Youtube partyOS

 ( igiboy | 2019. augusztus 8., csütörtök - 19:44 )

TCH, Youtube kliensét megnézve megint eszembe jutott egy régi téma.

Szóval, egy ideje amikor épp már meghaladjuk haverokkal a fejenkénti pár deci HP szintet akkor jönnek a világmegváltó ötletek.
Ilyenkor szól a zene. Általában össze vissza akar mindenki mindenfélét, így youtube a kézenfekvő megoldás. Viszont az egyre több reklám, megzavarja a kisimult elménket.

Youtube partyOS-en törtem egy ideje a fejemet, hogy egyáltalán lenne-e értelme megcsinálni.
Valami ilyesmire gondoltam:
- Pendrive minimal linux, de legyen benne sok wifi és BT driver.
- 2nd partició az legyen FAT32 ami lehet akár az első is, lássa pl. windows is, az ext, linux stb-t nem kell máson látni.
- WiFi-n vagy kábelesen kaphat netet.
- Lehessen rajta keresni zenéket, klip nem kell, sőt ha lehet adatforgalomba se jelentkezzen. Van hogy mobilnet van, kint a tiszapart szélén.
- Amit már letöltött azt tárolja a FAT32-es partíción (sokszor kell ujra, vagy elfogy a net)
- Ha ujra ugyanaz akkor ne töltse le újra
- Lejátszó lista és független keresés
- Telefonról is jó lenne valahogy ráküldeni hogy mit szeretne valaki. Itt jön képbe a BlueTooth vagy a WiFi AP üzemmódba állíthatósága ideiglenesen, vagy épp akkor amikor nem tölt le semmit.
- Előre is leszedheti ami a lejátszó listában van, persze ez nem mindig jó ötelt.
- A telefonos ráküldések autómatkus betöltése, vagy akár managelése, ki hogy szereti
- Esetleg DJ üzemmód... semmi extra, egyszerű átkeverés állítható idővel, ha épp kell
- Természetesen config tárolása
- Egy minimál gépen is elmenjen, pl eeePC... intel atom stb...
- Letöltés közben tudjon lejátszani már zenét.
- Letöltésben lévő és azonnal elindított zene megállításakor, léptetésekor legyen lehetőség törölni azt, vagy megtartani
- Ha lehet olyan már meglévő programokat használjon mint a youtube-dl, ffmpeg, mplayer, vagy akármi más ami ezzel kapcsolatos lehet. pl. ha nem megy a youtube-dl akkor azt kelljen frissíteni csak nagy valószínűséggel.
- Grafikus felület a karakterestől előnyt élvez, esetleg ncruses.

Ötlet az van.
Megvalósítani is megtudnám, főleg sok idő alatt.
Idő az nem sok van erre, és amúgy is úgy érzem, hogy mire elkészülnék valami részével addigra a tűz kialudna. Így keresek valakit akit érdekel ez a dolog és tudna hozzátenni valamit az idejéből.

Tanácsot is szívesen veszek. Akár azt is hogy hagyjam a fenébe.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szép és jó, de erre vannak különböző extensionök (adblock, uBlock, youtube nonstop ...stb). Egész nap youtube megy a háttérben, zenét hallgatok és egy reklám se szakitja meg. Egy laptop kell hozzá a kedvenc OS-eddel, Firefox vagy Chrome és lehet egyik tabon tolni a zenét a másikon meg hozzáadni a playlisthez a következő számot.

De csináld, tanulsz belőle.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

"de erre vannak különböző extensionök (adblock, uBlock, youtube nonstop ...stb)"

Meg legális megoldások, pl a Youtube Premium előfizetés.

Kérlek mutasd meg az a "szabályt", ami tiltja a reklámblokkolók használatát. Köszi.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem mondtam, hogy ilyen van. De nyilván a blokkolók használata az oldal szándékolt működésének a megkerülését jelentik.

De ám legyen. Youtube Terms and Services:

Idézet:
A Szolgáltatás Ön által történő használatára a következő korlátozások vonatkoznak. Az alábbi tevékenységek nem engedélyezettek:

1. A Szolgáltatás vagy valamely Tartalom bármely részének elérése, reprodukálása, letöltése, terjesztése, továbbítása, sugárzása, megjelenítése, értékesítése, licencelése, megváltoztatása, módosítása vagy egyéb módon történő felhasználása, kivéve abban az esetben, ha: (a) a Szolgáltatás azt kifejezetten megengedi; (b) a YouTube és adott esetben a megfelelő jogtulajdonosok azt előzetesen írásban engedélyezték; vagy (c) azt a vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik.

