Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac AMD Ryzen 5 5600g Windows 11 compatible combo

  • Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac AMD Ryzen 5 5600g szépen megy 4.8-os BIOS/UEFI-vel is megy!
  • CR 2032-es elemcsere egy rémálom volt, de megy ...
  • Windows 11 full compatible.
  • Megspóroltam egy új alaplapot. Jó a tempója a "vasnak".
  • 1 napom ráment

Hozzászólások

Mi volt ilyen időigényes?

Elemcserével mi volt a nehézség?

Ha van ilyen lapod van nézd meg, hogy ragasztva, műanyagzsugorítva és forrasztva is van az elem.Ergo rengeteg szikszalagot ragasztottam az elemre és antisztatikus zacskót is raktam a házba.Szike sem árt, ha van, sikerült leoperálnom az érintkezőket. Majd megtudod te is.

Szerkesztve: 2022. 02. 27., v – 20:10

3 évet nem bírt a gyári elem. Most kapott Vartat az tovább bírja.
Ja és nem volt anno olcsó(3 éve 38 ropi volt Tréfával együtt) a lap sem.
Ellenben még most is lehetett rakni új Procit(87 ropi volt Tréáfával) bele.Az előző Proci 28 ropi volt Tréfával. Nagyon durva az áremelkedés. 

Na, ettol feltem en is.

B550i fel nap arammentesseg utan nem indult. Kikapcsologomb 4 masodperces nyomasara nem kapcsolt ki, csak pislogott a power LED.

Szerencsere egy BIOS ujrairas kihozta belole. A BIOS egeto firmware meg mukodott.

Szerkesztve: 2022. 03. 01., k – 09:08

Én azon gondolkodom, hogy hasonló elemes Gigabyte ITX lapnál nem bohóckodnék ilyen elemmel, hanem megtoldva a kábelt egy kettes AA vagy AAA teleptartót szerelnék és valami minőségibb lítium AA/AAA teleppárral hajtanám. Annyi hely akad a házikómban, a tárolási élettartamuk 15-20 év (Energizer és Varta 1.5V Lithium elemek), és azalatt csak nem bírná leszívni sem az alaplap.

Azon kívül, hogy hülyén nézne ki (vagy nem, ha igényesen megoldom) lehet valami buktatója ennek a tervnek?  Gondolom, nem egészséges a túl hosszú kábelezés, a teleptartót érdemes vagy zsugorcsőbe tenni vagy önvulkanizáló szalaggal betekerni, biztosan kell rögzíteni, hogy szállításkór ne szabaduljon el, de ezeken felül még valami?

Ha az a lényege, hogy ragasztott elemet tesznek bele, mert egy függőleges teleptartóra nem tellett még 2 cent (ebből 1 cent a tervezőnek, hogy találjon helyet), akkor vesszen is a 3.14csába. Olyan ITX házam van, amiben még normál méretű DVD játékos és normál ATX táp is belefér, annyira nem fogja fing-sunyit elrontani odabent.

Hogy miért nem mATX-et használtam, mert pont így fér be abba a szűk helyre, ahol már a gyerek nem nyúl utána, de nem kell a lapon kívül más ITX kompatibilis eszközre felárat fizetni.

Nekem (pontosabban az asszonynak) pont ugyanilyen alaplapja van (Fatal1ty B450), a ház annyira kicsi, hogy normál atx táp sem fér el benne, sfx tápja van. De azért egy AA/AAA elem+tartó még ebben is elférne, még úgy is, hogy nem is látszik.

Ice: amúgy köszi az infót, én erről nem tudtam, de akkor készülök rá :)

Megjött a csomag és szépen megforrasztottam/beépítettem, ahogy kell.A két oldalú ragasztó még használható volt, amivel a régi elem rögzítve volt.
Arra az estere, ha a ragasztó megadná magát az elemtartó két csavarját szigetelőszalaggal ragasztottam le. Újra rend van Sharkoon Shark Zone C10 házban ami még mindig a legjobb ár/teljesítményű és cserélhető az elem és nem sok helyet foglal el, ami a célom volt. :) Minden szép és jó is.