Led 24V dimmelhető kapcsoló, PWM frekvenciaállítással?

Sziasztok,

Led szalagos álmennyezeti / stukkós / passzív világításos célra, ahol nem látod a fényforrást csak a kibocsájtott fényt, ilyen célra ezt néztem ki, mint újabb generációs led szalag:

24V, CRI 90<, 24W/m, 300LED/m, 3000K, 2216 SMD
https://lumenet.hu/sl-2216-wn-300-24w-m-300led-m-3000k-cri-90ltmeleg

Vagy:

https://www.ledaruhaz.hu/index.php?route=filter&filter=category|100/chi…

A 2216 SMD vagy a 2110 SMD lenne a legjobb, mindenképp 24V-os változatban. Ez a 2 fajta SMD-re mondják, hogy még jobb, mint az előzőek. Kevésbé melegszik, folytonosabb a fény csík, ami látszik. Majd eldől, hogy melyik lesz.

Első körös győztes a dimmelésre:
https://www.amazon.com/DC12V-Dimmer-Controller-Brightness-Adjustable/dp…
Ennél ami különösen tetszik a PWM frekvencia állítási lehetőség. Hogy lineáris vagy logaritmikus görbeként tudom állítani, nekem ez annyira nem tűnik fontosnak, de adott.

https://imgur.com/a/3I3hNPW


Ezt találtam, mint legjobbnak tűnő, kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy ilyen célra tudok-e jobb konkrét terméket javasolni. Tehát lesz a 230V tápegység, amiből 24V jön ki, lesz ez a led dimmer, és a led dimmer kimenetét kötöm a led szalagra, ahogy a képen. Az igények:


- 24V
- csak vezetékes vezérlés
- legalább 110 watt fogyasztású led szalagot bírjon el.
- Ne "zümmögjön", ne adjon ki hangot, ha nem 100%-on használom.
- Nem is lesz látható helyen ez a dimmer, egyszer be lesz állítva az igényeknek és nem nagyon lesz állítgatva.
- A 24V-os tápegység előtt lesz egy fali kapcsoló, ami az egészet ki/be kapcsolja, tehát nem ezzel akarom ki/be kapcsolni. Ezzel csak azt akarom, hogy várhatóan 50-100% közötti állásban használjam az adott led szalagot, a helyiség igényeitől függően.
- Szemmel láthatóan, és még jobb lenne, ha kamera által láthatóan se villogjon, ha nem 100%-on használom.

Több, mint 10 éven át próbáltam lakásban, napi szinten használni sima 230V hagyományos spot / halogén izzókat dimmelve, tehát egyszerűen szabályozni a fényerejét. Ennek az lett az eredménye, hogy négyszer vettem különböző, 10-25 ezer Ft-os fényerő szabályzós kapcsolót, amit benyomva ki/be, majd ha be van kapcsolva, akkor a tekert 1-100 % értékkel világított. Az összes kapcsoló egy idő után zajos kezdett lenni, "zümmögött", ha nem 100%-on volt használva és pár hónap vagy max 1-2 év után megadták magukat. A 4. ilyen elromlása után már nem dimmelhetős kapcsolóra cseréltem, azóta nem romlott el semmi.

Ezek fényében kérdezem, hogy mire számíthatok, ha a 24v led szalag fényét akarom dimmelővel beállítani. Hasonlókra?

További termék, amit találtam:

HUALAND PWM 12V 24V 30A/720W LED Dimmer Controller for Single Color LED Strip
https://www.amazon.com/HUALAND-Controller-Lighting-Control-Brightness/d…
De erről nem olvastam jókat a vásárlóktól: "he voltage change without touching the potentiometer, I e-mail the seller, I have no idea what could be the problem, I hope", "Burned out in 2 mins at 12 amps", "well it worked great until today, 5 days past my return cutoff. ",

A fentinek a klónja:

SUPERNIGHT LED Light Strip Dimmer, DC 12V-24V 30A PWM Dimming Controller
https://www.amazon.com/SUPERNIGHT-12V-24V-Controller-Brightness-Aluminu…
Ez sem biztató: "It’s junk. Way too low frequency pwm. Pretty sure it is just a rebranded motor controller, because it sucks as an LED dimmer."

Másik klón:
LED Dimmer DC 12V-24V Lighting Dimming Controller 30A 12 Volt 24 Volt Light Dim Switch
https://www.amazon.com/Lighting-Controller-Solution-Eliminate-Connectin…
Itt is sok negatív: "No completely off. Not what I expected. Quality of materials seem great. I ordered 4 tested two and both do not turn off. I'm using for low voltage landscape light 12v", "One works, the other does not"

Szóval valami megbízhatóbb terméket keresek, ami alkalmas erre.
Nincs infóm, hogy hány Hz-es PWM kell hozzá, hogy a dimmelhető LED szalag ne villogjon, vagy hogy milyen más megoldás van, ami ezt megoldja.

Hozzászólások

Update: azt találtam még, hogy DALI rendszerű led vezérlést használjak erre. Valaki már használt DALIt, sima, nem RGB-s és nem RGBW-s led vezérlésre?

Sakk-matt,
KaTT :)

egy ügyfél erre esküszik: Mean Well LCM-40DA
Pont a ciripelés kivédése miatt szereti (konstans áram forrás), illetve szerinte a PWM káros az emberi testre - de ezt csak Woodoo indokokkal tudta eddig alátámasztani.. :)
Ezen van DALI vezérlési lehetöség és sima dimmer kontakt bemenet is. Ha DALI, akkor vagy RPI shield vagy valamelyik PLC-s gyártó megoldása (de akkor egyböl túlárazott lesz a projekt.. :D)

Szia, köszönöm az ajánlást,

Találtam a 40 wattos helyett 60 wattos változatát:

https://www.meanwelldirect.co.uk/products/60w-multiple-stage-output-cur…
http://www.meanwell.hu/termekek/mean_well_lcm60da_led_tapegyseg_603_w_2…

"Ezen van DALI vezérlési lehetöség és sima dimmer kontakt bemenet is."
Mivel tudom a dimmer kontakt bemenetet szabályozni? Tudnál példát linkelni? Ha úgy csinálom, akkor az nem PWM-es lesz, a táp miatt?

Megnéztem az adatlapját az eszköznek, de nekem nem egyértelmű, hogy tudok max 24V-ot beállítani, és hogy tudom DALI nélkül szabályozni a fényerőt ezzel a táppal.

Ha például van kettő darab 2-5 méter hosszú 24V led szalag, amit mind a kettő esetben 2 oldalról akarok táplálni (ezt csak azért írom le újra, hátha van bármi jelentősége) és úgy akarom a fényerejét szabályozni, akkor meg tudom oldani DALI-val és ezzel a fenti tápegységgel is, DALI nélkül, gyakorlatilag hasonló eredménnyel, PWM nélkül? Hogyan?

Néztem DALI kézi vezérlőket, egészen komoly árakon:

Tekerős, 2W, 34 ezer Ft:
https://www.ledker.hu/led-webaruhaz/dimmerek/dim-mcu-kezi-szabalyozoegy…

KÉZI SZABÁLYOZÓEGYSÉG, 15 ezer Ft
https://www.ledker.hu/led-webaruhaz/taviranyito/dali-wcu-5-basic-w-kezi…

Találtam a DALI-ról és a fényerő szabályzásról egy leírást:

https://www.elkoep.hu/media/files/download/item/files-335/l256_Vilagita…

http://www.holux.hu/katalogus/DALI_2009.pdf

http://holux.hu/katalogus/RIDI_LED_elmelet_es_gyakorlat.pdf

https://www.wago.com/hu/dali

Sakk-matt,
KaTT :)

nézd meg a PDF leírásban a 4. oldalt. Ott a PUSH bemenetet kell a fázissal rövidre zárni.
Short push 0.1~1 sec. Push to turn ON-OFF
Long push 1.5~10 sec. Dimming up or down
Reset push >11 sec. Setting light to 100%

kérdés csak az lenne, hogy ha egyszer beállítod a tompított fényeröt, az egy OFF és ON parancs után ugyanarra a fényeröre tér-e vissza? Szerintem igen, de utána kellene kérdezni.
Ezért nem kell feltétlen egy DALI vezérlöt beépíteni, föleg, hogy távolról nem akarod változtatni a fényeröt.

a DALI egy 2eres terepi busz, amivel több (max 64db egy ágon) ilyen tápot tudsz össze füzni, hogy ne egyenként kelljen csillag formában bekötni öket. Nincs köze ahhoz, hogy az áram/feszültség hogy van elöállítva a tápon belül.

Találtam DALI nélküli tápot:

LED tápegység Mean Well HLG-100H-24B 100W/24V/0-4A

LED tápegység Mean Well HLG-120H-24B 120W/24V/0-5A
http://tapegysegaruhaz.hu/spd/93136/LED-tapegyseg-Mean-Well-HLG-120H-24…

PDF:
https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=HLG-120H

Constant Voltage + Constant Current mode output
Function options: output adjustable via potentiometer
3 in 1 dimming; Time rdimming
Typical lifetime> 62000 hours
7 years warranty

Ezzel elvileg tudom szabályozni ahogy kell, jól gondolom? Itt csavarhúzóval tekergetem az értéket, ez biztosan megjegyzi.

Ennek a tápnak 4 változata van:

Blank: Io and Vo fixed
A: Io and Vo adjustable through built-in potentiometer
B: 3 in 1 dimming function (1~10VDC, 10V PWM signal and resistance)
AB: Io and Vo adjustable through built-in potentiometer & 3 in 1 dimming function (1~10Vdc, 10V PWM signal and resistance)
D: Time rdimming function, contact MEAN WELL fo rdetails

Nekem a B is elég lehet, vagy az AB lenne a legjobb?

Sakk-matt,
KaTT :)

szerintem az A is elég, ha azt a potit csavarhúzóval be lehet állítani.

viszont a lentebb említett 2 végéröl betáplálást sose próbáltam, abban nem tudok nyilatkozni

szerk.: annyit még hozzá tennék, hogy szerintem az általad linkelt LED stripe-ok konstans feszültséget kérnek és annyi áramot, amennyit felvesznek! *fixme*

A 2 végéről betáplálás 5V - 12V esetén mindenképpen érdemes, de 24V esetén is, hogy a LED szalag mind a két végén azonos fényes legyen. Tehát ha van egy 6 méteres LED szalagom, és csak az egyik végén kap 24V-ot, akkor a másik végén halványabban világít. 6 méter esetén ha 2 oldalról táplálom simán lehet, hogy a közepe fog kicsit halványodni, ilyenkor szokták még szét szedni több 2-3 méteres darabra, ha látszik.

