Az informatikus jól keres... a 'szt!

Olvasgatom ezt a blogot:

https://divany.hu/lakasfelujitas/2020/09/14/szakik-viszontagsagok-lakas…

és a bizony minden bekezdés szóról-szóra betűről-betűre igaz a mai magyarorsazági kontár-szakemberkínálatról. Legyen szó klímaszerelésről, kazánszerelésről, festés, burkolás, bádogos, mind elkurvult, de istentelenül. De az informatikus keres jól b+!

Generálkivitelező pedig az összes csőcselék legmocskosabb gecije, befurikázik a lexusterepjárójával naponta 1x, a lóvét felmarkolja ütem szerint, az embereit meg már nem fizeti ki. Hülye (mármint a megrendelő) aki azt hiszi egy generálkivitelező majd kisegíti egy lakásfelújítás v. építkezés során.

Hozzászólások

Hát, amíg a többség egy légkondis irodában szeretne üldögélni... :)

sirni a legegyszerubb.

 

Elolvastam meg tegnap a cikket, a stilus is bicskanyitogato, meg ez az egesz picsogas is visszataszito.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A bölcsésznaív rácsodálkozást ha levonjuk, a maradék tényleg színtiszta látlelet a mai katasztrófa állapotokról.

- pénzt előre soha! Anyagra sem! Csak ha már leszállították.

Kedvencem egy nemrégi hasonló cikk a témában: https://index.hu/belfold/2020/07/13/szabadon_garazdalkodhat_egy_orszago…

"Már csak azért sem veszélytelen a hatóságok hozzáállása az ügyhöz, mert az egyik károsult halálos beteg élettársa például az Indexnek végső elkeseredettségében azt magyarázta: fél vagy egy éve lehet hátra, és ha a rendőrség tehetetlen, akkor ő kutatja majd fel a csalót, de akkor megöli, mert neki már úgyis mindegy. "

Nevén persze nem lehet nevezni ezt a patkányt, addig amíg végre valaki tényleg el nem vágja a torkát, átver még pár idős / nyugdíjas / egyedül élő embert. Biztos megélhetés, követendő példa!

- az "ajánlásra kihívni" a legnagyobb önbecsapás! Eleve van az embereknek egy olyan hülye rétege, h. kihívott valakit, szar munkát végzett, istenigazából soha nem hívná vissza magához, de ha kérdezi valaki, annak szívből ajánlja. A pszichológiáját ne kérdezzétek miért van ez, mert nem rossz-szándékból ajánlja. Tehát ismerni kell azt is, akitől az ajánlást kapod, és élni a józan kritikával afelé a személy felé is.

- nem jönnek ki a munkára, ha kijöttek nem fejezik be, következő alkalomra megint úgy kell kirángatni hetek múlva

- pofára árazás, nem mond semmilyen árat csak miután felmérte a pénztárcát. Bár igazán ma már ez nem jelentős, a legcsóróbb nyomorultaknak is akkora árat mondanak amit azok ki se bírnak már fizetni.

- hiába ott állsz fölöttük, akkor is elmennek 1,5-2 órákra zabálni

- hiába állsz fölöttük, ha nem értesz hozzá legalább olyan jól mint azok, hülyére vesznek, szemrebbenés nélkül össze-vissza hadoválnak hazudoznak, ők ezt így szokták, hülye a leírás, nem úgy kell azt, nem kell bele ez-meg az

- kv-val sütikével, kisfaszommal már egyiket se kínálgatom, brontot a belükbe, ahhoz nekik is emberként kéne viselkedniük, ezt már eljátszották nálam

- a mesemondóktól (ált. a kisebb piszlicsáré javítás/szervízelés, de garancia miatt muszáj vagyok kihívni faszkalapok) már gyomorgörcsöt kapok 1 másodperc alatt

és még lehetne folytatni

Ja. Ez a mondat

" Én hagyományos játékos vagyok, őrajta a sor. Akkor ő ezt nem akarja, így fogom fel."

A szerző fordítva ül a biciklin! Árajánlat adása után pont a Megrendelőnek kell felhívni a Szakembert, hogy kéri elvégezni a munkát!

A szaki hivogassa a megrendelőt hogy hát mi van, drága az árajánlat?

Nonszensz, de egy feminista oldaltól, szerzőtől mit lehet várni?

Már csak ha abból indulunk ki, hogy az "iskolai végzettség" szerint alacsonyabb a szakmunkás, igy ne csodálkozzunk, hogy sok közte a simlis kontár. Nem véletlen, hogy vannak kijelölt szakmunkásképzők, ahová kötelező felvenni a tanköteles korú "gyerekeket".

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Szerkesztve: 2020. 09. 15., k – 13:18

A jó szakembert szerintem igenis meg kell becsülni. Ha jól végzi a munkáját, kicsit ki szoktam kerekíteni az összeget. Ha rosszul, akkor megjegyzem, és soha többé nem hívom (villanyszerelő, gázszerelő már van feketelistán :) ).

Igyekszem velük, mint emberrel bánni, ha olyan a munka, szoktam is velük beszélgetni. Úgy vettem észre, hogy ezt a legtöbben értékelik és ha esetleg egy kicsit kerekítek is az összegen, legközelebb szinte azonnal ugranak, és jól és úgy meg is csinálják, ahogy kérem. De azt gondolom, hogy ez nem a "mesteremberek" sajátja, mindenki értékeli, ha szépen szólnak hozzá, és nem kezdenek vitatkozni a kért összegen (még akkor se, ha kicsit több lett, mint előre tervezték, hiszen tényleg bármi közbejöhet) - oda szívesebben megy is vissza az ember.

A jó szakembert!!! - De manapság a szakipar is felhígult erőszakos pszichopatákkal. Úgy vannak vele, vagy Ő vagy én. A munkavégzést ketrecharcként értelmezik. (Mert hogy, ők milyen nehéz, "teremtő" munkát végeznek, a szemét megrendelővel szemben aki ott áll "felettük" és szalmaszálat sem tesz keresztbe, csak kifogásol. - Persze hogy kopasztani kell az ilyet!) :)

Igen, sajnos nehéz kifogni, és sokszor, ha nem ért hozzá az ember, csak hónapokkal később derül ki, milyen munkát végeztek. Gázszerelő: 5 konvektort megnéztek, csavargatták-szerelgették, elkértek X összeget. Eleve nem voltak szimpatikusak, mert az előző gázszerelőt és a munkáját fikázták (akkor már rájöttem, az ilyenek se jobbak, mint akit fikáznak, csak a szájuk nagy). A télen nem tudom, hogy hányszor, de nem egyszer kellett újra begyújtani (jó, nem nagy dolog, de na azért). Következő évben másik gázszerelő, teljesen normális, nem fikázza a másikat (kicsit mogorva, de szerintem alaptermészete) - viszont úgy szétszedte a konvektort, ahogy előtte senki. Azon a télen egyszer kellett talán újragyújtani. Viszont ő 2*X-et kért ugyanazért, de legközelebb is őt hívtuk - augusztus végén csak októberben tudott jönni, viszont az ígéretéhez képest (kb. a hetet lőtte be) 1 héttel korábban tudott jönni (előtte telefonon egyeztettünk).

Szóval nagyon kevés a jó, hozzáértő és rendesen meg is csináló szaki - és szerintem emberileg is ezek a legnormálisabbak (gondolom, a szakmai hiányosságot nem kell kompenzálniuk a nagy arccal). Ezért is becsülöm és fizetem meg őket rendesen.

Több diplomas ismerosom vegez olyan munkat ami addig legfeljebb a hobbija volt. Egyszer nem fordult meg elo, hogy elkertek volna a papirjat, nezne is nagyot a komamasszony amikor a festo mutat neki egy tanari vagy muveszeti diplomat vagy tobbet :)

Nem kontarok csak palyavaltok mert ez sokkal jobban fizet, bar dolgozni kell, kokemenyen...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerintem nem feltétlen csak a pénz miatt, bár biztos az is szempont.

Villanyszerelő: villamosmérnök, de azt mondta, hogy ő szeret kimenni terepre, és komolyabb munkáknál nagyon jól jön a végzettsége, mert a legtöbb villanyszerelő sokszor nem képes (jól) megtervezni, ami a feladat. Azt mondja, kb. annyit keres (ha jól sejtem, saját vállalkozásban), mint mérnökként, de szeret "fúrni-faragni".

A családban volt irodalmár egyetemi tanár (mármint beosztását tekintve egyetemi tanár, annak minden tudományos fokozatot illető követelményével és a Prof. előtaggal :) ), aki keveselte a fizut, úgyhogy egy-két nyáron kiugrott angliába dolgozni és megtanult karosszérialakatoskodni :) Később volt, hogy itthon is, másodállásban besegített a környéken levő márkakereskedőnek :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A bejegyzést olvasva az a kérdésem támadt, hogy nem lehetne-e tenni ez ellen valahogyan a nyílt forráskód mintájára? Szerintem a HW és SW ipar azért tart ott ahol ma tart, mert lett nyílt forráskód és nyílt hardver. Ehhez képest a többi szakmai ismeret nem ennyire könnyen elérhető (vagy csak én nem keresem jó helyen). Pl, én szívesen tanulnék asztalosságot, villanyszerelést, klímatisztítást / karbantartást, még akár autószerelést is, hogy a ház körüli dolgokat magamnak meg tudjam csinálni. Persze, össze lehet szedni netről is ehhez az infókat, de azok vagy jók és megbízhatók vagy nem, elavultak stb. A "normális" módja ennek jelenleg, hogy el kell végezni egy-egy tanfolyamot, ahol feltehetőleg megtanulhat az ember mindent, akkor is ha esetleg csak egy töredékére lenne szüksége. Régen a házakat is a rokonok, szomszédok építették és szerintem a legtöbb még ma is áll. A vállalkozók által épített modern csodákból meg kilopják az anyagot, rosszul csinálják meg és örülhetnek a lakók hogy nem dől össze.

Ha lenne valami megbízható, naprakész tudástár, videókkal, mindenfelé munkáról, feladatról, az lehet sokaknak segítene. Persze lehet könyveket is venni, de azokból is nehéz olyat találni amiben minden benne van és friss is.

Youtube-rol eleg sok infot ossze tudsz szedni, ha jo az angolod. Persze ahol valami helyi torveny szabalyozza a kovetendo eljarasokat, arra nem jo (de akkor amugy is kell valami "szakembertol" pecsetes papir).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jó, persze a youtube. De azzal is az a baj, mint gyk minden információval ami a neten található: hacsak nem vagy profi az adott területen, akkor nem tudod eldönteni, hogy amit olvasol, látsz az helyes-e és követendő vagy sem. Így az "okoskodó" kommentek könnyen elbizonytalanítanak, mert mi van ha igazuk van? Pl. tavaly ki akartam takarítani a klímát, amit egyébként korábbi években szakember csinált, de tavaly nem nagyon volt szabad ember. Mondom, akkor megcsinálom magamnak. Neten keresgélve, hamar kiderült, hogy két vallás van: az egyik szerint csak szakemberrel szabad csináltatni, mert házilag nem lehet olyan alaposan kitisztítani és mind meghalunk, a másik szerint felesleges szakembert hívni, csak venni kell egy spray-t, befújni és kész. Néztem videot is youtube-on, egyiken egy szakember (=aki pénzért tisztítja a klímákat) mutatta meg, hogyan kell tisztítani. Na, ott kapott rendesen, hogy ha így csinálja, akkor a megrendelő és a családja hamar a tüdőszanatóriumba jut, stb. 

Tehát akkor ezek alapján mit csináljon az aki szeretne tiszta és egészségre nem ártalmas klímát? Tavaly az volt, hogy kitisztítottam magamnak, de nem használtuk végül ;-) Idén hívtam szakembert, azt aki előtte is volt (ill cég). Igaz, 30-40 napot kellett rá várni. Lassan kezdhetem nézegetni a gázkazán szerelőket a karbantartás miatt. Na, az is szép menet lesz. Sajnos itt még nem sikerült mindig ugyanazt az ember hívni, ezért vegyesek a tapasztalatok: volt aki kiporszívózta (a mi porszívónkkal...), 15ezer. Egy másik szinte szét is szerelte, kondenzátort cserélt, alaposabb volt és mégsem kért 15ezret.

Lazán kapcsolódik, hogy én nagyon béna vagyok amikor szakemberekkel kell "bánni". Pl a klímás 9ezret kért (számla nélkül). Mikor meséltem a páromnak, hogy mennyi volt, kérdi tőlem, hogy miért nem adtál 10ezret neki? Szerinte azért mondott 9ezret, mert 10ezret várt. Mondom én azt honnan tudjam, hogy mit várt? Annyit kért, annyit adtam. 1 hónapot vártunk előtte rá.

