eee pc

 ( Nextra | 2019. április 12., péntek - 17:12 )

Előbányásztam a tárgyban említett kis notebook gépet: 1015PX. A boltokban amiket mostanában lehet kapni, azok se sokkal erősebbek legalábbis proci tekintetében. Volt a fiókban egy 240-es SSD, beletettem, és felvarázsoltam rá egy friss telepítéssel egy Linuxot xfce desktoppal. Működik. Viszont nincs hang a hangszóróból. Kimértük, az jó. A fejhallgató viszont szól ha bedugom.
Az alsamixerben azt is látom, hogy a csatlakozó talán nem ment tönkre, mert ahogy kihúzom, átvált a mixer fejhallgatóról hangszóróra.

Most akkor hol keressem a hibát? Tudtommal a PC-n nincs összefüggés a speaker és a hangrendszer között. Mert hangkártya nélkül is működik a speaker. De ez egy kis noteszgép. Bizonyára máshogy van a hardver összeállítva.
Ez egy snd-hda-intel-ként azonosított cucc. Viszont gondolom nem szólna a fejhallgató, ha a hangrendszer elszállt volna.

Ja igen a kis jack dugalj kettős szerepet lát el. Mikrofon is ha éppen arra volna szükség.
De az alsamixerben, pavucontrol-ban bármit állítok, semmi hatása. Nincs hang. Mikrofont soha nem csatlakoztattam.
A gombelem is lemerült, azt is kicseréltem. Nem mintha bármi köze volna ehhez.
Ötletek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ismert hiba.

Lásd:
https://sourceforge.net/p/alsa/mailman/message/34160136/
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=236422

options snd-hda-intel model= körül nézelődnék..

Én is ilyet használok. alsamixer parancs beírása után F5 minden vezérlő megjelenítéése, majd az internal kiválasztása a szóközzel. És voila. Ha jól rémlik.
Ha mégsem, szólj nyugodtan. Ha nekem megy neked is fog.
Nálam LinuxMint XFCE fut rajta szintén ssd-vel. Hibátlan kis cucc, szeretem.

Ok. Köszi, sokat kísérleteztem, de aztán úgy gondoltam, kezdjünk tiszta lappal. Amit a telepítéskor beállított az /etc/modprobe.conf-ba azokat is eltávolítottam, és újraindítottam a rendszert. S gondoltam majd egyenként nézzük mire mit reagál.

Eddig az alsamixer azt írta ki hogy Chip: Realtek Generic, de most hogy üres lett minden, már kiírta az igazat.
Chip: Realtek ALC269VB
Meg is lettek a csúszkák, de ezek a csúszkák hiányoznak a pavucontrolban. S emiatt az xfce-ben a mixeren hiába állítok akármit, nincs hatása. Ez bosszantó.

S macerás mindig behívni az alsamixert, és ott állítgatni a csúszkákat. Nálam pl. a Speaker nevű csúszkának semmilyen esetben nincs hatása. Ha bent van a fejhallgató, ha nincs, de azért bőszen váltogatja őket.

Az alsamixerben 3 csúszka kell hogy fel legyen húzva. Master, Headphone és PCM a jó. A Speaker csak annyira fontos hogy az ne legyen az amixer szavaival élve mute. 0% és unmute esetében is jó.

Az alsamixer sorrendben ezeket írja ki F3 esetében. (Ezeket látom)
Master, Headphone, Headphone Mic, Headphone Mic Boost, Speaker, PCM, Auto-Mute Mo, Internal Mic, Loopback mix

Valami elegánsabb megoldás érdekelne. Egy jól irányzott csúnya hack persze megoldaná a dolgot - kezdetben.
Egy bash szkript, melyben amixerrel belőtt csúszkák sorakoznak, és máris egyből lenne hang, de ha bedugom a fülest, majd kihúzom, akkor annyi is. Minden visszaáll 0-ra.
Emlékeim szerint régen ez mindenféle varázslat nélkül helyesen működött.

Ez Mageia 6.1 x86_64 Xfce

Jó dolog a pulse audio sok estben kell is. De ha nincs rá szükség szerintem csak egy felesleges réteg. Tipikusan ez az az eset amit annó gyönyörűen megoldottunk egy asound.rc fájl segítségével oszt jó napot. Emlékszem egyszer egy 5.1 hangrendszert is ezzel állítottam be. Most nem ilyen egyszerű már a helyzet.
De ez az irány. Ha kell ha nem kapod.
Egyébként, hogy ontopic is legyek utánnanézek egy csinos kis scriptnek amivel kezelni lehet ezt.