Hány magyar weboldal létezik?

Aki weboldalakkal folgalkozik napi szinten, ez a kérdés kb. olyan, mint hogy miért süt a nap? Igazából sosem gondolunk bele, a válasz egyszerűnek tűnhet, de minél inkább elmerülünk a megválaszolásában, annál kevésbé az.

A kérdés megválaszolásához először tisztázni kell, hogy mit tekintünk weboldalnak. Az én ízlésemnek leginkább ez a definícó felel meg: egy általában több weblappal, számottevő magyar nyelvű tartalommal rendelkező, önállóan működtethető, saját domainnévről elérhető szájt. A második kérdés, hogy mi a magyar weboldal: nos, vegyük ide azokat a weboldalakat, amik számottevő magyar nyelvű tartalommal rendelkeznek.

860 ezer magyar domainnév?

Szerintem bátran minimális követelménynek gondolhatjuk egy saját domain név meglétét, hiszen hogyan vehetünk komolyan egy szájtot, ha tulajdonosának egy párezer forintos befektetést sem ért meg?

A domain.hu statisztikái szerint 2022 novemberében 860 000 .hu alatt bejegyzett domain nevet birtokolt valaki. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy valójában ennyi magyar weboldal létezik. Sokan ugye csak azért tartanak egy domainnevet, hogy ne lehessen másé, sokan pedig még nem készültek el weboldalukkal, vagy pl. csak emailezésre használják a domaint.

430 ezer működő weboldal?

Gyakorlatban a bejegyzett domainek mintegy fele ad magáról életjelet, ha nekik esünk egy bottal. Az életjelek között persze megtalálható a "menj a francba a botoddal" típusú is.

280 ezer weboldal számottevő tartalommal?

Sokszor a megjelenő weblap nem tartalmaz számottevő információt, csak hibaüzenetet, webszerverek alapértelmezett nyitólapját. A példa kedvéért van még ezen túl pár önállóan nevesíthető aleset, amikor szintén nem beszélhetünk érdemi tartalomról, így önálló weboldalról sem:

-18 ezer alapértelmezett CMS nyitólap: nagyságrendileg ennyien állítottak be domainükre valamilyen tartalomkezelő rendszert, de nem kezdték el még saját tartalommal megtölteni, így gyakorlatilag teljesen üres az oldal, noha a mögötte álló motor indulásra kész (“Üdvözlet a WordPress-ben! Ez az első bejegyzés” és társai.)

-11 ezer parkolt domain: Sok olyan domain van azonban, amit csak parkoltatnak. Ilyenkor érdemi tartalom nincs az oldalon, gyakran csak az adott domainnév eladó / bérelhető mivoltáról értesülhetünk. Ezen felül olykor ugyanaz a tartalom több domainnéven is elérhető: természetesen ezeket sem kell önálló weboldalnak számolni.

250 ezer magyar nyelvű weboldal a .hu domain alatt?

pedia.hu weboldalgyűjtemény összeállításakor használt módszer alapján nagyságrendileg ennyi magyar nyelvű weboldal található a .hu domain alatt.

Ehhez hozzáadhatunk még pár tízezer, nem .hu domain alatt található szájtot, melyek elsősorban általános végződések, mint pl. .com, .eu illetve a szomszédos országok domainvégződései alatt bejegyzett oldalak. Ezekre az oldalakra jóval nehezebb rátalálni, így nehezebb is megbecsülni a számukat, hiszen míg a .hu végződés önmagában jó eséllyel magyar nyelvű weboldalt takar, addig a többi végződés esetén vagy az segít, ha pl. egy magyar nyelvű oldalról linkelnek meg egy magyar nyelvű, de .com domainnév alatt található szájtot, vagy pedig a domainnév maga egyértelműen azonosítható magyar szót tartalmaz.

Ezzel viszont elértünk egy olyan szürkezónába, ahol az egyik oldalon a magyar emberek, cégek, szervezetek nem magyar nyelvű webszájtjai állnak, a másik oldalon pedig alapjában véve nem magyar weboldalak magyar nyelven is elérhető verziói, (pl. google.com). Itt megint minden attól függ, hogy pontosan hogyan definiáljuk azt, hogy mi a magyar és mi a weboldal.

Háromszázezer magyar webszájt — ez minden?

Hogy pontosan mennyi magyar webszájt létezik, nem lehet megmondani, hiszen önmagában már a szájtok felfedezése is számos technikai nehézségbe ütközik, ráadásul közel félmillió, így vagy úgy használatban lévő domain között mindig lesz olyan, ami tegnap indult el, vagy tegnap szűnt meg, netán pont tegnap nem volt elérhető egy hiba miatt, ezért nem szerepel a statisztikában. És persze ha nagyon szigorúak akarunk lenni, pl. akkor tetszhalott szájtként bélyegezhetnénk még meg jópár weboldalt, amihez nem nyúltak már évek óta.

Annyi azonban nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy amikor a választ keressük arra a kérdésre, hogy hány aktív magyar weboldal létezik, nem beszélhetünk milliókról, de akár még félmillióról sem. A fentieket figyelembe véve a háromszázezer érdemi tartalommal rendelkező magyar weboldal jó közelítés lehet

Ez a háromszázezer weboldal persze méretben is nagyon különböző, hiszen van közöttük sok, csupán egyetlen weblapból álló szájt, és ott van pl. a magyar nyelvű Wikipédia, ami több mint fél milló weblappal bír, azt tehát, hogy mennyi weblap lehet vajon ezen a háromszázezer szájton, még kevésbé becsülhető meg.

A végösszeghez persze ízlés szerint még hozzá lehetne adni a blogfarmokon üzemelő oldalakat vagy akár egyéb, aldomaineken elérhető ámbár önálló tartalmat mutató szájtokat, illetve végső soron a Facebook oldalakat is, hiszen sok cég és szervezet webes jelenlétét kizárólag a közösségi oldalak biztosítják.

Hozzászólások

Off

Ha már magyar weboldalak. Másnál se megy egy PH lapcsaládtag sem?

Annó futtattam egy kis scriptet, ami 80-as porton kérdezgette végig a magyar szolgáltatók IP tartományait és jegyezte fel a válaszokat. Érdekes dolgok estek ki a webkameráktól kezdve, magán film és zenegyűjteményeken át, hálózati eszközökig.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "