Építőipar 2023

Építőipari kereskedők 30-50%-os visszaesésről beszélnek. Bár a kivitelezők áremeléssel fenyegetnek, most már ebben nem hiszek. Hova? Állnak le a projektek. Komoly budai villákat látok megtorpanni, most már beleérte az enyémet is, amit szintén pihentetek januárig. Szerkezet felhúzva, ácsmunka elkészült.

A kivitelezők a baráti körből kerültek ki,  emiatt  kicsit túl is toltam a beruházást, hogy tudjak adni munkát az embereknek, de úgy érzem, ha folytatom az átmegy már hülyeségbe.  Ha felteszem magamnak a kérdést, hogy évi 16% alternatív hozam mellett, akarok-e a saját kifizetett házamban lakni havi 8 milláért, kb üvöltve mondom: nem!

Eközben beszéltem több beruházó barátommal, hogy önköltségen mennyiből tud kihozni jelenleg egy négyzetmétert egyszerűbb, de korszerű kivitelben a válasz az volt, hogy 600e huf. Ha ehhez hozzáadja a telek árát és hasznát, már vidéken sem tud 1 millió alatt adni 1 négyzetmétert.

Új építés esetén versenytársunk egész Európa, mivel ukrán és román munkások építik a házainkat, épületeinket, akik többségének nem számít, hogy e tevékenységet melyik országban űzik. Jelenleg Csehországban 20%-kal több pénzt kapnának és ez a réteg  simán átmegy oda, ha itt nem lenne munka csak egy pillanatra is.  Emiatt kezdtem bele a szerkezet megépítésébe. Jelenleg jóval 45 fölötti az átlagéletkor  a munkások között, így simán eljöhet, hogy az unokáink már csak felújított vagy lepukkadt ingatanokban fognak élni. Olaszország jó laboratórium erre, azzal a kitétellel, hogy oda megindultak a távmunkások hada, ami minket kevésbé fenyeget. Az olasz adórendszernél is van átalányadós megoldás, hogy egyszerű legyen az adózás.

Hozzászólások

A kérdés inkább az, hogy a 600e/nm-ből mennyi az anyag?

Értem én a Marshall keresztet, de amikor az utolsó segédmunkás napi 30 alatt nem kel ki az ágyból (és dolgozik vagy effektív 4 órát), akkor azt hiszem lesz itt trendforduló.

A lóvé jött-ment, de nyelvtudás nem hiszem, hogy lett belőle. 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Már kevesebb, mint a fele az anyagköltség. A 600e az olyan minőség amibe én nem költöznék be.

Elég a brigádvezetőnek többnyelvűnek lenni. Ukránok és románok között sok a magyar és sok olyan is aki érti a magyart, mert magyarok között nőtt fel.

Volt már olyan, amikor hirtelen sok lakás kellett, és nem volt elegendő szakmunkás. Akkor találtak erre megoldást, ha jól tudom, eredetileg a 40-es években, Dániában, a Larsen & Nielsen cégnél. Ez a házgyár, ennek a szoci koppintása pl. a hruscsovka.

Persze. Ezt arra mondtam, hogy az unokáink nem fognak az általunk meghagyott, lelakott viskókban lakni. Ha a probléma tömeges lesz, lesz beruházás. (Szerintem van, ahol amúgy is az a normális lakhatós legnagyobb akadálya, hogy 1700-ba  egyemeletes házak voltak ott, ezért most is csak olyat engedélyeznek.)

Amikor ennyibe kerul a munkaero, es ilyen sok kell hozza, megeri automatizalni. A covid elott volt 3 millio korul a legkisebb UR robot, most biztosan tobb, de azert nagysagrendileg nem valtozhatott annyit. Epitoiparra pont ez nem jo (pici hozza), de ott nem is mikronra merik a dolgokat (cm-t jo ha tudja tartani egy munkas). Mindenesetre az a robotkar kb. 1 honap alatt hozna be az arat (30k/nappal szamolva, amikor ez 24 orat dolgozik, a munkas meg idealis esetben 8-at). Ha a pontossagot elengedjuk, kicsit nagyobbat es erosebbet is ki lehet hozni ilyesmi aron.

Ha ennyit kernek a munkasok, ki fog fejlodni (es elterjedni) robotdaru, kereken vagy lanctalpon gurulo robot, haz meretu 3D nyomtato (akar X-Y-Z akar polarkoordinatas). Legfeljebb a "pepecselos" munkak maradnak az emberekre (pl. csempe, szigeteles), bar abban sem vagyok biztos (gepi latas fejlodesetol is fugg). Ezek egy resze demo jelleggel mar most is letezik. 8 eves video, osszefoglalo

Volt egy masik erdekes koncepcio: hungarocellbol megepitik a haz szigeteleset (ezek nagyon konnyu, es eleg nagymeretu elemek, egy gyerek is elbirja), aztan a trukkos modon megszabott, benne levo kivagasokba beleontik a betont, az megszilardul, es kesz a haz.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ez ilyen betonba megy a fiber vas helyett, de födémre ez nem jó, oda kell a vas.

