CAT7 / CAT.7A UTP/STP kábel, fali aljzat

 ( KaTT | 2019. április 25., csütörtök - 19:30 )

Sziasztok,

Szeretnék kiépíteni hosszú távra leginkább időtálló UTP-s (STP-s) kábelezést.

Első körben 10GB-es RJ45-ös háló kártyákkal + switchekkel lesz használva. (Később, évek múlva ha már elterjedtebb lesz 40GB-ra állnánk át és még később 100GB-re majd egyszer, 10+ év múlva?! :)

A cél, hogy most jó ár/érték arányú kábelt húzzak a falba, lehetőleg olyan fali aljzattal, amit nem kell cserélni.

Itt talált infók alapján a CAT.7A kábelt választanám, amiről ha jól tudom kívülről is árnyékolt, páronként, azaz 4x külön is árnyékolt magán a kábelen belül is, valamint a sávszélessége 1000 MHz továbbá RJ45-ön akár 40Gbps (a jövőben 100Gbps) fog tudni átmenni rajta. Az utóbbi infó innen.

Jól gondolom, hogy ebben az esetben a fali aljzatnak is árnyékoltnak kell lenni? Nézelődtem, de első körben nem találtam CAT 7A fali aljzatot, csak CAT 6A fali aljzatot, például itt azt írják, hogy ez a CAT6A: 10 Gbites hálózathoz alkalmas. Ez alapvetően jó is.

Kérdéseim:

1. Van a CAT 7A kábelek közötti minőségbeli különbség? Hogy tudom ezt észrevenni, mérni? STP helyett az árán kívül miért lehet érdemes UTP-t választani?

2. Milyen CAT 7A kábelt javasoltok a falba húzni, 30-40-60 méteres távok vannak. Márka, típus? Örülnék URL-eknek, konkrétumoknak. Tehát a CAT 7A az mindenképpen STP kábel, azaz árnyékolt csavart érpár?

3. Mivel a legegyszerűbb megoldani a 10GB-es kábel minőségének az ellenőrzését, és hogy megfelelő-e? Nyilván azon kívül, hogy van 2 erős gépem, amiben van 10GB-os PCIE-s kártya, és összekötöm őket a kiépült hálózaton keresztül és lefuttatok valamilyen hálózati sebességtesztet. Most vannak notebook-ok, amiben van Intel gigabites háló kártyák, amik stabilan mennek a gigabites net maximumán. Jól sejtem, hogy attól, hogy a 2 darab gigabites notebook tud maximálisan, gigabiten másolni, attól előfordulhat, hogy a 10GB-es hálózati kártyás gépek nem fognak tudni működni 10GB-en működni? Ahogy tapasztaltam, hogy kevésbé jó / régi CAT5-ös kábelen akár a 1GB-es link-en összeáll a kapcsolat (vagy az sem), de eldobja, vagy nem lesz stabil, és csak 100 MB-en fog menni megbízhatóan. Ilyen várható a 10GB - 1GB esetében is? Tehát tesztelésre van valami bérelhető / beszerezhető céleszköz, vagy javasolnátok valamilyen hálózatépítő céget, akik ezt a mérést elvégeznék? Sima kábel tesztelőm van, hogy a 8 érpár jól van-e bekötve, és 1 gigabites sebességig tudok mérni, tesztelni.

4. Javasolnátok 10GB-re alkalmas fali aljzatot? Konkrét termékeknek örülnék és tapasztalatoknak.

5. A CAT7A-s STP kábel minden esetben a kábel feje fém, és POE-re is alkalmas? Vagy van olyan CAT 7A-s kábel aminek műanyag fejű a cukorkája?

6. A kábel egyik végén fali aljzatok lesznek, a másik végén egy rack, oda kivezetve. Tudtok javasolni 10GB kompatibilis STP kábelnek megfelelő kimenetet? Vagy ha csak 16-24 kábel lesz, mennyire érdemes úgy megcsinálni, hogy egyből RJ45 STP csatlakozót felrakni, és azt a switch-be dugni? Keveset lesz módosítva az egész várhatóan a kiépülés után. Például ilyen csatlakozót találtam, ez megfelelő lehet? Tudjok optimálisabbat javasolni? Esetleg ilyet, ami szerszám nélkül is beköthető? Esetleg ez. Javasoljátok az ilyen szerszám nélkül szerelhető dolgokat?

7. Használ valaki NEM Intel vagy Broadcom 10GB-es kártyát? Kinek mi vált be? Milyen kábel, távolság, switch van a gépek között?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem csak kétszer, nem pedig négyszer árnyékolt egy sztenderd cat7a kábel (ergo mind s/ftp). Érpáronként és a teljes kábel önmaga. Illetve fontos ismérve, hogy a maximális(!) átviteli frekvenciája 1000 MHz (nem egzaktul annyi, mint ahogy a sávszélességnél (bár nem az!) hivatkozol rá), ami lényegében azt is jelenti, hogy lefelé kompatibilis gyk. a jelenleg általában használt kábelekkel. Csatlakozás szempontjából viszont csak akkor, ha GG45-ös csatit teszel a végére (a másiknak hirtelen a nevét sem tudom).

Az egész kérdéssorod tekintetében azt kell írjam, hogy szerintem bőven elég lesz neked a cat6a is, főként ha 10gb-re lősz. minőségi, duplán árnyékolt (s/ftp) kábelt és kábelvégeket (keystone és sima) keress. nekem jó tapasztalatom van a schrack ezen termékeivel, de bizonyára akad ennél is jobb (a siemonról jókat hallottam). a kábelvégek retek drágák tudnak lenni, de már pár tucatnál is elég komoly (50% körüli) minőségi kedvezményeket tudsz kapni a gyártók listaáraiból (főleg, ha az egész csomagot kábelestül-végestül mind egy helyről rendeled). ha bárhol a lakásban úgy véled, hogy lesz két "adatközpont"/csomópont, oda aközé meg nem rezet tennék, hanem optikát, szvsz a réz már viszonylag nem sokáig (tehát max. 20 év) lesz a piacon, ahogy egyre olcsóbb és elterjedtebb minden optikai eszköz a kábelektől kezdve a hálózati eszközökig, ezt mutatja az is, hogy már csomó hálózati eszközön van legalább egy sfp+ modul, amibe akár optikát vagy rezet is tudsz dugni.

ami segíthet az igazodásban árnyékoltság téren: https://www.universalnetworks.co.uk/faq/copper/what-does-utp-ftp-stp-or-sftp-mean
árnyékoltság+awg+okosságok: https://www.mouser.com/pdfdocs/alphawire-Understanding-Shielded-Cable.pdf

Kérdés nulla: igen, a fali aljaz is árnyékolt kell legyen, hiszen akkor lesz teljes hosszában az a rendszered/kábeled. Ez pl. jó ide, de van még csomó másik is: https://www.nexans.co.uk/eservice/UK-en_GB/navigateproduct_540152574/LANmark_7A_GG45_12C_Snap_In_Connector_Cat_7A_1000MHz_Screened.html

Szvsz a "gg45 shielded keystone"-ra keresve inden jó lesz számodra, de tippem szerint nem is igazán gyártanak unshielded keystone jackeket ebben a kategóriában (ha a sztenderd a 7a kábelre árnyákoltat ír elő, nem is lenne logikus).

1: Persze, hogy van, csillapítást szokás figyelni, erek átmérőjét, az árnyékolás minőségét. Mérni is biztos tudod valami szuper Fluke vagy hasonló eszközzel, de biztos vagyok benne, hogy nem éri meg. Elég a specifikációkat megnézni és összehasonlítani.

2: ha 60m-es távod is van, az szívás. Ott nem lesz meg a 40g, mivel tudtommal 50m a határ, illetve 100g-nél 15 körül. És igen, a cat7a mindenképpen árnyékolt, ez a szabvány, ergo ettől nem lehet eltérni, nincs más. Márkát nem tudok javasolni, és itt vélhetően kevesen vannak azok, akik tényleg ki is használnak a saját rendszerükben ilyet. Mindenki optikán viszi szerintem.

3: emlékszem valami fórum témára itt a hupon, ahol egész sok iperf okosság elhangzott, de most az istennek sem találom :( mindenesetre itt is azt tudom mondani, hogy ne szarakodj a tesztekkel. ha csak 10gb-re építesz hálót, akkor egy random cat7a is több mint sok lesz neked. ha efölött, azt meg kétlem, hogy emberi árakon megúszható módon ki tudnád tesztelni (százezrekért).

4: ez cat6a, árnyékolt, és alkalmas 10gb-re, használjuk is: https://www.schrack.hu/shop/halozati-technologia-es-sat/halozati-technologia-rezkabelezes/schrack-4-home-multimedia-kabelezes/csatlakozok/toolless-line-aljzatmodul-rj45-arnyekolt-cat-6a-schrack-format-b-sfb/toolless-line-aljzatmodul-rj45-arnyekolt-cat-6a-sfb-hsemrj6gba.html
meg ilyet is: https://www.schrack.com/shop/toolless-line-jack-rj45-shielded-cat-6a-10gb-sfa-hsemrj6gwa.html

5: dunno.

6: ahogy fentebb is írtam, a kábeled mindenképpen árnyékolt lesz, ha cat7-ről van szó. cat6a véget tudok javasolni, méghozzá olyat, amit ne vegyél, ha a lentiekben gondolkozol :)
https://www.schrack.com/shop/network-technology-sat/networking-technology-copper/quick-connect-line-cat-6a-stp-system-pre-assembled/quick-connect-line-plugs-rj45-shielded-cat-6a.html?catId=2307359 ha véletlenül szét kell szedd, az elég nagy szopás a kis tüskékkel az oldalán. szerencsére ilyenre alig van igény, meg már majdnem elfogyott a pár éve berendelt mennyiség, és amúgy nincs vele gond (talán kicsit túl nagy, és emiatt otromba, kis helyre nem túl ideális), szóval ebből akkor vegyél, ha van bőven helyed, és semmiképp sem akarod lekapni egy kábel végéről, majd újrahasznosítani :D (az 1-2 ezer forintos darabárnál már előjön az ember spúr énje :D )
ami itt még lényeges, hogy a földeléssel is törődj (meg a keystone jackeknél is), és olyan mérőeszközöd legyen, ami ezt is figyeli (plusz egy led a minimum :D ) cat7a-hoz gg45-öt nem tudok ajánlani, fogalmam sincs melyik járt a kezeim között tesztelésként.
amit linkeltél kábelvéget, az a legszimplábbak egyike. sokkal nehezebb szerelni, mint amit előbb linkeltem. de persze jóval olcsóbb, bár tippem szerint ilyenekkel csökkented az esélyét, hogy tényleg átvidd a 10gb-t. ha tényleg keveset lesz módosítva a rendszer, akkor mehet az előbbi schrack (ami jóval drágább lesz az általad linkelt fejnél).

a második fej amit linkelsz, már egy fokkal jobb, bár noname-nek tűnik, és ennyiért márkásat is lehet, hogy kapsz. ami viszont előnye a majdnem teljesen műanyagfejesedhez képest, hogy AWG23-AWG26 kompatibilis. az AWG jelentése (american wire gauge) gyakorlatilag számodra az erek átmérőjében fog megjelenni. pl. ha tényleg minőségi fali kábelt fogsz venni, simán elképzelhető, hogy arra a sima műanyag cat5e csatikat rá sem tudnád dugni (persze miért is akarnád), mivel nem férnek bele egyszerűen. ergo arra is figyelj, hogy ha awg23-as kábelt veszel, akkor ahhoz awg23 kompatibilis végeket szerezz, ha meg awg26-ost, akkor olyat.
az utolsó linkelt vég tűnik a legjobbnak, ehhez még köpeny is jár :D

ami elmondható, hogy itt kb. négyféle szerelési típussal fogsz találkozni:
az első, amilyet te is linkeltél a félig műanyag, bedugód szokás szerint a fejbe, csak itt egy mini kábelrendezőn át.
a második ilyen: https://www.boscom.net.au/assets/images/Copper/Cat6a/BOSCOM-CAT6A-Shielded-RJ45-Field-Installable-Connector-ISO11801.jpg
a harmadik ilyen: https://media.rs-online.com/t_large/F7417317-01.jpg
a negyedik meg ilyen: https://bilder.tragant.de/produkte/orig/5a310c4f4ce4a1.98513795.jpg

szvsz az utolsó a legkényelmesebb, de mind használható. több száz feltevése esetén érdemes ezt is figyelembe venni :) és igen. én javaslom, hogy ilyet, és ne félműanyag párszáz forintosat vegyél. drága lesz még ez is otthonra, de legalább frankón földelhető, könnyebben szerelhető, általában kompatibilisak awg23-26-ig mindennel, meg persze ezek is árnyékoltak, mint a kábeled lesz.

7: nem.

Szia, köszönöm szépen a részletes és hosszú válaszod, neked is, és a többieknek is. Sokat segítettetek.

"Szerintem csak kétszer, nem pedig négyszer árnyékolt"
Igen, félreérthetően fogalmaztam. Úgy értettem, hogy az STP kívül árnyékolt (a 8 érpárt körbe véve), az a külső réteg, és a 4 érpár is árnyékolt, tehát az a második árnyékolás. De köszönöm, hogy pontosítottad, ki tudja, mi járhat a fejemben... :-)

"A major advantage of Cat7 cable is that it has the shield for each of the four wire pairs and for the four pairs as a whole. For this reason, Cat7 cable has greater noise resistance. "

Ezért gondolkozom CAT 7A-ban.

Igen, máshol is írják ezt: "Though Cat7 can also use RJ45 connector, it will be less easy to terminate this cable with thick sheathing to the narrow jack in the field. You may need to hire a specialized electrician or spend a long time to terminate the RJ45 jacks to Cat7 cables on your own."

Szóval melósabb bekötni.

Itt egy videó, ahogy bekötik a CAT7 kábelt RJ45 csatlakozóval, tehát jól haladva is 5-10 perc / csatlakozó.

Itt egy jó videó, hogy a GG45 az RJ45 kompatibilis, ezt láttam régebben de jó volt újra látni.

Rákerestem, mivel még nem elterjedtek a GG45-ös fali csatlakozók, és a GG45-ös kábelek is horror áron vannak (a csatlakozó fejek miatt talán), így bármilyen kábel is lesz, most RJ45-ös fali aljzat lesz, az már fix.

Kábel árak, amiket találtam például a wireless-bolt.hu kisker áraiban:

CAT 5E: 66 Ft UTP
CAT 6: 94 Ft UTP
CAT 6: 170 Ft FTP
CAT 6A: 157 Ft S/FTP
CAT 7: 183 Ft S/FTP
CAT 7A: 195 Ft S/FTP

CAT 7A+: 460 Ft (1500 MHz, ebay)
CAT 8: 3000 Ft (2000 MHz, ebay)

ár: Ft + áfa /méter

Kábel típus infó itt: UTP, FTP, STP, S/FTP, S/STP.

4-es csatlakozós CAT6 fali aljzat itt, viszont miért lehet olcsóbb 4 euro-val ez?. Ez jónak tűnik, bár az ára is komoly.

4-re köszi a linkeket.
Amit fentebb írtam a 4-es csatlakozós CAT6 fali aljzat is szerinted jó lehet a Schrack helyett?

6: köszönöm, megfogadom a tanácsod és normális fejet veszek, az lesz a switch-be kötve, ami elsőnek 10GB-os lesz.

Az AWG23-AWG26 kapcsán akkor minél kisebb a szám, annál vastagabb a csatlakozó? És bejön AWG24-től a POE támogatás is, ha jól olvasom itt.

Azért osztom meg a linkeket, hátha másnak is hasznos, valamint hogy tudjátok, hogy miből mit következtetek... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Legutóbb itt vásároltam, tetszett a választék:
https://www.kerlan.hu/shop/kabelek#

az általad linkelt kábel típus info jobb is, mint amit én mutattam, illetve szerintem én is elírtam 1-2 helyen pont ezt. sőt, rájöttem közben, hogy amit én eddig a raktárban s/stp-nek hittem, az f/ftp, legalábbis a kábelre ezt nyomták rá. csalóka, mert eddig azt hittem, hogy két full ugyanolyan minőségű kábelünk volt, sőt, ez ránézésre meg szerelés közben is ugyanannak tűnt (fémszerű árnyékolás, földeléshez külön drót stb.), pedig a másiknak a kábeldobjára s/stp van írva (sajnos időközben elfogyott). na mindegy, ki már nem szedem falból emiatt, de vélhetően ennyire könnyű ezt még ránézésre is összetéveszteni.

4: sajnos a fentebb linkelt aljzatokról nem találok specifikációt, így nem tudom megmondani, hogy jó-e neked. viszont, ha ilyen fali elemeket is keresel, akkor tudok ajánlani ebből is jól bevált, moduláris, a villanyszerelők által is könnyen szerelhető márkát (pár százat már ebből is beraktunk az évek alatt): https://tem.si - https://en.calameo.com/read/0002621941237efacb5a0?page=64

a 90. oldalon keystone jackek is vannak, bár ezeket talán nem tőlük rendelném, hanem máshonnan, minőségit, amit kinézel magadnak (úgyis szabvány szerint ezek bepattinthatóak lesznek). de van náluk minden, a padlódobozoktól kezdve az elosztószekrényekig, süllyesztett fali dobozokig, többféle stílussal, tucatnyi színnel stb, amivel egész elegáns kivitelezést is el lehet érni. az egyetlen hátrány amit hirtelen látok, hogy kevésbé kompakt, mint amit fentebb linkeltél (4 lan fali végpont csak kétszer ekkora helyen fér el, ahogy látom). sajnos nem találom a pdf változatát ennek a nyomorult webes nézegetőnek, de ha írsz nekik levelet, tuti elküldik. illetve van tervező is, ez bizonyos lakás/telephelyméret felett hasznos tud lenni, amikor már több száz darabot kell rendelned a különféle cuccokból: https://modulmanager.tem.si/hu/

awg: igen, minél kisebb a szám, annál vastagabb, illetve annál kisebb az ellenállása méterenként. gondolom ezzel függ össze, hogy PoE-ra alkalmas-e vagy sem, de ezt a részt nem vágom. bővebben itt: https://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

Köszönöm az infókat, át fogom nézni ezt a katalógust, és tényleg jobb lenne a sima PDF. Szerintem ezt átkonvertálták ilyen nézetre, és minden kép kb 1 jpg fájl.

Még nem kell beszereznem most, de 4 fajta megoldást keresek és elakadtam rack / zárható műanyag / fém doboz ügyben.

Rack 1 (központi vezérlő): Fentre, közel a plafon magasságig érhet fel, a mélység, aminél vastagabb esetén az ajtó hozzá ér: 20 cm, tehát talán 23-25 cm-nél mélyebb doboz már nem hagyja kinyitni az ajtót. Ezt később tudom pontosan lemérni, ha befejezik a felújítást és le tudom mérni az ajtóval. A jó hír itt, hogy itt akár 140 cm széles is lehetne, és a magassága is 250 cm-nél kisebbnek kell lennie, annyi férne el. Viszont semmiképpen sem szeretném 100-150 cm-nél magasabbat, mert alá kellene kerünie a Rack 2-nek, vagy ez lehet bármilyen más doboz, szünetmentessel. Használata: ide jön be az összes kábel (UTP/STP, egyéb gyengeáram, riasztó, stb, szóval sok hely fog kelleni), ide kellene kerülnie a 10GB-es switch-nek és a netes router-nek, valamint várhatóan a riasztó is itt lesz, szünetmentes nélkül, továbbá az intelligens otthon jellegű egységek is ide kerülnének, akár egy mini x86 vagy ARM alapú szerver, mint monitoring/vezérlő, és itt lehetnek a konnektorokhoz és a lámpa lekapcsoláshoz a relék kivezetése is egy részében. Tehát kb minden. Jó lenne, ha nem lenne átlátszó és zárható lenne, továbbá nem sülnének meg benne a dolgok, ha bezárom, de elvileg nagy fogyasztó nem lesz itt. Kérdés, ide milyen szellőzést rakjak, akár 1-1 ventilátor halk lent/fent az oldalán, hogy mozogjon a levegő. Ennek nem kell vízállónak / cseppállónak lennie, viszont optimális lenne, ha a hátlapján lenne a rés, nem pedig lent. Azért, hogy a sok kábel kimenetet elrejtse, ne látszódjon, hogy több helyen jön ki a falból. B terv, hogy veszek egy nagyobbat, és kivágom több helyen, majd úgy lesz rögzítve. Fém lenne az optimális, vagy erős műanyag, mivel védenie is kellene a szünetmentest, hogy betörés esetén ne másodpercek legyen kikapcsolni / tönkre tenni.

Amiket találtam: Rack1A, ez jónak tűnik, csak lent van a kábel bevezetés, optimális lenne, ha nem lenne ott, de ha nincs más, valahogy be lesz zárva, vagy hűtés lesz ott részben.

RACK1B: Egyedi gyártású fém. Ez azért túlzás, a biztonság oké, viszont a szellőzést meg kellene oldani, és sejtem, hogy jó nehéz is lenne. Előnye még, hogy nincs hátlapja ha nem kell, és a szellőzést is belevágják. Hátránya, hogy nem olyan szép. :-)
RACK1C: PVT3060NÁF üres doboz, bézs fedél. Jó, hogy nem átlátszó, hogy csak 17 cm ez is jó, ugyanez fémből + zárhatóan + szellőztethetően lenne az optimális.

Rack 2 (szünetmentes+pc?): Itt is azonos, ez a 20 cm mélység adott, a Rack 1 alatt lenne, azért elválasztva, mert ebben lenne a szünetmentes tápegység, ami kiszolgálja a riasztót / biztonsági rendszer és opcionálisan 1-2 konnektort, amin olyan van, aminek áramkimaradás esetén is mennie kell. Ez is lehet akár 140 cm széles, a 250 cm-ből maradt magas, amit a Rack 1 hagy, de indokolatlanul nagyot sem akarok, kivéve, ha kell a hűtésének, szellőzésének. Ennek mindenképpen zárhatónak kellene lennie és lehetőleg nem átlátszónak.
Várhatóan ilyen (EATON 5P1550IR 1550VA) lesz, azért a 4,3 cm vastagság tetszik. Esetleg ilyen (APC energiatakarékos Back-UPS Pro 1500, 230 V) lesz benne, de ez nem szinuszos, tehát valami szinusz, csak a mérete a megfelelő, hogy 11 cm vastag csak. Lehet, hogy ide kerülne a fenti Rack 1-ből az okos otthon vagy kis PC, mint monitoring/vezérlő, ha túlságosan melegedne. Fém lenne az optimális, vagy erős műanyag, mivel védenie is kellene a szünetmentest, hogy betörés esetén ne másodpercek legyen kikapcsolni / tönkre tenni.

Rack 3(cseppálló, passzív hűtéses tápegység tárolás): Mosdóba, ahol különböző elektromos dolgokat el kell zárni, várhatóan valahol 1 méter alatt, tehát ennek nem átlátszónak és zárhatónak kellene lennie, fém optimális lenne. Benne 30 - 50w-os passzív hűtéses tápegységek lesznek csak. Azért külön, hogy ne legyen beépítve és szerelhető legyen. Optimális lenne, ha nagyobb IP számokkal rendelkezne és vízálló / cseppálló lenne, de még a villanyszerelővel egyeztetek, hogy milyen IP szintet javasol + jogszabály. Szellőzés nem kell, hiszen a tápegységeket amúgy befalaznák, ha nem itt lesz. Optimális méret: 10-20 cm mély, 30-50 cm x 30-50 cm, tápoktól függően. Műanyag elég lehet, de bármi ami optimális.

