Még egy okosotthon

 ( pch | 2019. január 24., csütörtök - 10:17 )

Üdv!

Lecserélném a kapcsolókat SonOff T1 sima és csillár kapcsolókra.
Ezekhez kellene tanács vagy valami leírás, hogy hogy lehet összeházasítani a googlehomeassistanttal.
Vagy lehet-e?
Illetve firmwaret hogy lehet cserélni, vagy kell-e.
Elég-e ha a kapcsolókat megveszem.

Szóval tanács kellene, hogy induljak neki..

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom, hogy a "googlehomeassistant" kommunikál-e az eredeti firmware-val, de pl így lehet akár cserélni:
https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/02/26/wifi-s_erintos_villanykapcsolo_sonoff_t1
(Még nekem is sikerült pár hónapja laikusként, viszont beépíteni nem tudtam, mert sajnos a házunkban a kapcsolókhoz a nulla nincs levezetve, bontani pedig jelenleg nem szeretnék)

Igen, ezt figyelembe kell venni, hogy Nulla minden esetben kell ezeknek az okoskapcsoloknak!!

Kivetel a Xiaomi okoskapcsolo, az a visszafolyo arammal is elmegy, de ahhoz meg negyzet alaku kotodoboz kell, szoval ott meg vesni kell... Meg oda kell a Xiaomi Gateway is, vagy egy egyeb Zigbee-s gateway. (pl egy Zigate: https://zigate.fr/)

Igen. A nullát még meg kell oldanom. Panelba érdekes lesz, de hátha be tudok még 1 vezetéket húzni.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Miért nem teszed a csillár takarórózsába a vezérlést? Érintő kapcsolót lehet kapni "butában" is, amihez nem kell nulla és a vezérlés kerülne a takaró alá, ott meg kell lennie nullának is.

A kapcsolónál fázis van. Ahhoz, hogy a csillárnál lévő vezérlés távolról kapcsolható legyen, a kapcsolónak zárt állásban kell lennie. Viszont, ha a kapcsolóval bontod az áramkört, akkor távolról már nem kapcsolható, hiszen a vezérlésnek nincs tápfeszültsége. Tehát fixen zárni kell a kapcsolónál az áramkört. Ezzel viszont bukod a manuális vezérlést.

Valóban, erről megfeledkeztem. A WIFI elkerülte a figyelmem. Otthon z-wave rendszert szeretnék kiépíteni, és lehetőség van olyan eszköz beépítésére, ami a régi kapcsolót használja manuális kapcsoláshoz, amihez meg nem kell nulla.

A Z-Wave re nem esküszöm meg (viszonylag ritkábban használt technológia), de azért vigyázz! Az, hogy a "régi kapcsolót használja, amihez meg nem kell nulla" nem jelenti azt, hogy a modulnak ne kellene fix., állandó fázis + nulla! (ha a kapcsoló dobozába teszed, nullád nincs, ha a lámpához, akkor meg fix. fázisod - a kettő közti kötődoboz lehet a nyerő, ha hozzáférsz)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nalam ZWave modulok vannak es kell nekik a nulla. Viszont a modul tud olyat hogy a kapcsolot csengokapcsolo - erintokapcsolo uzemmodban hasznalja. Ebben az esetben a modul csak azt figyeli hogy kap-e egy pillanatra egy zart kort (csak zart kor kell nem kell bele aram) es ily modon akar tobb kapcsolo is megy egy modulra. Nalam peldaul a lepcsohaz kapcsolo van igy megoldva 4 nyomokapcsolorol - egy modullal.

Alternativa meg az rf kapcsolo (Sonoff RF-el is megoldhato, csak kompatibilis kapcsolo kell hozza!): https://goo.gl/NZEGEK

Folrakod a cuccot a csillarhoz, lent a kapcsolo kotodobozaban a fazisra raksz egy WAGO-t, a kapcsolot meg raragasztod a lyukra. (vagy ahova akarod). Ezek altalaban kinetic kapcsolok, szoval elem sem kell neki. Ha font el tudod rejteni az RF vevot, nyert ugyed van.

Esetleg tudnal adni egy linket, hogy hol lehet ilyen erinto kapcsolot venni? Nekem olyan kellene ami csak zar/nyit egy vezerlo aramkort vagy ilyesmi (5V vagy 12V vagy 24V). Tudjam a jelet feldolgozni egy micro controllerrel.
Koszi

Ott tudod megoldani, ahol csillárkapcsolás van fűzve (2 kapcsolt szál), de nem használod csillárként, hanem az egyiken visszahozod a lámpától a nullát. De ezt csak nagyon körültekintően, jelölve és 3x ellenőrizve, mielőtt zárlatra kapcsolnál véletlenül!

A WiFi-s kapcsolóknak a viszonylag nagy fogyasztás miatt mind kell nulla, a ZigBee-seknek általában nem - azoknak viszont egy ZigBee gateway kell mindig.

A Sonoff eredeti firmwere egyébként már megy Google Assistant-al, DE ez ugye az eWeLink felhőjén keresztül működik. Ha nincs net, nincs semmi. Ha saját rendszert építesz (pl. Home Assistant, Domotitz, OpenHAB, stb.), akkor érdemes a Sonoff-ok FW-ét Tasmota-ra cserélni és egy felhőtől független rendszert kapsz. Ezt viszont kicsit macerásabb (ingyen) Google Assistant-ra kapcsolni, de megoldható.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Aztán jön a következő ember akit meg jól m*gb*sz a delej. Ilyet nem tanácsolunk és főleg nem csinálunk. Vagy megcsinálod normálisan, vagy inkább ne legyen


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A vezeték szín átjelölése pl. szig.szalaggal (mindkét végén!) szabványban elfogadott megoldás szükség esetén. Amúgy meg feszültség alatt nem szerelünk! Sem ő, sem a következő!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szia!

Igy. :)

Udv.

Google Home-mal, vagy Google Assistanttal, vagy a Home Assistanttal + Google Assistanttal? :D
Ez három külön dolog. Home Assistanttal simán lehet, mttq alapon.

Néhány tanács:

- készülj arra, hogy ha mégse akarod okosan használni, akkor is könnyen átköthető legyen normál működésre minden világítás, ne kelljen mindent újra felvésni, vakolni, festeni.

- készülj arra, hogy fali kapcsolóval is működtethető legyen minden, amit "okosan" is el szeretnél írni, mert lehetnek üzemzavarok vagy szimplán csak elmúlik a wow-faktor.

- próbálj azon gondolkodni, hogy mi az, amitől "okos" lesz a ház. Az, hogy mobilról is fel tudod kapcsolni a budiban a lámpát, az nem okos. Okos az, ha éjjel tized fényerőn világít minden és ha nem vagy benn a helyiségben, akkor nem világít. És ilyesmi. Sokan megállnak ott, hogy mobilról lehet kapcsolni, tehát okos, pedig lófaszt.

- a hangvezérlés wow-faktora hamar el tud múlni, illetve könnyen úgy tudsz járni, mint a skótok a liftben.

--
https://iotguru.live

Ezekre mind megoldas a Sonoff RF (Tasmotaval) + kompatibilis RF kapcsolo (kinetic). Amit fontebb linkeltem. Feltetele, hogy olyan legyen a csillar, amiben elrejtheto a vezerlo.

Nem teljesen, mert ha kikapcsolt állapotban döglik meg a Sonoff és/vagy a net, akkor ki van kapcsolva a világításod. Ha meg kapcsolód van a falon és lekapcsolod, akkor nem tudod felkapcsolni, mert nem jut már feszültség a Sonoff felé. Ha meg teljesen átkötöd, akkor meg az a probléma. :)

--
https://iotguru.live

Nyilvan ha a Sonoffod megdoglik, akkor nem megy a kapcsolo, de a netnek nincs ehhez koze, a Sonoff es az RF kapcsolo 433mhz en beszel egymassal, Tehat a manualis kapcsolashoz nem kell net, sot meg halozat sem.

Hali,

engem is érdekel a téma de nekem más jellegű kérdésem lenne.
Előrebocsátom, hogy nem vagyok "villanyos" ember ezért ne kövessetek meg ;)
Én is meg szeretném okosítani a kapcsolóimat viszont nálunk a legtöbb lámpa alternatív kapcsolóval (remélem jó szakszót használok arra hogy 2 vagy 3 helyről kapcsolható) működik.
Erre létezik normális árú (define normális ár == sonoff illetve shelly.cloud árszínvonal) WIFI-s megoldás aminél nem kell kábelezni vagy vésni?
Van már jelenleg HomeAssistant-om szóval az se árt ha kompatibilis vele (az még belefér mint pl. sonoff esetén hogy custom firmware-t kell rá varázsolni)

üdv Balázs

Egyel fontebb neked is jo lehet, kompatibilis HA-val, tobb RF kapcsolot is tarsithatsz egy Sonoff RF-hez, etc....

Kerdes, hogy elfer-e a Sonoff RF a csillarodban.

A kapcsolókat nem tervezném lecserélni ha nem muszáj (de a Sonoff RF sem fér el, max a Shelly 1) már csak azért sem, mert ha lehet megtartanám a klasszikus kapcsolást is...

Sonoff RF nem fer el a csillarnal akkor sem, ha kiszeded az elektronikat?

amugy shelly tudja az alternativ kapcsolast, ha csak ez miatt kell. Amugy van nullad a kapcsoloknal?

