"GVH-bírság: A Digi saját routere nem tudta a gigabites netet, de erről nem szóltak"

Hozzászólások

Ennek ellenére: trékomos internetemet digisre cserélném.

      Server: Magyar Telekom Plc. - Budapest (id: 2073)
         ISP: Magyar Telekom
Idle Latency:     9.41 ms   (jitter: 0.09ms, low: 9.30ms, high: 9.50ms)
    Download:   929.37 Mbps (data used: 1.2 GB)                                 
                 18.98 ms   (jitter: 1.91ms, low: 7.86ms, high: 36.53ms)
      Upload:   862.28 Mbps (data used: 865.9 MB)                               
                 15.29 ms   (jitter: 2.40ms, low: 7.40ms, high: 26.36ms)
 Packet Loss:     0.0%

Nincs meg az 1000 :( Mondjuk lehet mert egy armbianos realtek csodával szerelt amlogic tv dobozon mértem.

nem tudom, hogy máshol milyen.

digivel 10 éven keresztül 0 alkalommal volt problémám. itt pár havonta összefossa magát a rendszer, újraindulhat, szakad és harmatos a sebesség is. nem reprezentatív, csupán a személyes élményem ez. más pozitív tapasztalatától nekem sajnos nem lesz jobb. :)

Véletlenül sem reprezentatív, szubjektív megfigyeléseken alapuló megállapításom szerint ha nem a Telekom optikával lefedett kb. 5%-nyi országrészben laksz (ami reklámok szerint több, mint 2 millió háztartás...), akkor felejtsd el.
Siófoktól Budapesten át Debrecenig sok helyen mai napig a 30/5 (a mesékben...) -ös hálózatot tolja a Telekom, jobb esetben van catv 500/22, kevesebb helyen 1000/25 sebességgel. Az a Digis 300-as uploadtól kicsit távolabb esik...

Én alapvetően elmaradott, Inviteles (Vivendi, Hungarotel, Globonet, kinek mi - névből volt sok, fejlesztésből semmi) területről vagyok. Itt még kb. betárcsáztunk, mikor a Matávnál már elképesztő sebességgel repkedtek a kilobitek ADSL-en. Aztán beindult a Docsis a Telekomnál, meg a területszerzés. A Digi meg szinte egyből FTTB-vel kezdett, nem sokkal később meg FTTH hálózattal, Telekom jóval később kapott észbe (szerintem UPC-t engedjük is el...), szóval fene sem tudja.
Szubjektíven úgy gondolnám, hogy a Digis optikai terület nagyobb (de rendesen belehúzott a Telekom az optikába, keményen zárkózik akár kis településeken is, míg a Digi nem nagyon kezdett semmit a megvásárolt területekkel).

Nalam van NMHH mérődoboz, naponta 1x képes elérni a Telekom a névleges sebességet, olyan hajnal 3-4 körül. Napközben a felét sem. A Sagemfos dobozukat ráhúzhatnák a csunyájukra, IPTV miatt még csak bridge-mode sincs. De a legidegesítőbb, ami miatt napi szinten szívok, az az alacsonyu timeout. Otthagyom puttyot, mert csörög a telefon, mire visszaérek meg van szakadva. Vanda szerint minden remek szerintük ilyen egy jó szolgáltatás. Jöhetne már a Digi végre a felvásárolt Invitel ADSL-t optikára cserélni... :/ Megváltás lesz Telekom után. (Ahogyan anno a Telekom is az volt Invitel ADSL után, ezt azért tegyük hozzá...)