Amit találtam: RACK3A, ennek a hátránya, hogy csak IP65, bár elég is lehet, és hogy nem kulccsal nyitható.

Rack 4 (passzív hűtéses tápegység tárolás): álmennyezeten bevésve lenne, lehet falba vésve, hasonló cél mint az előző Rack 3, csak itt nem kell hogy vízálló és zárható legyen. Sőt, átlátszó is lehet. Optimális méret: 10-20 cm mély, 30-50 cm x 30-50 cm, tápoktól függően. Főként a porállóság és az elszeparálás a cél. Műanyag elég lehet, de bármi ami optimális.

Sakk-matt,
KaTT :)

na, optimális rackszekrény esetén nem én leszek az embered :)

a fali (süllyesztett) szerelődobozokból mindenképpen zárhatót vennék, és jól elkülöníteném az elektromos és hálózati részeit a kábeleknek. a legtöbb komolyabb hálózati eszközhöz amúgy alapvetően adnak falra szereléshez is kiegészítőket, így az is megoldás lehet, hogy a gégecsövek végén némi szimpla kábelrendezéssel simán belevezeted pl. a switchedbe, azt csá.

Szia, igen, én is zárhatóban gondolkozom.
Eddig is nagyon sokat segítettél az infókkal, köszönöm.
Az elkülönítést az elektromos és hálózati részeit külön dobozba érted, vagy egy nagyobb szerelődobozon belül lehető legtávolabbi részére?

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha csak (1) GBE kell, nem TGBE / 10GBE, akkor milyen gyors szerelélű POE-s RJ45 kábelfejet javasoltok CAT6A árnyékolt kábelre, kültérre is, biztonsági kamerához?

Amit találtam,

80 Ft /darab:
Csatlakozó dugó, RJ45, árnyékolt, CAT 6 Ppirosect Dugó, egyenes Pólusszám: 8P8C MP0021 Szürke LogiLink Tartalom: 100 db
https://www.conrad.hu/hu/csatlakozo-dugo-rj45-arnyekolt-cat-6-ppirosect-dugo-egyenes-polusszam-8p8c-mp0021-szuerke-logilink-tartalom-100-db-1197387.html
Azonban ez egyedi szerelésű.

Ezt mennyire lehet körnnyű szerelni?

1090 Ft:
RJ45 moduláris csatlakozó dugó, egyenes, CAT6a, 8P8C, Metz Connect 1401505012-E
https://www.conrad.hu/hu/rj45-modularis-csatlakozo-dugo-egyenes-cat6a-8p8c-metz-connect-1401505012-e-733289.html
https://www.metz-connect.com/en/products/1401505012-e

1709 Ft:
Delock RJ45 dugó Cat.6A STP szerszám nélküli (EZ POE-ra biztosan jó?!)
https://www.delock.de/produkte/G_86427/merkmale.html?setLanguage=en

2188 - 3000 Ft között / darab:
Delock 86265 (itt már írják, hogy POE)
https://www.delock.de/produkte/G_86265/merkmale.html?setLanguage=un

3200 - 5600 Ft
Delock 86287
https://www.delock.de/produkte/G_86287/merkmale.html

6700 Ft:
https://www.schrack.com/shop/network-technology-sat/networking-technology-copper/quick-connect-line-cat-6a-stp-system-pre-assembled/quick-connect-line-plugs-rj45-shielded-cat-6a.html?catId=2307359

Ha jól látom, akkor a legolcsóbb POE-s RJ45-ös csatlakozó:

2188 - 3000 Ft között / darab:
Delock 86265 (itt már írják, hogy POE)
https://www.delock.de/produkte/G_86265/merkmale.html?setLanguage=un

Használt valaki ilyet, javasoljátok ezt CAT6A kábelhez, kültérre is, biztonsági kamerához?

Sakk-matt,
KaTT :)

hat szerintem ne akarj kulteri tomor eru cat6a kabelre rj45 dugot rakni, mert ugyse fog sikerulni... tul vastag a kabel, es a tomor erek miatt kesobb kontakthibad is lesz. ezek amit linkeltel szerintem patchkabelre valok.

Szia, akkor kültéri kamerát milyen kábellel, milyen RJ45-ös POE-s fejjel oldanád meg? Elég neki az 1GBE, de gyakorlatban lehet, hogy csak 100 Mbitet fog csak használni.

Erre a kültéri CAT6A kábelre milyen fejet tudok rakni, ami jó lesz? Elvileg nem nagyon lesz mozgatva a kamera fej.

Delock 86295
https://www.delock.com/produkte/S_86295/merkmale.html
https://kabel-csatlakozo.arukereso.hu/delock/86295-p424671642/

Ez jobb lenne? POE-s és elfordított kábel fejes.

Vagy ez esetleg?

https://www.kabelfutar.hu/491/11/ipari-ethernet-megoldasok/cat6-rj45-csatlakozo-cat6-cat6a-cat7-fali-kabelre

Csak léteznie kell CAT6A kültéri POE-s kábel RJ45-ös csatlakozónak, ha a kábel is létezik :)

Sakk-matt,
KaTT :)

de mitol poe-s egy csatlakozo? vagy egy kabel? :)))

kameranak 100mbit kell, az meg a 4k-s kephez is eleg, de a gigabit is elmegy meg a cat5e-n is. mi sima kulteri arnyekolt cat5e szoktunk huzni fali kabelre valo fem arnyekolt rj45 dugoval a gigas poe-s wifi ap-khez. ha cat6a-hoz ragaszkodsz akkor szerintem fem keystone aljzat kell a vegere es egy kis patchkabel.

az szamit inkabb hogy a kabel tenyleg rezbol legyen, mert mostanaba divat az olcso kinai kabelutanzat ami rezet nem latott, hanem valami futtatott acel vagy alu szal van benne, ami vagy olyan mint a rugo vagy nyulik mint a retesteszta, de semmikepp nem viselkedik reznek, es vszinu a vezetokepessege sem az igazi.

ps: a kabelfutaros linken levo csati jo fajta, olyat lattam mar eloben, csak kicsit draga... es meg kell nezni a kameranal elfer-e fizikailag, meg ha ez feszul mert a cat6a sftp igen vastag es merev, nehogy kitorje a kamerabol az aljzatot! (kulteri kaberanal/ap-nel a hazon belul szokott lenni egy kis feszek ahol a csatlakozok vannak, ott szerintem ez nem fer el)

Köszönöm az infókat.

Sakk-matt,
KaTT :)

óvakodj a CCA-tól, ilyen néven (is) árulják a rézzel bevont alumínium kábeleket

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Copper-clad_aluminium_wire

fillért nem szabad érte adni!

Köszönöm, ezzel még nem találkoztam. :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Én egyelőre nem érzem, hogy egy épületbe végpontok számára 10GbE-nél nagyobb sávszélességet kellene tartalékolni (az esetek túlnyomó részében a GbE is bőven több, mint elég). 10GbE pedig működik Cat6a-val, viszonylag kommersz, bár a bekötését el lehet rontani, ha kontárok bütykölik (túl sokat pödörnek szét, árnyékolás túl hosszan van lefejtve, ...).

Korábban valaki írta, hogy cat6a-nál jobb kábeleket rémálom szerelni, ami valószínűleg időben fejeződik ki elsősorban, de újrafűzés is lehet az eredmény.

Azaz én legfeljebb elosztó pontok közé tennék 10GbE-nél nagyobb sávszélességet, de ott megfontolnám az optikát: elterjedtebb technológia nagy sávszélességre, valószínűleg megfelelő eszközöket is könnyebben találsz.

Szerverek között viszonylag elterjedtnek mondható már ma is a 10GbE, de szervereket tipikusan nem fali aljzatok kötnek össze, hanem valamilyen adatközponti kábelezés van (például ToR switchig kell kábelt húzni).

Azért gondolkozom CAT 7A-ban, mert a CAT 6A-hoz képest nem jelentős az árkülönbség, sőt a 6A és 7 pedig az azonos áron van, ahogy most néztem több helyen.
Tehát ha CAT 7A kábeleket húzok be, és 10GB -on lesz használva CAT6 fali aljzatokkal, akkor alapvetően még jobb minőségben megy a jel egyrészt, és később akár a csatlakozókat GG45-re cserélve menni fog a 40GB is, sőt, akár a 100GB is a jövőben, elméletben. Míg ha CAT6A van a falakban, a 40GB-ot buktam.

Ettől függetlenül a CAT6A kábelek között érdemes lehet árnyékolás nélkülit venni? Vagy csak árnyékoltat?

Sakk-matt,
KaTT :)

Előzetesen: nem vagyok kábel szakértő, nem ebből élek, korlátozott tapasztalatom van. Ami tuti: Cat6a szerelést jól el lehet rontani, sokkal érzékenyebb, mint a GbE alapú kábelezés.

Amennyire én tudom, árnyékoltat akkor célszerű venni, ha van potenciális zavaró tényező (erősáram). Ezenkívül nyilván sosem árt.

A kábel ára nyilván nem lényegtelen, de a projektet szereléssel együtt kell nézni. Ha 2x annyi ideig tart megszerelni a Cat7-et, akkor lehet, hogy nem éri meg.

Amire figyelni kell, hogy szükség esetén újra lehessen húzni a kábelt.

Szerintem a többieknek is sokat segítenél, ha leírnád, mit szeretnél ezekre az aljzatokra csatlakoztatni.

Szia, a szerelési idő nem szempont itt a kábeleknél jelenleg, tehát nem ez lesz a döntő.
Alapvetően 10GB-os hálózat kiépítésre van szükség, és hogy a későbbiekben bővíthető legyen felfelé. Kezdésnek 10GB-os switch-be megy bele egyik oldalt, másik oldalt meg a szerverekbe / munkaállomásokba.
Mivel a falban lesznek húzva csőben, majd a csövet várhatóan szépen beillesztik a kivésett helyre, majd vakolják, és rá jön a festés vagy egyéb burkolat, így nem lesz lehetőség újra húzni a kábelt. Ezért KaTTogok a CAT7A irányában... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Szerverek épületben lesznek mindenfelé?

Milyen alkalmazás lesz ez? :-)

A védőcsőnek az az egyik célja, hogy újrafűzhető legyen a kábel probléma esetén (vakolat bontása és egyéb attrocitások nélkül). Ez fontos, mert a házunkban például fél éven belül elrohadt a hangkábel, a villanyszerelők elég bénán dolgoztak így nagyon nehéz volt újrahúzni (1-2 helyen csempét kellett törni, fényképek alapján szerencsére pontosan beazonosítható volt, hogy hol kell). Kicsi az esélye az ilyen kábelnek, de fordulhat elő probléma.

Szia, alapvetően egy helyen lesznek szerverek, viszont a munkaállomásoknak kell a 10GB a gyors shared storage miatt.

Továbbá később, szükség esetén bizonyos helyeken is lehet másodlagos szerver szoba, és ott sem árt a 10+ GB. Mivel több kábel lesz húzva, így bonding is lehet. 1GB már kevés erre.

Ceph: "Consider starting with a 10Gbps network in your racks. Replicating 1TB of data across a 1Gbps network takes 3 hours, and 3TBs (a typical drive configuration) takes 9 hours. By contrast, with a 10Gbps network, the replication times would be 20 minutes and 1 hour respectively." Innen.

Sakk-matt,
KaTT :)

Szerver szobák közé mindenképpen optikát javasolnék. Jelentősen helytakarékosabb is, sokkal egyszerűbb lekezelni. Ha nagy sávszélességre lehet szükség, az optika szerelésének a költsége nem lehetne korlátozó tényező.

