A vilagtortenelem modern ideologiainak tortenelme roviden

A vilagon alapjaiban veve csak ket dolog bukott meg, akarhol is probalkoztak vele:

A kapitalista oktatas

Es

A kommunista elelmiszergazdalkodas

Hozzászólások

A nem kapitalista oktatásra tudsz mondani sikeres példát? Vagy legalább definiáld a sikeres részt, nem bukást.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A kapitalista oktatas: privat iskolak. Kulon private school es public school. Gazdag gyerekek jarnak egy helyre, szegenyek egy masikra. Nem, ez nem egy sima szegregacio, nem egy sima "iranyitoszam problema", annal joval tobb. A private school tandija a minimalber masfelszereserol indul egyetlen gyerekre, es nem tehetseg alapjan valasztodik, hogy ki milyen intezmenybe kerul.

Ahol ez igy mukodik: USA, UK. Nem egyik naprol a masikra lett ilyen, hanem tobbszaz ev kapitalizmusanak az eredmenye.

Mivel a lakossag gyerekeinek <10%-anak van igy eselye jo minosegu (naluk ez == fizetos) oktatast kapni, rengeteg tehetseg kiaknazatlan marad. Kovetkezmeny: agyelszivasi strategia epult fel mar evtizedekkel ezelott is, melynek celpontjai a kommunista es posztkommunista orszagok: ahol legalabb anyagi tekintetben teljesult az eselyegyenloseg, es a legjobb eredmeny alapjan kerultek be gyerekek a legjobb iskolakba "ingyen" (messzebre utazas koltsegeben volt csak kulonbseg, nem a minimalber masfelszereseben tandijra). Kommunista oktatasban legalabb 5x annyi tehetseges gyereket felfedeznek. Hogy aztan Nyugaton, ahol ezt nem sikerult felfedezni, "megszerezzek agyelszivassal".

Szerintem ez egy megbukott oktatasi strategia. Ahogy a pesti fizetos iskolak is szerintem teves irany. A gazdagok gyerekei igenis talalkozzanak a tehetseges szegeny szarmazasu gyerekekkel, es azok problemaival. Azzal egyetertek, hogy aki csak fuggonyt felgyujtani jar be az iskolaba, azt szegregaljak. De a tehetseges es legalabb picit tanulni akarasra nevelt/nevelheto gyereknek a legtobb nyugati orszag kapitalista oktatasban nincs eselye sajna.

A masik felet, a kommunista elelmiszergazdalkodas bukasat meg szerintem senkinek nem kell magyaraznom: (Eszak Korea, Sztalin Szovjetunioja, Magyar tervgazdalkodas hazugsagai, Mao Cetung Kinaja, stb.). Elelmiszergazdalkodas tekinteteben vagy kapitalista jellegu "jutalmazas" van, vagy ehezes.

Ginsberg teorémája
 

  1. Nem nyerhetsz.
  2. Nem érhetsz el döntetlent.
  3. Még a játékból sem szállhatsz ki.

Ginsberg-teoréma Freeman-féle kommentárja

Mindazok a jelentősebb filozófiák, amelyek megpróbálják értelmesnek feltüntetni az életet, a Ginsberg-teoréma valamelyik részletének tagadásán alapulnak.

  1. A kapitalizmus arra a feltételezésre épül, hogy nyerni is lehet.
  2. A szocializmus arra a feltételezésre épül, hogy döntetlent is el lehet érni.
  3. A miszticizmus arra a feltételezésre épül, hogy ki lehet szállni a játékból.

:)

A kommunista elelmiszergazdalkodas

Hát, a kommunista élelmiszer gazdálkodás aligha bukott meg, mivel efféle nem volt alkalmazva soha.

A kommunista (pontosabban kommunizmus neveben kialakitott) rendszerek kialakulasa utan ehezes kovetkezett. Sztalin Szovjetuniojaban is. Mao Ce Tung Kinajaban is. A Kim csalad Eszak-Koreajaban meg meg most is tart.

A kommunista elelmiszergazdalkodas bukasa teny. Akkor is, ha jon a "jo, de nem az igazi kommunizmust probaltak ki" musor.

Kommunizmus sehol nem létezett. Az csak egy utópia, szerencsére.
A szocialista berendezkedésű országoknak, így Magyarországnak is kifejezetten jót tett az erőszakos közösítés. A TSZ-ekbe kényszerített kisebb darab földek eggyé, így művelhetőbbek váltak, a gépesítés, az egységes földművelési kultúra meghozta a gyümölcsét ami a termések hozamának és minőségének növekedésében látványosan meg is mutatkozott.

Ha érdekel, olvass utána.

A sztálini rendszer rákfenékje sem az elégtelen termelés, hanem az volt, hogy Sztálin a mezőgazdaságot is politikai eszköznek tekintette. Így történhetett meg az Ukrán holodomor, ami legalább hat millió ember és gyermek életét követelte egy olyan agrárországban, amely amúgy a  SZU éléskamrája volt.  
Sztálin eladta nyugatra az ukránok által megtermelt búzát, miközben halálbüntetés járt annak, aki a búzaföldeken, éjjel, ollóval nyírta a kalászokat, hogy egy-két kilónyi kenyeret süthessen magának és a családjának. Sajnos még emberevés is előfordult. 
Sztálin célja az akkoriban erős ukrán nacionalizmus megtörése volt. Állítólag. 

Amúgy, a szocializmus nem azért bukott meg, mert működéképtelen volt, hanem azért, mert nem jól működtették. Az embereknek megengedték annak luxusát, hogy ne termeljenek, legalábbis eleget, és azok felzabálták a tulajdon jövőjüket.  
   

Ja, ahogy sejtettem. A jo oreg "az nem az igazi kommunizmus volt" erveles.

Vannak teruletek, ahol szocialista nezeteim vannak - peldaul oktatas, meg nehany ingatlan kerdes (de nem mezogazdasagi telkek ugyeben, inkabb nagyvarosi lakossagi es uzleti ingatlanok kerdeskoreben).

De ettol meg ismerjuk el: akarhol hatalomra kerult egy part, ami onmagat "kommunista part"-nak hivta, ott rovid idon belul ehezes jott. Teny, hogy Kina ezt olyan szinten lekuzdotte vegul, hogy mar minden masodik kinai el van hizva, de Mao Cetung idejen mindent megettek ami mozog. A mai "Kinai Kommunista Part" meg a valosagban mar semennyire se kommunista ideologiailag, de csak nem nevezhetik at magukat Kinai Nemzetiszocialista Partta, azt azert nem illik. :)

A jo oreg "az nem az igazi kommunizmus volt" erveles.

Húha, nagy a baj...