelmi naperőművek termelése miatt van, nem a HMKE fogyasztás csökkenése miatt. A napot meg egyik pillanatról a másikra vissza lehet venni (lásd viszwatt védelem), így negatív export árnál logikus lenne inkább azt visszafogni amit technikailag lehet (napot, legalább addig amíg pl. hőerőműveket technikailag lejjebb nem tekerik).

 

A másik érdekesség, hogy télen sok pénzért meg még akciósan is adják az áramot H tarifával. Azt is a költségvetésből kell kipótolni.

 

Arra is kellene valami magyarázat, hogy a másik akciós olcsó áram a B tarifa, azt miért esténkét árulják, miért nem délben amikor olcsó.

 

Valahogy nem logikus, hogy télen meg este nagyon drága az áram, ha HMKE-ről van szó, de közben meg épp ezekre az időszakokra akciózik az áramszolgáltató a B és H tarifával.

Ez látszik a MAVIR grafikonjain, mert a HMKE hatása nem a termelési görbén, hanem a fogyasztás csökkenésével jelenik meg.

Nem, ez egy hibás feltételezés, hogy a lakossági termelés elhasználódik és fogyasztáscsökkenésként látszik... sose volt dél körül csúcsfogyasztás, ami behorpadna, a fogyasztási görbe tipikusan kétpúpú: reggel nyolc és este nyolc körül van csúcs, a kettő között pedig behorpad a fogyasztás.

A másik érdekesség, hogy télen sok pénzért meg még akciósan is adják az áramot H tarifával. Azt is a költségvetésből kell kipótolni. Arra is kellene valami magyarázat, hogy a másik akciós olcsó áram a B tarifa, azt miért esténkét árulják, miért nem délben amikor olcsó.

A H-tarifa és a B-tarifa törvényi kötelezettség, hatósági árakkal, nem azért van, mert ezeket feltétlen megéri így ebben a formában a szolgáltatónak biztosítania. A B-tarifa tipikusan nem a reggel 06-07-09 és 19-20-21 óra körüli fogyasztási csúcsban van, hanem vagy továbbra is hajnalban, vagy - ahol tényleg KIF szakaszonként vezérelt, ott dél körül és hajnalban.

Valahogy nem logikus, hogy télen meg este nagyon drága az áram, ha HMKE-ről van szó, de közben meg épp ezekre az időszakokra akciózik az áramszolgáltató a B és H tarifával.

Egyrészt továbbra is összemosol törvényi kötelezettségeket, hatósági árakat a piaci racionalitással, másrészt itt lapozgasd a napokat, ha érdekel a DAM piacon lekötött mennyiség és annak az ára: https://hupx.hu/en/

A B-tarifa tipikusan nem a reggel 06-07-09 és 19-20-21 óra körüli fogyasztási csúcsban van, hanem vagy továbbra is hajnalban,

 

Pedig de. 

Nalam minden delutan 4-kot adjak oramu pontossaggal.

Delben meg sose adtak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pedig de. 

Na, most, ha levágod a mondat végét és az elejére reagálsz, az egy kicsit fura, szóval a vége ez: ", vagy - ahol tényleg KIF szakaszonként vezérelt, ott dél körül és hajnalban.".

Nalam minden delutan 4-kot adjak oramu pontossaggal.

Vélhetően azért, mert óramű kapcsolja, a másik nagyobb témában írtam is, hogy nagyon sok helyen egy szimpla kapcsolóóra van a transzformátornál.

Delben meg sose adtak.

És mivel nálad ilyen nincs, ezért abból extrapolálva ez nem is létezik.

És mivel nálad ilyen nincs, ezért abból extrapolálva ez nem is létezik.

Dehogy. Regebben kerdeztem mar a szomszedomat, nala pontosan ugyanigy van.

Szoval nem csak a sajatombol extrapolalok:)

 

Josz itt nekem az elmeletekkel, oszt' sose akar talalkozni a gyakorlattal.

 

Az a 6kWh/10kW napelem is full blodseg.

Nem jon ki a matek.

