Microsoft Edge - önkényes profilalkotás?

Ugyan tudom.., a HUP nem a Microsoft Windows fő fóruma, de a probléma amellyel most másodszor találkoztam, meglehetős gondot jelent, és a jövőben érinthet sokakat. (A sokak által "nem figyelt jelen"-re vonatkozóan is, valószínűleg igen!)

Az átlagember nem szívesen kotorász a böngésző beállítások menüjében. De én igen. Mert azt vettem a fejembe, hogy az Edge kitartó türelemmel és "custom-mizálással" egyénre szabhatóan jó böngészővé válhat. - Hát, most már nem gondolom úgy...!

A böngésző ugyanis teljesen önhatalmúlag rak be profilt, - a beállításokban megtekinthetően, - majd amikor már kettő vagy több is van ott, akkor az ember megnézi és ott, vidáman vigyorog mondjuk egy gmail-es email-címmel regisztrált profil. Természetesen élő szinkronizálással teszi ezt. Jó.., gondoltam.., - mit is keres a feleségem mail-címe a gépem böngészőjében. Nem vetemedik arra, hogy a gépeimben Edge böngészőt indítson, és esetleg onnan nézze a leveleit. De én sem merném az ő leveleivel ezt megtenni. De ha megtette volna... - Tudom biztosan nem, mert nem tudna a gépbe belépni sem!)

(Ha szükséges infó onnan, akkor megkérem Őt, nézze meg a saját gépén, telefonján a kód érkezését.) Jó, eltávolítom. De nem..(!), a menükben adott módon végigjátszva a szükségtelen profil eltávolítását, hát..., - újra indítva, vagy csak meggyőződve a profil menü alatt továbbra is ott vigyorog, a személyes adatok védelmét alaposan semmibe vevő megoldásként. (Bár az összes beállítást természetesen törli az eltávolítás menü használata után, és újra lehet beállítani a böngésző egyedi használatát. (De az inkriminált profil marad!!!)

Sokszor sokféleképpen kíséreltem meg, de nem működik az erre a feladatra rendszeresített eljárás. Az idegen profil marad. (Sőt még további profilalkotó, új bejelentkezést sürgetne...!)

- Ha felvette a magától profilt, akkor megszabadulni is kellene tőle és bejelentkezés nélkül. Nincsen keresnivalója a gépemen oda nem tartozó felhasználónak. (Egyébként nekem soha nem kellett volna több profil az Edge böngészőben, (sem!) csak egy "profil" létezzen, a gép felhasználójáé!)

Egyenlőre ennyit. - Biztosan nem olvastam, jelentkeztem be erről a Win10-es gépről a feleségem levelezéseibe. Nem vagyok hülye, hogy ezt tegyem. (A jelszavait sem tudom ehhez!)

Egyébként a másik eset korábban volt, munkatársam böngészőjét találtam bejelentkezve és szinkronizálva a saját email címemmel. (És nem szoktam mások gépein internetes account-tal bejelentkezni soha. De ha ezt tenném, akkor is a dolog végeztével kijelentkeznék. És soha fel sem merül bennem, hogy otthagyjam szinkronizálásra a saját adataimmal egy más átal használt gépen. (Nem is életszerű!) - Csak local felhasználóként és helyi fiókkal működik minden valaha kreált gépem.)

Munkatársam pedig pl. nem tud bejelentkezni az adataimmal, mert 1./ kriminális jelszavakat használok ilyen helyre, és 2./ nem használok Gmail-t, és nem használtam MS-bejelentkezést sem gyakori jelleggel. (Pár évenként egyszer előkerülhet egyes gépeken a G vagy MS, de kizárólag telefon aktiválásnál, vagy MS Office regisztrálásnál. "Felhőt" sem használunk üzemszerűen.

Ki tapasztalt már Win és Edge felhasználóként hasonlót?

Ha valakinek van "aktuálisnál is frissebb", végleges Edge-eltávolító megoldása, megköszönném ha írná, linkelné. - Mert ezzel kapcsolatban is sok a terelés. Ki kell gyomlálnom a Winnekből. (Nem volt ez régebben ilyen veszélyes, de fejlesztik és gőzerővel!!! És ész nélkül!!! -  :( )

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 03. 16., cs – 18:28

Mi lehet a következő fejlesztés? - Az Edge automatikusan csinál szinkront a többi használt böngésző könyvjelzőit, előzményeit, tárolt jelszavait illetően? (Persze szigorúan csak a "kényelmünk" érdekében...)

Én úgy tapasztaltam, hogy ezt már csinálja.

Több gépen is észrevettem, hogy amikor elindul az edge, a Chrome könyvjelzők és számtalan beállítás automatikusan importálva van, de nem csak valami egyszeri alkalommal, hanem mint ha heti szinten frissülne.

Update: meg is találtam a beállítást, ami ezt csinálja: https://imgur.com/a/muYAANd

Nagy Péter

Gondolom kikapcsoltan van, nálam az első indításkor megjelenő varázsló kérdezte, hogy engedélyezem vagy sem. semelyik választás nem volt alapértelmezetten bejelölve.
Gondolom azokon a gépeken, ahol belefutottam, valaki az első indításkor csak mindent jóváhagyott, amit kérdezett a varázsló.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2023. 03. 16., cs – 14:30

A böngésző ugyanis teljesen önhatalmúlag rak be profilt,

Én ugyan csak kényszerből használok edge-et, kizárólag céges gépemen, és/vagy az ügyfelek által biztosított környezetekben, de ilyet én még nem láttam/hallottam...

Bárhogyis van, egészen biztosan verzió, beállítás és OS függő a dolog, így ezen információk nélkül ez csak egy "rant"...