"az általad linkelt LED stripe-ok konstans feszültséget kérnek és annyi áramot, amennyit felvesznek!"
Ezért elég nekem az A is? Kíváncsi vagyok, hogy ha az áramot csökkentem, mennyiben lesz más, mint ha a feszültséget, ezért fogok 1 darab B-set venni, és annak fényében a többi tápot.

Egy led-es szakembertől hallottam, hogy a jó led szalagok akkor is dimmelődnek, ha kevesebb feszültséget kapnak, vagy akkor is ha kevesebb áramot. De ebben kevés a tapasztalatom, nem próbáltam sok led szalagot dimmelni.

Sakk-matt,
KaTT :)

Nem kell ezt túlbonyolítani. Ide egy olyan komplett LED tápegység kell, mely képes ún. áramgenerátoros módban működni és az áram értéke beállítható. Mivel a LED-ek fényerejét elsősorban az áram nagysága befolyásolja, így villódzásmentes állapot érhető el az áram állandó értéken való tartásával.

Például ez a tápegység teljesítmény szempontjából megfelelő, a kimeneti feszültség/áram bizonyos határok között beállítható (két beépített potenciométerrel):
http://tapegysegaruhaz.hu/spd/94927/Tapegyseg-Mean-Well-HLG-120H-24A-12…

A tápegység itt annyit csinál, hogy a kimeneti áramát állandó értéken tartja és ehhez a kimeneti feszültséget változtatja, szükség szerint (persze az adott konstrukciótól függő tartományon belül). Végeredményben ez olyan lesz, hogy például 24 V helyett mondjuk csak 20 V lesz a kimeneten, így a LED szalag fényereje csökken.

Tehát ezen az oldalon:

https://ledrex.hu/amit-a-led-szalagok-bekoteserol-tudni-kell/

Van sokféle bekötés, azt tekintik rossznak, ha led szalag esetén mind a 4 oldal, ami akár nagyobb, mint 5 méter, sorba kötném be, és csak összesen 1 irányból táplálom mind a 4 szalagot.

Azt pedig legjobbnak, ha mind a 4 oldal esetén a led szalagot mind a két végéről bekötöm, tehát gyakorlatilag a 4 led szalaghoz 8 ponton táplálom, egy szalagot 2 oldalról.

Ilyen esetben a fent jónak talált PWM-es fényerő szabályozó jó lehet?

Vagy amit linkeltél, a Mean Well HLG-120H-24A 120W/24V/0-5A esetén mivel, hogy szabályozom a fényerőt?

Ez mit szabályoz és hogyan?

A Mean Well tápokkal eddig jó a tapasztalatom, multiroom audio-hoz vettem 24V-os tápot, és minden oké.

Itt:
https://www.tme.eu/hu/details/hlg-120h-24a/led-tapegysegek/mean-well/

Azt látom erről, hogy 22-27V között állítható, tehát akkor 22V alá nem tudom állítani?

Konkrétan a 24V dimmelhető LED szalag esetén mi az optimális fényerő állítási mód, ha több szalag van 2 irányból táplálva?

A.: A volt csökkentése

B.: Az amper csökkentése

C.: Nem szokványos módon a volt csökkentése

D.: Egyéb

Sakk-matt,
KaTT :)

A LED által kibocsájtott fény erőssége a LED-en folyó áram függvénye. Valójában mindegyik megoldás a LED-en folyó áram (átlag)értékének megváltozását szeretné elérni.

--------
A másik szálban, hg2ecz által említett, beállítható kimeneti feszültségű tápegység is megoldás, itt az áram értékét (a LED fényerőt) a tápegység feszültségének változtatásával állítjuk be a kívánt szintre (állandó feszültségű üzemmód). Itt a fényerőállítás tartománya a legkisebb beállítható feszültséghez tartozó áramtól függ. Ez a megoldás nem veszi figyelembe azt, hogy a LED-en kialakuló áram nagysága (fényereje) a hőmérséklet függvényében valamelyest változik, mértéke az alkalmazott LED, illetve LED szalag függvénye. Ez a megoldás talán a legolcsóbb és legegyszerűbb.

-------
A példában szereplő Mean Well tápegység esetén a LED sor fényerejét az áram maximális értékének beállításával lehet változtatni. Ha kevesebb áramot állítunk be a tápegységen, mint ami normál esetben folyna a LED soron, akkor a ahhoz, hogy a kívánt kisebb szintre csökkenjen az áram, hozzá csökkenni fog a tápegység kimeneti feszültsége is, ezáltal a LED sor fényereje is (ezt nevezik állandó áramú ütemmódnak). A példában szereplő tápegység esetén az áram beállítható maximuma 2,5-5 A között lehet. A feszültséget a tápegység ennek megfelelően változtatja 12 V és a beállított maximális feszültség között (22-27 V).

Ha több áramot állítunk be a Mean Well tápegységen, mint ami normál esetben folyna a LED soron, akkor a feszültség értéke a beállított maximális érték lesz (állandó feszültségű üzemmód).

A példában szereplő Mean Well táp alkalmazása esetén arra kell figyelni, hogy a LED szalag teljesítménye (áramfelvétele) és a táp teljesítménytartománya (áramtartománya) illeszkedjen egymáshoz. Minél nagyobb az eltérés, annál kisebb lesz a fényerőállítás tartománya.

--------
A PWM-es dimmer az adott frekvencián a tápfeszültség ki/bekapcsolt állapotának arányát változtatja, így az áram átlagértékét befolyásolja.

-------
A LED szalagok több irányból történő betáplálását a szalag teljes hosszán kialakuló feszültségesés indokolja.

Hú, köszönöm, tökéletes válaszok a számomra.
Már csak pár erre épülő kérdésem van:

1 - A fenti megoldások közül van olyan, ami csökkenti, vagy csökkentheti a led szalag élettartamát, ahhoz képest, ha csak simán 24V-on használnám, mindenféle dimmer nélkül, ki/be kapcsolom?

2 - A fenti példák közül melyiknek lehet "cicergő" vagy zúgó, vagy bármilyen hangja, a működéséből adódóan, ha mondjuk 2 méterre vagyok a ettől és néma csend van?

3 - A fenti megoldások esetén minden esetben változatlanul nem fog villogni a led, ha mondjuk okostelefonnal kamerázok? Példaként ha halogén esetében csökkentettem a fényerőt, soha nem okozott villogást, nyilván a működéséből adódóan. Előfordulhat, hogy a fenti megoldások szemmel látható villogást, vagy kamera által látható villogást okozhatnak?

A fenti igények, kérdések alapján elméletben melyik fajta a legjobb megoldás a számomra? Mean Well?

Sakk-matt,
KaTT :)

1. Ha a névleges feszültséget nem léped túl, nem lehet probléma, a névleges élettartamot nem befolyásolja. Azonban ha a LED-ek hűtése nem megfelelő, akkor az élettartam akár jelentősen is csökkenhet.

2. Zúgó, sípoló, cicergő hangot elsősorban a tekercset tartalmazó eszközök adhatnak. Ilyen esetünkben a kapcsolóüzemű tápegység. Konstrukciótól, gyártási sorozattól, illetve terhelési állapottól is függhet a mértéke. Az általam belinkelt típussorozat nem dimmelhető 12 V-os tagjaival van tapasztalatom (Mean Well HLG sorozat, A altípus), ezek nem adtak ki hallható tartományban zajt magukból és később sem panaszkodtak rá. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a tulajdonság sajnos gyártási tételenként változhat.

3. Konstans feszültségű/áramú üzemmódnál érzékelhető villogás nem várható. Ezek hátránya, hogy a megfelelő hatásfok biztosítása miatt leggtöbbször nem állíthatóak ezek a jellemzők teljes tartományban, csak résztartományban (kb. 20-30%). Ha egyszeri beállítás után nem szükséges állítani a fényerőt, megfelelő méretezés esetén ez a legjobb megoldás.

A 0-100% közötti dimmelhetőség sajnos behozza a villogás problémáját. Ugyanis itt a jó hatásfok eléréséhez PWM-el oldják meg a fényerő teljes tartományú változtatását. Mivel a LED-nek semmi utánvilágítása nincs, ezért a PWM működési elvéből következően villogni fog (kivétel a 100% állapot). Minél nagyobb a PWM frekvencia, annál kisebb mértékben érzékelhető a villogás. A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető, így egy alacsony frekvenciás PWM megoldás is villogásmentesíthető. Azt nem tudom, hogy az említett HLG sorozat dimmelhető változata milyen áramköri megoldással működik.

"A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető, így egy alacsony frekvenciás PWM megoldás is villogásmentesíthető."

Ez így fizikai és elektronikai nonszensz. Nem tudsz ilyen simítást PWM-re tenni, mert a LED szalag nyitófeszültsége 9-10 volt körül van típustól függően, azaz 9-10 volt alatt egyáltalán nem világít, nyitófeszültség felett meg annyira világít, amennyi áramot az áramkorlátozó ellenálláson eső feszültség eredményez, ráadásul ez blokkonként eltérő, tehát hármasával-hatosával más fényerőn világítanak ilyenkor. Nincs PWM szűrő LED-re.

--
https://iotguru.live

Pedig találkoztam több olyan LED tápegységgel, ami így működik. A kitöltési tényezőt úgy változtatja, hogy az aluláteresztő szűrő kimenetén a feszültség vagy áram a kívántnak megfelelő állandó értékű legyen (mondjuk feszültség esetén 9 V és 12 V közötti tartományon belül) és így biztosít 0-100% közötti fényerőtartományt villogás nélkül. Ez a felépítés működhet feszültséggenerátorosan, illetve áramfigyelés esetén áramgenerátorosan is.

Aham, úgy nevezik, de ez nem 12 voltos LED szalaghoz való, hanem áramgenerátoros meghajtású szalagokhoz és nem aluláteresztő szűrővel működik, ahogy leírtad.

Olyat tudnál linkelni, amit említettél, vagyis amelyik 9 és 12 volt közötti tartományban vezérli a LED szalagot 0 és 100 százalék fényerő között?

--
https://iotguru.live

"Olyat tudnál linkelni, amit említettél, vagyis amelyik 9 és 12 volt közötti tartományban vezérli a LED szalagot 0 és 100 százalék fényerő között?"
Például a Mean Well ELG sorozat 12 V-os tagjai (AB vagy B altípus): https://www.meanwell.com/Upload/PDF/ELG-100/ELG-100-SPEC.PDF

"nem aluláteresztő szűrővel működik, ahogy leírtad"
Légy szíves, akkor magyarázd el, miként van megvalósítva jó hatásfok mellett az AM dimmelés a linkelt típusnál.

"de ez nem 12 voltos LED szalaghoz való"
Valóban. Nem gondoltam, hogy ennyire specifikus megoldás kell. Csak kiválasztottam egyet a sok közül, mely AM dimmelést tud 1-100% között és nem a szokásos PWM-et. LED szalaghoz a fenti Mean Well ELG vagy a topikban említett HLG sorozat felel meg inkább.

"áramgenerátoros meghajtású szalagokhoz"
Van ilyen?

"Olyat tudnál linkelni, amit említettél, vagyis amelyik 9 és 12 volt közötti tartományban vezérli a LED szalagot 0 és 100 százalék fényerő között?"

Például a Mean Well ELG sorozat 12 V-os tagjai (AB vagy B altípus): https://www.meanwell.com/Upload/PDF/ELG-100/ELG-100-SPEC.PDF

ööö, nem.

3 in 1 dimming function (for B/AB-Type)
Output constant current level can be adjusted by applying one of the three methodologies between DIM+ and DIM-:
0 ~ 10VDC, or 10V PWM signal or resistance.

Szóval nem 9 és 12 volt közötti tartományban vezérli, hanem konstans áramot tol a ledeken keresztül, ahol ezt a konstanst lehet a dim bemeneteken keresztül állítani.

Jajj, ne már!

Ahhoz, hogy egy adott körben csökkentsd az áramot, a táp feszültségét kell csökkenteni vagy növelni a kör ellenállását. A kapcsolóüzemű megoldásoknál az áram csökkentését a kimeneti feszültség csökkentésével éri el a szabályzólogika.

Tehát az áram változását dimmeléskor úgy éri el, hogy a kimeneti feszültséget változtatja a szükséges mértékben (az ELG 12 V-os sorozatnál 6-12 V között).

Akkor definiáljuk a dimmelést, és ki fog esni, hogy miért nem jó az, amiről beszélsz.

Amennyiben dimmelés alatt azt értjük, hogy "100%-nál kisebb fényerővel világítson, és pontleszarom, hogy ez a kisebb mennyi is, konstans-e egyáltalán ez a szám, csak annyit várok el, hogy 100%-nál kisebb legyen", akkor valóban igazad van: a feszültség állítgatásával lehet dimmelni.

Ha is az elvárás része, hogy a dimmelés input paraméterét fix értéken tartva fix fényerőt kapjak (mindig ugyanazt), akkor nem igaz. Ahhoz ugyanis csak az áram fix értéken tartásán keresztül vezet az út. Ha a feszültséget tartod fix értéken, akkor a fényerő nem lesz fix, mert az áram sem lesz fix.

Ergó a CV táppal nem lehet dimmelni (más megfogalmazásban: az nem dimmelés, amit azzal tudsz csinálni).

Tehát akkor javaslod például az olyan fentebb linkelt Mean Well 24V led tápot, ahol van csavarhúzóval állítható 2 potméter, és a feszültséget az egyikkel, a másikkal pedig az áramot lehet szabályozni, hogy ezzel dimmeljem a led-et, ha fixen dimmelni akarom, néha változtathatóan?

Sakk-matt,
KaTT :)

ELG: 75W~300W, 5 év garancia, 50 000 hours lifetime, 91% (ELG-75 / ELG-100 / ELG-150 / ELG-200 / ELG-240 / ELG-300)
HLG: 40W~600W, 7 év garancia, 62 000 hours lifetime, 93% (HLG-40H / HLG-60H / HLG-80H/ HLG-100H / HLG-120H / HLG-150H / HLG-185H / HLG-240H / HLG-320H / HLG-480H / HLG-600H)

Árban kb 20-40% a különbség a HLG irányába.

Számomra érdekes leírás:

"One problem that many installers experience with dimmable LED drivers, is an uneven rate of dimming. This phenomenon doesn't affect constant current LED drivers, only constant voltage drivers such as the HLG 'B’ and LPF series.

Typically, when the dimming control is activated nothing happens for a while. Then a point is reached where the lights suddenly dim down. This is caused by 'dead travel'.

In a nutshell the problem is that the LED driver has only been partially loaded."

https://www.led-drivers.com.au/instrument-engineering-news/dimming-with…

Ez alapján a Mean Well 3 in 1 dimmable opcióhoz ilyen dimmelőt javasolnak, ami 10-100% közötti fényerőt tud:

https://www.led-drivers.com.au/Power-Source-D1-10
https://www.led-drivers.com.au/file/272695/download?token=xwrRak1E

Az elődje: ADM SDF-30

Tehát ez is jó akkor, mintha a Mean Well-en tekergetem az áram potmétert, hiába az ilyen tápra kötöm ezt?

Vissza olvasva, Gozi hozzászólása ezt is megválaszolta már:

"Ha a nyitó hozzászólásban eredetileg írt 110 W-nyi LED szalagot kapcsolsz a tápra, akkor 60 W (24V*2,5A) és 110 W (24V*4,58A) között lehet állítani a teljesítményt (áramot). Így nagyjából 55%-ra lehet levinni a teljesítményt (áramot). Ha ez nem elég, akkor az "AB" altípus esetén a dimmelő bemenetre kötött potenciométerrel a beállított áram kb. 10%-ára is le lehet menni (kb. 250-500 mA)."

https://ledstore.volkalighting.com.au/analogue-1-10v-dimming-switch/
Van, amely leírás szerint 1%-ra is levihető a fényerő, nem csak 10%-ra.

Tehát ezt rákötöm, és akkor 50% alá vihető a fényerő, ha szükséges, kb 5-6 ezer Ft egy ilyen D1-10 dimmelő. Ezt emlékeztetőnek szedtem össze.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Légy szíves, akkor magyarázd el, miként van megvalósítva jó hatásfok mellett az AM dimmelés a linkelt típusnál."

Egyszerűen áramgenerátoros meghajtásuk van, ahol adott áramra korlátoz a táp. Áramgenerátoros meghajtású szalag kell hozzá, amelyeken nincs áramkorlátozó ellenállás, a tápellátásuk gondoskodik arról, hogy a nyitófeszültség felett korlátozza az áramot. Ezek nem PWM-el vannak dimmelve, hanem villogásmentes módon egyszerű analóg áramkorlátozással.

"Valóban. Nem gondoltam, hogy ennyire specifikus megoldás kell."

Te magad írtad, hogy 9 és 12 volt közé szabályoz PWM jelet szűrve...

--
https://iotguru.live

"nem aluláteresztő szűrővel működik, ahogy leírtad" "Egyszerűen áramgenerátoros meghajtásuk van, ahol adott áramra korlátoz a táp"
Mit gondolsz "egyszerű áramgenerátoros" meghajtáson? Hogyan valósítod meg széles tartományú állíthatósággal és jó hatásfokkal kapcsolóüzem nélkül (azzal pedig bejön a simítás-szűrés kérdésköre is)?

"Áramgenerátoros meghajtású szalag kell hozzá, amelyeken nincs áramkorlátozó ellenállás"
Linkelj már egy ilyet.

"Te magad írtad, hogy 9 és 12 volt közé szabályoz PWM jelet szűrve..."
Ezt írtam: "mondjuk feszültség esetén 9 V és 12 V közötti tartományon belül"
Ez ott egy példa volt. Akkor vedd úgy, hogy a zárójelben lévő, fenti rész nincs is ott.

Ezt a követelményt bármilyen, a szükséges tartományban állítható feszültségű tápmegoldás biztosítja összes előnyével és hátrányával együtt.

"Ezek nem PWM-el vannak dimmelve, hanem villogásmentes módon egyszerű analóg áramkorlátozással."
Az egyszerű, áteresztő elvű analóg feszültség/áram szabályozás sajnos nem túl jó választás, hiszen az a teljesítmény, amire nincs szükség, a szabályzó elemein hővé fog alakulni. Ha mást gondolsz "analóg áramkorlátozáson" kérlek, pontosíts. A manapság elvárt 80%-90% körüli összhatásfok kapcsolóüzemű megoldást kíván.

Nézd meg légy szíves, például a korábban belinkelt ELG vagy HLG sorozat adatlapján a blokkdiagramot. Ott az áramfigyelő kör a PWM modulátort vezérli, ami következtében a kimeneti szűrőn megjelenő feszültség változtatásával éri el a körben folyó áram megváltozását. Az, hogy a kapcsolóüzemű megoldásban a PWM jel előállítása hol történik, milyen jellemzőkkel bír, miként kerül simításra-szűrésre, egy- vagy többfokozatú, az az alkalmazott megoldás függvénye.

"Mit gondolsz "egyszerű áramgenerátoros" meghajtáson? Hogyan valósítod meg széles tartományú állíthatósággal és jó hatásfokkal kapcsolóüzem nélkül (azzal pedig bejön a simítás-szűrés kérdésköre is)?"

Constant current tápnak hívják. Van constant voltage táp is. És vannak kombinált tápok, amelyek mind a kettőt tudják konfigurálhatóan. Nem űrtechnika, ha érdekel, nézz utána jobban a témának.

"Linkelj már egy ilyet."

Ilyesmi: https://www.alibaba.com/product-detail/Hight-density-300leds-m-2835-smd…

Ugyanaz a LED szalag kivitel, de nincs rajta áramkorlátozó ellenállás, mert a tápegység dolga az áram korlátozása (constant current tápok). Amin van ellenállás, ott az áramkorlátozást az ellenállás oldja meg (constant voltage tápok).

"Ez ott egy példa volt. Akkor vedd úgy, hogy a zárójelben lévő, fenti rész nincs is ott."

Továbbra se tudtál mutatni olyan kereskedelemben kapható dimmert, aminek az alapelve a PWM + aluláteresztő szűrő. Persze, ragaszkodhatsz a hülyeségedhez, de csak magadat égeted.

"Nézd meg légy szíves, például a korábban belinkelt ELG vagy HLG sorozat adatlapján a blokkdiagramot. Ott az áramfigyelő kör a PWM modulátort vezérli, ami következtében a kimeneti szűrőn megjelenő feszültség változtatásával éri el a körben folyó áram megváltozását. Az, hogy a kapcsolóüzemű megoldásban a PWM jel előállítása hol történik, milyen jellemzőkkel bír, miként kerül simításra-szűrésre, egy- vagy többfokozatú, az az alkalmazott megoldás függvénye."

Az a PWM + PFC modul a kapcsolóüzemű tápot vezérli (beleértve a védelmeket: over load protection, over voltage protection, over thermal protection), hogy az a feszültség jöjjön ki rajta, ami szükséges, nem a kimenet dimmeléséért felel, a dimmelés azon a blokkdiagrammon nincs is rajta... már abból is kellene ezt látnod, hogy 60-130 kHz a PWM frekvencia. Kevered sajnos a dolgokat. :/

--
https://iotguru.live

"Ezek nem PWM-el vannak dimmelve, hanem villogásmentes módon egyszerű analóg áramkorlátozással."
"Constant current tápnak hívják. Van constant voltage táp is. És vannak kombinált tápok, amelyek mind a kettőt tudják konfigurálhatóan. Nem űrtechnika, ha érdekel, nézz utána jobban a témának."

Az egyszerű lineáris, áteresztő elvű analóg feszültség/áram szabályozás sajnos nem túl jó választás, hiszen a szabályzóeleme változtatható ellenállásként működik, így a rajta fejlődő hő (veszteségi teljesítmény) lerontja a megoldás hatásfokát. Ilyen például egy LM317-el, LM350-el, stb. felépített áramgenerátor. A manapság elvárt 80%-90% körüli összhatásfok kapcsolóüzemű megoldást kíván, ahol előjön PWM és a simítás-szűrés kérdésköre is.

Az a PWM + PFC modul a kapcsolóüzemű tápot vezérli (beleértve a védelmeket: over load protection, over voltage protection, over thermal protection), hogy az a feszültség jöjjön ki rajta, ami szükséges, nem a kimenet dimmeléséért felel, a dimmelés azon a blokkdiagrammon nincs is rajta... már abból is kellene ezt látnod, hogy 60-130 kHz a PWM frekvencia. Kevered sajnos a dolgokat. :/

Ezt írtam: "A kitöltési tényezőt úgy változtatja, hogy az aluláteresztő szűrő kimenetén a feszültség vagy áram a kívántnak megfelelő állandó értékű legyen és így biztosít 0-100% közötti fényerőtartományt villogás nélkül. Ez a felépítés működhet feszültséggenerátorosan, illetve áramfigyelés esetén áramgenerátorosan is."

Talán nem így működnek a kapcsolóüzemű tápmegoldások? Nem ezt teszik a belinkelt tápegységek?
Valóban hiányzik az ELG adatlapról a dimmelő rész, de a HLG-nél látszik, hogy a dimmer rész az áramfigyelő körben van.
https://www.meanwell.com/Upload/PDF/HLG-120H/HLG-120H-SPEC.PDF

A minél nagyobb PWM frekvencia ezért előnyös, mert kisebb értékű induktivitással, kapacitással megoldható a szükséges simítás-szűrés. Ezen felül, ha az adott konstrukcióban szükséges transzformátor, akkor az adott teljesítmény átviteléhez szükséges vasmagkeresztmetszet csökkenthető a frekvencia növelésével.

"Ilyesmi: https://www.alibaba.com/product-detail/Hight-density-300leds-m-2835-smd…
Ugyanaz a LED szalag kivitel, de nincs rajta áramkorlátozó ellenállás, mert a tápegység dolga az áram korlátozása (constant current tápok). Amin van ellenállás, ott az áramkorlátozást az ellenállás oldja meg (constant voltage tápok)."

Ja, hogy ez ilyen... Ennek a felépítésnek a hatásfok javítása az értelme (ne fűtsenek az ellenállások), a tápegység lehet ugyanúgy feszültséggenerátoros, illetve áramgenerátoros. A "normál" szalagoknál az előtétellenállásokra azért van szükség, mert 12 vagy 24 V-ról szeretnénk adott LED áram mellett 3 vagy 6 db sorba kötött LED-ből álló szalagot működtetni (ilyenkor a 3-as vagy 6-os csoportokkal sorba kötött ellenállás korlátozza az áramot). Az előtétellenállások nélküli változat esetén körülbelül ~10,5 V vagy ~21 V (ami az adott áramhoz tartozó diódafeszültségekből következik) üzemi feszültség adódik.

"nem aluláteresztő szűrővel működik, ahogy leírtad" "Egyszerűen áramgenerátoros meghajtásuk van, ahol adott áramra korlátoz a táp"
"Továbbra se tudtál mutatni olyan kereskedelemben kapható dimmert, aminek az alapelve a PWM + aluláteresztő szűrő."
A TCI ripple-free AM és AM/PWM tápjainak az áramgenerátoros meghajtásuk nagy valószínűséggel kapcsolóüzemű (néhány átkapcsolható feszültséggenerátoros üzemre is), mely magával hozza a PWM meghajtást előnyeivel és hátrányaival együtt. Ahhoz, hogy hullámosság mentes (ripple-free) konstans amplitúdó legyen kapcsolóüzemű meghajtás esetén is, kell a simítás-szűrés. Ezt megoldották valahogy a korábban linkelt TCI tápban is.

Elképzelhető, hogy olyan LED meghajtó IC-t használnak, mely támogatja "analog dimming"-et is, a szokásos "PWM dimming" megoldás mellett.
Valami ilyesmire gondolok: https://www.monolithicpower.com/en/documentview/productdocument/index/v…

Ezen felül külön érdekesség, a AM/PWM működés, ekkor 25% áram alatt PWM, felette AM módban üzemel a meghajtás.
A kombinált üzemre azért van szükség, mert alacsony LED áram (névleges LED áram 10-20%-a) mellett egyes fehér LED-eknél színeltolódás fordulhat elő, ami PWM meghajtás mellett kisebb mértékű, így ebben a tartományban 2 kHz-es PWM módba kapcsol a táp.

"Persze, ragaszkodhatsz a hülyeségedhez, de csak magadat égeted."
Légy szíves, nyugodtan emeld ki a hülyeségeimet, hogy tanulni tudjak belőlük!

"Ennek a felépítésnek a hatásfok javítása az értelme (ne fűtsenek az ellenállások), a tápegység lehet ugyanúgy feszültséggenerátoros, illetve áramgenerátoros."

Nem, nem a hatásfok miatt van vagy nincs áramkorlátozó ellenállás. Ha egy ilyen szalagot constant voltage táppal hajtasz meg, akkor másodpercek alatt elégnek a LED chipek. Ha érdekel ennek a jelenségnek az oka, akkor ülj le egy nyugodt sarokba és tanulmányozd az elektronika alapjait, mert nonszensz dolgokat beszélsz.

"Légy szíves, nyugodtan emeld ki a hülyeségeimet, hogy tanulni tudjak belőlük!"

Már megpróbáltam háromszor, nem sikerült tanulnod belőle, továbbra is kevered a constant current és a constant voltage tápokat és a szalagokat, a dimmelési lehetőségeket, nem látom értelmét folytatni.

--
https://iotguru.live

Szia, kérlek (Franko, bbking, gozi, vl, bucko és mindenki, aki szívesen adna tanácsot) akkor konkrétan a témával kapcsolatban, megerősítésként leírnád, hogy például a 120W-os Mean Well tápnak ( https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=HLG-120H ) melyik változatát javasolnád arra a célra (A, AB, B, D?), hogy várhatóan kezdetektől nem 100%-os fényerőn, hanem lehet, hogy 50-90%-os fényerőre állítanám, és azt kapcsolná a 230V-os kapcsoló le/fel, ezzel a fix beállítással.

Vagy hogyan máshogyan szabályoznád egy 24V-os led szalag fényerejét fixen beállítottan 40-100% között, helyiség igényektől függően? (Az általad tervezett, automatizált, vezérelhető eszközön kívül, én főként kész eszközökből szeretném összerakni.) Úgy képzeltem, hogy kiépül a led szalag, megnézem, hogy milyen a fény 100%-on, majd nagy eséllyel lentebb veszem a konkrét igényeknek, szájíznek megfelelően, MW HLG esetén egyszerűen csavarhúzóval lentebb tekerném a 2 potméterből az egyiket (melyiket?), és kész. Onnantól a falon a le/fel kapcsoló azt a beállítás kapja mindig, és kész. Később, ha változik az igény, akkor a tápon tovább állítom, le-fel a potméteren, és újra kész a feladat. De évente maximum 1x vagy még kevesebbszer tervezem, hogy változna ez a beállított 24V led fényerő beállítás.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Akkor mégsem az Ipeak-re vannak méretezve a névleges feszültségen?"

Igen, vannak ilyen olcsó szalagok, mindig érdemes megnézni, hogy milyen chip van rajta és mennyi chip van rajta. A korrekt forrásból származó szalagok viszont helyesen vannak méretezve.

"Ha mégis, akkor igen rossz ötlet lenne csökkenteni a feszültséget."

Akkor se rossz ötlet, ha pont Ipeak áramra van beállítva, de nem tudod korrekten hűteni, mert a kisebb áramtól nem fog jobban melegedni, ha megnézed az általad linkelt görbét és melléteszel egy ugyanúgy If alapú luminous efficiency görbét is, akkor látod is ennek az okát.

"Miért is? ;)"

Mert ha felére veszed az áramot, akkor a hatásfok csak ~5 százalékot romlik, a fényerő így ~ 47 százaléka lesz az Ipeak áramhoz tartozónak, a keletkező hő meg csak az ~53 százaléka. Szóval attól, hogy rosszabb a hatásfoka és ez miatt az árammal arányosan több hő keletkezik, attól még nem fog jobban melegedni, mert jelentősen eltérő a két görbe meredeksége.

--
https://iotguru.live

Köszönöm. Elvileg jobb márkájú LED szalag lesz majd, már ha jelent valamit.
2700K - 3000K valamint 4000K körüli LED szalagokat fogok majd venni.
Márkákkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata a Lumenet féle Rádiummal, S-Lighttal, Osrammal, Androval?
Ahogy nézem a magyar piacon mindenki legyártatja, behozza a különböző led gyártó szalagját és saját néven árulja.

Mi alapján tudom megismerni, hogy az adott led szalag mennyire jó minőségű, a technikai paramétereken túl?

Sakk-matt,
KaTT :)

Próbára mindenképp AB-t javaslok, legyen az HLG vagy ELG sorozat.