Idősebb generációnál még az volt a szokás, hogy a szakikat itatták, etették + a pénz. Mikor költözködtünk, az egyik idősebb családtagunk ki volt kelve, hogy miért nem adtam pálinkát a költöztetőknek? Mert hogy azt úgy szokás... Nem is szoktunk inni itthon (meg sehol se), honnan lenne pálinkám és honnan tudjam mi a szokás, ha nem járok kocsmába? Nálam az a szokás, hogy ha elvégez valaki valamit ahogy kell, akkor fizetek érte, nem pedig jópofizok velük és itallal kínálom őket. Vízzel kínáltuk őket. Na, mindegy ez csak még eszembe jutott ;-)

Ehhez nem kell TeCső. Utólagos pinceszigetelésre 4 szakember 6 megoldást javasolt, természetesen egymásnak ellentmondó megközelítéssel, tehát nem az volt a különbség, hogy A-B-C márkájú anyagot, vagy X-Y-Z vastagságban alkalmaznának valamit.
Slusszpoén: senki nem vállalta, hogy a megoldása tuti jó lesz, vagy igen, vagy nem. Sokmilliós tételnél, ráadásul úgy, hogy ha valaki mellett voksolsz, akkor a többi megoldást már nem használhatod utána. (ássam körbe, hogy kiszellőzzön, nehogy körbeássam mert a tömörödött talaj megbolygatása odavezeti a vizet, injektáljam, hogy elzárjam a víz útját, ne injektáljam mert mindenhol nem lehet és akkor feljebb nyomom a vizet...stb))
 

De mondok mást: most a vaj/tej/olaj/zsír egészséges vagy nem? 2 évente más fúj a média....Egyél halat mert egészséges, ne egyél halat mert felhalmozódnak bennük a méreganyagok...

A jófejkedés problémás...mert az elején mindenki normális, csak a meló közepétől kezdődően látszik, hogy kispóroltak-e valamit (pl a munkát), de ha addig haverkodtál, akkor nehéz nagy sértődés nélkül problémázni velük...valamint akkor már kiszállni nem tudsz, mert ha levonulnak félbemarad a munka, amit senki nem akar majd folytatni (mert hát más után nem dolgozunk...), de ha mégis, akkor is hónapokig kerülgeted a csatateret ami egyébként az otthonod. Ha meg kimért vagy, akkor meg "lenézed őket" és "dögöljön meg a burzsuj" stílusban dolgoznak. Nincs jó megoldás sajnos, így vagy úgy de sz*pni fogsz.
Sokadik mester után már úgy vagyok vele, hogy akkor már inkább SK, mert az abból eredő a hibázást el tudom fogadni, egy magát profinak hívó kontárét meg semmiképpen.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Utólagos pinceszigetelésre 4 szakember 6 megoldást javasolt, természetesen egymásnak ellentmondó megközelítéssel, tehát nem az volt a különbség, hogy A-B-C márkájú anyagot, vagy X-Y-Z vastagságban alkalmaznának valamit.
Slusszpoén: senki nem vállalta, hogy a megoldása tuti jó lesz, vagy igen, vagy nem.

 

Nehez eldonteni, hogy panaszkodni jartok ide, vagy tenylegesen meg is akarjatok oldani.

Az utolagos pinceszigeteles az korulbelul osszemerheto azzal, mintha utolag szeretnel alapot a haz ala csinalni. Tudom mert en megcsinaltam. Magam.

Egy evig tartott, minden nap 0.5m3 homokot hoztam, osszesen 116m3-t (kavicsbol 30m3 korul). Folyometerben olyan 70-80 folyometerrol beszelunk, a durvabb resz az egy 19meteres szakasz ahol 6.5 meter melyen kellett kiasni. Kiastam, kezzel. Minden nap csinaltam napi olyan 10 orat. Estenkent programoztam, es visszavettem a munkaimbol.

 

Egy haz olyan, mint egy csonak a vizen. Igy a vizszigeteles is pont olyan, mint a lek a hajon.