Nekem furcsa, hogy 10GbE kevés lehet 5, vagy akár 10 éves távlatban jövőben munkaállomások esetén. Ez esetben csak 20 munkaállomás esetén nagyon brutális központi infrastruktúra szükséges (switchek, tároló, szerverek). Esetleg azt tartom reálisnak, hogy néha-néha van 1-1 burst, ami GbE fölé megy és jól jön a GbE+, de a 10GbE elfogyása ez esetben sem annyira közeli. Általános környezetek esetén én azt látom, hogy a GbE közel sincs kihasználva (munkaállomások vonatkozásában), holott bő 15 éve elterjedt technológia.

Persze lehet, hogy speciális alkalmazásotok van, ez esetben azon is elgondolkodnék, hogy érdemes-e a munkaállomások felé biztosítani ezt a nagy sávszélességet, elképzelhető, hogy szerver szobában tartva jobb eredményeket lehetne elérni. Például a Dellnek voltak hasonló célra eszközei, Teradici PCoIP-vel lehetett őket elérni vékonykliensről, nem tudom, most mi a helyzet ilyen architektúráknál.

Mindenesetre nekem ellentmondásos ez a nagy sávszélesség igény és ez a jellegű tervezés/ötletelés webshop árakból kiindulva.
Előbb egy komplett rendszerterv lenne, ami tartalmazza a biztos igényeket 3 éves időtávlatban. Minden mással csak másodsorban kellene foglalkozni, esetleg döntési pontoknál figyelembe venni, mert nekem az a tapasztalatom, hogy jó eséllyel nem úgy fognak alakulni a dolgok, ahogy az ember gondolta volna és akkor minden ezzel kapcsolatos izzadás és költség teljesen feleslegessé válik. Egy jó alap architektúra sok lehetőséget tud biztosítani a jövőre nézve, de ennek elsősorban nem a kábelezésen kellene elindulnia.

A "Virtualizáció, shared storage, live migration" témakörök nem munkaállomás oldalon növelik a sávszélesség igényt, hanem szerver szobán belül (vagy szerverszobák között), ahol a kábelezés tipikusan teljesen más történet. Az esetek többségében optika alapú megoldás a gazdaságosabb/rugalmasabb.

Úgy tűnik, nincs tapasztalatod ilyen sávszélességgel, architektúrával, eszközökkel, ebből bukta is lehet, óvatosan...

Már jelenleg is szűk keresztmetszet az 1GbE sebessége, ha shared storage-ről kell dolgozni 100 MB - x GB-os fájlokkal direktben.

Köszönöm, hogy aggódsz a projekttel kapcsolatban, és általánosságban jogos is lenne, azonban nem tipikus környezet és felhasználása a dolgoknak.
Az optika az indokolt ebben az esetben, hosszú távon, egy általános irodai helyzetben és környezetben.
Én a minél megfelelőbb réz alapú kábelezésben kérem a segítségetek, és jelenleg úgy tűnik, hogy ez a jó döntés azok fényében, amik alapján ezt döntöm.

Kis túlzással ha valaki segítséget és ötleteket kér az esküvője szervezésével kapcsolatban, akkor örül annak, ha valaki le akarja beszélni a leendő feleségéről ezért és azért, de jobban örül a fő témára jött válaszoknak... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Egy esküvő szervezéshez a leendő feleségről történő lebeszélésen kívül is lehet bőven konstruktív tippet adni. A tippek halmaza nagy mértékben függ attól, hogy az ifjú párnak milyen elképzelései vannak, mik az anyagi lehetőségei és milyen korábbi tapasztalatokkal rendelkeznek. Két 18 évesnek jó eséllyel sok segítségre lehet szüksége grandiózus elképzelések esetén, 30 évesek valószínűleg könnyebben megoldják a feladatot, pláne ha nincs semmi különösebb igény.

Nekem úgy tűnik, hogy mindent egy kalap alá veszel (szerverek, munkaállomások stb), holott könnyen lehet, hogy mindenhova másfajta kábelt lenne célszerű alkalmazni. Persze lehet, hogy a háttérben minden jól ki van találva, csak ez nem jött át. Például nem értem, hogy miért emlegetsz "shared storage"-t munkaállomások esetén. A munkaállomások iSCSI LUN-okat használnak? Vagy miként érik el a szervereket/tárolót?

Másrészt kicsit feleslegesnek érzem a kérdéseidet, mert sokan leírták/leírtuk, hogy réz esetén cat6a a max, amit érdemes, de Te ettől függetlenül ragaszkodsz/mindig visszatérsz a cat7-hez. Mintha azt várnád, hogy leírják az emberek, hogy "ja igen, mégis cat7/cat7a". Nyilván szíved joga bármit választani, de így nem biztos, hogy ebből a szálból kihozod a maximumot.

Az is furcsa nekem, hogy a háttérben bődületes teljesítményre van szükség (tárolóban ssd-k, interfész, switchek, szerverek; tipikusan elég sokba kerül), ha végpontokat 10GbE+-on akarsz kiszolgálni, és itt a HUP-on kérdezősködsz olyan témában, amit ilyen esetben egy szakcégre kellene bízni, aki felel a kivitelezésért. Látszólag nem értesz annyira hozzá, hogy magad megbízhatóan megtervezd és/vagy megcsináld, innentől kezdve örülhetsz, ha cat7a-n eléred a 10GbE sebességet, nemhogy X év múlva többet. Hidd el, cat6a-val kezdve nem az egyszerű krimpelősdi van, többiek leírása alapján feljebb fokozódik a helyzet.

Egy esküvő elrontása nem vészes, legfeljebb kidobott pénz, keserű száj íz és 2 hétig azt mondják az emberek, hogy rossz volt a kaja, lapos a hangulat, de egy ilyen hálózat sokkal jelentősebb bukta lehet, hosszabb távon pláne.
Hiába van a falban cat7a kábel, ha a szerelést elrontották és nincs már elég kábel ahhoz, hogy újra legyen szerelve. És ha nem megfelelő a védőcső (nem újrafűzhető), akkor jön a szőnyegbombázás...

"Mintha azt várnád, hogy leírják az emberek, hogy "ja igen, mégis cat7/cat7a"."

Nem azért vagyok itt, hogy azt halljam, amit hallani szeretnék, hanem hogy más szemszögből is kapjak visszajelzéseket.

"Hidd el, cat6a-val kezdve nem az egyszerű krimpelősdi van, többiek leírása alapján feljebb fokozódik a helyzet."

Tisztában vagyok vele. Valamit, valamiért.
Köszönöm a példáid és kritikus véleményed. A te leírásod is arra terel, hogy ha CAT6A-nál jobb kábel legyen, akkor megfontoljam, hogy profikkal építtessem ki. A másik részről meg mivel CAT5E-ig sok kábelt készítettem, megfontoljam, hogy kihívásból megpróbáljam én megcsinálni, a drágább, de jobban rögzítő fejekkel (köszi Pene!). Esetleg a kettő kombinációja lesz.

Az élet az én nézőpontomból folyamatos fejlődés, innováció, aminek elkerülhetetlen része a hibázás és a zsákutca (amikor vissza kell lépni és más irány keresni). Nem félek hibázni, és vállalom a következményeit. Mivel sokszor hoztam már rossz döntést, de visszagondolva akkor, amikor a döntést hoztam, a legjobb tudásom szerint cselekedtem, így nem haragszom magamra és megbocsátok, nem büntetem magam. Ha nem csinálnék semmit, nem hibáznék, maximum azt, hogy miért nem csinálok valamit... :-)

Még jó régen, amikor mindenki azt mondta, hogy pénzkidobás a CAT5E, és elég a CAT5, én CAT5E-t húztam a falakba. Gigabites hálókártyákkal mindenféle hozzányúlás nélkül megy azóta is ott a gigabit, mindent én csináltam. (Tudom, sokkal egyszerűbb a CAT5E mint az újabbak.) Sőt, akkor több helyre több kábelt húztam, amire azt mondták, hogy felesleges. Aztán 10+ év múlva kiderült, hogy ha nincs +1 kábel, valamit nem tudtak volna megoldani. Ez NEM jelenti azt, hogy ha most jobb kábelt választok, mint CAT6A, akkor az jó döntés lesz. Az idő megválaszolja. Simán lehet, hogy annak lesz igaza, aki szerint elég a CAT6A, és az is lehet, hogy az lesz.

Talán a próhardver fórumán olvastam, hogy valaki épített egy erős gépet, túl erős grafikus kártyával, de csak FullHD-s monitorral használva, erre jöttek a tömegek, és lehülyézték az illetőt, hogy elég neki az előző generációs videó kártya is, mert FullHD-ra az is jó játszani. Micsoda pazarló. Hiába írta a tulaj, hogy hosszú távra veszi, és később vesz 4K-s monitort, meg hogy szereti a stabil max FPS-t, az emberek változatlanul lehülyézték, és győzködték, hogy bizony idióta, ha túl jó grafikus kártyát vett FullHD-hoz. Mintha nem is értették volna meg, hogy mit ír.

Sakk-matt,
KaTT :)

Tökéletesen értem, hogy mit írsz, hidd el. Én is futottam hasonló köröket. A felülméretezés nemcsak jogos egy tervezésnél, de szükséges is, azonban a mértéke és milyensége a körülményektől függ. Én 8 éve döntöttem a házunknál cat6a mellett (pedig már akkor is volt cat7a), most tartunk ott, hogy kezdenek megjelenni nem nagyon elrugaszkodott áru switchek (de még mindig bőven GbE fölött), de általánosnak még korántsem mondható a technológia. Ebből nekem úgy tűnik, hogy 10GbE+ ethernet réz alapon még nagyon messze van, egyáltalán az is kérdéses, hogy lesz-e.

Az biztosan zsákutca, hogy Te csinálod meg a kábelezést: cat6a esetén is, fölötte pláne.

Én azt javaslom, hogy kivitelezőtől kérj több ajánlatot: cat6a kábelezés, cat7a kábelezés, stb. Egy másik cégtől kérj ajánlatot műszeres bemerésre. A kivitelező csak akkor teljesít, ha minden bekötés tökéletes a műszeres ellenőrzés alapján (erről ajánlatadásnál tudnia kell). Ellenőrzés nyilván vakolás stb. előtt célszerű.

A kábelezést eleve kábelhez illő szerelvényezéssel kellene megcsinálni, mert nem biztos, hogy tudsz módosítani: például a cat6a hajlik valamennyire, de a cat7a már lehet, hogy nem hajlik annyira, hogy tartalékolhass kábelt aljzat cserére (leírásod alapján arra kell számítani, hogy nem fogsz tudni kábelt utána húzni a falban).

Vannak olyan fali aljzatok, amikbe keystone-t lehet tenni, én ezt az irányt választanám. Keystone-ból szerintem könnyebb jó minőségűt választani, és akkor lehet egyforma szerelvény a kábel mindkét végén.

Szerk: itt a felülméretezésre lehet, hogy az a biztos megoldás (ahogy mások is írják), ha optikát is húztok be mellé.

Köszi az infókat. Keystone-os változatot terveztem én is, mert észszerűnek tűnik.

Sakk-matt,
KaTT :)

Lehet 100m hajlekony (patch) kabel is.

Nekem a multkoraban kellett 30meter hosszu kabeleket gyartanom vagy 40-et. Inkabb megrendeltem elore legyartatva, en nem akartam szivni vele. A helyszinen meg "oldjak" meg. (persze elotte jartam a helyszinen, hogy nem okoz gondot a kabel vegen levo csatlakozo a behuzasnal).

Az enyem is PoE volt. Nalam fontosabb volt a toresgatlo, mivel napi szinten ki-behuztak a kabelt es eltettek a 30 eszkozt egy zarhato helyisegbe.

Talan meg topikot is nyitottam.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszönöm az infót.

Sakk-matt,
KaTT :)

kabelrol ugy latszik nem irtam, de ha veletlenul switchet keresnel, azt elegge korbejartuk

https://hup.hu/node/155742#comment-2245812

Vegulis gigabites halo lett anno, de csak a laptopom volt gigabit a halon.