Én is technológiai robbanásra/fejlődésre  számítok, mivel ezek az árak egyre kevesebbeknek elérhetőek. Azt emellett tudni kell, hogy  az építőipar nagyon maradi és nehezen fogadja be az új dolgokat, jellemzően azért, mert a végek képzetlenek.

Ha az epitoipar maradi, le fogjak cserelni. Valoszinuleg kockak, mert ok nem azok.

A bankok is maradiak, kaptunk fintech cegeket. A szallodak, taxitarsasagok is, lett Uber meg AirBnB. A mezogazdasag is az - bar a 10000 eves korat tekintve nem annyira, ott is megjelentek mindenfele technikai ujitasok, vertical farming, aquaponics meg ontozogepek, dronrol permetezes, robotok (bar ott is van mit fejleszteni).

Epuletekre szukseg van, kereslet van ra - a fizetokepessege kerdeses, de ennyire talan az. Ha a munkaero miatt szallnak el az arak, vagy tovabbkepzi magat par tanar meg orvos komuvesnek, vagy bejonnek a robotok. Onnantol a sebesseggel sem lesz problema, mert nem gond 24 oran at jaratni oket. Raadasul jol skalazodik koltsegben, ha egy lakopark epitesehez kivisznek egy robotparkot, nem nehez atkoltoztetni a kovetkezo epuletig.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ahogy nézem az árak úgy elszálltak, hogy 0 ft-os munkadíj mellett is megfizethetetlen kategória.

 

Amúgymeg, ha az embereket nem hagyjuk építeni, akkor a végén mindenki beszopja...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nincs pínz lovettára?:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálam az egyik segédmunkás egy ukrán Kárpátaljai történelem-angol tanár. Sidenote: Nagyon nem úgy látja a jelenlegi politikai helyzetet mint azt a mainstream szeretné - értsd Putyinnál jobban utálják Zelenszkijt, továbbá Donbas sajnos tényleg úgy történt ahogy az oroszok állítják.

Mi tavaly fejeztünk be Székesfehérváron az M81-hez közel (Pest kb 25-30 perc) egy 100+ nm-es házat, a vége olyan 80+ milla volt, kétfelé fűtéssel. Mivel közben változott az eredeti terv - értsd mégsem fogunk ott élni - most olyan 125+ körül van meghirdetve. Ez így jajde soknak tűnik, de ha most a 0-ról vágnánk bele jó, ha 115+ körül állna meg.

Pl. a mellettünk lévő telket amire kb egy 40nm házat lehet max felhúzni, 40 misiért adták el. 

No rainbow, no sugar

Van ismerősöm aki 30 éve jött el Luhanskból, már akkor is volt ott orosz milícia (helyi lakosok) akik megverték az ukrán kisebbséget. Ő is ezért menekült el. Az etnikai feszültség egyidejű a Szovjetunió felbomlásával. Luhanskban és Donbasban is kb "háború" már 30++ éves.

Ez az ember, aki most Mo-n segédmunkás, nyilván ott volt Donbasznál, ezért vannak ilyen pontos információi, ugye?

Ha pedig Putyin szimpatikusabb neki, mint Zelenszkij, akkor miért nyugat felé indult? Miért nem kelet felé? Tényleg komolyan kérdezem.

Két apró tényt hadd ajánljak ennek a remek embernek a figyelmébe:

1. Egyetlen ukrán katona sincs orosz területen, de százezernél is több orosz katona van ukrán területen.

2. Egyetlen orosz épületbe sem csapódott bomba/rakéta, de ukrán (kijevi!) kórházak, vasútállomások és lakóépületek ezreit (!) döntötték romba orosz rakéták, megölve több ezer (!) ukrán civilt.

Ezek után csak egy orosz troll teszi fel a kérdést, hogy Putyin vagy Zelenszkij (nem mintha ez utóbbi szent ember lenne, ne de ezért mégis...).

Nyugaton csak egyfélét szabad gondolni? Szabad vagy már kötelező?

1 => Ezek nem tények, hanem Ukrán narratívák. Mitől ukrán föld? Attól, hogy ők kapták vagy attól, hogy nem ők lakják?
2 => Ez a háború sajátja, és egyben igaz is lenne, ha azt a narratívát fogadjuk el, hogy ez ukrán föld.