En 3kWh akksi beszerzeset nem tudtam megindokolni anyagilag. Minden nap estetol reggelig el tudnam hasznalni. (100%-os kihasznaltsag)

Havonta 90kWh. Nyaron full karba vesz nalam ennyi termeles nappal. Osztol-tavaszig a napelemparkosok termeleset is fel tudjak venni. Namost 3 honap, 90kWh/honap, az 270*70 forint, azaz evi 18900Forint.

Nincs az az univerzum, ahol az akksi telepitessel megerne a napelempark ipari meretben. Valamit megint kihagysz az elmeletedbol. Sanszos, hogy az akksik telepiteset vagy hasznalatat masszivan kompenzalja az allam/aramszolgaltato.

Amirol szokas szerint kussolnak.

 

Amig magasrol leszarjak a vezerelt aramot az orszag barmely pontjan addig a sirasuk teljes mertekben komolytalan. Az akkumulatortelepek letrehozasa pedig netto penzkidobas.

Tipikus egyebkent. Mondjuk sirni mindig kell, jaj szegenyek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Dehogy. Regebben kerdeztem mar a szomszedomat, nala pontosan ugyanigy van.

Te nyertél, az egész országban délután négykor van vezérelt.

Josz itt nekem az elmeletekkel, oszt' sose akar talalkozni a gyakorlattal.

Esetleg ne a felét olvasd el a harmadának.

Az a 6kWh/10kW napelem is full blodseg. Nem jon ki a matek. [...] Namost 3 honap, 90kWh/honap, az 270*70 forint, azaz evi 18900Forint.

Azért, mert rossz számokkal dolgozol.

Nincs az az univerzum, ahol az akksi telepitessel megerne a napelempark ipari meretben. Valamit megint kihagysz az elmeletedbol. Sanszos, hogy az akksik telepiteset vagy hasznalatat masszivan kompenzalja az allam/aramszolgaltato.

Mondok egy szcenáriót: vegyük a napsütéses augusztus huszadikai napot, ahol 14-15 órakor ~20 EUR/MWh áron volt a DAM price, és vegyük a 21-22 órai időszakot ugyanezen a napon, amikor 140 EUR/MWh volt a DAM price. Egy MWh kapacitású akkuval már lehetett keresni 20+120 EUR pénzt, úgy, hogy a utility scale nem döntötte rá a hálózatra 14-15 órakor a felesleges villanyt ~20 EUR/MWh áron, nem skálázta vissza a Mavir a termelését, hanem eladta azt 21-22 órakor sokkal vastagabb haszonnal.

Amig magasrol leszarjak a vezerelt aramot az orszag barmely pontjan addig a sirasuk teljes mertekben komolytalan. Az akkumulatortelepek letrehozasa pedig netto penzkidobas.

A te problémád az, hogy egy piaci áraktól és piaci viszonyoktól régen és teljesen elszakadt számokkal és elvekkel próbálsz megtérülést és egyebeket számolni... ha "lakossági" vagy "lakossági piaci" árakkal számolsz, az egyszerűen szemfényvesztés. Ezért szoktam írni, hogy semmi értelme egy beruházás megtérülését számolni, ha a kiindulásként használt szám politikai termék eredménye. Márpedig te így számolsz és nem is érted a rendszer működését.

Te nyertél, az egész országban délután négykor van vezérelt.

 

Masik topikban mas is jelezte, hogy mindig ugyanakkor van, teljesen értelmetlen időben.

Egy MWh kapacitású akkuval már lehetett keresni 20+120 EUR pénz

Hat a matek nalad se a gordulekeny.

 

A te problémád az, hogy

A tied meg az, hogy ott keresel logikat, ahol teljesen ertelmetlen.

 

Márpedig te így számolsz és nem is érted a rendszer működését.

 

Egy akkumulatoros megtérülésnel, ahol csak 3 honapban van erdemi munka, es ott se minden egyes nap kell eltenni a felesleget.

Namost egy akksi ami evente kb. 60 nap termel hasznot, megis mennyiert kellene eladnia kwh-nkent az aramot, jogy elettartama alatt megteruljon?

