Led 24V dimmelhető kapcsoló, PWM frekvenciaállítással?

 ( KaTT | 2019. szeptember 11., szerda - 13:49 )

Sziasztok,

Led szalagos álmennyezeti / stukkós / passzív világításos célra, ahol nem látod a fényforrást csak a kibocsájtott fényt, ilyen célra ezt néztem ki, mint újabb generációs led szalag:

24V, CRI 90<, 24W/m, 300LED/m, 3000K, 2216 SMD
https://lumenet.hu/sl-2216-wn-300-24w-m-300led-m-3000k-cri-90ltmeleg

Vagy:

https://www.ledaruhaz.hu/index.php?route=filter&filter=category|100/chip|5,24/fesz|17

A 2216 SMD vagy a 2110 SMD lenne a legjobb, mindenképp 24V-os változatban. Ez a 2 fajta SMD-re mondják, hogy még jobb, mint az előzőek. Kevésbé melegszik, folytonosabb a fény csík, ami látszik. Majd eldől, hogy melyik lesz.

Első körös győztes a dimmelésre:
https://www.amazon.com/DC12V-Dimmer-Controller-Brightness-Adjustable/dp/B07B7GDLWM
Ennél ami különösen tetszik a PWM frekvencia állítási lehetőség. Hogy lineáris vagy logaritmikus görbeként tudom állítani, nekem ez annyira nem tűnik fontosnak, de adott.

https://imgur.com/a/3I3hNPW


Ezt találtam, mint legjobbnak tűnő, kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy ilyen célra tudok-e jobb konkrét terméket javasolni. Tehát lesz a 230V tápegység, amiből 24V jön ki, lesz ez a led dimmer, és a led dimmer kimenetét kötöm a led szalagra, ahogy a képen. Az igények:


- 24V
- csak vezetékes vezérlés
- legalább 110 watt fogyasztású led szalagot bírjon el.
- Ne "zümmögjön", ne adjon ki hangot, ha nem 100%-on használom.
- Nem is lesz látható helyen ez a dimmer, egyszer be lesz állítva az igényeknek és nem nagyon lesz állítgatva.
- A 24V-os tápegység előtt lesz egy fali kapcsoló, ami az egészet ki/be kapcsolja, tehát nem ezzel akarom ki/be kapcsolni. Ezzel csak azt akarom, hogy várhatóan 50-100% közötti állásban használjam az adott led szalagot, a helyiség igényeitől függően.
- Szemmel láthatóan, és még jobb lenne, ha kamera által láthatóan se villogjon, ha nem 100%-on használom.

Több, mint 10 éven át próbáltam lakásban, napi szinten használni sima 230V hagyományos spot / halogén izzókat dimmelve, tehát egyszerűen szabályozni a fényerejét. Ennek az lett az eredménye, hogy négyszer vettem különböző, 10-25 ezer Ft-os fényerő szabályzós kapcsolót, amit benyomva ki/be, majd ha be van kapcsolva, akkor a tekert 1-100 % értékkel világított. Az összes kapcsoló egy idő után zajos kezdett lenni, "zümmögött", ha nem 100%-on volt használva és pár hónap vagy max 1-2 év után megadták magukat. A 4. ilyen elromlása után már nem dimmelhetős kapcsolóra cseréltem, azóta nem romlott el semmi.

Ezek fényében kérdezem, hogy mire számíthatok, ha a 24v led szalag fényét akarom dimmelővel beállítani. Hasonlókra?

További termék, amit találtam:

HUALAND PWM 12V 24V 30A/720W LED Dimmer Controller for Single Color LED Strip
https://www.amazon.com/HUALAND-Controller-Lighting-Control-Brightness/dp/B07498PWG6/
De erről nem olvastam jókat a vásárlóktól: "he voltage change without touching the potentiometer, I e-mail the seller, I have no idea what could be the problem, I hope", "Burned out in 2 mins at 12 amps", "well it worked great until today, 5 days past my return cutoff. ",

A fentinek a klónja:

SUPERNIGHT LED Light Strip Dimmer, DC 12V-24V 30A PWM Dimming Controller
https://www.amazon.com/SUPERNIGHT-12V-24V-Controller-Brightness-Aluminum/dp/B07HN1BJWK/
Ez sem biztató: "It’s junk. Way too low frequency pwm. Pretty sure it is just a rebranded motor controller, because it sucks as an LED dimmer."

