Szeretnék egy böszme nagy monitort [már nem]

Jelenleg egy 34" ultra wide monitorom van, és azt találtam ki, hogy kéne egy 4k-s, mondjuk 40-43 coll méretben. Ha szigorúan véve monitorok között keresgélek, akkor azért az ár kívül esik azon a kategórián, amit még hajlandó lennék kifizetni. Ha viszont tévék között nézelődöm, akkor ott már barátságosabb a helyzet az árat tekintve. Nyilván a tévé nem monitor, de kell-e nekem a méreten, felbontáson és frissítésen (nem 100+ Hz) kívül más, mint amit egy 4k tv tud? Szerintem nem. Vagy? Van hiba a gondolkodásomban (azon felül, hogy indokolatlan sokak szerint a méret)? Van esetleg releváns tapasztalata valakinek erről? A felhasználói szokásaimat tekintve semmi extra: web, játék (a mostani monitorom is csak 75Hz-et tud), film.

Hozzászólások

Hogy neked pontosan mi kell, azt én nem tudom, de pl. én a munkahelyemen is és otthon is TV-t használok monitorként. Ép most egy 43" 4k TV előtt ülök, ekkora monitort nem láttam még közelről, tehát nem tudom mit tudhat többet, de nincs hiányérzetem. Persze kicsit állítgatni kell a képen, és pár effektet kerülni. Az azért nem árt tudni, hogy a 43" 4k, az felbontásban 21,5" Full HD. Nálam, ha megjelenítek (nem nagyítva) RDP-vel egy Win-t Full-HD-ben, az a kép egy negyede, és nekem baromi kicsik a betűk, szerencsére az xfreerdp tud nagyítani bizonyos keretek között.

Az azért nem árt tudni, hogy a 43" 4k, az felbontásban 21,5" Full HD.

ezt nem értem. A 4k az 2x1080, a full HD meg 1080. 

A nagy felbontás (nagy képernyőn) pont arra kéne, hogy több ablakban tudjak mindenfélét csinálni, és lássam is! A játék, meg a film meg legyen teljes képernyőn!

jAzz

Saját tapasztalatból:
Annyi lehet a gond, ha elötte ülsz, jók legyenek a betekintési szögek, ha távolabbról használod, tökmindegy.
A tv nem támogat sok felbontást, illetve sokszor rosszul kezeli le a felbontás váltást (ilyenkor az enyém például leugrott 24Hz-es megjelenítésre.)
Játékoknál tipikusan az intro az valami kisfelbontású cucc, azt vagy nem is látod, vagy utána jön a 24Hz-es szarakodás. Ezt egyébként egy forrásválasztás oda-vissza megoldja.
Lövöldözős játékokban király, mert én már jóval előbb kiszúrtam az ellenséget a fullhd monitorosokhoz képest. Ekkora felbontásnál én már kikapcsoltam az élsimítást mert felesleges, az itt megnyert teljesítmény meg jól jön a játékokban.
HDMI 2.0b szabványú kábel kötelező darab, különben jön a chroma subsamplingos képromlás. 
https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling

Asztali használatra nekem nagyon bejött, de mivel volt egy második monitorom és nem fértek el együtt, ezért eladtam a tv-t és egy gamer 34-es monitort használok jelenleg.
Összességében kijelenthető, hogy a képminőség az hibátlan, de a tv-t nem monitornak tervezték, az ebből adódó hátrányokkal együtt kell tudni élni.

Nincs olyan, hogy HDMI 2.0b szabványú kábel! Ez egy elég nagy parasztvakítás a kínai gyártóktól. A HDMI szabványok az eszközökre vonatkoznak amiket a HDMI kábel összeköt. 

HDMI kábeleknél kategóriák vannak. Ami jó volt valóban HDMI 1.4-hez az a kábel jó HDMI 2.0b -hez is. Category2 kábel megfelel mindkettőhöz. A HDMI2.1 -hez kell már Category3 kábel. 

Ez már többször volt téma a hup-on. Legutóbb itt.

Én tudok egy böszméről, aki elég nagyképernyős (-:.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2020. 11. 17., k – 11:31

Vettem is egy LG 43" 7-es szériát.

Először 30Hz-en ment csak a 4k felbontás, gyanakodtam a kábelre, de végül egy eldugott menüpontban be kellett kapcsolnom a tévén egy Ultra HD valamit, és meg is volt oldva. Kicsit nagy, szokni kell, de fasza.

jAzz