Anno rendeltem vagy 20 fele rj45 csatit poe-hez, arnyekoltat.

Ott irta valaki, hogy a csatlakozo fesujere kell figyelni, hogy melyik hajlekony es melyik merevre valo.

Azt a topikot hirtelen nem talalom.

Szerk:
Megtalaltam: https://hup.hu/node/160406#comment-2271229

Erdemes elolvasni azt a subthreadet, kepeket, konkret csatlakozokat is linkeltunk. Eggyel feljebb is linkeltem, amit en talaltam a legjobbnak:
https://hup.hu/node/160406#comment-2271317

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szia, király vagy! :)

Ubiquiti eszközökben gondolkozom alapból is.

AP: unifi-ap-ac-lr (802.11ac Long Range Access Point)
Valamilyen POE-s Edge router
Aztán még ami optimális.

Sakk-matt,
KaTT :)

Húzz be optikát, akkor lesz egy erős gerinchálód és már most tge-zhetsz. A kliensek meg maradhatnak rezes GE vagy TGE-n később.

Köszi, erre én is gondoltam, de ilyen kicsi távolságokra inkább marad a CAT6 / CAT7, vagy ami lesz. CAT8/CAT8A már túlzás lenne + nagyobb távolságok vannak, mint amit átvinne + eléggé drága most.

Sakk-matt,
KaTT :)

+1 az optikára, hálokártyának mellanoxot tudom amugy ajánlani, connect-x 2/3 fillères tètel ebayről ès kiváló szolgálatot teljesít nálam perpillanat finisar modulokkal 980MB/s körüli sebesègek vannak. Switchből èn Mikrotik CRS317-1G-16S+RM et használok, teszi a dolgát ès árban is igen jó a többihez kèpest.

Mert kepes vagy megtalalni egybol a 40G-s legujabb valtozatot es azt is dragan.
Mellanox oldalan uj 10G-s 260$-ert van
https://store.mellanox.com/categories/adapters/ethernet-adapter-cards/connectx-3-pro-en.html
de ebay-en hasznaltan olcsobban is van boven:
https://www.ebay.com/itm/Mellanox-ConnectX-3-EN-CX312A-Dual-Port-10-Gigabit-Ethernet-MCX312A-XCBT/162865086667
de van 40G-s is nem veszes aron:
https://www.ebay.com/itm/Mellanox-Cx314a-BCBT-Mcx314a-ConnectX-3-En-40gb-Network-Adapter-R17HV/223087236557

Ezekbe meg kell sfp+ modul is, de nem a kartyak tobbszoros araban vannak azok.

Köszi az infókat, tényleg jobb árak.

Sakk-matt,
KaTT :)

Mellanox ConnectX-3 EN 10/40/56 Gigabit Ethernet Network Interface Cards (NIC)

Ez megy akár 40 / 56 GB-en is, portonként?
Milyen SFP+ kell hozzá ás milyen optikai kábel?
Milyen switch? Én ilyen fél millió Ft körül láttam 40+ GB-ot kezelő SFP-s switch-eket legutóbb.

Például a Ubiquiti ES-16-XG az én céljaimnak majdnem optimális. "Az EdgeSwitch 12 SFP + portot és 4 RJ45 10GBASE-T portot tartalmaz". Tehát 4 gépet össze lehet ezzel kötni 10 GB-en RJ45-ön. SFP-n meg kötöm tovább akár.
Most elsőre ez a termék került elém, nyilván van olyan, ami több portot tud, bár ez is 180 ezer Ft. Ez csak 10GB-et tud az SFP irányból is maximum.

Sakk-matt,
KaTT :)

10G portok (SFP+) utan jottek a 40G-s portok (QSFP+) (kesobb jelentek csak meg 25G-k is), 56G meg infinibandnel van, gondolom tudhatja azt is a kartya. (Meg vannak mar 100G-s kartyak es jonnek a 400G-sek is.)
40G portoknal olykor szokott olyan is lenni hogy a QSFP+ portba bedugsz egy break out kabelt es lesz 4db 10G portod.
Egyebkent 40G-re meg nem eri meg kolteni hacsak nem tenyleg kell az a sebesseg, ott meg erezhetoen dragabb a switch, QSFP+ modul de halokartya is, meg regebbi szerverbe se tudod belerakni ha esetleg azon sporolnal, pcie3.0 kell neki (10G-s dual kartyara elegendo pci2.0 is, ugyanakkor 1db pcie3.0 x16-ban 1db 100G portot se tudsz full duplexen kihajtani).

SFP+ (es tarsai) modult altalaban ad vagy kulon veheto tetelkent van gyartonal, persze akadnak olyan cegek is akik gyartanak azzal elvileg megegyezo tipust joval olcsobban csak addig kartya/switch gyarto support nemigen fog veled szobaallni mig az van benne ha kelle a segitseguk.

Nem tudom hany portos lehetett az a 40G-s switch fel millioert vagy milyen gyarto, bar akar elkepzelheto csak meg arra szamolni kell a QSFP+ modulok arat is, ami szinten erezheto tetel tud lenni foleg ha csak a gyarto moduljaval fog mukodni amit meg altalaban nem olcson ad.

Kabelnek tavolsag es ar a fuggvenye, lehet persze draga mono kabellal es hozza draga SFP+ / QSFP+ modullal operalni ha km-es tavokrol van szo, de rovidebbre elegendo multimodosu OM3 vagy OM4 kabel is, most hirtelen keresve pl 8 szalas OM3-as aminek vegere csatlakozokat kell majd szereltetni.
https://www.kabelfutar.hu/1204/27/optikai-kabelek/om3-optikai-kabelek/8-sz%C3%A1las-om3-k%C3%BCl-belt%C3%A9ri-optikai-k%C3%A1bel,-1000n
Ilyesmit akar behuzathatsz elore jopar meter rahagyassal a 2 vegen aztan evek mulva ha lesz ra szukseg csatlakozokat kellhet a vegere szereltetni (helyszinen optika heggesztes joval dragabb mint eloregyartott kabelkent megveve, szoval ne annak az araval szamolj azert).

Vagy eloreszerelt kabel, csak ezt kis csobe nemigen fogod behuzni
https://www.kabelfutar.hu/1239/62/c1-elore-vegzodtetett-optikai-kabelek/12-x-lc-lc-om3-optikai-break-out-csoport-k%C3%A1bel-15m

Csatlakozonak erdemes (jelenlegi allasok szerint) egysegesen LC/LC-t valasztani PC csiszolassal, az a legelterjedtebb.

Köszi az infókat, hasznosak voltak és megfontolom ezeket.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ebayen az :) connect-x 2 nagyjából 6-10k között mozog ebayen, bele a 10G modul meg 3-5k szintèn ebayen. Igaz hogy használt de van jópár darab olyan is amit több ève nyuzok ès nincs vele gond.

Igen, 400 ezer Ft... hát, egy jobbnak tűnő 10GB-es RJ45-ös hálózati kártya most 30-80 ezer Ft, ami barátibb, sőt, dupla vagy négyszeres csatlakozással, amit ha az OS támogatja, bonding esetén meg is van a 4x10GB vagy 2x10 GB. Ha meg 25 vagy 40 GB / kábel, még jobb számok.

Sakk-matt,
KaTT :)

az a vicces, hogy SFP+ DAC nagydagrendileg olcsobb a 10GBaseT-nal NIC oldalon....

Igen, valószínűleg mert sokkal elterjedtebb jelenleg. Meg mert más szempontból több az értelme... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

olyan technológiára lőj, amiről tudod, hogy 3 éven belül tuti használni fogod.
Felesleges olyanra felkészíteni a rendszert, amiről már most tudod, hogy leghamarabb 5-6 év múlva fogod használni, mert

1. lehet, hogy 5 év múlva olcsóbb lesz újrahúzni, mint most kiépíteni.
2. Lehet, hogy 5 év múlva már nem azt akarod használni.

rezes TGE-nek nekem rövid távra bevált a cat6a.
Hosszabra optika.

+1 az optikara, ilyen tavokra OM4 boven jo

Az optikával pár alapvető gondom van ebben a helyzetben: nincs elég tapasztalatom vele, nem én fogom behúzni a falba a kábeleket, így a rézkábeleknél azért nagyobb az esély, hogy nem rontják el, valamint nincs eszközöm, hogy bekössem, teszteljem.

1. Szerintetek lenne értelme úgy behúzni optikát, hogy csak a kábelt, és nem rakok semmit a végére, hogy majd később jó lesz?
2. Kb 2x 30 méter esetén mennyibe kerül az erre ajánlott kábel kb? Ezen max mekkora sebesség menne át most?
3. Mennyire sérülékeny? Van esély, hogy egy villanyszerelő nem rontja el, aki nem csinált ilyet?
4. Mivel tudom ellenőrizni, hogy jó a kábel és nem rontották el a behúzásnál? Mennyibe kerül egy ilyen eszköz? Gondolom egyszerűbb bérelni vagy ezzel foglalkozó szakit hívni.

Sakk-matt,
KaTT :)

1. szerintem nem éri meg. Gondolom bármikor később be lehet húzni, ha szükség lesz rá. Igaz, én csak racken belül dolgozok optikával, de eszközhöz szoktam a kábelt venni. Ki tudja X év múlva milyen SFP-t kapsz, és ahhoz jó -e az a kábel, amit most behúzol.
2. Az ár attól függ milyen kábel. ezen a távon OM3 multimódusú kábellel is megy a 100gbit.
3. Ha nem cibálja/töri akkor nem valószínű, hogy elrontja.
4. Ha nem értesz hozzá, olyan céggel csináltasd, aki optikával foglalkozik , és letesztelve hibátlanul átadja. Nem is igazán a behúzása igényel szaktudást, hanem a hegesztése és szerelése.

1. falban, csőben húzzák a kábeleket, amit befalaznak, így később NEM tudom oda rakni. Igen, én sem tudom, hogy X év múlva melyik kábel lesz az optimális, optikával nincs mély tapasztalatom.

4. Igen, nyilván az optikát nem én csinálnám, míg az RJ45-ös irányt meg tudom csinálni, így plusz költség az optika minden máson felül is.

Köszönöm a válaszokat.

Sakk-matt,
KaTT :)

ad1: rossz tervezés. a kábel legyen olyan helyen vezetve, ahol tudod cserélni ha bármi miatt cserélni szeretnéd. - már csak azért is mert mire rákötnéd valamira, akkorra azt a kábeltípust valszeg akkor már senki nem fogja használni amikor kelleni fog, ha nem tudod mikor fogod használni

(én cat6a-t tettem most be, nem optikát, mivel az rj45 az elterjedt mostanság kommersz cuccokon, a 10gb remélem sokat esik árban a következő években)

Csak csatlakozni tudok a többiekhez: most cat6a és megfelelő nyomvonalon jó vastag védőcső(csövek), ami bend radius safe, aztán amikor kell, majd behúzol ami akkor kell, csak számold bele, hogy a kábelkeresztmetszet jelenleg megállíthatatlanul nő (réznél).

Elméletileg fogom tudni cserélni, csak ha 4 STP kábelt húznak át 30m-en, és utána rakják be a kivésett helyre, nem tűnik reálisnak, hogy azt ki lehet húzni és cserélhető lesz.

Igen, manapság a CAT6A az alap.

Sakk-matt,
KaTT :)

Előre behúzni nem hiszem hogy megéri. Zwei -hez hasonlóan én is kész kábelt vettem, de nem csak szekrényen belülre, ha elfér a csati a védőcsőbe akkor simán behúzhatod/behúzathatod azt is. Megtörni szerintem elég nehézkes, ha valahol túl nagyot hajlik azt a sebességben fogod észrevenni. Ebayen 30m MM OM3 ~7k.

fs.com / kabelfutar

Ez így jó ötlet, akkor nem kell szerelni, ha a kész részt húzzák be a csőbe. Köszönöm, erre így nem gondoltam, bár nem is láttam még 30m-es kész kábelt, igaz, nem is kerestem soha ekkorát.

Sakk-matt,
KaTT :)

A rézkábelezést is el tudja rontani villanyszerelő, aki nem csinált ilyet. Rövid a túllógás, megtöri, ...

Szerintem mindenki könnyebben adna tanácsot, ha leírnád, milyen eszközöket szeretnél rádugni.

Olyan villanyos fogja csinálni, aki sok ilyet csinált, ez már eldőlt.

"Alapvetően 10GB-os hálózat kiépítésre van szükség, és hogy a későbbiekben bővíthető legyen felfelé. Kezdésnek 10GB-os switch-be megy bele egyik oldalt, másik oldalt meg a szerverekbe / munkaállomásokba."

Virtualizáció, shared storage, live migration, és olyan IT-s megoldások miatt kellene 10GB és később több, amihez kevés az 1GB, de még a 2x1GB bond-olt sávszélesség is kevés production szintre, főként a latency miatt.

Sakk-matt,
KaTT :)

ha mar most kell a kabelezes, de kesobb gondolkozol egy jobb kabelezesen, ki tudja mi lesz 5-10 ev mulva, akkor huzd be most, amit akarsz es amire van penzed. Kesobb a csere mar konnyebb lesz, hisz az ujat osszekotod az egyik vegenel a regivel es a regit kihuzod, meg is van oldva a kabelezesed, ha van kabelcsatornad.
Felesleges most ezt igy tuldimenzonialni. az alapokat erdemes (kabelcsatorna) jol megcsinalni.

Ahogy masok is emlitettek 10G-nel tobbre mostansag nemigazan eri meg tervezni arra meg elegendo a Cat6A, afolott lehet inkabb optikak fognak elterjedni otthoni kornyezetben is idovel, de az meg akkor is 15+ ev szerintem mire erdemi kerdes lehet ez.

Addig ha nagyon akarod behuzhatsz optikat kifejtes nelkul, de szerintem az is felesleges.
Optikanal jelenleg meg mindig a legnagyobb nehezseg hogy heggeszteni kell. Lehet venni kesz kabelt aminek a vegen rajta egy csatlakozo (amit akar bedugsz kesobb aljzatba ha behuztad) csak akkor csatlakozoval egyutt at kell huzni a kabelt ami macerasabb lehet ha keves a hely es esetleg megtorhet emiatt csatlakozonal ha 220-as kabel mintajara huzzak be. Ezert inkabb azt lehet erdemes annal hogy egyik vegen szerelt csatlakozoval rendelkezo kabelt behuzni es masik vegere meg helyben heggesztetni olyannal akinek van hozza eszkoze es ert is hozza. De amennyire terjednek az optikai halozatok (ftth es tarsai) nem lepodnek meg ha 10 ev mulva lenne olcsobb es gyorsabb megoldas optika heggesztesre es akkor mar kevesbe lesz ez problema.

Amugy Cat7 eseten meg azt is erdemes szem elott tartani hogy jol mutat hogy arnyekoltabb meg kevesbe erzekeny a zajokra csak emiatt vastagabb es merevebb is a kabel, ami igy kezben tartva lehet nem tunik sok kulonbsegnek de mikor be kell huzni foleg egymas mellett tobbet akkor nem lesz mindegy mennyi Cat7A fer bele es kanyarok mekkora ivben vannak hajlitva.

Szoval en azt javalsom most huzz be Cat6A-t es tegyel melle ures csoveket is, lehetoleg nagyobb atmerovel es nagy sugarral hajlitva, azokba kesobb ha kell lehet huzni vastagabb utp-t vagy optikat (esetleg kissebb csatlakozoval egyuttesen athuzva) is.

Köszönöm az infókat és javaslatodat.

Én is tapasztaltam, hogy már 3-4 kanyar, 5-10 méter esetén UTP-t még akár lehet húzni, de STP-t már nem igazán, a merevség miatt. 20-30 métert, főleg 3-4 kábelt ilyen távon meg végkép nem. Tehát nem szeretnék üres csövet hagyni. Költség és kétséges a használhatósága. Legalábbis most így látom.

Sakk-matt,
KaTT :)

nyilvan kell beiktatni szerelo dobozokat 2-3 kanyaronkent. a kabelt amugy se elore szokas a csobe huzni hanem amikor mar be van vakolva az ures cso, akkor huzzak bele.

Infóim szerint nem terveznek szerelő dobozokat 2-3 kanyaronként, de utána járok ennek. Itt előre behúzás a terv. Köszi az infókat.

Sakk-matt,
KaTT :)

marmint a kabelra rahuzzak a gegecsovet
majd kabelestol bevakoljak?

Ennyi erovel beonthetned betonozaskor a fodembe is;)

Nem tudom hol viszik, de en aljzatbetonba 50-es lefolyocsovet tettem hdminek (csatlakozostol atfer)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ilyesmi az infóm, igen. Úgy tudom, kisebb kábelben viszik a kábeleket.

Sakk-matt,
KaTT :)

Akkor ott kábeláthúzás csak vésővel lesz ... ez egy jó tesztalkalom arra, hogy később mennyire simán lesz áthúzható, mármint ha nem úgy csinálják, mint ahogy mondod, hogy csinálni fogják :) (amúgy valszeg ez a legkábelkímélőbb megoldás, csak ki tudja mennyire lehet ezt majd áthúzni, ha valamit cserélni kell)

Igen, szerintem is kábelkímélő megoldás így, csak a cserélhetőség kárára, de ezt vállalta a kivitelező és el lett fogadva.

Sakk-matt,
KaTT :)

[feliratkozás]

---
Lehet, hogy kívül szőke vagyok, de belül sötét, oké?!

En ligawo cat6a sftp-t huztam be.
10G-s switchem nincs, igy csak 1G-vel hasznalom.

Kaptam egy 10G-s kartyat, de vennem kellene meg hozza switchet is, de csak egy vegpontom lenne 10G igy nagyon nem kapkodok. A halozatomnak boven elegendo a mostani felallas. Kesobb talan majd mas lesz.

Köszi az infókat. Igen, a 10G-s switch azért egy nagyobb falat, főként RJ45 10G-s eszközök kevéssége miatt.

Sakk-matt,
KaTT :)

Anno valami netgear switchet neztem ki, amin volt 2db 10Gb port. Valami 60 ezer penz korul volt az ara.
Nem vagyok biztos benne, de talan ez az: Netgear GS110MX

[Feliratkozás]

Szia!

10G fölött értelmetlen a réz-kábel használata - kivétel: (rack-szekrényen belűl pl.: DAC kábelek).
Optikai szerelékek olcsóbbak, abból is egymódusú -homogén legyen- min.5 méternek kell lennie az optikai kábelnek.

Igen, jelenleg a réz kábelek esetén a 10GB is ritka, de a jövőben ez 25GB, 40GB és 100GB irányába fog növekedni, a kérdés, csak, hogy mikor.

Sakk-matt,
KaTT :)

mono módusú kábelhez az SFP drága, és ekkora távolságra nincs értelme.
Multimódusú kábelből meg jóval rövidebb is lehet 5 méternél.

Jelenleg ott tart a tudomány, hogy a 18 éve bemutatott CAT5e 5Gbps-ig jó, a 17 éves CAT6 10 Gbps (max. 55m), a 10 éves CAT6A 10Gbps. Szerintem megoldják majd, hogy a CAT6(a) elvigye majd a 20-30 Gbps sebességet rövidebb távon. Mire ez sem lesz elég, addigra nyugdíjas leszel és lesz időd kivárni a letöltést. :)
Láttam CAT7 kábelezést, itthonra nem szeretnék. Már a CAT6a is érzékeny a végek szerelésére, elég egy kicsit hosszabban blankolni és kitekerni, máris b@szhatod a 10Gbps-t.
Ha tényleg profin szeretnéd, akkor erre szakosodott céget javaslok akik mérési jegyzőkönyvet adnak a végén. Magadnak otthon nehezen fogod tudni egzaktan kimérni. Igen, a profi megoldás pénzbe fog kerülni...

Szia, köszi az infókat. Igen, régen a CAT5E is csak 100 Mbit-et tudott a gyakorlatban, aztán már tízszer annyit.
Igen, minél nagyobb a sebesség annál minőségibben kell a kábelt blankolni, stb.

Sakk-matt,
KaTT :)

Kicsit off:

Egy ideje Draka Cat7 kabeleket (ilyet: https://bevachip.hu/draka-uc900-hs23-sftp-cat7-fali-kabel-100m-narancssarga-p571172/)

Huzunk mindenhova (irodaban, termelesi teruleten, kabelcsatornaban, etc...) vegpontnak (tehat nem rack szekrenyek koze).

En penz es idopazarlasnak tartom, kotni borzalmas, falicsatornaban alig fer el (csatival egyutt). Egyszeruen (sztm) nem erre valo...

A fonok viszont ragaszkodik ehhez a kabelhez, midnenhol. cat5e UTP-rol tertunk at erre, a pontos okot, hogy miert pont erre, azt nem tudom... Annyi "konnyitesunk" van, hogy cat6-os csatikat hasznalhatunk. (cat7-et is probaltuk, de arra azt mondtuk, inkabb letesszuk az ipart, de azt nem...:) )

A cel alapvetoen a gigabit, sima kliensekhez megy (PC, Terminal, AP, etc..) megy a kabel. En erre egy cat6e stp(sftp) kabelt boven elegnek ereznek (azert elofordul, hogy megyunk erosaram melett, szoval a szigeteles kell, ezt elfogadom).

Ti mit gondoltok errol?

egyetertek a cat6a-val. nekunk is van egy ugyfelunk aki indokolatlanul ragaszkodik a cat7-hez, a vegpontok tobbsege raadasul meg csak nem is gigas :)

Ide kapcsolódik, köszönöm, nem off az én nézőpontomból, sőt.

"A fonok viszont ragaszkodik ehhez a kabelhez, midnenhol. "

Hát, lehetséges, hogy 10-20 év múlva áldani fogják ezért, hogy a rövidtávú nehezítés és kollégák "szívatása" ellenére ilyet húzott be, és milliós tételeket takarítanak meg a jobb kábel miatt, hogy nem kell újrakábelezni. (Tudom, én is most ebbe a kategóriába tartozom a jelen helyzetben talán.)