Másik klón:
LED Dimmer DC 12V-24V Lighting Dimming Controller 30A 12 Volt 24 Volt Light Dim Switch
https://www.amazon.com/Lighting-Controller-Solution-Eliminate-Connecting/dp/B076MVT1CR/
Itt is sok negatív: "No completely off. Not what I expected. Quality of materials seem great. I ordered 4 tested two and both do not turn off. I'm using for low voltage landscape light 12v", "One works, the other does not"

Szóval valami megbízhatóbb terméket keresek, ami alkalmas erre.
Nincs infóm, hogy hány Hz-es PWM kell hozzá, hogy a dimmelhető LED szalag ne villogjon, vagy hogy milyen más megoldás van, ami ezt megoldja.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Update: azt találtam még, hogy DALI rendszerű led vezérlést használjak erre. Valaki már használt DALIt, sima, nem RGB-s és nem RGBW-s led vezérlésre?

Sakk-matt,
KaTT :)

egy ügyfél erre esküszik: Mean Well LCM-40DA
Pont a ciripelés kivédése miatt szereti (konstans áram forrás), illetve szerinte a PWM káros az emberi testre - de ezt csak Woodoo indokokkal tudta eddig alátámasztani.. :)
Ezen van DALI vezérlési lehetöség és sima dimmer kontakt bemenet is. Ha DALI, akkor vagy RPI shield vagy valamelyik PLC-s gyártó megoldása (de akkor egyböl túlárazott lesz a projekt.. :D)

Szia, köszönöm az ajánlást,

Találtam a 40 wattos helyett 60 wattos változatát:

https://www.meanwelldirect.co.uk/products/60w-multiple-stage-output-current-led-power-supply-with-built-in-dali-interface/
http://www.meanwell.hu/termekek/mean_well_lcm60da_led_tapegyseg_603_w_290_vdc-p893/

"Ezen van DALI vezérlési lehetöség és sima dimmer kontakt bemenet is."
Mivel tudom a dimmer kontakt bemenetet szabályozni? Tudnál példát linkelni? Ha úgy csinálom, akkor az nem PWM-es lesz, a táp miatt?

Megnéztem az adatlapját az eszköznek, de nekem nem egyértelmű, hogy tudok max 24V-ot beállítani, és hogy tudom DALI nélkül szabályozni a fényerőt ezzel a táppal.

Ha például van kettő darab 2-5 méter hosszú 24V led szalag, amit mind a kettő esetben 2 oldalról akarok táplálni (ezt csak azért írom le újra, hátha van bármi jelentősége) és úgy akarom a fényerejét szabályozni, akkor meg tudom oldani DALI-val és ezzel a fenti tápegységgel is, DALI nélkül, gyakorlatilag hasonló eredménnyel, PWM nélkül? Hogyan?

Néztem DALI kézi vezérlőket, egészen komoly árakon:

Tekerős, 2W, 34 ezer Ft:
https://www.ledker.hu/led-webaruhaz/dimmerek/dim-mcu-kezi-szabalyozoegyseg-korbefordulo-analog-szabalyozoval-2w-dimmelheto/3547

KÉZI SZABÁLYOZÓEGYSÉG, 15 ezer Ft
https://www.ledker.hu/led-webaruhaz/taviranyito/dali-wcu-5-basic-w-kezi-szabalyozoegyseg/3558

Találtam a DALI-ról és a fényerő szabályzásról egy leírást:

https://www.elkoep.hu/media/files/download/item/files-335/l256_Vilagitas_szabalyozas_alkalmazasi_ajanlasok_2018.10.04.pdf

http://www.holux.hu/katalogus/DALI_2009.pdf

http://holux.hu/katalogus/RIDI_LED_elmelet_es_gyakorlat.pdf

https://www.wago.com/hu/dali

Sakk-matt,
KaTT :)

nézd meg a PDF leírásban a 4. oldalt. Ott a PUSH bemenetet kell a fázissal rövidre zárni.
Short push 0.1~1 sec. Push to turn ON-OFF
Long push 1.5~10 sec. Dimming up or down
Reset push >11 sec. Setting light to 100%

kérdés csak az lenne, hogy ha egyszer beállítod a tompított fényeröt, az egy OFF és ON parancs után ugyanarra a fényeröre tér-e vissza? Szerintem igen, de utána kellene kérdezni.
Ezért nem kell feltétlen egy DALI vezérlöt beépíteni, föleg, hogy távolról nem akarod változtatni a fényeröt.

a DALI egy 2eres terepi busz, amivel több (max 64db egy ágon) ilyen tápot tudsz össze füzni, hogy ne egyenként kelljen csillag formában bekötni öket. Nincs köze ahhoz, hogy az áram/feszültség hogy van elöállítva a tápon belül.