2. A Szolgáltatás kijátszása, kikapcsolása, csalárd módon történő használata vagy egyéb módon történő befolyásolása (vagy ilyen tevékenységek megkísérlése), beleértve a biztonsággal kapcsolatos funkciókat, valamint azokat a funkciókat, amelyek (a) megakadályozzák vagy korlátozzák a Tartalom másolását és egyéb módon történő felhasználását, vagy (b) korlátozzák a Szolgáltatás vagy a Tartalom használatát;

...

Namost, én nem vagyok jogász, de értelmezzük a fentieket annak a tudatában, hogy a szolgáltatás amit te kapsz pontosan az, amit és ahogy a Youtube ad. Tehát a szolgáltatás velejárója a reklám is.

Ennek értelmében viszont:

Az első pont tiltja a szolgáltatás megváltoztatását, módosítását. A blokkolók ezt teszik. Ha nem is technikailag (nem írják felül a kódot, vagy egészítik ki. Logikailag megváltozik a szolgáltatás (az ingyenes megtekintések mellé szánt reklám nem jelenik meg többé).

A második pont is passzol, hiszen kijátszod a szolgáltatás tervezett működését a saját érdekeid szerint.

...

De ne menjünk ebbe bele. Tudom, hogy egy hosszú kommentháború születne csak belőle, és tudom, hogy a felhasználó érdeke, és elképzelése sokszor más mint a szolgáltatóé, és a felhasználó sokszor érezheti jogtalannak azt amit a szolgáltató tesz.

Csak azt nem értem, tudod, hogy miért probléma befizetni azt az 1-2 ezer forintot havonta, hogy mások által pénzért előállított tartalmat tudj fogyasztani. Miért az a default az embereknél, hogy ami nincs konkrét pénzbeli fizetés mögé elrejtve, azt elvehetik, és követelhetik, és figylemen kívül hagyhatják a szolgáltató feltételeit?

"Csak azt nem értem, tudod, hogy miért probléma befizetni azt az 1-2 ezer forintot havonta, hogy mások által pénzért előállított tartalmat tudj fogyasztani. "

Mint mondtam volt vala, olyan zenét hallgatok ami nincs fenn fizetős szolgáltatáson, manapság meg a youtube is erősen ritkítja a neki nem tetsző tartalmakat, ezért költözök át a SoundCloudra.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

a YT musicon nem fent van minden, ami a YTon, mert ha valami nincs meg neki dalban, a videóból kikapja a hangsávot?

Ezen a régi szar gépen mikor nincs ott az a sok ikon a böngészősáv mellett akkor használhatatlan a böngésző. Egyszerűen olyan mintha megfertőzték volna az internetet. Ha ezek az ikonok miatt nem látok mindent amit a youtube vagy más szolgáltató szeretne, hogy megnézzek akkor mélységesen fel vagyok háborodva és keressék meg a ludasokat. Viszont nekem addig is használnom kell ezeket az extensionokat, mert mint mondtam nélkülük használhatatlan a browser.

De nézzük más irányból, ha én beírom a böngésző címsorába, hogy oldalneve.com akkor milyen jogon tölt be nekem 23 különböző domainról tartalmat. Ez normális viselkedés ? Biztos, hogy ezt kérte a felhasználó ?
Csinálni kellene egy böngészőt ami dob mindent ami nem onnan jön amit beírt az user. Gondolom a hup nézegetésén kívül másra nem is nagyon lehetne használni.

Idézet:
Csinálni kellene egy böngészőt ami dob mindent ami nem onnan jön amit beírt az user.

Androidra f-droid boltból az IceCat az azzal érkező TPRB nevű bővítményével pont ezt csinálja. Letölthető kiegészítő a firefoxhoz is. Tény, furcsa az orosz leírás, de na. Amúgy egy csomó oldal tényleg használhatatlan vele, amiért a statikus vackokat (képek, css, js) nem egy *.domain.tld címre teszik, hanem amazon, akamai, meg a fene tudja még milyen cdn-ekre.

Csak, akkor, ha megfelel a hup twitter hirek nelkul is. ;)

Majd ha abbahagyják a személyiségi jogaim páros lábbal sárba tiprását, és a GDPR folyamatos és szándékos áthágását, illetve gondoskodnak arról, hogy a reklámok ne terítsenek vírusokat, na majd akkor esetleg szó lehet róla, hogy nem blokkolom.

> Meg legális megoldások, pl a Youtube Premium előfizetés.