Ha nincs nullad es megis elfer a sonoff a csillarnal, akkor ez a legkevesebb maceraval jaro alternativa: https://goo.gl/ZHDP18

15 dollar egy ado+vevo illetve 5 dollar minden plusz ado (annyi kell, ahany alternativ kapcsolod van)

akkor lehet, hogy elfér de most rendeltem tesztnek egy db shelly 1-et és shelly 2-tőt ezért gondoltam arra!
A shelly-t is a lámpába terveztem (lehet, hogy hibásan), vagy minden kapcsoló mögé kéne tennem egyet?
Alternatív kapcsoló esetében melyik bekötés játszik?
Azt hogy tudom megállapítani, hogy van-e nullám a kapcsolónál? (lásd alma vagyok villanyászatból :)

Shelly-t nem jo ha a lampaba teszed, mert ha lenyomod a kapcsolot, akkor megall a cucc (a lampanal csak kapcsolt fazis van) :)

Magyarorszagon sztm 100 hazbol 1-nel ha van nulla... nalunk ez nem jellemzo. Max ha van mellette pl egy konnektor (es ossze van kotve a ket lyuk valami csovel) akkor onnan atranthatod a nullat.

Megnezni egy szeru, leszerelsz egy kapcsolot es megnezed hany kabel van venne. Ket kabelnel (ket darab fekete) csak fazis van, harom kabelnel (ket fekete egy kek) van nulla is. Keresztkapcsolos/csillarkapcsolos kapcsolo eseten lehet tobb fazis kabel is, de azok is mind feketek/barnak! (Ha normalis villanyszerelo csinalta)

Utolso kapcsolo UTAN kell tenni a Shelly-t valtokapcsolonal (eleg egy, nem kell mind moge :D gondolj bele, ez is csak egy kapcsolo felfuzve a lancra):

https://m.blog.hu/bi/bitekmindenhol/image/shelly1_kereszt.jpg

Oh nagyon köszi, nem számítottam ilyen kimerítő válaszra!
Ha hazamegyek elkezdek csavarozni és megnézem hogy van-e nulla.
Tényleg nagyon köszi, az ábra meg zseni!

Az Abra nem az en erdemem :)

https://bitekmindenhol.blog.hu/

"gondolj bele, ez is csak egy kapcsolo felfuzve a lancra" - Azért nem egészen! Ha pontosan érted az alternatív kapcsolást, akkor látod, hogy a Shelly nem a láncBAN van, hanem a lánc UTÁN!

Bár nem ismerem pontosan, közelről a Shelly-t, de azáltalános működési elvet ismerve itt is látom ugyanazt a veszélyt, amiért feljebb ment az aggódás: A Shelly reléje kapcsolja a lámpát, a fizikai kapcsoló a Shelly számára egy bemeneti jel. Ha megáll a net, megdöglik a shelly, stb., hiába kapcsolgatod a kapcsolókat, attól még a lámpa nem kap feszültséget!

Én igazán jó megoldásnak azt látnám, ha az alternatív kapcsolás impulzusrelére lenne cserélve (nyomógombokkal fel-le), aminek a vezérlőkörében a shelly is csak egy nyomógomb szerepét tölti be.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Igen, ez tenyleg igaz, amit irsz, viszont itt is csak az eszkoz megdoglese a veszely, a net nem szamit, ezeknel a halozat csak a tavoli vezerlesre vonatkozik.

(nyilvan ha egy eszkozt okosan akarsz vezerelni, akkor mindenkepp elveszted azt a lehetoseget, hogy az eszkoz nelkul mukottesd.

Ha az impulzusrele doglik meg, akkor gondolom szinten megall a rendszer, nem? :)

Valóban, az impulzusrelé is SPOF, ez tény. Szóval, felesleges ezt túlmisztifikálni. Nekem redőnyöm is van úgy, hogy kizárólag egy dobozba zárt Sonoff működteti - ha akár villany, akár wifi, akár HA szerver nincs, akkor se fel, se le - túlélem.

De egy apró adalék: Shelly-re is mehet Tasmota FW és arra tapasztalat szerint pl. jellemző, hogy ha nincs wifi, MQTT, akkor a lokális működés is akadozik. Hiába nyomod a gombot, nem kapcsol, vagy csak több másodperces késéssel (persze, ha közben türelmetlenül rányomtál még egyet, akkor aztán vissza is) - Ez pl. teheti egy picit kényelmetlenné, hogy bár az eszköz hibátlan, de ha nincs net, akkor szopatja az "offline" működtetést is.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én így akartam megcsinálni, de kis gondolkodás után gyorsan letettem róla. Az egyik leglényegesebb dolog veszik el: az állapotkezelés. A Shellynek ugyanis fogalma sem lesz róla, hogy az impulzusrelé éppen fel van e kapcsolva vagy le, mivel a többi kapcsolóval simán lehet a tudta nélkül vezérelni a relét. Akkor már sokkal jobb a Sehllyt betenni az impulzusrelé helyére (pontosabban helyett), és arra felfűzni a nyomógombokat. Persze így visszakanyarodunk az eredeti problémához: mi van ha tönkremegy a Shelly? Vállat rándítunk, és betesszük a tartalékot (mert ugye ilyenből nem árt tartani, valamit valamiért). Másrészt az impulzusrelé is tönkremehet.

Nekem erre egy olyan megoldás van a fejemben, hogy a Shelly-k simán fogadnak fázist a kapcsoló bemenetükre. Tehát csak szoftveresen kell megoldani, hogy aktuátorként impulzust kapcsol a reléje, míg a bemenete szenzorként ellenőrzi az impulzusrelé által kapcsolt fázist. És mindjárt van állapotkezelésed.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

De hogy lesz a nyomógomb dobozában (ahova a Shelly kerül) az az impulzusrelé által kapcsolt fázis? Ehhez vésni kellene és egy új vezetéket behúzni a megfelelő helyről. Szerintem sokkal egyszerűbb akkor már az impulzusrelé helyére betenni a Shellyt.

Amúgy is inkább az impulzusreléhez raknám a Shelly-t, nem a kapcsoló mögé. De valóban, akkor már kérdés, hogy kell-e az impulzusrelé? (mondjuk, egy teljesen ofline backup megoldás)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Anno sok lépcsőház váltó-, és keresztkapcsolását állítottuk át SMR-T-re (http://www.elkoep.hu/termekek/relek/idorelek/multifunkcios-box/multifunkcios-idorele-smr-t-2393/) így ki-be, és idővezérléses lett az addigi kapcsolás.
Ezt csak ötletadónak írom, hátha a nyomógombot jobban meg lehet etetni bemenetnek. (Nem ismerem a terméket.)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ezt én úgy értettem, hogy új kivitelezésnél.
Amit írtam abban az esetben meg egy más rendszerre való átállás van bontás nélkül váltó¹-, és keresztkapcsolásnál.

De amúgy igen. Valamennyire a nyitott kapuidat döngetem. :)

¹Csak a mai megszokott váltókapcsolásnál működik, a régi takarékváltónál nem.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nekem HA-val működik úgy, hogy van két sima sonoff touch tasmota firmware-rel, az egyik kapcsolja a villanyt, a másik nem kapcsol semmit. Van egy automatizálás (kb. 10 sor), aminek az a triggere, hogy a két kapcsoló közül valamelyiket felkapcsolták, és az az akció, hogy felkapcsolja mind a két kapcsolót. Ugyan ez nyilván lekapcsolásra is. Kb. fél éve működik gond nélkül.

Azt, ugye tudod, hogy ezt maga a Tasmota közvetlenül is megoldja, hogy a "slave" kapcsoló nem csinál mást, csak MQTT-n kiküldi a "master"-nek a toggle parancsot. Nem kell belekeverni a HA-t, meg automation-t írni.

Nekem így vezérli egy T1 2ch a redőnyt, amit amúgy egy sima Dual működtet. (mellesleg ugyanez a T1 a villanykapcsoló is, de saját magát dupla klikkel kapcsolja)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Igen, tudom, az első megoldásom az volt, hogy ugyan abba az mqtt group topicba került a két kapcsoló, így amikor valamelyik küldött egy "toggle"-t, akkor a másik is kapcsolt. Az volt a baj ezzel a megoldással (ami nem biztos, hogy másnál is gond), hogy ha valami történik az egyik kapcsolóval, például újra bootol, akkor előfordulhat, hogy az egyik "on", a másik "off" állapotba kerül. Nyilván ettől a "toggle" működik továbbra is, csak akkor van gáz, ha más logikát is szeretnél programozni a kapcsolókra - külön a masterra és külön a slave-re -, aminél fontos, hogy a master és a slave ugyan úgy álljon.

Olaszországban nem alternatív kapcsólókat és keresztváltókat használnak, hanem impulzus reléket.
1 gombnyomás felkapcsol a következő meg le.

Így megy ez:
https://www.youtube.com/watch?v=afWQu6V-sQk

Ha ilyenre átépíteném az itteni a házam, akkor ennek az automatizálása egy központi helyen történhetne. Szerintem az okosítást ezzel kellene kezdeni. (pluszba bevinni egy központi helyre az összes kapcsolót és konnektort)

A sógorom olaszországi lakásában ami 160nm ez így van megoldva, vagyis minden bemegy egy központi helyre. A beérkező kábelköteg ölnyi vastag. Minden egyes elem külön vezetéken jön direktbe. Nincs menet közben közösítve.

Igen, nekem ismerős pont ezt csinálta amikor felújított, nincsenek billenőkapcsolók minden megy be egy központi helyre relétáblára onnan pedig a loxone-ba.

Az ismerősöd nagyon gazdag lehet. A faszom sem költene annyit erre. :)

Vagy mániákus ;) riasztó, szivattyú, fűtés, konnektorok, szenzorok dögivel és hozzá rengeteg logika
Ha beriasztok összes lámpa le, ha az ágy mellet duplaklick a kapcsolóra földszint minden lámpa le, ha riasztó mozgásérzékelő jelez és éjjel van kapcsolj "utifényt"

Mostanában pedig így szerelnek villanyt... :)

--
https://iotguru.live

Nem a villanyrésze, hanem a loxone árai....

Ingyenes kiszállítás 1.270.000 HUF-től... ami kurva hamar összejön

Ja, az más kérdés... :)

--
https://iotguru.live

felíratkozás

Még egy kérdés.
Távfűtés van. Ezt hozzá tudom valahogy rakni egy másik rendszerhez vagy csak az inels-el jó?
RFATV-1

Köszönöm!

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Csak én nem értem a kérdést és az összefüggéseket? :)

--
https://iotguru.live

Az RFATV-1 egy inels rendszerű fűtésvezérlő azaz amit a radiátor szelepre lehet rakni. A kérdés, hogy az inelsen kívül lehet-e máshoz is hozzárakni.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Bocs, hogy belerondítok ide, de esetleg nem tudja valaki, hogy létezik-e sima falba szerelhető "okos" konnektor? +amiből többet is lehet egy keretbe rakni egymás mellé. Tehát amire egy az egyben ki lehet cserélni a fali aljzatokat. És ha létezik mennyire viselik jól ha sokan vannak kis területen (egy lakásban az összes konnektort kicserélném)

Dugalj nem megfelelő?
Pl: https://www.ebay.co.uk/itm/BlitzWolf-BW-SHP6-EU-Plug-Metering-Version-WIFI-Smart-Socket-220V-240V-10A-NEW/332856971208?hash=item4d7fd24fc8:g:6H4AAOSwRDpb2bpe:rk:1:pf:0
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nem, pont ezt szeretném elkerülni, hogy ilyen otromba nagy legyen mindenhol... Én is csak ezeket láttam eddig, millió félét.

Fibaro kiadott most beépíthetőt, árak az egekben...:
https://www.fibaro.com/hu/products/smart-switches-and-outlets/

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Meg nem volt tesztelve, de valami ilyesmi?

https://bit.ly/2Urk83h

Vagy ha sorba akarod akkor:

https://bit.ly/2FX9Fm6

Elvileg fel lehet "okositani" Tasmota-val, ha zavar a kinai felhő...:)

Fogok legalabb egy ilyet rendelni, kiprobalas szintjen (custom FW flash, hasonlok...)

Alakul :)
Egy a bajom, nagyon vásári gagyi hatású nekem ez, a fibaro designban nagyon erős.
Ez szimpibb picivel, de még ez is messze van a blitzwolf/fibaro designtól: https://www.aliexpress.com/item/Wall-Socket-Wifi-Plug-Compatible-With-Amazon-Alexa-Google-Home-APP-EU-Plug-WIFI-Smart-Power/32962624818.html
Haverom most vett egy kecót, a-z-ig fibaroval rakja tele, kiváncsi leszek :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

En vettem egy olyat (veletlenul) amiben nincs wifi, csak sima be/ki gomb (ne kerdezd mi ertelme...) az nem nez ki olyan veszesen:

https://i.imgur.com/mBscHwC.jpg

A Shelly-nek vannak ilyen megoldásai, de nem mindig fér be a konnektor mögé, ki kell próbálni.

--
https://iotguru.live

Ha valaki szerint a fal síkjából 4-5 cm-rel kilógó megoldás otromba, akkor tanuljon meg vésni. :-)

Vagy fizesse meg azt a villanyszerelőt aki beköti:) Szerintem igen is otromba, ha egy 4 aljzatos konnektornál mindegyikben ott van egy ilyen 5 centis cucc. Meg nem is túl praktikus, még a végén kihúzza az ember.

Hogy kinek mi ronda, arról felesleges vitatkozni. Mondjuk nálam egy olyan van, ami szabadon látszik. A többi valami mögött van. Ha az egyik meghibásodik, akkor csak kihúzom, és a fiókból elővett tartalékot bedugom a helyére. Wi-Fin feltöltőm a funkciónak megfelelő konfigurációs fájlt, és már működik is. A falba ültetettnél egy kicsit lassabban fog menni a csere, és azért a szerelésnél is figyelni kell, mert csak a 230 V-ot babrálod.

Ráadásul a falba épített a rosszabb szellőzés miatt biztos, hogy magasabb hőmérsékleten fog üzemelni. A kérdés az, hogy ez milyen hatással lesz meghibásodási valószínűségre. Ha megfelelő (= többnyire drágább) alkatrészeket használtak, akkor valószínűleg ez is olyan tartós lesz, mint a falon kívüli. De a hűtés miatt én nem csak nagyobbítanám, hanem mélyíteném is a lyukakat.

Na pont, ha valami mögött van: Baromira nem mindegy, hogy az adott valamit +-5-6cm-rel tudod-e a falra tolni! Én még a sima dugaljakból is igyekszem a leglaposabbat venni és az - általában - elosztók dugói is csak minimális vastagságú pipák lehetnek, mert az egyenesnek sok hely kell.

Egy elosztóban, ami úgyis elfoglal X helyet és úgyis kábel-káosz van körülötte, inkább elfér egy ilyen plusz bedugható okos eszköz.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én erre a kettőre gondoltam:
https://shelly.cloud/shelly1-open-source/
https://shelly.cloud/shelly-1pm-wifi-smart-relay-home-automation/

Szerelvénydoboz és konnektor függvénye, hogy belefér-e még vagy sem, de általában elfér még. Ennél kisebbet nem nagyon lehet már találni, vagy át kell vezetékezni a lakást, hogy egy vagy több központi dobozba fut be minden és ott azt csinálsz, amit akarsz vagy ki kell vésni jobban a konnektorok mögötti falat és mélyebb szerelvénydobozt tenni bele.

--
https://iotguru.live

Nem rossz ez, de a kérdezőnek nem biztos hogy jó, mert nem konnektor. Viszont úgy jó lehet, hogy két egymás melletti konnektornál az egyik helyére beteszi ezt, és a másik, hagyományos konnektort vezérli a modullal.

Nem konnektor, viszont a meglévő konnektor mögé tehető a szerelvénydobozba és ezen keresztül kapcsolható a konnektor.

--
https://iotguru.live

ezt bookmarkolom.

Xiaomi-nak létezik, de az sajnos nem EU szabvány (még).

De, ha ennyire nekiállsz - nem tudom, van-e lehetőséged vezetékezni - akkor én nem a dugaljakat okosítanám egyenként, hanem központilag kapcsolnám őket. Ha az elosztóig nem lehet egyenként levezetékelni, még akkor is jobb pl. a mennyezeti elosztódobozra rátenni egy 4 modulos elosztót, bele egy kalapsínes Shelly 4-et és abból lehúzni dugaljanként a külön kapcsolt fázisokat (annyi talán - szerencsés esetben - elmegy még egy panel-csövezésben is)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Urak, az okosotthon témakör miért merül ki sok itteni tagnál a lámpák távoli kapcsolgatásánál?
Valamilyen szinten a szakmámba vág és szerintem az okosotthon ott kezdődik, hogy:
Ha meleg van akkor lehúzza a redőnyöket, aztán ha még mindig, akkor bakapcsolja a szellőzést majd a végén a klímát.
Ha hideg van akkor kb hasonló ütem szerint napkollektor/hőszivattyú/fűtés
Ha ez megvan akkor jöhetnek a kényelmi funkciók a végén a világítással.

Mindehhez nekem pl célszerű, ha nem kell 25 appot telepíteni a különböző funkciókhoz.

A lámpakapcsolgatási WOW faktor kb pont 2 nap alatt múlik el, ez esetben nem érzitek feleslegesen kidobott pénznek az egészet?
Nyilván ha valaki ezen tanul programozni az megint más tészta de érdekelne olyan emberek véleménye, aki ilyesmiben gondolkodik.

Nem látok itt ilyen állítást senkitől, de lehet hogy csak elsiklottam felette. Ez is csak ugyanolyan megoldás mint a többi, kell hozzá egy alap infra/hardware, ebben a topicban most inkább erről van szó.

Két módon lehet hozzáfogni egy „fejlesztéshez”:
- A legnehezebb/legdrágább problémát oldjuk meg először, és a végére hagyjuk az egyszerűeket/olcsóbbakat.
- A legegyszerűbbel/legolcsóbbal kezdünk, és fokozatosan haladunk a nehezebb/drágább felé.

A kérdésed alapján, Te az első módszert kedveled. Én inkább a második módszert, mert ha az elején egy olyan relés modult veszek, amit nem tudok a rendszerbe illeszteni, akkor azt mondom, hogy valamire csak jó lesz. Ha a redőny vezérlése nem, vagy csak nehezen illeszthető a rendszerbe, akkor az már bizony fájni fog.

Egy hagyományos redőnyt lecserélni kicsit költségesebb, és nagyobb munkával is jár, mint egy lámpa kapcsolgatását megoldani. Egy kazán vezérlését – rendesen – megcsinálni szintén nem egy egyszerű feladat. Illetve panel esetén ezek általában szóba sem kerülhetnek.

Például nálam az első „lámpa kapcsolgató” fejlesztés: Média center szekrény tápfeszültséget kap. Elindul a MiBox. Infra vezérléssel bekapcsol a hangfal, kiválasztódik a megfelelő bemenet. Elindul a mpd szerveren az egyik internetes rádió lejátszása. A hangfal hangereje fokozatosan nő. Mellékhatás: Közben a MiBox „észreveszi”, hogy nincs bekapcsolva a TV, így azt is bekapcsolja. Ha abban a kapcsolt konnektorban egy lámpa lenne, akkor tényleg csak egy lámpa kapcsolna be.

Ha úgy megyek ki a konyhából, hogy 1-2 percen belül vissza akarok menni, akkor nem kapcsolom le a világítást. Viszont ha a mozgásérzékelő 5 percig nem érzékel mozgást, mert mégsem mentem vissza, akkor lekapcsolja a világítást. Ez ugye megint csak egy lámpa kapcsolgatása.

Miközben ezeket megcsinálod, az alatt megismered/gyakorlatot szerzel abban, hogy a vezérléshez választott rendszerben hogyan kell ilyen automatizmusokat megvalósítani. Vagy esetleg egy saját rendszert tervezel és tesztelsz. Mire a redőnyvezérlés megvalósításához elérsz, addigra már lesz tapasztalatod, és talán már egy valamennyire megbízhatóan működő rendszerhez kell csak illesztened.