Mondjuk egy 6kWh-s akkuval levezethetned, ha ennyire hiszel a szammisztikaban.

 

Azért, mert rossz számokkal dolgozol.

 

Konnyen lehet. Toled vettem at.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gondolom annyira telibeszarjak, hogy majusban nem kuldenek le egy munkast atallitani, szeptemberben vissza.

Ennyi karbantartas (evi 2*), lazan elmenne.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szóval vegyenek fel embert, adjanak neki autót és minden nap állítgassák, aszerint, hogy éppen esik az eső vagy süt a nap? Amikor mondjuk abban a KIF szakaszban van napi 100-120 kWh B tarifás fogyasztás harminc bojlerrel? Szerinted megéri?

Ki kellene cserélni ezeket, viszont rezsicsökkentés van, felhalmozódott ~400-800 milliárd forintnyi fejlesztési igény, amit most kellene megcsinálni. Kérdés, hogy miből és kérdés, hogy kik. Ahogy írtam már: "The dildo of consequences rarely arrives lubed"

Mindenképp fura, hogy 2023-ban képtelenek egy remote kapcsolót berakni, amit internettel vezérelnek.

100kWh fogyasztás 8 óra alatt az 54A átlagban. A kínaiak 100A-es WiFi-s kapcsolót már 10.000Ft-ért adnak a proliknak.

Szerintem nem pénzből van elsősorban kevés. Igazából az óra helyére GSM modult kellene rakni, azt azzal vezérelni. 2023 van.

Már bocs, de egy szaros SX631-es villanyóra képes erre, csak a raktárról le kellene akasztani egyet.

Mindenképp fura, hogy 2023-ban képtelenek egy remote kapcsolót berakni, amit internettel vezérelnek.

Képesek rá. Viszont pénzbe kerül.

100kWh fogyasztás 8 óra alatt az 54A átlagban. A kínaiak 100A-es WiFi-s kapcsolót már 10.000Ft-ért adnak a proliknak.

Jah, nyilván kínai Wifi-s kapcsolót kellene bekötni, hogy kapcsolja a vezéreltet... megdöglik, majd kicserélik, addig nincs vezérelt. :D

Szerintem nem pénzből van elsősorban kevés.

Ja, az lehet a baj, hogy nem te dolgozol ott, akinek remek - ugyan valóságtól és fizikától általában elrugaszkodott - ötletei vannak minden témában is. Sikerült már végiggondolnod, hogy mi lesz a helyzeti energiával, ha nem megy át a turbinán?

Tudjuk, mindig van magyarázat, hogy mit miért nem lehet megcsinálni a szakértő uraknak. Kádár alatt sem ment másképp. Aztán miután kiderül, hogy a polgármester úrnak szüksége van rá, mégis össze szokott jönni.

Nyominger társaság, még mindig a kőkorszakban élnek és ott érzik jól magukat.

Ha lenne rendes B tarifa vezérlés, az inverterek is kisebb valószínűséggel kapcsolnának le.

Az áramszolgáltató rinyálása csak akkor elfogadható, ha a saját portájukon már az összes szemetet eltakarították.

Nagyfokú pazarlás az áramszolgáltató részéről a B tarifa hibás használata. Vetekszik a COP=1-es lakossági villamosfűtéssel.

"Mindenképp fura, hogy 2023-ban képtelenek egy remote kapcsolót berakni, amit internettel vezérelnek."

Van még egyáltalán valahol órás vezérlés?

Eddig csak hangfrekvencián vagy RF vezérelt kapcsolókat láttam eddig.

Nálam is ilyen van nem órás, ettől függetlenül mindig éjjszaka kapcsolják be.

jah, hát a semmit nem tevésnél és sírásnál végtelenul több munka jah. Kétszer kéne átállítani évente, de akár az is jobb mint a semmi, hogy fixen a napi csúcsra állítják. Ha esik az eső, majd importálunk mi negatív áron...

Nem az a probléma most, hogy a középfeszültségű hálózatba nagyon gyenge az átjárás a HMKE irányból? Hogy a túróba lehetne a HMKE által megtermelt áramot jelentős volumenben exportálni?