Sajnos nem beállítás kérdése.., egyszerűen megjelenik valamiképpen, - és biztosan úgy, hogy nem léptem be más account-jával. - De ami rosszabb, eltávolítani sem lehet egy kattintással, bár a menüből az következne. (Szerintem elvárná, hogy látogasd meg a "felhőt".., de éppen ez nem tetszik nekem, mivel amikor keletkezett, én akkor sem tettem.)

Használ valaki a Chrome-oknál több profilt a böngészéshez? - Egyáltalán életszerű lenne ez a featura? (Mert a tapasztalataink azt mutatják, hogy a reklámoztatók, ha bárkitől bármilyen szeparációval adatokhoz jutnak, nekik nem számít milyen a profil, szórják körülötte boldognak és boldogtalannak.)

Nekem valamennyi (FF, Edge) rendszeresen használt böngészőben van legalább két profil: az egyik a munkához kapcsolódó, a másik a "privát/minden más". Az előbbiben például bent van a céges CA certje, a kedvencek eszköztáron a legfontosabb céges (belső) szolgáltatások vannak kirakva, stb., míg az utóbbiban meg a privát kedvencek vannak, ebben néhány kevésbé fontos oldalra a jelszómentés is be van kapcsolva, stb.
 

A fő rendszeremen „rengeteg” (30+) profilt használok, nem személyre szabottan hanem témára. A legtöbbjükben nincsen bejelentkezett felhasználó, de nincs egyetlen egy sem amit ne én hoztam volna létre.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

EgyeNlőre a darabolós gyilkos fog felszeletelni... A szó, amit kerestél, az az egyelőre - "N" nélkül.

 

Közös ló és annak túros háta jut az eszembe egyébként - mert valahogy, valamilyen módon csak bekerült az nejed identitása a te windows-os usered alá...

Van az a nyelvi irányzat, mely szerint az a helyes, amit sokan használnak. Tehát egy idő után az egyenlőre is teljesen elfogadott lesz az adott kontextusban. Egyébként mondj egy mondatot az egyenlőre szóval. Erőltetett lesz. Lehet, hogy nincs is ilyen szó (abban az értelemben, hogy egyenlő részekre vágunk valamit)?

Használom én így, tudom is ezt az alapvető különbséget, (mint a "helység" és "helyiség" probléma,) - de más tudni és más a billentyű-leütéseket a szabályoknak megfelelően "kivitelezni". -- Öreg vagyok és egyre hibásabban írok. Az elütést észre is kell venni, szem is kell hozzá, és lassan az sem lesz már. :)

EgyeNlőre a darabolós gyilkos fog felszeletelni... A szó, amit kerestél, az az egyelőre - "N" nélkül.

https://tizdolog.hu/2016/09/20/10-dolog-ha-te-is-nyelvtannaci-vagy/

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Kérlek ne vedd ezt teljesen magadra, de láttam már rengetegszer, hogy „nyelvtannáciznak” valakit aki vett annyi fáradtságot, hogy tanuljon, használja azt és itt most épp te dobtad be ezt ide. Bánthatod érte és ez itt éppen nem is annyira szembetűnő hiba, de néha rettenet olvasni egy-egy hosszabb szöveget ami teljesen nélkülözi a következetes helyesírást. Amit én nem értek, az az, hogy nem elég a nyelv leépítése, hanem még vannak akik széles mellel kiállnak az alapvető helyesírási normák ellen és galád „nyelvtannáci” aki meg meri említeni, hogy az úgy nem helyes. Én szeretem a könyvet, az újságot, a magazinokat és amint megtanultam olvasni gyakoroltam is rendszeresen akár paplan alatt, zseblámpával (mondhatom, hogy a kisvárosi könyvtár összes számomra érdekes könyvét elolvastam gyerekkoromban). A nyomtatott anyag minden esetben lektorált és helyesen írott volt a könyvekben, kivéve ha pont az vette volna el a lényeget (Rejtő Jenő értelmetlen lenne úgy). Számunkra -akik szépirodalmon nőttek fel- nagyon nehéz olvasni a vasvillával összedobált mondatokat. Nekünk a ponttal véget ér a mondat és a nagybetű többnyire egy új mondatot jelent. Olvasás közben, gondolatban ennek alapján értelmezzük a szöveget, ami bizony egyre több esetben egyenlő a lehetetlennel. Zagyva, értelmetlen, össze nem függő mondatrészek egymásutánja, írásjelek véletlenszerűen itt-ott felbukkanva... Ez jellemzi ma az írást, az úgynevezett újságírásról már nem is beszélek (ez megszűnt, ma már mindenki újságíró aki eltalál néhány betűt a billentyűzeten). A streaming oldalakon két-három soros (nem mondatos, mert bár pontokkal tagolt, sok esetben egy egész mondat sincs benne) rövid, semmitmondó ismertetők és egymáshoz nem tartozó jellemzők gyűjteménye. Ez ma az írás. Kár, hogy nincsen egyetlen film sem, ahol pontosan egy helytelenül leírt szöveget mondanák rá szinkronként (akár a modern nyelvtani szabályok betartásával is), mert akkor értené minden „ellennyelvtannáci”, hogy mekkora zagyvaságot hordott össze és milyen nehéz azt érteni/értelmezni. Amiben még a problémát látom, hogy nem is szabad figyelmeztetni erre az elkövetőjét, mert az lesz a hibás aki egyébként jól tudja és istenként tisztelik/óvják/magasztalják azt akinek egyetlen mondatához az értelmező kéziszótár is kevés! Tudom, ebben az esetben egyetlen betű miatt „áll a bál”, de kérlek téged és mindenki mást is, hogy tartsátok tiszteletben, hogy vagyunk még páran akiknek valóban fájdalmas a rendezetlen szöveg értelmezése és ennek ellenére megpróbáljuk és olykor előfordul, hogy még a felvetett témában segítséget is szeretnénk nyújtani ha a probléma végre értelmezhető lesz.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ez nem egy irodalmi mű, nem egy könyv, nem egy magazin, ez egy beszélgetés. Aki itt beugat a másiknak, kioktatja, pláne ilyen stílusban, az egy köcsög. Az az életben is valószínűleg egy bunkó paraszt. Engem is zavarnak dolgok, például a hogy helyett egy "h", de mégsem pofázok bele más dolgába, mert értem amit mondani akar és az a lényeg.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Értelek és elfogadom, de a beugatásra beugatás nem vezet sehová. A stílus minden esetben magáért beszél! Mindig! Egyetértek azzal, hogy nem szabad mindenhol, mindenkit kijavítani, de pont azért írtam ide ahol csak egyetlen betű miatt keletkezett ez a mellékszál, mert ettől függetlenül ugyan annyira irritáló az állandó „nyelvtannácizás” is. Leírtam, elolvastad, válaszoltál, válaszoltam... nincs itt több látnivaló, továbbállok 

