The Dark Side of Dark Mode

https://tidbits.com/2019/05/31/the-dark-side-of-dark-mode/

Adam Engst jól összefoglalja a Dark Mode hibáit és parasztvakítás részét.

Alapvetően én is jobban szeretem a világos alapon sötétet, csak akkor szoktam váltani sötét alapon világosra, amikor éjszaka párom mellett kell dolgoznom.

Hozzászólások

Eloszor atalltam, hogy csak az ide szerkeszto felulete dark temaju, aztan tobbszor kiprobaltam a full dark temat (mar evekkel ezelott linuxon is).
Osszegezve: hirtelen jo olvasni a dark modban a szoveget, de nap vegere megis jobban elfarad a szemem. Szoval most kikapcsoltam minden dark temat, es nem folyik ki a szemem a nap vegere.

(amugy en szinte full fenyeron nezem a kijelzot, viszont 24 oraban be van kapcsolva a night shift)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ez ertheto, farasztja a szemet a nagy kontraszt miatti allando "pupilla allitas". En is leveszem a monitor fenyerejet, ha este kell gepeznem.
Viszont a meg pihentetobb megoldas az lenne, hogy megfeleloen nagy kornyezeti vilagitast biztositunk, es nem hasznalunk dark mode-ot meg kis fenyereju modot (kb. nem szabadna ejjel/sotet kornyezetben monitort bamulni).

Ezelőtt 20 éve Windows98-ra voltak theme pack-ok, úgy szkinnelted a hátteret és még vagy 20 másik elem színét ahogy akartad. Minden win32API GUI programra hatott, a program módosítása nélkül. Aztán Win8 körül ezeket kidobták a redmondi kretének a picsába, azóta választhatsz 16-20 háttérszín közül oszt pofa be. Cserébe minden kibaszott programnak most már külön kell leimplementálni ezt a háttérszín-ablakkeretszín és a többi szarságot.
Mobilon meg eleve a win8 színtű agylágyulás volt első naptól kezdve.
--

Hagyd el!

Ez a fejlődés! Mindent ki kell dobni mert régi!

Én még emlékszem rá, amikor a szakma egyöntetűen bontott pezsgőt, hogy áttértünk a a fekete háttérről a fehérre(világosra), és nem égett ki a szemünk a CRT monitoron.

Nem is tudom, hogy kinek a fejéből támadt fel megint a sötétség.

Egységes beállítás? Fujj, foglalkozni kell vele.
A felhasználó szabadon beállíthat magának bármit? Fujjj, még képes lesz rá, és nem lehet "témákat" eladni neki, mert eddig simán letöltötte.
Ablakonként külön háttér (Windows-ra nem emlékszem, de OS/2-ben volt biztosan)? Fujj, majd eladjuk extraként.

Sőőt... Regedit / Explorer.exe lecserélése, és minden megváltozott. Ez ma még lehetséges?

Terminalban, meg ide-ben sotet hatteret szeretem. Kipotobaltam a dark modot is, de nagyon nem jott be az osx-ben.
Valoszinuleg olyan valaki csinalta, aki nem szerette volna, ha hasznaljak ezt.

+1 a terminalra (putty, stb) ott teljesen jó a sötét alap. Böngészésnél nekem konkrétan ki szokott égni a retinám amikor találkozok egy full fekete hátterű full fehér alapon a text-es weboldallal.

Valami köztes állapot ami nekem jó, nem túl sötét háttér alap, nem túl világos, olyan homokszín, de abból is a lágyabb nem a sötétebb. Ezzel ki is békültem kb.

Ellenvélemény: nekem semmi problémám, napi 12 óra körüli időt bámulom a sötétzöld alapon világoszöld kijelzőmet, most írtam egy pár soros firefox kiegészítőt, ami minden oldalt alapból az én színeimmel jelenít meg, gombnyomásra kikapcsolható, 1 hét teszt alatt napi 10 alatt van a kikapcsolások száma (legtöbbször azért történik, mert valami háttérelem nem jól jelenik meg így). Környezet függvénye is lehet, enyhén elsötétített helyen ülök, nincs nagy fény-árnyék kontraszt körülöttem, nem erölködik a szemem.

A cikk nem foglalt össze semmilyen hibát. A szerzőn látszik, hogy szubjektíve elfogult a világos téma irányába, és próbál áltudományos hivatkozásokat keresni, amivel ezt látszólag objektíven alátámasztja.

Alapvetően én sötét témás vagyok mindenben, de nem hardcore. Elviselem a világos témát is, ha az kulturált, nem túl nagy kontrasztos, mondjuk ez, ami a HUP-on vagy PH-n van, hogy kicsit melegebb, pasztelebb színre építkezik. De a szememnek jobb a sötét téma, jelenleg TokyoNight témát használok főleg, terminálban és neovim-ben, de használtam már sokféle hasonlót, Dracula, Darcula, Nordic, Monocai, Bespin, Vim Solarized, stb.. Persze csak azokban az alkalmazásokban, amik támogatják (Vifm pl. csak 256 színt kezel le, így egy sötétkékes, egyedi színtémát kellett csinálnom), vagy egyénileg nem térek el ettől (pl. néhány interpreternél, meg állapotkijelző scriptnél standard base16 terminálszíneket használok, azaz fekete alap, és ezen vagy borostyánsárga, vagy zöld, vagy CGA 1-es színséma lila, cián, fehér színeit, de ezt csak a retró hatás kedvéért lépem meg néha). A Google keresőt is azért váltottam át duckduckgo-ra, mert azon van rendes sötét téma. Az asztalomon nincs semmilyen téma, minimalista bspwm, nincsenek ablakkeretek, nincs ablakfejléc, a polybar is csak egy fekete sáv. A háttereim meg különbözőek, de általában arra törekszek, hogy ne legyen túl világos (túl napfényes táj, vagy túlzottan megvilágított felvétel, vagy túl ragyogó színekkel).