Nem, ez igen kevés helyen probléma, ott, ahol az inverterek lekapcsolják egymást a túl magas feszültség miatt, vannak ilyen helyek, de nem igazán jellemző a hálózatra. A többi helyen gyönyörűen kimegy a KIF-KÖF-NAF hálózaton keresztül az országból a lakosságnál megtermelt energia.

A hálózattal a fő probléma nem az, hogy nem jut el a NAF hálózatig, hanem az, hogy a nappali túltermelésnél az transzformátortól messze az utca végén is 245-250 volt van, mert alig van azon a vonalon fogyasztás, de tolják bele az energiát az inverterek; az esti fogyasztási csúcsnál meg a transzformátor mellett is csak 225-235 volt érhető el, az utca végén meg már 200 volt alá néz be a feszültség. Ez egyrészt a fogyasztóknak se jó, másrészt durva veszteségeket okoz. Ehhez kellene automata csapolású transzformátorokra cserélni egy csomó transzformátort és/vagy a hosszabb szakaszokra vonali IVR-t kellene felszerelni, ami tulajdonképpen egy háromfázisú autotrafó, aminek fázisonként változtatható a csapolása szintén automatikusan. Csak ez pénz-pénz-pénz és idő-idő-idő.

Konkrétan én a transzformátor után 30 méterrel napi 235-246 volt közötti ingadozást mérek, az utca végén pedig vannak panaszok arra heti szinten, hogy 185 volt alá esik a feszültség és lekapcsolnak vagy villognak a LED lámpák is, mert 195-265 volt között működnek üzemszerűen.

Jó duma.

 

https://greendex.hu/igy-futhat-fel-a-kovetkezo-evekben-a-magyar-naperom…

A folyamatokat látva – és igazodva az EU fokozatosan emelkedő klímapolitikai céljaihoz – az Energiaügyi Minisztérium csaknem megduplázta, és „közel” 12 000 MW-ra emelte a 2030-as magyar naperőmű-kapacitásra vonatkozó célszámot a NEKT idén felülvizsgált tervezete szerint. 

 

Igazából a napenergiával csak akkor van gond, ha a lakosság termeli.

 

Igazából a napenergiával csak akkor van gond, ha a lakosság termeli.

Nem, de a utility scale már több mint egy éve csak 0,6 MWh/MW akkumulátor kapacitással csatlakozhat a hálózathoz és úgy, hogy a teljes kapacitást a Mavir vezérli. Ha így csatlakozhatnál csak a rendszerhez, mint lakossági termelő, akkor a jelenleginél is sokkal morcosabb lennél.

Mindig meglepődök. Megnézem a MAVIR termelési adatait és szép haranggörbét látok a tegnapi napra.

Úgy tűnik, mintha az állam nem akarná a naperőműveket arra kötelezni, hogy a termelésüket tegyék el éjszakára is, ahogy a lakosságtól elvárnák.

Miért nem módosítják a naperőművek szerződéseit visszamenőleg, hogy ami áramot nem tárolsz el, azért 5Ft-ot sem fizetek?

 

Nem úgy tűnik, mintha túlzásba vinnék az akkumulátor használatot. Simítást talán látni, de termelés-eltolást azt végképp nem.

Úgy tűnik, mintha az állam nem akarná a naperőműveket arra kötelezni, hogy a termelésüket tegyék el éjszakára is, ahogy a lakosságtól elvárnák.

Amelyik tudja, azt korlátozza már egy jó ideje.

Miért nem módosítják a naperőművek szerződéseit visszamenőleg, hogy ami áramot nem tárolsz el, azért 5Ft-ot sem fizetek?

Mert sokszor 5 forintot se fizetnek, már rég nincs KÁT és a METÁR is csak szűk kört érint.

Nem úgy tűnik, mintha túlzásba vinnék az akkumulátor használatot. Simítást talán látni, de termelés-eltolást azt végképp nem.

Neked szerintem szövegértési problémáid vannak, próbálj lassabban olvasni.

A naperőműveket simán lehetne korlátozni, hogy ne legyen többlet termelés.