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

de a beugatásra beugatás nem vezet sehová.

Szerinted. Jó pár gyerek (és felnőtt) van az ismeretségi körömben, akinek "hagyták kifejlődni a személyiségét", mert nem szóltak neki időben, hogy egy bunkó. Szerintem meg a mindent ráhagyás nem vezet sehová.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

vette a fáradtságot, és normálisan elmagyarázta neked, miért zavaró sokak számára folyamatosan helyesírási hibákat olvasni. ha nem érted, fogd fel úgy, hogy overhead-et okoz olyan emberek agyában, akiknek automatikusan fut egy spellchecker az agyában, mert nem akarnak másokat kitenni ennek a fölösleges overhead-nek.

erre úgy reagálni, hogy "köcsög", meg "bunkó paraszt", szerintem arra utal, hogy te vagy az.

"értem amit mondani akar és az a lényeg" - a lényeg ez, de nem az egyetlen szempont. az is szempont, hogy minél könnyebben, minél kisebb energiaráfordítással lehessen megérteni, már amennyiben van valós szándék az érdemi kommunikációra. végülis el lehet menni a bankba hitelkérelemért egy lehányt atlétában, büdösen, félrészegen. fogják érteni, hogy mit akarsz, de komolyan venni aligha. 

jöhet a "te meg kisbetűvel kezdesz minden mondatot" riposzt.

Én nem akarom senkinek megmondani mit hogyan tegyen. Aki ezt akarja az egy akaratos köcsög, akit nem neveltek meg. Tőlem okoskodhat is bárki, hogy ő a helysírászseni, csak megjegyeztem, bunkóság kéretlenül kioktatni mást, pláne lényegtelen dolgokról. Tudod van az a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

amiben elvárható

Na erről van szó. Te elvársz dolgokat másoktól, ami annyit tesz, hogy az akaratod rá akarod kényszeríteni másra. Ez mindig minden konfliktus forrása és mindig az hibás az aki akar. Tehát bunkó vagy, mer másra karod kényszeríteni az akaratod.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt mondod, ha irodalmi stílusban küldesz valakit az anyjába, akkor jobb ember vagy?

Az én tapasztalatom az, hogy aki a képembe mondja amit gondol az sokkal egyesebb, mint aki csak maszatol, meg körülír, vagy csak a hátam mögött dumál. Azok sunyik, vagy gyávák, vagy mindkettő.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szeretném jelezni, hogy ezen a portálon írásban kommunikálunk egymással. Ennek a szabályait kell betartani. Még kiadvány is készült róla, függetlenül attól hogy ez is általános iskolai tananyag. Szép kis könyv, az a címe, hogy "A Magyar helyesírás szabályai". Az, aki ezt szándékosan figyelmen kívül hagyja (hogy se sértsem meg a betegség miatt helyesen írni nem tudó egyéneket), az egyszerűen nem való olyan közösségbe ahol írásban kell kommunikálni. Ez nem "más akaratának a ráerőltetése", hanem alapműveltség. Na látod, pont ez, az alapműveltség és az általános viselkedési szabályok teljes hiánya az, amit nagyon sokan képviselnek manapság. Hogyan vegyek komolyan bárkit is aki ennyire nem képes? Egy analfabéta, trehány, közösségbe illeszkedni nem akaró, de hatalmas arccal rendelkező, magát "hú de okosnak képzelő" egyénnek szerintem nem szabadna írási joggal rendelkeznie az internet jelentős részén. (Ahogy egy általam elképzelt ideális társadalomban szavazni sem szavazhatna és gyermeket sem vállalhatna. Kis lépésekkel: először alap dolgokat tessék elsajátítani, aztán mehetünk tovább.). Ez a fene nagy szabadság csak problémát okoz.

Nem ezt írtam, nem akartam én semmilyen sterilizálást forszírozni. Azt írtam, arra utaltam hogy például a gyermekvállalást szigorítani kellene. Kiegészítem egy fontos kulcsszóval: globálisan. Megoldódna a a túlnépesedés, és már ne haragudj, de igenis megvannak azok a körülmények, élethelyzetek ahova nem szabadna gyermeket vállalni. Ez nem csak az itt boncolgatott helyesírás kérdése, az is csak egy mutató a sok közül, hogy óriási bajok vannak az egész társadalomban.

Ennek a szabályait kell betartani + nem szabadna írási joggal rendelkeznie + általam elképzelt ideális társadalomban + gyermekvállalást szigorítani kellene (?).

Helyesbítek, nem nyelvtan-náci, hanem sima náci vagy. Milyen szép is lenne egy tökéletesen helyesíró faj, ugye? Talán lesz erre is egy oltás, amit kötelező lesz beadatni...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szabályozása. Nem tiltása. Igen, a szabályozásban van tiltás is, de mennyivel kevésbé negatív a kifejezés, ugye? Nem erről szól ez a téma, de nem kell hozzá nagy koponyának lenni hogy belássa akárki, az a kontrollálatlan túlnépesedés ami zajlik a vesztünket okozza, előbb, mint gondolnánk. A probléma ugyan nem a "fejlett" régiókat érinti igazán, de itt is megvan a magunk baja. Jártál már gyerekekkel foglalkozó szociális intézményben? Tudod hogyan működik hazánkban az örökbefogadás? Nézd, én nem akarok ebből vitát nyitni, de vannak azok az élethelyzetek, ahova nem szabadna gyermeket vállalni. Ha a "nép" (az emberiség) nem tudja ezt maga kontrollálni, akkor be kell avatkozni és meg kell oldani szabályozással. Tudod én azt sem tartom normálisnak, hogy a mai szülők egy jelentős része abban látja a gyermeknevelést hogy beülteti a TV és a táblagép elé. Ugye nem kell ragozzam, hogy mi lesz ebből. Egy sokkal nagyobb hülye mint az anyja-apja aki ezt engedte. Na pont ezek azok a pontok ahol bajok vannak: igenis, fel kellene mérni hogy anyuka-apuka átlátja-e ezeket a veszélyeket, és annak megfelelően fogja-e a gyermekét felnevelni. Ha nem képes rá, akkor ne vállaljon, köszönöm, de semmi szükség még több funkcionális analfabéta életképtelen droidra, olyanokra akik a képernyő előtt nőnek fel, valós élethelyzetekben cselekvésképtelenek, alapismereteik a zéróhoz konvergálnak (analfabéta vagy funkcionális analfabéta), nekik szólni semmiért nem lehet mert "nyelvtannáci" meg "náci" vagy, és így tovább. De tudod mit? Ezt a részét engedjük el, úgy látom nagyon erős gondolatok. De azt a részét, hogy az internet hozzáférést szabályozni kellene, azt véresen komolyan gondolom. Vagy vissza a régi szép időkbe ahol ezeket a suttyókat péklapáttal verték agyon a kocsmában, nem ám hagyták a karosszékből írogatni...

Ezek a gondolatok nem nehezek, hanem ostobák és primitívek. Ráadásul te is karosszékből írogatsz és mellesleg amikor megpróbálnál belepofázni más dolgába, hogy ki és mit csináljon a gyerekével, téged vágtak volna hókon péklapáttal a kocsmában.
Fordítva ülsz a lovon, mert erővel akarsz megoldani olyat amit nem lehet úgy. Az állami szabályozás ilyen esetekben diktatúrához vezetne és ráadásul nem is működik. Ezek nem egybites problémák, mint te magad. Milyen jól sikerült az alkoholtilalom is, ugye? 
Értem, hogy szerinted mi a probléma, de megoldást nagyon-nagyon rossz helyen keresed. Gondolom szeretnél valami jó kis bizottságban dönteni más életéről.
Esetleg próbálj meg példamutatással elöl járni az élet megjavításában, amire mellesleg senki sem kért. Ha szétnézel a történelemben, akik tényleg nagy és pozitív hatással voltak, azok valamilyen rejtélyes oknál fogva a szeretet és empátia irányából értek el hatást, nem pedig szabályozással, meg bizottságokkal, tiltogatással, magas lóról osztva az észt. Tudod az utánam és nem az előre emberek ilyenek.
Ja, ha már példamutatás, csak szólok, jelenleg nem jól csinálod.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

mellesleg amikor megpróbálnál belepofázni más dolgába, hogy ki és mit csináljon a gyerekével, téged vágtak volna hókon péklapáttal a kocsmában

Jól értem hogy ha elmondom mekkora probléma az, hogy a gyermeket belekényszerítik a digitalizált álomvilágba, ha nem foglalkoznak vele, ha csak TV-t és táblagépet néz, ha a környezetet teljesen kizárja, ha mindent ráhagynak és egy akaratos hülye lesz belőle aki semmilyen szintű önállóságra nem képes, akkor azt kell kezelni péklapáttal aki ezt kimondja? Szép új világ...

Fordítva ülsz a lovon, mert erővel akarsz megoldani olyat amit nem lehet úgy.

Arra gondoltam hogy ha nem megy ésszel, muszáj lesz erővel. Szabályozásokkal. Tudod az van hogy tanulhatna az emberiség minden általa elkövetett ballépésből, de én azt látom nem ez történik hanem még inkább a szakadék felé rohanunk, a vesztünkbe.

Ezek nem egybites problémák, mint te magad.

Köszönöm, de ha valakire nem igaz ez a jelző, akkor szerintem rám biztosan nem az. Nem veszem magamra.

Értem, hogy szerinted mi a probléma, de megoldást nagyon-nagyon rossz helyen keresed.

Rendben, akkor javasoljatok működő megoldásokat.

Gondolom szeretnél valami jó kis bizottságban dönteni más életéről.

Nem szeretnék. Nem értek hozzá. Mondjuk úgy jó volt kicsit felverni az állóvizet, hadd lássuk a reakciókat. Így legalább talán más is el kezd gondolkozni a társadalmi problémákról. Ha nem jó az erőszakos beavatkozás (mert nem az), akkor tessék, álljanak össze azok akik értenek hozzá és tegyenek olyan működő javaslatokat ami jobbá teszi az életünket, kiszámíthatóvá a jövőnket.

Esetleg próbálj meg példamutatással elöl járni az élet megjavításában, amire mellesleg senki sem kért.

Nem ismersz, és emiatt nem is sejtheted hogy miben, hol, hogyan teszek a társadalmat építő cselekedeteket. Én nem a közösségi médiában hencegek fotókkal az ilyen alkalmakkor, hanem szépen csendben teszem amit tennem kell.

Ja, ha már példamutatás, csak szólok, jelenleg nem jól csinálod.

Lásd előző pont.

Jól értem hogy ha elmondom mekkora probléma az, hogy a gyermeket belekényszerítik a digitalizált álomvilágba, ha nem foglalkoznak vele, ha csak TV-t és táblagépet néz, ha a környezetet teljesen kizárja, ha mindent ráhagynak és egy akaratos hülye lesz belőle aki semmilyen szintű önállóságra nem képes, akkor azt kell kezelni péklapáttal aki ezt kimondja? Szép új világ...

Félrérted, mert ezt konkrétan én pontosan ugyanígy gondlom. A probléma ott kezdődik amikor beleszólsz a másik életébe és kikatatod. Na akkor vágnak pofán :) Ez az egész szál is ilyenből kerekedett.

Arra gondoltam hogy ha nem megy ésszel, muszáj lesz erővel. Szabályozásokkal. Tudod az van hogy tanulhatna az emberiség minden általa elkövetett ballépésből, de én azt látom nem ez történik hanem még inkább a szakadék felé rohanunk, a vesztünkbe.

Ha nem megy ésszel, nincs elég belőle... Ismét ott tartunk, hogy meg akarod mondani másoknak, hogy mit-hogyan csináljanak és hogyan éljenek, pont mint a politikusok. Miből gondolod, hogy a te világnézeted a szent és helyes út?  Én ebben nem hiszek, ez nem vezet sehová, helyette ki kell alakítani egy közösséget, ami példát mutat. Igen érdekes például az amerikai amish közösség, erősen növekszik és példamutató, mondom ezt úgy, hogy nem gondolom, hogy csatlakoznék hozzájuk, de a helyes irány mindenképp valami ilyesmi és nem az izmozás, meg az erőszak. A magfalva is egy érdekes próbálkozás.

Szerintem meg nem rohanunk sehová, ez csak a te agyadban képződött érzelem, nem vagy orákulum, hogy lásd a jövőt. A saját vágyaid vetíted ki másokra, ideges vagy, mert nem sikerül és ez erőszakossá tesz. 

Rendben, akkor javasoljatok működő megoldásokat.

Ó, ha ez ennyire egyszerű lenne... Kezdhetnénk a hatommal, a gondolatbálványokkal, az társadalom alapvető értékrendjével. Te tünetet akarsz kezelni, ami sosem gyógyít.

Ha nem jó az erőszakos beavatkozás (mert nem az), akkor tessék, álljanak össze azok akik értenek hozzá és tegyenek olyan működő javaslatokat ami jobbá teszi az életünket, kiszámíthatóvá a jövőnket.

Ha szerinted sem jó az erőszak, akkor miért szeretnéd? A kiszámítható jövő pedig egy illúzió, ezt akarni balgaság. Van erre egy buddhista mondás, amit félre szoktak érteni, ez az "élj a mában". Nem mának, mában, igen nagy a különbség!

Nem ismersz, és emiatt nem is sejtheted hogy miben, hol, hogyan teszek a társadalmat építő cselekedeteket. Én nem a közösségi médiában hencegek fotókkal az ilyen alkalmakkor, hanem szépen csendben teszem amit tennem kell.

Szerinted milyen egy társadalmat építő cselekedet?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

szólni semmiért nem lehet mert "nyelvtannáci" meg "náci" vagy, és így tovább

Csak hát te nem azt mondtad, hogy jaj-jaj, túlnépesedünk, innentől max. 2 gyerek per család, hanem azt, hogy te, djtacee, szeretnéd meghatározni, hogy ki vállalhasson gyereket, és ki ne.

De azt a részét, hogy az internet hozzáférést szabályozni kellene, azt véresen komolyan gondolom.

Hogyne, el kell venni a jobbágyoktól azt az eszközt, ami sok régióban kb. az egyetlen lehetőség az önfejlesztésre és kitörésre. :)

Vagy vissza a régi szép időkbe ahol ezeket a suttyókat péklapáttal verték agyon a kocsmában, nem ám hagyták a karosszékből írogatni...

Én baromi kíváncsi lennék, hogy ha lemész egy kocsmába, és előadod, hogy kinek szabadjon gyereket vállalnia, akkor kit fognak megverni az este során. :)

Igen, túl indulatosan fogalmaztam. Árnyalni kellene kicsit. Ettől még jó volt arra hogy legalább reagáljon rá valaki, mert kb. ez megy ma az országban is: ha nem eléggé "riasztó" a megfogalmazás, lehet mögötte a szándék bármilyen nemes és pozitív, senki nem hallja meg mert elnyomja a média alapzaja.

Az internet-hozzáférésről fentebb írtam pontosabban: read-only. Adott platformra adott feltételeket nem teljesítő egyed ne tudjon írni. Egy szakmai fórumon ahol a kommunikáció írásban zajlik, ne jelenjen meg a "fészbúk-szleng" (nem tudom minek nevezzem).

Nem járok kocsmába. De ezt a témát többször veséztük a kollégáimmal / barátaimmal, és igen, mondhatjuk azt hogy minden értelmes ember látja, hogy itt vannak bajok, és valamit tenni kellene, valahogyan szabályozni kellene. A módszert nem nekünk kell kitalálni, vannak erre szakemberek (remélem vannak). Rájuk kellene hallgatni, mint sok más téren is, és nem a pénz / hatalom után futni.

Ne haragudj, nem reagálnék rá részleteiben, te voltál az, akinek az ideális társadalmában a behúzott norma az, hogy aki analfabéta*, annak nem szabadna, hogy gyereke legyen, mert valaki meghúzza a vonalat. Az elengedés után is ugyanezt csinálod, az internettel. Na, pontosan ezek az elitista szabályozós elméletek vezetnek mindenféle ronda diktatúrához, nácikhoz, sztálinokhoz, polpotokhoz. Szóval köszi, de köszi inkább ne.

*Ráadásul bár a konkrét mondatban az analfabéta, (+trehány, magát okosnak képzelő) volt, de azért lehet érezni, hogy ennél magasabbról indul a léced, hiszen eleve az a topic, hogy helyesen kell írni, meg hát egy analfabétát fölösleges letiltani a netről, nem tud írni, nem nagyon fogja használni, szóval nyilván inkább a rigózus helyesírásost venném meg. Egyébként ez is ilyen alapvető logikai dolognak tűnik, szerintem foglalkoznak ezzel is általános iskolában. Ilyenekért is másodrangba sorolunk, vagy az csak a helyesírásra vonatkozik? (Megjegyzem, a középiskolás magyartanárom az ügyben is elővette volna azért helyenként a piros tollát nálad is)

(Illetve tényleg csak zárójelben: a viszonylag közeli környezetemben 4 mostanában örökbefogadott gyerek van (plusz a saját édes- és keresztanyám), van némi képem róla. A helyzet lesújtó, mindenféle igen durva dolgok vannak -- részletekbe nem mennék, legyen elég annyi, hogy igazából már nem 4, csak 3 -- de azok nem amiatt, hogy aki gyereket vállalt, az mennyire tud helyesen írni, hanem a többi faszomság miatt, ahol jellemzően diplomás embereknek megy igenszarul)

hanem azt szeretném ha az emberek végre észrevennék a problémákat, és tennének is ellene.

A helyesírás nem a te problémád, mert itt másoktól akarsz valamit. Írj helyesen és meg van oldva, más meg úgy ír ahogy akar. Még jobb megoldás, ha vágyaid, nem másra vetíted, hanem kezeled magadban, mondjuk úgy, hogy elengeded őket, de ez messzire vezet, amerre - tartok tőle - még nem jártál.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát, a sarkossága biztosan nem segít abban, hogy a másik ne nézzen nácinak. De az igazi baj az, hogy most jön a kulturált ember módjára visszakozás, hogy hát nem is úgy, meg talán egy kicsi erős, miközben gondolni alapvetően még mindig azt gondolod. Jó, hát az kicsit erős, hogy a gyereket megtiltsuk neki, de az internetről azért csak le kéne tiltani, hogy nehogy már irogasson itt mindenféle műveletlen (miközben ezzel igazából csak annyi a baj, hogy neked nem tetszik).

Én elhiszem, hogy benned jobbító szándék van, de szerintem nagyon rosszul közelíted az egészet, attól, hogy mindenkinek megtiltunk mindenfélét, meg büntetjük azt, aki nem elég jó az szerintem egy nagyon rossz irány.

És ez a nyelvtanos példa egyébként abban is elég jó, hogy értem én, hogy szegény "nyelvtannáci" csak szeretne, ha a másik tenne végre ellene, csak hát az van, hogy azt bizony egészen jól lehet tudni az emberi viselkedésről, hogy az ilyen jellegű kritikákra az első reakciója zsigerből mindenkinek tiltakozás és tagadás lesz, be fog jönni a "fuss vagy üss" , ha ez meg van spékelve azzal, hogy egyrészt van egy kikoktató hangnem (igen, a baltás gyilkosozás is az, még ha vicceskedünk is), ráadásul az egész beszélgetés tekintetében ennyi az összes mondanivaló, akkor eléggé borítékolni lehet, hogy mi fog történni. (nézd csak meg saját magad, hogy megorroltál, hogy hát nyelvtanácizzák szegény embert, pedig... te is pontosan így reagálsz zsigerből) És ha az elvárás itt egymással szemben mindenféle kulturált, helyes kommunikáció, akkor bizony érdemes volna észrevenni, hogy ez ugyanolyan kommunikációs hiba, mint az esetleges helyesírási bakik (illetve hát szerény véleményem szerint a súlyosságuk egyébként erősebb), szóval érdemes észrevenni, és tenni ellene.

te voltál az, akinek az ideális társadalmában a behúzott norma az, hogy aki analfabéta*, annak nem szabadna, hogy gyereke legyen, mert valaki meghúzza a vonalat

Az ilyen kommentekben sokszor az a legszórakoztatóbb, hogy aki a vonalhúzásért kampányol, az valamiért általában úgy gondolja, hogy ő a vonal szerencsésebb oldalára kerül. :)

Az valamiért sosem fordul meg a fejekben, hogy onnantól, hogy elkezdünk vonalakat húzkodni, bárkinél kopogtathat éjjel a sterilizáló brigád.

Az egész írásodból az süt, hogy szeretnéd másokra kényszeríteni az akaratod és azon keseregsz, hogy nem ezt tudod megtenni. Szerencsénkre. Ezen talán el kéne gondolkodni. 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az ilyen ember sírva kiszaladna a világból, ha rovásírást kéne tanulnia. Megfordíthatod a betűket, olyan irányba írsz amerre akarsz, akár fentről le, vagy lentről fel, összevonhatsz betűket, összecsúsztathatod őket, elképesztően laza az egész, nem szögletes idiótáknak találták ki :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A helyesírási szabályok nem az ő akarata, hanem az adott nyelvet használó közösség közös szabályrendszere, elvárás-halmaza a nyelvet használókkal szemben. A jómodor meg úgy általában elvárás a kommunikációban. És igen, a köcsögöző alpári stílusban szöveget böffentő identitásokat, illetve a mögötte lévő személyt nem biztos, hogy jó, ha ugyanazon jogok illetik meg, mint azokat, akik képesek és hajlandóak a közösség írott és íratlan szabályait betartani. Hogy a szabályok be nem tartása a műveletlenségükből, vagy a családi-környezti háttér színvonalából fakad, az részletkérdés - ezeken lehet javítani, csiszolni, azonban attól még a hangoskodókat, hőzöngőket, anyázókat egy jobb falusi kocsmából is kihajítják...

elvárás-halmaza
nem biztos, hogy jó, ha ugyanazon jogok illetik meg,
írott és íratlan szabályait betartani.
fakad, az részletkérdés

Kiemeltem a lényeget. Akarok, akarok, akarok. Nem irigyellek, sanyarú lehet a sorsod, ezzel a sok igénnyel :)

hangoskodókat, hőzöngőket, anyázókat = egy betű elírása

:D

 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az értő olvasás ott kezdődik, hogy a szöveget egyben értelmezed, és megpróbálod felfogni. Én is idézek tőled:

"beugat a másiknak", "az egy köcsög"

A hangoskodó, hőzöngő erre értendő, nem arra, hogy valakinél hiányzik az egyelőre és az egyenlőre megkülönböztetése - hogy véletlenül, vagy valóban "nincs meg neki", az irreleváns.