Amúgy ez a topik a az építőiparról szóljon.

Tehát összefoglalom: Hiába ~100 éve ukrajnának hívjuk, az valójában oroszország. És most oroszországot az orosz hadsereg bombázza, hogy kiüldözze onnan a megszálló ukránokat.

Trianon? Azok a részek még mindig magyarország? Vagy sosem volt magyar föld, az eredetileg is románia meg szerbia (...stb) volt?

Ha pedig Putyin szimpatikusabb neki, mint Zelenszkij, akkor miért nyugat felé indult? Miért nem kelet felé? Tényleg komolyan kérdezem.

Én például borzasztóan nem szeretem a pacalt, pedig még így is szimpatikusabb étel, mint az osztriga, aminek a látványától is már okádnom kell. Mégsem merül fel, ha étterembe megyünk, hogy nekem pacalt kell ennem, mert van olyan harmadik (negyedik, stb.) opció, ami mindkettőnél szimpatikusabb.

Ezért lesznek államosítva a tüzépek. Esélyes, hogy építőipari kereskedő barátaid üzletét is behúzza a NER majd saját berkeibe, és nem építhető úgy ház majd az országban, hogy ne a NER kapjon belőle jutalékot.

Szerkesztve: 2023. 02. 28., k – 10:05

Középületek elvileg már jó ideje passzívház sztenderdnek kellene megfeleljenek az unióban, és magánépületeknél is emelgetik a lécet itthon is, de azért ez az ukrán buli belecsaphat rendesen a lecsóba. Drága kormányunk megszüntette ugyebár a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatását, láthatóan a stratégia az olcsó rezsicsökkentett energiával szavazatvásárlás volt. Bár nem ismerjük a szerződés részleteit, de nyilván csúnya malusokat kapunk ha nem hívjuk le a lekötött mennyiségeket, illetve nyilván mint a nagyfogyasztóknál, ha sokat fogyasztasz azért fizetsz, ha alulfogyasztod a fogyasztási prognózisodat akkor pedig azért fizetsz büntit (sok intézmény belefutott most ebbe a nagy spórolásban).

Szóval érdeklődéssel várom, hogy ez is gonosz liberálbolsevik genderdolognak lesz-e bélyegezve itthon, vagy mi is felszállunk a biciklire csak jó lassan...

>>> https://www.berliner-zeitung.de/news/bericht-habeck-will-naechstes-jahr… <<<

Ennek is lesznek szerintem építőipari következményei.

Én azt az építőipari reformot várom nagyon, amikor a régi építésű tégla/egyéb energetikailag lepukkantnak számító társasházak számára megszületik a költséghatékony energetikai fejlesztésre valami megoldás... mert pillanatnyilag úri huncutság... (hőszigetelés+ablakcsere+hővisszanyerős szellőztető rendszerek)

Mert mondhat nekem akárki akármit, hogy kint a zöldövezetben milyen príma új házat épített, töltheti ingázással az életét (az egész család) igazi megoldást csak a régi épületek modernizálása fog hozni, és újra talpra állítani a városokat, hogy élhetőek legyenek és ne egy USA jellegű zónaingázásba fauljon. (szerencsére a zónásítást magát nem sikerült exportálniuk a demokráciával, de gyakorlatilag minden ingázó ezt teszi magáévá).

Lehet, hogy a régi épületek egy részének az elbontása, és új, modernebb építése sem lenne feltétlenül ördögtől való, ha gazdaságilag is előnyös. Egész városokból nem biztos, hogy érdemes múzeumot csinálni. Nem csak energetikailag lenne jobb, hanem az iszonyatosan magas lakások helyett normálisakat építve nőne a lakások száma is.

Ha gazdaságilag előnyös lenne. Belvárosi, városközponti sokemeletes társasházi négyzetméteráraknál pl ez valószínűleg sosem lesz versenyképes alternatíva, csak akkor, amikor statikailag veszélyes állapotba kerülnek. Nálunk pl a kazán 10 éves kondenzációs gázkazán, ezért nem fizetünk felárat a gázért (a kedvezményes sávban vagyunk), nincs motiváció a tulajdonostársakban egyik beruházás elvégzésére sem. A szellőztetést meg az ablakcserét még csak-csak megcsinálhatnám egyedül, de szigetelés nélkül nincs értelme és azt nem tudja csak egy-két lakás megcsináltatni. A kazánunk modern, drága is volt, 10 éve egy milkát tettünk bele lakásonként...