Azt kell eldonteni, hogy mennyire nagy to kezepen vagy:) Ha hegyoldalban laksz, van retegviz, van a haztol nem messze egy kis forras, plusz vizzaro agyagos a talaj, akkor a legrosszabbra keszulsz:)

 

Lehet a falat injektalni, de ha viznyomas van a hegyoldal felol, akkor az injektalas felett "atbukik" a viz, es ugyanugy vizesedik.

Ha tisztessegesen meg akarod csinalni, akkor a pince szintje ala kell leszoritani a vizet, es csak a talajpara ellen kell kuzdened. Ami kb. ugy nez ki mint egy kozepkori var korul a vizesarok.

Namost ez egy hatalmas melo. Rengeteg shortcut-tal:) Nem hinnem, hogy valaki ki birna fizetni,hogy tisztessegesen meg legyen csinalva. Foleg ugy, hogyha geppel esnek neki, akkor az alap ala bemarkolhatnak ("Foni, csak neked akarok segiteni") es a fal is megrepedhet...

 

Az epiteskor kell odafigyelni, es jol megcsinalni. Kb. ugy, mint egy irodahaz -4 szintjenek a vizszigeteleset. Vizzaro beton, dagado szalagok. Van erre technologiai leirasa barmelyik nagyobb cegnek (mapei, sika, stb).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt a verziót nem mondták, de ennyire kajak nem is vagyok. Azt mondjuk nem vágom, hogy 6,5 méterre hogy lehet leásni one man show keretében, valamint miért kell, de nyilván nem hobbiból csináltad.

Persze, jobban kellett volna megcsinálni, de a mostani állapot a 90 évvel ezelőtti technológiához valamint a szomszédos házak állapotához képest nem rossz...csak "lakószintnek" nem alkalmas.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

> volt aki kiporszívózta (a mi porszívónkkal...), 15ezer. Egy másik szinte szét is szerelte, kondenzátort cserélt, alaposabb volt és mégsem kért 15ezret.

 

Egy gázkazán hőcserélőjét ki kell venni, és szépen ki kell zuhanyozni vizzel a raegett kormot a lamellak kozul.

A porszivozas az arra jo, hogy utana a lakossagi porszivot kidobd, mert olyan budos lesz, hogy nincs az a haziasszony aki azzal porszivozzon utana.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

gyk

ez a gyakorlatilag rövidítése? én még csak „gyengébbek kedvéért” értelemben láttam, de gondolom itt nem az

 a klímás 9ezret kért (számla nélkül)

én meg mindenkitől kérek számlát (hiszek a közteherviselésben), és minimum olyan fejeket vágnak mintha egy másik bolygóról jöttem volna. van aki erősködik hogy ő nem is számlaképes (nem is értem miért vállal úgy el egy munkát, minimum az lenne hogy szól előre), van aki ijedtében ottfelejti pár cuccát…

Nehogy azt hidd, hogy akik csinálják (90%) azok jobban csinálják mint mondjuk ahogy Te meg tudnád csinálni. Ők max gyorsabbak, de sajnos az esetek többségében ez meg is látszik a munkájukon.

A tapasztalatom az, hogy szokásból/hallomásból dolgoznak. Ami 2 dolgot eredményezhet: vagy 20-30 éves technológiát használnak, vagy a legújabb anyagot is a 20-30 éves technológia alapján próbálják meg használni (akár festés, akár vakolás, akár gépészet/villany) ami jó esetben csak anyagi többlet, rossz esetben meg helytelen alkalmazás/ garanciavesztés.

Szerintem az az egyik fő probléma, hogy mivel az emberek viszonylag ritkán ugranak fejest nagyobb építkezésbe így a szakik jól tudják, hogy elvétve van esélyük visszatérő kuncsaftra...és mivel van rogyásig munka, még az ajánlásra sincs szükség. Talán a taxisok/hiénák a legjobb párhuzam...ha egyszer már beültél: fizetni fogsz, és akármennyire is megfeszülnek annak nem lesz ráhatása a következő fuvarukra...akkor meg minek, elég csak az a minimum, hogy ne akarj fuvar közben kiszállni. Érthető, bár nem elfogadható stratégia :/

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Sajnos így van. Nálam a burkoló nem tudta hogyan kell alkalmazni a folyékony fóliát. Annak ellenére, hogy egyébként szépen dolgozik.