Úgyis állami támogatásból is épültek, délben miért nem kapcsolod ki kompletten az egészet, utána lassan visszakapcsolgatod, ha kell az energia?

Tök felesleges menniük, mert a lakosság úgyis megtermeli, ami kell. Ráadásul sokkal könnyebb őket leszabályozni, mint a lakosságot...

 

Én megcsinálnám. Tegyük meg nem térülővé a naperőmű beruházást, utána elhúznak innen a fenébe, azt nem lesz bajunk velük...

Miért pont a lakosságot csesztetjük?

Egy hónappal ezelőtt az ipari napelemes termelés 2400MW volt, az energia többlet 1200MW.

Miért nem kapcsolták le az ipari naperőművek felét? Megoldotta volna a gondot?

Most jó hogy vannak, mert már kevés a nap, de nyáron termelhetett volna helyettük a lakosság is...

 

UI: az egész napelemes rendszernek úgy kellene működnie, hogy 4X kapacitást felraksz és igény esetén kapcsolgatod fel a fokozatokat.

Nyáron 1 fokozat jár, télen meg 4. Lakosságinak és iparinak egyaránt. Így működik a rendszer, ráadásul a panelek ára is ötödére esett vissza.

Én már értem, miért voltál igen sokáig Fidesz szavazó, pont úgy gondolkodsz, mint a kormány: fogalmad nincs az egészről, de minden szakmaiságot mellőző konkrét ötleteid vannak arra, hogy amikor probléma van, akkor rövid távú politikai előnyökért hogy lehetne belőle még nagyobb problémát csinálni.

A másik oldalt is ismerjük. Benyögöd, hogy te vagy a szakértő, a fő okos, azt mindenki kussoljon.

Magyarázat nincs, el kellene neked hinni bemondásra, hogy mekkora ász csávó vagy.

 

Pont ugyanez megy kormányzati szinten. A "szakember" Lantos benyögi a tutit, aztán csodálkozik, hogy a nép padlót nyalat vele.

Magyarázat nincs, el kellene neked hinni bemondásra, hogy mekkora ász csávó vagy.

Általában egy csomó magyarázatot, konkrét számot, adatot, linket adok a témában. Ezek vannak ignorálva, és csak leírod, ami épp az eszedbe jut, ez időnként pár hozzászólás után már szöges ellentétben van a korábbi hozzászólásaiddal, mert nincs koherens rendszer a fejedben, hanem egymástól független alátámasztás nélkül felbukkanó ötleteket írsz le szakmányban.

Fel is tűnt, hogy milyen kurva sok linket osztottál meg a 

 

pont úgy gondolkodsz, mint a kormány: fogalmad nincs az egészről, de minden szakmaiságot mellőző konkrét ötleteid vannak arra, hogy amikor probléma van, akkor rövid távú politikai előnyökért hogy lehetne belőle még nagyobb problémát csinálni.

 

hozzászólásodban.

Nyáron 1 fokozat jár, télen meg 4. Lakosságinak és iparinak egyaránt. Így működik a rendszer, ráadásul a panelek ára is ötödére esett vissza.

Nekem ennél van jobb ötletem.

Első lépésben fel kell találnia felfújható napelemet, amit kicsire össze lehet hajtani. Az így kiépített kapacitást évente 2x költöztetni kell. Fél évi az É-i, fél évig a D-i féltekén lakna. Sokkal jobb lenne a kihasználtság, nem? ;)

Amelyik tudja, azt korlátozza már egy jó ideje.

 

Nagyon érdekes amit írsz. Tudnal hozni ket grafikont, egyiket aprilisbol (amikor javaban futott meg mindenki es nem kellett leszabalyozni), es egyet augusztusbol, amikor biztosan senki se futott?

Nagyjabol ugyanakkora a napelemtermeles. De ha konkret nap kell, akkor szerintem Csab segit, mert o akkuratusan menti el a napi termeleset. Ket ugyanolyan kWh napot erdemben ossze lehet hasonlitani.

 

Jo lenne tenylegesen latni grafikonon amikor tobb 10-100 MWh tunik el a halozatbol.