Sok embernek másra nem is nagyon van lehetősége. Sajnálatos módon a házközponti fűtéses panellakásommal én sem tudok sokkal többet kezdeni, mint hogy a világítást, a redőnyöket, no meg a kávéfőzőt automatizáltam.
Természetesen az első és legegyszerűbb lépése a dolognak, hogy gép által vezérelhetővé tesszük (ez hozza magával a telefonos távvezérlést is, természetesen). Na utána már sokkal nagyobb munka az automatizálási logikát egyáltalán átgondolni és azt leprogramozni. Na ez az, aminek szerintem soha nincs vége :)
Egyelőre addig jutottam, hogy:
- Ha elmegyek otthonról, lekapcsol minden lámpát, médiát, lezárja a redőnyöket.
- Ha hazajövök, napszaktól függően vagy az ablakon enged be fényt a redőnyökkel, vagy néhány lámpát kapcsol fel és persze a zenét

Aztán innen jöhet még:
- Több mozgás- és jelenlétérzékelő segítségével a világítás optimalizálása
- A természetes-/műfény arány pontosabb és állandó mérése és kiegyensúlyozása
- A redőnyök belekalkulálása a hőszabályzásba is
- Hiába házközponti fűtés, azért radiátorszelepekkel beköthető a rendszerbe, de ez számomra egy komplett radiátorcserés projekt

Szóval, az ötlettárház végtelen, csak idő és pénz kérdése. De abban egyetértek, hogy ehhez egy felhős, mobilapp-os Xiaomi vagy Sonoff paletta édeskevés - ez csak saját központtal megy, amihez meg, persze még külön egy nem kis projekt megfelelő, átlátható kezelőfelületeket is készíteni.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nálunk pl. távirányított lámpa nincs.

Az okos csengőn és záron kívül, a melegvíz és a fűtés irányítása van tervben. (És azért ez a sorrend, mert a csengőt és a zárat kész termékként vettem meg, a vízzel és fűtéssel nekem kell kialakítani valamit, és vannak buktatók).

Ha lennének redőnyök, akkor azokat is távirányítanám. De nincsenek :-)

En mar eleg melyen benne vagyok a dologban. :)

Elso lepes szerintem az, hogy amit lehet iranyithatova kell tenni. Aztan jog a "logika" kitalasa.

En igy nezek ki most: https://i.imgur.com/LkmdSJe.png

Ez persze csak a Dashboard, a lenyeg az automatizalas. Ami ebbe nekem benne van:

- Teljesen automatikus futesvezerles (GPS alapu, kulso homersegletet is figyelembe veszi, stb...) Mindez modulacioval, nem sima ki/be termosztat, hanem OpenTherm.

- "Szelloztetes vezerles" futeshez kapcsolodik, ki/be kapcsol a futes, ha nyitott ablakot erzekel (szelloztetunk)

- Postaladaban PIR (jelez ha posta jon)

- Furdo paraelszivas, bealliott paratartalom folott indul/leall

- Haloszoba Paratlanitas, mint elobb

- Nappali Parasitas, paratartalomra ki/be kapcsol

- parasito "figyeli" a futest, csak akkor megy, ha a futes megy (...es szaritja a levegot)

- Telegram ertesitesek (nyitva maradt ablak, ha nem vagyunk otthon, futes away/automata kozotti valtas ertesitesek, posta jott, stb...)

- napnyugta utan automatikusan kapcsol az eloszobaban a lapmpa, ajtonyitasra.

- Unepek alatt automatikusan kapcsoltak a karacsonyi izzok a hazon (napkelte/napnyugta, illetve este 10 utan mindenkepp lekapcs)

- CO erzekelo riasztas Azonnal kikapcsolja a futest, riasztast kuld telegramon es elinditja a furdo szellozteteset.

- Aramfelvetel monitorozva

- UPS 5% alatt lekapcsol minden radugott eszkozt.

- Melegviz futes ejfel utan kikapcsol, reggel 6 ig.

Most kb ennnyi van es meg ezer dolog tervben :)

Dashboardod milyen programban van?

Domoticz

dashticz is ajánlott :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ezek kozul jopar dolog erdekelne. Tudnal bovebb leirast adni a felhasznalt eszkozokrol?

Nekem jelenleg egy Odroid HC2+n fut a Domoticz, 3 darab dimmelt led blokkot vezetel, szoval eleg gyerekcio...

A parasitas/paramentesites erdekelne leginkabb. Milyen szenzorokat hasznalsz, es milyen parasitot?

Ughh hosszu lenne mindent leirni, de ajanlom a ph! forum okosotthon topic-jat atolvasasra az kezdetnek nagyon jo kiindulasi alap :)

törölve

Most építkezem, de nem lesz okosotthon. Már a szótól is falra mászok.
Nyugalmat akarok magam köré, és nem intelligenciát, áramköröket, vezérléseket, biztonsági réseket, végeláthatatlan menedzsmentet, stb...

Inkább kiülök a kertbe és hallgatom a madarakat.

