Kormányzati megfigyelőközpont létrehozása

 ( toMpEr | 2018. december 2., vasárnap - 14:09 )

35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség.

A jogvédők szerint az egyik bökkenő ott van, hogy az eredeti javaslatban a kormány hivatkozási alapja a bűnmegelőzés és nem a bűnüldözés. Azaz, mivel különös ok nélkül, tömegesen  gyűjtenének adatot, alaptörvény-ellenes lehet a tervezet. Ez az előre összegyűjtött bázis ugyanis teljes profil létrehozását tenné lehetővé: láthatóvá válna, ki hova jár, milyen bankba, üzletekbe megy ügyet intézni, hogy él. A rendszerváltás után hasonló oko kmiatt törölték például a személyi számot, ugyanis az is a teljes profil létrehozását tette volna lehetővé.

https://hvg.hu/itthon/20181202_NAIH_50_milliardos_totalis_megfigyeles_lenne_Pinterek_kamerarendszere

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mifelénk vannak kültéri kamerák telepítve, és érezni a pozitív hatását. pl. megszűnt az utcán erőszakkal kéregető emberszabásúak terrorja, kevesebb szemetet hajigálnak be az udvarra az integrálódni képtelen járókelők.
Úgy vélem, a kültéri megfigyelés semmiben sem korlátozza a becsületes embert.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A Fidesz miatt nekem még akkor is egy NDK típusú totális rendőrállam képe villan be az agyamba, ha célhoz kötött lenne, szabályozva lenne a hozzáférése, lekérhető lenne, hogy ki fért hozzá és milyen célból.

Vajon ekkora tömegű adatból kinyerhető egy adott személy mozgása?

Arcfelismerés nem kunszt, a fotód ott van náluk az okmányaid miatt, úgyhogy gyakorlatilag igen.

Ezt a részt például sose értettem. Elvileg mindenkinek van valamilyen arcképes okmánya (diák, személyi, útlevél, jogsi stb.). Keresnek valakit fotó alapján bűncselekmény miatt, akit még nem azonosítottak be. Miért nem vetik össze az adatbázissal a képet? Ennek még talán értelme is lenne. Vagy összevetik csak használhatatlan az eredmény?

"Vagy összevetik csak használhatatlan az eredmény?" Vagy nem kötik a "köz" orrára.

Képminőség plusz szög. Persze, van rólad egy frontális fotó. Csak ha ez szögben van, plusz 100x100 pixelben, stb. akkor közel sem olyan egyszerű.

Okééé...

https://www.youtube.com/watch?v=6SWI3DdaRpU

A legszélsőségesebb esetben minden bejövő kamera képén 10 millió arcot kell real-time feldolgoznod.
Így sem? :)

Ha a facebook tud figyelmeztetni, ha egy fotón szerepesz (anélkül, hogy be tag-elnének), akkor ez sem lehet gond:
https://www.theverge.com/2018/3/27/17165150/facebook-face-recognition-how-to-turn-off-disable

Facebook-nak egy statikus képet kell maximum pár száz ismerős közül kiválasztani.

"In this case study, the proposed system can find one of the suspects’ images at rank 1 in 1 second on a 5M gallery and at rank 8 in 7 seconds on an 80M gallery."

https://arxiv.org/pdf/1507.07242.pdf

"Arcfelismerés"
A gyanúsított egy fekete ruhás, fekete bukósisakos személy, rendszám nélküli robogóval.

Az emberek a legritkább esetben sétálnak a közterületen, mennek be középületbe vagy közforgalom számára megnyitott, bekamerázott magánterületre ilyen szerelésben.

De most az emberek megfigyelése a cél vagy a bűnüldözés? Mert utóbbira pénzkidobás.

nincs cél, csak lehetőség megvalósítani valamit, ami még jól jöhet egyszer,
mint kádárnak a 3/3-a ügyosztály, vagy ...

először megcsinálták, majd kitalálták mire lesz jó.

Bezony...

A III/III. Csoportfőnökséget pont arra a feladatra hozták létre, amit aztán sokáig végzett is. Egy kis kitérővel az ÁVH tevékenységét folytatta. Így aztán nem is kellett utólag kitalálni, hogy mire lesz jó.

ja.
eredetileg csak belbiztonsági céllal hozták létre, csak később derült ki, hogy apolitikus emberek megzsarolására, és beszervezésére is jó.

de mondok mást. itt van a tek, ami csak birodalmi gárdistának öltözött egyetemisták menzai ijesztgetése volt alkalmas, és láss csodát, néhány év, és már bírói felhatalmazás nélkül bárkit megfigyelhet, lehallgathat és adatot gyűjthet bárkiről.

vagy a parlamenti őrség, akik díszkardal hadonászó koronaőrökből gépfegyveres aknavetős kommandóvá váltak, csak hogy legyen mit csinálniuk ha véletlenül egy lőtérre tévednének, és az ellenzéket ki tudják kravmagázni a parlamentből.

szóval nem kell aggódni, majd megtalálják neki a feladatot, csak előbb legyen egy ilyen..

„eredetileg csak belbiztonsági céllal hozták létre, csak később derült ki, hogy apolitikus emberek megzsarolására, és beszervezésére is jó.”

Ez a tevékenységet már az ÁVO, majd később az ÁVH is végezte. Mivel a III/III. Csoportfőnökséget a kezdetektől az ÁVH utódjának szánták, így a „később kiderülés” nem állja meg a helyét. Sőt, a rendszerváltáskor sem volt arról szó, hogy most majd akkor nem lesz besúgói hálózat. Csak annyi történt, hogy a korábbi megfigyeltek némelyike olyan helyzetbe került, hogy felügyelheti és irányíthatja azokat a szerveket, akik kiépítik és működtetik a besúgói hálózatot.

A politikai célú besúgói hálózat szervezése nem az újkor találmánya. Minden társadalomban volt, és lesz is ilyen. A kérdés csak az, hogy milyen kontroll mellett végzik ezt a tevékenységet.

nem akarok erről vitatkozni, nyilván mást gondoltak a belbiztonságról mint mostanában, de az elődtől és annak rossz hírétől való megszabadulás is cél volt. ill 'a bizalom visszaszerzése, és erősítése' nem sikerült, hamar jött a visszarendeződés..

'A politikai célú besúgói hálózat szervezése nem az újkor találmánya. Minden társadalomban volt, és lesz is ilyen. A kérdés csak az, hogy milyen kontroll mellett végzik ezt a tevékenységet.'

valójában inkább az a kérdés egyáltalán van e kontroll a hírszerzés felett..
hát mostmár - megint - nincs.

"...vagy a parlamenti őrség, akik díszkardal hadonászó koronaőrökből gépfegyveres aknavetős kommandóvá váltak, csak hogy legyen mit csinálniuk ha véletlenül egy lőtérre tévednének..."

Ha nem vetted volna eszre, egesz Europa keszultsegben van a terrorfenyegetettseg miatt. En multkor lattam ket gepfegyveres rendort Manchester belvarosaban (mondjuk meg is lepodtem), de peldaul az Albert square-i karacsonyi vasar mellett vannak vagy tucatnyian. Es ez csak szaros Manchester, kepzelem mi lehet Londonban...

itt nincs terrorfenyegetettség, mi letelepedési kötvénnyel engedjük be a terroristákat, meg a maffiózókat, meg az orosz ügynököket, akik gyorsan húznak innen pl. Manchesterbe robbantgatni, meg kettős ügynököket mérgezni :))

de gondolom Manchesterben nem önjelölt okj-s vizsgás biztonsági- és polgárőrök rohangálnak géppisztolyokkal.

egyébként meg, ha van kivel, és van mivel, akkor megtalálják kire is kell lövetni, és hát a parlamentből csak a kussuth térre nyílik jó kilátás:)

ott meg eddig sem volt egyetlen terrorista sem, csak kormányellenes tüntetők. letlégyen épp akármilyen kormány abban a parlamentben. vagy akármilyen kordonbontó ellenzéki politikus(ok) a téren.

Viszont azt is erdemes figyelembe venni, hogy a kormany kommunikacioja nem semleges... es azert ha az orszaghaz nem lenne elrettento modon vedve, akkor azert csak-csak beprobalkoznanak, ha konnyu celpont lenne.

Masreszt nem kell ide a konteo, az internetado mogul is kitancoltak, tehat latszik, hogy adnak a nep velemenyere.

„internetado mogul is kitancoltak”

Az „is” használata nem indokolt. Helyesen: „Csak az internetadó mögül táncoltak ki.”

Vasarnapi boltzar sincs, ha jol tudom (ugyan meg mindig asztalon van)...

Ott nem táncoltak vissza, pedig sokan tiltakoztak az ellen is. A törvényt megszavazták. A boltzár érvénybe is lépett(, és kb. egy évig hatályos is maradt). Aztán a népszavazási kezdeményezéseket rendre visszautasította a Választási Bizottság. Amikor már sejthető volt, hogy nem tudnak újabb kifogást találni a megfogalmazásban, akkor a „kopaszok” akciójával akadályozták meg a népszavazási kezdeményezés benyújtását. Addig az volt érvényben, hogy ha egy kérdésben valaki már beadott egy kezdeményezést, akkor más már nem adhatott be addig, amíg el nem utasították az elsőt. A „kopaszok” miatti felháborodás miatt módosították a szabályozást úgy, hogy egy tárgykörben több kezdeményezést is be lehetett adni.

Aztán amikor elfogadták a kezdeményezést, és sikerült elég aláírást gyűjteni a népszavazás kiírásához, akkor a kormány még az aláírásgyűjtés közben eltörölte a boltzárat. Ez nem visszatáncolás volt, hanem megfutamodás. Esetleg menekülés.

Hat de epp most hoztal _meg egy_ peldat ahol onreflektaltak, es valtoztattak...

Ha mar lentebb is analogiazunk viccekkel: "...nem vak ez; bator!"

„ahol onreflektaltak, es valtoztattak”

Az én szótáramban ezek nagyon távol vannak a visszatáncolástól. Ha a tiltakozás hatására meg sem szavazták volna a törvényt, akkor még igazat is adnék neked. De csak akkor változtattak, amikor a közvéleménykutatók az jelezték, hogy a többség, köztük a fideszes szavazok jelentős része is a boltzár eltörlésére szavaznának. Ezt egyébként már korábban is sejthették, mert különben nem akarták volna minden eszközzel megakadályozni a népszavazás kiírását.

onreflektaltak

ne hasznalj olyan szot, aminek nem ismered a jelenteset...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Na, most meg a túlórákon megy a sírás-rívás.

Egyébként őszintén szólva a vasárnapi boltzárral egy baj volt: volt benne kiskapu.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A vasárnapi boltzár "állítólag" a családok védelméről szólt. Most éppen a (gyermekeket nevelő) családok védelméről folytatnak rendkívül értelmes és főleg "olcsó" nemzeti konzultációt.
Nyilván a túlórák számának 60%-os emelését is a családok védelme érdekében szeretnék elérni, nem?
Egyébként erről a törvényjavaslatról is megtudhattuk, hogy jó:
https://index.hu/belfold/2018/12/05/kover_a_tuloratorvenyrol_ha_kosa_lajos_azt_mondja_hogy_ez_egy_jo_torveny_akkor_en_ezt_latatlanban_elhiszem/

Majd ha az összes nagyobb gyártó elhagyja az országot, mert az nem elég rugalmas nekik, a családok fenntartói pedig munka nélkül maradnak, akkor majd elgondolkodsz azon, hogy végül is kinek az érdekében történt volna.

Pár éve még azért ripákolt ebben az országban a jó pár ember, mert nem volt munkája. Most meg azért, mert lehetősége lenne többet dolgozni.

(Discalimer: 20 éve egy helyen dolgozom, nem érdekel a "te is sírtál, majd sírni fogsz és többi lényegtelen mellétüzelés)

--
trey @ gépház

Te minden hülyeséget elhiszel? Szerinted pihenés nem jár a dolgozóknak? Nem csak informatikusok dolgoznak a világon (nem lebecsülve a munkájukat, sőt!), vannak olyanok is, akik kemény fizikai munkát végeznek, nem lehet túl egyszerű dolog 12 órát dolgozni szállítószalag mellett sem, de utakat építeni, javítani +40C°-ban vagy -10C°-ban sem éppen leányálom stb. Ráadásul ők olyan keveset keresnek, amin te legfeljebb csak mosolyognál, ha annyit kínálnának neked.

Láttam az egyik városunk nagyon nem kicsi áruházában nem egy alkalommal (pedig ritkán jártam arrafelé) összesen két (!) hölgyet dolgozni, igaz, volt mellettük még egy biztonsági őr. Amikor áru jött, az egyikük azzal volt kénytelen foglalkozni, a másikuknak a pénztárban kellett ülnie a fizetni szándákozó vásárlók miatt. Mondom, nem egyszeri alkalom volt. Amikor kérdeztem tőlük, hogy hogyan bírják ezt, csak vonogatták a vállukat, nem mertek mondani semmit.

A megnövekedett terhelés következtében valószínűleg több lesz a táppénzes napok száma, ami miatt a munkahelyen megjelent embereknek nőni fog a terhelése.

Elgondolkodnia egyébként azon kellene mindenkinek, hogy jó-e ez az irány, amit tapasztalunk, nehogy késő legyen. Nem akarom idézni Martin Niemöllert, mert amiatt már egy fórumtéma eltűnt innen.

Egyébként én nyertem (vagy vesztettem), mert én több mint 21 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen, változó munkakörülmények között ugyan, mert sokféle tevékenységet kell elvégeznünk, de mi még mindig sokkal könnyebb körülmények között dolgozhatunk, mint a munkavállalók többsége. Nem magam miatt pampogok, mert mindig is többet dolgoztam napi 8 óránál. Észre kellene venni, hogy azok miatt is meg kell szólalnunk, akik ezt kevésbé tehetik meg. Szolidaritás is van a a világon, vagy erről még nem hallottál?

Lehet, hogy többet dolgozok informatikusként, mint te hiszed. A heti 40 óra mellett havi 120-140 óra készenlétet látok el. Hétvégén mindezt 24 órában. Akár 18 fokos szerverszobában.

Sokszor éjjel dolgozom, amikor más alszik. Ki nem szarja le?

Miről hadoválsz te itt?

"Szolidaritás is van a a világon, vagy erről még nem hallottál?"

Hallottam ezt annak idején kommunista agymosótáborban. Ez volt az egyik kedvenc szavuk.

--
trey @ gépház

Én is látok el készenlétet, én is kénytelen vagyok dolgozni éjjel is, akár 24 órát is egyhuzamban, ráadásul akár 2-2 órát (vagy még egy kicsivel többet is) autót kell vezetnem munkavégzés előtt és után, és valóban le se szarja ezt senki, de ettől még nekem nem kell leszarnom mások problémáit, erről hadoválok, vedd már végre észre.
Szolidaritás helyett írjak inkább felebaráti szeretetről, keresztényi értékrendekről, azzal már tudnál azonosulni? Miért nem akarod megérteni, hogy nem az őserdőben élünk, a többségünk szerencsére nem viselkedik állatként, azt gondolom, hogy emberségből kellene egy kicsit többet láttatnunk, az meg bizony azzal jár, hogy segítünk azokon, akik erre rászorulnak, kiállunk mellettük, az meg mindegy, hogy ezt szolidaritásnak vagy felebaráti szeretetnek vagy bármi másnak hívjuk. Egyszerűen csak tennünk kellene, tenni valamit másokért is, nem csak magunkért. Elég önzés van a világban, változtatni kellene rajta. Ez független attól, hegy te vagy én melyik kormányt tartjuk kevésbé sz@rnak, itt az egész társadalomról van szó, de legfőképpen a társadalom azon részéről, akik ilyen-olyan okok miatt nem elég erősek ahhoz, hogy segíteni tudjanak magukon.

Ja, csak nem véletlen, hogy én jobbra szavazok, nem balra. Rám nem hatnak a szocialista elmetrükkök.

--
trey @ gépház

Miféle dolgok hatnak rád? Egyszer tedd félre a világ zaját, felejtsd el az itteni és más vitákat, nyugodt körülmények között gondold végig, hogy rád eddigi életed során mi hatott. Lehet, hogy még fiatal vagy ehhez, lehet, hogy erre csak évek múlva kerül sor, de érdemes lenne valamikor erre sort kerítened. Azzal, hogy ezt az oldalt létrehoztad, már tettél valami jót egy közösséggel, még akkor is, ha esetleg nem is pont ez volt az eredeti szándékod.

Attól, hogy te azt hiszed, hogy jobbra szavazol, nem biztos, hogy az jobbra is megy :) Kevés olyan jobboldali kormányról lehet tudni, amelyik szerint pl. a magánnyugdíjpénztári pénzek jobb helyen vannak az államnál...

https://olkt.hu/wp-content/uploads/2018/02/wanselkif.png

Az egyéni nyugdíjszámládat láttad már? :)

Kezdünk elkalandozni. Nyugdíjszámla helyett én a diverzifikált befektetésekben hiszek. Ezért van bitcoinom, OTP részvényem, állampapírom, ingatlanalapi befektetésem, valutám és több valós ingatlanbefektetésem is.

Azért jól esik, hogy aggódsz, de nem az a fajta vagyok, aki az államtól várja a sült galamb szájba reptetését.

--
trey @ gépház

Érdekes, hogy mindig csak arra reagálsz, amire nem kell kényes válaszokat írnod :)

> van bitcoinom, OTP részvényem, állampapírom, ingatlanalapi befektetésem, valutám és több valós ingatlanbefektetésem is

Van egy csomó ember az országban, aki ezek közül egyikkel sem bír. Tudom, te ezt is lesz@rod, pedig miattuk kellene egy kicsit aggódnod. Vagy ezért, vagy azért... nem magyarázom, aki akarja, érti...

"Érdekes, hogy mindig csak arra reagálsz, amire nem kell kényes válaszokat írnod :)

Arra reagálok általában, ami a tárgyhoz tartozik. Amiről elkezdtünk beszélgetni. Bocs az ontopikért.

"Van egy csomó ember az országban, aki ezek közül egyikkel sem bír. Tudom, te ezt is lesz@rod, pedig miattuk kellene egy kicsit aggódnod. Vagy ezért, vagy azért... nem magyarázom, aki akarja, érti..."

Ördögöd van. Nem érdekel. Ha érdekelne, akkor népjóléti miniszteri, családsegítői stb. szakmát választottam volna.

Én úgy járulok hozzá ezen emberek törődéséhez, hogy 2 állás után adózok. Az adómból pedig kifizetik azokat, akiknek az a dolguk, hogy ezekkel a problémákkal foglalkozzanak.

--
trey @ gépház

> Én úgy járulok hozzá ezen emberek törődéséhez, hogy 2 állás után adózok.

Nem. Te legfeljebb befizetsz annyi adót, amennyit a törvény előír. A törődés ezen felül lenne...

Azért hoztak létre mindenféle segélyszervezetet, hogy az emberek rajtuk keresztül gyakorolhassák ezt a fajta "törődést". Én meghagyom ezt a dolgot azoknak, akik ehhez értenek. Adó 1%, eseti adakozás, anyám kínja.

Ezen felül mindenki tegyen a maga sorsáért. Akin látom, hogy megtesz mindent, hogy előbbre jusson és segítségre van szüksége, annak hajlandó vagyok segíteni.

A Fókusz huszárok (jáááj leígett a kis házam... őőő, biztosítása volt?... jáááj há, honnan lett vóná... há' szárom én a pízt....) kíméljenek.

--
trey @ gépház

"A Fókusz huszárok (...)"

Ez jó, ezt lopom elfele.
(Remélem biztosításod volt erre is :D)

A gond az, hogy mindket oldalon mar csak elmetrukkok vannak, ertelmes emberek es ertekrend amire szavazni lehetne, mar regota sehol.

Baloldalon azért még van remény, amíg kígyók kígyóznak :D

--
trey @ gépház

Ezt nem igazan ertettem, de lehet, hogy nem is baj.
Oldalak mar reg nem erdekelnek, szerintem ez a bal-jobb baromsag mar evtizedek ota lejart, idejetmult.

Őszintén szólva Fecót nem értem. Komolyan nem veszi észre, hogy a legtöbb dolog, amit csinál, azzal gyakorlatilag a Fidesznek termeli a szavazókat? Ennyire idióta lenne ez az ember?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagyjából így van.

Szerinted miért nincs rács mögött, másként a barátai egy része miért nincs rács mögött?
Valahogy meg kel dolgoznia érte.
A Fidesznek tökéletes a mai ellenzék.

Nem mondtam, hogy bonyolult, csak mivel abszolut nem erdekel egyik letezo "part" sem, nem kovetem az ilyeneket. Magasrol nagy ivben teszek az osszesre, mind hazudik csak mast.

Fej-fej mellett halad a két oldal.
https://24.hu/belfold/2015/06/25/a-tusz-ooo-a-huti-tuszu-ooo-a-tusz-a-tuszi-huti-nem-tuszi-hutu-mondta-kosa-lajos/
https://www.youtube.com/watch?v=Ntd6eAaSQtE
https://www.youtube.com/watch?v=nzWT18wBqzA
https://444.hu/2017/07/27/ujabb-adalek-a-kormanyszovivo-ceu-s-multjahoz-kovacs-zoltan-onmagat-masolva-szerzett-doktorit
https://www.youtube.com/watch?v=1qRpLY14lkU
https://www.youtube.com/watch?v=aJQqiZxTgTQ&t=11s

Gulyás Gergely is csatlakozott:
http://tinypic.com/r/307xog2/9
(2018. 12. 13.)

"Miért kellett volna megvárnunk? Hát a Velencei Bizottság egy tanácsadó testület. Kérjük a tanácsait, ésss öö utána várjuk azokat." - a válasz végét már egy zavart félmosoly kíséretében tudta csak elmondani...

már hogy járna.

orbán megmon'ta

szórakozás, gyereknevelés, az nem a te dolgod, szórakozásra/vadászatra semjén zsoltnak, focinézésre/szotyizásra ov-nek van joga. esetleg mészáros&mászáros jachtozhat egy kicsi, ha ov is ott van.

gyereknevelésre meg a nemzeti nevelőintézetek..

a többinek 'ora et labora' és persze csak halkan, mert zavarnád a focit..

szegény joulupukki mikulás is kénytelen volt repülőgéppel jönni.
semjént meg be kellett zárni a parlamentbe, a puskáját meg szögre kellett akasztania nehogy a mikulást is joulu lepukkiza.

Joulu...micsoda? Tesséh magyarul mondani: Jónagypuki :-D

Ja, hogy szerinted ez a normális? Vagy miért böfögöd oda ezt mindenhova? Egyáltalán, ki a faszomat érdekli, hogy Orbán mit mondott?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

gondolom sokakat, főleg ha egyezik az elképzelésükkel, mármit hogy csak dolgozz, 400+ óra tűlóra, hátha egyszer úgy 3 év múlva kifizetik, ha ugyan, de hogy addig se hőzöngj, mindenütt megfigyelnek a kamerák, tehát vigyázz magadra, mer mindent tudni fogunk rólad.
és imádkozz, mert ha nem, mész a levesbe..

és pont ezt mondja már évek óta, csak nem érted, mert nem akarod érteni..
v. nem hiszed el..
mostmég.

Hát baszod, hőzöngéssel kurva élet, hogy nem lesz semmi változás. Soha, semmi nem történt hőzöngés hatására még.

Ellenben kurvára uncsi, hogy mindenhoba ideröfögsz ilyen "MER AZ ORBÁN ASZONDTA!" fasságot. Kit érdekel, hogy mégis mit mondott, de most komolyan? Nem ő mondja meg, hogy hogyan éljem az életem. Sorryka.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

hát akkor nyílván téged nem érdekel, banold.

Lúdas Matyi is úgy gondolta, hogy nem Döbrögi mondja meg, hogy hogyan élje az életét, majd rájött, hogy de, mivel Döbrögi elég világosan a tudtára adta, hogy ki jelenti a törvényt. Ezen Matyi hőzöngött egy kicsit, amit Döbrögi nagy ívben leszart. Döbrögi pechjére Matyi nem állt meg a hőzöngésnél, ami viszont már érzékenyen érintette Döbrögit. Nem a hőzöngés értette meg Döbrögivel, hogy nem kellett volna piszkálnia Matyi lábasjószágát, de azzal kezdődött :)

> "MER AZ ORBÁN ASZONDTA!" fasságot. Kit érdekel, hogy mégis mit mondott, de most komolyan?

"Ne azt nezzek amit mondok, hanem amit csinalok!"

"Pay no attention to what I say to get elected"

Nem ő mondja meg, hogy hogyan éljem az életem. Sorryka.

hirem van, belam: pedig a geci megmondja, es alaposan beleszol. Ha csak nezel boci szemekkel, akkor szivesen mondok par peldat.

Btw. szamomra is ez a legarcpiritobb dolog: hogy ez a jelenlegi korrupt, putyinseggetnyalo hulladek banda nem eleg, hogy mindenre rateszi a kezet, de meg a frankot is meg akarja mondani...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"hogy ez a jelenlegi korrupt, putyinseggetnyalo hulladek banda"

Mondj egy kormányzatot, ami nem volt korrupt. Ne, ne próbáld relativizálni, az előző bagázs is korrupt volt és a mostani ellenzék is egy semmirekellő hatalomért erőlködő semmirekellő szarkupac. Ezt nagyon jól megmutatták az előző két választásnál, hogy mennyire képtelenek felnőni a feladathoz és túllépni a személyes hatalomvágyukon.

"de meg a frankot is meg akarja mondani..."

Próbáltál már vitázni DK-ssal? Én próbáltam. Többször. Mármint nem DK-s szavazóval, hanem aki konkrétan benne van a pártban. Nagyjából az első olyan dologra, amiben picit is ellent mertem mondani az ő kis rózsaszín világképüknek, egyből elkezdtek fasisztázni, nácizni, skatulyázni, bélyegezni, ésatöbbi. Az Nagy Liberálisok. Hát a lófaszt a seggükbe. (Mondjuk ezek után nem tudom, hogy ott ki, hogy és miért gondolja, hogy rájuk kellene szavazni.) Ugyanúgy meg akarják mondani, hogy hogyan kell gondolkodnod, ha meg nem tetszik "el lehet innen menni".

Ezzel szemben a Fideszesek inkább egy vállrándítással leszarnak nagy ívben, mert úgy is azt csinálnak, amit akarnak. (Mondjuk ez sem nyerő hosszú távon.)

Mindegy. Elmondtam már ezerszer, hogy torkig vagyok ezzel a rommá polarizált politizálással, a skatulyázással meg azzal, hogy ha csak egy dologgal mersz egyet vagy nem egyet érteni a másikkal, akkor már biztos X vagy nem X párt hű híve vagy. Hát a lófaszt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A korruptsag kapcsan olvass utana sojtornek, csak hogy ugyanazt ertsuk a fogalmakon. A DK-sal vitazas nem igazan kapcsolodik ahhoz, amirol en beszeltem. De akkor szajbaragosabban: a narancsosbunozok vilagkepeben vannak ok, az atyaskodo allambacsi, akinek azt is meg kell tanitani az egyszeri pornepnek (ez lennel pl. te a szemukben), hogy az orrat torolje meg, ha tusszentett. Vagy ott van az IQ20-as disznofeju rezsiszilard, aki megmagyarazza neked, hogy azert kell a hadkotelezettseget 50 eves korig emelni, mert hogy a nepi bolcsesseg szerint a fiuk 40-50 kozott lesznek ferfiva.

Szoval az alapveto problema az, hogy allitasoddal ellentetben, ok meg akarjak szabni, es bele akarnak szolni az eletedbe, hogyan elj, mit gondolj, whatever. Es ezzel visszaertunk a kezdopontra: korrupt, hulladek bunozok akarjak megmondani, mi a jo es mi a rossz.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Tehát akkor még egyszer: egy normálisan működő demokráciában hol is kellene érdekelnem, hogy egy párt mit akar? Egy pártnak azt kellene csinálnia, amiért megválasztották. A legalapvetőbb bökkenő az, hogy ennek a ténynek a megtanulását is a kurrens kormánytól várja mindenki. Szar a BKK? Oldja meg az állam! Szar az egészségügy? Oldja meg az állam! Szar az oktatás? Oldja meg az állam! Szarok az utak? Oldja meg az állam! Szar ez? Oldják meg! Szar ez oldja meg az állam! Szar az! Azt is oldja meg! Minden szar? Mindent is oldjon meg az állam!

10-20 évvel ezelőtt is ment a nyafi, hogy minden szar, most is ugyanúgy megy a nyafi, maximum az intenzitás más és a problémák méreteinek aránya változott egymáshoz képest. Ha felcsapom az archívumot, ugyanez lesz 100 évvel ezelőtt is. Valami valamilyen szinten mindig szar és mindig mindenki azt várja, hogy az állam oldja meg a problémáját. Aztán meg megy a pislogás, hogy jé, hát ráteszik midnenre a kezüket. Persze, hogy ráteszik, hiszen azt akarták az emberek, hogy az állam foglalkozzon vele, nekik ne kelljen.

Itt van elbaszva az egész. Amikor az egyszeri KKV-s vállalkozó is nem versenypiacon akar megéllni, hanem valami zsíros állami megrendelést akar megkapni.

Az emberek fejében kell először rendet rakni és azt kurvára nem mástól kell várni, arra mindenkinek saját magának kell az igénst megteremtenie.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

kepzeld el azert fizetjuk az adot, hogy annak fejeben az egeszsegugy, a kozlekedes, a rendfenntartas, az igazsagszolgaltatas, a szocialis teruletek mukodjenek.

Meg veletlenul sem azert, hogy a sportolokat eltartsuk, nekik stadionokat epitsunk, az egyhazakat, par haveri tv csatornat vagy a sok kormanykozeli seggnyalot eltartsuk.

Sehol nincs előírva, hogy az egyetlen entitás az állam, hogy megoldja ezeket a problémákat, mint egészségügy, oktatás meg közlekedés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak mi az allamnak fizetjuk az adonkat, hogy cserebe az ellassa a feladatat, azaz uzemeltesse az orszagot es a kozszolgaltatasokat.

+1

eppen fentebb leirtam ugyanezt. akkor kis adoterheket es akkor majd ongondoskodunk.

Tessék olyan embert beültetni a parlamentbe, aki ezt megvalósítja. Ha nincs, lehet jelentkezni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

forditva ulsz a lovon!
te hoztad fel, hogy mindent az allammal akarnak az emberek csinaltatni.
ha egyszer az allam ezert szedi be az adot, akkor csinalja!

+1, saxusnak mostanaban problemai vannak, hogy ilyen basic dolgokat nem ert...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Értem, tehát miután nem egy országban bebizonyosodott már és több közgazdasági könyvben megírták, hogy az állam rossz gazda és ennek jeleit itt is tapasztaltuk az elmúlt néhány év évtized évszázad alkalmával, illetve azt is, hogy az nem egy működő demokrácia, hogy kap egy biankó csekket egy politikus, hogy utána mindenféle következmény nélkül azt tehessen, amit akar, az ül fordítva a lovon, aki megkérdőjelezi a rendszer értelmét.

Jólvan, tökéletes lesz itt a Fides 3/3 a következő 200 évre.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha az allam(part) most epp nem azzal lenne elfoglalva, hogy mindent mukodeskeptelenne tegyen, ami nem o, akkor meg igazad is lehetne.
Egyfolytaban magad ellen beszelsz.

annak idejen az szdsz volt akik szerettek volna megvalositani a kisebb allamot, az ongondoskodo polgarsagot.
A (kadar) nep(e) leszavazta oket. Orban ezt vette eszre es beult kadar fotitkari szekebe, hogy tovabb vigye az orokseget.

Dehát a szdsz a buzik és a drogosok pártja !!!!444négy2+2

/sarcasm

Érdekes amúgy, hogy mennyire hamar kikopik az emberek emlékeiből a tényleges múlt...

kihagytad, hogy a zsidoke is. :DD

Ez a kettő üti egymást, szal nehezen.

annak idejen az szdsz volt akik szerettek volna megvalositani a kisebb allamot, az ongondoskodo polgarsagot.

igy van. Kisebb allam, nagyobb egyeni felelosseg, de nagyobb lehetoseg is egyben. Felnotteknek valo dolog...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Jó lesz az III/III-nak is.

muhahalol +1

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Jólvan, tökéletes lesz itt a Fides 3/3 a következő 200 évre.

de ugy erted, hogy 3/3 fidesz 15% begyujtott szavazattal, igaz? Lol, addig nem fog kitartani. Amint az orbangeci feldobja a bacskert (remelem, nem kell mar sokat aludni addig), szethullik az egesz...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Mind e mellett jól jellemzi a magyar közállapotokat, hogy a legkeményebb ellenzéke a koleszterin szintje. BTW: a patás a társadalom lenyomata valóban, a szavazóknak tényleg ezt az embert sikerült kitermelnie magukból (v.ö.: Fidesz + Jobbik 60% felett van csalás nélkül is és mindkettőnek megvan a maga kis szélsőjobbos spinje).
--
https://naszta.hu

Lehet, csak a rendszert kozben mar ugy szabtak testre, hogy rohadtul lejt a palya es aknamezon megy keresztul.

"Egy pártnak azt kellene csinálnia, amiért megválasztották."
Azt kellene, de nem azt csinaljak.
A valasztas soran bianko engedely kapnak arra, hogy azt csinaljanak, amit csak akarnak negy evig, hiszen ha kicsinaltak az ellenzekuket es az unalomig emlegetett fekeket es ellensulyokat (vagy esetleg kozellensegnek allitottak oket be eloszor, es utana a "nep" tamogatasaval csinaltak ki oket), akkor meg csak szamon sem lehet kerni oket.

Továbbra is azt látom alapvető problémának, hogy az "unalomig emlegetett" fékek és ellensúlyok nevezetű dolgot az emberek nem maguk üzemeltetik, hanem "oldja meg az állam".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha maguk probaljak (van-volt ilyen), akkor pedig ellehetetlenitik oket, mondvan miert szol bele az, akit nem valasztottak meg.
Sakk-matt.

ha unalomig is ismetelt, de szamodra a jelek szerint erthetetlen. Az AB-t tan te uzemelteted? Az ugyeszseget te uzemelteted? Ezek mind az allam kulonbozo szervei ill. annak feladatai.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

egy normálisan működő demokráciában hol is kellene érdekelnem, hogy egy párt mit akar?

mielott belemennek ebbe az utcaba, csak a felreerteseket elkerulendo tisztazzunk par dolgot az elejen: ez egy nem normalisan mukodo nem demokracia. Mar csak azert sem, mert - kapaszkodj - ujra egypartrendszer van. Tehat amit 1 part akar, az fog tortenni.

Na, akkor szaladjunk neki megegyszer: vered magad, hogy 'Nem ő mondja meg, hogy hogyan éljem az életem. Sorryka.' En meg probalom megertetni veled, hogy de bizony az orbangeci alaposan beleszol az eletedbe. Erre meg jossz a 'mindenki az allamtol var megoldast' hozongessel. De eleg ostobasagokat sikerult osszehordanod, mert jellemzoen olyan dolgokat emlitesz, ami az allam kezeben van (bkk, egeszsegugy, oktatas, etc).

Arrol gondolom, fogalmad sincs, hogy allambacsi jelen pillanatban is tenyerel ra olyan dolgokra, amiket csak elbaszni tud. Azt meg ne mondd, hogy ezt akartak az emberek. Ez egyreszt az orbangeci kedvenc fordulata, hogy mindent a magyar emberekre vezet vissza, masreszt a koncepcio maga is csak a te fejedben letezik.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Sok orbángecizás közben eszedbe jutott már, hogy esetleg nem kellene, hogy minden az állam kezében legyen?

És persze, hogy az emberekre vezetek vissza mindent. Az emberek ültetik oda a politikusokat oda, ahova. Aztán négy évig tétlenül nézik, hogy ki mit csinál, maximum hőzöngenek egyet a kocsmában meg az internetes fórumokon. Meg várják, hogy az állam majd jól bekorlátozza önmagát. És csodálkoznak, hogy a koncepció nem működik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sok orbángecizás közben eszedbe jutott már, hogy esetleg nem kellene, hogy minden az állam kezében legyen?

orulok, hogy kerdezted: de, igen. En a kis allamban hiszek, hogy az allamnak pusztan a kereteket kellene biztositania, amiben mindenki boldogulni tud (felteve, hogy akar is). De pl. ideologiat adni azt nagyon nem kene (be is sirok, amikor egy kosa kaliberu retardalt elkezd magyarazni, akinek 2 osszefuggo mondat is nehezseget okoz). Meg abban, ahogy az allam rossz gazda. Szoval igen, egyetertek, hogy nagyon nem kellene mindennek az allam kezeben lenni, pl. trafikok ujraelosztasa, media, whatever. De aruld el, mit tudok tenni, hogy ez ne igy legyen? Nem tudom ezeket kicsavarni az allambacsi kezebol. Mondom, az orbangeci ellen szavaztam, de sajnos nem volt eleg. Vagy robbantsunk ki forradalmat? Mit javasolsz?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Szinte soha, orbángecizást kihagyom, kisebb államot viszont kedvelném.
Az ellen hogy kelet volna fellépni hogy ott az ingyenes MaYoR elektronikus napló, meg még pár másik e-napló majd leváltja a Kréta? Ami szép lassan az összes állami iskolában kötelező lesz.
Igen egy módot ismerek fizesd be az adód, majd fizesd be a gyerek egy magániskolába.

eddig is volt lehetosege mindenkinek tobbet dolgozni..szarert-hugyert.
nincs olyan munkaltato, aki kevesebb penzert ne venne fel, masok helyett.

most allami segitseggel fognak majd kevesebb berert foglalkoztatni.
(igen, ha tobb idot dolgozol ugyanannyiert, akkor az kevesebb bert jelent)

Térjünk vissza rá, ha elkezdenek pakolni.

Egyelőre özönlenek befelé az olcsó és relatív jól képzett munkaerő, kormányzati támogatások és jó földrajzi elhelyezkedés miatt.

A dragabb, ertektermelo munkaero meg kozben csendesen pakol es koltozik. De vajon a ketto kozul melyikre lenne szukseg?

> Most meg azért, mert lehetősége lenne többet dolgozni.

"A rendkívüli munkavégzés ugyanolyan utasítás, mint a rendes munkaidőben történő beosztás, ezért a munkavállaló kénytelen teljesíteni "

- Visszautasítható-e a túlóra?

Megvannak a szabályai, hogyan lehet elrendelni.

Ha pedig egyik cégnél szarnak a fejedre, a mai világban 10 másikhoz lehet elmenni. Azt ugye senki sem hiszi, hogy mert 400 óra lesz az elméleti limit, holnaptól mindenkit kajakra, bosszúból évi 400 órát túlóráztatni fognak?

--
trey @ gépház

+1

Amikor itt a "kolbaszkeritesesek" jonnek, hogy bezzeg Nemetorszag hogy, hogy felallt 2 vesztes vilaghaboru utan; az egesz orszag osszefogott es dolgoztak es dolgoztak, mig ujra Europa (egyik) legerosebb gazdasaga lett.

Vajon ok napi 7 es fel ora + fel ora fizetetlen ebedszunettel ertek el ezt?

Annyi különbség van, hogy ott németek dolgoztak német cég felemelkedéséért/profitjáért, itt meg magyarok/ukránok német cégekért.

Én 100%-ban magyar tulajdonú cégnél dolgozom. Szokott lenni felvétel...

Éppen most kerestünk ERP rendszer bevezetési tanácsadót.

Ja, hogy a kétkezi gyártósori munkás nem tudja mi az az ERP rendszer. Hát, erről ki a faszom tehet?

Neki marad a csavarozás a német tulajdonú autógyárban.

Nagyon szép egyébként, hogy most pont azok az AUDI dolgozók ripákolnak a túlóra miatt, akik a válság idején azért sírtak-rítak, mert keresletcsökkenés miatt kényszerleállások voltak és így nem tudtak eleget dolgozni.

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/takarekon_a_gyori_audi/2094434/

(kommenteket olvassad)

Hát, kérem, ezeknek az autógyártó munkásoknak aztán semmi sem jó ám!

--
trey @ gépház

> Ja, hogy a kétkezi gyártósori munkás nem tudja mi az az ERP rendszer. Hát, erről ki a faszom tehet?

Mondanám, hogy az oktatás, illetve, hogy 12 órás munkanap mellett valószínű nem lesz ideje továbbképezni magát.

Nem az oktatás, hanem a tanulás hiánya. Kezdve ezt általános iskolától.

--
trey @ gépház

Tehát ezzel azt mondod, hogy ez egy genetikai probléma? Egyszerűen a magyar nép arra született, hogy "csavarozzon a német tulajdonú autógyárban"

nem pont ezt írta

te például csavarozol egy német tulajdonú autógyárban? és ő?

Pedig de szar ott dolgozni:

35 százalékos béremelés a Mercedes-gyárban

Mellette olyan bónuszok vannak, amiről én csak álmodok.

Lehet, hogy a végén előveszem a gépjárműtechnikusi papíromat és elmegyek autót összerakni.

--
trey @ gépház

Nem hinném, hogy genetikai probléma lenne, mert nagyon sok magyar képes ezen túllépni. Egyszerűn arról van szó, hogy amikor általánosba jártam és osztályelsők közt voltam, már akkor meg tudtam mondani a körülöttem bukdácsolókról, hogy hol fogják végezni. Ezek jó része a gyártósorok mellett végezték, egy részük meg Sopronkőhidán, Szegeden. A börtönben.

Nem feltétlen azért, mert ostobák voltak, csak kevesebb volt bennük a szorgalom, vagy úgy gondolták, hogy az iskolában a dolog könnyebb végét fogják inkább meg.

Amikor én könyvtárba mentem, ezek focizni, amikor én szakkörre, ők moziba vagy lopni.

Hát erről is ki a faszom tehet?

Bennem van kitartás, szorgalom. Javaslom másoknak is ezen skillek felszedését.

--
trey @ gépház

> Amikor én könyvtárba mentem, ezek focizni, amikor én szakkörre, ők moziba vagy lopni.

Én jártam könyvtárba is, szakkörre is, focizni is, néha-néha moziba is, egyedül lopni nem :) Egyiket sem bánom.

Abban amúgy igazad van, hogy fiatalon kell megalapozni a jövőt, nekem is vannak kollégáim, akik jó képességűek, lehetne felsőfokú végzettségük nekik is, de annak idején nem volt kedvük tanulni. Erről valóban nem más tehet, hanem csak ők. A kitartás és a szorgalom a legfontosabbak, ezt én is így látom. Egy ideje nem hittem volna, hogy lesz olyan, amiben egyetértünk :)

> Hát erről is ki a faszom tehet?

Én továbbra is fenntartom, hogy ebben jelentős szerepet játszik az oktatási rendszer. Én pl általánosban 2-3-as voltam matekból, aztán középiskolában más hozzáállású tanár volt, ennek hatására elkezdett érdekelni a dolog és 4-5 lett belőle.

Ami nem érdekel vagy nem látom értelmét arra azóta is nagyon nehezem veszem rá magamat és úgy is alakítottam az életemet, hogy lehetőleg ne kelljen ilyen dolgokkal foglalkoznom. Ez szorgalom/kitartás hiánya lenne? Lehet. Mindenesetre így is elég jól elboldogulok.

Saját példát tudok mondani: a gyerek ebben a rossz rendszerben elvégezte a főiskolát / egyetemet majd elhelyezkedett az IT-ban pár nap alatt onnantól kezdve, hogy elkezdett munkát keresni.

Szerintem meg fogja állni a helyét. Én azokat az embereket nem szeretem, akik a saját sikertelenségükért mindig találnak egy bűnbakot. Ahelyett, hogy magukba néznének először és feltennék a kérdést, hogy "megtettem-e minden tőlem telhetőt azért, hogy ne legyek sikertelen?".

--
trey @ gépház

Megkérdezném külön óra volt? (Nyelv, matek, stb?) Esetleg kis nyári 1-2 hét Angliában?
Szerencsés is vagy, mivel a gyereknek az IT tetszett, nem pl. régész vagy bölcsész ... akart lenni.

Ki indulási lap rossz, a saját tapasztalatodat vetíted ki.
A tanári hivatás része a motiválás is, belülről, esetleg a szülök által motivált gyerekkel könnyű (főleg, hogy az jobb iskolák begyűjtik ezen gyerekek nagy részét).
A rendszer feladat viszont a támogatás, mind a tanárt mind a diákok támogatása. pl iskolapszichológus mennyi diák is jut egyre, ha van is 3 iskola jut egyre, azért ne abból az iskolából indulj ki, ahova a gyereked tudtad járatni, mert az valószínűleg egy jobb környéken lévő jobb iskola. (iskola elsőtől nyolcadikig)

Mi legyen a zsákfaluba született gyerekkel?

Magam részéről nem vitatkozok azzal, hogy egy jó tanár, aki érdekesen tudja átadni az anyagot, rengeteget tud dobni rajta. Csak hát mint mindenből, haranggörbe itt is megvan.

És itt kezdődik a probléma: vannak a haranggörbe igencsak alján lévő emberek, akik nem az oktatási vagy szakmai kvalitásaival jutottak el megfelelő pozícióba, hanem mert jól tudtak helyezkedni vagy jó segget tudtak a jó időben nyalni. Vagy ha a szakmai kvalitásaival is jutottak oda, azok elavultak mára és a hozzáállása mellette erősen begyepesedett. Tudnék mondani ilyen tanárt az egyetemről, akinek semmi keresnivalója nem lenne az oktatási rendszerben (piacon meg kétlem, hogy szakmailag megállná a helyét, főleg ilyen mentalitással), de mivel ő professzor és/vagy doktor Valaki ilyen olyan díszpinty, emiatt nem lehet hozzányúlni. Viszont hozzá kellene, mert neki kurva kényelmes helye van ott (kellően jó pénzért), cserébe semmit nem akar fejlődni és haladni a korral. Ergo, bármilyen reformkísérletnek ellent fog állni és el fogja szabotálnia, mert az energiaminimumra törekszik. Ez az egyik oka, hogy nem lesz változás. Másik oka, hogy ha ezeket valaki ténylegesen elkezdené kipurgálni a rendszerből, akkor első dolguk lenne telesírni a sajtót, hogy a szemét köcsög $current oktatási miniszter ilyen meg olyan galád módon akarja épp tönkretenni az oktatási rendszert, merthogy az ő megbecsült munkája meg a 40 év alatt összegyűjtött ilyen-olyan egymás felszopása kitüntetései és a többi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Nagyon szép egyébként, hogy most pont azok az AUDI dolgozók ripákolnak a túlóra miatt, akik a válság idején azért sírtak-rítak, mert keresletcsökkenés miatt kényszerleállások voltak és így nem tudtak eleget dolgozni.

Nem teljesen ideális, hogy fél évig heti 6 napot kell 12 órán keresztül dolgozni aztán meg 1 hónapig nincs semmi.

> Nem teljesen ideális, hogy fél évig heti 6 napot kell 12 órán keresztül dolgozni aztán meg 1 hónapig nincs semmi.

Főleg úgy, hogy ezekről nem a melós tehet.

És midnezt elég három éven belül elszámolni a dolgozóval. Aki ha közben váltana, vagy jól jár, mert "pluszban" van, vagy rosszul, mert "minuszban" a havi kötelezőhöz képest.

Jaaa, akkor tetszettek volna világhatalmi országba születni!

Onnan lehet diktálni a piacnak.

--
trey @ gépház

"Ja, hogy a kétkezi gyártósori munkás nem tudja mi az az ERP rendszer. Hát, erről ki a faszom tehet? "

ja, hogy majd a gyerekeidet viheted a faluvegi javasasszonyhoz, mert baszol szolidariani a korhazi noverekkel akik inkabb elmennek nyugatra vagy atkepzik magukat gesaknak..

"Ja, hogy a kétkezi gyártósori munkás nem tudja mi az az ERP rendszer. Hát, erről ki a faszom tehet?"

Mondjuk az oktatast azert eppen zullesztjuk lefele, hogy minel tobb ilyen legyen.

Én az elmúlt 17 évben végigcsináltam egy gyerekkel az általános iskolát, a középiskolát és a főiskolát.

Beleláttam mindenbe. Az utóbbiba szakmába vágó szinten is. Semmivel sem látom rosszabbnak, mint az én időmben volt.

Te milyen első kézből származó dolgokra alapozod a megállapításaidat?

Szerinted mindenkinek egyetemet kéne végezni ebben az országban? Akkor is, ha alkalmatlan? És ha mindenki egyetemet végezne, a kétkezi munkát ki végezné el?

--
trey @ gépház

"Te milyen első kézből származó dolgokra alapozod a megállapításaidat?"

A parom tanar.

És mivel rosszabb a sora most, mint 20 éve a tanároknak? Csak azért kérdezem, mert amióta az eszemet tudom, a tanárok állandóan óbégatnak, utcára vonulnak és tüntetnek.

Ez így volt a rendszerváltás óta szerintem minden kormány alatt. Minden kormány alatt nekik ütődött volt az oktatásügyi miniszter, sosem volt semmi jó.

Ha Gallóné fejét meglátom a TV-ben kiráz a hid, már tudom, hogy megint nem jó valami.

Nem gondolod, hogy ha 30 év alatt jobb és bal oldali kormányok alatt nem tudtak dűlőre jutni, abban ők (az érdekképviseleti szerveik) is hibásak?

--
trey @ gépház

s/tudtak/akartak/ De tudod mit, menj el tanítani, és ha benne leszel, jobban fogod látni, hogy milyen ordenáré nagy gondok vannak. És nem javul, romlik a helyzet - apró lépésekben, hogy ne fájjon nagyon/azonnal. Van, aki kerek perec megmondta, hogy bár Magyar Bálint is egy (itt néhány keresetlen kifejezéssel illette, amit nem idézek) volt, de a mostani állapotoknál ezerszer jobb volt.

"És mivel rosszabb a sora most, mint 20 éve a tanároknak?"

Ahogy en latom, evrol evre rosszabb. A 20 evet passzolom, meg csak tizenpar eve tanit.

"Csak azért kérdezem, mert amióta az eszemet tudom, a tanárok állandóan óbégatnak, utcára vonulnak és tüntetnek. "

Esetleg nezed-hallgatod azt is, hogy miert, vagy minden ami tiltakozas valami ellen, az szamodra "obegatas"? Beszeltel mar tanarral, megkerdezted, hogy erzi magat?

"Nem gondolod, hogy ha 30 év alatt jobb és bal oldali kormányok alatt nem tudtak dűlőre jutni, abban ők (az érdekképviseleti szerveik) is hibásak?"

Politikai dontesekert elsosorban a politikusokat tartom felelosnek. Tojok ra, melyik oldal, egyik se jobb a masiknal.

> Beszeltel mar tanarral, megkerdezted, hogy erzi magat?

Kerdezte barmelyik is, hogy hogy erzem magam a versenyszferaban?

Sokat tett erte adott esetben, hogy oda mehess az iskolaid elvegzese utan.
Amugy az empatia hianya az egyik nagy baja ennek az elcseszett tarsadalomnak szerintem, lasd fenn...

Hat, ugyan nagyon tisztelem a volt tanaraimat, de mostansag jovok ra, hogy az oktatasi rendszer nekem nem sokat adott, illetve a kotottsegeivel nem erzett ra az erossegeimre. "Nem hulye ez a gyerek, csak lusta" szoktak volt mondani. Sajnos a "lustasag" okait mar nem sikerult feltarni.

Mindenesetre tenyleg sokat tettek ertem, foleg a volt angol tanarom (a Zabhegyezo forditoja), aki az akaratom ellenere is belemverte az angolt, barmennyire is tiltakoztam ellene :)

Szoval igen, jogos amit mondassz, de azert egy parbeszednek ketoldalunak kell lennie (mar definicio szerint is).

Szerk: amugy tok empatikus vagyok, ma is adtam £2 borravalot az iraki fodrasznak. Mondjuk nem hiszem, hogy azt vehet belole...

(Es akkor itt jon be, hogy egy szo kirekeszto-e vagy se, es hogy az egyeni erzelmek, vagy a hagyomanyok a fontosabbak-e.)

Folyamatosan (és egyre gyorsabban) csökken a gyereklétszám, erre sok helyen nem azt a választ adják, hogy összevonnak iskolákat, hanem kisebb kapacitással és tanári létszámmal tartják fent.
De ezt csak úgy tudják megtenni, hogy egy tanár már nem egy, hanem kettő vagy három iskolába is tanít.

Ezt a folyamatot erősíti, hogy vannak olyan (jellemzően reál) tárgyak, ahonnan eltűntek a tanárok - nem csak a versenyszféra magasabb kereseti lehetősége, hanem az osztatlan tanári képzések miatt is jobban megéri fizikusnak, mint fizikatanárnak menni.
A történelem - magyar szakos anyósom például informatikát fog oktatni.

Egyre több idő megy el a gyerekek fegyelmezésével és hiányzó alapkészségek tanításával.
Ennek sokszor az az oka, hogy amíg a 90-s években növekedett az egyszülős családok aránya, ma már gyakran előfordul, hogy mindkét szülő kényszerből külföldön dolgozik és a gyerekek a nagyszülőknél vagy rosszabb esetben egyedül élnek itthon.

Központosítani akarnak mindent, államosították a tankönyv piacot, az iskolák vezetését kiszervezték (olyan szinten, hogy az egyébként már egyre gyakrabban politikai kinevezett igazgató már munkáltató, sőt az épület karbantartási jogait sem gyakorolhatja).
A magasabb állami dotáció miatt nagyon nyomulnak az egyházak, mint iskolafenntartók.

A magasabb állami dotáció egyházi iskolák esetén 160-200 ezer Ft/fő/tanév, ugyanez 60 ezer állami iskolák esetén!

Az állami iskolák a körzetükbe tartozó gyerekeket kötelesek felvenni, míg az egyházi iskolák váloghathatnak. Az állami iskolákban többek között ezért is megy el több idő fegyelmezéssel és hiányzó alapkészségek pótlásával.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

> Vajon ok napi 7 es fel ora + fel ora fizetetlen ebedszunettel ertek el ezt?

Te így dolgozol? :)

Szerinted a többi ország hogyan épült fel a II. világháború után a semmiből? Az emberek hajlandóak dolgozni, ha annak értelmét látják, a magyar melósokat pl. eléggé megbecsülik külföldön, mert sokat és jól dolgoznak (tudom, vannak ellenpéldák is), nem rettennek vissza a túlórázástól sem, csak legyenek megfizetve. Valamit valamiért. Ha a magyar melós meg tud élni külföldön, akkor nyilván meg tudna élni itthon is hasonló feltételek mellett, de itt hiába melózik, túlórázik, abból mégsem tud megélni tisztességesen. Ezen nem segít semmilyen nemzeti konzultáció, a gazdaság nem attól dübörög, mert elég sokszor (folyton) mondjuk. Én már hallottam eleget, hogy "most még jön néhány nehéz év, de majd utána...", építettük mi a szocializmust is, Hofit (nem pontosan) idézve: van, ahol mákból van a kábítószer, nálunk dumákból... Nem dumálni kellene, nem terelni, nem megkérdezni a népet, hogy akarja-e, hogy ne kapjon naponta két pofont, hanem tenni azért, hogy fejlődjünk egy kicsit, amihez persze sokkal kevesebbet kellene törődnie nagyjainknak a saját maguk és holdudvaruk boldogulásával, helyette lehetne értelmesen hozzányúlni a gazdasághoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz stb. Nagyon vártam a 80-as években, hogy végre legyen valami remény, de még most se tartunk igazából előrébb, ugyanaz a süket duma megy most is, ugyanúgy érdemi dolgok nélkül.