   Speedtest by Ookla

      Server: ZNET Telekom Zrt. - Nagykanizsa (id: 9743)
         ISP: Magyar Telekom
Idle Latency:     6.99 ms   (jitter: 0.11ms, low: 6.80ms, high: 7.00ms)
    Download:   933.61 Mbps (data used: 1.3 GB)                                                   
                 15.99 ms   (jitter: 1.11ms, low: 4.18ms, high: 24.68ms)
      Upload:   935.05 Mbps (data used: 1.5 GB)                                                   
 Packet Loss:     0.0%
  Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/ce8d52b9-a3a3-450f-a49e-4f749cf8c0df

Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/ce8d52b9-a3a3-450f-a49e-4f749cf8c0df

Nem tudom mit vagytok oda, de nekem a Vodafone csutkán viszi fölefelé a 40 teljes megabitet. Nincs ilyen 200Megabites különbség az ígért és a valóság közt :D

Ja, dettó. Angol albérletben egy 100/20 Mbites Vodafon net (nem mobilnet) van (ez is csak egy szűk éve, előtte ilyen 10-20-40-es netek voltak mindenféle szolgáltatótól), de fostos földszinti, szolgáltatói router, meg régi építésű téglaház falai miatt a felső emeleten, a ház hátuljában az alacsony Wi-Fi jelerősség miatt nagyos ergya a net, 20-40 Mbit között, az is nagyon ingadozik, többször leszakadozik, pingidők annyira nagyok vagy instabilak, hogy online gaming reménytelen. Térden állva szopnám le magam, ha meglenne legalább a stabil 40-50 Mbit lefelé, meg ennek a fele felfelé, akár csak vezetéken, amit meg sajnos nem engednek kihúzni, és mivel régi építésű ház, nincsen kivezetve a szobákba UTP.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyetértek, hülyék, de a lényeg nem ez. Csak perspektívát nyújt, mikor ekézzük a magyar viszonyokat, hogy Balkán, meg Magyarország mindenben rosszabbul teljesít, közben meg olyan harmadik világbeli problémák vannak, hogy a gigabites net csak fele annyival megy Wi-Fi-on, közben meg a világ nyugati felén még olyan sincs a helyzet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

powerline adapter = szenteltviz. en is kaptam upc/vodafone-tol egy szettet, azt irja dobozan, hogy "up to 1 gigabit", na ez nemi maszatolas utan 80-90mbit lett.

a semminel tobb, de egy sima wifi repeater tobbet tud :(

a security-rol nem is beszelve; isten tudja, hany hazzal odebb latnak bele a belso haloba (persze, azt is irja a dobozan, hogy "128 bit AES", de ugye a "up to 1 gigabit" mellett, szoval kicsit szkeptikus vagyok)

Szerkesztve: 2022. 08. 19., p – 02:13

törölve

én meg örülhetek hogy a fantasztikus telekom vidéken (balaton délipart) 50 fölött picivel szolgáltat (kábel + gyorsító opciós 4g sim huawei routerrel), ami nincs is meg minden esetben és hálózatfejlesztésről meg semmit nem tudnak, hanem majd szólnak ha kész és lehet váltani... és ezzel az eszközzel wifin 0 a garantált :D

és emellé nyáron a mobilnet is a botrányosan fos kategóriát súrolja...

Hogy szabályozza a nyomtatott és online sajtótermékeket, oh wait ;) Itt az se zavar a kutyát se, hogyha az a kiadó cég amiért már egyszer elmarasztalták a "sajtót" megszűnt 3 éve ;) vagy ha egy nyomtatott sajtó "kiadójának" erre nincs is felvéve megfelelő TEÁOR szám ;)

Ad egy. Attól, hogy hatóság van, még szolgáltatás nem lesz, és attól, hogy a harmadik fél se&&be lesz esetleg rúgva, még dettó nem lesz szolgáltatás.
Ad kettő. Jogszerűen is tele lehet a rendelkezésre álló frekvenciatartomány.

As három. van olyan, hogy időjárás...

Specieal a frekvencia koordinacio hatosagi feladatkor, ha szolgaltatas van, az csak ugy lehet, hogy elotte a hatosag rabassza a pocsetet a lap aljara. Ha valaki bekalamol a savba, azt rovid uton seggbekurjak. Jogszeruen tehat nem lehet egymast zavarni, igy ha a szolgaltato keptelen zavarmentes rendszert kiepiteni, akkor az elofizeto joggal reklamal es kuldi el a sunyiba. Ad harom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha valaki bekalamol a savba, azt rovid uton seggbekurjak.

Pl. a 60 és 80 GHz-es sávokban csak bejelentési kötelezettség van, és egy PP link esetén havi 1200 Ft + ÁFA díjat kell a használatért fizetni. Ha zavarjátok egymást, egyezzetek meg, valamelyik fél menjen át másik csatornára. Az NMHH ebben az esetben nem fog tenni semmit, mert nem is kell neki tennie semmit, ha mindegyik fél teljesítette a felhasználási feltételeket.

jogszerűen csak akkor lehet tele a rendelkezése álló freki tartomány, ha harmadlagos felhasználó vagy. (lásd ISM sáv)
hozzáteszem, ISM sávban is vannak kitűnő eszközök, amivel maximum szándékos zavarás esetén lehet korlátozni (vagy teljesen ellehetetleníteni) a szolgáltatást - ez viszont már vis majornak minősül - valamint az éves 98% ennek ellenére tartható a legtöbb esetben (ha megnézed, a Telekom optikai is 98% SLA-t vállal...)

Az időjárás meg hm. szerinted mikor zavar egy jól megtervezett kapcsolatot - pláne olyan szinten, hogy ez kiesést okozzon? Ha évente pár óránál hosszabb ideig, akkor ott valaki rosszul tervezett valamit.

A harmadik fél rádiós zavarására nincs ráhatása a szolgáltatódnak, ahogy arra sincs, ha időjárási körülmények miatt nem sikerül a készülékednek és a bázisállomásnak RF-en "összefütyülni". Tőle 100%-ban független hatásokra nem vállalhat semmilyen garanciát.

A nem extrém időjárási körülményeket illik (és szokás) betervezni.
Védett sávon elég ritkán hallok zavartatásról - ezeket általában az NMHH igen gyorsan le is szokta reagálni. (értsd: kimegy a mérős autóval, lokalizálja a forrást, és felszólítja az elkövetőt a haladéktalan lekapcsolásra)

A védett sávon dolgozó szolgáltatók 99.5% SLA-t vállalnak erre a technológiára (ahogy az optikán történő bérelt vonali átvitelre is) - és tapasztalatom szerint ezt tudják is tartani.

ps: a Te logikád szerint akkor közterületen futó kábelen sem lehetne vállalni garanciát, hiszen tőle független hatások érhetik a kábelt (megtalálja a nagy sárga kábelkereső gép, kiütik az oszlopot, stb)

mert nem egy drót, hanem egy osztott, harmadik fél által akár nem szándékosan is zavart/használt közeg, ami szélsőséges esetben teljesen ellehetetleníti a kommunikációdat. De arra az esetre is fel kell készülnie az SLA-nak,a mikor pl. 12345 ember fülenként egy eszközzel tömörül a neked (is) szolgáltató bázisállomás(ok) környezetében, és elfogynak a rendelkezésre álló időrések, és lesz olyan eszköz, ami nem fog tudni kommunikálni.
Bónuszként a mobilos lefedettség nem 100%-os, az SLA meg az országban _bárhol_ érvényes, tehát lefedetlen területre mész, ott is.

Itt megint szeretném kicsit a miszticizmust eloszlatni: nem tilos olyan SLA-kban megállapodni, ami bizonyos vis maior esetekre is kiterjed. Olyannyira nem tilos, hogy épeszű szolgáltató nem is ír olyan szerződést, amiben ilyenek nincsenek felsorolva. 

Bónuszként a mobilos lefedettség nem 100%-os, az SLA meg az országban _bárhol_ érvényes, tehát lefedetlen területre mész, ott is.

Ez egy remek példa erre: minden mobilszolgáltató honlapján van lefedettségtérkép, innentől csak akarat kérdése, hogy a szerződésben benne legyen, hogy az SLA csak a "színes" részekre vonatkozik.

A lefedettségi térkép nem lesz pontos, az számított értékek alapján becsült megy/nem megy értékekkel operál, ráadásul mekkora is a felbontása (egy pixel hány méter)? Egy jogvita esetén hogyan bizonyítod azt, hogy hupilila pixellel jelölt területen voltál/nem ott volt az ügyfél?

Egy jogvita esetén

Ezek lakossági szerződések, jogvitába belemenni teljesen felesleges ügyfélként. Ha igazad is van, IIRC időarányosan visszakapod a havidíj szolgáltatáskiesésre jutó részét.

Ha szolgáltató lennék, csinálnék egy formot, és aki beküldi, annak automatikusan adnék egy órányi kötbért, 1-2 órás állítólagos SLA breach alatt nem is éri meg vizsgálni a bejelentést, csak az automata vonná egyből a következő számlából. Ez az én díjcsomagommal számolva ~4,76 forint. 

hogyan bizonyítod azt, hogy hupilila pixellel jelölt területen voltál

^ ezért teljesen felesleges túlaggódni az SLA-t :)

"Ezek lakossági szerződések" - Az SLA nem csak lakosságira vonatkozik. Ja, és mérni is kell a szolgáltatónak, hogy valóban tudja azt, ami le van írva, tehát ha leírja, hogy a "lila pixeleken legalább x kbit/s", akkor azt méréssel is alá kell támasztania - sok-sok méréssel. És igen, a terepen is kell mérni ilyenkor, a lila és szürke pixelek határain is.

mert tereptárgyak belelóghatnak pl:

- kecskeméti Mercedesz-Benz autógyár építésekor rendre délelőtt elment a mikró összeköttetés egy rendőrkapitányságnál - toronydaru befordult.

Egy relay mikrot kellett installálni egy víztoronyra.. 

For Whites Only meeting room!

Részvétem. Egy ideig én is laktam alföldi faluban, és kb. hasonló ADSL net volt, 1000/128 kbps, főleg a torrent meg nagyobb iso-k jöttek le rohadt kínkeservesen. Ráadásul még korlátos is volt, 300 GB / hó (meg 1-2 hónap várakozási idő, mire bekötötték), és vannak emberek, akiknek szarabb nete van, még az Usákiában is elég sok helyen előfordul, hogy isten háta mögötti helyeken csak ilyen betárcsázós net van, pedig az a világvezető nyugat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, mert attól, hogy 5GHz™, már egyből™ tudja™ is™ a™ Gigabitet™.

Tovább ügyködik a hatóság™ a többi extraprofitéhes multi szolgáltatóval kötött kartellszerződésnek megfelelően.

Szerkesztve: 2022. 08. 19., p – 14:29

Nalunk budaorson kihivtam telekom-ot. Kijott szerelo, mondta, budaorson mindenhol foldkabel van, mert arra van koncesszio/engedely/mittomen (sokat motyogott). Lehuzta a fold alatti kabelalagutrol a fedot, nem volt ott bekotve senki. Merthogy fold alatt athuzni kabelt alapvetoen szivas; uttest, jarda, kerites, ko, kertek, garazsok; hetnyi turas es egy valag penz. Ezzel szemben a digi doboza ott van fent a hazunktol 10m-re egy oszlopon - rendeljem meg inkabb azt, mert ha telekomot akarok, fel ev mulva se lesz meg. Szerelo cancel-elte a telekomos bekotest.

Hat, igy lettem digi-s. Most rajuk varok, hogy behuzzak. 30 nap hataridejuk van, eddig, majdnem 2 het utan, meg egy telefonra se meltattak.

Hat, igy lettem digi-s. Most rajuk varok, hogy behuzzak. 30 nap hataridejuk van, eddig, majdnem 2 het utan, meg egy telefonra se meltattak.

Subscribe, ugyanezeket a köröket futom most, annyi különbséggel, hogy a Telekom nem földkábelt ad, hanem légkábelt, de nekem kellene 5.5 méteres villanyoszlopot állítani a telekhatáron belül.

Ha már minden áron bele akartak kötni a Digibe, engem személy szerint jobban zavart, hogy ennek a modem/routernek csak 1 LAN portja volt gigabites, a többi csak 10/100-as.

persze, csak ugye nem azon mulik (a 4 magos ARM-es routerem rohog a gigabit natolasan, meg amugy is van ipv6), mert a ~830mbps-es limit nem itt van, hanem valahol az optikai halozaton vagy a pppoe connectoron lehet annyi...

831,51 Mbit/s 327,15 Mbit/s
Letöltési sebesség Feltöltési sebesség

Mondjuk, ha az ügyfél teljesen informatikai defekt akkor ez az egyszerű reklám valóban csalóka. Az ügyfélszolgálaton néha nem egyszerű "részleteket" elmagyarázni.

Nálam viszont ez bármikor megy , igaz kábelen:

Server: Antenna Hungária Zrt. - Budapest (id = 12374)
       ISP: Digi TV
   Latency:     1.82 ms   (0.10 ms jitter)
  Download:   935.14 Mbps (data used: 445.3 MB)                                
    Upload:   325.49 Mbps (data used: 146.6 MB)                                
Packet Loss:     0.0%

 

Ezen örömmel segít a rettenet hasznos marketinggépezet, ami leegyszerűsíti, hogy a nagyobb szám a jobb, és 50%-kal jobban mos, mint a hagyományos mosópor, és legalább 25%-kal dúsítja jobban a pillákat. Az igaz, hogy a gigabites net nem lesz meg valami egyéb bottleneck miatt, CPU, hálózati csatoló, kábel, router, stb. miatt, de a nagyobb számot jobban el lehet adni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igy van, de emellett az userek 99%ának valójában nem a számok adják meg az user élményt, hanem az hogy a teams hivás nem szakadozik, hogy 4k/fullhdben tud streamelni, hogy lag nélkül tud játszani, és ezek az igények összeadva általában megállnak 2-300 mbitnél maximum (nálam is ennyi van).

Csak a mi köreinkban van sok olyan user, hogy csorgó nyállal nézi mondjuk a torrent klienst, és annak ki kell maxolnia a kifizetett 500mbitet, 1-2 gigabitet, mert ha nem, akkor rohadt ideges lesz (egyébként meg normál gondolatmenettel, ótvaros mindegy hogy 20 vagy 35 másodperc alatt jön le a film ncore-moziból).

Néhány kivételes esetben mondjuk tényleg gyorsan le kell rángatni nagyon sok adatot, mondjuk amikor 1 órád van PS-ezni, és a játékodhoz bedobták az újabb 50 gigás updatet, de ez kevesebb embert érint :)

Azt várná az ember, ha már a storage "nem drága" (a nagyok így állnak hozzá már 1 évtizede, ld. Exchange single instance storage kivezetése Exchange 2010-ben), akkor ha már ennyi adatot utaztatnak, akkor ott ne legyen binárisok peccselése basztatása, hanem 1-az-1-ben "replace old file with new file". Azaz amint lejött az a böszme 50 gigás peccs, pár másodperc homokórázás után végezzen. A konzolosok nem windows 10-es updatelgetést akarnak ... :D

Kezdjük tehát a vizsgálatot ott, annál a kérdésnél, ahová feltett szándékuk, hogy soha ne jussunk el: Tulajdonképpen mi a pék f.sza van egyáltalán egy 50 gigás patch-ben? Nem új tartalom, nem DLC, hanem egy patch, ami az 1.68-as verziószámot inkrementálja 1.69-re.