Ispán!

Hozzászólások

Ezek teljesen hülyék ott fenn ... :(

Ez azert tobb annal. Ez resze egy sok eve zajlo nagyon szisztematikus folyamatnak, aminek a celja reszben a Horthy-korszak, reszben a 16.szazadi Werboczy-fele "rendi nemzet" restauracioja.

Szemben a 19. szazadi "modern" nemzetfogalommal, ami egy orszag, egy kultura, egy anyanyelvet magaenak vallo emberek osszesseget jelenti, a rendi nemzet a nemesseg es felso papsag (kb biboros, ersek, puspok szint) szuk exkluziv tarsasaga. Akkoriban a jobbagy, varosi kezmuves vagy a helyi plebanos nem tartozott a nemzethez. Ez nyilvan a keso-kozpekorban egy korszeru felfogasnak szamitott, de a 18. szazad vegere, amikor nyugaton mar polgari forradalmak zajlottak, elkepesztoen elavultta valt, de bizonyos elemei nalunk a Horthy rendszerig kitartottak.

Mikor Orban Viktor a "Nemzet"-rol meg a "Magyarsag"-rol beszel, akkor mindig errol beszel, csak a hivek tobbsegenek ez nem esik le. Pedig a "mit mond" es a "mit csinal" kozott igy nezve alig van ellentet. Ebbe a nemzetbe te es en nem tartozunk bele. Nagyon sok kormanytag es kormanyparti "beszelo fej" mediaszemelyiseg sem, csak szeretnenek. Ami a NER-ben mostanaban zajlik (kozvagyon egyes magankezekbe atjatszasa, "nemzeti toke megerositese", einstandolas - magyar tulajdonosoktol tobb evtized alatt felepitett vallalkozasok fenyegessel/erovel/hatosagi vegzalassal elvetele stb.) az nem mas, mint az uj fonemesi reteg mesterseges letrehozasa.

Az intezkedes, hogy most ujra "ispanok" lesznek annyi konkret jelentosseggel bir, hogy regen az ispanok - tobbek kozott - a helyi igazsagszolgaltatas fole rendelt felugyelok voltak, akiket a kiraly nevezett ki, hogy garantalja, hogy az itelkezesi gyakorlat mindig a kiraly erdekeinek megfeleloen tortenjen. Vagyis a birosagok fuggetlenseget megszunteto eszkozekent jelennek meg, es nagyon valoszinusitem hogy jelen pillanatban pontosan ez a rovidtavu cel veluk.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"Az intezkedes, hogy most ujra "ispanok" lesznek annyi konkret jelentosseggel bir, hogy regen az ispanok - tobbek kozott - a helyi igazsagszolgaltatas fole rendelt felugyelok voltak, akiket a kiraly nevezett ki, hogy garantalja, hogy az itelkezesi gyakorlat mindig a kiraly erdekeinek megfeleloen tortenjen. Vagyis a birosagok fuggetlenseget megszunteto eszkozekent jelennek meg, es nagyon valoszinusitem hogy jelen pillanatban pontosan ez a rovidtavu cel veluk."

Hanyas vó'tál töribű'???? Ennyi zagyvaságot régen láttam leírva.. :D

Figyelj, és tanulj!

"Az újkori magyar közigazgatásban a főispán és az alispán tisztsége elvált egymástól. Míg az előbbit a király nevezte ki, és a királyt (illetve a kiegyezés után a kormányt) képviselte, addig az alispán a nemes vármegye közönsége által választott tisztségviselő volt, és 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött. A megyei főispánok mellett az 1870: XLII. tc. majd az 1886: XXII. tc. törvények a thj. városok élére is főispánokat nevezett ki. Őket nevezték szabad királyi városi főispánnak. Ők voltak a kormány képviselői a városi közigazgatásban.[11] Létezett még az örökös főispáni cím is, ez azonban csak egy titulus maradt, s többnyire valamely magas egyházi vagy politikai pozícióval járt együtt, illetve egyes családok bizonyos ágai kapták (igaz nem automatikusan, hanem királyi kinevezéssel). "

https://hu.wikipedia.org/wiki/Isp%C3%A1n

En:

Ez resze egy sok eve zajlo nagyon szisztematikus folyamatnak

Erre Te:

az ispánok 1870 utáni feladatait viszik már lassan 10 éve. Egy kő alatt élsz lassan 10 éve

Nekem az az erzesem, hogy kotozkodni probalsz velem, de valojaban egyetertunk. :) Legfeljebb annyiban lehet vita, hogy szerintem nem az 1870 utani allapot a "vegcel", az csak a pillanatnyi helyzet.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 21:15

Király!

Szerk.:

folytatom: gróf, báró stb.

És a parlamenti házirendbe be kellene venni, hogy kinek milyen megszólítás dukál, pl. méltóságos uram stb.

Akkor már lehetne az idegenforgalmat is erre az irányra építeni, elég menő pl. az "utazzon vissza a középkorba" szlogen... (sokkal jobb, mint a halszagú volt...)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez az orbán  pont olyan lökött mint Füleki Károly, Pajkaszeg polgármestere, aki egyszer országot akart csinálni Pajkaszegből :D
Mondjuk Károly legalább vicces, orbán szimplán hülye gyökér! 

Ez nyilvan csak a jeghegy csucsa. Most, hogy a kiraly rendeletekkel kormanyoz, ez meg illik is a sorba. En azon vagyok meglepodve, hogy ez nem a bunkerben meghozott dontesek egyike, hanem latszolag hozza lehet szolni. Nyilvan semmi ertelme, azon kivul hogy igy egymillio dokumentumot at kellene irni, felulirva barmit sok penzert, de legalabb most nem egy n+1-edik kisebbseget peceztek ki.

Latod, pont errol beszeltem :)
Egyebkent teljesen mindegy, hogy rendeletileg, vagy barhogy tortenik a kormanyzas, amig az ellenzek folyamatosan azon dolgozik, hogy meglegyen a 2/3. Az, hogy egy tisztseget, teruletet hogy hivnak, reszletkerdes. Ugyanigy mindegy, hogy Te elvtars vagy, vagy ur. Egy a lenyeg, hogy mindenkinek meglegyen a szorakozasa. Panem et circenses.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2022. 06. 21., k – 22:45

Látom fentebb megérkezett a post-, és neokomcsi "nép"hadsereg :D

Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni,
Rabszolga-had, indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.
 

Rossz hírem van, vesztettetek. Titeket fog eltörölni a világ az emlékezetéből, mint egy rosszul sikerült korcs-elfajzást ;)

Nem nemzetköziek, hanem semmik vagytok :)

Visszakapom a rangot es a vele jaro "elkobzott" vagyont en is ? Mert akkor Aba Samuelre atkeresztelem magam kiskiralyhoz illoen. Igaz azota mar 3 masik orszag is letezik azokon a teruleteken, de ez legyen szeljegyzet.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A lényeg nem ez, ez csak gumicsont. Mostantól kezdve nem kell feltüntetni a képviselők vagyonnyilatkozataiban az ingatlanvagyont.

„A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba.

Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták.” K.M.

Magyarország előre megy nem hátra!

Értem, hogy az átlagember nagyanyja sem hívta a megyéket vármegyének, de attól még az elmúlt 1000 éveben inkább azok voltak, mint nem. Restauráció? Igen. Senkinek sem árt egy elnevezés, amit  a kommunisták töröltek el. Ha a jelenlegi marad, az meg a kommunizmus fennmaradása. Az sem jó. Amúgy nekem mindegy mi a neve, de engem nem zavar egyik sem. Mindkettőt megértem.

Remélhetőleg semmi. Tehát ha egyetértünk abban, hogy az elnevezésnek nincs jelentősége, amíg a funkció ugyanaz, akkor nézzük meg, hogy a változtatás mivel jár. Első körben az összes közúti táblát le kell cserélni, amelyek a megyehatáron vannak. Nem tudom, ez mennyi, biztos, hogy nem kevés. Ezek után minden hivatalos papír fejlécét át kell írni, ahol megye van írva, a megyék honlapjait módosítani kell, stb. Gondolom, nem kis pénz. A kormánymeghízott tisztség főispánra cserélése szintén költség, remélhetőleg kevesebb, de fene tudja. Mindezt csak azért, hogy egyébként semmi se változzon.

Van ennek így értelme? Főleg úgy, hogy tudjuk nagyon jól, kissé üresnek tűnik a kassza.

Ha semmi jelentősége a dolognak, csak kurva sok pénzt lehet vele elégetni, akkor is megcsinálod, mert törődésnek érzik a dolgozóid? Próbálom hasonattal jelezni, hogy én hogy érzem:

- van a munkahelyen mondjuk sárga színű padlólap, 2-3 évtizede. Kezd öregedni.

- lecseréled modern, zöld színű padlólapra valamennyiért. Ettől mindenki örül (mert ugye törődsz velük) - bár van aki morog, hogy a régi még kibírta volna legalább ugyanennyi ideig, és a pénzt jobban is el tudtad volna költeni.

- eltelik másfél hónap, és lecseréled pont ugyanannak a padlólapnak a sárga színű verziójára. Szerinted - mivel visszahoztuk az eredeti színt, ellenben semmi más nem változott az eggyel előtte levő állapothoz képest -, a dolgozóid még mindig örülnének a törődésnek, vagy felmerül bennük, hogy nem lehetett volna-e

a) már elsőre sárgát választani

b) hagyni a picsába zöldnek, és kijavítani a mennyezeti vakolatpotyogást, ami egyébként elég régóta megvan és életveszélyes

Tudom, nem jó a hasonlat - de nekem rohadtul ilyen érzésem van.

Amúgy pedig igen, megint arról van szó, hogy amíg ezen csámcsogunk, addig a már eddig sem kifejezetten jól muzsukáló vagyonnyilatkozati intézményt tovább rontják, a helyett, hogy tovább javítanák. És nyilván ez a cél - még átláthattalanabb / megfoghatatlanabb legyen a vagyongyarapodás

Pénz vs. nyereség. Nem látom, hogy egyensúlyban lenne. A munkahelyi példa sántít, ugyanis ha a termelékenység tényleg emelkedik, az mérhető, és pénzügyileg is megtérülhet. Az állam esetében a pénzügyi nyereség többnyire adóbevételben jelentkezik. Attól, hogy vármegye lesz, meg főispán, nem fognak többet adózni.

Ráadásul munkahelyen is lehet kontraproduktív, sokan inkább a megszokott dolgokat szeretik, az önmagáért való változást azonban nem. Tettenérhető ez itt is, mennyi morgás szokott lenni, amikor egy széles körben használt weboldal vagy program (esetleg desktop environment) designja megváltozik.

Ha annyira mindegy lenne, nem piszkálnák (pláne mert vannak itt fontosabb dolgok is), hagynák, ahogy 90 környékén megegyeztek. 

Saját láb. A Viktorék támogatják meg azokat, akik ebben a világban teleszülik a kárpátmedencét, mert inkább a mennyiség, mint a minőség, had szülessen a sok jobbágy és napszámos, mert iskolát fenntartani már nincs pénz, pláne pedagógusokat, persze ti majd jól kinevelitek a kölykeiteket helytartónak, de szigorúan a romlott nyugaton...

Istencsászár alá nem mennék...

“Any book worth banning is a book worth reading.”