"de itt hiába melózik, túlórázik, abból mégsem tud megélni tisztességesen"

Mi a faszom ez az általánosítás?

"ugyanaz a süket duma megy most is, ugyanúgy érdemi dolgok nélkül."

Kiváncsi lennék, hogy ha felcsapnánk a 100 évvel ezelőtti újságokat nem ugyanez a duma ment volna.

És kiváncsi lennék, hogy mikor jön el az a korszak, amikor az emberek nem mindenért valaki mást hibáztatnak amiatt, ahol tartanak, hanem inkább dolgoznak a saját boldogulásukért. Ld. kormányon való folyamatos picsogás. Ja, talán esetleg nem az állami megrendelésekre kellene alapozni egy cég életét.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugye itt az az erdekes, hogy most van eloszor a rendszervaltas ota olyan helyzet, hogy nem valtopolitizalas folyik, amikor 4-8 evente tokeletesen ellentetes iranyba probaljak evezni azt a rohadt csonakot. Foleg amikor a masik meg lekeket is vag bele + manapsag meg az egesz Titanicot is meg akarna menteni azon a picit kis ladikon.

Kanaan nem lesz a semmibol, azert dolgozni kell. De sirni mindig egyszerubb. Most az a baj, hogy kulfoldi multinak kell dolgozni. Maskor, ha ceg magyar, akkor meg az a baj, hogy kormany kozeli. Most komolyan, hol szeretnel te dolgozni?

"...helyette lehetne értelmesen hozzányúlni a..."

gazdasághoz:

Kulcsszavak:
Allamadossag, allamhaztartasi hiany, maastrichti kriteriumok, GDP novekedes

oktatáshoz:

Kikukaztak a bufeszakokat, ertelmes finanszirozasi modellt vezettek be a felsooktatasban

egészségügyhöz:

Az allam atvallalta a korhazak teljes adossagallomanyat, a Janos korhaz teljes felujitasa a kovetkezo

Stb.:

A Moszkva ter 20+ ev utan vegre megujult (at is neveztek addigra...), az M0 2x3 savos vegre, es lassan az is latszik, hogy hogy fogjak megepiteni a maradekot, stb

Ha mar 444-et olvasol, erdemes bepillantani a kommentek koze is, ahol altalaban kijavitjak a "veletlen ujsagiroi felreertelmezeseket".

https://24.hu/belfold/2018/12/06/honvedkorhaz-radiologushiany-baleset-halal/

A hétvégén elhunyt a Honvédkórházban egy középkorú nő, akit háromszor szállítottak oda-vissza az intézmény két telephelye között, és mire kiderült, hogy mi a gond, már nem érte meg a műtétet, írja a hvg.hu.

Hot potato problem.

Nalunk is elojott szervezeti atalakitas utan. Nem idealis.

Jahat az orvos hiany egesz Europaban problema.

Hagyjuk már ezeket a sztorikat! Amióta van kórház, van műhiba, van figyelmetlenségből vagy erőforráshiányból meghalt ember.

Spoiler alert: mindig lesz is.

--
trey @ gépház

Hint: arányok. Nagyon sz@r ügy, hogy olyan problémák miatt vesztenek el betegeket, amikkel picit odébb születve, vagy épp szerencsésen másik, tisztábban működő intézményben kezelve a bajukat gyakorlatilag esélyük nem lenne belepusztulni komplikációkba vagy épp fertőzésbe.

Nézz kelet felé és örül, hogy nem 1000 kilométerrel keletebbre születtél.

Mindig lehet bezzegezni.

--
trey @ gépház

Jó, de mi úgy megyünk 1000 kilométerrel keletre, hogy közben ugyanott maradunk. Mondjuk ezt már Ady is megénekelte közel száz éve.

--
https://iotguru.live

"Mondjuk ezt már Ady is megénekelte közel száz éve."

:))))))))

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tudod, nagyjából a kiegyezéstől van az, hogy ennek a népnek mindig sikerült a rossz segget nyalnia és persze soha nem érezte jól magát, ha egy egészen kis ideig nem volt szaros a szája... és ugye Mikszáth óta tudjuk, hogy a magyar ember hátán szántani is lehet, ha nemzetiszínű az eke, szóval így nehéz egyről a kettőre jutni. Mindig lesznek populista politikusok, akik ezt a két tulajdonságot mélységesen kihasználják. Aztán persze lehet siránkozni éveket, hogy ismét rábasztuk. Hát, rá bizony. Önként.

--
https://iotguru.live

Attol hogy valakinek valahol rosszabb mint nekunk, mi meg fejlodhetnenk.

Fejlodunk.

A BMI-nk biztosan...

Gondolom az Indexen nem írnak a friss GDP adatokról (mögötte az építőiparral, a szolgáltatással, a turizmussal), a teljes foglalkoztatásról, a kiskereskedelem rekord eredényeiről, az elemzőket is meglepő gazdasági fejlődésről, a devizahitelek kínkeserves kivezetéséről, hogy az ország kevésbé kitett, mert nem IMF és egyéb hitelekből, hanem a lakosság finanszírozza állampapírokból stb. stb.

Tegnap este a HírTV-n a Csörtében vicces volt látni, hogy próbálták meg a balra húzó beszélgetővendégek ezeket lehúzni. Kevés sikerrel.

--
trey @ gépház

Nemzetközi konjunktúrában egy nyitott gazdasággal ez egyáltalán nem nehéz dolog, a környező országok mindegyikének sikerül, többnyire jobban is, pedig egyiknek sincs annyi géniusza, mint nekünk. A probléma viszont az, hogy nálunk ennek a fejlődésnek az alapja nem a stabil gazdaság, hanem jórészt az idetelepült multik, a külső támogatások és az egyszeri bevételek.

Ha elmegy a multi, nem jön több EU pénz, nincs már honnan elvenni, akkor jön majd több területen is az, ami most például a szemétszállításnál van, hogy a kontraszelektált balfaszok két éve képtelenek egy számlázórendszert beüzemelni, dacára annak, hogy több mint tízmilliárd forintot kaptak már a közösből.

"mert nem IMF és egyéb hitelekből, hanem a lakosság finanszírozza állampapírokból"

Meg az orosz állam, csak egy kicsivel nagyobb feléjük a szerződéses hitelkitettség és kockázat, mint az IMF felé valaha volt...

--
https://iotguru.live

+1

Illetve, mivel roppant alacsony a magyar gazdaság hozzáadott értéke, milyen válaszokat fogunk tudni adni a növekvő robotizációra?

ameddig orban a haveri oligarchakkal stadionokat epit az adobol, addig az epitoipari novekedes toretlen lesz. aztan felepitik es ugy jarnak mint szombathelyen ahol senki nem akarja uzemeltetni, mert egy vagyonba kerulne es lofaszt hozna vissza, csak vinne a penzt.
es ez lesz a tobbi stadionnal is. es aztan leallnak az EU-s penzek es megszunik a mindenfaluba szokokutat project is..ha nem lennenek a nemet autos cegek olyan negativ lenne a gdp mint a huzat..

ekozben nincs a korhazakban penz injekcios ture, pelenkara es gyogyszerre is csak addig amig a nagyker hitelez.. de te orulj hogy garancsi es miertszaros gazdagodik a 2-3x tularazott allami projecteivel es a latszatgdp novekszik.

https://24.hu/belfold/2018/12/07/jahn-ferenc-korhaz-adossag/

Már közelíti az egymilliárd forintot a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet adósságállománya, így lepedőn, pelenkán, injekciós tűn és egyéb fogyóeszközökön is kénytelenek spórolni, írja a Magyar Hang.

Ne zavard össze... A pártirodáról kapott brossúrában nem ezt írták neki :-P

akkor nincs mas hatra mint imadkozni, hogy akkor legyel beteg miutan eppen konszolidaltak a korhazak adossagat. :DD
(persze lenne jobb modszer is. pl. a korhazak koltsegveteset rendesen megtervezni es annyi penzt biztositani az allami koltsegvetesbol, de ehhez egyreszt melozni kellene, masreszt igy nem lehetne vele kampanyolni es lopni is nehezebb lenne.)

Olvasd el a mai hirt is, am szerint meg nem fizeti ki: https://hvg.hu/gazdasag/20181207_Uzent_a_korhazigazgatoknak_a_miniszter_nem_fizeti_ki_a_kormany_az_adossagot
Nem nagyon megy nekik a kovetkezetesseg, meg ket egymast koveto nap kozott sem.

en csak rohogok ezen a thread-en. Ami a mikroszoftnak gelei, az a narancsos bunozoknek teri, el-o-el...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"Vajon ok napi 7 es fel ora + fel ora fizetetlen ebedszunettel ertek el ezt?"

Aha. Csak az a 8 óra nem 1 óra meló és 7 óra baszakodás volt.

Nagyon jó sztori erre a BMW-Wartburg gyár, ami gyakorlatilag kettészakadsz a második világháború után. Az ötvenes évek elején ugyanazt gyártották ugyanúgy, mert a szakembergárda ugyanaz maradt, a tervek megvoltak, a gyár megvolt. Aztán a 90-es évek elejére eljutottunk oda, hogy volt a BMW E36 és a négyütemű Wartburg.

Szerinted mindez azért volt, mert a nyugatnémetek egy nap 36 órát dolgoztak? :)

--
https://iotguru.live

Szoval a 40 ev szocializmist 20 ev alatt kellett volna ledolgozni?

Joleti rendszervaltas meg 100 napos programmal egyutt?

https://index.hu/belfold/2010/10/14/a_joleti_rendszervaltas_tett_be_a_rendszervaltasnak/

Nem kellett volna akkor tapsikolni a penzszorasnak, meg az esztelen hitelfelvetelnek, ma mar joval elorebb lennenk.

"Szoval a 40 ev szocializmist 20 ev alatt kellett volna ledolgozni?"

Lehetett volna, az esély megvolt rá. De az eddigi kormányok közös munkájával sikerült megoldani, hogy ne így legyen. Olyan gazdasági nagyágyúkkal vagyunk megáldva, akik képesek például egy viszonylag jól működő szemétszállítást és hulladékgazdálkodást évek szívós munkájával és milliárdok fekete lyukba öntésével a működésképtelenség határáig elvinni, hogy friss példát mondjak.

"Nem kellett volna akkor tapsikolni a penzszorasnak, meg az esztelen hitelfelvetelnek, ma mar joval elorebb lennenk."

Ha akkor nem tapsikoltam, akkor most kritizálhatok?

--
https://iotguru.live

Kritizalhatod... azt, aki eloidezte, nem azt aki probal a szegenyes eszkoztaraval tenni ellene.

Ha a jelenlegi kormanyt szidod a kialakult helyzetert, akkor rossz helyen kapirgalsz.

"Ha a jelenlegi kormanyt szidod a kialakult helyzetert, akkor rossz helyen kapirgalsz."

Hát pedig egy csomó dologért lehet kritizálni, sőt. Akkora pénzesőt sikerült elkótyavetyélni egy évek óta tartó nemzetközi konjunktúra közepén, amivel szó szerint csodákat lehetne tenni... és ehhez jönnek még hozzá a közpénz jellegét elvesztett csodálatos magánvagyonok, a transzparencia teljes hiánya, az állam által átvett és működtetett szolgáltatások lassú halála és a beleölt milliárdok ellenére is a csődközeli helyzete. Szerinted hány év kormányzás kell még, amikor már nem lehet visszamutogatni?

A Fidesz pont olyan, mint a balfasz építési vállalkozó, aki tíz méteren húsz centit tévedett a vízszintestől, de egy órán át tudja magyarázni, hogy ez miért nem baj, egyébként se fog látszani és különben is máshol is így szokták. Az ügyfelek nagy részénél működik ez az üzletmodell, nem értenek hozzá, elhiszik, amit az öblös hangú mond... csak hitből nem lesz gazdaság, megpróbálták, többször is, nem lett.

--
https://iotguru.live

Igazából azt kellene már elfelejteni, hogy minden szart az államnak kellene megcsinálni és máris fele annyi dolog miatt lehetne szidni a kormányokat és kétszer annyi miatt az embereket, akik miatt valóban van egy adott szitu.

Avagy, meg kellene már tanulni, hogy mi az a demokrácia meg piacgazdaság.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Avagy, meg kellene már tanulni, hogy mi az a demokrácia meg piacgazdaság."

Nézd, több mint nyolc éve regnáló kormány épp ezt a kettőt építi le gőzerővel. Nehéz lesz így megtanulni a demokráciát és a piacgazdaságot.

--
https://iotguru.live

Ja, hát úgy kérem szépen roppant nehéz demokráciát építeni, hogy ha az emberek basznak részt venni benne és utánajárni a dolgokon és azt várják, hogy majd mások helyettük felépíti a demokráciát.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Patópálok országa vagyunk, nem tudtad?

És hogy akarjon az ember demokráciát építeni, ha körülötte minden szinten épül le? Az emberek jó része ügyesen hülyíthető, nem fognak éveket tanulni demokráciát, amikor napi megélhetési gondjaik vannak, a politika pedig FUD kampányt tol, hogy ma éppen ki tehet ezekről a gondokról. Az emberek szeretik, ha megsimogatják a fejüket, hogy nem te tehetsz róla, hogy rosszul élsz, hanem [napi ellenség template] tehet róla. Az emberek nem szeretik, ha a pofájukba mondja valaki, hogy azért élsz rosszul, mert egy lusta balfasz vagy.

A demokrácia pedig nem olyan, mint a villany, nem lehet bevezetni. Ki kell érdemelni, csak mindig akad egy populista könnyebbnek tűnő út, amiről kiderül, hogy nem ott van a vége, mint amit az elején meséltek és nem is olyan könnyen járható, mint az eleje.

--
https://iotguru.live

Vicces a te szádból megélhetési problémákat hallani, amikor elkottyantott szavaidból íélve minimum nettő 600 felett keresel. Kérlek ne.

--
trey @ gépház

Ja, egyszerűen azért mert látom. Közmunkások is fényesen megélnek a nettó 51400 forintból, ugye? Szokott errefelé járni egy vasas ember is, aki kis kordéban cibálja a hulladékot, havonta egyszer-egyszer bekérdez, hogy van-e valami fémhulladékom, nem mondanám, hogy nincsenek megélhetési problémái. A szemközti erdőbe többen is járnak tűzifáért, látom, ha épp az udvaron van dolgom, nincs pénzük tűzifára. A boltban látom a szerencsétleneket, akik minden forintot kétszer is megszámolnak, nagyon hálásak tudnak lenni ha 50-100 forinttal kisegítem őket. Ilyenkor télen érzem igazán, hogy mennyien fűtenek szeméttel. Tudod, beszélgetek a helyiekkel, ez egy falu, mindenki beszélget mindenkivel.

Jól prosperáló városból ez mind nem látszik, illetve téged általában nem is érdekel, általában teljesen érzéketlen vagy mások problémáira.

--
https://iotguru.live

Leszarom, hogy mennyire élnek meg a közmunkások, amikor ezer más helyen meg munkaerőhiány van, olyan fizetésért, amiből vígan meg lehetne élni.

Látom őket minden nap. Magas szintre fejlesztették az alibimunkát.

--
trey @ gépház

Szard le. De attól még léteznek ezek megélhetési problémák. Sajnos nincs "olyan fizetés", ha nincs semmi szakképesítésed. Faluban nem tudod jó pénzért eladni a házad, nem tudsz venni prosperálóbb környéken, a fizetésből pedig nem tudsz bérelni. És ezt súlyosbítja egy csomó olyan élethelyzet, amit szintén leszarsz, mert nem ismered az emberek problémáit, csak messziről annyit mondasz, hogy alibiznek. Egy ideig lehet ezt szőnyeg alá söpörni, ahogy a hajléktalanokat is ki lehet terelni a forgalmasabb helyekről, csak ettől a problémák nem oldódnak meg. De szerintem ezen a témán már körbeértünk néhányszor.

--
https://iotguru.live

Jaj, a hajléktalantéma. Azért nem mennek a kedves hajléktalanok számukra kijelölt helyekre, mert ott házirend van, ott nem lehet tintázni, se szeszt bevinni, utána meg bebaszva összehugyozni és okádni mindent. Ezt az utcán lehet.

Érdekes, hogy köztük is van olyan, amelyik meg tud felelni a minimális szabályoknak, tud viselkedni, sőt, kitörni a hajléktalanságból.

--
trey @ gépház

Figyelj, ezek az emberek mentálisan is és fizikálisan is többszörösen sérült emberek, nem fognak pusztán attól hirtelen egészségesek lenni, hogy bíróság elé cibálják őket. Hozzájuk kell egy egy szociális háló, amelyik visszasegíti őket a normál életvitelbe, de ezt a szociális hálót is szétverték már évekkel ezelőtt.

Az, hogy kriminalizálják a hajléktalanságot, az pont annyira hatásos, mint ahogy kriminalizálják például a filmletöltést, tüneti kezelésnek jó, számokat fel lehet mutatni, példát lehet statuálni néhány szerencsétlen balfaszon, de a problémát egyáltalán nem oldja meg, csak máshova tereli, ahol nincs annyira szem előtt.

--
https://iotguru.live

+sok

trey annyira szarik a humanus viselkedesbe, hogy az amputalt labu fogyatekosokat is elkuldene utcat sepregetni, mert neki is van munkaja es megel belole, hat azok is csak dolgozzanak ha kell kenyerrevalo.

Próbltál már a közhülyítő médián meg a pártirodán kapott brossúrákon kívül máshonnan is tájékozódni? Pedig ideje lenne...

Nem nagyon tudok ezekkel a konkrétumokat mellőző dolgokkal mit kezdeni.

--
trey @ gépház

Nem csak a közmédiából meg a fideszes pártirodán kezedbe nyomott brossúrákból kéne tájékozódnod - az ezekben súlykolt dolgokkal khm. nem teljesen egyező tényeket bemutató tartalmakra kaptál már néhány linket másoktól, most nem ismételném meg mindet.

mar regota mondom, hogy teri tuti nyert vagy 3 trafikot, aztan most propagandaval fizet erte...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

A dolog picit összetettebb, munkajogilag, szociológiailag, meg emberileg is.

Tehát igazából az a nagy büdös igazság, hogy az embereknek nincs igénye arra, hogy itt valóban demokrácia meg piacgazdaság legyen és inkább megfogják a könnyebb utat meg a haveri kapitalizmust.

Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ezt mar elotted is megfogalmazta egy nagytudasu politikus:

„Örüljünk a kétharmadnak, becsüljük meg, ennyi van. Ennél nagyobb összefogás Magyarországon nem lesz” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetségének csütörtöki nyilvános ülésén részt vevő vállalatvezetőknek.

„Az én filozófiám szerint az összefogás erő kérdése: ha van erő, van összefogás” – mondta. Másképp is lehet összefogást kovácsolni – például a skandinávoknál –, ám a magyarok erre szerinte képtelenek. „Az ilyen félázsiai származékoknál, mint mi, csak így megy. Itt mindenki okos, mindenki tudja, mindenkinek van jobb ötlete” – mondta.

ennyi...a velemenye rolad es a magyarokrol..

Hogy lehet az, hogy még a segglyukadból is képes vagy mindig előrántani valami Orbán idézetet? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

altalaban orbant tenyleg a seglyukambol szoktam elorantani.. :D
annak ellenere, hogy elmultam 50 a memoriam meg jo.
gyermek es fiatalkoromban is meg tudtam uszni a magolast azzal ha odafigyeltem az orakon.

Ez valami Stockholm szindróma lehet nálad.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem..ezt felelos kozeleti erdeklodesnek hivjak..

> ennyi...a velemenye rolad es a magyarokrol..

"Tehetségesnek ismertem meg a magyar embereket, ráadásul a magyarok mindenhol tehetségesek, az egyszerű fizikai munkahelyeken is. A külföldi befektetők mindig meglepődnek, hogy a munkásoknak milyen meglátásai vannak az adott területeiken – részletezte, majd hozzátette, hogy úgy véli, az emberek szeretnek dolgozni.

Ha van értelme, akkor a magyar emberek szorgalmasak"

Ezen velemenyevel peldaul teljesen egyetertek.

pavatanc..ki mit szeretne hallani.

ifju kommunista->liberalis->konzervativ->populista

"...ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Akkor te miert veszed komolyan amit mond? Legyel mar kovetkezetes.

hol irtam hogy komolyan veszem?

> ennyi...a velemenye rolad es a magyarokrol..

es ez a szamodra azt jelenti, hogy komolyan veszem...ertem.

Btw a felazsiai reszhez:

Ha megnezed a kovetkezo terkepet, akkor lathatod, hogy a datumot a kovetkezo orszagok hasznaljak ugyanugy, ahogy mi (yyyy/mm/dd): Bhutan, China, Koreas, Canada, Taiwan, Hungary, Iran, Japan, Lithuania, Mongolia

Litvaniara jelenleg nincs otletem miert pont igy hasznaljak (rajtunk kivul egyetlen europai allam, akik igy hasznaljak). Kanada lehetne meg kerdes, ha nem tudnank, hogy a kinai az egyik legnepesebb kisebbseg Kanadaban. A maradek orszagok ahol igy hasznaljak, mind Azsiaban vannak.

Nevek. A kinaiakrol tudom, tobbiekrol nem, hogy ok is ugyanugy hasznaljak a neveket ahogy mi (csaladnev keresztnev), nem pedig az indo-europai modon (keresztnev csaladnev).

The Chinese will state their last name first, followed by the given name (may be one or two syllables). For example, Liu Jianguo, in Chinese would be Mr. Jianguo Liu using the Western style.

http://www.protocolprofessionals.com/articles_china_print.htm

Mi a helyzet a cimekkel? Az europai nemzetek nagy resze hazszam - utca - varos - orszag alapon cimez, mig a magyarok es a kinaiak a forditott modon...

Biggest to smallest

In English and many other languages, addresses are usually written with the smallest location first, followed by increasingly large ones. In Chinese, this is the reverse.

https://eastasiastudent.net/china/mandarin/postal-address/

Ahogy latjuk, alapveto dolgokban kulonbozik a gondolkodasunk a nyugati es kornyezo orszagokhoz kepest.

Psychologists Richard E. Nisbett and Takahiko Masuda wrote about this cultural difference in a famous study. As an experiment they presented 20-second animated videos of underwater scenes to Japanese and American participants. Afterward, participants were asked what they had seen.

While the Americans mentioned larger, faster-moving, brightly-colored objects in the foreground (such as the big fish), the Japanese spoke more about what was going on in the background (for example, the small frog bottom left). The Japanese also talked twice as often as the Americans about the interdependencies between the objects up front and the objects in the background.

In a second study, Americans and Japanese were asked to “take a photo of a person.” The Americans (left) most frequently took a close-up, showing all facial features, while the Japanese (right) showed the person in his or her environment with the human figure quite small.

Notice the common pattern in both studies. The Americans focus on individual items separate from their environment, while the Asians give more attention to backgrounds and to the links between these backgrounds and the central figures.

These tendencies have been borne out in my own interviews with multi-cultural managers. While Northern Europeans and Anglo-Saxons generally follow the American thinking patterns, East Asians respond as the Japanese and Taiwanese did in Nisbett and Masuda’s research.

https://hbr.org/2014/04/are-you-a-holistic-or-a-specific-thinker
(Magyar vonatkozasa is van a cikknek)

Erdemes kicsit utanaolvasni, hogy miben es mennyire terunk el a korulottunk levoktol. Es ez _nem_ azert van mert mi ne lennenk olyan ugyesek es okosak mint a nyugatiak. Ez azert van, mert toluk elteroen szamunkra a kontextus az elsodleges es csak utana johetnek a reszletek.

Nyitottam a kerdeskornek egy masik topicot, erdekesse fajult a dolog...

https://hup.hu/node/162048

Van igénye, csakhát a 37% az itt már kétharmad.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Azt tenyleg meg kene tanulni, mert itt keleten valahogy mas fogalmaink vannak mindkettorol, beleertve a kedves politikusainkat is.

Nos, ha szerinted ez a politikusok hibája, akkor igazából teljesen felesleges itt bármiféle demokráciáról bármit is beszélni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Erto olvasas: "beleertve".

Mi megvalasztjuk oket a valasztaskori mindent beigerunk keretein belul, utana mar azt csinalnak amit akarnak, nincs kontroll felettuk.

"Igazából azt kellene már elfelejteni, hogy minden szart az államnak kellene megcsinálni "

Így lett állami dohánynagyker, állami kukaholding, állami közmű, állami közoktatás... mind milyen faszán működik az átvétel óta.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

+állami történelemírás, állami (illiberális) közgazdaságtan, ...

igazabol ha ezt szeretned, akkor harcolj azert, hogy az allam ne vegye el adoban a megtermelt ertek joval tobb mint felet. es akkor majd lehet ongondoskodasrol beszelni.
de az hogy kifoszt az allam, majd utana leszar azzal hogy gondoskodj magadrol hat az nem fair.

Aztán meg nem kellett volna a tudatlan emböröket devizahitelek felé tolni.

"Természetes reakció volt tehát a bankok részéről, hogy a lakástámogatási rendszer korlátozása után, 2004-től kezdődően a piacra öntötték a devizaalapú jelzáloghiteleket. A devizahitelek kereslete és kínálata gerjesztette egymást, mert közben a forintalapú lakáshitelek kamatát meghatározó jegybanki alapkamat szintje nem tudott érdemben csökkenni: 2004 elején még 12,5 százalék volt, innen csorgott le 2005 szeptemberére hat százalékra, majd ismét meglódult, és 2008 őszére újból kétszámjegyű lett. A devizahitelek elterjedésének fő időszakában az Orbán Viktor által jelölt Járai Zsigmond vezette a Magyar Nemzeti Bankot. 2001 és 2007 között ő határozta meg a hazai monetáris politikát, így azt is, hogy a forinthitelek kamatát meghatározó jegybanki alapkamat hogyan alakuljon."

http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

Fura ilyet origón olvasni, hogyhogy még nem tüntették el.

Társadalommérnöki szakon ezt szépen kitalálták.
Találtak ott ki már szép dolgokat, de mivel a társadalommérnökök nem világ legbölcsebb emberei általában nagyokat néznek utána, hogy amit kitaláltak nem működik.

Kevés az ember, aki szaré húgyé sokat dolgozna, emeljük a túlóra kéretett.

Aki eddig többet akart dolgozni, megtette legfeljebb nem teljen legálisan, most majd mivel a munkaadó legálisan kötelezheti, legalábbis megpróbálhatja, azt is aki nem akar, hát a végeredmény erősen kétséges. Ha hozzávesszük azt is hogy 3 évre tolhatja ki a túlóra kifizetését, lesznek olyan munkaadók, akik meg is próbálják, ezzel magukra haragítva azokat akik eddig a több pénzért bevállalták a több munkát.

Jóslat kicsit többen húznak el nyugatra.

"Majd ha az összes nagyobb gyártó elhagyja az országot, mert az nem elég rugalmas nekik"

https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a-nemet-cegek-nem-kertek-a-rabszolgatorvenyt.307057.html

Ne zavard össze a tényekkel, megaszonta a köz(hülyítő)média, hogy ők kérték, ők a feketese@@űek ezügyben, és kész. :-P

tagadja <> cáfolja

Mert szerinted majd bármelyik is kiáll és beleáll. :D :D

Biztos anyám kérte, hogy legyen.

--
trey @ gépház

Ha a hir nekem kedvez: persze hogy igaz.
Ha nem nekem: majd pont bevallja/perszehogy hazudik.
Nehez igy beszelgetni :)
Amugy szerintem ciki lenne, ha egy kormany csak kulso tenyezok nyomsasara tenne dolgokat.

Most tulajdonképp miről megy a vita? Szerintem a vasárnapi boltzár _összeségében_ hasznos volt*, ez viszont a munkavállalóknak nagyon nem. A mögöttes bullshite a Fidesznek nem érdekel.

Szóval igazából most mi az, amit a számba akarsz adni?

* Hozzáteszem, van olyan munkavállaló - pl. diákmunkások - akiket hátrányosan érintett.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az előzőekben a sírás-rívást kire értetted? Vagy azt nem értelmeztem jól, amit korábban írtál, vagy ezt, amit most, de lehet, hogy egyiket sem :)

Egyrészt arra, hogy van akiknek semmi nem jó, másrészt arra, hogy a hozzászólásodban azt véltem nagy arányban felvedezni, hogy azt próbálod a számba adni, hogy mindkettővel vagy egyet kellene értenem vagy mindkettőt elleneznem kellene. Lényegében, hogy nem a törvény tartalmával kellene egyetértenem, hanem azzal, hogy a Fidesz mit javasolt.

Holott ezen a fórumon (és máshol) is több soron kifejtettem, hogy fosok nagy ívben a politikai klikkesedésre, nem az érdekel, hogy jobb vagy bal, hanem az, hogy csinálnak valami értelmeset vagy sem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak az ellentmondásra próbáltam felhívni a figyelmet.

Az egyetlen ellentmondás, amit itt látok, hogy ugyanazok az emberek visítanak itt narancsbűnözőket, akik a boltzár alatt is visítottak.

Na most ha a kevesebb és a több munkaóra sem jó, akkor igazából a mostani állapot a legjobb szerintük. Szerintem a boltzár - a kiskaput leszámítva - jó ötlet volt, rengeteg helyen van és nem érdekel a mögöttes bullshit indok, hogy miért lett ("jaj, biztos többet mennek majd templomba" by KDMP* - hát persze, LOL). Most ezt nem tartom jó ötletnek. Az, hogy mind a kettő a Fidesztől indult, irreleváns az eredményt tekintve. Milyen ellentmondást vélsz felfedezni a szavaimban?

* Bár igazából ilyen bullshitet is a KDMP/Fidesz fikázók szájából hallottam legtöbbször.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

meg nem sikerult elolvasnod es ertelmezned az uj torvenyt ugye? :DD

Meglepő számomra, hogy mennyire egyetértünk egyes kérdésekben.

Majd nem ott tartunk, hogy többen értünk egyet, mint nem.

--
trey @ gépház

Ja, ez a két eset volt, ahol akkora felháborodás volt a marhaságuk ellen, hogy megfutamodtak.

erre megvolt a kormányőrség, rendőrség meg ki tudja még milyen hülye nevű alakulatok, nem kellett volna még egy, csak hogy kövér lacinak is legyen saját hadserege, ha már orbánnak van tek-je.

Nem tudom mi volt a szakmai indok a dontes mogott, de biztos van ra valamerre forras.

habonynak kellett egy állás, amíg meg nem oligarhásodik.
ha-bony-olult ha nem.

azután meg akárhogy szervezték át a maradék koronaörséget, mindig fegyveres kommandó lett belőle:)

mint a putyilov gyári munkás aki kilopta a hűtőgép alkatrészeit a gyárból, aztán így panaszkodott:
akárhogy rakom össze, mindig tank lesz belőle:)

:D

Valószínűleg az a páncélozott TEK-es jármű fogja megállítani, amit le tudnak graffitizni:

https://444.hu/2017/12/21/altalanos-riado-valaki-lefujta-voros-festekkel-a-tek-pancelosat-a-vorosmarty-teren

Nem, ez a virtuális valóságunk díszletei, az a célja, hogy nyomatékositsa az emberekben, hogy valós a veszély és megvéd minket a kormány.

Nalunk csak BMP kapott festeket. Londonban ennel tobbet megengedhetnek maguknak:
https://www.youtube.com/watch?v=rTwg3oWnUgc

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

mondjuk elképzelni így sem tudom, hogy aknavetővel kire is lehetne lőni a parlamentből :))

Meg nem mondom neked, hogy errefele mi a kotelezo felszereles. Majd valaki okosabb megmondja, hogy az mar tulzas-e :)

Itt a bélvárosban is ott a TEK, mutogatni a PSzH-kat.

ha jol ertem nem a kamerakkal van a gond, hanem hogy a te uccadban levot is osszekotik a belvarosban levovel, aztan ha elindulsz otthonrol akkor vegig tudnak kovetni hogy hol/merre/hova mentel. ezt mondjuk te nem erzed bajnak, de egy fontosabb szemely (cegvezeto, vagy politikus) mar igen.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem kell politikusnak lenni, elég, ha valamiért nem tetszel a hatalomnak.

+sok

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Pontosan.
Az, "addig nem kell felned, amig nem csinalsz valami rosszat", addig allja csak meg a helyet, amig fentrol nem definialhatjak szabadon ujra a rossz fogalmat.

Párévente történő NERlovag-csere tipikusan pont ilyen, jól beágyazott emberkékre adják ki "random" a kilövési engedélyt.
Így miért ne történhetne ez meg kevésbé beágyazott polgárokra is?

Csinálhatsz tanulmányt: Ha a Facebook-profiloddal közzéteszed, hogy Orbán Viktor elintézte a műutat az utcátokban, és ez csak 10 millájába került a lakóknak alkotmányos költség gyanánt, akkor jó eséllyel az összes kamera a környéketeken rád fog zoomolni, és ha egy köpetedet szemetelésnek lehet vélni, már kapod is a közterületisek csekkjét.
A kínaiaknak milliárdos létszámú megfigyelés megy, miért ne menne nálunk?

miért ne menne nálunk?

jo, az nbh-soknak 1x mar beletort a bicskajuk egy kemszoftverbe, szoval tehetsegesek...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Meg onmagaban ez se lenne baj, hogy osszekotik, mert is lenne az egyik cel, ha pl valaki fegyveres rablast hajt vegre egy uzletben akkor relative gyorsan vissza lehetne kovetni honnan jott, hol lakik, ki o vagy hogy hova ment onnan ha x oraig visszamenoleg taroljak az adatokat vagy bejelolik hogy most kiszurjak egyik kamerafelvetelen es ot kovesse a rendszer.

A gond sokkal inkabb hogy ha nem celzottan par indokolt szemelyre kulon engedely alapjan teszik ezt, hanem tomegesen. Lasd Usa Snowden botrany par eve ahol mindenkit megfigyeltek tomenytelen mennyisegu adattal es raadasul az eredeti celjat, hogy terroristakat tudjanak lefulelni hatekonyabban meg nem erte el, de ugyanakkor akadtak akinel meg visszaeltek vele es vagyonokat koltottek el ra.
Vagy nezd azt hogy kinaban ott tartanak ha pl gyalogos atmegy a zebran pirosnal es kamera ezt felveszi akkor nagy kijelzokon szegyenfalra teszik ki arcat, nevet meg talan egyeb szemelyes adatait is, ami lehet teves is pl nemreg volt errol cikk hogy valojaban busz oldalan reklamon arcot erzekelt igy a rendszer, de azt utolag mar nem mosod le magadrol hiaba vetlen voltal.

Van mobiltelefonod?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A kültéri talán. De ha az összes lpésedet követhetik hatóságilag a kamerafelvételeken (bűnmegelőzési céllal, tehát _előre_), profilozhatnak, hogy melyik boltba, melyik szórakozóhelyre tértél be és ott mennyi időt töltöttél, a benti kamerák (mert ne hidd, hogy csak a banki kamerák képét fogják begyűjteni) képei alapján látható, hogy mikor mit vásároltál, mindezek közben kivel találkozátl/beszélgettél... Ha van valaki, akről sejted, hogy nem tetszik neki az aktuális rendszer, fogsz-e vele beszélgetni egy ilyen megfigyelős világban? Akár csak a kertészkedésről vagy mondjuk az aznapi ebédről? Lehet, hogy nem hasnzálják fel a felvételt a szabad döntésed korlátozására, de később egy ilyennel akár zsarolható(!) is leszel, hiszen kapcsolatban álltál, többször beszélgettél X.Y.-nal. Besúgók, III./III. nélkül is tökéletes megfigyelsé és kontroll képe rajzolódik ki ebből. De ne legyen igazam :-(

Azt mar latjuk, hogy Kinaban mi lett belole.

pl. Kínában már sötétedés után is kimerészkedhet az utcára a becsületes ember.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

És ha sosem mondott semmi rosszat a kormányról és nem is barátkozik olyanokkal, akik rosszat mondtak, akkor még vonatjegyet is tud vásárolni.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Divat mindig az 1984 c. könyvre hivatkozni, de tényleg nem ártana elolvasnod :)

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

lol, persze, a saját kertjébe.

Kivéve, ha kanadai.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

Melyik reszen? :) Eleg nagy orszag. :)

A felvételeket most is szabadon bekérhetik az illetékes hatóságoktól / intézménytől, ezzel a központosított tárolással ezt nyom nélkül meg tudják tenni.

Az a sejtésem, hogy most a kéréshez kell valamilyen indoklást is csatolni. És nem az történik, hogy Kovács 12 János körbejárja a kamerával ellátott helyeket, és elkéri a felvételeket. Tehát van nyoma a dolognak, illetve célhoz kötött.

kell valamilyen indoklást is csatolni.

valami BS-t nem olyan nehez kanyaritani, foleg ha az ugyeszseg es a rendorseg + a birosagok fele mar a zsebukben van.

Tehát van nyoma a dolognak, illetve célhoz kötött.

lol, wishful thinking...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"Ez egy komoly névtelen feljelentés, géppel írva!"

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Célhoz kötés: nemzetbiztonsági érdek. Erről meg nem adnak ki neked bővebb információt. Kalap-kabát.

Te is és sj is félreértitek a helyzetet: Jelenleg még van esély arra, hogy ilyen esetben legyen valami kontroll. Bár a TEK már most is eléggé szabad kezet kapott. Az is több a semminél, hogy nemzetbiztonsági okra hivatkoznak. Ráadásul jelenleg egyesével kell begyűjteni az információt. Tehát most egy többé-kevésbé korlátozott adatgyűjtésre van lehetőség. Ha a OP-ban említett törvény valóssággá válik, akkor már esély sem lesz arra, hogy bárki, bármit meg tudjon arról, hogy mit gyűjtöttek be. Illetve amit csak tudnak, mindent begyűjtenek majd. És senki nem fogja tudni, hogy mit használnak fel belőle.

Tehát a mostani és a tervezett helyzet között hatalmas különbség van.

A mostani és a tervezett helyzet között egy fontos különbség van: az idő. Az órákig-napokig tartó folyamatot szeretnék lerövidíteni percekre.
A TEK nem most kapta a szabad kezet, megalakulása óta szabad keze van. Eleve nem a rendőrség alá tartozik.
Ha az állam becsületes emberek gyülekezete lenne (micsoda oximoron!), akkor még igazad is lehetne.

A TEK 2010-ben alakult. 2012-től végezhet(ett) birói engedély nélkül, miniszteri engedéllyel megfigyelést. Tehát a „megalakulása óta” kitétel nem állja meg a helyét.

Ugyan 2016 elején az Európai Emberi Jogi Bíróság által hozott ítélet ezt elmeszelte, de azóta sem született meg a módosítás. Tehát még mindig érvényben van az ezt megengedő törvény.

Kicsit fingreszelés az első sor, nem?

Nekem elég problémásnak tűnik, hogy a tervezett rendszerben nem naplóznák, hogy ki, mikor és mit kér le. Továbbá az is, hogy nem lenne senki felelős azért, ha nem jogszerűen használják fel az adatokat. Bár ez utóbbi a naplózás hiánya miatt csak véletlenül derülhet ki.

Ezt össze kellene vetni azzal, hogy vontak már felelősségre rendőrt, mert az egyik rokona kérésére, jogosulatlanul kért le adatokat a gépjármű adatbázisból. Mert ott van naplózás.

a kültéri megfigyelés semmiben sem korlátozza a becsületes embert.

az artatlansagod megmelengeti a szivemet. LOL, fingod nincs, mirol beszelsz. Az allitasod csak akkor lenne igaz, ha a megfigyelest kizarolag feddhetetlen emberek vegeznek. Namost a narancsos bunozok + pereputty nyomokban sem tartalmaznak ilyet. Az egyetlen valodi vedelem egy predator-szeru kamuflazs cucc lenne, esetleg egyen Geci-alarc...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Ráadásul van referencia a törvénytelen profilozásra:

https://youtu.be/FbLn3hdQn9I

A kamerák rögzítvényét mindig az aktuális hatalmon lévő embereket kiszolgáló szervezetek fogják figyelni. Ha valakit egy tehetős ember tönkre akar tenni, azt simán megoldhatja kültéri kamerák nélkül is (meg pártállástól függetlenül is). Ha meg komonisták vannak hatalmon, azok meg mindenféle bizonyíték nélkül, koholt vádakkal is el tudnak intézni, nem kell nekik ahhoz kamera.
Az ösi törvény meg minden időkben és mindenféle párt hatalmi idejében érvényes lesz: ha nem rugdosod az oroszlánt, akkor nem harapják el a torkod. Ez még az agyondicsőített nyugati demokráciákban is így működik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A kamerák rögzítvényét mindig az aktuális hatalmon lévő embereket kiszolgáló szervezetek fogják figyelni

negativ. Egy bank biztonsagi kamerajahoz semmi koze az aktualis hatalomnak. De pl. egy kozteri kamerahoz sincs.

Ha valakit egy tehetős ember tönkre akar tenni, azt simán megoldhatja kültéri kamerák nélkül is

egy tehetos ember aligha megy random emberek utan. Egy korrupt allam (ismer ilyet valaki a kozelben?) meg barki utan tud menni, hogy kicsinalja.

ha nem rugdosod az oroszlánt, akkor nem harapják el a torkod.

BS

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Egy akármilyen állam nem csinál ki bárkit, főleg nem egy korrupt állam, hiszen figyelni-kicsinálni-eltusolni az sokba kerül.
Magyarországon a vörösterror idejében is főként a nagygazdákat likvidálták, akinek kevés földje volt, vagy beérte kevesebbel, azt békénhagyták.
Ha egy állam a állampolgárait random kezdené el kicsinálni, előbb-utóbb a likvidátoroknak is szemet szúrna, és magát az államot is elkezdenék lividálni.
Magyarország közel sincs a diktatúrához, az meg hogy egy erős állam van kiépülőben, az nem feltétlenül jelent rosszat. Ahol gyenge az államhatalom, ott előbb utóbb a maffia meg a helyi kiskirályok veszik át az uralmat, azok meg sokkal kegyetlenebb vezetési stratégiákat alkalmaz(hat)nak, mint bármely eddig létezett diktatórikus állam.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Köszönjükemese, a pártirodán kapott brossúrát tökéletesen megtanulta.

"hiszen figyelni-kicsinálni-eltusolni az sokba kerül."

hahaha..
itt mindenszarra van penz csak arra nem amire tartjak az allamot jobb helyken.
egyebkent jo par eve mar leszarjak mit gondolnak arrol amit csinalnak.
plusz par milliard az orbanmediaba es meg van oldva az agymosas.

ritka ostoba egy komment...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Az a baj, hogy nálunk az államhatalom=NER=maffia meg helyi kiskirályok.
Kérdezd meg azt a vállalkozót, akinek "rossz helyen" volt jól menő étterme és a NER "elkérte".

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Sajna álarc nem elég, Kínában a kamerák képéről nem azt hanem a járást elemzik és ismerik fel vele az embert.

egy kis monty python es nem ismerik fel a jarasod.. :D

“You don’t need people’s cooperation for us to be able to recognize their identity. Gait analysis can’t be fooled by simply limping, walking with splayed feet or hunching over, because we’re analyzing all the features of an entire body.”

akkor a hülye járások minisztériuma megelőzte a korát :)

+1
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

+1
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A "becsületes" definícióját az határozza meg, akinek a megfigyelőrendszer a kezében van.

Nagyon az látszik, hogy kulturálisan eléggé csoportokra oszlanak az emberek. Úgy tűnik van akinek tényleg tetszik ez a totális megfigyelés, ha erre megy el az ő munkája is, van akinek meg fontos valamiféle nagyon szabadság másoktól. Az gond, hogy az emberek vegyesen élnek fizikailag szóval nem lehet megcsinálni könnyen azt, hogy mint egy online térben olyan csoportokban vagy jelen, ahol kedved van.

Szerintem az érdekes lehetne, ha a jövőben nem az lenne, hogy egy központi szabály fedi le egy ország egészét, hanem lennének alternatív területek, különböző szabály és értékrendszerekkel. Mert tényleg a gond igazából nem abból van, hogy létezik ilyen megfigyelés, hanem, hogy annak is ebben kell élni, aki nem akar. És ez a többi ilyen érték jellegű kérdésre is ráhúzható lenne.

Aki azt hiszi, hogy őt nem fogják megfigyelni, azt nem zavarja. Aztán ha egyszer hátránya származik belőle, akkor ő lesz a legjobban felháborodva.

Például azért származik belőle baja, mert valamelyik riválisa lefizeti az adatokhoz hozzáférő ügyintézőt. Mivel nem terveznek naplózást, így ez ki sem derülhet. A megszerzett adatokat fel lehet használni arra, hogy tönkretegyék. Például a sógora meleg/zsidó/náci/nincs rajta sapka, vagy a gyereke 3 évvel ezelőtt lopott egy Túró Rudit a sarki boltban. Esetleg nem jár el a vasárnapi misére. De ha néhány, egyébként lényegtelen, és időben távoli dolgot egymás mellé tesznek, esetleg hozzátesznek egy-két nehezen cáfolható állítást, akkor szintén kerülhet hátrányos helyzetbe.

+1

Elég, ha csak olyan speciális munkát végez, amivel nem tud bárhol elhelyezkedni. Ha nem tetszik a hatalomnak, akkor nagyon könnyen ellehetetleníthetik az illető munkavégzését vagy akár a munkahelyét is tönkre tehetik. Aztán mehet a sóhivatalba panaszkodni.

Mert tényleg a gond igazából nem abból van, hogy létezik ilyen megfigyelés

de, igen.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Évek óta erről beszélek, a fejlődés alapja a verseny és a kiválasztódás.
Ezért kellene szövetségi köztársaságot csinálni Magyarországból, hogy erős kontroll legyen a helyi ügyek felett, és lehessen "másként gondolkodni". Valószínűleg hamar kiderülne, hogy a másként gondolkodók vannak többségben, a 4 évenkénti szavazáson ez viszont nem derül ki.

Ezért kellene szövetségi köztársaságot csinálni Magyarországból, hogy erős kontroll legyen a helyi ügyek felett

Ebben nagyon egyetértünk, már 150 éve is jó megoldás lett volna. Teljesen világos, hogy az emberek tök mást szerentének Győrben, Belpesten, meg a Hajdúságban. Esetleg Székelyföldön, Csallóközben. Sajnos nem ebbe az irányba megyünk, sem ország sem EU szinten. Számomra ez (a szubszidiaritás elve) volt az EU tagság legnagyobb átverése.

--
Csaba

Az Unió aztán végképp nem tehet róla, hogy a NER kiépitése mellett a magyar politika bedarálta és vazallusá silányittota az önkormányzati és kistérségi rendszert.

Sajnos, túl sok szabadságot adnak ennek a szolganépnek.

Valóban, de nem erre gondoltam.

Finnországban élek 15 éve, és a trend itt is a központosítás irányába mutat több szinten is. Plusz több projektben is dolgozom az EUval, és bizony nagyon határozottan központosítás nem csak a trend, de a szándék is.

--
Csaba

Részben ez van, csak nem országon belül, hanem EUn belül.
El lehet menni, ahogy egy klasszikus mondta, oda, ahol a másként gondolkodók vannak többségben.
Kicsit nehezebb, meg ott az állampolgársággal szívni kell. :\

'El lehet menni, ahogy egy klasszikus mondta, oda, ahol a másként gondolkodók vannak többségben.'

bírom hogy bizonyos csoportok/emberek előszeretettel félremagyarázzák amit csak lehet :)) beleértve a törvényeket, az alkotmányt vagy a alaptörvényüket, de még a saját szavaikat is ha épp úgy hozza a dolgok állása.

vagy épp a valóságot hajlítják ide oda, vagy épp amoda.

?

A másként gondolkodók hogy tudnak többségben lenni?!

Ha az vizes VB 20 milliárdról fel tudott hízni 170 milliárdra, akkor élek a gyanúperrel, hogy ez sem fog megállni 50 milliárdnál.

Akarod mondani 50 milliárd/év. Mert csak úgy lehet "közbeszerezni hatékonyan".

Ok, akkor ez csak 6 honap alatt terulne meg es nem mint a speed kamerak, hogy nemelyiknek egy het sem kellett hozza.

Félreértettél. A "jó közbeszerzés" titka, hogy nem üzlet egyszer kivenni 50 milliárdot. Ellenben ha lehet úgy csűrni-csavarni a projektet, évekre elhúzni, minden havert belevonni, akkor sok 100 milliárdot lehet kivenni.
A speed kamerákat, ha megnézd: egyszer beszerezték őket, infrastruktúrát építettek hozzájuk, az üzemeltetésre/karbantartásra is elköltöttek sok pénzt. Ezen valakik nyertek anyagilag. Az, hogy emellett még pénzt is termel, az már csak hab a tortán az államnak. Az állam "letudta" a közlekedésbiztonsági feladatait papíron, mindenki örül és boldog. Néhány év múlva meg "rájönnek", hogy mégse javul a statisztika. Én se vagyok boldog, mert az adómat jobb dolgokra is költhetnék. De ez off.

Ja.
És azt csiripelik a verebek, hogy sok nem is működött egy ideig mind, mert amint befolyt a lóvé, elfelejtették tovább fizetni az üzemeltetést.
Ezért gyorsan ki is írtak egy újabb 5 milliárdos pályázatot az üzemeltetésre.
Ha egyszer egy biznisz beindul...

Az nem csak csiripeles, az valos.
Egyszeru keplet, sok volt a befolyo anyag, es az automatizmus sokat "ketelkedett" igy manualisra dobalta a "bozsikeknek", ok nem vegtelen kepesseguek es szamuak, viszont kotelezo megnezni es adott idon belul kikuldeni vagy elfelejteni. Erteni ezalatt hatarido a feladatra jogveszto ereju volt. Egy kicsit kellett varni es az uzem megoldotta a problemat. Hatarido tovabbra is van, de az nem jogveszto es meg szankcio sincs a tullepesere, igy teljesen europol es lehet inditani a tobbit. Fine tuning. Done and dusted.

Csak az a kár, hogy a speed kamerak célja nem a megtérülés hanem a baleseti statisztikák javítása lett volna. Ugyan a céljukat nem érték el, de helyette bevételt azt termelnek igaz.
Ha ott nem sikerült a célt elérni akkor majd itt sikerül.

Vagy már azt se, mert gondosan kitáblázták őket.

Pedig de. Szerencs u.-nál kapott ismerős egy 45-ös "dícséretet", mert elég jól fékezett; ha 3km/ó-val többel mérték volna be, akkor 60-as csekk járt volna neki.

Waze nem mondta neki, hogy achtung?

A speed kamerát, meg a traffipaxot könnyű kijátszani... mindig 5 km/h-val lassabban mész, mint amit a kresz maximálisan megenged. Akkor soha egy fillér hasznot nem hajt nekik :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Óh, akkor meg akadályozod a forgalmat xd

Amúgymeg: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0700410.KOR 1. melléklet, figyeld a réseket.

A fix kamerákhoz nincs megállítópont, úgyhogy nem kell -5, elég, ha az adott járműkategóriára érvényes közigazgatási bírságot érdemlő sebességet nem léped túl. Ja, ha a személyautó mögött utánfutó is van, akkor az alap 50/70/70/80, nem pedig 50/90/110/130 - autópályán ennek nemtudása kellemes hatvanezres csekket hozhat a konyhára.

Nem lenne még baj az sem, ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy mennyi az autójuk valós sebessége egy adott pillanatban.
Az óvatos eleve úgy megy lakott területen belül, hogy semmiképpen ne legyen 50km/h felett a mutató, inkább egy kicsit alatta, ami általában 45km/h-t jelent vagy még kevesebbet, attól függően, mennyi az a kicsivel alatta. Amikor megközelít egy mérőpontot, még ebből is levesz 5-öt, néha 10-et. 90km/h-s korlátozásnál elhelyezett mérőpont esetén gyakori, hogy 70-re, sőt, 60-ra is lelassítanak. Az ilyenekkel próbálj meg forradalmat csinálni :)

Nem kell bemutatni a Tötymörg-ön született autósokat... :-/ Életveszélyesek, és jelentős átfedést mutatnak azokkal, akik sehogyan sem bírják felvenni a forgalom ritmusát, nem bírnak a sorral egyenletes sebességgel haladni (pici emelkedő lassul, jön szembe pánikszerűen lekapja a gázról a lábát és hasonlók), nem bírják helyesen dekódolni lakott területen kívül a (70) (50) (szürke 50 áthúzva) sorrendben követlező táblák utasításait (megy 80-90, aztán lelassít 60 körülire, és azon is marad a (szürke 50 áthúzva) tábla után is...

Ezek kulteruleten tenyeszhetnek, amikor nagyfaluban arpad hidon megyek 90 korul es ugy huz el mellettem mintha allnek, ugy 120-130 tempoval. Palyan 140 visz a tempomat es ugy villogtat mogottem, mint egy bespeedezett jazzdobos. Ez mind kozveszelyes viselkedes a tukor iranyjelzo nelkul 100 tempoval kamion mogul kivagodo majd gyorsitas nelkul elozo benaval egyutt. Nem beszelve a kvazi ures szelso savrol, ahol meg erdekesen neznek rad, mert nem totymorogsz szabaly szerint az o belsos tempojukkal, hanem szepen elhaladsz, ebben az esetben magad szabalyt szegve, de meg mindig kevesbe veszelyes mint ha kovetned a szabalyt es "cikazgatnal" mert megengedett tempoval akarsz haladni. Ez nagy helyzet, alkalmazkodni kell, mert szabalykovetessel egy nem szabalykoveto rendszerben te vagy a hiba. Szoval van meg tartalek nepeknel fizetni a sietek adot es a tobbit.
En orulok a kamerarendszernek, csak keveslem azt a 35 ezret vagy mennyit, szerintem mindenkire kellene jusson legalabb egy kamera atlagban, az ma magyar gepjarmu allomanybol nezve mennyi lehet 2 2.5 millio ?... Aztan lehet sietni, hogy biztos ott legyel ahol jon erted a nagy fekete auto.

Még az sem, állítólag inkább az áfacsalós kamufuvarok leleplezése/nyomonkövetése.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Arra nem a VÉDA, hanem az EKÁER kamerái hivatottak - ez utóbbiból sokkal több van, sebességet (még) nem mérnek, csak a teherforgalmat kísérik figyelemmel.

Telekom szolgáltató, ügyfél bemegy, közli, hogy elfelejtette a facebook jelszavát. Ügyintéző néz, nem első hülyéje ma már, de ez új. És miért tudnánk mi azt? Kérdezi. Hát, mutogat a gyalog a telefonjára, ő a telefonján használja. Minden, ami ott történik, az a szolgáltató dolga, nem? A facebook is benne van a telefonjában, a telefont pedig a szolgáltató adta, nem? Oda is adja a telefonját, hogy írja már be a jelszót az ügyintéző, de már annyi ideje nincs, hogy a pornó oldalt bezárja, azt majd a magácska megoldja, hisz erre van az ügyintéző, nem?

Telekom szolgáltató, ügyfél bemegy, közli, hogy ügyintézne. Ügyintéző kéri, hogy azonosítsa magát, ügyfél kérdezi, mivel. Hát személyes azonnaliságival, minimum. Esetleg ha már cégre vesszük a távrecsegőt, akkor aláfirkált címpéldány is kéne (mindegy, hogy az ügyintéző se tudja, hogy az alapján neki kéne az aláírást ellenőrizni majd, csak tudja, hogy neki azt látni kell de nagyon). Ügyfél közli, hogy az kint van a kocsiban. Akkor mire vársz? De ha nincs a kocsiban, akkor is szeretne ügyintézni, hisz ő az ő, mit nem lehet ezen érteni. Minimum, hogy új 2 éves szerződésre részletre vinne egy iPhone X-et. És nem, ő még csak nem is az, akit a telefonboltos vár az üzlet előtt, hogy azonnal átvegye tőle a telefont, és gyorsan eladva ne érdekelje, hogy a részletfizetés hiányában hálózatról 3,5 hónap múlva lekapcsolt telefon egyébként értéktelen lesz, hja, hogy nem holnap, úgyhogy addigra már mindegy.

Telekom szolgáltató, ügyfél bemegy, közli, hogy ügyintézne. Ügyintéző kéri, hogy ügyféljelszót mondjon. Mond is a gyalog, ritka példány, de vissza is kérdez, hogy azt magácska honnan tudja, hogy nekem mi a jelszavam? Mondjuk azért tudja az ügyintéző, hogy azonosítani tudja az ügyfelet. De őt ne figyelgessék csak úgy meg!

Telekom szolgáltató, ügyfél bemegy, közli, hogy segítséget kérne, telepítsük már a facebook-ot. Úgy mondja be fennhangon a jelszavát, mintha csak a múlthavi vérnyomása lenne, kit érdekel, hogy mindenki (beleértve más várakozókat is) hallja. Mindegy, mert a jelszava helyett a telefonján az ujjlenyomatát használja, ami nem cserélhető, és szerencsére mindenhol otthagyja. De ami James Bond-nak jó, az neki is jó.

A fentiekben láttok olyan esetet ahol a gyalog öntudatosan nem adta volna ki az adatait? Vagy olyan esetet, ahol egyáltalán belegondolt volna, hogy mire jók az adatai, mi az az személyi azonosság, vagy ilyen filozófiai magasságokat már minek is érintsünk?

Mindeközben több ember hal bele csacsirúhásba, mint terrorizmusba, ha jól tévedek. Csak a csacsinak jobb a PR-ja.

Tehát ha van legalább egy ember, aki bárkinek megadja az adatát, akkor ez legyen mindenkinek kötelező? Vagy mit akartál sugallni? Az egy dolog, hogy bárkinek joga van hülyének lenni, de ne tegyék már ezt kötelezővé.

Sehol nem írtam a kötelezőségről, pont arról írtam, hogy a nagyátlagnak nem az adatvédelemről, hanem egyáltalán a személyazonosságról nincsenek fogalmai. Nem a visszaélésektől nem fél, azt se tudja mi az.

Az összes facebook-google-snowden-... témában leírtam már (nyilván túlzok, nem az összesben), hogy ameddig nem lesz 1, vagy még jobb lenne egy pár, irgalmatlanul tönkretett ember, akiket egy ilyen szolgáltatás tett tönkre, addig ez rémisztgetés, van ennél jobb dolguk is az embereknek. Amíg nem lesz egy rendszergazda, aki úgy nyomozza ki a volt csaja új lakcímét, vagy egy cég, aki valamilyen konkrét érzelmi, vagy kézzel fogható kárt okoz, addig ez scifi. Nekem nem, én fosok rendesen ettől a kínai kreténségtől is, de anyámnak nem tudnám elmagyarázni, hogy miért kell a főtérre menni MOST, amikor a migránsozás a cigányozáson edződött magyarnak sokkal jobban érthető, és a halálbüntetés visszavezetésére nem igény, hanem akarat is van.

Ezt kellene előbb megoldani, minden más jelenleg távoli absztrakció. Elvek nélküli embereknek bármit bizonyítani lehetetlen.

Elvek nélküli embereknek bármit bizonyítani lehetetlen.

Ez komoly? Nem szenvedett eleget az emberiség az elveket a józan ész elé tolók miatt az utóbbi száz évben? Nem véletlenül vannak a progresszívok elkívánva melegebb éghajlatra szinte mindenhol.

--
Csaba

mar ertem, miert van 2/3-a az elvek nelkuli pavatancosnak..

ugye.

Gondoltál már arra, hogy elveket lehet a "józan észből" is ama párlatként leszűrni? :) Nem teljesen értem mi a problémád. És könyörgöm, ezt a józan ész kifejezést kerüljük, mert ez annyira de annyira szubjektív, hogy értelmetlenné tesz minden beszélgetést.

A társaalomnak valahol dolga megvédeni a gyengébbeket. Pl ilyenek miatt kötelező a biztonsági öv az autókban.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Sajat hulyesegetol ? Miert ?

Mast ha veszelyeztet az oke, de maganak csak okozhasson mar olyan serulest amilyet akar...

Rendben.
Mi történik akkor, ha nem köti be az övet, balesetet szenved, nincs eszméleténél. Hogyan állapítsa meg a mentőorvos, hogy kell-e neki segíteni vagy sem? Netalán számlázzák ki neki, ha ő volt hülye? Mi történik, ha eszmélethez tér és segítségért kiabál? Ezeket hogyan lehetne szerinted megoldani?

Hogyan állapítsa meg a mentőorvos, hogy kell-e neki segíteni vagy sem?

ugy, hogy felallitja a diagnozist, lol.

Netalán számlázzák ki neki, ha ő volt hülye?

nyilvan ezekre kell elsosorban egy mentoorvosnak valszolnia, raer utana foglalkozni a serultekkel. Sigh... Mondjuk, ha kiderul, hogy o (=a serult) volt a hulye, lenne helye annak, hogy zsebbe nyuljon a marha, es fizessen.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Pontosan, szepen kiszamlazni neki. Van kormanymedia, jobb mint a szocializmusban, abban meg lehet reklamozni is, hogy trallalalala... Milyen szabad orszag, lehet szanadon hulyenek lenni, ha megfizeted. Idealis.

Mert pl. a szülőknek és a társadalomnak nem kevés ráfordítás (gyengébbek kedvéért: pénz) volt az illető "kiképzése"?
És esetleg a társadalom szeretné ha a befektetése valamikor megtérülne?

-1

el kene mar kezdeni az embereket felnottkent kezelni: mindenkinek jogaban all hulyenek lenni, viszont a kovetkezmenyeket viselnie kell.

esetleg a társadalom szeretné ha a befektetése valamikor megtérülne?

ez egy kodos BS...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Akkor is, amikor a megvédésre semmi igénye, hisz ő jobban tudja? :) Persze, egyetértünk, és csak arra hoztam fel példákat, hogy mennyire nem fogja érdekelni ez az emberek 1%-át se, ez a szórócukor egy tortán, ami alól a tányért is ellopták, és a helyére rakott faroslemezt még nemzeti büszkeséggel le is öntötték, a kedves nedves nyáladzók örömére.

sírok

A fenti példák csak szemezgetés eredményei, a témára vonatkozóan, viszont mindennaposak. Nincs statisztikám, hogy hányszor jön elő, de kb. olyan sűrűn, mint az új telefon vásárláskor gmail jelszó miatt gyerekét felhívó 50-es esete, és ezek a fentiek nem sértegetések, lenézések, egyszerű tények, csak hogy lerángassam az orwelli gondolatmenetek magasságából az olvasókat.

Pont a nagy GDPR para előtt pár nappal történt
Cégnél próbálok azonosítani egy ügyfelet, mondom, írja már meg, milyen email címmel van bejelentkezve a szolgáltatásba, mert nem vagyok gondolatolvasó (ebből a kedvencem, amikor egy random emailról írnak, semmi konkrét adat, de oldjam meg. Persze még az email se az amivel a probléma van).
Erre elküldi kb minden, de minden adatát, jelszavát, anyja nevét három példányban, csak a kártyaszám, pinkód maradt le :P
Mondtam is a kollégáknak, ezeket leginkább önmaguktól kell megvédeni.

Amúgy pont a Telekom, amelyik erőlteti, hogy kössem össze náluk levő fiókomat a facebokkal. Gyakorlatilag van aki facebook jelszóval fizeti a számláit. Ki a hülyébb?

(telekom alatt fent nem a T-t értettem)

Azért az keveseket veszélyeztet, hogy valaki kifizeti a számláit helyettük. Vagy milyen scenario-ra gondolsz, facebook jelszót ők nem kapnak, csak egy oauth jelzést a facebook-tól.

És ha megkérdezel egy 55 éves főorvost, vagy egy 17 éves kőművest, hogy mi az az oauth, akkor tudni fogja? Csak azt látja, hogy facebook jelszóval kéne belépnie, de épp nem tud, segítsen benne a szolgáltató (mivel fb iroda nincs a plázában).

Amúgy igazatok van.

A fenti történetre gondolsz, hogy ott pont a telekom oldalán befizetésnél kellett neki a facebook jelszó? A konkrét szolgáltató a történetben nem a T, másikaknál nem tudom van-e facebook kapcsolódás, de a példa is általános volt, tényleg majdnem mindennapos, gmail-el ugyan így, és volt még ritkább-kisebb szolgáltatás is. Ugyan így törölt sms-t is kértek volna ki, azt még meg is értem talán, de ott is úgy gondolta, hogy hát persze Mancika a boltban simán lekéri és kinyomtatja ezt neki.

Ha úgy általánosan arra gondolsz, hogy kihez forduljon ha nincs facebook bolt, ezt is értem, de itt tényleg úgy képzeld el, hogy mindegy mi, a telefonján van, ergo szolgáltatóhoz megyek vele. App által kiírt hibaüzenetet is mutogattak már, ebből kevesebb volt, statisztikám nincs.

Én is így használtam, amíg T-s voltam. Mi ezzel a probléma?

Subscribe és respect a NAIH-nak.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Fentebb leírtak alapján igazából ez a mostani lépcsőfok már csak formalitás. És offtopic, de az ügynökakták kapcsán elég sok dologról kiderült, hogy az életben nem derül majd ki, pont az, amiről joguk lenne tudni az embereknek.

Igy is ugyis gyujtenek. Akkor mar nem lehetne egy gomb ilyen helyeken, hogy vissza es eloremenoleg is elfogadom es ha kell a seggem likarol is adok kepet, ha nincs meg az orvosi leletek kozott. Engem is tudnak idegesiteni az ilyen passcode olyan jelszo, ide regisztralj megengeded jelentkezz be, ujlenyomat, segged luka. Tudom, mindennel tisztaba vagyok, hol van a nem erdekel gomb, sose lassak ilyet tobbet alairom.
Es ezt meg sokan orommel fogadnak. Valamint hatalmas megkonnyebbulessel, hogy vegre, ugyfel es felhasznalo baratsag van.

Ezeket a jogvédőket beraknám a Hős utcába lakni úgy egy hétre. Utána talán megjönne az eszük. Bár illúzióim nincsenek kognitív képességeikkel kapcsolatban :)

Teljesen jogosan, hiszen ezeket kifogásolták:
- az adatkezelő legyen felelős az adatkezelés jogszerűségéért;
- a törvény határozza meg az adatok felhasználásának lehetséges módjait, miért és mikor lehet kikérni a kamerafelvételeket - illetve: miért és mikor nem;
- tiltandó lenne az adatok biometrikus feldolgozása, és az adott személlyel kapcsolatos automatikus profilképzésre való felhasználása;
- csak olyan kamerákat lehessen bekapcsolni a rendszerbe, amelyek biztosan jogszerűen lettek elhelyezve - nem néznek be magánház kertjébe vagy egy ablakon.
- lehessen tudni, hogy mely kamerák képe fut be a nagy közös rendszerbe, az közöljön erről listát a weboldalán;
- csak olyan személy férhessen hozzá, aki erre előzetesen jogosultságot kapott előzetes ellenőrzést követően;
- a hozzáféréseket szigorúan naplózni kellene - ki, kit mikor, mit, miért, milyen ügyben, milyen célból figyelt meg.

Meg hát a hős utcában is milyen jól rendet rakott a térfigyelő kamera:
2017.08.24 - Térfigyelő kamerát szereltek fel a Hős utcában
2018.10.24 - Három méter magas kerítést és biztonsági őröket telepítenek a Hős utcába

És a TEK központ is az utcában van. :D
--
https://naszta.hu

Legutóbb minden sarkon állt egy rendőr mikor arra jártam.
Azonban ha nem csinál semmit, csak biodíszletnek van, akkor nem sokat ér!

A bíróság is egy vicc nálunk. Keszthelyen 3 cigány lefogott és megerőszakolt egy 16 éves lányt, jó magaviselettel 3-4 év után szabadulhatnak. De lehet másodfokon még ennyit se kapnak, csak egy ejnye-bejnyét a "kis csíntalanságért".
"Az együtt lévő két kiskorút meglátva a harmadrendű vádlott először telefonnal fényképet és videót akart készíteni, majd azt mondta a társainak: “Erőszakoljuk meg a csajt!” A lánnyal lévő fiú tiltakozott, de őt fejbe rúgta és megütötte, majd elkergette a helyszínről."
"A bíróságnak nem sikerült egyértelműen megállapítania, a három vádlott tisztában volt-e azzal, hogy kiskorú lányról van szó. Az azonban bebizonyosodott, hogy az elsőrendű vádlott szexuális kapcsolatot létesített a fiatallal, amikor pedig a másodrendű is közösülni próbált, éppen megérkeztek a rendőrök az elkergetett fiú hívására."
"A bíró jelezte: a többek által elkövetett szexuális erőszaknak azért csupán a kísérletét lehetett megállapítani, mert az eljárásjog szerint legalább két esetben kell megtörténnie a közösülésnek, hogy az csoportos elkövetésnek minősüljön, a rendőröknek a második esetet azonban már sikerült megakadályozniuk."
Hol is szokásos ez a módi? Ja igen, Indiában hallani ezekről, nagy tüntetések is voltak, de a probléma nem oldódott meg, mert rendőrség/bíróság ott sem csinál semmit.

Na ezért nincs rend, se a Hős utcában, se máshol. Ezen pedig a kamera sem segít.

De ha hosszabb időre ítélnének ilyen ügyben ilyen indiai származású vádlottak ellen, egyből fasizmust meg a jogállamiság végét kiáltanának kórusban ugyancsak ezek a remek jogvédők.

De még ilyen enyhe börtönbüntetés is visszatartó, ha a kamerarendszer miatt _minden_ esetben kiszabásra kerül. Ha nem kerülhető el a büntetés, az elég erős visszatartó erő.

Nem kiáltanának, de sebaj.

Meg a ZMNE, és a Készenléti rendőrség is falszomszéd.

hekkerparadicsom.
legalább se az oroszoknak se az amerikaiaknak nem fog kelleni erőlködni egymás figyelésével (sem).

--
Gábriel Ákos

Nem kell aggodni. Kormanyzati korokben 50 milliard egy matrix nyomtatora meg nehany lcd monitorra eleg csak.

Hát ma már nem egyszerű jó mátrixnyomtatót venni.

mi ezen a meglepő?

ez egyenes következménye az eddigi ultrakonzervatív/fasiszta/keresztény-fundamentalista kormányzásnak.

Én azon sem lepődöm meg, hogy egyesek meglepődnek. Mostani viselkedésük viszonylag egyenes következménye annak, amit "hatalmon" tettek, az se lep meg, hogy komplett TV csatornák üzemelnek pusztán a "hát ezt azért csak nem lépik meg, hát nézd már meglépték" adásokkal esténként, pont ahogy a "nézd hogy orrba rúgtuk a múlt árnyait, le a lilákkal!" adások is jól körbeölelik a reklámokat.

"A rendszerváltás után hasonló okok miatt törölték például a személyi számot"

... és mostanra átnevezve él, mint "Személyi azonosító jel".

Annyi a különbség, hogy a személyi számot használhatták más intézmények a személyi azonosító jelet meg csak a kormány használhatja:

"Akár a jogellenes adatkezelést is kimerítheti, ha egy szolgáltató ügyfelétől a személyazonosító jelét kéri el valamilyen adatrögzítés alkalmával – közölte általános állásfoglalását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila szerint a személyazonosító jelet szolgáltatók nem használhatják.
Az Alkotmánybíróság 15/1991.-es határozata alkotmányellenesnek minősíti az univerzális személyazonosítót, így lett külön személyi azonosító, személyi igazolványszám, adószám és Társadalombiztosítási Azonosító Jel – tájékoztatott a NAIH elnöke. "

https://infostart.hu/gazdasag/2018/03/01/nem-adhato-ki-mindenkinek-a-szemelyi-szam---erre-figyeljen

Miért érzem azt, hogy sem a megoldott bűntények száma, sem a megelőzött bűnesetek száma nem növekedne?
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

mert még nem volt rá példa.

Nagyon jol erzed. A rendorseg mindenre szarik. Kb az allomany 90%-at ki kellene rugni, hogy a maradek 10% lelkiismeretest ne huzzak vissza.

Pont ma meseli felesegem, hogy munkatarsahoz (szinten no) odajott egy 2m-es tag es megkerdezte: "Magyar vagy?". Azt valaszolta igen, mire a csavo izombol arcon vagta a lanyt. Sirva rohant el a lany, a (valoszinuleg) drogos csavo pedig elsetalt. Rendorseget kihivtak, akik:
1. megprobaltak lebeszelni a feljelentesrol azzal hogy ugy sem lesz semmi es neki ez penzbe (valami 15e Ft) fog kerulni ha birosagra kerulne az ugy
2. egy ferfi szolt a rendoroknek, hogy latott egy 2m-es embert ugyanolyan kabatban (a Kiraly utcaban) es tole is megkerdezte magyar-e, de o nem valaszolt neki es azonnal lelepett, igy nem lett semmi -> a rendorok nem foglalkoztak vele

Mindez ma tortent a VI.keruletben, fenyes nappal, ezer terfigyelo mellett. Ez ma a Magyar Rendorseg!

"1. megprobaltak lebeszelni a feljelentesrol azzal hogy ugy sem lesz semmi es neki ez penzbe (valami 15e Ft) fog kerulni ha birosagra kerulne az ugy"

Ha nem lesz belőle semmi, akkor nem kerül bírósági szakaszba.
Még nem láttam olyat, hogy a sértettnek kellett volna egy büntetőperben perköltséget fizetni.

Hogy egy pozitívumot is mondjak: cimborám kocsmájában iszogattunk, amikor két fiatalkorú csávó bejött és elkezdtek inzultálni egy békésen üldögélő fiatal párt.
A csávók ki lettek dobva.
Nagyjából egy óra múlva megjelent az egyik az apjával és támadólag léptek fel (mintha az egyik kezében kés is lett volna, de 10 év távlatából erre már nem emlékszem tisztán).
Írd és mond, a készenléti rendőrség 3 percen belül a helyszínen volt 15 állig felfegyverzett rendőrrel.
Rövid időre átadtunk egy használaton kívüli raktárat, ahol az igazságszolgáltatás finoman megérintette párszor az egyébként korábban is látókörbe került családot.

Igy van en sem lattam meg ilyet, de rendorsegen igy probaljak eltantoritani az embert a feljelentestol.

Ez Budapesten tortent? Kb 10-15 eve Budapesten kocsmaban (es billiard) haverom szekre rakott (ov)taskajat megprobalta ellopni 3 cigany. Mikor kifele mentek kerdore vonta oket, akkor kest rantottak. Utana talan a csapos (de lehet hogy vendeg volt mar, nem emlekszem) elrohant es visszatert egy baseball utovel es sakkban tartotta oket mig rendorok ki nem ertek. Rendorok felvettek adataikat es elengedtek oket. Mondtak ismertek ezek a kornyeken, de nem lehet veluk mit kezdeni, ez van.

Nos igenis lehetett volna: bezarni az ajtot es kezelesbe venni ugy oket, hogy utana csak gurulva tudjanak kozlekedni. De akkor rendorok elhiheted nem ezt mondtak volna rolunk, hogy ez van, ismertek vagyunk a kornyeken, nem tudnak mit tenni.

Nem, egy megyeszékhely.

> megprobaltak lebeszelni a feljelentesrol azzal hogy ugy sem lesz semmi es neki ez penzbe (valami 15e Ft) fog kerulni ha birosagra kerulne az ugy

Ez biztosan így hangzott el? Ennek semmi értelme.

Tudom hogy semmi ertelme. En felajanlottam bemegyek a kapitanysagra es elbeszelgetek veluk errol. De felesegem mondta, hogy nem az o ugye, hagyjam..

En egyebkent mar barmit elhiszek.
Engem is megprobaltak elhajtani XVII.keruletben nehany eve mikor elloptak felesegem telefonjat: "Mit gondol? Allambacsi majd a maga problemajaval fog foglalkozni??" Es nagyon nehezmenyeztek hogy feljelentest tettunk (SIM kartya miatt, mert akkor ingyen csereltek igy). Raadasul olyan marha volt a "torzs", hogy miutan mondtam a szamot es hogy melyik szolgaltatonal vagyok, azt mondta hazudok, mert az nem is ugy kezdodik (szamhordoztam).

már miért ne lenne?
az a tény, hogy a végén nem kerül pénzébe a sértettnek, nem jelenti azt, hogy az illetékeket ne kéne kifizetni az elején, feltéve hogy az ügy nem hivatalból indul el, és bíróságra kerül.

hogy ki állja a költségeket, azt a bíróság dönti el.
a végén!

ha a rendőrség a bejelentés alapján hivatalból eljár, akkor ez az illeték a rendőrséget terheli, ha nem megy az ügy bíróságra akkor a rendőrbíró/bűnügyi előadó a határozatában eldönti, ki mit fizet.
ha pedig eljut a bíróságra akkor vissza az elejére :)

címszavakban: adó, bal zseb, jobb zseb

Biztos, amikor ellopták a biciklimet (2x is), ugyanez volt.
Bár másodiknál igen boldogak voltak, mert megtaláltam xd

off :)

A pap panaszkodik a helyi rendőri szervnek:
- Biztos úr! Ellopták a biciklimet, mit tegyek?
- Hát tiszteletes úr, nem sokat tudok magának segíteni. Tudja mit? Ha holnap misét tart, sorolja fel a Tízparancsolatot, és nézzen körül a hívei közt, amikor odaér, hogy ne lopj! Biztos látni fogja a tettest, ahogy behúzódik a padba.
- Köszönöm, biztos úr, megfogadom.
Másnap újra felkeresi a rend őrét a pap.
- No atyám, bevált?
- Bevált, de még mennyire. Amikor odaértem, hogy ne paráználkodj, rögtön eszembe jutott, hogy hol hagytam a biciklit!

A jogvédők megnyugodhatnak, úgy fog ez működni, mint a 2017-es elektronikus jegyrendszer Budapesten.

a többiek meg csak idegeskedjenek tovább, mert megérdemlik :)

Az a jegyrendszer Telekom fejlesztés volt.
Ezt ha Kínától rendelik meg az első perctől tökéletesen fog működni. Kína az ilyesmiben világvezető.

A "jogvédők" a törvények betartását kérik számon, keversz valamit valamivel az üres fejedben.

Költői kérdések:
* Van Fecesbook-od, vagy más szociális hálód?
* Amerikában, vagy Németországban vajon van ilyesmi?

Illetve implikálni, hogy még nem tudnak rólad bármit is, ha nem akarnak.

Az Origo birtokába jutott rendőrségi felvétel azt is bizonyítja, hogy ellenzéki politikusok aktív résztvevői voltak a rendőrök elleni támadásnak.

Ha az Origo birtokába tud kerülni egy belső felhasználásra szánt rendőrségi felvétel, akkor vajon mi garantálja azt, hogy ne történjen meg ugyanez egy központi kamerarendszer felvételével?

+1
+Int32.MAX_VALUE
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

-2147483648 ? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

valamelyik másik szálban leírta már v.ki, - nagyon okosan, és találóan, és istenuccse igazat szólott - hogy a soros szervezetek nyílt társadalom alapítványa dolgozik a privacy bedarálásán/megszüntetésén, biztos itt is erről van szó :)

és különben is gyurcsány!

nem nézed a m1-99 csatornákat? hát minek feccölünk bele 80+ milliárd forintot, plusz alkotmányos költség, ha még a fáradságot sem veszitek a tájékozódásra :/
hogy micsoda egy Mberek vannak..

"Emútnyócév" előtti "emútnyólcév"!!!

+1, de kibaszott nagy...

Ezt nehez lesz uberelni.

Azért nekem a cikkből továbbra is az a kedvencem, hogy három (!!!) kisteherautó kellett 1 köbméter szemét elszállításához... lássuk be, azt egy nagyobb városi személyautóba is be lehetne pakolni, nemhogy egy furgonba.

De az überhatékony-és-nagyon-nemzethy szemétműveknek ehhez három kisteherautó kell. És két milla (bár a két millát megértem, ha innen is a katasztrófavédelem kellett, hogy elszállítsa a szemetet...).

Vagy az origo hazudik.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> bár a két millát megértem, ha innen is a katasztrófavédelem kellett, hogy elszállítsa a szemetet...

Miért, ilyen jól fizet az OKF? :)

Nem, csak az a retkes sok papírmunka, ami ismerve a beteg hazai bürokráciát ilyenkor kellhet, kb. toner és papírköltségben jelenthet annyit :)

Szerk.: toner, papír és pecsét, hogy teljes legyen a kép. Anekdota: Legutóbb a múlt héten megtudtam, hogy hét pecsétes titok a TAJ számom, mert egy sima papírfecni igazolásnak, hogy Bélának 123-123-123 a TAJ száma (mert lássuk be, a bonyolult nevű TAJ kártya egy papírfecni és egy pecsét...), a kiadásához 7 darab pecsétet nyomott az ügyintéző csak az igénylőlapra...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

2 eve korhazban voltam es a mentosok elizeltek az osszes iratomat. (szig, lakcim es tajkartya)

a szig es lakcimet ingyen megcsinaltattam az okmanyirodaban + ealairas + benne taj es adoszam. igen am, de az "sztk"-ban nem tudnak mit kezdeni az eszemelyimmel, nekik a papiros TAJ kell. mint kiderult ehhez 30km-t kellene utaznom es 3eft-ot leszurkolnom..egy szar papirfecniert. legyartottam magamnak (egy sajtpapirra rairtam az osszes adatom), akinek nem tetszik az bekaphatja az eszemelyimet es leolvashatja rola az adatokat...

Jaja, pontosan (ugyanezeket a köröket futottam el én is, csak még az EU-s TAJ kártya is bejött a képbe, amit itthon nem fogadhatnak el [komoly]).
Ráadásul csak a lakhelyed szerint illetékes kormányablak állíthatja ki, úgyhogy ha nincs lakcímkártyád, így jártál, mert azzal ellenőrzik (de pl. a munkahelyed és azt, hogy egyéni vállalkozó vagy-e, azonnal látja ugyanaz az ügyintéző...).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1

AZ Origo kormánypárti. Kérdés megválaszolva (semmi).

--
robyboy

Lehet kormánypárti. A kérdés az, hogy az állam egyik szerve által készített videofelvétel hogy kerül át egy párt által működtetett céghez. Leszámítva azt a választ, hogy állampártról beszélünk, mert összefonódott a párt az állammal. :)

--
https://iotguru.live

... illetve, hogyan hozhatod ezt a személyes adatot (és itt most nem csak hagyóra, hanem a többi arcra gondolok, akiknek a politikai hovatartozása ráadásul különleges személyes adatnak minősül) nyilvánosságra, az érintettek beleegyezése nélkül?

Eközben Kínában:
- Étteremben fizetés étel/arcfelismeréssel: https://twitter.com/mbrennanchina/status/1042574119378853888
- Repülőtéren arcfelismerés alapján megmondja, hogy merre kell menned a kapudhoz: https://twitter.com/mbrennanchina/status/1109741811310837760
- Fizetés alipay-el, arcfelismeréssel egy kisboltban: https://twitter.com/mbrennanchina/status/1104532804979867648 (elvileg az alipay idén nálunk is lesz, a focieb selejtezőkön elég erősen reklámozzák is)
- Osztályteremben tartózkodó tanulók logolása arcfelismerés alapján: https://twitter.com/mbrennanchina/status/1087352698993762305
- Hitelkredit arcfelismerés alapján: https://twitter.com/mbrennanchina/status/1086248864099647488
- Arcfelismerés alapján automatikus bírság, ha rossz helyen mész át az úton

es valami pozitivat tudnal mondani? :D

murphy optimista volt.

Még nem kötelező Kínába menni. :)

Ha feltételezzük a legjobbakat és nem foglalkozunk a lehetséges visszaélési lehetőségekkel, akkor tök jónak tűnik.

Felmerülő kérdések:
- mi van ha valaki más fotóját használom fizetésre? (bár ha ezt csak offline boltban lehet használni, akkor a 100millió térfigyelő kamera országában ez nem lehet akkor nagy gond)
- egy fotó alapján le tudom csekkolni bárkiről, hogy mekkora hitelkredittel rendelkezik?

> Ha feltételezzük a legjobbakat és nem foglalkozunk a lehetséges visszaélési lehetőségekkel, akkor tök jónak tűnik.

eleg eros `ha`

orwell is optimista volt.

Normális országban akár működhetne is. A gond az, hogy az önök pénzéből másoknak építik.

Teherautó kavicsot szállít, aki mögötte megy, megkapja a kavics áldást, alvázon, szélvédőn recseg ropog minden, a kocsin megjelenik a kavicsszórás maradványa.

Bemennénk a rendőrségre, kikérni a kamerák adatait.
- Hát azt kérem nem lehet, ha elfelejtette a rendszámot, akkor nem tudunk tenni semmit.

Tehát 50 milliárdért lesz egy rendszer, de igazából észre sem fogod venni, hogy van. Akár még életvitelszerűen csövezhetsz is alatta, az sem fog érdekelni senkit.

Kapcsolódik:

- User: 1 hete egy rendszám nélküli autó áll szabálytalanul a kereszteződés közepén, a térfigyelő kamera alatt
- Rendőrség: A csatolt kép nem bizonyító erejű, tegyen hivatalos feljelentést, különben nem foglalkozunk vele

forrás

röhej

Nem, a gond azzal van, ha a valóban fontos twitteres bejelentésekre nem próbálnak reagálni. Pl. ha valaki egy kamera élő adását linkeli, és a felvételen emberek vernek egy másikat, és a twitteres rendőrségi alkalmazott azt válaszolja, tegyenek hivatalos feljelentést, és a kamera által filmezett helyszín koordinátáit nem is próbálja megismerni.

Szükség van online/telefonos bejelentő felületekre, és arra is, hogy az állampolgárok ismerjék és használják azokat.

A következő mi lesz? Twitteren küldik az adóbevallást az adóhatóságnak?

:)

Ha rendőrautók oldalán hirdetik, hogy "Telefontanú: tegyen név nélküli bejelentést", akkor akár lehetne valaki aki a fotóval ellátott, internetes bejelentéseket is megvizsgálja.

Amúgy érdekesség #1: az autó egy mai bejelentés alapján ismét visszakerült az utcára: https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/43428/roncsauto

érdekesség #2: A https://jarokelo.hu -n jelenleg 350 bejelentett elhagyott autó van csak Budapesten.

A rendőrség hivatalos válasz alapján "az interneten is pár perc alatt megtehető a bejelentés a http://www.police.hu/ugyintezes/beadvanytetel oldalon."

Már görgetem pár perce az oldalt, de továbbra sincs ötletem, hogy hogyan lenne ebből bejelentés.
Update, megtaláltam: https://www.ajbh.hu/ugyinditas-azonositas-nelkul (ha esetleg bármikor szükség lenne rá meglegyen)

Ha a rendőrségnek ~kötelessége lenne minden twitteres bejelentést kivizsgálni, az állampolgárnak miért ne lenne ~kötelessége megfelelő csatornán bejelenteni? Valamiféle egyensúlyra kellene törekedni.

:)

AJBH? Biztos jo ez a link?

Elvileg igen: "A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.
A közérdekű bejelentések megtételére és nyilvántartására szolgáló elektronikus rendszer üzemeltetéséről az alapvető jogok biztosa gondoskodik, amelyet ezen a linken érhet el."

A kocsi valami nagykutyáé lehet, úgyhogy senkit sem érdekel, hogy rendszám nélkül tilosban parkol.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nekem semmi bajom nincs az ilyen szintű megfigyeléssel. Én kifejezetten támogatom a programot, mert baromira zavar a bűnözés, illegális szemetelés, falfirka, rongálás. Ha csak 100-ból 1 esetben ez megakadályozható, vagy elfogható a bűnös, megérte. A legkevésbé sem érdekel, hogy én is része vagyok az adathalmaznak, nincs titkolnivalóm, vállalom, hogy hol dolgozok, hol élek és hová megyek szabadidőmben.

ez biztos igaz, egészen addig, míg nem károdra, v. épp kifejezetten ellened folyik ez a megfigyelés.

akaratod, v minden igyekezeted ellenére juthatsz olyan élethelyzetbe, amikor a magánéleted, vagyonod, adataid - egyáltalán mindaz amit ma privasy-nak hívnak - megléte. alapvető fontosságot nyer.

Te hol húzod meg a határt, ahonnan kezdve már zavar a megfigyelés?

--
https://iotguru.live

- ha belátnának este a redőny mögött lévő szobákba
- ha nyilvánossá tennék a digitális lábnyomomat (pl. levelezés)

Más nem nagyon jut eszembe, az sem zavarna, ha pl. a pénzügyeim nyilvánosak lennének. Sőt, jó is lenne, mert könnyebb lenne hozzá fejleszteni.

Soha nem értettem azokat az embereket, akik titkolóznak. Én a munkahelyemen sem rejtem soha véka alá, hogy mennyit keresek, a projektek mennyit fizetnek, mit vásárolok vagy hová megyek nyaralni.

A "nyilvánossá tennék" mikortól számít annak? Ha csak egy/tíz/száz/tetszőleges számú titkosszolga ismer(het)i a levelezésedet? A vagyoni helyzet/nyaralás megint olyan dolgok, amiknek a nyilvánosságra kerülése kellemesen érintené a bűnözői köröket - könnyebb lenne célpontokat találni.

Magyarországon nincsenek titkosszolgák. A hatóságok indokolt esetben jelen pillanatban is megismerhetik bárki levelezését, és ez engem nem zavar.

Tehát: "A "nyilvánossá tennék" mikortól számít annak? Ha csak egy/tíz/száz/tetszőleges számú titkosszolga ismer(het)i a levelezésedet?" kérdésemre mi a válaszod? Hány fő, az n+1 levelezésbe és minden egyébbe (egyébként gumiszabályok alapján bármikor fellelhető indokokkal) beletekinteni jogosult esete az, ami már zavarna? És milyen indokokra mondanád azt, hogy na annál azért valamivel komolyabbat tessen felhozni?

Pont úgy működjön, ahogy most is működik. Ha a bíróság elrendeli, a szolgáltató kiadja. Mint most.

Akkor tessen alaposabban utánanézni, hogy most hogy működik.

"One global technology company was presented with a demand to hand over the names and addresses of 58 million users of a single app by a government trying to trace a suspected terrorist cell plotting a suicide bomb attack.
[..]
Police asked for CCTV from within a tech provider's store covering a whole month, which amounted to a massive 1.2 terabytes of information, as part of an investigation into pickpocketing at the outlet.
" - forrás

Azért ezek a rendszerek elég veszélyesek mivel nagyon vissza lehet velük élni. Vagy egyszerűen csak részben élnek velük.
Kína újságíró megírta valami helyi párt káderről, hogy korrupt valami konkrét esettet, beperelték vesztett, kapott a nyakába szép nagy kártérítést, nem tudta kifizetni. Ezért a pontszáma redukálódott nem vehet vonatjegyet repjegyet pária lett. Kis időre rá a helyi pártkáder bukott korrupció (párton belüli leszámolás). Ellenben az újságíró helyzete mit sem változott, teljesen logikusan hisz nem az a bűne hogy korrupcióval vádolt valakit hanem az hogy törlesztetlen adóssága van.

Ha nem a zebrán mész át és megbüntetnek a kamerafelvétel alapján?
Ha 10 mentek át nem a zebrán de csak téged büntetnek meg a kamerafelvétel alapján?

Kréta
Lakótelepen számtalanszor láttam hogy gyerekek összefirkálják kiszínezik krétával az aszfaltot vajon ha bejelentem őket is bevinnék?
Nyilván sarkított példa.

Ezek teljesen jó rendszerek. Ez a korrupt, beperelős eset nem tartozik a tárgykörbe, nem a megfigyelőrendszer tette lehetővé, hogy bepereljék.

Én úgy gondolom, hogy semmi baj nincs azzal, ha kamerafelvétel alapján megbüntetnek, ha szabálytalanul közlekedsz, nem tartod be a szabályokat, kárt okozol, bűnözöl stb.

Akik festékspray-jel fújnak valamit össze, azokat büntetném, a krétával készült gyerekrajzok alkotóit nyilván nem. Előbbi hónapokig ott marad, utóbbi nap végére lekopik/lemossa az eső.

De ez megint csak nem a tárgykörhöz tartozik, nem a megfigyelő rendszer miatt számít vagy nem számít bűnnek a krétával készült gyerekrajz (egyébként nem számít annak).

Cikket ezek szerint nem olvastad el...

+1

akkor ird ki ide a nevedet, lakcimedet, es szig szamodat, nezzuk mennyire gondoljatok komolyan

Sőt, aláírás mintát is légyszi akkor. Ha már semmi sem titok :D

lol

https://hup.hu/node/161960#comment-2332619

nem a fenet nincs titkolni valod

+1