The Dark Side of Dark Mode

 ( pehsa | 2019. június 6., csütörtök - 11:02 )

https://tidbits.com/2019/05/31/the-dark-side-of-dark-mode/

Adam Engst jól összefoglalja a Dark Mode hibáit és parasztvakítás részét.

Alapvetően én is jobban szeretem a világos alapon sötétet, csak akkor szoktam váltani sötét alapon világosra, amikor éjszaka párom mellett kell dolgoznom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eloszor atalltam, hogy csak az ide szerkeszto felulete dark temaju, aztan tobbszor kiprobaltam a full dark temat (mar evekkel ezelott linuxon is).
Osszegezve: hirtelen jo olvasni a dark modban a szoveget, de nap vegere megis jobban elfarad a szemem. Szoval most kikapcsoltam minden dark temat, es nem folyik ki a szemem a nap vegere.

(amugy en szinte full fenyeron nezem a kijelzot, viszont 24 oraban be van kapcsolva a night shift)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nalam kornyezet fuggvenye, van ahol a sotet mod esik jol a szememnek, van ahol a vilagos. De mostanaban inkabb a sotet esik jol programozashoz.

+1, elképesztő parasztvakítás ez a dark mode, mégis mindenki erre veri a nyálát...

Linuxon sose tetszett, indig probaltam renegat lenni, de valahogy par ora multan visszakerult light. Gondoltam az apple megcsinalja jol. hat nem :D

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

ezt nem lehet jól megcsinálni. addig érdekes ameddig 14 éves az ember, utána rájössz hogy kiégeted vele a retinád. nagyon fancy, nagyon cool a filmekben, de csak ott.

Szerintem ez kb olyan mint az izles. Lehet rola vitatkozni, csak folosleges :) Kinek mi jon be.

Az a helyzet, hogy objektíven rosszabb a dark mode a szemnek. V.ö. blende vs melysegelesseg.

Az enyemet idonkent objektive pihenteti.
Vilagos kornyezetben vilagos alapon sotet. Sotet kornyezetben forditva.

Ez ertheto, farasztja a szemet a nagy kontraszt miatti allando "pupilla allitas". En is leveszem a monitor fenyerejet, ha este kell gepeznem.
Viszont a meg pihentetobb megoldas az lenne, hogy megfeleloen nagy kornyezeti vilagitast biztositunk, es nem hasznalunk dark mode-ot meg kis fenyereju modot (kb. nem szabadna ejjel/sotet kornyezetben monitort bamulni).

En teljesen meg vagyok a night shift-el. naponta egy percre kapcsol ki, igy ahelyett, hogy a fenyerovel jatszanek a melegseget allitom ha szukseges.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ezelőtt 20 éve Windows98-ra voltak theme pack-ok, úgy szkinnelted a hátteret és még vagy 20 másik elem színét ahogy akartad. Minden win32API GUI programra hatott, a program módosítása nélkül. Aztán Win8 körül ezeket kidobták a redmondi kretének a picsába, azóta választhatsz 16-20 háttérszín közül oszt pofa be. Cserébe minden kibaszott programnak most már külön kell leimplementálni ezt a háttérszín-ablakkeretszín és a többi szarságot.
Mobilon meg eleve a win8 színtű agylágyulás volt első naptól kezdve.
--

Hagyd el!

Ez a fejlődés! Mindent ki kell dobni mert régi!

Én még emlékszem rá, amikor a szakma egyöntetűen bontott pezsgőt, hogy áttértünk a a fekete háttérről a fehérre(világosra), és nem égett ki a szemünk a CRT monitoron.

Nem is tudom, hogy kinek a fejéből támadt fel megint a sötétség.

Egységes beállítás? Fujj, foglalkozni kell vele.
A felhasználó szabadon beállíthat magának bármit? Fujjj, még képes lesz rá, és nem lehet "témákat" eladni neki, mert eddig simán letöltötte.
Ablakonként külön háttér (Windows-ra nem emlékszem, de OS/2-ben volt biztosan)? Fujj, majd eladjuk extraként.

Sőőt... Regedit / Explorer.exe lecserélése, és minden megváltozott. Ez ma még lehetséges?

Terminalban, meg ide-ben sotet hatteret szeretem. Kipotobaltam a dark modot is, de nagyon nem jott be az osx-ben.
Valoszinuleg olyan valaki csinalta, aki nem szerette volna, ha hasznaljak ezt.

+1 a terminalra (putty, stb) ott teljesen jó a sötét alap. Böngészésnél nekem konkrétan ki szokott égni a retinám amikor találkozok egy full fekete hátterű full fehér alapon a text-es weboldallal.

Valami köztes állapot ami nekem jó, nem túl sötét háttér alap, nem túl világos, olyan homokszín, de abból is a lágyabb nem a sötétebb. Ezzel ki is békültem kb.

halistennek mar az iOS is tudja, hasonlo szinvonalon

https://hup.hu/node/164815

Ellenvélemény: nekem semmi problémám, napi 12 óra körüli időt bámulom a sötétzöld alapon világoszöld kijelzőmet, most írtam egy pár soros firefox kiegészítőt, ami minden oldalt alapból az én színeimmel jelenít meg, gombnyomásra kikapcsolható, 1 hét teszt alatt napi 10 alatt van a kikapcsolások száma (legtöbbször azért történik, mert valami háttérelem nem jól jelenik meg így). Környezet függvénye is lehet, enyhén elsötétített helyen ülök, nincs nagy fény-árnyék kontraszt körülöttem, nem erölködik a szemem.