magyar szótár

Fórumok

Hogy lehet a libreoffice-hez magyar szótár fordítani.

A szabad magyar szótárt (magyar ispell 1.7) próbáltam lefordítani. De mivel GNU recode, m4 és awk kell hozzá, bajban vagyok. Mert csak gawk van.

A hu-hunspell csak 1.6.1 -es.

Hozzászólások

Azt tudom és írtam is, hogy van gawk. De nincs GNU recode és GNU m4.

Bocs, ha elsőre nem írtam érthetően.

Szerkesztve: 2020. 03. 08., v - 21:52

Amúgy a gyárilag elérhető szpellcsekker (textproc/hunspell és hungarian/hunspell) nem elegendő? (Megnéztem, ez utóbbi jelenleg az 1.6.1-es magyarispell szótárfájlokat tartalmazza. Azaz szerintem egyrészt gyorsabb lenne, ha azokat raknád fel csomagból; másrészt szólni kell Mohácsi Jancsinak, mint a ports karbantartója, hogy van sokkal újabb, sokkal jobb verzió, és frissítsen.)

No jobban megnézve a feladatot. Neked igazából a szótárfájlok kellenek. Míg az 1.6.1-nél még Laci simán felrakta a github-ra, az 1.7-nél már nincs fenn, tehát kézzel kell generálni. A Makefile "természetesen" GNU-make-re van "optimalizálva", szóval:

1. lépés: make helyett gmake-et érdemes használni.

2. lépés: ha eccer GNU-akwk, meg GNU-m4 kell hozzá,a kkor

gmake AWK=gawk M4=gm4

formában kell indítani - ez legalább egy darabig eljut. Igaz utána recode hibával elszáll. Majd még nyomozok. (Meg szólítom Németh Lacit!)

"Míg az 1.6.1-nél még Laci simán felrakta a github-ra, az 1.7-nél már nincs fenn, tehát kézzel kell generálni"

 

Hát ezaz!  Ebből indult az egész. Az 1.6.1 -et láttam de az 10 éves. Gondoltam nem véletlenül dolgoztak rajta és adtak 2018-ban új verziót. Annak viszont (ahogy írtad) nem voltak fent a szótárfájljai a githubon.