Mindkét tápsorozat esetén igaz, hogy a beépített potméterekkel ("A" és "AB" altípus) kb. 50%-70% teljesítményre (áramra) lehet leszabályozni. Ez a MW HLG 24 V-os 120 W-os tápnál nagyjából 60 W-ot jelent (50%). Ez a tápegység jellemzője, a rákapcsolt fogyasztótól független.

Ha a nyitó hozzászólásban eredetileg írt 110 W-nyi LED szalagot kapcsolsz a tápra, akkor 60 W (24V*2,5A) és 110 W (24V*4,58A) között lehet állítani a teljesítményt (áramot). Így nagyjából 55%-ra lehet levinni a teljesítményt (áramot). Ha ez nem elég, akkor az "AB" altípus esetén a dimmelő bemenetre kötött potenciométerrel a beállított áram kb. 10%-ára is le lehet menni (kb. 250-500 mA).

Minél nagyobb a tápegység és a LED szalag teljesítménye közötti eltérés, annál kisebb lesz a állíthatóság tartománya. Például a 120W-os tápra 60 W-nyi szalag rákötése esetén a beépített potméterekkel érdemben már állítani nem is lehet. Ilyenkor megoldás lehet kisebb teljesítményű tápegység választása, vagy az "AB" altípus a dimmelő bemenetre kötött potenciométerrel. Arra figyelni kell, hogy az alacsonyabb teljesítményű tápegységeknél az áram állíthatóságának tartománya nem 50%, hanem kisebb.

Mielőtt a LED szalag rákötésre kerül, a tápegység kimeneti feszültségét ellenőrizni kell, ha nem jó, akkor a feszültség potival ezt korrigálni szükséges.

Beállítása egyszerű: a beépített áram potival tudod állítani a kívánt áramot (fényerőt) ("A" változat esetén), az "AB" esetén pedig beépített potival és a dimmelő bemenetre kapcsolt potméterrel is állítható a kívánt áram (fényerő).

Nem, nem a hatásfok miatt van vagy nincs áramkorlátozó ellenállás. Ha egy ilyen szalagot constant voltage táppal hajtasz meg, akkor másodpercek alatt elégnek a LED chipek. Ha érdekel ennek a jelenségnek az oka, akkor ülj le egy nyugodt sarokba és tanulmányozd az elektronika alapjait, mert nonszensz dolgokat beszélsz.
Hmm. Egy általános diódánál lehet, hogy tönkremenetel lenne a vége, de a fehér LED-ek nyitóirányú karakterisztikájának lineáris szakasza nem annyira meredek, főleg a kék és fehér LED-eknél (valamint a névleges áramtartományban nem válik közel függőlegessé, ahol az általad leírt tönkremenetel bekövetkezhetne - ilyenkor a kis feszültségváltozás igen nagy áramváltozást eredményez). Az egyenáramú ellenállás (Rd=Ud/Id) és a differenciális ellenállás (Rdiff=delta Ud/delta Id) a karakterisztikából meghatározható, így az adott állapot számítható.

"Persze, viccből tesznek a 12/24 voltos szalagokra áramkorlátozó ellenállásokat vagy viccből korlátozzák az áramot is, persze, mehetne ezek nélkül is, valóban."

Szomorúan látom, hogy nagyon felületesen és szelektíven olvasol. Ezt írtam néhány hozzászólással ezelőtt:
Ennek a felépítésnek a hatásfok javítása az értelme (ne fűtsenek az ellenállások), a tápegység lehet ugyanúgy feszültséggenerátoros, illetve áramgenerátoros.

A "normál" szalagoknál az előtétellenállásokra azért van szükség, mert 12 vagy 24 V-ról szeretnénk adott LED áram mellett 3 vagy 6 db sorba kötött LED-ből álló szalagot működtetni (ilyenkor a 3-as vagy 6-os csoportokkal sorba kötött ellenállás korlátozza az áramot).

Az előtétellenállások nélküli változat esetén körülbelül ~10,5 V vagy ~21 V (ami az adott áramhoz tartozó diódafeszültségekből következik) üzemi feszültség adódik.

Erre te ezt válaszoltad:
"Nem, nem a hatásfok miatt van vagy nincs áramkorlátozó ellenállás. Ha egy ilyen szalagot constant voltage táppal hajtasz meg, akkor másodpercek alatt elégnek a LED chipek. Ha érdekel ennek a jelenségnek az oka, akkor ülj le egy nyugodt sarokba és tanulmányozd az elektronika alapjait, mert nonszensz dolgokat beszélsz."

Ajajj... Ezt jól megkaptam. Ebben hozzászólásban pontosan kielemeztem a dolgot és kitértem az elégés problémájára is.

===================
Itt pedig lehet picit félreértettem a dolgot, azt hittem, hogy olyan esetre gondolsz, amikor a karakterisztika nyitóirányú részén, az igen-igen meredek, már-már függőleges szakaszában üzemel a dióda (ekkor az egyenáramú ellenállás nullához közelít). Ebben a szakaszban persze a feszültséggenerátoros táp alkalmazása a hőfejlődés miatt valóban tönkremenetelhez vezet, ha nem limitálod az áramot (teljesítményt). Nagyon meredek szakasz esetén ráadásul a nagyon pici feszültségváltozás igen nagy áramváltozást eredményez a diódán, ami szintén az áram megszaladását eredményezi (tönkremenetel).

A LED-eknél, az üzemi tartományban maradva, a karakterisztika nem túl meredek, nem probléma egy feszültséggenerátoros táp használata (persze a maximális áramhoz tartozó feszültséget nem szabad túllépni). Még teljesítmény LED-eknél sem éri el az üzemi tartomány a nagyon meredek szakaszt: https://www.cree.com/led-components/media/documents/XLampXML-11E.pdf

===================
"kevered a szalagokat"
Biztos? A szalagokat kifejtettem ebben a hozzászólásban. Remélem, elegendően részletes.

===================
"kevered a constant current és a constant voltage tápokat"
A feszültséggenerátor és az áramgenerátor nagyon érdekes témakör. Ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, nem is választható külön a kettő. Ennek oka az, hogy a generátor belső ellenállásának és a terhelés ellenállásának viszonya határozza meg, hogy az adott üzemállapot feszültséggenerátoros (Rbelső<<Rterhelés) vagy áramgenerátoros (Rbelső>>Rterhelés) jellegű. Ráadásul az egyik a másikba átszámolható, csupán az Ohm törvény kell hozzá.

Természetesen a feszültség- vagy áramgenerátoros üzem valódi tápoknál a legtöbbször elkülönül, ugyanis a legtöbb megoldás csak egyfajta üzemre van felkészítve, ott tud stabilan működni, néhány speciális esetet kivéve, felesleges mindkettő üzem megvalósítása. A LED meghajtás mondjuk pont kivétel, hiszen ott olyan tápok is előfordulnak, melyek mindkét üzemben - bizonyos határok között - tudnak működni.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy "keverem a constant current és a constant voltage tápokat", de korántsem erről van szó.

Nézzünk itt is egy kis matematikai levezetést.
Egy általános tápegység árama a következőképpen számítható:
I=U/(Rtáp_belső+Rterhelés)
Milyen lehetőségeink vannak arra a felírt összefüggés alapján, hogy az áram értékét az Rterhelés megváltozása nélkül befolyásoljuk?

1. Megváltoztathatjuk a tápfeszültség (U) értékét, 2. megváltoztathatjuk az tápegység belső elenállását (Rtáp_belső).
A tápfeszültség megváltoztatását a kapcsolóüzemű tápoknál, a kör ellenállásának megváltoztatását a lineáris, áteresztő típusú megoldásoknál alkalmazzák.

A fenti egyenlet átrendezhető, így a feszültségre is felírható:
U=I*(Rtáp_belső+Rterhelés)
Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy a feszültséget megváltoztassuk az Rterhelés értékének változtatása nélkül?

1. Megváltoztatjuk az áram értékét (I), 2. megváltoztatjuk a táp belső ellenállását(Rtáp_belső).
Az áram megváltoztatását a kapcsolóüzemű tápoknál, a kör ellenállásának megváltoztatását a lineáris, áteresztő típusú megoldásoknál alkalmazzák.

Az, hogy a visszacsatolás során a pillanatnyi áramértéket vagy feszültségértéket figyeli (vagy mindkettőt) a szabályzókör a kapcsolóüzemű tápoknál, konstrukció függvénye (MW HLG, ELG esetén mindkettőt).

=========================
"kevered dimmelési lehetőségeket"
Nézzük azokat az összekevert dimmelési lehetőségeket:

Van három fő csoport: a lineáris (analóg), a kapcsolóüzemű és a fázishasításos megvalósítás.
Lineáris esetben: áteresztő elvű analóg feszültség/áram szabályozással változtatható a LED-ekre jutó feszültség/áram

Kapcsolóüzemben megkülönböztethetünk visszacsatolás nélküli és visszacsatolásos megvalósítást.
Visszacsatolás nélküli: például egy FET közvetlenül vezérli a LED-ekre jutó feszültséget/áramot a külső PWM jelnek megfelelően.
Visszacsatolásos: egy szabályzó hurokban lévő kapcsolóelem a visszacsatolásból nyert és a külső vezérlésnek megfelelően modulálja LED-ekre jutó feszültséget/áramot.
Visszacsatolásos esetben a külső vezérlés fogadhat analóg és PWM dimmelő jelet.
Végül mindkét kategória tovább osztható a LED-re jutó jel szűrése alapján: nincs simítva-szűrve, simítva-szűrve van.

Visszacsatolásos üzemben a szabályzókör stabilitásához mindenképp kell valamekkora simítás-szűrés (a belső szabályzókör PWM frekvenciájától függően), de a kimeneti jel hullámosságának (ripple) aluláteresztő szűrővel történő csökkentése sok olcsó és egyszerű megoldásnál elmarad.

Fázishasításos:
A teljesítmény változtatását a hálózati szinuszhullám megszaggatásával éri el. A kimeneti kör lehet nem stabilizált (csak simított-szűrt), illetve lehet lineáris vagy kapcsolóüzemű megvalósítású.

Persze, viccből tesznek a 12/24 voltos szalagokra áramkorlátozó ellenállásokat vagy viccből korlátozzák az áramot is, persze, mehetne ezek nélkül is, valóban.

Az áramkorlátozó ellenállás szükségessége rémesen egyszerű a LED szalagoknál. Először matematikai bizonyítás következzék:
Vegyük a korábban már belinkelt LED karakterisztikát és válasszuk ki a fehér LED-hez tartozó görbét.

Tegyük fel, hogy a fenti karakterisztikával megadott, sorba kapcsolt szalag hármasokba beépített fehér LED névleges maximális árama In=Ud=15mA, ekkor a diagramból leolvasható, hogy ehhez az áramhoz kb. Udn=3,3V diódafeszültség tartozik. Névleges maximális teljesítménye: Pn=Udn*In=3,3V*0,015A=49,5 mW.

Ha az alapadatokkal megvagyunk, akkor rögtön kiszámíthatjuk a dióda egyenáramú ellenállását a névleges áramon: Rdn=Udn/In=3,3V/0,015A=220 Ohm
Másképp kifejezve: ha 3,3 V-ot kapcsolsz a LED-re, akkor az áram így alakul Id=In=Udn/Rdn=3,3V/220ohm=0,015A, azaz 15 mA.

Eddig egy LED-del foglalkoztunk, de a körben három van sorba kapcsolva, így a feszültség ezeken összesen Udn_3LED=3*Udn=3*3,3V=9,9 V lesz. A teljesítmény hasonlóan az egy LED teljesítményének háromszorosa: P_3LED=Udn_3LED*Id=9,9V*0,015=149,5mW

Ugyanígy számítsuk ki a LED egyenáramú ellenállását a sorba kapcsolt hármas csoportra: Rdn_3LED=3*Rdn=3*220ohm=660 Ohm
Végül írjuk fel az áram nagyságát a 3-as csoportokon 9,9 V rákapcsolása mellett: Id_3LED=Udn_3LED/Rdn_3LED=9,9V/660ohm=0,015 A, azaz 15 mA.
Tehát ha 9,9V-ot kapcsolunk a LED hármasokra, akkor az áram továbbra is 15 mA lesz. Összteljesítmény a 3-as LED csoportokra: Pösszes=Udn_3LED*Id=9,9V*0,015=149,5mW, egy diódára visszaosztva pedig Pd=Pösszes/3=0,1495W/3=49,5 mW, tehát névleges teljesítményen mennek a LED-ek Eddig szuper.

De a boltban csak a gyakori feszültségekre kapható tápegység, 9,9 V körül csak 9 V és 12 V-os tápegység van. Nézzük mi lesz 9 V esetén: ekkor egy LED-re 3 V jut, ez a karakterisztika alapján 12 mA áramot eredményez, ami kisebb a névlegesnél, bár bajt nem okoz. De a cél az, hogy a névleges áramon (teljesítményen) menjenek a LED-ek!

Nézzük hát a 12 V-os tápot: ekkor egy LED-re 4 V jut. Nézzük csak a karakterisztikát: ajajj, lementünk a diagramról..., de ha a görbét képzeletben folytatjuk kb. 40 mA adódik. Ajajj, ez nagyon nem lesz jó. Számítsuk ki egy LED-re jutó (hő)teljesítményt a P=U*I formula szerint: ez 4V*0,04A=160 mW, a megengedett 49,5 mW helyett... Hűha! Ez nagy valószínűséggel tönkremenetelhez vezet a túlzott hőfejlődés miatt. Tehát a 12 V-os táp nem lesz jó, így más megoldást kell keresnünk.

De olyan jó lenne valamilyen gyakori feszültségről járatni a LED hármasokat a névleges áram mellett!

Gondolkodjunk: a LED hármasokra semmiképp nem juthat 9,9 V-nál több, mert ha ezt túllépjük, akkor túlterheljük a LED-et, mivel jóval nagyobb áram folyik rajta ekkor a megengedettnél. Valamit csinálni kéne a 12V-9,9V különbségből adódó 2,1 V többlettel. Hmm... Azt tanultam, hogy a sorba kapcsolt ellenállásokon megoszlik a feszültség és minden elemen ugyanakkora az áram értéke (a Kirchhoff II-es, huroktörvényéből következően). Ez nagyon jó! Tehát nekem egy olyan sorosan beiktatott ellenállás kellene, melyre pontosan 2,1 V jut. De mekkora értékű legyen? Nézzük csak: 2,1 V kell jusson az ellenállásra úgy, hogy rajta 15 mA folyik. Feszültség-áram-ellenállás? ÓÓÓ, hát ide alkalmazható az Ohm törvény! Nézzük csak: R=2,1V/0,015A=140 Ohm.
Hát ez szuper! Csak egy 140 Ohm-os ellenállást (amit előtétnek hívunk) kell sorba kapcsoljak a LED-ekkel ahhoz, hogy 12 V-on is névleges áram folyjon a LED-en! Tehát az előtét korlátozza majd az áramot. Klassz! (Persze erre az eredményre a Kirchhoff huroktörvénye és a szükséges Ohm törvény felírása útján is eljuthattunk volna.) Általános összefüggés: Relőtét=(Utáp-Ud)/Id, erre a feladatra specifikusan Relőtét=(Utáp-Udn_3LED)/Id=(12V-9,9V)/0,015A=140 Ohm

Az előtétellenállásos megoldásnak azonban van egy hátránya: nemcsak a diódáknak, hanem az újonnan beiktatott előtétellenállásnak is lesz teljesítményigénye, ami rajta szinte teljesen hővé alakul, így növeli a megoldás teljes teljesítményigényét. Az előtétellenállás teljesítménye: Pelőtét=Uelőtét*Id=2,1V*0,015V=31,5 mW lesz (az Uelőtét a korábban kiszámolt 12V-9,9V=2,1 V feszültségkülönbségből adódik). Tehát ez a megoldás 31,5 mW-al magasabb teljesítményt igényel, mint ami az előtétellenállás nélküli üzem esetén szükséges, így összesen 180 mW lesz (előtét nélkül 149,5mW-ot igényelt).

Érdemes ellenőrizni a számításunkat: Mivel ismerjük a 3-as LED csoportok egyenáramú ellenállását (Rdn_3LED=660 Ohm) és a szükséges előtétellenállás nagyságát (Relőtét=140 Ohm), kiszámolhatjuk a kör áramát. Kör eredő ellenállása: Reredő=Relőtét+Rdn_3LED=140ohm+660ohm=800 Ohm, az Ohm törvény alapján az áram: Id=Utáp/Reredő=12V/800ohm=0,015A, azaz 15 mA. Hurrá, jól számoltunk!

Tehát összefoglalva:
====================
1. A LED karakterisztika alapján 15 mA áramot 9,9 V rákapcsolásakor érjük el a LED hármas csoporton.
2. Ha a LED hármas csoporttal sorba kötünk 140 Ohm értékű ellenállást, akkor 12 V mellett szintén 15 mA áramot kapunk.
Az első megoldás hátránya, a nem szokásos nagyságú tápfeszültség-igény, ha névleges áramon (teljesítményen) akarjuk működtetni a LED csoportot.
A második megoldás nagy előnye, hogy a szokásos 12 V-os tápfeszültség mellett használható névleges áramon (teljesítményen), de az előtétellenálláson hő fejlődik, ami miatt ez a megoldás magasabb teljesítményt igényel, tehát összességében rosszabb hatásfokot eredményez.

Végül feltehetjük a várva várt kérdést: mégis miért az előtétellenállásos szalagok terjedtek el a rosszabb hatásfok ellenére? A válasz pofonegyszerű: a gyártási pontatlanságok és a csereszabatosság biztosítása miatt. Gondoljunk bele: kezelhetetlen káosz alakulna ki, ha az egyik fajta szalag mondjuk 9,1 V-ot, a másik 9,5 V-ot, a harmadik mondjuk 10 V-ot, a negyedik 11,5 V-ot, stb. igényelne a névleges teljesítményű (áramú) működtetéshez. Ezért elhatározták, hogy a LED szalagok névleges feszültsége legyen 12V (24V, 48V) és a különbségeket az előtétellenállás értékének a névleges teljesítményhez (áramhoz), az adott gyártási tételhez való hozzáigazításával "tüntetik" el.

Manapság persze minden a hatásfok körül forog, emiatt azt látom, hogy a mai, jó hatásfokú LED szalagoknál az a cél, hogy a LED-eken minél nagyobb áramot hajtsanak át, ez a karakterisztikából következően nagyobb LED-enkénti feszültséget eredményez, így kisebb lesz az adott LED csoport névleges áramhoz tartozó feszültsége és a LED szalag tápfeszültsége közötti különbség (Utáp-Udn_3LED), így csökkenthető a szükséges előtétellenállás értéke és emiatt csökken a rajta fejlődő hőmennyiség is.

Köszönöm, ha végigolvastad és szeretettel várom az "építő" jellegű hozzászólásokat.

Dehát az adott hozzászólásban szó nincs aluláteresztő szűrőről! Ha nem lenne világos: erről a hozzászólásról beszélek. Ez a hozzászólás csak válasz volt az előtétellenállás nélküli szalaggal kapcsolatos dolgokra.

Mégis mi a "fasság" meg "nonszensz" a fenti, linkelt hozzászólásban lévő levezetésben? Valami hibát követtem el a levezetés során vagy rossz következtetést vontam le? Akkor kérlek mutass rá! Szerintem elég részletes képet kaphattál a LED szalagok kapcsán arról, hogy mi szerepe az előtétellenállásnak és milyen feltételek mellett hagyható el!

A többi felvetéssel ebben a hozzászólásban foglalkozok.

Ez egy fasság. Abból a hibás feltevésből indultál ki, hogy a karakterisztika fix, nem változik példányonként, továbbá nincs neki egy valag más input paramétere, csak a feszültség. Sajnos ez nem igaz, innentől kezdve nem tudsz olyan fix feszültséget rákötni, ami mellett soha semmilyen baj nem lesz, miközben a led érdemben világít (nyilván a 3V-os ledre köthetsz 2.5V-ot, csak nem fog világítani), és ezen az sem változtat, ha többet sorba kötsz belőlük.

Az előtét ellenállást nem azért rakják bele, hogy "szép" feszültségről lehessen üzemeltetni, hanem azért, hogy egyáltalán CV tápról (fix feszültségről) lehessen üzemeltetni biztonságosan. Az előtét ellenállás szokásos másik neve: áramkorlátozó ellenállás. ;-)

Tisztában vagyok azzal, hogy nem szűnnek meg a különbségek.
A LED-hármasokon kialakuló áramértékek szórásából származó különbségeket elsősorban nem az előtéttel, hanem az alkatrészek válogatásával kezelik.