--
robyboy

Ettől még lehet okosabb... elég széles a skála az okosításnál, ami nem zavarja a madarak hallgatását. :)

--
https://iotguru.live

Eh, nem hiányzik a sok hibalehetöség meg funkció, maradi vagyok, vagy simán megöregedtem.

--
robyboy

Nézd, nekem például olyan a világítás, hogy (lépcsőházi) nyomókapcsolók vannak. Ha megnyomod, fade in lesz világítás; ha megint megnyomod, akkor fade out kikapcsol. Ha megnyomod és nyomva tartod, akkor elindul a fade in vagy a fade out és megáll ott, amikor elengeded. Ez például arra jó, hogy igazítani tudom a világítást az igényekhez, éjjel nem vakít a sok wattos LED, reggel se kapcsolom fel teljesen, amíg nem alkalmazkodott a szemem.

Ezen túl van egy mozgásérzékelő, ami annyival tud többet, mint a gyári megoldások, hogy amikor nincs mozgás x percig, akkor nem lekapcsolja a világítást nullára, aztán botorkálj el a kapcsolóig, ha mégis ott voltál, hanem leveszi a fényerőt felére és ha integetsz, akkor visszateszi az előző fényerőre; ha pedig további x percig nincs mozgás, akkor kapcsolja le.

És már észreveszem, hogy máshol már hiányzik ez a fajta működés, mert nagyon kényelmes és közben nem igényel semmi extra kezelőszervet és megtanulni se nehéz. :)

--
https://iotguru.live

Nem vitatom, de ettöl ez még nem okosotthon. Már lassan mindent annak hívunk, ahol van valami "okosság".

--
robyboy

Mint írtam, elég széles a skála az okosításnál.

Ez már jóval tovább mutat annál, hogy van egy kapcsolóm, vezetékem és egy fényforrásom, ami világít, ha fel van kapcsolva a kapcsoló. De például hangvezérlés nincs benne, bár az MCU figyel MQTT-n, vagyis tudom akár MQTT üzenettel is beállítani a fényerőt, szóval akár össze lehetne kötni hangvezérléssel is.

Véleményed szerint hol van az okosotthon határvonala? :)

--
https://iotguru.live

"Nézd, nekem például olyan a világítás, hogy (lépcsőházi) nyomókapcsolók vannak. Ha megnyomod, fade in lesz világítás; ha megint megnyomod, akkor fade out kikapcsol. Ha megnyomod és nyomva tartod, akkor elindul a fade in vagy a fade out és megáll ott, amikor elengeded. Ez például arra jó, hogy igazítani tudom a világítást az igényekhez, éjjel nem vakít a sok wattos LED, reggel se kapcsolom fel teljesen, amíg nem alkalmazkodott a szemem."

Ennek semmi koze az okosotthonhoz, szuleim ismerosenek a hazaban (alfoldi kisvaros) konkretan ilyen villanykapcsolok voltak mar 25 evvel ezelott.

"Ennek semmi koze az okosotthonhoz, szuleim ismerosenek a hazaban (alfoldi kisvaros) konkretan ilyen villanykapcsolok voltak mar 25 evvel ezelott."

Szerintem te a dimmelős-tekerősre vagy dimmelős-érintősre gondolsz, ami egyrészt kurva drága, másrészt nem tudsz például egynél többet feltenni a helyiségekbe, például hálószoba esetén egyet az ajtó mellé és egyet az ágyhoz, hogy le tudd kapcsolni a világítást anélkül, hogy sötétben kellene az ágyig botorkálnod vagy éjjel felkelve a falat tapogatva keresned az ajtó mellett a kapcsolót.

Ezen túl például nem tudod a fényerőt összekötni a mozgásérzékelővel sem, illetve nem tudod egyéb szempontok szerint egy vezérlővel/szabályozóval a kapcsolótól függetlenül szabályozni a fényerőt. Nyilván nem azért okos, mert tud dimmelni, hanem például attól, hogy be tudok kötni egy I2C digitális fényerősségmérőt és be tudom állítani, hogy ha duplát kattintok, akkor úgy hajtja meg a LED szalagot, hogy lehetőségekhez képest tartsa a dupla kattintáskor mért fényerőt.

--
https://iotguru.live

+1

Tanya Csenöl kedveli ezt. ;)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Sziasztok!

Létezik olyan okosotthon vezérlő ami fejlett user/jog kezeléssel rendelkezik?
Opensource megoldás érdekelne kizárólag.

Köszönöm!

A legnepszerubbek:

openHAB
Home Assistant
Domoticz

Egyik sem tudja igazan, de ha ele teszel egy Nginx-et, akkor az megoldhatja a problemad.

Mire gondolsz?
User control Nginx-el és minden usernek egyedi sitemap?

ilyesmire, igen.

Itt egy eleg jo cucc, ebbol el lehet indulni: https://github.com/hendrikmaus/openhab-auth-router

Sziasztok!

Aki Hasznal Node-Red-et (dockerben) az tudja esetleg, hogy az exec node-t lehet-e hasznalni, ha a futtatando progi/script a gazdagepen van?