Vagy nem, mert soha nem lesz szükség többre. (Viszont az is lehet, hogy bár csak gigabit megy, de az stabilabban, ami maximum mérések vagy kevésbé jó hálókártyákkal jön ki. Láttam olyat, hogy a falban ismeretlen kábel (cat5 vagy cat5e), fali aljzattal kivezetve mindkét oldalt, az aljzatba cat5e kábelek, az egyik a switch-be, a másik a workstation-be, és nem ment a gigabit Realtek gigás kártyával a ws-ben (dobta a linket, vagy csak 100 Mbit volt), viszont Intel desktop gigás kártyával atom stabilan ment a ws, soha nem bontott. Ugyanez a kártya, egy 5 méteres direkt cat5e kábellel tökéletesen ment gigabiten, soha nem bontott. És ha itt CAT7 lett volna a falban, lehet az olcsó noname kártyák is elegek lennének, és nem kell drágább gigabites kártya. )

Esetleg pont hogy a későbbi főnökök szidni fogják, mert nem lehet újabb pénzeket ellopni az újrakábelezés ürügyén.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Realtek gigás kártyával a ws-ben (dobta a linket, vagy csak 100 Mbit volt), viszont Intel desktop gigás kártyával atom stabilan ment"
Ez siman lehet nem kabel hibaja volt es nem is a kartyatol fuggott, hanem csatlakozo volt kikopva, nem erintkezett rendesen, kontakt hibasan bekotve stb.
100Mbit-hez 4 er kell a 8-bol, gigabithez meg mind a 8 tipikus jelenseg hogy azert megy 100Mbit-en csak mert a szukseges masodik 4 erbol valamelyik nem erintkezik. Ha kabel szakadt vagy nem jol van bekotve az aljzatba/csatlakozoba akkor azt kabelteszterrel ki lehet merni, de meg akkor is ott a lehetosege annak hogy csak az aljzatban levo tuskek be vannak nyomodva (tul sok ki patch kabel cserelgetestol pl) esetleg a feluletuk el van oxidalva amit nehezebb kideriteni.
Amugy kartya "hibaja" miatt lehet olyan is hogy nem tud auto mdix -et es ahhoz hogy mukodjon cross kabelt kellene bekotnod, mikozben egy masik kartya ami tudja megoldja neked a beallitast eszrevetlenul.
Szoval kozel sem biztos hogy ezekben az esetekben szamit, hogy maga a kabel cat5e vagy cat7 akar.
Persze nagyon zajos kornyezetben meg ha hosszabb kabelt akarnal hasznalni mint a szabvany max 100m akkor szamithat hogy jobb minosegu legyen, en pl lattam olyat cat5e kulteri kabellal (kulteren vezetve nagyreszt), hogy 100Mbit-es portok kozott 60-70Mbps-t tudott igaz azt olyan 130-140meteren, elotte volt rajta plusz 20-30 meter a kabelen, na akkor ha ossze is allt par Mbps-nel tobbet nem tudott.
De olyat is lattam, hogy rezes 10G-hez cat6a kabelekkel tobb panelen es csatlakozason keresztul (de azert 100m alatt boven, talan 30m ha lehetett) latszodtak a kartyakon eldobott csomagok, csak ez a gyakorlatban azt jelentette kb hogy mondjuk a 9.7Gbps sebesseg helyett amit ki lehetett hozni tcp-vel kijott 9.3-9.4 mondjuk es akkor se biztos hogy kabelen mult, jo esellyel a csatlakozokon es azok bekotesen. Viszont ez meg igy se olyan nagy veszteseg, vagy ahol annyira kritikus ez, meg nem fer bele a csomagvesztes mert teszem azt video stream-et kell kiszolgalni akkor ott hasznaljanak optikat ami sokkal stabilabb 10G-n es folotte.

Bármi lehet.
Igen, a csomagvesztés például UDP-s csomagoknál a jelentős gond.
Én is láttam 100 méter feletti CAT5E-n működést megfelelően és csomagvesztéssel is.
Köszi az infókat.

Sakk-matt,
KaTT :)

sub

Én mindenképpen arra terveznék, hogy újra lehessen húzni a kábeleket. Két fontos dolog van:

1. A sarkoknál ne a villanyász módszerrel hajlított megoldás legyen, hanem az adott védőcsőhöz való sarokelem. És legalább 1 mérettel nagyobb védőcsövet kell belerakni a falba, mint amire most szükség van.
2. Érdemes minden sarok után berakni egy méretes kötődobozt. Nem azért, mert ott valaki átkötné a kábelt, hanem pont az újrahúzás miatt, hogy ne 30 métert 5 sarkon át kelljen áthúzni.

+1. Ha itt most irodai kialakítás van soron, és esetleg álmennyezet is van / lesz, akkor álmennyezet felett is érdemes lehet megfontolni az elvezetést (persze szerelőnyílásokat beletervezve), egyszerűbb, mint falban.

Ha jól ki van építve a csövezés, akkor nem kell most 5-10 évre előre megtippelni, hogy milyen kábelt tegyél a falba, hanem csak olyat húzz be, amihez most lesz aktív eszközöd, én is a Cat6a-t javaslom úgy, hogy legyen elég plussz kábel az esetleges újrakötéshez.

Ha viszont az a probléma, hogy a munkaállomásoknak kevés a GBE, akkor a 10GE switch uplinkjének valami combosabbnak kéne lennie gondolom, tehát a gerincre az optika marad az egyetlen lehetőség. Csak az a shared storage bírja kitolni az adatokat 40Gb-vel :)

Bár optikával nincs sok tapasztalatom, de ha olyan szépen lementek az árak, ahogy a kolléga fentebb írta, én meggondolnám a végig optikát is, ahova 10G+ kell, esetleg mellé egy sima GBe hálózatot Cat6a kábelezéssel, 10G-s gerinccel oda, ahova nem kell nagyobb sebesség (IoT, nyomtatók, vendég wifi)

> hanem az adott védőcsőhöz való sarokelem.

Szerintem ez a legrosszabb tipp eddig.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Miért? Lehet hogy a megfogalmazás hibás, de ezek nem 90fokos sarkok, hanem szépen íveltek, és illeszkednek a védőcsőhöz. Én húztam kábelt mindkét módszerrel kivitelezett helyen, ég és föld a rendes összekötő elemmel szerelt csövezés javára. De aki szereti magát szívatni, az húzzon kábelt 12es, sarkoknál 10-esre összenyomott csőbe...

Lehet, hogy felreertjuk egymast, eloszor tisztazzuk, hogy pontosan milyen vedocsore gondolsz.
En ezeket ismerem:

- narancssarga (betonozhato) symalen cso
http://besl.hu/OsCommerce/catalog/images/Symalen2017-04.jpg

- gegecso (villany), lepesallo es nem lepesallo (szurke, fekete). A lepesallo se lepesallo igazabol.
https://webshop.tibivill.hu/image/cache/catalog/lgege-500x500.jpg

- műII cso (kemenyfalu muanyag cso, csohajlithatoval nem hajlithato). Ehhez lehet *konyokidomokat* kapni. En ugy ertettem, hogy errol beszelsz
http://www.haluxvill.hu/image/cache/data///mu-ii-csovek-340x340.jpg

- műIII cso (puhafalu muanyag cso, csohajlithatoval hajlithato)
http://www.haluxvill.hu/image/cache/data///mu-iii-csovek-340x340.jpg

- gegecso (viz). Attol fugg, de valamikor olcsobb, mint a villany. En nem szeretem, mert gyenge sz*r, es a nap ripsz-ropsz megeszi. Egy ev utan kb. elprolik, ha hozzaersz
http://nagyker.kerex.hu/image/cache/catalog/product/product/upg-32c-500x500.jpg

- PVC/KG pvc (lefolyo) cso 40-es, 50-es, 110-es, 160-as.
http://www.megatherm.hu/img.ashx?r=1&n=kg_110_45_csatorna_ividom.jpg&w=478&h=478

- otretegu cso, 16-os, 20-as, 25/26-os, 32-es. Aluljarokban latni a kamerakhoz.
https://img.addel.hu/termekfotok/1838/nagyarufotok/comisa_16x2_otretegu_cso_pe-rt_alu_0_2_0vkh38.jpg

Te melyikről beszélsz?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez alapján a MűII-s csőről beszélek valóban, vs. a műIII-as cső, és mostmár a könyökidom szakkifejezést is tudom. :) Szóval nekem a személyes tapasztalat, hogy a műII-es csőbe könyökidommal sokkal könnyebb bármit behúzni, mint az így-úgy belegányolt / összenyomott műIII-as csövekbe (vagy gégecsőbe, azt az ellenségeimnek se).

Viszont mindig szeretek új dolgot tanulni, ezért érdekelne, hogy szerinted miért rossz ötlet, amit mondok?

Behúzáshoz egyébként nekem a végig rugós behúzószál jött be jobban, a műanyagszál végén 10 centis rugós fej kevésbé volt hatékony.

Termeszetes, hogy a merevfalu MuII-es csovet a legkonnyebb behuzni, mivel az egy falon kivuli szerelesi modszer. Lepattintgatod a falrol a muanyag bilincsbol a csovet, es mindenfele behuzo nelkul a kezedben bedugod a csobe a kabelt. Amikor vegeztel, akkor visszapattintod a falra. Konyokidom se kell, az csak hatraltat:), meg nem szoktak, meg macera (persze ugy esztetikus).

Ilyeneket latsz kazanhazban, egyeb gepeszeti helyisegekben, pinceben, parkolohazban, es mindenhol ahol a falon kivuli csovek esztetikaja nem zavaro:)

Lehet irok egy baromi magatol ertetodo dolgot, amolyan axioma szeruseget, de azert leirom, hatha valakinek uj.
Ahhoz hogy egy behuzot sikeresen vegig tudj tolni egy csovon kell par feltetel:
- legyen a csoveknek folyasiranya, hogyha egymasba vannak dugdosva, kb. mint cserep a hazon. Szoval nehogy egyik forditva legyen, mint a tobbi, mert a pereme megfogja a behuzot.
- a cso folytonos legyen, ne legyen lyukas, ne "felejtsenek" el belole egy-egy darabot, mert epp nem volt.
- ne legyen benne sok kanyar (2-3, bar ivtol fugg)
- ne legyen tul hosszu. Mondjuk 20meter a max. Hosszabb behuzot mar ugy kell keresni.
- ne legyen eltomodve (pl. cementtej:)
- a cso rogzitve legyen, semilyen iranyba ne mozduljon meg. Ezt teglafalban a vakolat adja, gipszkarton alatt (kozetgyapotban, stb) a gegecso megfelelo rogzitese adja. Betonban a beton, aljzatbeton alatt szinten vagy beton vagy hilti szalag.
Ennek az oka az (es ez a trivialis, de azert csak leirom), hogyha megmozdul a cso oldaliranyba, akkor a behuzo nem tud elore haladni, mert az ugy menne elore, hogy nincs oldaliranyba hova tagulnia, es attol megy elore.

Gegecsonel itt rontjak el a legtobben, hogy nem rogzitik a kanyarokat (elotte *es* utana), az egyenes szakaszokat meterenkent, vagy surubben. Es amikor tolnad be a behuzot, nem megy elore.

En a magam reszerol minden helyzetben mast valasztok. A muII-est irtam mikor.

De a topiknyitonak ezzel nem segitunk, egyreszt nem o huzza be, masreszt nem o fizet, igy barmit mond a kivitelezonek leszarja. Harmadreszt a kivitelezok altalaban az egyiket "megszoktak" es azt tesznek mindenhova:) Pl. gegecsovet bevakolnak, oszt' nagyobbat kell vesni mint egy vizcsonek a falba.

De ugye itt egyetlenegy nyomvonalrol beszelunk, ami 30 meter. Barmit tesz bele 100kHUF alatt van. Tehet bele cat6a, cat7a-t es meg 2 fele optikat is. Ha mindent bele tesz is a negyedebe kerul, mintha ki kell vonultatni min. 3 szakagat.... (villanyszerelok, informatikus aki bekoti, festo aki visszajavitja, vermerseklettol fuggoen burkolo is:) Lehet hogy asztalost is, hogyha egyik ajto nem ussza meg a vesest:)

IMHO. Oszt' mindenki azt csinal amit akar en pontleszarom:)

A topikindito meg csinalhatja azt is, amit barmelyik munkavallalo csinalna a helyeben:
foz egy kavet, hatradol, es figyeli, ahogy a rendszer dugaba dol az orra elott:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi a részletes választ, bevallom, hogy saját házban simán tettünk falba 20-as muII-es csövet, nem tudtam, hogy azt csak kívül szokták vinni...valójában nem is értem, hogy miért. A muIII-as csövekkel csak a baj van, mert összenyomódik, eltörik, befolyik a cement, meg kb. minden amit leírtál.

> A muIII-as csövekkel csak a baj van, mert összenyomódik, eltörik, befolyik a cement, meg kb. minden amit leírtál.

Mindent lehet rosszul csinalni. En nagyon szeretem, ahova lehet oda beteszem:
- teglafalba (trivialis, ide lett kitalalva)
- aljzat beton ala (es kiontom esztrich betonnal szintben, igy aztan jarni is lehet rajta betonozas alatt) (symalen helyett)
- beton zsaluba, hogyha en betonozom (vagy ott vagyok betonozasnal:), es *nem jarnak* rajta betonozas kozben (pl. koszoru). (symalen helyett)

Olyan ivet hajlitok amilyen tetszik. Ha osszenyomodik, eltorik, akkor ott elvagom, es hajlitok ujat. Ha megrogy a cso, elvagom es hajlitok ujat. Csak tokeletest teszek be.
Van hozza csohajlito, csotagito kereszt. Az egesz szerszamoltsag egy ezresbol megvan:)

Nekem meg kemenyfalu (muII) -es csobol a 4. konyokidomon keresztul a behuzot nem sikerult attolni. Szoval ott 3 kanyar a max.