A szálban szereplő levezetésben látható, hogy a példában szereplő, 15 mA áramértékhez 140 Ohm értékű előtét tartozik, ebben az állapotban pedig a LED-hármas csoport egyenáramú ellenállása 660 Ohm. Ha az előtétet a "generátor" belső ellenállásának tekintjük, akkor a két érték viszonyából az látszik, hogy feszültséggenerátoros jellegű a LED-hármasok táplálása (Rbelső<Rterhelés). Mivel az előtét értéke adódik, így ezt a jelleget ebben az alkalmazásban nem, illetve kismértékben lehet befolyásolni.

Az előtétnek annyi a hozadéka azért van, hogy az előtét nélküli üzemben a "feszültség-kialakuló áram" függvény meredeksége valamennyivel nagyobb az előtétes megoldáshoz képest. Ebből következően, a viszonylag kis értékű előtéttel is valamelyest csökkennek az alkatrészek szórásából adódó, a LED-hármasok áramai közötti különbségek.

A LED szalagoknál a soros ellenállás nem csak áramkorlátozó, hanem szimmetrizáló szerepet is betölt. Így LED-hármasokon nagyjából azonos áram folyik akkor is, ha azok paraméterei eltérnek egymástól. Ennek ellenére lehet konstans árammal hajtani, csak a hatásfok lesz rosszabb.

Egy LED meghajtása PWM-mel nem jó ötlet, mert az áram folyásakor a karakterisztika kisebb hatásfokú szakaszán üzemelhet. Ekkor is romlik a hatásfok.

Inkább ilyen meghajtót szokás használni. A meghajtás alapelve, hogy a soros induktivitáson nagy frekvencia és nagy induktivitás esetén alacsony delta IL alakul ki. Tehát alacsony az áram ingadozása.
Ez a csip 1:5000 dimmelést tud. Ezt el lehet érni nagyfrekvenciás, de a meghajtó frekvenciánál kisebb frekvenciájú PWM-mel is. Ugyanaz a bemenet analóg jellel is vezérelhető. A minimális fényerő az induktivitás függvénye.
Tehát nem aluláteresztő szűrő, hanem fojtótekercs. Szerintem kondenzátorral kiegészítve is működik - akkor aluláteresztő szűrő lesz belőle. De az utóbbit általában kispórolják. ;)

"A LED szalagoknál a soros ellenállás nem csak áramkorlátozó, hanem szimmetrizáló szerepet is betölt. Így LED-hármasokon nagyjából azonos áram folyik akkor is, ha azok paraméterei eltérnek egymástól. Ennek ellenére lehet konstans árammal hajtani, csak a hatásfok lesz rosszabb."

El tudnád magyarázni, hogy miképp tudna nem azonos áram folyni három sorba kötött LED-en?

"Egy LED meghajtása PWM-mel nem jó ötlet, mert az áram folyásakor a karakterisztika kisebb hatásfokú szakaszán üzemelhet. Ekkor is romlik a hatásfok."

Kisebb hatásfokú szakasza a LED-nek az a pont, amikor pont annyi áram folyik rajta, amennyi a specifikáció szerint a legjobb?

--
https://iotguru.live

Nem a "három LED-en", hanem a "LED-hármasokon" folyhat eltérő áram. Ezt írtam, csak nem sikerült elolvasni. ;)
Ha a világon az összes LED egyforma lenne, még akkor is lehet némi eltérés.
Pl. akkor is, ha egyetlen LED hűtése eltér a többitől.

Mi az a "specifikáció szerint legjobb""? ;)
Itt egy fluxus/áram görbe. Kérdés?

Megfejtés: D*fi(Inom) < fi(D*Inom)
- ahol D a pwm kitöltési tényezője.

"Nem a "három LED-en", hanem a "LED-hármasokon" folyhat eltérő áram. Ezt írtam, csak nem sikerült elolvasni. ;)"

Fogalmazz egyértelműen, hogy mit értesz egy LED szalag esetén LED-hármasokon, ha nem a három sorba kötött LED-et és ezekkel sorba kötött áramkorlátozó ellenállást érted ez alatt.

"Mi az a "specifikáció szerint legjobb""? ;)"

Pont az, amit linkeltél... a LED szalagok árama az Ipeak áramra van beállítva a specifikáció szerinti feszültség esetén. Ha nem PWM alapon dimmeled, hanem áramgenerátorral, akkor dimmelés esetén nem fog a legjobb hatásfokon működni, míg PWM esetén vagy a legjobb hatásfokon működik vagy teljesen ki van kapcsolva.

--
https://iotguru.live

"Ezt eddig nem tudtam, hogy a LED szalag feszültségét a névleges fölé növelve sötétedni kezd."

Sehol nem írtam ilyet.

Azt írtam, hogy romlik a hatásfoka, vagyis az Ipeak áramhoz képest kétszeres áramtól nem lesz kétszeres fényereje és fele annyi áramtól kevesebb mint fele annyi fényerő lesz. Ezért ha az áram szabályozásával akarsz fényerőt szabályozni, akkor nem lesz optimális hatásfoka a LED-nek és nem messze nem lesz lineáris az árammal a fényerő.

Ha PWM-el szabályozod az Ipeak és I=0 között, akkor bármilyen eredő fényerőnél optimális hatásfoka lesz a LED-nek és a PWM duty cycle egyenesen arányos lesz a fényerővel.

"Ezen gondolkozz még egy kicsit, hátha beugrik! ;)"

Szerintem próbálj meg egyértelműen fogalmazni és arra reagálni, amit írok. A szalmabábjaid nem érdekelnek.

--
https://iotguru.live

Pedig nincsen ebben semmi nonszensz (:
Egyik oldalról a kondenzátor a PWM és a kondenzátor tölltöttségének a függvényében vehet fel egy átlagáramot, amit a másik oldalra nyilván le is ad azután, hogy föltöltődött akkora feszültségre, amin ezt le is tudja adni.
Nyilván lesz egy késleltetése és felfutása/lefutása a rendszernek, ami kitöltési tényezővel/terheléssel arányos, a kondenzátormérettel pedig fordítottan arányos.

Abban természetesen igazad van, hogy a részlegesen töltött kondenzátor miatt a leadott teljesítményátlag (LED fényerő) jellemzően kisebb lesz, mint amit a kitöltési tényezőből kapacitás nélkül számolnál.

"Egyik oldalról a kondenzátor a PWM és a kondenzátor tölltöttségének a függvényében vehet fel egy átlagáramot, amit a másik oldalra nyilván le is ad azután, hogy föltöltődött akkora feszültségre, amin ezt le is tudja adni."

Mi az, hogy átlagáram?

A másik oldalon meg LED szalag van, ami mondjuk a 9 volt nyitófeszültségig egy darab fotont nem ad le, ha pedig eléri a nyitófeszültséget a feszültség, akkor hirtelen világítani kezd eléggé érzékelhető fénnyel és nem csak parázslani, ahogy várod. Ennél rosszabb mellékhatás, hogy hármasával vannak sorba kötve a LED-ek és ezek a hármas blokkok vannak párhuzamosan kötve és nem mindegyiknek lesz 9 volton a nyitófeszültsége, van szórás ebben, illetve nem mindegyiknél ugyanakkora az áramkorlátozó ellenállás, mert abban is van szórás. Ez nem számít, ha 12 voltot kapnak, de számít, ha épp 9 voltot, mert eltérő fénnyel fognak világítani a szalagban a hármas blokkok, sőt, lesznek olyanok, amelyek egyáltalán nem fognak még világítani, amikor a mellette lévő hármas blokk már jelentős fényerővel világít...

"Nyilván lesz egy késleltetése és felfutása/lefutása a rendszernek, ami kitöltési tényezővel/terheléssel arányos, a kondenzátormérettel pedig fordítottan arányos."

Nem késleltetése lesz így, hanem az előzőekben leírtakhoz képest hozzájön, hogy közel se lesz lineáris a PWM-el a fényerő. Frekvenciát kell növelni, nincs más megoldás, ez, amit leírtatok, ez nem létezik a világítástechnikában.

--
https://iotguru.live

"9 volt nyitófeszültségig egy darab fotont nem ad le, ha pedig eléri a nyitófeszültséget a feszültség, akkor hirtelen világítani kezd eléggé érzékelhető fénnyel és nem csak parázslani, ahogy várod."

Azért ebbe belekötnék, nem ilyen szögletes az a feszültség-áramerősség görbe(:, nézegess datasheeteket, ha véletlenül véletlenül mégis szögletesebbet találsz, ne hagyd magad megtéveszteni, mert ott logaritmikus az áramerősség skála, ráadásul nem i 0-ról kezdik.

Egyetértek, hogy nem lesz lineáris, de annak nem is tulajdonítok jelentőséget, amíg nekünk világít, mert nekünk sem lineáris az érzékelésünk, hasonlítsd össze 0-25% és 75-100%-ig a látható változást.

A villogást a jobb konstrukciók esetén kondenzátorokból és tekercsekből álló szűrőkkel kezelik, ezzel mintegy kisimítják a LED-ekre jutó feszültséget (így az áramot is). Ilyen szűrő akár házilagosan is elkészíthető

Felejtős. Két megoldás létezik dimmelésre: PWM, ahol pont az a lényeg, hogy az idő egy részében 100%-on megy, a maradék részében 0%-on, így szükségszerűen villogni fog, viszont tudod szabályozni a fénymennyiséget (a kitöltési tényezővel arányos lesz). A másik megoldás a konstans árammal meghajtás, mert az árammal arányos lesz a fénymennyiség.

Minden más megoldással az a baj, hogy fénymennyiséget nem tudod vele szabályozni (pl. az állítható konstans feszültségű táppal ez a probléma, ahogy a PWM + szűrővel is ez a probléma), mert elveszik a kontrollparaméter és a fénymennyiség közötti arányosság.

Valóban megváltozik az arányosság, ez igaz, de az nem, hogy a fénymennyiség nem változtatható.