Ami miatt sok ember agyrákot kap a sötét témától: nem szoktak hozzá, és ezen felül eltúlzott formájával találkoznak először, a hardcore fekete vagy túl mély szürke alapúakkal, és azonnal ledobja az agyuk az ékszíjat. Közben meg a sötét téma nagyon jó, nagyon meghálálja a szem a nap végére, még világos környezetben is. Még egyszer hangsúlyom: attól, hogy egy téma sötét, nem kell feketének lennie. Lehet lilás, barnás, kékes, akármi.

Mindenképp kerülendő egyébként a túl világos téma, az, amit a legtöbb weboldal és a Win10, Word alapból használ, fehér háttér (és asztali elemek), fekete font (túl nagy kontraszt is egyben), kék vagy citromsárga ikonok. Ebbe kifejezetten bele lehet vakulni hosszú távon. Sötét témánál is vigyázni kell, hogy ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a kontraszt, ez mindenkinek egyéni is, hogy melyikre hogy reagál a szeme, meg mit visel el az esztétikai érzéke. Attól is függ, hogy mit csinál az ember a gépen, és mennyit tölt gép előtt. A sötét téma azoknak a legjobb, akik sok szöveggel dolgoznak, kódolnak, terminál/sysadminkodnak, és nagyon sok órát töltenek kijelzőbe temetkezve, ilyenkor nagyon fontosak a pihentető színek és egy jó font. Ezzel szemben egy v1.0-ás user, aki csak néha facebookozik, meg vizuális tartalmat (kép, videó) fogyaszt, ikonokra kattingat, mindezt csak rövid időtartamokban, annak mindegy. Vagy pl. egy grafikus, aki dizájnsémákat csinál, meg illusztrációkat, vagy videót vág, ott megint nem sokat adna hozzá a sötét téma, hiszen a tartalom eleve világos, amivel dolgozik.

A sötét témától iszolygóknkak ajánlom, hogy keressen sötét, de nem túl sötét témákat, pl. vscodethemes.com vagy vimcolors.com vagy r/unixporn oldalakon, sőt, akár lehet világos téma is, csak kulturált legyen, és fokozatosan szokják meg a sötétebbeket, egyszerre csak 1-1 alkalmazásban bevezetve. Egy másik támpontot adhat, de csak linuxos WM-es usereknek, ha beállítanak egy nem túl világos, de nem túl sötét háttérképet, és a pywal progival generálnak hozzá színsémát, lehet párszor próbálkozni kell, mire jó random színsémát generál a háttérképhez, de néha egész jó végeredmény jöhet ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

en is mostansag alltam at dark-ra, foleg miota szinte egesz nap sotet vagy szurkulet van, nem jo a sok rikito feher oldalt bamulni...

nekem mondjuk a sok sotet utan a hup.hu is kiegeti a retinam, csinalhatna valaki hozza egy dark themet/css-t :)

van par oldal, amihez meglepo modon nincs "gyari" dark theme, pl. stackoverflow, wikipedia, index.hu, de ezek a 'dark reader' extensionnel ugy-ahogy hasznalhatok.

A Dark readert én is használom Firefoxszal. Ja, elég sok oldalnak nincs sötét témája, pl. a google.com-nak se (érdekes mód, a google.hu, google.co.uk, stb.-nek van, ezért váltottam duckduckgo-ra, nem is a privát szférám védelmében, hanem azon van rendes beállítható sötét téma). Elég gáz így 2022 fordulóján, hogy sok fontos oldalnak sincs ilyenje, pl. egy Wikipedia, index.hu ne már ne tudjon ilyet összeütni.

A hup még határeset, mert igaz világos téma, de még ilyen krémszínű, pasztelesebb, de ja, egy rendes sötét téma ráférne, kérték is már sokan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, ezt én is elteszem, nem tudtam róla. Valóban egyszerűbb, mint addonokat feltenni.

Közben meg a Vifm támogatja már a 24 bit RGB-t, de még nem volt időm rendes sötét témát összeütni rá. Azt még mindig tartom, hogy akár a világos téma is lehet jó, amíg nem #FFFFFF rikítófehér, nagy kontrasztos #000000 feketével, meg citromsárga, kék kirakásokkal, mert abba kb. 1 perc alatt belevakulok, becsukom a szemem, és még hosszú másodpercekig látom magam előtt a rikító fehér hátteret, és ez csak rosszabb lesz, minél tovább nézem. És nem csak az alap weboldalak, meg Windows, Word, stb. ilyen, pl. az xterm is alapértelmezésben fehér háttér, fekete betűk, ocsmány betűtípust használ, nem is csoda, hogy sokan megriadnak tőle. Sok laikusnak ezért ez már annyira természetes, hogy csak fehér háttéren lehet rikító színséma, hogy azt hiszik, hogy nem is lehet máshogy. Sok gusztustalan multi igénytelenségből ezt tolja le mindenki torkán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hmm most rakerestem es kiderult hogy az ms office tud dark mode-ot csak by default ki van kapcsolva. beallitottam es mux :)

https://support.microsoft.com/en-us/office/change-the-look-and-feel-of-…

a terminal meg nekem mar reg a dark era elott is fekete hatterure volt allitva...

off

Win10 csak a munkahelyi gépemen van, az meg olyan szinten nem érdekel, hogy talán csak háttérképet adtam neki. Az a gép különben is legyen a céhes rendszergazdák problémája. A mellette lévő linuxos gép meg az én gondom. :)

/off

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE