100 megabites hálózat cseréje gigabitesre

Helló!

A Digi hamarosan elkezd működni a lakhelyemen, ebből kifolyólag jó volna gigabitessé tenni a házat.

Milyen kábelre érdemes cserélni a CAT5-s kábelt? CAT6 vagy CAT5E?

Jelenleg úgy van megoldva a hálózat, hogy a Telekom kábele bejön a házba, a padláson keresztül lejön a lakásba. Majd egy kábelen visszamegy és a fűtetlen, hűtetlen padláson egy régi vacak switch szétosztja a netet. Ez 100 megabiten se volt tökéletes, sőt.

Viszont olyan switchet nem találok, ami gigabites és bírja a hideg-meleg okozta megpróbáltatásokat, minimum 5 portja van és megfizethető SOHO megoldás. Létezik ilyen?

A legjobb megoldás nyilván az lenne, ha a szétosztást megoldhatnám a lakásban és csak a kábelek mennének fel a padlásra, hogy aztán szétágazódva lejöjjenek, ez azonban nem megoldható a falban lévő cső keskenysége maitt.

Köszönöm szépen ha válaszoltok a kérdéseimre, esetleg van felvetés a probléma orvoslására.

Hozzászólások

"a szétosztást megoldhatnám a lakásban és csak a kábelek mennének fel a padlásra, hogy aztán szétágazódva lejöjjenek"

Ha a "szétosztást" megoldanád a lakásban, akkor miféle nosztalgiából vinnéd fel a kábeleket a padlásra?

Ha csak Cat5 van, az mindenképp cserés és akkor már mindenképp Cat6-ra, ha már szívsz vele!

Én mindenképp lehoznám a technikát - esetleg nem ott, ahol most. Nincs olyan beépített szekrény, kamra, vagy bármi technikai helyiség a szinten, ahova nyugodtan le lehet fúrni a padlásról a födémen át? (persze, milyen födém?)

És akkor nem kell semmi extra (ha nincsenek extra igényeid), egy gigabites router portjai, vagy mögé max. egy TP-Link "buta" gigabites switch. (Persze, lehet komolyabbat, de ha csak netezés a cél, semmi lakáson belüli komolyabb adatforgalom, akkor felesleges)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Digi gondolom ugyis optikat huz be, akkor annak kell egy kulon cso ugyis ahol padlasrol lehozod, ha meg ugyis fursz akkor lehet melle meg 1-2 csonek helyet furni es akkor azokon felmehetnek padlasra a tobbi szobaba meno kabelek ha mar szobak kozti atmenetet nem tudod megoldani.
Cat5e nem sokkal vastagabb, abbol 3-4db-ot kellene felvinni padlasra ha jol ertem (5 portos switchbe 1 ami routerbol jon, 1 lehet ami adott helysegben van elhasznalva akkor marad 3 portnyi kabel, annak lehet egy vastagabb cso is elegendo.
Bar azt nezve hogy mostani Cat5, gondolom nem mostanaban lett behuzva, lehet jobb lenne Cat6A-val behuzni az ujat jovore nezve.

Behúz egy optikát, arra egy dobozt, amiből kijön a koax a TV-készülékekhez (Analóg+DVB-C), illetve optikán a net, ami bemegy egy másik dobozba (Huawei), ami színes-szagos-wifi-s, csinálja a PPPoE-t, de kérheted bridge módra állítva, ekkor wifi-t sem ad, és rakhatsz mögé 100%-ba saját kezelésű routert/AP-t - nekem egy Asus RT-N18U router meg egy TP-Link n600-as van bepakolva - ez utóbbi LAN-WAN irányban 400Mbit/s-nál többet nem bírt, ezért lett kiváltva, viszont van 5GHz-es WiFi-je) - a két eszközön van összesen hat szabad gigabites port, ez több, mint elég a vezetékes nettel kiszolgálandó eszközökhöz.

Az optika akkor nem csak dróton keresztül lesz bevezetve hanem egy csőnek megfelelő lyukat is kell vágni? (Gondolom a Digis szerelők nem fognak fúrogatni.)
Vagy az lenne jobb, ha az összes leendő cat6 kábel egy csőben futna fel a padlástérbe?
Úgy gondoltam, hogy egyszerűbb lesz kb 8 kábel méretű lyukat fúrni és azon keresztül mennek majd fel.

Ha jót akarsz (meg nem másra anyázni a randa luk miatt), akkor magadnak fúrod ki a lukat ott, ahol neked megfelelő/ésszerűnek látszik. A szolgáltató eszközöket mindenképp a lakótérben és nem a padláson helyezzétek el - egyszerűen azért, mert ha a padlástér 40°C fölötti hőmérséklete miatt megsül valamelyik, akkor rád lehet húzni, hogy az üzemeltetési körülményeket nem biztosítottad. Meg ha gondod van a nettel, akkor az üsz.-ot sem a padlásról kell hívnod, lesve a dobozok állapotát.

Mérjél előbb, mely kábeleket kell egyáltalán cserélned. Veszel olcsó switchet és végignézed laptoppal, hogy a LAN-od végponttól végpontig bírja-e a tempót. A méréshez az iperf3 a barátod.

Ezzel én nem kísérleteznék. A Cat5 hivatalosan nem alkalmas gigabitre és gyakorlatilag is csak random esetben áll fel rajta gigabites link - szóval felejtős.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

-1
Többször is használtam már Cat5 kábelt gigabit ethernetre, eddig sehol nem okozott gondot. Valószínűleg azért, mert általában 100m-nél jóval rövidebb távokról van szó, és a régi Cat5 kábelek egy része egyébként megfelelne a Cat5e-re vonatkozó előírásoknak is.
Otthoni felhasználásról beszélünk, ha kiderül, hogy nem jó, legfeljebb áthúzza a kábeleket és kész.

és gyakorlatilag is csak random esetben áll fel rajta gigabites link

Francokat. Nem ipari környezetben, ha nem volt abuzálva a kábel, nem ultragagyi a vezeték, és rendesen be van kötve mind a 4 érpár, akkor az esetek igen jelentős százalékában tökéletesen fog rajta menni a gigabit.

Viszont semmi garancia nincs rá...

Sajnos nekem az a gyakorlati tapasztalatom, hogy rendesen, 8 érrel bekötött, gyári Cat5 patch kábelen, 2-3m-en sem áll fel 2 modern eszköz között a gigabit. Vagy, ha bekerül egy ilyen kábel a Cat5e/Cat6 láncba a 2 eszköz közé, akkor sem. :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"rendesen, 8 érrel bekötött, gyári Cat5 patch kábelen" - az nem patch kábel, az maximum ruhaszárító madzag. Én is kukáztam már ki cat5-ös patchkábelt (a világhírű "no name" nevű "cég" terméke volt), mert úgy járt fel-le a link egy Dell switch meg egy Dell szerver között, hogy "öröm" volt nézni...

Nekem volt szerencsém látni CAT5 kábelből varázsolt CAT3-as minőséget. Ehhez csak néhány faláttörésen kellett erővel áttépni. De lepődtem már meg másik irányban is. Néhány kábelről kinézetre és a toldások nem szakszerű kivitelezése okán nem gondoltam volna hogy stabilan viszi a gigaethernetet.
Azóta egyedül a mérésnek hiszek.

Ilyennel is találkoztam - ráadásul papíron Cat5e volt - és még a 100Mbit sem volt stabil rajta. De a fent említett több különböző Cat5 az nem ilyen volt.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

a gigabitet a cat5e papíron tudja ...
nálam ez dolgozik: https://www.zyxel.com/hu/hu/products_services/8-Port-Desktop-Gigabit-Et…,
viszont nem a padláson ...
az utp mehet fent, ha máshogy nem +oldható //bár a hőingadozás a drótnak sem tesz jót//
az soho aktiveszközöket inkább temperált hőmérsékletű környeztben érdemes üzemeltetni, légkondis szoba, folyosó előtér stb...
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

https://www.zyxel.com/hu/hu/products_services/8-Port-Desktop-Gigabit-Et… <- fixed link :) a . belekerült a végére :)

Amúgy ez Zyxel soho kategória, de tudnék mesélni a nagyobb verziókról ... :)

Eddig csak pozitívat.. Van olyan helyem ahol a "központi rendező" úgy néz ki hogy sima irodába fasza gipszkarton fallal leválasztva. Ebben úgy ~15 darab eszköz.. zártan. Alul egy kis "légbeömlő rács". Azt ennyi. 0 klíma :) (ez van, hagyjuk hogy miért nem lehet klímát oda rakni, vagy átalakítani az egészet)

Namost itt üzemelnek asszem a GS1900-as szériából a 48portosok :) Kb 3 évet már túléltek ebben a "környezetben" ami valljuk be nem túl optimális.. (mármint nem az hogy túlélték, hanem a környezet :) ) Bár ez nem a SOHO kategória, de bírják az üzemet. mellettük a Ciscok is és az egyéb eszközök. Ami itt kidöglött az a D-Link* kategória volt.. de az nagyon kidöglött.

Hidegtűrést nem tudok mondani emiatt :)

ps.: amúgy miért ragaszkodsz a gigabites hálózathoz? Értem hogy jön a digi gigabittel, de azért lesz jópár olyan eszköz ami nem fogja tudni ezt kihasználni.

-krix-

Nalam is Sima Cat5E UTP van, 113 MB/s a sebesseg, az kb a gigabit logikai hatara.

Kicsit utanaolvastam en is, bar nalam a gigabit -> 10gbe miatt :D

bottom line: meg van adva, hogy pl. cat5e eleg gigabithez. Amit nem irnak, hogy az a max. kabelhosszra vonatkozik. Ha csak teszem azt, 10m -t kell athidalni, tipikusan megy a "gyengebb" kabelen is a gyakorlatban.

A CAT5 és CAT5e kábel között fizikai valójában marginális szokott lenni a különbség, ha egyáltalán van bármi különbség. A mai switchekben igen jó érzékenységű "rádió" van, én tennék egy próbát, hogy viszi-e a meglévő kábel a gigabitet - tippem szerint igen.

A 2000-es évek elején, az akkori gigabites switchekkel itt-ott küzdöttünk a gigabittel hosszabb kábel esetén. A kábelek azóta is ugyanazok a házban, manapság bármilyen switchcsel röhögve megy rajtuk a gigabit. A kábelezés még a BNC kábelek kiváltására készült 10 megabithez - valamikor a '90-es évek közepén. Akkor a gigabit még talán tervezőasztalon sem létezett.

Én tehát CAT5 kábelt talán sosem cserélnék CAT6-ra. Ha már mindenképpen újrakábelezés, inkább FTP CAT5e-t tennék be, az árnyékolás egyes esetekben baromi jól tud jönni.

Nekem Cisco és TP-Link switch valamint Mikrotik router is van a padláson, az ottani pokoli időjárási körülmények között - egyikkel sem volt semmi baj az elmúlt ~20 évben. Amikor meguntam, hogy teleszarják a galambok és telepakolja a tetejét lopott tyúktojásokkal a nyest, akkor felvittem egy kis fali rack szekrényt, felraktam az egyik gerendára és lőn bódottá.

Cat6A, vagy Cat7A S/FTP
Persze a fali konnektorokat is árnyékoltra, meg a patch kábeleket is, meg a switch is jó ha rozsda kompatibilis.

Nem azért, de megy a szemfényvesztés mindenhol. Fizetik az emberek a kemény pénzeket. Van értelme ennek a "gigabites" netnek? Ez gigabites vagy csak "gigabites"? Itt nálunk a Virgin Media hihetetlen gyors nete saját kábelükkel semmivel sem jobb mint a 40-80Mbps telefon vonalon keresztüli... A volt kollégám mikor elköltözött azt hitte nem fog tudni netezni a család a BT nettel mert hogy papíron csak töredéke. Aztán csak lehet Skypolni két gépen, meg LoL játszani online, meg a TVn YouTube meg miegymás egyszerre...

Nálam a Digi konkrétan jelezte, hogy a rezes megoldás hónapokon belül meg fog szűnni. A 100/50 (legkisebb) bőven jó volt, de optikán már csak gigabites csomagjuk van, kb. ugyanannyiért.

Néha érezhető, hogy gyorsabb, mint korábban, de normál felhasználás mellett a régi is elég lett volna.

"Néha érezhető, hogy gyorsabb" - nagyon nem mindegy, hogy milyen eszköz lóg a nagy sávszélességű uplinkre akasztva. Anno sokat keresgéltem, és kompromisszumos megoldásként egy Asus Rt-18NU router lett a befutó (olcsó, igaz nincs 5GHz-es WiFi), gyári firmware-rel teljesen jól viszi a gigabitet.

Pici önellentmondást érzek abban, amít írtál: "Cat6A, vagy Cat7A S/FTP" illetve "Nem azért, de megy a szemfényvesztés mindenhol. Fizetik az emberek a kemény pénzeket. Van értelme ennek a "gigabites" netnek?"

Nomostan a _jól_ megcsinált CAT5 is elviszi a csigabitet, emiatt nem biztos, hogy L1-ig le kell cserélni az infrastruktúrát. A gigabitet nem tudó eszközöket ki kell váltani, az nem kérdés.

Attól hogy "nyugaton" mi van, még a világ eme szegletében lehet normális egy gigabites net - ahogy a Digi-s FFTH-s net bizony egészen jól hozza sebességben azt, amit kell. Sajnos SamKnows Whitebox-ot nem adnak gigabitre, úgyhogy szegén britek sz@rt mérnek azoknál, akiknek Digis netje van, de ilyen az élet...

Nem különleges csak különböző fali konnektorok kellenek árnyékolt és nem árnyékolt kábelhez, meg ha már a fali csatlakozó is árnyékolt akkor a patch kábelnek is illik annak lennie. Ja és ha a kábel is CAT6 vagy CAT7 akkor a csatlakozónak is illik CAT6-osnak lennie.

A szemmel látható különbség a fém keret a csatlakozókon.

Ilyen egy árnyékolt fali konnektor:
https://www.conrad.hu/hu/rj45-oes-suellyesztett-fali-aljzat-2db-cat-6-a…

és ilyen egy sima árnyékolatlan:
http://www.infolex.hu/termekek/adatlap/15667/kellek-utp-fali-aljzat-cat…

első kép: rj45-ös csati eleje fém, a második pedig műanyag.

A fém pedig a kábel árnyékolásához van csatlakoztatva.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Nálam is ilyen padlásonswitchelős megoldás van, mert utálok falban kábelt cserélni, UTP-t toldani meg...

Szóval a tapasztalat:
- Kábel: Cat5e van mindenhol, gigabit mindenhol, és sehol egy hiba egyik porton sem, a sebesség is megvan. A leghosszabb kábelszakasz kb 40m.
- Switch: Évekig egy Netgear GS105E volt fenn, ami elméletileg csak 40 fokig bírja (nyáron ugye ennél jóval több is bír lenni a padláson), de röccenés nélkül ment. Most emeltem a téten, és kicseréltem egy GS110TP-re (maradtam a bevált gyártónál-sorozatnál), mert optikával majomkodni jó. Elméletileg ez is csak 40 fokig bírja, viszont már csak a POE miatt is sokkal jobban melegszik, aztán mégis elvan már vagy egy éve... A hideg nem gond, felfűtik magukat kellemesre. :)

Tanulság? Simán működhet a dolog, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben működni is fog, főleg nem hosszú távon. Ha meg valami gond van, beleőrülsz mire minden potenciális hibalehetőséget végigzongorázol, főleg ha a switch nem is managelhető. És legyen valami tartalék switch a polcon, mondjuk vész esetére jó a régi 100-as is, ami most fenn van.

Az én megoldásom az lett, hogy ez most ilyen, és majd ha lesz vele gond, AKKOR jól felhúzom magam, és átkábelezem a házat. Addig meg egy olyan hálóm van, ami ugyan tökéletesen működik, de minimálisan sem bízom benne. :)

"viszont már csak a POE miatt is sokkal jobban melegszik, aztán mégis elvan már vagy egy éve"

Ha egy ilyen eszköz elmuzsikál 10-15 évig, normálisan temperált körülmények között, neked viszont a 60 fokos padlásn 2 nyári szezon után megdöglik, milyen konklúziót vonnál le?
--

Hogy annak nem ott van a helye. :)
Amit nyilván most is tudok, de a családi ház szépsége, hogy nemigen hagyja az embert unatkozni (aktuális példa: gondosan elásott kerti vízrendszer VALAHOL szivárog. néha, de akkor ahhoz eléggé, hogy valamit kelljen vele kezdeni). Úgyhogy ez most így marad, amíg rá nem kényszerülök, hogy hozzányúljak.

Az egyetlen amiben bízom, hogy amikor megadja magát, akkor azt alaposan teszi, nem fog packet lossokkal meg flappinggel szórakoztatni hetekig... bár lehet hogy ez kell ahhoz, hogy meggyőzzem magam az újrakábelezésről. :)

Tehát a konklúzióm: ha az ember házat vesz, az legyen az első, amit megnéz, hogy hogy van kiépítve, vagy legalább előkészítve a strukturált kábelezés. Oszt akkor nem kényszerül szegény eszköz ilyen mostoha körülmények közé. :)

Na, szedjük össze mire lesz szükséged:
* Cat 7A S/FTP kábel
* Gigabites managelhető switch
* Természetesen szünetmentes tápegység, ami kibírja addig, amíg a
* Dízelgenerátorok be nem kapcsolnak, ha lemegy a
* Redundáns betáp
* Egy második független szolgáltatótól érkező netkapcsolat
* Klíma, természetesen redundánsan
* Retina- és ujjlenyomat scanneres beléptető rendszer, ami csak akkor kapcsol be, ha a két 0/24 órában ott álló biztonsági őr egyszerre behelyezi a kártyáját és beírja a PIN kódját
* 24 órás felügyelet

Ezekkel már pont tökéletes lesz otthon a neted, az meg eszedbe se jusson, hogy kipróbálod, hogy a mostani kábelezés stabilan bírja-e és mindenféle olcsó vacak switcheket pár éve cserélsz, mert fúúj.

(overengineeringbe rejtett subscribe)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nemnemnem. :)
Nem tudom mi az CAT7A S/FTP kábel. Én eddig CAT5 és CAT6-ról hallottam, de amúgy ezen nem múlik.
Gigabites switch... Jó de olyan TP-linkre gondoltam, azokat szeretem. :D
Szünetmentesen gondolkodom, tényleg kéne, csak amikor volt, akkor egy év után kifolyt belőle a sav és tönkrement a farmerem. Azóta nincs.
Dízel drága. :D
Nem kell plusz net, drága és annyit nem kell torrentezni. :D
Klíma tényleg kéne mert melegem van, meg napelem a tetőre és hőszivattyús fűtés, meg kút a kertbe.
Ha ez meg lenne nem kéne 24 órás őr, úgyse akarnák elmenni sehova. :P

Wi-Fi nem jó? Akkor nem kell szopni azzal, hogy szétfúrj mindent otthon.

Meglepődnél mennyire használható tud lenni közel gigabites sebességgel:
https://mikrotik.com/product/wireless_wire

Jó-jó, tudom... Mi van ha közé áll valaki, vagy födémen kell átlőni. De van olyan helyzet, hogy 200 méteren belül kb 50 ezer pénzért jól jön a gigabit 60 gigahercen...

Az eszköz, amit linkelt tipikusan kültéri pont-pont kapcsolatra való. "Rögzített kültéri telepítés nem megengedett".
Persze lehet másra is használni, de a 60G a falak miatt épületen belül valószínűleg nem teljesít túl jól, meg akkor már ennyi pénzért lehet stabilabb kábelt is húzni.

Jaja. :D Mondjuk a tobbi koltseghez kepest elenyeszo volt ez, es garantaltan nem lesz altalam meg1x ennyire szetszedve ez, szoval 20+ ev nez ki neki. Annyi elonye van, hogy a hdmi ethernet bridge-ek "lathatoan" jobban mennek. (Placebo vagy sem, az erintetek szerint jobb az elmeny. :D :D Tudod, mint a hangfalkabel-csere.)

Illetve meg 1 javulas: most a 22m-es szakaszon az i2c is atmegy 100kHz-el, a regi kabelen ez nem ment.

én is min cat6A-ban gondolkodnék... tekintve, hogy azért a gigabit is megvan 10-20 éve az otthoni gépekben, simán lehet, hogy pár éven belül elterjed a 10G. Nem a mindennapi használat meg a HD filmek miatt, inkább backup-ok, vm-ek, image-ek másolásakor jól jön a sebesség informatikus körökben :)

Ezt a CCA átverést itt a HUP-on hallottam először pár éve, eszem eldobom h. még ma is árulnak ilyen szemetet.
Mert akárhogy is csűrjük csavarjuk, meg áldozathibáztatjuk azokat a laikusokat akik megvették utánanyomozás nélkül, ez akkor is 1 szimpla vevő-átbaszás: HA(!) nem hívja fel az eladó 3x a vevő figyelmét h. ez konkrétan egy silány minőségű ócska kábelutánzat. Illetve ha lakásfelújításkor a vállalkozó ilyet épít be a tulaj tudta és tájékoztatása nélkül.
--

Arról van szó, hogy néhány gyártó spórolásból alumínium magos, rézzel bevont szálakból gyártja a kábeleit. Állításuk szerint a skin-hatás miatt ezek a kábelek pont ugyanolyan jók, mint a tiszta rezek.
A csúsztatás az a dologban, hogy bár nagy frekvenciás alkalmazásokra valóban lehetnének ezek a kábelek jók, egy csomó egyéb baj van velük: a kisebb szakítószilárdság miatt könnyebben sérülnek telepítéskor és korrodálódnak a csatlakozókban. PoE alkalmazásnál lényegesen nagyobb a DC ellenállásuk, ráadásul itt még elektrokémiai korrózióra is lehet számítani.
A fentiek miatt az ilyen kábel nem felel meg a Cat(akármi) előírásoknak, mégis azzal a felirattal hozzák forgalomba. A kereskedőnek pedig gőze sincs, hogy mit ad el, csak azt látja, hogy ez olcsó, ezt majd veszik a népek. Ha konkrétan rákérdezel, legtöbbször akkor sem tudnak róla felvilágosítást adni.
Nekem saját tapasztalatom: amikor még én sem hallottam róla, sikerült rendelnem belőle egy dobot. A kábel 3 év alatt belerohadt a fali aljzatba, illetve bár a galvanikus kapcsolat megvolt, a gigabit ethernet már 30 méter felett sem ment rajta.

Méh telepre való szemét. Szerintem senki ne szívassa magát vele, vegyen inkább rendes kábelt másfélszeres áron, hosszú távon olcsóbb lesz.

Jaaa, találkoztam már ilyennel, kínai találmány, hangszóró kábelt is gyártanak réz bevonattal, valami szörnyületféle fémhordozóval. Onnan lehet felismerni, hogy feleannyiba kerül, mintha rézből lenne. A réz-alumínium kombinációja amúgy is egy időzített bomba.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

egyszer nagyon gyorsan kellett colna pár rövid utp kábel, gondoltam, hogy nem szöszölök rendelésel a megszokott forrástól, beugroma sarki IT boltba. Circa 15 m-es patch utp kábelt tudtak adni leghosszabbat, de gyanús lett az ára... mondom nézzük meg az anyagát... cat5e meg conforming us akármi aztán nagynehezen megtaláltuk, hogy "CCA". Inkább rávártam pár napot... azért tartják a boltokban, mert "ócsó" és a magyar végfelhasználó, aki nem ért hozzá, csak egy kábel kell neki, csak az árcédulát nézi, meg azt, hogy a csatlakozóba be tudja-e dugni.

Ilyen patch kábelből is dobtam már ki párat. Nem elég, hogy CCA, még csak nem is csavart érpár: különálló, ránézésre 26AWG-nél is vékonyabb vezetékek vannak benne bármiféle csavarás nélkül. Azt' erre ráírják, hogy Cat5e UTP.
Ráadásul a külső köpeny is vacak minőség, volt olyan hely, ahol két rack szekrény között átlógatva kb. 2 év alatt a saját súlyától elszakadt a csatlakozónál.
És ezzel is az a baj, hogy hiába kérdezel, aki eladja sem tudja, hogy mi ez, tényleg csak az ár árulkodó.

ennyi erovel a villanyt is szerelhetned aluminium vezetekkel a lakasban....

Akinek volt mar dolga vele, az tud meselni. Ha ranezel, mar attol elreped. Az aluminium az aluminium, a fizikat nincs hogy meghazudtolni.

Es a POE egy mindennapos igeny, ahol szinten teljesitmenyt viszel at a kabelen. Egyszeruen 30W-ot nem tudsz aluminiumon atvinni.

Az aluminiumot hagyjuk meg a 240mm2-es kabeleknek;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az alumínium vezetéknél az a nagyon nem mindegy, hogy az alut mivel és milyen arányban ötvözték (vagy hagyták úgy, ahogy a kohóból kijött...). A "múltrendszerben" főleg panelházakban hasnzált lapos aluvezetékek esetén pont ez volt a gond - mondjuk úgy, hogy erősen spórolós alumíniumot használtak a vezetékekhez, és emiatt lettek néha annyira ridegek a szálak, hogy tényleg elég volt ránézni, hogy törjön... Minden esetre manapság én sem raknék alut lakáshálózatba - igaz, a mindenhova legalább másfél mm2 keresztmetszet dologgal azért vitatkoznék...

az hogy az aluminium 60%-kal rosszabb vezeto az nem is szamit?

> igaz, a mindenhova legalább másfél mm2 keresztmetszet dologgal azért vitatkoznék...

Hat dugaljakhoz mar par eve 2.5mm2 a meno. Persze a nemetek miatt:-\
Valahogy kihoztak, hogy az 1.5mm2 csak 13A-ig jo...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Valahogy kihoztak, hogy az 1.5mm2 csak 13A-ig jo...

Régebben 10A-es kismegszakítóval kellett védeni, nem is olyan túl régen volt, hogy elkezdtek gyártani 13A-es kismegszakítókat, mert az még teljesen jó hozzá, viszont a következő értékhez, a 16A-eshez már 2,5-es drót kell.
... és ez így van jól.

Szerintem elbeszelunk egymas mellett, es helytelenul tudod.

Ha tenyleg erdekel,
akkor ettol a ponttol kezdve csak szabvanyhivatkozasokkal (es fejezetszamokkal),
valamint szabvanybol konkret idezettel tudunk tovabblepni. Ha tenyleg erdekel.

Csak arra kerlek, hogy ne turaztass feleslegesen.

Szerintem hagyjuk ennyiben, az mindenkinek kenyelmesebb:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az aljzatok oké, ott nincs vita, kell a terhelhetőség, de 2kW fölötti beépített világítótest azért... Mondjuk úgy, kevésbé életszerű, ha lakossági fogyasztót nézünk.
Átlagembertől meg elektromos szabványra hivatkozást kérni elég cinkes, mikor a szabványokat (amikben szereplő előírásokat be kéne tartania, de legalább ismernie kéne) csak k.drága pénzért lehet megkapni.
Érdekes módon a GMBSZ-t szabadon lehet olvasni a neten, villanyost meg nem... Miközben villanyt többen kókányolnak, mint gázt...

Itt nincs helye az érvelésnek, ez nem vitatéma, itt tények vannak. Leírtam, hogy hogyan van, valaki erre azt mondta, hogy helytelenül tudom, és hagyjuk ennyiben. Rendben, hagyjuk.

Ez egy szakma, ahol szakemberek nem vitáznak azon, hogy a 1,5-es vezetéket legfeljebb 13A-es kismegszakítóval lehet védeni, mert ők tudják, hogy ez így van, ők tisztában vannak a kismegszakító működésével, tudják, mekkora áram esetén mennyi idő alatt fog az oldani.

Belinkeltem korábban amúgy azokat a dolgokat, amiket elolvasva, értelmezve a nem szakember is megértheti, amiről szó van...

A tényeket nem lehet érveléssel megváltoztatni. Linkeltem korábban egy táblázatot, amiből kiderül, hogy milyen vezetékhez milyen biztosítékot lehet legfeljebb használni. Ha nem fogadod el, az a te dolgod, attól az a táblázat még helyes.
Ha valóban van érdemi mondandód, akkor azt szívesen látja bárki, de ezeknek a semmitmondó próbálkozásaidnak nem nagyon van értelme.

A tények azt mutatják, hogy a tablazatoddal ellentétben a gyakorlatban máshogy viszonyulnak a témához. Pont erre céloztam, csak nem akartad érteni. Inkább belinkeltél mindent, ami a kezed ügyébe akadt, pedig csak azt kellene vegiggondolni, hogy ugyanaz az elektromos tulajdonságú rézvezető húsz évvel ezelőtt kibirt 16A-t, most meg szerinted csak 13-at, akkor vajon mi történt. Ezzel szemben a gyakorlat szerint a 20A C-s kismegszakitót simán engedélyezi a szolgáltató a 1.5-es rézdróttal szerelt épületnél.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az nem az én táblázatom, de ez se zavarjon. Ez előírás, amit be kellene tartani. A gyakorlatban sok olyan dolog van, amit nem az előírásoknak, szabályoknak megfelelően csinálunk, de attól még az előírás előírás, a szabály szabály marad. Ha 50km/h helyett 80-nal haladsz az autóddal, majd megbüntetnek érte, akkor azzal fogsz jönni, hogy a gyakorlatban senki nem tartja be a sebességkorlátozást? Én már egyszer-kétszer kaptam csekket hasonló okok miatt, tudomásul vettem, hogy így jártam, befizettem, "oszt jó napot", hogy egy "klasszikust" idézzek. Gyorshajtás esetén az ember általában tudja, hogy miért megy gyorsabban a megengedettnél, tisztában van a képességeivel, nem felelőtlenül száguldozik, viszont egy biztonsági előírás be nem tartása egy háztartásban, ahol laikusok üzemeltetnek villamos berendezéseket, sokkal több kockázatot rejt magában. A megengedettnél nagyobb áram, ami még nem eredményezte a védelem megszólalását, de tüzet okozott, nem egy ember halálát követelte már.


> a gyakorlat szerint a 20A C-s kismegszakitót simán engedélyezi a szolgáltató a 1.5-es rézdróttal szerelt épületnél.

Szeretnék azért látni egy ilyen engedélyt, ami mostanában született. Tudsz ilyet mutatni, ami tényleg valós, hivatalos pecséttel, aláírással, engedélyszámmal ellátott?
Egy EBF esetén ilyen eset feltárásakor szerinted mi fog következni?

Itt van a fiokomban, tavaly csereltettem kismegszakitokat 20A-sokra. Szabalyos, pecsetes irat, munkalap, minden ami kell. De ők biztosan rosszul tudjak, mert te tudod jól. És azok is rosszul tudtak, akik már egyszer szabvanyositottak. Merthogy van egy átlagos terhelés, ami korántsem azonos egy folyamatos, 24 órás maximális terheléssel. Az 50km/h sem azért annyi, mert azon az úttesten fizikálisan képtelenség lenne többel haladni...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A valóság az, hogy valamilyen vezetőképességű és terhelhetőségő vezetékeket használunk, amik előtt valamilyen képességű kismegszakítókat használunk túlterhelés- és zárlatvédelemként.

Nézzük meg ezt az oktatási segédletet, ami a vezetékek jellemzőivel foglalkozik: http://ottomat.hu/archivum/Vez_terhelhetosege/Vezetekjellemzok.pdf
Az irományhoz ők adják a nevüket: https://vet.bme.hu/

Nézzünk egy leírást a kismegszakítókról:
https://www.villanylap.hu/lapszamok/2007/aprilis/650-a-kismegszakitokrol

Itt (is) olvashatsz a kismegszakítók kioldási jelleggörbéiről:
http://biosolar.hu/stuff/uploads/kioldasi_jelleggorbe.pdf

Azt el kell fogadnod, mert nem én mondom, hanem a gyártók állítják, hogy ha a hőmérséklet 30C°, akkor egy napjainkban gyártott, jól működő, hibátlan kismegszakító a névleges értékű áramával terhelve az idők végezetéig bekapcsolva marad, nem szakít meg (érdemes megjegyezni, hogy korábban a jelleggörbéket nem 30C°-ra, hanem 25C°-ra adták meg, ezért lehet még találkozni olyan táblázatokkal is, ahol 30C° helyett 25C° szerepel). Ha a terhelés a névleges áramérték 113%-a, akkor ezt ugyanaz a kismegszakító 1 órán belül biztosan nem fogja lekapcsolni.
Ha te 1,5mm2 keresztmetszetű tömör rézvezetéket 20A-es kismegszakítóval biztosítasz, akkor 22,6A nyugodtan közlekedhet a vezetéken több mint 1 órán keresztül. Amennyiben a kismegszakító hidegebb helyen üzemel (ami előfordulhat, mert nem feltétlenül azt a helyiséget fűti az ember télen a legjobban, ahol a kismegszakítók vannak), akkor ez az érték nagyobb lesz. Ha csak 20C°a hőmérséklet, akkor az előbb hivatkozott 22,6A már 25,4A-re nő.

Ami nagyon fontos a helyesen megválasztott vezeték és kismegszakító mellett, az az, hogy a kötések kivitelezése megfelelő kötőelemekkel történjen. Régebben simán összesodorták a vezetékeket, ezt ma már nem szabad megtenni - ezzel is a biztonság irányába haladunk. Ma már a KUPOLFIX vezetékösszekötő használata sem javasolt, helyette pl. WAGO kötőelemek vagy hasonlók ajánlottak. Ha a szabvány ajánlásait nem vesszük figyelembe, akkor legalább a kötések legyenek rendben.

Ha a szolgáltató ezt engedélyezi, akkor én ezt elfogadom. Talán inkább velük kellene levelezned! :)
Egyébként az egész házban nincs összesen annyi fogyasztó egy fázison, ami ilyen tartós terhelést lenne képes produkálni, a pillanatnyi csúcs terheléstől pedig nem fog érdemben változni semmi.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

1. a kismegszakito nem motorvedo, egyiket se terveztek arra, hogy a nevleges aram folott par szazalekkal kioldjon
2. amiket felhozol peldakat, ott a vezetekhosszt figyelembe se veszed, pedig a kismegszakitonal tok erdekes.

Szerintem egesz egyszeruen kevered a zarlati aramot (es az erre valo meretezest) az egyszeri tularamtol;)

A vezetekosszesodrasrol annyit, hogy egy lakastuznel amikor minden muanyag es on leeg/leolvad, akkor meg nem mondod, hogy a vezetekosszesodras "szakszeru" volt vagy sem. Mig egy leegett wagomaradvanyra ra tudsz mutatni, hogy igenis ott van.
*Ezert* sose volt ajanlott a vezetekosszesodras. Regen elneztek, igen. De sose ajanlottak (szabvanyban is ugy volt).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Senki nem állította, hogy a kismegszakító motorvédő, pont az az érdekes jelen esetben, hogy jelentősen túlterhelhető a névleges áramához képest.

Szerintem te kevered a dolgokat, ahhoz, hogy 25,4A értékű zárlati áram alakuljon ki 230V-os egyfázisú hálózaton, 1,5-es rézvezetékből 776m-re van szükség, vagyis 388m hosszú kábelre. A védelmek tervezésekor pl. erre is figyelni kell.

A vezetékek összesodrása kapcsán egyről beszélünk. Nem tudom, hogy az 50-es, 60-as években milyen szabványos összekötők voltak, de abban a néhány régi lakásban, ahol laktam/előfordultam és volt "szerencsém" ezt-azt javítani, vezetékösszekötés gyanánt csak a vezetékek összesodrását láttam, amit utána szigeteltek valamilyen rettenetes fekete szalaggal. Erről a sodrásról nem állítottam, hogy ajánlották volna valaha is, de tény, hogy ezekkel találkoztam öreg családi házaknál.

> A megengedettnél nagyobb áram, ami még nem eredményezte a védelem megszólalását, de tüzet okozott, nem egy ember halálát követelte már.

En szereny velemenyem szerint a 2.5mm2-rel szerelt atlag dugaljaramkorok tuzveszelyesebbek, mint az 1.5mm2-rel szereltek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A dugaljak jo resze csavaros kotesu, ha szereltel mar 2.5mm2-es vezetekkel tobb dugaljat felfuzve, akkor tudod mirol beszelek. Egyszeruen nem lehet ertelmesen szemet hajlitani 2.5mm2-es vezetekkel.

Egy nem megfelelo kotes nagysagrenddel nagyobb veszelyt rejt, mint a 1.5 vs. 2.5mm2 keresztmetszet.

De ugy latom, hogy nem vagy vevo a gyakorlati tapasztalatokra;). Majd megnezem mit mondasz, amikor mar a 4mm2 keresztmetszet lesz eloirva, mer' miert ne... A kabelgyartokanak az meg nagyobb poen lenne...;)

Most hogy mar foliasator epitese a kotelezo (kozel 0-as haz, 2020) ahol a falvastagsag az 50cm-nel kezdodik, vegulis befer egy 22-es cso bevesve a falba.... ;-D

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ide off, de álljunk már meg egy pillanatra.
"Gyorshajtás esetén az ember általában tudja, hogy miért megy gyorsabban a megengedettnél, tisztában van a képességeivel"
Mi a foglalkozásod, talán profi autóversenyző vagy? Biztos vagy benne, hogy helyesen értékeled a képességeidet? Ha igen, miért?

Igen, mivel van elegendő vezetési tapasztalatom. Te nem tudod, hogy mire vagy képes? Ha nem tudod, akkor hogyan veszel részt a fogalomban? Ha tudod, hogy meddig mehetsz el, akkor honnan tudod?

Nem vagyok profi autóversenyző, pont azért, mert tisztában vagyok a képességeimmel. Nem száguldozok ész nélkül, nem cikázok az autók között, nem kényszerítek másokat vészfékezésre, de ha nem muszáj, nem 90-nel közlekedek lakott területen kívül. Talán valaki még emlékszik rá, hogy egy időben 100km/h volt a megengedett sebesség lakott területen kívül, 60km/h pedig lakott területen belül. Ebből lett (majd' 40 évvel ezelőtt 80 és 50, majd később a 80-ból 90. A 100 most is bőven vállalható lenne, főleg, mert sokkal jobbak, biztonságosabbak a mai autók.

"Talán valaki még emlékszik rá, hogy egy időben 100km/h volt a megengedett sebesség lakott területen kívül, 60km/h pedig lakott területen belül. Ebből lett (majd' 40 évvel ezelőtt 80 és 50, majd később a 80-ból 90"
Az feltűnt, hogy fentebb a kollégával azért vitatkoztál, mert pontosan ugyanezt az érvelési technikát alkalmazta? Mármint hogy régen megengedett volt, akkor most miért nem?
Szvsz a sebességkorlátok megállapításánál is valahogy úgy lehetett, hogy megsaccolták, hogy egy átlagos ember mekkora sebességgel tud biztonságosan közlekedni bizonyos körülmények között, ott meghúzták a felső sebességhatárt, és azt mondták, hogy aki ennyire sem érzi képesnek magát, menjen lassabban. Aztán később változott a tudás, vélemény, akármi, és az épp aktuálisan elfogadott nézeteknek megfelelően tologatták ezt a határt ide-oda, pont mint a fent hivatkozott szabványok esetében. Egyszerűen gyönyörű, ahogyan az egyiket szentírásként kezeled, a másikra meg gumiszabályként tekintesz.

"Te nem tudod, hogy mire vagy képes?"
Dehogynem. Vagy legalábbis azt gondolom. De gondolhatnám akár azt is, hogy lakott területen belül 200km/h-val is biztonságosan vezetek. Az az 50 csak a balfasz nagyikra vonatkozik, nem?

> Az feltűnt, hogy fentebb a kollégával azért vitatkoztál, mert pontosan ugyanezt az érvelési technikát alkalmazta? Mármint hogy régen megengedett volt, akkor most miért nem?

A réz most is réz, a műanyag most is műanyag, a 16A most is 16A, viszont az autók rengeteget fejlődtek a biztonság terén az évek alatt, ugyanakkor két 1,5-es rézvezeték között nincs akkora különbség, mint két autóvezető között. A rézdrót akkor is rézdrót, ha itt vagy ott készítik (nyilván előfordulhatnak trükközések a gyártásnál, ilyenről is lehet olvasni, és nem a jobb terhelhetőség javára történik a trükközés), viszont két 20 éves úrvezető képességei között is sok a különbség, ahogy két 60 éves esetében is el lehet ezt mondani.

> Dehogynem. Vagy legalábbis azt gondolom. De gondolhatnám akár azt is, hogy lakott területen belül 200km/h-val is biztonságosan vezetek. Az az 50 csak a balfasz nagyikra vonatkozik, nem?

Kint a forgalomban nem elég az, hogy "gondolom". Ha nem vagy biztos magadban, mert nincs elég tapasztalatod, akkor ne hajts gyorsabban a megngedettnél. Ahogy egyre több az ember tapasztalata, egyre biztosabban tudja megítélni, hogy mehet-e gyorsabbam, bevállaljon-e egy előzést, vagy ne. Amúgy az 50km/h tényleg sok helyen szigorú, nem véletlen, hogy egyre többször teszik ki a 60-as, 70-es táblákat a lakott területek egyes részein. Egyre jobbak az autók, a gumik, (majdnem az utakra is ezt írtam, de az nem lenne igaz - ha felújítanak egy útszakaszt, 2-3-5 év múlva ismét kezdődnek rajta a bajok), egyre több dolog segíti a vezetőt (ABS, ASR, ESP stb.). Olyan nyilvánvaló hülyeségekkel meg nem szabad érvelni, hogy gondolhatnám azt is, hogy 200-zal is mehetnék biztonsággal lakott területen, mert az már sokkal nagyobb mértékben haladja meg az 50-et, mint a 20 a 13-at.

Az autóvezetésnél maga az autóvezető dönt arról, hogy mennyivel megy. Ez sok dologtól függhet, időjárási- és útviszonyoktól is, a vezető fizikai és mentális állapotától is. Az mindig a vezető felelőssége, hogy jól választja-e meg a sebességet. A villanydrótnál nincsenek ilyen lehetőségek. Adott vezetékezés van adott védelemmel, adott fogyasztással, adott állapotú kötésekkel, aljzatokkal, villásdugókkal, berendezésekkel. Ha valami ezek közül nem lett jól kiválasztva, nincs jó állapotban, akkor hamar bekövetkezhet a baj. Az emberek az otthonukban nem ellenőrzik/ellenőriztetik naponta a vezetékezés, védelmek, készülékek állapotát, ellenben az autónk bizonyos időnként átesik egy műszaki vizsgán.

"Ha nem vagy biztos magadban, mert nincs elég tapasztalatod, akkor ne hajts gyorsabban a megngedettnél."
Francokat. Ne hajts gyorsabban a megengedettnél. Pont.
Attól, hogy te úgy érzed, hogy nagyon fasza sofőr vagy, még tévedhetsz, mint ahogy eddig mindenki tévedett, aki gyorshajtás miatt okozott balesetet. Lehetne benned annyi alázat, hogy elfogadd, hogy a közlekedés is egy olyan terület amiben évek alatt képzett és tapasztalatot szerzett szakemberek dolgoznak. Ők a körülményeket figyelembe véve (lakott terület, járda távolsága, elszigeteltsége az úttesttől, kanyarok, beláthatóság, etc...) alkottak egy véleményt arról, hogy ott mennyivel lehet biztonságosan közlekedni, akkor honnan van neked annyi önbizalmad, hogy ezt akár egy ismeretlen útszakaszról néhány másodperc alatt hozott döntéssel felülbíráld? És most nem arról van szó, amikor 50 helyett 55-60-al mész, vagy 90 helyett 100-al (ez amúgy a rendőröket sem érdekli), hanem a nagyobb sebességhatár átlépésekről.
Érdekelne arról is a véleményed, hogy meddig lehet ezt a "legyünk tisztában a saját képességeinkkel, és ha úgy érezzük, hágjuk át a szabályokat" témát nyomni. Engedjük a rövidlátókat szemüveg nélkül vezetni, ha ők úgy érzik, hogy azért még látnak eleget? Esetleg az ittas személyekre is bízzuk rá, hogy döntsék el, hogy képesek-e az aktuális állapotukban autót vezetni? (Van egy ismerősöm, akit piálós bulik után mindig a csaja visz haza kocsival. Kicsit kapatosan is ő szokott kiállni a parkolóból, csak aztán adja át a volánt, mert neki még úgy is jobban megy, mint a lánynak.)

De amúgy nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a fórumtársat kioktatod, hogy attól, hogy régen 16A-es kismegszakítóval lehetett 1,5-es réz vezetéket biztosítani rájöhettek a szabványok készítői, hogy ez bizonyos körülmények között még mindig túlmelegedéshez vezethet (amiben amúgy igazad van), aztán néhány hozzászólással lejjebb megmagyarázod, hogy a ma érvényes sebességhatárok szarul vannak megállapítva, mert bezzeg régebben gyorsabban lehetett menni. Mintha ezen a területen nem jöhettek volna rá (mondjuk a nagy számú balesetből), hogy túl magasan állapították meg a korlátot. Nekem ez a durva.

Szerk.: a biztonságosabb autókra hivatkozás is érdekes, mintha nem tudnád, hogy a reakcióidődet az egyáltalán nem befolyásolja.

> Francokat. Ne hajts gyorsabban a megengedettnél. Pont.

> most nem arról van szó, amikor 50 helyett 55-60-al mész, vagy 90 helyett 100-al (ez amúgy a rendőröket sem érdekli), hanem a nagyobb sebességhatár átlépésekről.

Most akkor mi van?

Leírtam, hogy sok-sok év tapasztalatom van, nem pedig azt írtam le, hogy nagyon jó sofőr vagyok. Olyanokat írtam, hogy nem száguldozok ész nélkül, nem cikázok az autók között stb. Szelektíven olvasol, vagy csak figyelmetlenné tesz az ingerültséged?

Mindenki tévedhet, 50-nel is el lehet ütni egy gyalogost, 50-nél is el lehet bambulni és bele lehet menni az előtted haladó autóba.

> Érdekelne arról is a véleményed, hogy meddig lehet ezt a "legyünk tisztában a saját képességeinkkel, és ha úgy érezzük, hágjuk át a szabályokat" témát nyomni. Engedjük a rövidlátókat szemüveg nélkül vezetni, ha ők úgy érzik, hogy azért még látnak eleget? Esetleg ...satöbbi

Ne terelj, ne írkálj feleslegesen hülyeségeket, mert nem visz előre. Igen, valóban fontos, hogy legyünk tisztában a saját képességeinkkel, és baj, ha ez pl. 30-40 év alatt SEM alakul ki valakiben. Elképesztően rosszul vezető embereket látok közlekedni az autóikkal az utakon, hihetetlennek gondolom, hogy egyáltalán van jogosítványuk. Ők azok, akik igazán veszélyesek a forgalomban, nem azok, akik lakott területen kívül 100-110-zel mennek egy ismert, nem problémás útszakaszon. Senki nem állított olyant, amit írtál, hogy egy ismeretlen útszakaszon kell felülbírálni a sebességhatárokat, bármilyen hihetetlen is neked, az emberek többsége legtöbbször ismert útszakaszokon közlekedik. Én pl. sokat vezetek, ritkán fordul elő, hogy ismeretlen szakaszon kell mennem. Olyankor az ember automatikusan jobban figyel, nem száguldozik. Az autóversenyzők is meg kell, hogy tanulják a pályát, a raliversenyzőknek is úgy olvassák az itinert, hogy előtte feltérképezték a gyorsasági szakaszokat.

Egyébként a szerinted "évek alatt képzett és tapasztalatot szakemberek" vajon miért gondolták úgy, hogy jó a 60/100, majd az 50/80, majd az 50/90? A 80-at ezek a tapasztalt szakemberek elég hamar visszatolták 90-re - ez nem furcsa? Akár hiszed, akár nem, az, hogy mennyi idő alatt áll meg az autó, a rekacióidőn kívül sok dologtól függ. Manapság jobbak a fékrendszerek, jobbak a gumik, ráadásul télen már használunk téli gumit, jobb a tapadás, jobbak a kormányművek, van szervó, jobb a mai autóknak a világítása stb. Nem gondolod, hogy ezeken nem kellene vitatkoznunk?

Még egy dolog: ha te valamiért 1200-as Zsigulival mész időnként, mert az a hobbid, OT-s rendszámot is szereztél rá, kintről hozattál hozzá eredeti diagonál gumikat, akkor feltehetően nem állsz neki száguldozni azzal az autóval, mert annak már erősen meg kell markolni a kormányát, bele kell taposni a fékébe, hogy történjen valami. A sok év alatt volt alkalmam megfigyelni, hogy az egyre újabb fejlesztésű autókat mennyivel jobb, könnyebb vezetni, mint a régieket. Manapság is sokféle autót vezetek, azok sem viselkednek egyformán, mert tapasztalom, és pont a tapasztalat miatt tudom, hogy amit lehet az egyikkel, nem lehet a másikkal, viszont bármelyikkel többet lehet, mint egy 1200-as Zsigulival.

Nézd, ez innetől loop. Nekem az a véleményem, hogy konkrétan a megengedett maximális haladási sebesség minden útszakaszra azért és úgy lett megállapítva, hogy a túlzott önbizalommal rendelkező vezetők döntése fölé húzzanak egy felső korlátot.
Lehet, hogy figyelmetlenül olvastam, de én már a kezdetektől a nagyobb mértékű túllépésről próbálok veled vitázni, nem arról, amikor rajtafelejted a lábad a gázon és 5-10%-al gyorsabban mész, mint amennyivel lehetne. Ha te is erre gondoltál, akkor nincs miről beszélni, ha úgy érzed, hogy saját döntésed alapján jogodban áll akár a megállapított korlát duplájával is közlekedni, akkor meg lelked rajta.
Egy biztos: ha egy balesetnél a szakértő megállapítja, hogy gyorsabban mentél a megengedettnél - márpedig viszonylag nagy biztonsággal, pontossággal meg tudják -, akkor ott hiába fogsz magyarázkodni.

Az offra:

Alapvető elvárás minden járművezetővel szemben, hogy képes legyen felmérni, hogy az adott szituációban mekkora sebességgel tud biztonsággal haladni. Aki erre nem képes, az max. az abszolút gyorshajtást nem követi el (hiszen azt elég gépiesen betartani), de a relatív gyorshajtást szinte biztosan el fogja valamikor. Ergó alkalmatlan a vezetésre.

Tehát valójában az abszolút sebességhatárok úgy általában azt a célt szolgálják, hogy támpontot nyújtsanak ehhez. Miközben persze a jogi megítélése egészen más a dolognak...

"Tehát valójában az abszolút sebességhatárok úgy általában azt a célt szolgálják, hogy támpontot nyújtsanak ehhez."
Illetve belövik helyetted, hogy mi az, ami fölé ha tippelsz, akkor már valószínűleg tévedsz. Kivételek persze mindig akadnak, csak az a tapasztalat, hogy többen képzelik magukat kivételes tehetségnek, mint ahányan ténylegesen azok.

"az aramszolgaltatonal nem szakemberek dolgoznak"...

SZVS ezzel a résszel részemről egyetértek!!!

Amit nálunk a lakhelyemen művelnek áramszolgáltatás néven az erősen kimeríti a fogyasztó megkárosítása kategóriát, de olyan fogalmat mint szolgáltatási szint még nem ismernek!
Azaz bocsánat van ilyen, bár azt pistike bt is hozná 2 fő kókler alkalmazásával...

Mindamellett természetesen a kártérítési kötelezettségnek mint olyannak még fogalmát is messziről hárítják!

Milyen példát szeretnél? Családi házas környék, kulcsszó Mogyoród.

Ez év január első hetében kb 15 db 1-2 perces áramszünet volt, augusztusban talán csak 10 körül volt ezeknek az alkalmaknak a száma. Ha csak egyszer megy el egy adott pillanatban egy hónapban már hálásak vagyunk...
De nagyobb esőnél vagy ki tudja milyen napfolt-tevékenységnél rendszeresen előfordul. 16 éve...
Ilyen esetekben a fogyasztók, jobb esetben csak a világítótestek, diszkó-jellegű műsort szolgáltatnak, de volt olyan is, hogy a gyerek délutáni/ család szombat esti filmnézését vágta haza a kényszerű szünet..

Rossz esetben hűtési ciklus alatt a hűtőgép, kombi cirkó, víztisztó, hifi, tv, hűtőláda. Természetesen a fogyasztókba szerelt elektronikának ezt tolerálnia kell, nyilván ideig óráig tolerálódik is, csak az a nem mindegy, hogy egy fent felsorolt fogyasztót a fenti sorból 5 évente cserélsz ki emiatt vagy 15 évente. Hozhatnám példának a 2 éves hűtőszekrényt amihez most kellett hívni szerelőt ennek okán, hangos ováció volt a reakció a szervizmérnök által a felvetésre... Vagy a reggel töltés alatt hagyott fényképezőgép akkumulátort ami estére beadta az unalmast és cserélni kellett mert napközben ki tudja mennyiszer játszódott el ez a szitu...

Csak kicsit kevesebb ideig tart és "lágyan" tér vissza...
Ami egyébként sokkal mókásabb, hogy jelenleg mennyit kell várni egy bekötésre vagy bővítésre, illetve hogy hányszor kell kiállni a sorod az irodán ugyanabban az ügyben. Meg hogy hányszor küldenek el ügyfélfogadási időben, hogy a "kolléga most elfoglalt", gyere vissza 2 nap múlva.

Valamit felreertesz.

En ket dolgot allitottam:
1. Regen 16A-es biztositekhoz elegendo volt 1.5mm2-es vezetek.
2. Regen nem is lehetett 13A-es kismegszakitot kapni.

Azt sose allitottam, hogy most megfelel a 1.5mm2-es vezetek a 16A-nek. Pont azt allitottam, hogy lobbitevekenysegnek koszonhetoen (nemetek;) jott be a 13A-es kismegszakito.

A "regent" nem definialtam, es erre irtam, hogy konkret szabvanyhivatkozasokkal lehet ezt csak alatamasztani, ami bizony ido elohalaszni, igy ne turaztass feleslegesen.
En olyan 2000 kornyekere datalom amikor meg tuti jo volt az 1.5mm2 a 16A-hez, egesz egyszeruen 13A-est akkor nem is lehetett kapni.

Itt tenyekrol kell, hogy szo legyen es az csak szabvany.

Azert azt is vegyuk eszre, hogy a panelban levo aluvezetekek 2.5mm2-esek....

update: az MSZ 14550/1 szabvany, ami 1998.06 -ig volt ervenyben futesre hasznalt aramkoroknel 16A-es biztositekot irt, egyeb aramkoroknel (idoszakos terhelesuek) pedig 20A-es. A vezetek terhelhetosege 20 es 25A. (2.2.2, 2.2.3 pont es 1. tablazat)

Tehat 1998-ban meg teljesen elfogadott volt a 16A, 1.5mm2 dugaljaramkorokhoz.
Szetneztem a multbeli rendeleseimnel es 13A-es kismegszakitot eloszor 2011-ben akartam venni, de nem kaptam. 2013-ban mar jobban lehetett kapni (arajanlatok), de vegul gyorsan kellett (<4 het) igy nem vettunk 13A-est.

Ezutan a szabvany 1998, 2002, 2011-ben valtozott (MSZ 2364-523:1998, MSZ 2364-523:2002, MSZ HD 60364-5-52:2011).

Az MSZ 2364-523:2002-esben, mar egy picit bonyolultabban szamolja, eleve van egy keplet (I=A*S^m-B*S^n) , amihez tartozik 2 tablazat. Nekunk a teglafalba vakolt vedocsoben huzott kulon vezetekek az erdekesek (52-B1 tablazat elso sora), ami meghivatkozza a 52-C1 2. oszlopat (ahol az oszlop neve "oszlop":), ahol A=11.2, m=0.6118. 2 vezetek eseten (sima dugaljaramkor). Ebbol 14.35A jon ki, amit 14.5A-re lehet kerekiteni (B melléklet, 20A alatt). Noh innen jon a 13A max.
A belinkelt kismegszakito jelleggorbek ebbol a szempontbol nem relevansak:)

Az egesz 13A-es mizeriahoz meg azt is hozzatennem, hogy idoszakosan terhelt 2.5mm2-es aluvezetekre regen meg a 20A biztositek is jo volt:), de 16A-essel konkretan szereltek dugaljakat.

Azert a 2.5mm2rez 16A-re enyhen overkill. Dehat valamibol a kabelgyartoknak is meg kell elniuk.

Azt hiszem ezt kiveseztem. De legkozelebb nem dolok be a turaztatasi igenyeteknek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En ugy szoktam, hogy bonthato wago, aztan ha mar fix, es tuti nincs valtozas, akkor nem bonthato wagora lecserelem (atlatszo, utangyartott).
Ha tudom, hogy mi a vegleges, akkor rogton nem bonthato.
De amikor a tetoterben nem lesz furdo, megis lesz furdo, megse lesz furdo, megis lesz fal, de nem furdo, megis furdo. Akkor raszokik az ember a bonthato wagora...
Meg hajlekony<->merev talalkozasnal is bonthato wago.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

cca az meg hagyjan, mar van steel core is!;)) (talan CSA a roviditese)

Eldobom az agyam hova sullyednek egyesek.

Ilyen vekonysagban csak rezet. Az aluminium ugyis torik, meg a poe nem ordogtol valo...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De most komolyan. Ha kérdezed és normálisat akarsz, akkor vegyél normálisat, hagyományos, régi márkát.. (Draka, Belden, stb...), amiről már hallott valaki, de ne kérdezz be minden olcsót, amit találsz. Látod, hogy lengyel cég, az oldaláról lerí, hogy valami kínai gagyi cuccokat szed őssze és árul a saját nevében. Én biztos nem próbálkoznék vele.

Panduit?
Tényleg krimpelni tudsz? Cat6a Panduit falikábelt jó móka ám a létra tején kripeli. Padláson is mokás lehet.
Veszel kábelt, behúzod veszel valamilyen csatlakozó ajzatott, (egy cégnél maradnék, kerülném a krimpelést), a csatlakozó ajzathoz való csatlakozok pl
PANDUIT Mini-Com TX6A standard Category 6A UTP betét, kék a padláson csak az előbb említett csatlakozókat tenném rá. (célszerszámok nélkül, sniccer penge blankolás, csipő fogó, kombinát fogó + sík felület és össze is van pattintva a csatlakozó)
A padláson magára a vezetékre ráírnám mi hova megy.

errol meselhetnel, mert en a multkor rendeltem 30 kulonbozo markaju csatlakozot tesztelesre. De nem emiatt.

En azert vettem, hogy lengo kabelre tudjak legalabb olyan erossegu csatlakozot ratenni, amilyen a gyari ontott muanyagok.

Talaltam is olyat, ami ilyen fem krokodilfogakkal korbeveszi a kabel magat es nem huzodnak ki az erek egyesevel.

Mondjuk nekem az volt a cel hogy napi 10 ki-be huzast tuleljenek munkasok altal.

Gyarit vettem volna csak 3 honap es 100db lett volna a min. mennyiseg.

Nekem meg csak 40 kellett.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A réz sodrat (patch kábel) esetén simán csak beletolod a krimpelővel az érintkezőt adó lapos lemezkét a vezeték "közepébe", és kész. Tömör ér ezetén olyannak kell lennie, hogy a préselés hatására a tömör vezető két oldalára stabilan felfeküdjön az érintkező.
A rángatásállóságot a műanyag részben egy "ék" adja, amit szintén rászorít a fogó a helyesen blankolt kábel szigetelésére.

> A rángatásállóságot a műanyag részben egy "ék" adja, amit szintén rászorít a fogó a helyesen blankolt kábel szigetelésére.

Az a gagyi. A normalisakat vagy kiontod (te), csak arnyekolthoz tul pici.
Vagy veszel ilyet:
https://www.tme.eu/en/details/ds1123-13-p88ta/rj-connectors/connfly/ds1…

Esetleg ilyet:
https://www.tme.eu/en/details/ss-39200-030/rj-connectors/bel-fuse/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Általában onnan egyszerű megkülönböztetni, hogy a sodrott erűhöz valónál a benyomódó kis réz lemezkén csak két fogacska van, ami bemegy az erek közé és kész. A tömör, fali kábelre valónál a réz lemezkén három fogacska van és ideális esetben a két szélső a tömör rézér egyik oldalára kerül, a középső a másikra, így átölelik az egy szálat és jó lesz az érintkezés.

Egy kozeli kep jol jonne. Mert most vegigneztem jopar csatlakozot, es max olyat latok, ahol a lemezkenek a ket foga nem egy sikban van, es a tomornel a fog ket fele a rez ket oldalara megy. Talan.
Holnap megnezem a raktarkeszletemet:)

De nagyon nem is latom seholse feltuntetve, hogy tomor vagy sodrott eru kabelhez (legyen patch kabel a neve:) valo a csatlakozo. Tudok arnyekoltat es arnyekolatlant venni:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Koszi.

En eddig mintha meg csak ilyen ket karmut lattam volna, ami mind a kettore jo, a masodik videod 6:11-tol mutatja:
https://youtu.be/hnN3HZ5TAEw?t=371

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ez a haromkarmu, amit Skuzzy mondott.

En meg azt mondtam (a videod alapjan), hogy a ket karmu is jo mind a kettore (sodrott, merev). Mert a ket karmunal az egyik karom a tomor vezetek egyik oldalara a masik a masik oldalara megy.

Eddig nem figyeltem kulonosebben a karmokat (holnap megnezem a csatlakozoimat), es csak a ketkarmura emlekeztem.

Az teny, hogy a haromkarmu biztosabbnak tunik mint a ketkarmu tomor vezetekre (meg a sodrottra is).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem lehet, hogy a csatlakozo volt gagyi kabeltol fuggetlenul? Tehat hajlekony kabelnel is ugyanugy kontaktos lett volna.

Most vegigneztem az inventorymat, nekem csak arnyekolt csatlakozoim vannak, es olyan 15 fele, valamelyik 500+ Ftba kerult es aranyozott.
Mindegyik ketkarmu. (lenyegeben megrendeltem az osszes csatlakozot a tme.eu-rol, ami arnyekolt volt es 1500Ft-nal kevesebbe kerult).

Akkor az a kerdesem, hogy honnan tudok haromkarmu, arnyekolt csatlakozott venni, ami a kabelre is rahajlik (hogy ne huzodjon ki) ertelmes aron (<400Ft/db)? Mondjuk 10db-ot kezdesnek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://www.telegaertner.com/en/info/catalogue/datavoice/?IdTreeGroup=3…

Ez nekünk nagyon bevált, de az árát nem tudom (holnap megnézem, ha nem felejtem el).
Spéci nyomó kell hozzá, ami marhára drága, olyan 100e Ft + ÁFA, de tökéletes eredményt ad.
"Mezei" módon is szerelhető, de úgy macerás a kábelre kapaszkodó része miatt. Egy-két darabnál még elmegy, de nagyobb mennyiséghez meg kell venni a gyári nyomót.

https://uk.rs-online.com/web/p/rj45-connectors/7653724/

Ok én meg 15 éve nem szerelek kábelt (ill. csak minimálisan és nem követem most mi a jó)

Ha még nem adtad fel.
Krimpelést mint látható kerüld rávaló dugó is egy hitvita, a drága jó 5$/db, és akkor még a krimpelő fogóról még nem is beszéltek.
PANDUIT Mini-Com TX6A standard Category 6A UTP betét ezért is javasoltam ezt, igaz ez végpontonként 2db patch kábelt igényel de megúszod a krimpelést.

Meg amúgy is milyen már a fali-kábelt lengőkábelként használni. Sőt én egy helyre még ilyenen is gondolkodom PSL-DCPL-BL-C.

Nem sokat konyítok a témához, de:

Én ezekkel az eszközökkel raktam (raknám össze újra) össze a lakás kábelhálózatát:
https://webshop.omikron.hu/cat6-250mhz-pimf-kompaktkabel--f-ftp--lszh-k…
https://webshop.omikron.hu/cat6-arnyekolt-betet---sl-folia-arnyekolassa…

Ugyanitt egyébként mindenféle szerelődoboz, burkolat is van ezekhez a keystone csatlakozókhoz, meg persze méreg drága szerszám is (nem reklám, csak egyszerűbb mindent ugyanonnan).

Olcsónak éppen nem olcsó, de mindenképpen tartós. :)

Persze lehet még okosítani rajta, pl. árnyékolás nélkül, úgy már egészen más árfekvése lesz.
Jó példa a spórolásra nálunk a cat5e-vel behúzott társasház, ezen megy az internet (max 80mbit), telefon, kaputelefon. Értem én, hogy olcsó, de na...

Azóta ugyanezeket máshol is felhasználtam, olyan helyen is, ahol sok, a switch-től messze lévő (35-80 méter) poe-s AP-k lógnak, hibátlanul működik több éve minden.

Megkeresni a kivitelezőt (ha még él, és a cége is), és beperelni hibás teljesítésért (nem azt az alapanyagokat építette be, mint amit vevő megrendelt és kivetelező visszaigazolt + számlázott, a vevő pedig jóhiszeműleg a tőle elvárható módon nem tudta az 5 és 5e közötti különbséget kiszúrni átvételkor)
--

Onnantól kezdve, hogy azonos hálózaton megy a lan, a telefon, a kaputelefon, meg minden telco dolog, húzhattak volna bármit, abban a pillanatban, hogy nincs meg a négy érpár a LAN-nak, 100Mbit/s-ban maximálták a hálózat sebességét.
Telco elosztószekrénytől egy kábel a lakásig, rajta lan, vezetékes- és kaputelefon. Ez 2+1+1 érpáron elvihető, ha nem akarunk gigabitet. Anno a struktúrált kábelezésnél ez is egy előnyként jelent meg a csak lan-ra használható koaxos busz rendszerű megoldásokhoz képest: Egy kábel mindenre, akár egyszerre is. (Akkoriban a 100Mbit/s-ot az FDDI jelentette, amit nagy és drága bridge eszközzel lehetett összekötni a hagyományos rezes hálózattal...)

> Anno a struktúrált kábelezésnél ez is egy előnyként jelent meg a csak lan-ra használható koaxos busz rendszerű megoldásokhoz képest: Egy kábel mindenre, akár egyszerre is.

Alapvetően ez igaz, van egy rendeződ, ahol ki vannak fejtve a végpontok, a telefonmellékek, ugyanott vannak telepítve a switch-ek is, így egyszerűen, egy patch-kábel bedugásával eldöntheted, hogy egy adott végpontra ethernet vagy telefonmellék kerül. Az "akár egyszerre" dolog az, ami ugyan valóban megoldható, egy ideje már kaphatók erre a feladatra szétosztók is, de alapvetően a struktúrált kábelezési rendszer (pl. AT&T Systimax) nem emiatt jött létre, hanem azért, hogy egyfajta kábel használatával minden szükséges dolog elvihető lehessen a felhasználási helyére (analóg telefon, digitális telefon, ethernet, video). Nem egyszerre, hanem külön-külön, vagy ez, vagy az, vagy amaz. Az már az emberi leleményesség, lustaság, költségkímélő szándék következménye, hogy szétosztókkal kiviszünk a végpontra egy 10/100-as ethernetet és egy telefonmelléket. Továbbra is azt mondom, hogy az analóg telefonvonalon időnként előforduló csengetőfeszültség okozhat problémákat az ethernet keretek számára, ráadásul az utólag az aljzatba bedugott (akár barkácsolt, akár gyári) szétosztók elég hülyén néznek ki. Igen, lehet ilyent csinálni, igen, csináljuk is, de szerintem nem szabványos a dolog.

Továbbra is azt mondom, hogy az analóg telefonvonalon időnként előforduló csengetőfeszültség okozhat problémákat az ethernet keretek számára

Szabványos kábelnél ez nem fordulhat elő.
Ezért használunk csavart érpárakat, simán bírnia kell a szomszéd csavart érpár forgalmát.

Ha valaki rosszul köti be, és a csengetőfeszültséggel járó analóg telefonvonalat összeköti egy Ethernet interfész lábával, akkor is max. az illesztőtrafó tekercsét tudja leamortizálni a csengetőfeszültség + alacsony terhelő ellenállás miatt fellépő túlárammal.

+1, pontosan, de az azért elő szokott fordulni, hogy nem tartják be a színsorrendet, csak arra ügyelnek, hogy mindkét végén ugyanaz a sorrend legyen, így viszont ha nem sikerül a megfelelő érpárakat "eltalálni", akkor nem érvényesül a csavart érpárak zavarvédelme. Krimpeltem már újra komplett irodát, ahol szarul volt feldugózva a belső háló - működött az rendesen, csak néha furcsa hibák jöttek a hálózati elérésben és időnként elment a net.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A csavart érpár sem tud csodát tenni, vannak akkora értékű zavarok, amik már akkora jelet hoznak létre a differneciális bemenetű vevő két bemenetén, hogy azok túlvezérlődnek, így a hasznos jel nem detektálható. A csengetőfesz 90V körül van normál analóg telefonvonalon, ami jelentősen meghaladja az ethernet 2V körüli jelszintjét. Árnyékolt kábelt célszerű használni olyan helyen, ahol nagyobb zavarok fordulhatnak elő, így a kábelbe kívülről bejutó zavarok ellen megtettük, amit lehet, de ha a kábelen belül az egyik érpáron magam viszek olyan jelet, ami zavarja a többi érpárat, akkor ott megint csak az segít, ha az érpárakat külön árnyékolom. Hiába csavartak az érpárak, hiába más a csavarás mértéke (a menetemelkedés, ha úgy tetszik) az egyes érpáraknál, hogy minél kisebb legyen az egyes érpárak között az áthallás, az is csak bizonyos értékű zavarok alatt véd. Ha a zavar mértéke nagyobb, mint amit az érpárak elviselnek, akkor ott sérülni fognak az eethernet keretek.

Hát, a csengetőfesz attól hogy 110V körüli, egy névleges impedanciával lezárt csavart érpáros szimmetrikus vezetővel kialakított rövidebb áramhurokban szerintem alapból komoly zavart nem okoz. Esetleg akkor, ha százmétert meghaladó hosszú, egyébként is határon járó UTP kábelről beszélünk.
De meggyőzhető vagyok.

Persze, mi is használunk nagy számban cat5e vezetéket végpontokhoz, ahol kell, ott van is gigabit, csak itthon a 4 érpárból kettőt másra használnak, így lehetetlen gbit kapcsolatot összehozni. Úgy tudom, ahhoz kellene mind a négy. Ez szerintem csak nagyon spórolósan lett tervezve.

Technikailag megoldható, sokan használják, én is használtam több helyen is, de szabványosnak nem gondolnám. Analóg telefonvonal esetén a csengetőfeszültség nem biztos, hogy jó hatással van az ethernetre, könnyen lehet, hogy ilyenkor sérülnek a keretek az érpárak közötti áthallás következtében, de nyilván a felhasználó ebből nem túl sokat vesz észre, vagy inkább semmit, mivel a magasabb szintű protokollok megoldják a problémát. Ha az alkalmazott kábelben érpáranként van árnyékolás, akkor problémamantes lehet a dolog, de az ilyen kábel nagyon ritka, egyáltalán nem jellemző.
Két 10/100-as ethernetet viszont simán lehet egymás mellett vinni ugyanabban a 4 érpáras kábelben, abból nem lehet baj, ahogy digitális telefonmellék ethernet melletti átviteléből sem.

Nem csak Digi használta így az UTP kábelt. Cégeknél csináltuk ezt a '90-es évek végén meglévő kábelezés esetén, gyári adapterrel. Ma is kapható hasonló: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41JhgVxy19L.jpg
Nem ördögtől való a 100-as hálózaton a nem használt 4 ér ilyen módon való hasznosítása.

Gigaetherneten ez már nem megy, ott mind a 8 ér használatban van.

hat nagy fajlok passzirozosara nem jo;)

Magadat szivatod amikor egy gepet csak le kene menteni, mert ugyan a halozati meghajtora dolgozik o is; de ripikusan egy het mulva jon, hogy valamije nincs meg, ami a regi gepen "maradt".

En ha valaki uj gepet kap, a regit minden alkalommal lementem, es 3 honap utan torlom. Ha addig nem jelentkezett, akkor mar csak nem fog.

Namost egy 100mbites halozaton tipikusan 8-10ora.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha addig nem jelentkezett, akkor mar csak nem fog.

Dehogynem :) Nekem a rekordom kb. 8 év volt, amiben benne volt: két gépcsere, egy új épületbe majd kétszer új irodába költözés... szerencsére pont pár hónappal korábban dobtuk ki az egyik selejtezésben azt a gépet is, úgyhogy felcímkézve ott volt a vinyója egy dobozban, ~10 perc után a fájllal a kezében távozott. (btw, szintén ettől a usertől itt porosodik egy P1 vagy P2-es korabeli cerka gép Win 98-al [!], hogy le kéne menteni, mert még lehet rajta fontos anyag...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)