Tegyük fel, hogy már van egy érzékelhetően villogó, PWM meghajtásod, bár jelentősen lecsökken a hasznos beállítási tartomány (a kitöltési tényező tartománya), akár a teljes tartomány felső negyedére is (mondjuk 75%-100% közé), de működő megoldás lehet egy aluláteresztő szűrő, ami állítható, konstans feszültségű tápként fog viselkedni, így a kellemetlen villogás megszüntethető.

de az nem, hogy a fénymennyiség nem változtatható

Kitörölheted a fénymennyiség változtathatóságával, ha a fényforrás hőmérsékletének változásával tovább változik a fénymennyiség, amit utána nem követ a szabályzás. Ergó beállítod valahogy, megnézed, "most jó", majd "elmászik" a lámpa fényereje magától. Megint beállítod, és megint elmászik. Kinyitod az ablakot, bejön a tavaszi szellő, és megint elmászik.

Hát még én, nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre. Most pont nincs olyan színű LED szalag amilyet vennék, így megvárom, amíg kapható lesz.
Továbbá a fenti komoly beszélgetés során kicsit elbizonytalanodtam, hogy most akkor ez a Mean Well HLG-s tápja mennyire lesz jó arra, hogy 100%-ról mondjuk csak 70%-os fényerőn használjam a LED-et, vagy vegyek más tápot és hozzá valami spécibb LED dimmelőt.

Sakk-matt,
KaTT :)

- Ne "zümmögjön", ne adjon ki hangot, ha nem 100%-on használom.

Ahhoz sajnos 20kHz fölötti frekit kéne választanod.

A zümmögés a PWM-mel együtt jár. A frekije meg ugye a PWM freki.
A megoldás a kellően magas (= nem hallható) freki használata szokott lenni.

Egyébként ha lokális PWM-et tudnál csinálni (pár centinél nincs nagyobb távolság a PWM körben), akkor valószínűleg kellően kicsi lehetne a zümmögés amplitudója, hogy ez ne zavarjon. Sajnos ez azt jelentené, hogy néhány LED-enként kéne PWM meghajtó. A sokméteres PWM körökkel (LED-szalag, ugye) esélytelen a dolog.

A fentebb linkelt eszköz fix PWM frekiket tud, és a legnagyobb (8kHz) sem elég magas sajnos. Tehát azzal az eszközzel sehogy.

Pont most akarom megepiteni a spotok fole a LED csikot en is.

Nekem Fibaro Dimmer 2 (https://manuals.fibaro.com/) uzemel, az osszes spot lampahoz (4x es 5x Luminans Astrid 7W per dimmer; https://www.luminans.com/). Nagyon meg vagyok elegedve a spotokkal es a dimmerekkel is. Domoticz plusz egy USB stick vezerli oket.

Azonban nem biztos, hogy akarom a 220V-os ledszalagot korbe a lakasba. Inkabb szenvedek egy keveset a trafo(k) elrejtesevel. Ehhez a Fibaro RGBW Controller 2-t neztem ki.

A szoba korbe nekem kb 17 meter. 10W/m-ben gondolkodom, teszteltem is kb 3 meternyi szalaggal. A 24W/m kisse tulzasnak tunik, de ez izles kerdese :)

"Azonban nem biztos, hogy akarom a 220V-os ledszalagot korbe a lakasba"

Amit én linkeltem, az 24V, de a tápja az 230V.
Passzív vagy direkt fényként tervezed a led szalagot?
A 24W/m teljesítményű szalagot én sem tervezem a maximumon járatni alapból, azért is keresek dimmert.

Sakk-matt,
KaTT :)

24V az rendben, mar nem vag agyon, ha nem tok hulye valaki :)

Ha a passziv alatt a reflektalt fenyt erted, akkor igen. Tavaly kiepitettem egy koronat a szoba korul. 70mm-es tavtarto jon a plafonrol, alatta gipszkarton. Kapott egy 20mm-es peremet, tehat kb 50mm-es resen megy a feny ki a plafon fele, de semmikepp nem latok ra.

24W/m azert lehet baj, mert a dimmer/trafo parosnak el kell vinnie az egesz teljesitmenyt. Sot, jobb, ha tobbet bir. Nekem ugye 17*24W lenne, ami mar atomvillanas...


BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BX......X
BX...M..X\ ,
B----^------+
B
B

. levego, mert a < code > nem mukodik :)
B beton
X 40x70 fa
- gipszkarton, 250mm szeles

'
+ perem

M
^ spot

\ 45 fokos sin a ledszalaggal, alatta kabel, hogy tobb ponton taplaljam (nem akarok fenyerokulonbseget a ket vege kozott)

Ipari tápokba szoktak rejteni pici trimmert, pont ilyesmiért.
Másfelől betervezel egy fél kW-os, ventilátoros tápot, mert erre a teljesítményre valószínű, hogy passzívat kevésbé találsz, aztán a vezetékezést is az ohmok árnyékában fogod tervezgetni, ha minden elemet azonos teljesítményen járatnál.

Abban viszont igazat adok, hogy a távolabbi jövőben táphibánál csak egyetlen helyen kell hozzáférni, szemben az elosztott rengeteggel(:

Szia, köszönöm a rajzot, de ez alapján nem látom, hogy tényleg passzív fényforrás lenne.
Ha jól értelmezem, akkor bal oldalt beton, fent beton, és egy sáv közepén van direktben a spot, ami lefelé világít, tehát ha alatta vagyok és felnézek, a szemembe világít. De biztos nem így, mert ezt írtad: "Kapott egy 20mm-es peremet, tehat kb 50mm-es resen megy a feny ki a plafon fele, de semmikepp nem latok ra."

Hány méterenként táplálod 2 oldalról?

Sakk-matt,
KaTT :)

A spot direkt, de az is joreszt a falra vilagit. Eleg sokaig tartott kivalasztani a megfelelo darabot.

A szalag lesz reflektalt feny teljes egeszeben. Azt szerintem max 2 meternenket fogom megtaplalni. Tesztelni kell a fenyerovaltozast. Kulonbozo teljesitmenyszinteken szepen kettehajtott szalaggal, rafenykepezve rovid idovel es zart blendevel (ketszer merj, egyszer vagj!)

A LED-es szak boltban azt mondták, hogy a 24V-os led szalagokat már nem feltétlen táplálják 2 oldalról, akár egyben 5M is oké. Úgy kötik be, hogy a 4 sarkú szobában az 1. és 3. pontból indulnak a led szalagok. Így kb:

I1111111111111111
2---------------4
2---------------4
2---------------4
2---------------4
3333333333333333I

- = szóköz helyett
Az I ahonnan indulnak a szalagok. Tehát így csak 2 helyre kell oda vezetni a 24V-ot.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én ezt LED tápegység, DC-DC konverter, MOS-FET és ESP32 kombinációval oldottam meg, a szoba kapcsolói ún. lépcsőházi nyomógombok, amelyekkel lehet vezérelni a világítást, van mozgásérzékelő, illetve MQTT-n is hallgatózik, ahol szintén be lehet állítani a fényerőt, illetve küldeni/lekérdezni állapotokat, nincs más dolga, nem csinál mást.

Ha "kattintok" bármelyik gombon, akkor fade in vagy fade out van; ha megnyomom, nyomva tartom és elengedem, akkor fade in vagy fade out van addig a fényerőig, amikor elengedtem (ez éjjel hasznos, hogy nem világít a pofádba 30 watt LED, ha brunyálni mennél); ha a mozgásérzékelő szerint nincs mozgás a beállított időn túl, akkor először felezi a fényerőt, ha arra nincs reakció, akkor a beállított időn túl kikapcsolja a világítást (ez is fade in - fade out). Ha duplát kattintok, akkor a mért fény alapján tartja az aktuális fényerőt.

Mivel nem kell hozzá semmi különöset megtanulni pluszban, nem kell hozzá távirányító, mobiltelefon, toronyóra lánccal, ezért nagyon jól használható, de opcionálisan az MQTT-n keresztül bármivel lehet integrálni, ha szükséges.

--
https://iotguru.live

Ez egy nagyon jó és ötletes megoldás, tetszik, köszönöm a leírást. Ezt te raktad így össze? A LED táp akkor folyamatosan áram alatt van, és te az abból kijövő áramot kapcsolod, dimmeled? Arról megy az ESP32 is? A megoldásodban mi melegszik legjobban? A táp?

Ha nem 100% fényerőn használod, van bármilyen "cicergés", melegedés, mellékhatás?

Sakk-matt,
KaTT :)

"Ezt te raktad így össze?"

Igen.

"A LED táp akkor folyamatosan áram alatt van, és te az abból kijövő áramot kapcsolod, dimmeled?"

Igen. Annyi csavarral, hogy a LED táp és a LED között van egy töltésvezérlő és egy akkumulátor is. Szóval szünetmentes világításom van.

"Arról megy az ESP32 is? A megoldásodban mi melegszik legjobban? A táp?"

Igen, megy külön egy 12/24 és egy 5 voltos vezeték, központi táppal. Különösebb melegedés nincs.

"Ha nem 100% fényerőn használod, van bármilyen "cicergés", melegedés, mellékhatás?"

A táp egy kicsit visított, amíg nem volt ott az akku, de a táp az épületgépészeti helyiségben van, ott meg nem a halk visítása a leghangosabb dolog. A szobákban nincs hangja a PWM-nek.

--
https://iotguru.live

"A szünetmentes világítás egy mellékhatás, hogy amúgy is a többi szünetmentesen van, és ez is, vagy van valami funkciója?"

Nem mellékhatás, azért építek mindenhova 12/24 voltos LED szalagot, hogy akkumulátorról meg tudjam táplálni mindenféle külön kütyü nélkül, legyen legalább világításom, ha már áramszünet van.

"A szünetmentesed szinuszos? A működése kettős konverziós, vagy más?"

Nem szinuszos, 12/24 VDC.

--
https://iotguru.live

"Nem szokványos, hogy áramszünet esetén a világítás nem megy el"

Nem mindegy, hogy mondjuk 10-20 darab 40-60 wattos izzót kell ellátnod szünetmentesen, inverterrel, ami azért 400-1200 watt ugye, vagy ugyanehhez elég 40-120 watt és közvetlenül akkuról tud menni, mindenféle bűvészkedés nélkül. Egy szimpla 72 Ah akkuval 8-24 órát lehet így világítani, szóval, ha ilyenkor nem teljes fényerővel akarsz mindenhol díszkivilágítást, akkor 2-5 nap is belefér. És a világítás szerintem nagyon fontos, minden másnál fontosabb, akár még a fűtésnél is, mert felöltözni könnyebb, mint télen sötétben csinálni mindent.

Ha van fatüzelésű tartalék fűtésed és tűzhelyed, akkor meg teljes komfort van áramszünetnél is, ha amúgy van világításod.

--
https://iotguru.live