A felvetés elvileg jó, de gyakorlatilag belvárosról beszélek és ott kb mindenhol már ki van maxolva az épületeknél a magasság, 1-2 szintráépítés az, ami jellemzően reálisan szóba jön, ez sokáig ment is, hogy eladták a lapostetőt/tetőteret, akkoriban még jellemzően homlokzat tatarozásért és lift cseréért/lift beépítésért cserébe, csak a gyakorlatban elég sok helyen inkább az a jellemző, hogy utólag megbánja mindenki, mert a kész lakások is építési területté változnak. A szomszéd házra való ráépítésnél út közben találták ki, hogy mégsem a teljes homlokzatot, hanem csak az utcafrontit újítják fel, mert a lift olyan drága. Ez csak vakolás és festés volt, semmi hőszigetelés meg egyebek. Aztán kb 5 évet kellett várni mire a liftet sikerült berakni, és kb 10 éven át jöttek a ráépítés miatti műszaki hibák, az új szinten létesült új vízvezetékek úgy lettek megcsinálva, hogy rendszeresek a leázások lefele, az utcafronton a ráépítés és a régi ház vízelvezetése olyan, hogy a ráépítés ugyan príma, de az eredeti épület homlokzatát rendszeresen áztatja minden esőnél az illesztéseknél. A ráépítő volt egyben a tervező, nagykutya, kihozta, hogy minden rendben, de minden esőkor lehet nézni ahogy ömlik rá a víz az alsóbb szintek homlokzatára., etc.

Ahhoz, hogy lebonts egy házat ahhoz vagy fel kell vásárolnod az egész társasházat, vagy statikailag instabilnak/lakhatatlannak minősíteni. Utóbbinál minden megy, előbbinél marhára nem opció, mert mint mondom városközponti társasházakról van szó, ahol magasak az ingatlanárak. Tökmindegy, hogy pl H energetikai kategóriában van, a fekvés és a városközponti kapcsolt infrastruktúra olyan magasan tartja az árat. (ebbe érdemes belegondolni azoknak is, akik kint az agglomerációban építkeznek, ott csak az épület belső értéke adja a ételárat, ha az épület legatyásodik, legatyásodik az ár, a városközpontban kevésbé...)

A felvetésem leginkább arról szólt, amikor ténylegesen megmentenek valamit (pedig lenne, aki felvásárolja és elbontja), mint "műemléket", miközben ugyanabból a stílusból van még 200 a városban, miközben más stílusból (pl.  brutalista) simán lebontják az 1-2-t, ami van. És mit értünk a magasság kimaxolásán? Nem mindegy, hogy azt, hogy nem engedélyezünk magasabbat, vagy azt, hogy ha ráraksz még egy emeletet, összeroppan fekete lyukká. :)

Az egesz rezsicsokkenteses propaganda a szavazatvasarlasrol szolt, ez teny.

Nem minden regi haz rossz, soknak vastag teglafalai vannak, ami ha nem is tokeletes szigetelo, a vastagsaga miatt megis szamit. (plusz egy uj haz aranak a toredekebol fel lehet ra tenni plusz szigetelest)

Egyebkent Budapesten (pl. a XIII. keruletben biztosan) nagyon sok ilyen van: lebontottak regi, rozoga allapotban levo epuleteket, es ujakat epitettek a helyere. Szepen folyamatosan lecserelodnek azok, amit mar nem erdemes felujitani.

A zonazas letezik, de szerencsere nem toltak ugy tul, mint a pocsolya masik oldalan. (foleg iparteruleteknel szamit, ott van is ertelme)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én most tervezem felújítani a lakásomat, festés stb, kíváncsi vagyok hogy ez a nagy építőipari visszaesés fog -e jelentkezni az árakban... 3 éve mikor gázkazánost kerestem, aki jó volt arra hónapokat kellett volna várni, úgy hogy inkább hőszivattyús klímák lettek.

2022 nyarán pedig azt tapasztaltam, néhány helyen beázik a tető, senki sem akart javítást vállalni a tetőfedők közül, vagy csak úgy hogy minimum 1 milliót kiszámlázott volna. 1 millió alatt nem dolgoznak. Kíváncsi vagyok, hogy ez fog-e változni.

Nem fog változni, max kimennek nyugatra. Keletre meg egy komplett országot lőnek szarrá, azt szted ki fogja újraépíteni? Ez csak rosszabb lesz, visszafogod sírni az elmúlt évet, mikor "olcsón" találtál melóst. Mert később drágán sem fogsz találni.

Viszont ez szerencse is lehet, mert sok ember rá fog jönni, h ennyiért inkább megcsinálja magának. Kis érzékkel, utánajárással, rutinnal jobb minőségű lesz a végeredmény, mint ha "szakember" csinálta volna.