Én téged nem irigyellek, mert ilyen szintű "kommunikációval", meg a szabályok negligálásával nem lehet jó életed...

 

Alice: Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.

Bob: Alice, értem amit mondasz, de akkor is elmész te a picsába.

Szerkesztve: 2023. 03. 16., cs – 18:26

Egyébként ez is irányt mutat, azt szűröm le belőle, hogy legtöbben vagy nem piszkálják a Edge beállításokat, vagy magát ezt a böngészőt még bottal sem.

:) 

- Pedig lenne mit kikapcsolni benne, ha már a cél a személyes adatok "diétás kiszórása" a nagyérdemű adattolvaj cégek felé. - Lassan annyit kell szórakozni a beállításaival mint az egész oprendszerrel. (Csak azzal a különbséggel hogy a Win megőrzi azokat, de a böngésző hajlamos rá frissítésenként kidobni, de legalább is hétről-hétre  kifejezetten agresszíven megkíséreli az egyedi beállításoktól való megszabadulást.

A legvalószínűbb magyarázat szerintem az, hogy - mivel te nem tudod a jelszavát -, hogy valamikor ő maga bejelentkezett a gépeden azzal a fiókkal, különben hogy "találta volna ki" a browser profile-hoz éppen a feleséged e-mail címét?

Az érdekes amúgy, hogy nem törölhető, biztos, hogy Edge szintű és nem OS account szintű az a sync beállítás?

Talán azért kapcsolta össze a profilokat egy böngészőbe, mert egy IP-ről használjátok (pl. azonos router mögül). Csak tipp. Egyébként nem csak Windows specifikus már, egy jó éve van Edge Linuxra is. Kb. mindegyik Chrome-fork és a Chrome/Chromium is ugyanezt csinálja szerintem.

Én Edge-t nem használnék semmi pénzért, és azt is kerülöm, hogy bármi adatom a MS-nál legyen. Nem használok Onedrive-ot, nem engedek a rendszeren online Windows fiókot (hiába kötelező, kicselezem telepítéskor, ha valami sokadlagos gépre Windowst kell telepíteni), a Binget sem használom.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam csak a Cromium fut, de nem vettem észre, hogy olyan profilok lennének amit nem én hoztam létre. Az Edge MS termék ezért soha nem használnám semmilyen más rendszer alatt, windowst meg nem használok napi szinten, évi 2-3 alkalom a maximum, de ott is chromium fut és ott kizárólag egy profil van, nem hozott létre magától semmit. Néha telepítek wint ismerősöknek, telepítés után újabban ha az alapértelmezett böngészőt szeretném változtatni, meg sem jelenik a frissen telepített brave/opera/chromium, kell egy reboot :( Ezután már menni szokott és amint átállítottam valami másik böngészőre, átnevezem az edge könyvtárát és a futtatható edge exe-t is, így elkerülöm, hogy rendszeresen felhívjanak azzal, hogy már megint eltűnt a kedvenc böngészőjük.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Így van.., egy IP, (bár NAT-olt és változik!) és még egy feltétel adott, a céges gépet amelyen megjelent a profilom, ugyanazon IP-k alatt kezelem. Csak nem kapok attól "röhögő görcsöt" hogy "valakik" ezen okból összekacsolják a nevemmel a háttérben a gépeket. Mert bármennyire is kezelem időnként ezeket, üzemszerűen nem én használom.

Még egyszer, ami itt a fő probléma, hogy a szükségtelen profilt nem lehet, (engedi,) eltávolítani, bár a szoftverben a menürendszer mutatja ennek lehetőségét.

Mert nyilván, - nem vagyok teljesen hülye, - él azzal a hivatkozással, hogy a valós módon létező és szinkronizált profilban lévő adatok törléséhez szerinte nincs jogom. Lépjek be és azonosítsam magam. DE erre például nincs mód, ha nem ismered a hozzáférés jelszavát. (pl a feleségemé,) De akkor a profil megalkotásánál is köteles lenne beléptetni a felhasználót. (Nem csak úgy feltételeznie, kikövetkeztetnie, hogy mivel volt már bent valaha hasonló körülmények között, ezért jogos a profil felvétele.)

(Egyébként meg, ha az MS profilom törléséhez kapcsolná a böngészőbeli profil törlését, - a lehetősége meglenne rá, - akkor meg megvásárolt office szoftvereket veszthetnék. Nem is csak én de mások is, akiknek esetleg ilyen módon segítettem.)

Ha egy bármilyen böngészőben a saját gépemen nem akarok online szinkron profilt, akkor nem akarok(!), - köteles lenne engednie törölni. Nem kötelezheti a felhasználót, hogy online szinkronnal böngésszen!!! (Mert egy olyan felhasználó, - aki bár időben eltérve de sok gépen van jelen az interneten, - miért is szinkronizálná például nekem a munkatársam a böngészőben munkaidőben folytatott tevékenységét? - Nem túl életszerű, hogy majd belép Ő is és kreál saját MS profilt. Eszébe sem jut az ilyen. Munkahelyi gépen Ő is vigyáz a személyes dolgaira, - persze az adatait nem az MS-nek, vagy pl. nekem gyűjtögetve. (Másrészt, a munkahelyi gépen folyó tevékenységét egyes esetekben nem feltétlenül célszerű hazavinnie.)