> befolyik a cement

Ha nagyon igenyesen akarod csinalni, akkor szigoruan monoton modon lejteted a csovet, es akkor kifolyik belole:) Annal nagyobb szivas nincs amikor egy S alakot csinalsz a betonba es a lokalis minimum megtelik cementtejjel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mindent lehet rosszul csinálni.
"Mivel a falban lesznek húzva csőben, majd a csövet várhatóan szépen beillesztik a kivésett helyre," ebben a mondatrészben szépen benne van, hogy behúzzák a kábeleket a csőbe majd meghajlítják, akkor azon a hajlításon többet semmi nem nagyon megy át.

Egyébként meg ha nem lehet áthúzni/melléhúzni akkor semmi értelme a védőcsőnek, a gipsztől nem kell védeni a malter sem árt, a fúrós embertől meg a vas/acélcső sem véd, legfeljebb jobban tolja. A minimális hajlítási sugár
UC900 HS23 Cat.7 without load 4 x D, with load 8 x D ugyan ez a beépítési módszer előnyösebb nincs "terhelve" a kábel de elveszi a cső értelmét. Bár lehet jól is csinálni, csak az időigényes.

Ha jól van csinálva (azaz van értelme fér be mellé és lehet húzni) kérhetsz a hosszú szakaszokba behúzó szálat a kábelek mellé, és ha később mégis jól jönne az üvegszál, azt azért lényegesen könnyebb lesz behúzni, mint egy CAT 7A kábelt.

Kedvencem a födémáttörés pont akkor a lyuk mint amennyi kábel épp akkor belekerül, de ugyanez bárhol az épületben.

A 4-es csatlakozós CAT6 fali aljzat itt, kombinálva a létező legkisebb dobozzal és a CAT 7A egy örök életre szóló élménnyel fog valakit gazdagabbá tenni (bónuszok a védőcsőben nem mozgatható kábel, és a boboz szájától 5-10mm beérkező 4db kábel). CAT 7A kábellel egy csatlakozókba gondolkozz, jelezd hogy mély dobozok legyenek a kábel úgy sem akar hajlani. Vagy CAT6A illetve CAT6A de ilyeneket csak képen láttam. De ezekhez meg nem árt ha vissza tudod húzni a kábelt.

"behúzzák a kábeleket a csőbe majd meghajlítják"

ezt ugye nem gondoljak komolyan??? jesszus.

Akkor legyen neked pár klasszikus. 1, 2, 3. Segítek átgondolni a "ezt ugye nem gondoljak komolyan?"

gondoltam ahol a cat6a vs cat7 az eldontendo kerdes ott szakembereket alkalmaznak es nem a komuves seged szereli a villanyt...

Én meg azt gondolom, amit kb bognarattila tanácsolt.
"kivitelezőtől kérj több ajánlatot: cat6a kábelezés, cat7a kábelezés, stb. Egy másik cégtől kérj ajánlatot műszeres bemerésre. A kivitelező csak akkor teljesít, ha minden bekötés tökéletes a műszeres ellenőrzés alapján (erről ajánlatadásnál tudnia kell). Ellenőrzés nyilván vakolás stb. előtt célszerű."
Annyi kiegészítéssel erre szakosodott cég legyen a kivitelező.
Tapasztalataim azt mutatják hogy ha van ellenőrzés amiiről előre tudnak akkor jobb lesz az elvégzett munka. pl ha előre feladod, hogy a védőcsőbe húzott kábel mellé be tudj húzni kábelt akkor minek törődjenek vele? cat7a nem is elvárás az üvegnek mennie kellene hajlékonyabb vékonyabb.

A másik meg a kivitelező cégnél a tulajt látod aki nem minidig egyezik meg a munkással. A film se a kőműves segédről szól.

sub
--

Szép védőcső gyűjtemény, köszi! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

hű, ez jó kis gyűjtés, köszi :)

Sok mindenbe nincs beleszólásom, például, hogy a villanyszerelő hogy húzza a kábelt, ezért amit tudok infót, abból hozom ki a lehető legjobbat. Tehát nincs a lehetőségek között, hogy újra lehessen húzni a kábelt, és ezért is akarok CAT6A-nál jobb kábeleket akkor már.

Álmennyezet infóim szerint nem lesz, így azzal nem lehet operálni. Én is sokszor ott húztam át sok kábelt, és egész egyszerű volt.

Nem számíthatok arra, hogy jól ki lesz építve a csövezés, de nem is volt róla szó.

Sakk-matt,
KaTT :)

álpadló? :)

Szerintem barmit huzol most be, olcsobbra josz ki, mintha meg egyszer ki kellene hivni valakit, hogy behuzza. Foleg, hogy ilyen tavon tobb, mint valoszinu hogy veses a vege.

Szoval szerintem huzz be utp-t es optikat is:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A villanyszerelom nem nagyon konyitott az ethernethez, siman vitte volna a menyku kabellel parhuzamosan (par centivel arrebb) az ethernetet.
Lehet, hgoy rosszul tudom, de azert erdemes kicsit tavolabb vinni, meg ha sftp is.

fentebb is írták, de ha már a védőcső téma is feljött, akkor szerintem érdemes előre beszerezned pár méter lan kábelt, és ezt majd megmutatnod a szerelőnek, mielőtt beállít egy rakás vékony kacattal, meg bevésik úgy a falba, hogy abban az Isten se fog áthúzni mondjuk 4 kábelt egyszerre. ha ennyit költesz kábelre, fejekre és eszközökre, mindenképpen jóféle, jó vastag és megfelelően nagy ívekben bevésett védőcsövekre szavazok (a kőmüvesnek vagy a villanyszerelőnek tök mindegy, hogy 10 vagy 40 centiméter sugarú íven mar bele a téglába és teszi bele a védőcsövet, szóval itt is érdemes bőven ráhagyni).

mindemellett én tényleg megfontolnám a helyedben azt, amit szintén többen is írtunk fent, hogy optikát is(!) húzz a legfontosabb csomóponti helyek közé, maximum nem fogd használni pár évig! én több helyen is így tettem az utóbbi években, és volt már, ahol használni kellett (az ára elenyésző ahhoz képest, hogy mibe kerülhet akár csak egy új kábel áthúzása is a régi csőben, de ha vésni is kell, vagy teljesen újracsövezni, ahhoz képest főleg). helyigénye szinte nincs, és előre szereltet (tehát amin a végek is rajta vannak) is simán be lehet húzni a lan kábelekkel, mivel azoknak megvan a hosszirányú tartása ehhez.

és hogy ezen a(z optikai, haha) szálon is továbbléphess, ilyet húzattam be legutóbb: https://www.mercateo.hu/p/1935-FIB440040/LC_PC_LC_PC_40M_62_5_125_MMMULTIMODE_DUPLEX_OM1_LSZH_LC_LC.html?ViewName=live_hu~secureMode&redirectedFrom=1935-fib440040

de persze értelemszerűen neked olyan fog kelleni, amilyen SFP+ transrecievert veszel/van az eszközeidben, vagy amit azok támogatnak. ezeknek a specijében elég világosan le vannak írva, hogy milyen technológiával mennek, milyen az interfész, milyen adatátviteli módot támogatnak stb., pl.: https://www.provantage.com/zyxel-sfp10gsr~7ZYX90KF.htm vagy https://mikrotik.com/product/Splus85DLC03D
konyhanyelven szólva az lc/pc azért jó, mert kicsi, behúzáskor könnyebben áthúzható még fejjel is.

ha csak veszel párat a fenti kábelből, az megáll 50-100k között, és nyugodtan lóghat üresen. és ez tuti bírni fogja a 10GbE-t, ha meg még jobbat akarsz, mehetsz efölé is: https://www.fs.com/products/48663.html

de itt már nem akarok szakérteni, nincs tapasztalatom ezekkel. ebből sokat tanultam anno, bár nem "háztartási" használatra szánt előadás :D https://www.nanog.org/meetings/nanog57/presentations/Monday/mon.tutorial.Steenbergen.Optical.39.pdf

Off: "hosszú távra ... időtálló" ... egyszer eljön a hirtelen pillanat, amikor a közértben adják majd a "fejeld magad - üvegszál" megoldást, vele együtt a végberendezések is optikai interfészt fognak adni. A jövő nem a rézkábelé, de az is igaz, hogy az elkövetkező években még a gigabites rézkábelezésre rendezkedünk be.

A jövő lehet, hogy nem a rézkábelé. Akkor majd ez a hely múzeumnak jó lesz... :-)
Azonban én azt megnézem, hogy a gigabitet hogy lehet olcsóbban és könnyebben átvinni, mint rézkábelen, épületen belül. Mármint, hogy az optika alapon mikor lesz olcsóbb megoldani egy 5-8 portos giga switch + 5-8 rézkábel + 5-8 PC NIC szinten, ezek működését. Lehet, hogy soha, vagy nem 10 éven belül.

Azért az is vicc, hogy még most sem alap a gigabites NIC a notebook-okban, képesek 100 mbitest rakni 2019-ben is. Alaplapokban azért már kezd a gigabites NIC alap lenni, a jobbakban 2 van, 2 fajta Intel, az egyik kifejezetten energiatakarékos, ha nincs benne kábel. (Intel I219V, Intel I211) Mindegyik szépen viszi a gigabitet a maximális sebességen, WS-be optimális.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha már ilyen sokan itt összejöttünk: 10G+-os hálónál van értelme optikát elhúzni egészen a munkaállomásokig? Tegyük fel, hogy korrekten vezetőcsatornában van amint kijön a falból, takarítónéni nem botlik el benne ... stb. Csinált itt már ilyet valaki?

Még nem :)

Inkább annak van értelme, hogy az adott helységbe behúzott optikára rárakni egy switch-et, amiről rezen tovább a gépekig, így nem kell adott esetben X kilométer- UTP-t behúzni - (pl.: 20 UTP aljzat 100 méter ~ 2km kábel )

De úgy nézem már gondoltak rá (Keystone-ba illeszkedő optikai csatlakozó/toldó):
DELOCK 86357

FS.COM -ról lehet rendelni készre szerelt - egyedi méretre vágott - optikai kábelt vízhatlan behuzóval/harisnyával.

mar 15 eve, amikor optikai szerelo tanfolyamon voltunk, is mutattak mar olyan fali aljzatot ami optikahoz valo, gyorsszerelo krimpelos szerszammal. ha jol remlik meg video is volt rola ahogy kb 3 perc alatt szerelte meg a csatit.
szoval annyira nem ujdonsag, mas kerdes hogy nem annyira terjedt el, gondolom azert, mert az optikai portos halokartyak meg mindig sokkal dragabbak, meg mert sokan felnek az optikai kabelezestol.

A GPON miatt azért eléggé elterjedt.

tudja a fasz, en kb 35% extrat latok 10GbaseT es SFP+ kozott... es nem az sfp+ a dragabb.... igen, regen volt hogy a kartyara volt ratoszva az optical interface

Sziasztok, köszönöm mindenkinek a segítséget, észrevételt, véleményt.

Pontosodott a helyzet, és kiderült, hogy alapból is helységenként 2-3 CAT6A adott, és erre jön rá a további kábelezés, így lesz még ezen felül 2-3 CAT7A, és lesz 1-2 szál optika is húzva, előre gondolva. (Fix, kész optikai kábelek vagy külső, ezzel foglalkozó cég, ez még nem dőlt el.)

Sakk-matt,
KaTT :)

sub