Találtam DALI nélküli tápot:

LED tápegység Mean Well HLG-100H-24B 100W/24V/0-4A

LED tápegység Mean Well HLG-120H-24B 120W/24V/0-5A
http://tapegysegaruhaz.hu/spd/93136/LED-tapegyseg-Mean-Well-HLG-120H-24B-120W-24V-0-5A

PDF:
https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=HLG-120H

Constant Voltage + Constant Current mode output
Function options: output adjustable via potentiometer
3 in 1 dimming; Time rdimming
Typical lifetime> 62000 hours
7 years warranty

Ezzel elvileg tudom szabályozni ahogy kell, jól gondolom? Itt csavarhúzóval tekergetem az értéket, ez biztosan megjegyzi.

Ennek a tápnak 4 változata van:

Blank: Io and Vo fixed
A: Io and Vo adjustable through built-in potentiometer
B: 3 in 1 dimming function (1~10VDC, 10V PWM signal and resistance)
AB: Io and Vo adjustable through built-in potentiometer & 3 in 1 dimming function (1~10Vdc, 10V PWM signal and resistance)
D: Time rdimming function, contact MEAN WELL fo rdetails

Nekem a B is elég lehet, vagy az AB lenne a legjobb?

Sakk-matt,
KaTT :)

szerintem az A is elég, ha azt a potit csavarhúzóval be lehet állítani.

viszont a lentebb említett 2 végéröl betáplálást sose próbáltam, abban nem tudok nyilatkozni

szerk.: annyit még hozzá tennék, hogy szerintem az általad linkelt LED stripe-ok konstans feszültséget kérnek és annyi áramot, amennyit felvesznek! *fixme*

A 2 végéről betáplálás 5V - 12V esetén mindenképpen érdemes, de 24V esetén is, hogy a LED szalag mind a két végén azonos fényes legyen. Tehát ha van egy 6 méteres LED szalagom, és csak az egyik végén kap 24V-ot, akkor a másik végén halványabban világít. 6 méter esetén ha 2 oldalról táplálom simán lehet, hogy a közepe fog kicsit halványodni, ilyenkor szokták még szét szedni több 2-3 méteres darabra, ha látszik.

"az általad linkelt LED stripe-ok konstans feszültséget kérnek és annyi áramot, amennyit felvesznek!"
Ezért elég nekem az A is? Kíváncsi vagyok, hogy ha az áramot csökkentem, mennyiben lesz más, mint ha a feszültséget, ezért fogok 1 darab B-set venni, és annak fényében a többi tápot.

Egy led-es szakembertől hallottam, hogy a jó led szalagok akkor is dimmelődnek, ha kevesebb feszültséget kapnak, vagy akkor is ha kevesebb áramot. De ebben kevés a tapasztalatom, nem próbáltam sok led szalagot dimmelni.

Sakk-matt,
KaTT :)

Mondjuk sikerült megtalálni pont azt a sorozatot, amit a másik szálban belinkeltem. Mondjuk az "A" típust linkeltem, amin a konstans feszültséget/áramot egy tartományon belül állítható.

Nem kell ezt túlbonyolítani. Ide egy olyan komplett LED tápegység kell, mely képes ún. áramgenerátoros módban működni és az áram értéke beállítható. Mivel a LED-ek fényerejét elsősorban az áram nagysága befolyásolja, így villódzásmentes állapot érhető el az áram állandó értéken való tartásával.

Például ez a tápegység teljesítmény szempontjából megfelelő, a kimeneti feszültség/áram bizonyos határok között beállítható (két beépített potenciométerrel):
http://tapegysegaruhaz.hu/spd/94927/Tapegyseg-Mean-Well-HLG-120H-24A-120W-24V-0-5A

Igen, az áramgenerátoros megoldás nagyon jó, egy gond van: nem kompatibilis a párhuzamosan kapcsolt LED-ekkel (és a fix 24V-os LED-szalagok bizony párhuzamosan kapcsolt részekből állnak).

A tápegység itt annyit csinál, hogy a kimeneti áramát állandó értéken tartja és ehhez a kimeneti feszültséget változtatja, szükség szerint (persze az adott konstrukciótól függő tartományon belül). Végeredményben ez olyan lesz, hogy például 24 V helyett mondjuk csak 20 V lesz a kimeneten, így a LED szalag fényereje csökken.