 

Es ugyanitt erdeklodnek, hogy bele lehet-e pillantani az ilyen nagy utility scale szerzodesekbe, hogy biztosan lassuk, hogy ilyen leszabalyozaskor a kiesett termelesert nem kap egy fillert se.

Mert ha a leszabalyozott idotartam alatt kifizetjuk azokat a kWh-kat (vagy tobbszoroset, pl. halozatbiztonsag cimszo alatt), akkor adtunk a szarnak egy pofont.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon érdekes amit írsz. Tudnal hozni ket grafikont, egyiket aprilisbol (amikor javaban futott meg mindenki es nem kellett leszabalyozni), es egyet augusztusbol, amikor biztosan senki se futott?

Nem fogod látni egy aggregált grafikonon. Mavir belső adat.

Es ugyanitt erdeklodnek, hogy bele lehet-e pillantani az ilyen nagy utility scale szerzodesekbe, hogy biztosan lassuk, hogy ilyen leszabalyozaskor a kiesett termelesert nem kap egy fillert se.

A Mavir üzemi szabályzatot érdemes olvasni ezzel kapcsolatban, feltéve, ha érted a fogalmakat.

Mert ha a leszabalyozott idotartam alatt kifizetjuk azokat a kWh-kat (vagy tobbszoroset, pl. halozatbiztonsag cimszo alatt), akkor adtunk a szarnak egy pofont.

Nem véletlenül kell 0,6 MWh/MW tárolót létesíteni. De, mint írtam, ez új dolog, viszont több mint egy éve már csak így lehet csatlakozni utility scale napelemmel. Ha ilyet kérnének a lakosságtól, akkor abból igen hamar népharag lenne, holott több külföldi országban simán lecsapják központból a lakossági invertert is.

Aha, szoval adatok hijan ez "trust me bro."

Hát, adatok vannak, csak értelmezni nem olyan egyszerű, időnként próbálom átadni, de valahogy nem megy át.

Es mar ennek a hitehez is az uzemi szabalyzat fogalmait kell tudni.

Nem, azt nem a hithez kell tudni, hanem úgy általában, hogy megértsd azt, amit most felvetettél. Mert az általad leírt bizonyítási eljárás így, ebben a formában, faszság.

talán akkor ezekre a helyekre nem kellett volna ész nélkül kiszórni a hmke engedélyeket az áramszolgáltatóknak, ha látták már, hogy ilyen gond lép fel. és akkor nem lenne gond.

Te kövek alatt élsz egy barlangban? Nem volt mérlegelési lehetőségük, ki túlzással az inverter típusát szabhatták meg, a többire nem volt lehetőségük, mert erőltetett menetben teljesíteni kellett a nagy szocialista népgazdaság öt éves nemzeti energastratégia terveit.

Szerkesztve: 2023. 09. 15., p – 23:16

Közben a bruttó elszámolásról újabb agymenés volt:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230913/breking-ket-nagy-napelemes-b…

 

Az áramot X-ért átveszik, Y-ért eladják. Éves óraleolvasás elég, matematikai szorzás, összeadás az egész. Minthogy havi olvasás nincs, okosmérő nélkül is megy.

A történet pikantériája, hogy a 3F inverter kevesebbet fog érni az 1F-nél, mert a kiegyensúlyozatlan fázisterhelést is kifizettetik veled.

Amilyen nyomik, sajnos ennek van valószínűsége, okos óra sosem lesz. Mondjuk 3F esetén megállapíthatnának valamilyen közelítést, hogy a fázisproblémát figyelembe vegyék és károd ne legyen belőle.

Szerkesztve: 2023. 09. 17., v – 11:39

Közben Ausztrália:

A szolgáltató a transzformátor mellé akkumulátort szerel, mert így olcsóbb, mintha minden napelemes magának telepítené...

https://villanyautosok.hu/2023/09/17/villanyoszlopra-szerelt-akkumulato…

A legdurvább az, hogy egy ilyen fejlesztésért még fizetnék is örömmel. Értelmes dolgokat meg lehet fizetni...