Az egyik villanyszerelőnek fogalma sem volt az EPH gerinc kialakításáról és el akarta spórolni a kábel keresztmetszetet és a földelő szondát. Beszéltem 2 másik villanyszerelővel, akik bár nem értek rá de ismerőseim és mindenről részletesen felvilágosítottak, ez alapján megcsináltam és az egyik kijött a végén ellenőrizni mit csináltam. Valószínűleg jobban jártam. Csak anyagköltségembe került, igaz 1 hónapig csináltam amit mindenféle speckó cuccokkal és egy segéderővel valószínűleg 3-5 napon belül megoldható lett volna. Időm akkor volt, pénzem nem annyira. Most pedig örülök, hogy sok mindent előre tervezetten becsöveztem és bekábeleztem, mert most nagyban megkönnyíti a további munkálatokat és nem kell bontani.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

> Sajnos így van. Nálam a burkoló nem tudta hogyan kell alkalmazni a folyékony fóliát. Annak ellenére, hogy egyébként szépen dolgozik.

 

Lehet azert, mert ha tisztessegesen megcsinalod, akkor dragabbra jon ki mint a burkolat. (greslap es csemperagaszto).

Igy senki se csinalja/csinaltatja, vagy csak valami lottyot felhengerel oszt' jonapot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a helyzet, hogy én pont ezt untam meg. Mindent magamnak csinálok. A burkolást, festést, villanyszerelést.. utóbbit úgy, hogy amiben nem voltam biztos, előre megkérdeztem pontosan hogyan kell és a lakáselosztót szakival köttettem össze. Lényeg az, hogy dolgozni meg kábelt húzni nem szeretnek de 5 perc alatt összekötni a kábelek végeit és besöpörni a lét, még belefér. Most épp betonoztam, a közeljövőben kültéri glett, kültéri festés, terasz burkolás, terasz és garázs építés, telek lekerítése a feladatok között. Nem fogok unatkozni de az utóbbi tapasztalataim alapján azt tudom megállapítani, hogy ha valakinek fizetek a munkáért, akkor vagy irreálisan drágán dolgozik (pl. burkoló esetén csak a munkadíj több, mint az anyagköltség. 3 napos munkáért simán elkér 150 ezret. Aprócska matekkal kiszámolva, ha havi 20 napot dolgozik, rohadt jól keres még akkor is ha adózik utána. Mondjuk számlával drágább lett volna.) Nekem nagyon nem volt gondom a munkájával csak hogy sokat kellett várni rá és arányaiban drágának találtam. A szomszédom rosszabbul járt, mert haver, ismerős, olcsón jól megcsinálja. Többet kért a melóért mint nálam a szaki és utána felét el kellett bontania, majd újra burkolni. Nem akart sokat b.szakodni vele mert hát mégiscsak haver. Na ennyit a haverokról. Amikor én szóltam nekik, hogy kellene segítség, 3-an 4 óra alatt kifestették a 100m2-es házat csiszolással. Nekem egyedül 1 napig tartott csak egy szoba csiszolása, a festést el sem kezdtem. Hát olyan is lett... a tipikus hozzáállás, hogy ha már eljöttek segíteni, akkor legyen is befejezve a meló. Még akkor is ha egyébként lehetetlen annyi idő alatt befejezni. Utánuk is volt még pár nap plusz munkám. Bárkinek szólok, hogy segíteni kellene, mindenki kapkod meg siet. A markolós is többet kért mint amit megbeszéltünk, természetesen a melóval nem végzett, hetek óta ígérgeti, hogy visszajön. A szomszéd ezzel is megszívta mégjobban. Ő a vizesekkel és a villanyszerelővel is sokkal-sokkal többet szívott, én ugye megcsináltam magamnak amit csak tudtam. Arról nem beszélve, hogy ha jó szándékkal szerszámot adok kölcsön, jellemzően sérülve vagy működésképtelenül kapom vissza.