Értem én hogy ez az MS szerint, - és még biztosan vannak mások is, - az internet-felhasználók jövője, de egyáltalán nem teszik!

Most megnéztem az Edge-t. Nekem alapvetően arra kell, hogy meg tudjak nyitni olyan oldalakat, amiket Operában nem tudok, illetve hiába írom be a jelszót, nem fogadja el. Az Edge elfogadja ugyanazt a jelszót.

Csak egyetlen profilom van. A szinkronizálás be volt kapcsolva. Most, hogy felhívtad rá a figyelmemet, kikapcsoltam. Átnéztem a profil beállításokat, és minden mást is kikapcsoltam.

Azt vettem észre, hogy felsorolja azokat a gépeket, amikre beléptem ezzel a profillal. Ez nyilván a Teams miatt van, különösebben nem zavar.

A másik gépen is ki kellett kapcsolnom a szinkronizálást és minden lehetséges beállítást a Profil alatt, pedig ezen a gépen csak a Teams-be léptem be a MS accountommal. Szóval valahol a felhőben ezek össze voltak kapcsolva.

Az esetedre visszatérve: nem lehet, hogy iskolai vagy egyéb meeting volt Teams-en, amire egyikőtök a másik gépen lépett be valamikor, akár évekkel ezelőtt? Pl. a Covid alatt?

De lehet többlicenszes O365 előfizetésnél is, amit több különböző gépen használtok. Csak találgatok.

Egyébként az Edge-t egy gyenge régi gépen használom, és baromi lassan töltődik be. Az Opera sokkal gyorsabban megnyílik.

Szerkesztve: 2023. 03. 17., p – 13:28

Átlalában valami user error van a háttérben, ilyen nincs hogy random másik gépen csak úgy beléptet más embereket. 

Ugyanazt a roaming profilos windows felhasználót használjátok és átszinkronizálódik hozzá az app data? De még így sem alap, hogy csak úgy belépjen ellenőrzés nélkül.

Szvsz ezt vagy ehhez hasonló profilozást mindegyik böngésző végez, amihez valamilyen fiókkal kapcsolódsz. A konkrét problémát én sem tudtam reprodukálni, tényleg lehet user error.
Most pont az edge-t tesztelem (új, binges kerső miatt) debian alatt úgy, hogy egy droidos telefonon is azt használom, szinkronnal. Jelenleg kb. ugyanaz az adatáramlás, mint FF esetében. Semmi extra.  

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

User error..!

- Nem zárható ki ez a lehetőség! - Csak a "hogyan" kérdéses.

Soha nem telepítettem Windows-t online accounttal. (Kezelek vagy 50 gépet, - Időről-időre, nem folyamatosan.)

Nem használok MS Office programot, helyette mindenütt Libre-zem, - ha kell egyáltalán nekem office program. - általában nem! (Telepíteni, beállítani viszont ritkán, pár év alatt azért egyszer kétszer szoktam.)

MS Teams-t ugyan nem használok, account-om sincs erre, - bár telepíteni ha kell, szoktam. Munkatársaim viszont használnak bőven - helyettem is. :)

De, erőforrásokkal "acélosan" nem rendelkező gépeken, megpróbáltam nem telepíteni semmi "sallangot", használni azt a programot, amit az MS a Windows-ban böngészésre "megálmodott", így az Edge-t.

Soha nem használtam online MS alkalmazásokat. Így belépve MS Store-t sem.  (Azur sincs a környékemen.) MS accountom csak azért van, mert 4 évig volt Win-nes telóm, és mert szükségszerűen fent tárolok-telepítek megvásárolt MS programokat.

Eddig sok gépen az Edge hosszabb idő óta szinkron nélkül és alapprofillal és bejelentkezés nélkül működik.

De van a konkrétan a jelzett két gép, amelynél + profillal, szinkronban találtam magam, ill a páromat. A páromat nem tudom kitenni a Windows-Edge-mből, mert ahányszor végigcsinálom az "eltávolítást" annyiszor reset-eli alapértelmezettre a böngésző beállításokat, de(!) a párom profilja ez után is végül bent marad.

(Tehát levontam a következtetést, belépés nélkül nem tudom kiszedni. Arra meg jelenleg nincs módom. - Majd ha egyszer hazaér.., akkor nekimegyek ismét.. :) )

Ha pedig csak a böngésző szinkronizálását kapcsolom ki, akkor a zavaró, oda nem tartozó profil még ott bementve marad a beállítások között. Az ember nem figyeli, könnyen használhatja a sajátként és szinkronizálódhat a tevékenysége illetéktelen felhasználó akár otthoni rendszerébe. (Mert a beállításokban is bent van kikapcsolhatatlanul az "automatikus profilváltás". -- Bár őszintén.., nem tudom ez MS-ül mit is jelenthet!!!?

Valamint nem tudom, hogy a böngésző saját MS-profilú beléptetése, - majd ha szükségtelenné válik, - annak eltávolítása, esetleg nem járhat-e az általános MS-profil körül is valami problémával. - Kérdés azokhoz, akik már szedtek ki, - távolítottak el eredményesen, - Edge-ből szükségtelen idegen és általános MS-profilt!!!?

Tartok tőle, hogy ez a profilozott böngészés jelent problémákat. - Mert azt kapásból tudom mondani, hogy bár általánosan nem használok internet elérésre Edge böngészőt, és ott így kiterjedten bookmark-olt url-listát, és tömegesen betárolt sütiket sem, - de csak biztonságos rendszerről indított egy-két szolgáltatás igénybevételhez viszont igen.., szoktam. - (Eddig.., és a továbbiakat még meggondolom. :) )