Amilyen gusztustalan, nyomulos modon probaljak lenyomni az emberek torkan; egyszeruen: NEM.

Mi gusztustalan és nyomulós van abban, hogy egy cég a fizetős szolgáltatását reklámozza?

Spotify/Deezer/etc, havi 1500 pénz, s még a zenész is lát belőle valamit.

A YouTube Musicon meg még az is fentvan, ami itt nincs.

Fel nem fogom, hogy miért használják még az emberek a youtube-ot zeneforrásként (pár, spotify-on vagy deezer-en nem elérhető zenétől eltekintve), amikor 1500 alá is le lehet menni a family csomagokkal, mert több felhasználó is lehet egyszerre.

A legjobb, amikor mobilneten használják, hangminőséget hagyjuk, de klippeket hallgatva, bekapcsolt kijelzővel, vigyázva, hogy hozzá ne érjen, mert akkor elugrik, veszi a havi x adatjegyet, ami kapásból több, mint a spotify/deezer előfizetés (ami tud wifin is előre letölteni, meg a már letöltöttet cache-eli). Azt is hagyjuk, hogy talán a zenész, a kedvencük, kéne, hogy éljen valamiből, de tudom tudom rohadt kiadók és a zenésznek amúgy is ferrari-ja van már, mindnek.

Legalább a firefox-ban telepítenék fel a youtube háttérben futásához kellő kiegészítőt, az még ingyen is van.

Olyan zenéket hallgatok ami nincs fenn fizetős szolgáltatásokon. Mostanában kezdek átszokni a Soundcloudra, mert sokkal jobb és több underground zene van rajta mint a Youtubeon.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

yt music. ez egy előnye, tagadhatatlantul, hogy minden van ott. cserébe G.

ezt írtam is, hogy nincs fent minden, én évekig hallgattam sikth-et youtube-on (asszem a hivatalos csatornájukon), de amikor pont olyant hallgat valaki, ami fent van, és azt hiszi, hogy spórol...mobilnet, hangminőség, reklámok, ...

Spotify úgy megzabálta múltkor a mobilnetem, hogy az indokolatlan, hacsak nem flac-ot streameltem (nem ástam bele magam). YouTube Vanced kényelmesen használható reklám nélkül, háttérben futva, normál adatforgalommal.
Zenész támogatás más téma, bandcamp-et szeretem, de sajnos kevés előadó van fent.

Biztos? Én most mondtam le, mert 8 euro-t vontak tőlem.

nekem 4.99EUR a Spotify Premium

Biztos. Pont ma vontak le egeszen pontosan 1637 forintot a kartyamrol.

én ~800 Ft-ot fizetek, diákként, ami ötven százalék.
ennek a dupliája nagyonmax 1800 HUF, de még mindig közelebb a 1500-höz, mint a 2400-hez (8*300).

és ebben benne a magyar áfa, meg ilyenek.

Az a családi előfizetés ára. Jóra fizettél elő? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nuclear legyen rajta ;) nem rég leltem rá github-on és igéretes projektnek tűnik :)

...mondjuk én inkább android app-ban gondolkodnék... newpipe is lehet egy alap. Sok hasznos feature-t írtál, amit akár mind2-ben szívesen látnék :)

Szóval tényleg tökjó gondolatok ezek, de mindent megvalósítani tényleg időbe telik... priorizálj és tervezz valami ökoszisztémát, IDE-vel, pluginekkel, libekkel - amihez könnyű hozzáfejleszteni és ha az embernek hasonló gondolata támad és éppen van ideje fejlesztgetni ilyen témában, akkor beugorjon neki, hogy olvasott erről itt a hupon és csak pár változót meg egy kicsit az adatfolyamot kéne módosítani és máris meg lenne oldva az, hogy * ;)

Csak egy ötlet:
https://youtube-dj.com

Lehet, hogy elborult ötlet, de én dockerben csinálnék android emulátort és ott futtatnék mondjuk egy NewPipe appot.
Kb így https://medium.com/@AndreSand/android-emulator-on-docker-container-f20c49b129ef

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Azt is ami rábeszél, azt is ami lebeszél róla.
Egyelőre a kutatás-fejlesztés-megvalósítás részből a kutatás elején tartok.
Sok új dolgot is mutattatok. Megpróbálom kitalálni, hogy megéri-e vele foglalkoznom egyáltalán, eddig az jött ki, hogy nem. Akkor amikor meg kellene, akkor jó lenne.
Előfizetés youtube-ra és egyéb szolgáltatóra is fent van a listán. De ezzel a legfőbb gond, hogy előfizetés után sem tudja azt amit kellene.