Ezek után úgy döntöttem, hogy senkinek nem adok kölcsön semmit és én is tudok úgy burkolni, ahogy egyesek pénzért. Sajnos igazam lett. Egész jó lett a burkolás, persze közelről lehet találni apróbb hibákat ha keresi valaki de alapvetően nem tűnik fel. Ami nagyon gáz volt azt visszabontottam. Sajnos a mai világban ha valamit tényleg jól akarok megcsinálni és ilyen szakmunka jellegű, akkor magamra vagyok utalva. Egyébként nagyobb projektekben is ezt veszem észre. Jönnek a napelemesek, ott is van mindegyik cégnél egy kis "jó lesz az úgy" faktor.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Apósnál pl a kábel méretezéssel, nem odavaló inverterrel (van szélkerék is), rosszul telepített akku sorral (soha meg nem talált hibás egység miatt önmagát merítette -> a vége kukázás lett). Ja, olyan helyre/szögbe pakolták ahol éveken át alig termelt... "Csak" ennyi. De persze jófej volt, mert n alkalommal visszajött, de a pingvinezésen túl csak újabb pótszámlát állított ki.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Úgy kezdtem, hogy az Apósnál...egyfelől így mindig fáziskéséssel jött az info, másfelől nekem vajmi kevés beleszólásom van az ottani dolgokba. Ha kérdezik, elmondom a véleményem, de az nem kötelező érvényű ugye (meg ugye én is csak részinformációk alapján okoskodhatok). Aztán a szaki a helyszínen úgyis lenyom egy standup-ot, ami miatt neki lesz igaza...

A sokadik kör után végül jött egy másik ember, megnézte a termelési számokat, elnevette magát, átpakolták egy másik helyre a napelemek háromnegyedét, és akkor derült ki, hogy volt ahol asszem 4es kábel helyett 2,5-es volt...nem mindenhol, csak ahol kifogyhatott. A szélkerék meg azóta sem megy, mert napelemhez való invertert rakott oda a jóember amiben ezért folyamatosan eldurran valami kondi...az odavaló még aliexpressről is olyan 100e lenne...

Ez az egész kb egy 10 éven át tartó huzavona zanzásítva. Mert ugye a meghibásodások, gyenge termelési számok idővel derülnek csak ki. Aztán belenyúltak a rendszerbe...megint nézték/mérték...újra próbálkoztak..et cetera. Szóval voltaképpen két fő veszteség volt: a folyamatos alakítgatások miatt feleslegesen megvett anyagok (pl sziget rendszerről átállás visszatáplálósra), valamint az eltelt idő alatt elbukott termelt mennyiség, ami voltaképpen az egész cucc megtérülését hazavágta.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Elotte: mellette tolod a melot te is 7-tol 18-ig.

Utana: feltarassal, ahol problema van.

De ehhez az kell, hogy te is megtanuld, hogyan kell csinalni, szakkonyvekbol (alt. gyartoi kezikonyvbol).

 

Azt kell latni, hogyha valamit elrontanak, az kb. 3-3.5* annyiba kerul a vegen (elbontani is baromi draga es idoigenyes, foleg, ha mar raepult egy masik munkafolyamat).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kérdés az, hogy valami tervet adnak-e? Vagy csak felpakolják? Meg azt is tisztázd, hogy a terv a valóságot mutatná, vagy csak valami papirozás miatti minta/skicc? (Nem vicc, ház is épült így...)

Az tuti, hogy ott kell lenned és előre leszögezni, hogy bármilyen eldöntendő kérdés esetén szóljanak, lehetőleg ne 5 perccel előtte/utána(!) hanem 1 nappal, hogy legyen időd guglizni.( Úgyse ez lesz, de meg kell próbálni). Ez arra jó, hogy nem mondhatják azt, hogy nekik kellett eldönteni, mert egész nap nem telefonálhatnak.

Nap végén pedig végigmenni, hogy mit csináltak, másnap reggel meg jelezni, hogy mit javítsanak, hol tér el a tervtől/gyártó telepítési leírásától. Persze ehhez az kell, hogy tudd előre az anyaglistát és felkészülj belőle.

A másik dolog, hogy előre egyezzetek meg, hogy nem 15 perc alatt veszed át a munkát. Aki nem vállalja be, az legyen intő jel.

Lélekben arra is készülj, hogy ha "beszólsz" az feláras lesz, mert az árajánlatban nem úgy volt...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Nem jöttek ki felmérni, csak dobták be telefonba az árajánlatokat. Esetleg én mérjem fel (oszt hogy a kecskébe?). Egy cég volt aki tényleg ki is jött és pontos számításokat végeztek, megnézték a tájolást is. De ott is megy a trógerkedés mert megkérdeztem, hogy mennyi lenne a smart rendszer többlet költsége, az volt a válasz, hogy nekem az nem kell. Elég a 2 munkapontos. Aztán majd ha megnőnek a fák, az meg majd az én dolgom lesz :P

Na mindegy már úgy vagyok vele, hogy legyen meg mert elképesztő hosszú a bürokrácia.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ezt én már nagyon rég tudom. Kb 15(!) évvel ezelőtt csináltattam konyhabútort. Hát nem maradt ott se a bútor se az emberke.
Azóta az alábbiakat csináltuk a párommal otthon:

-Hideg és melegburkolás 
-Víz szerelés komplett víz szennyvízzel
-Festés tapétázás
-Villanyszerelés
-Bútorok készítése

De egy haverom is így csinálja, egymásnak segítünk. Szóval jön a fenti listához amibe vele együtt közreműködtem:

-Betonozás
-Fő és melléképület falazás
-Tető Lindab borítással
-Fűzés padlófűtéssel (Na itt volt egyedül szakbarom aki bekötötte a kazánt)

Viszont vannak fotóim ha valakit érdekel :D és büszke vagyok az eredményre...

  

> Kb 15(!) évvel ezelőtt csináltattam konyhabútort. Hát nem maradt ott se a bútor se az emberke.

 

A kulonosen felhaborito a konyhabutorok korul, az az, hogy az ikeaban kapsz (most augusztustol) egy fem oldalfalu fiokot, blum vasalattal, tip-on feltettel (megnyomod kiloki a fiokot) 9500 Ft. Tip-on feltet nelkul 8500 Ft.

Kulon megvenni a tip-on feltetet (es levadaszni, hogy melyik is kell a 6 felebol (s1,s2, l1,l2,l3) melyik tipus alatt fut a blumnal), noh az 4600Ft, csak a fiokvasalat kulon 12eFt.

Kulon nem adja az ikea a tip-on feltetet (vagy az egyik fiokot valasztod, vagy a masikat).

Olcsobban josz ki, hogy megveszed az ikeas fiokot, kiobod belole a pozdorjat es kicsereled igazi fara. Elkepeszto arkulonbsegek vannak.

Persze az ikeasok is megerik a penzuket, egy normal fiokvasalatot (pl. a gradrobszekrenyuknel), csak a fiokkal egyutt adjak, ami full osb. Kulon megvenni a vasalatot csak egy picit olcsobb (talan egy 1000-es a kulonbseg).

Szoval anyagilag (konyha)butort csinalni igazi fabol, az olyan szinten elerhetetlen, hogy ihaj. Vagy megveszel egy ikeas szettet, es kidobod belole a pozdorjat....

Ezt ceges keretek kozott csinalni megint buko szerintem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Érdekes, nekem szerelte a kazánomat egy szerelő pár éve és normális volt.

Reális árat kért, majdnem azt mondom hogy olcsó volt és még tanácsokat is adott.

Az első kazános engem is átvert, a helyi második aki beröffentette annó, ő mérhetetlenül korrekt volt.

Nekem az a hihetetlen, amikor kijön egy feső, egy 2 közepes szoba glettelésére (se kaparás, se festés, ezeket én megcsinálom) bemond közel 300e Ft-ot, rákéerdeztem ez egy heti munka :o, mire nevetve mondta hogy ha ketten vannak max 2, ha egyedül akkor max 3 nap. 

Értem én hogy elszaladtak az árak, de ez már a lehúzás vastagon.

Megcsináltam végül egyedül az egészet...

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Értem én hogy elszaladtak az árak, de ez már a lehúzás vastagon.

Nem feltétlenül szándékos lehúzásnak mondanám, egyszerűen csak kevés szaki van sok megrendelőre. Ha el tudja adni az idejét 300 kilóért, akkor hülye lenne kevesebbet kérni, és ez szerintem érthető. Van ismerősöm, akinek elege lett az irodai seggmeresztésből menedzserként, és elment ~kétszer annyi pénzért kétkezi munkásnak, de ehhez kell az, hogy hajlandó legyél bepiszkolni a kezed, mert nyilván szarabb a meló, mint programozgatni.