Való igaz, ha a max. kimenő feszültség is csak a 100% fényerőhöz elég, akkor nem fordulhat elő, hogy a LED-ek egy részének leszakadása esetén a beállított áramot a maradék LED-eken próbálja a táp keresztül tolni, lesz, ami lesz alapon.

Tehát ezen az oldalon:

https://ledrex.hu/amit-a-led-szalagok-bekoteserol-tudni-kell/

Van sokféle bekötés, azt tekintik rossznak, ha led szalag esetén mind a 4 oldal, ami akár nagyobb, mint 5 méter, sorba kötném be, és csak összesen 1 irányból táplálom mind a 4 szalagot.

Azt pedig legjobbnak, ha mind a 4 oldal esetén a led szalagot mind a két végéről bekötöm, tehát gyakorlatilag a 4 led szalaghoz 8 ponton táplálom, egy szalagot 2 oldalról.

Ilyen esetben a fent jónak talált PWM-es fényerő szabályozó jó lehet?

Vagy amit linkeltél, a Mean Well HLG-120H-24A 120W/24V/0-5A esetén mivel, hogy szabályozom a fényerőt?

Ez mit szabályoz és hogyan?

A Mean Well tápokkal eddig jó a tapasztalatom, multiroom audio-hoz vettem 24V-os tápot, és minden oké.

Itt:
https://www.tme.eu/hu/details/hlg-120h-24a/led-tapegysegek/mean-well/

Azt látom erről, hogy 22-27V között állítható, tehát akkor 22V alá nem tudom állítani?

Konkrétan a 24V dimmelhető LED szalag esetén mi az optimális fényerő állítási mód, ha több szalag van 2 irányból táplálva?

A.: A volt csökkentése

B.: Az amper csökkentése

C.: Nem szokványos módon a volt csökkentése

D.: Egyéb

Sakk-matt,
KaTT :)

A LED által kibocsájtott fény erőssége a LED-en folyó áram függvénye. Valójában mindegyik megoldás a LED-en folyó áram (átlag)értékének megváltozását szeretné elérni.

--------
A másik szálban, hg2ecz által említett, beállítható kimeneti feszültségű tápegység is megoldás, itt az áram értékét (a LED fényerőt) a tápegység feszültségének változtatásával állítjuk be a kívánt szintre (állandó feszültségű üzemmód). Itt a fényerőállítás tartománya a legkisebb beállítható feszültséghez tartozó áramtól függ. Ez a megoldás nem veszi figyelembe azt, hogy a LED-en kialakuló áram nagysága (fényereje) a hőmérséklet függvényében valamelyest változik, mértéke az alkalmazott LED, illetve LED szalag függvénye. Ez a megoldás talán a legolcsóbb és legegyszerűbb.

-------
A példában szereplő Mean Well tápegység esetén a LED sor fényerejét az áram maximális értékének beállításával lehet változtatni. Ha kevesebb áramot állítunk be a tápegységen, mint ami normál esetben folyna a LED soron, akkor a ahhoz, hogy a kívánt kisebb szintre csökkenjen az áram, hozzá csökkenni fog a tápegység kimeneti feszültsége is, ezáltal a LED sor fényereje is (ezt nevezik állandó áramú ütemmódnak). A példában szereplő tápegység esetén az áram beállítható maximuma 2,5-5 A között lehet. A feszültséget a tápegység ennek megfelelően változtatja 12 V és a beállított maximális feszültség között (22-27 V).

Ha több áramot állítunk be a Mean Well tápegységen, mint ami normál esetben folyna a LED soron, akkor a feszültség értéke a beállított maximális érték lesz (állandó feszültségű üzemmód).

A példában szereplő Mean Well táp alkalmazása esetén arra kell figyelni, hogy a LED szalag teljesítménye (áramfelvétele) és a táp teljesítménytartománya (áramtartománya) illeszkedjen egymáshoz. Minél nagyobb az eltérés, annál kisebb lesz a fényerőállítás tartománya.

--------
A PWM-es dimmer az adott frekvencián a tápfeszültség ki/bekapcsolt állapotának arányát változtatja, így az áram átlagértékét befolyásolja.

-------
A LED szalagok több irányból történő betáplálását a szalag teljes hosszán kialakuló feszültségesés indokolja.

Hú, köszönöm, tökéletes válaszok a számomra.
Már csak pár erre épülő kérdésem van:

1 - A fenti megoldások közül van olyan, ami csökkenti, vagy csökkentheti a led szalag élettartamát, ahhoz képest, ha csak simán 24V-on használnám, mindenféle dimmer nélkül, ki/be kapcsolom?

2 - A fenti példák közül melyiknek lehet "cicergő" vagy zúgó, vagy bármilyen hangja, a működéséből adódóan, ha mondjuk 2 méterre vagyok a ettől és néma csend van?

3 - A fenti megoldások esetén minden esetben változatlanul nem fog villogni a led, ha mondjuk okostelefonnal kamerázok? Példaként ha halogén esetében csökkentettem a fényerőt, soha nem okozott villogást, nyilván a működéséből adódóan. Előfordulhat, hogy a fenti megoldások szemmel látható villogást, vagy kamera által látható villogást okozhatnak?

A fenti igények, kérdések alapján elméletben melyik fajta a legjobb megoldás a számomra? Mean Well?

Sakk-matt,
KaTT :)

1. Ha a névleges feszültséget nem léped túl, nem lehet probléma, a névleges élettartamot nem befolyásolja. Azonban ha a LED-ek hűtése nem megfelelő, akkor az élettartam akár jelentősen is csökkenhet.

2. Zúgó, sípoló, cicergő hangot elsősorban a tekercset tartalmazó eszközök adhatnak. Ilyen esetünkben a kapcsolóüzemű tápegység. Konstrukciótól, gyártási sorozattól, illetve terhelési állapottól is függhet a mértéke. Az általam belinkelt típussorozat nem dimmelhető 12 V-os tagjaival van tapasztalatom (Mean Well HLG sorozat, A altípus), ezek nem adtak ki hallható tartományban zajt magukból és később sem panaszkodtak rá. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a tulajdonság sajnos gyártási tételenként változhat.

3. Konstans feszültségű/áramú üzemmódnál érzékelhető villogás nem várható. Ezek hátránya, hogy a megfelelő hatásfok biztosítása miatt leggtöbbször nem állíthatóak ezek a jellemzők teljes tartományban, csak résztartományban (kb. 20-30%). Ha egyszeri beállítás után nem szükséges állítani a fényerőt, megfelelő méretezés esetén ez a legjobb megoldás.

A 0-100% közötti dimmelhetőség sajnos behozza a villogás problémáját. Ugyanis itt a jó hatásfok eléréséhez PWM-el oldják meg a fényerő teljes tartományú változtatását. Mivel a LED-nek semmi utánvilágítása nincs, ezért a PWM működési elvéből következően villogni fog (kivétel a 100% állapot). Minél nagyobb a PWM frekvencia, annál kisebb mértékben érzékelhető a villogás. A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető, így egy alacsony frekvenciás PWM megoldás is villogásmentesíthető. Azt nem tudom, hogy az említett HLG sorozat dimmelhető változata milyen áramköri megoldással működik.

"A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető, így egy alacsony frekvenciás PWM megoldás is villogásmentesíthető."

Ez így fizikai és elektronikai nonszensz. Nem tudsz ilyen simítást PWM-re tenni, mert a LED szalag nyitófeszültsége 9-10 volt körül van típustól függően, azaz 9-10 volt alatt egyáltalán nem világít, nyitófeszültség felett meg annyira világít, amennyi áramot az áramkorlátozó ellenálláson eső feszültség eredményez, ráadásul ez blokkonként eltérő, tehát hármasával-hatosával más fényerőn világítanak ilyenkor. Nincs PWM szűrő LED-re.

--
https://iotguru.live

Pedig találkoztam több olyan LED tápegységgel, ami így működik. A kitöltési tényezőt úgy változtatja, hogy az aluláteresztő szűrő kimenetén a feszültség vagy áram a kívántnak megfelelő állandó értékű legyen (mondjuk feszültség esetén 9 V és 12 V közötti tartományon belül) és így biztosít 0-100% közötti fényerőtartományt villogás nélkül. Ez a felépítés működhet feszültséggenerátorosan, illetve áramfigyelés esetén áramgenerátorosan is.

Linkelj már egy ilyet.

--
https://iotguru.live

Ez a felépítés működhet feszültséggenerátorosan, illetve áramfigyelés esetén áramgenerátorosan is.

Így van, és a kettő közül csak az utóbbinak van értelme jelen felhasználásban.

Amúgy amit írtál, az a kapcsolóüzemű DC-DC konverterek működésének a lényege.

A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető

Felejtős. Két megoldás létezik dimmelésre: PWM, ahol pont az a lényeg, hogy az idő egy részében 100%-on megy, a maradék részében 0%-on, így szükségszerűen villogni fog, viszont tudod szabályozni a fénymennyiséget (a kitöltési tényezővel arányos lesz). A másik megoldás a konstans árammal meghajtás, mert az árammal arányos lesz a fénymennyiség.

Minden más megoldással az a baj, hogy fénymennyiséget nem tudod vele szabályozni (pl. az állítható konstans feszültségű táppal ez a probléma, ahogy a PWM + szűrővel is ez a probléma), mert elveszik a kontrollparaméter és a fénymennyiség közötti arányosság.

Valóban megváltozik az arányosság, ez igaz, de az nem, hogy a fénymennyiség nem változtatható.

Tegyük fel, hogy már van egy érzékelhetően villogó, PWM meghajtásod, bár jelentősen lecsökken a hasznos beállítási tartomány (a kitöltési tényező tartománya), akár a teljes tartomány felső negyedére is (mondjuk 75%-100% közé), de működő megoldás lehet egy aluláteresztő szűrő, ami állítható, konstans feszültségű tápként fog viselkedni, így a kellemetlen villogás megszüntethető.

de az nem, hogy a fénymennyiség nem változtatható

Kitörölheted a fénymennyiség változtathatóságával, ha a fényforrás hőmérsékletének változásával tovább változik a fénymennyiség, amit utána nem követ a szabályzás. Ergó beállítod valahogy, megnézed, "most jó", majd "elmászik" a lámpa fényereje magától. Megint beállítod, és megint elmászik. Kinyitod az ablakot, bejön a tavaszi szellő, és megint elmászik.

Normál LED szalag = párhuzamosan N * [3 LED + soros ellenállás]. Ide 7..12,0V között szabályozható tápegység VAGY 12,0V + MOSFET-es PWM (MOSFET pl. NE555-tel vezérelve) elég.

- Ne "zümmögjön", ne adjon ki hangot, ha nem 100%-on használom.

Ahhoz sajnos 20kHz fölötti frekit kéne választanod.

Ööö, ezt, hogy tudom megtenni? Vagy nem megoldható?

Abból adódik a "zümmögés", ami akkor ezek szerint elkerülhetetlen, hogy nem 100%-on van a szabályozó, hanem 0-nál nagyobb, de 100-nál kisebb számon?

Sakk-matt,
KaTT :)

A zümmögés a PWM-mel együtt jár. A frekije meg ugye a PWM freki.
A megoldás a kellően magas (= nem hallható) freki használata szokott lenni.

Egyébként ha lokális PWM-et tudnál csinálni (pár centinél nincs nagyobb távolság a PWM körben), akkor valószínűleg kellően kicsi lehetne a zümmögés amplitudója, hogy ez ne zavarjon. Sajnos ez azt jelentené, hogy néhány LED-enként kéne PWM meghajtó. A sokméteres PWM körökkel (LED-szalag, ugye) esélytelen a dolog.

A fentebb linkelt eszköz fix PWM frekiket tud, és a legnagyobb (8kHz) sem elég magas sajnos. Tehát azzal az eszközzel sehogy.

+1 Választhat, hogy zümmögjön vagy villogjon :)

A villogás mennyire lesz szemmel látható? A fenti Mean Well tápok is villogást okoznak, DALI-val vagy nélküle?

Sakk-matt,
KaTT :)

Pont most akarom megepiteni a spotok fole a LED csikot en is.

Nekem Fibaro Dimmer 2 (https://manuals.fibaro.com/) uzemel, az osszes spot lampahoz (4x es 5x Luminans Astrid 7W per dimmer; https://www.luminans.com/). Nagyon meg vagyok elegedve a spotokkal es a dimmerekkel is. Domoticz plusz egy USB stick vezerli oket.

Azonban nem biztos, hogy akarom a 220V-os ledszalagot korbe a lakasba. Inkabb szenvedek egy keveset a trafo(k) elrejtesevel. Ehhez a Fibaro RGBW Controller 2-t neztem ki.

A szoba korbe nekem kb 17 meter. 10W/m-ben gondolkodom, teszteltem is kb 3 meternyi szalaggal. A 24W/m kisse tulzasnak tunik, de ez izles kerdese :)

"Azonban nem biztos, hogy akarom a 220V-os ledszalagot korbe a lakasba"

Amit én linkeltem, az 24V, de a tápja az 230V.
Passzív vagy direkt fényként tervezed a led szalagot?
A 24W/m teljesítményű szalagot én sem tervezem a maximumon járatni alapból, azért is keresek dimmert.

Sakk-matt,
KaTT :)

24V az rendben, mar nem vag agyon, ha nem tok hulye valaki :)

Ha a passziv alatt a reflektalt fenyt erted, akkor igen. Tavaly kiepitettem egy koronat a szoba korul. 70mm-es tavtarto jon a plafonrol, alatta gipszkarton. Kapott egy 20mm-es peremet, tehat kb 50mm-es resen megy a feny ki a plafon fele, de semmikepp nem latok ra.

24W/m azert lehet baj, mert a dimmer/trafo parosnak el kell vinnie az egesz teljesitmenyt. Sot, jobb, ha tobbet bir. Nekem ugye 17*24W lenne, ami mar atomvillanas...


BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BX......X
BX...M..X\ ,
B----^------+
B
B

. levego, mert a < code > nem mukodik :)
B beton
X 40x70 fa
- gipszkarton, 250mm szeles

'
+ perem

M
^ spot

\ 45 fokos sin a ledszalaggal, alatta kabel, hogy tobb ponton taplaljam (nem akarok fenyerokulonbseget a ket vege kozott)

Ha van rá helyed, szegmentálhatod több kisebb táppal+jól megválasztott mosfettel, úgy a dimmer csak a mosfetek gate-jét kell, hogy hajtsa.
Vagy igény esetén a szegmenseket külön is szabályozhatod.

Ezt pont el akarom kerulni. Egyreszt nagyon zavarna, ha kulonbozo fenyerovel vilagitananak a szegmensek, foleg, ha elesen latszik a kulonbseg.
Masreszt ugye, amit mindig mondok az architktekteknek: "overengineering" :)

Ipari tápokba szoktak rejteni pici trimmert, pont ilyesmiért.
Másfelől betervezel egy fél kW-os, ventilátoros tápot, mert erre a teljesítményre valószínű, hogy passzívat kevésbé találsz, aztán a vezetékezést is az ohmok árnyékában fogod tervezgetni, ha minden elemet azonos teljesítményen járatnál.

Abban viszont igazat adok, hogy a távolabbi jövőben táphibánál csak egyetlen helyen kell hozzáférni, szemben az elosztott rengeteggel(:

Szia, köszönöm a rajzot, de ez alapján nem látom, hogy tényleg passzív fényforrás lenne.
Ha jól értelmezem, akkor bal oldalt beton, fent beton, és egy sáv közepén van direktben a spot, ami lefelé világít, tehát ha alatta vagyok és felnézek, a szemembe világít. De biztos nem így, mert ezt írtad: "Kapott egy 20mm-es peremet, tehat kb 50mm-es resen megy a feny ki a plafon fele, de semmikepp nem latok ra."

Hány méterenként táplálod 2 oldalról?

Sakk-matt,
KaTT :)

A spot direkt, de az is joreszt a falra vilagit. Eleg sokaig tartott kivalasztani a megfelelo darabot.

A szalag lesz reflektalt feny teljes egeszeben. Azt szerintem max 2 meternenket fogom megtaplalni. Tesztelni kell a fenyerovaltozast. Kulonbozo teljesitmenyszinteken szepen kettehajtott szalaggal, rafenykepezve rovid idovel es zart blendevel (ketszer merj, egyszer vagj!)

A LED-es szak boltban azt mondták, hogy a 24V-os led szalagokat már nem feltétlen táplálják 2 oldalról, akár egyben 5M is oké. Úgy kötik be, hogy a 4 sarkú szobában az 1. és 3. pontból indulnak a led szalagok. Így kb:

I1111111111111111
2---------------4
2---------------4
2---------------4
2---------------4
3333333333333333I

- = szóköz helyett
Az I ahonnan indulnak a szalagok. Tehát így csak 2 helyre kell oda vezetni a 24V-ot.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én ezt LED tápegység, DC-DC konverter, MOS-FET és ESP32 kombinációval oldottam meg, a szoba kapcsolói ún. lépcsőházi nyomógombok, amelyekkel lehet vezérelni a világítást, van mozgásérzékelő, illetve MQTT-n is hallgatózik, ahol szintén be lehet állítani a fényerőt, illetve küldeni/lekérdezni állapotokat, nincs más dolga, nem csinál mást.

Ha "kattintok" bármelyik gombon, akkor fade in vagy fade out van; ha megnyomom, nyomva tartom és elengedem, akkor fade in vagy fade out van addig a fényerőig, amikor elengedtem (ez éjjel hasznos, hogy nem világít a pofádba 30 watt LED, ha brunyálni mennél); ha a mozgásérzékelő szerint nincs mozgás a beállított időn túl, akkor először felezi a fényerőt, ha arra nincs reakció, akkor a beállított időn túl kikapcsolja a világítást (ez is fade in - fade out). Ha duplát kattintok, akkor a mért fény alapján tartja az aktuális fényerőt.

Mivel nem kell hozzá semmi különöset megtanulni pluszban, nem kell hozzá távirányító, mobiltelefon, toronyóra lánccal, ezért nagyon jól használható, de opcionálisan az MQTT-n keresztül bármivel lehet integrálni, ha szükséges.

--
https://iotguru.live

Ez egy nagyon jó és ötletes megoldás, tetszik, köszönöm a leírást. Ezt te raktad így össze? A LED táp akkor folyamatosan áram alatt van, és te az abból kijövő áramot kapcsolod, dimmeled? Arról megy az ESP32 is? A megoldásodban mi melegszik legjobban? A táp?

Ha nem 100% fényerőn használod, van bármilyen "cicergés", melegedés, mellékhatás?

Sakk-matt,
KaTT :)

"Ezt te raktad így össze?"

Igen.

"A LED táp akkor folyamatosan áram alatt van, és te az abból kijövő áramot kapcsolod, dimmeled?"

Igen. Annyi csavarral, hogy a LED táp és a LED között van egy töltésvezérlő és egy akkumulátor is. Szóval szünetmentes világításom van.

"Arról megy az ESP32 is? A megoldásodban mi melegszik legjobban? A táp?"

Igen, megy külön egy 12/24 és egy 5 voltos vezeték, központi táppal. Különösebb melegedés nincs.

"Ha nem 100% fényerőn használod, van bármilyen "cicergés", melegedés, mellékhatás?"

A táp egy kicsit visított, amíg nem volt ott az akku, de a táp az épületgépészeti helyiségben van, ott meg nem a halk visítása a leghangosabb dolog. A szobákban nincs hangja a PWM-nek.

--
https://iotguru.live

Köszi az infót, jól kitaláltad. A szünetmentes világítás egy mellékhatás, hogy amúgy is a többi szünetmentesen van, és ez is, vagy van valami funkciója?
A szünetmentesed szinuszos? A működése kettős konverziós, vagy más?

Sakk-matt,
KaTT :)

"A szünetmentes világítás egy mellékhatás, hogy amúgy is a többi szünetmentesen van, és ez is, vagy van valami funkciója?"

Nem mellékhatás, azért építek mindenhova 12/24 voltos LED szalagot, hogy akkumulátorról meg tudjam táplálni mindenféle külön kütyü nélkül, legyen legalább világításom, ha már áramszünet van.

"A szünetmentesed szinuszos? A működése kettős konverziós, vagy más?"

Nem szinuszos, 12/24 VDC.

--
https://iotguru.live

Köszi. Nem szokványos, hogy áramszünet esetén a világítás nem megy el, de ahogy ismerem amit építettél, kevés szokványos, hagyományos megoldás van, sok az innovatív megoldásod, jó erről olvasni, hogy vannak ilyenek is.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Nem szokványos, hogy áramszünet esetén a világítás nem megy el"

Nem mindegy, hogy mondjuk 10-20 darab 40-60 wattos izzót kell ellátnod szünetmentesen, inverterrel, ami azért 400-1200 watt ugye, vagy ugyanehhez elég 40-120 watt és közvetlenül akkuról tud menni, mindenféle bűvészkedés nélkül. Egy szimpla 72 Ah akkuval 8-24 órát lehet így világítani, szóval, ha ilyenkor nem teljes fényerővel akarsz mindenhol díszkivilágítást, akkor 2-5 nap is belefér. És a világítás szerintem nagyon fontos, minden másnál fontosabb, akár még a fűtésnél is, mert felöltözni könnyebb, mint télen sötétben csinálni mindent.

Ha van fatüzelésű tartalék fűtésed és tűzhelyed, akkor meg teljes komfort van áramszünetnél is, ha amúgy van világításod.

--
https://iotguru.live