UI: a számlázás rohadt egyszerű, felszámolod valós áron a napi tárolás költségét rendszerhasználati díj, meg egyéb ökörségek helyett.

Érdekes.

Ha "ügyesek", ezzel még pl. az itteni hálózatkimaradásokat is át lehetne hidalni.
Esős, viharos időben eddig is borítékolható volt, hogy rövidebb időre levált... idén enyhe eső is elég volt hozzá... néha már eső sem kellett.
(Ennek egy része valószínűleg a transzformátorállomás szintjén történt kapcsolás lehetett, ami a kisfeszültségű transzformátorunk betápja.)

1000x kiszámoltuk, hogy az akksi rohadtul nem éri meg. Ha az oszlopon van mitől fogja megérni? Rátűz a nap is, szerintem mérnöki rémálom oszlopra tenni akksit. Nem mintha értenék hozzá, de szerintem hülyeség. Egy előnye van, hogy nem kell neki plusz hely, ahol van már oszolop, ott elfér ez is pluszban. És ha leég a lítium, csak az oszlop bánja, ez sem rossz :-)

Az akksi simán megérheti attól, hogy a mai árakon itthon nem rentábilis. Az jó taktika, hogy a cégek felkészülnek arra az igen valószínű forgatókönyvre ha az akksiárak csökkennek és a napközbeni áramárak szélsőségesebbek lesznek akkor eljön a pont amikor megéri. Az is lehet, hogy a világon (pl Ausztráliában) már most is olyan a környezet... (nem ismerem az ottani viszonyokat)

Na-ion akkukat az évtized végére 50$/kWh (teljes pakk) köré várják. Ez pl megváltoztathatja a megtérülés számítását.

A briteknél már eljött az új világ. Hatszorosára nőtt a tűzesetek száma.

Amikor nálam telepítették a napelemet, az EON fényképes dokumentációt követelt, hogy hogyan megy a földelés, az anyaglistákról, hogy UV álló-e, fényképet követelt a napelemet rögzítő csavarokról is, meg a kötésekről, meg arról, hogy rozsdamentes-e. Nagyon durva minőségellenőrzés volt, tervdokumentációval, villámvédelemmel, földelés ellenőrzésével, anyag dokumentációval, fényképekkel.

Na most ha szigetüzemet csinálsz, akkor megvásárlod a cuccot és Béla felrakja egy felesért cserébe a kocsmázás után. A szigetüzem az akkumulátor miatt 1000x veszélyesebb, mégis minden hülye saját felelősségre szerelheti.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230917/napelem-telepitesek-sulyos-p…

Sokan járnak jövendő-mondóhoz Magyarországon:

 

Az újonnan létesítendő háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerekre vonatkozóan 2022 őszén bevezett hálózati betáplálási stop életbe lépése óta a korábbi töredékére esett vissza a HMKE-igénybejelentések száma, egészen idén szeptember elejéig, amikor is értesüléseink szerint rövid idő alatt hirtelen több ezer új igényt nyújtottak be. Akkor, amikor még épp időben voltak ahhoz, hogy az igények alapján megvalósítandó HMKE-k még a kedvező éves szaldó elszámolásba kerülhessenek, viszont amikor ezt elvileg még nem is lehetett tudni.

 

https://www.portfolio.hu/deviza/20230918/kiszivargott-az-info-furcsa-do…

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 21:05

Megnéztem hogyan ment tavaly az inverter a novemberi klímás fűtésnél:

5.4 kWh termelésből 2.2 kWh-t visszatolt, azért, mert 2 fázis nem volt rendesen kiterhelve. Ha 1F lett volna, nem lett volna visszatáplálás, mert a klíma egyenletesen fogyaszt, szemben a lapradiátorral, vagy a mosógéppel, amelyek tüskésen. A 15 perces szaldó sokkal igazságosabb, mint az óra állását lesni.

Akik átkerülnek idén bruttóba 3 fázissal, meglepődhetnek, hogy a saját fogyasztásuk 10% is lehet 30% helyett. Ebben a formában pénzbehajtás a törvény.

Ugye 3F kizárólag az EON kedvéért lett nálunk.