eBay vásárlás

 ( freeroute | 2018. július 5., csütörtök - 11:13 )

Sziasztok,

Arra gondoltam, hogy eBay-ről vásárolok Dell laptopot (újat vagy használtat). (15" vagy 17" kijelző méret, Intel Core i7 vagy i5 processzor az elvárásom)

Azért maradnék a Dell mellett, mert Debian GNU/Linux kerülne majd rá, ez a márka nálam bevált ebből a szempontból.

Kérdésem az, hogy mire kell figyelni eBay-ről való vásárlásnál (vám, ÁFA befizetési kötelettség, Europe vagy tengerentúli rendelés, stb.)?
Illetve milyen más márkát ajánlanátok esetleg?

Köszönöm,

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!

Nagyon fontos megnézned, hogy a nem EU-s forgalomba helyezett laptopokra milyen garancia van. World wide garanciát vállal -e a Dell vagy csak kontinentális garanciát. Sok terméknél nem ritka, hogy nincs world wide garancia. Ilyenek az autók (mikor 1,6 körül volt a dollár az euróval szemben akkor a nagy értékű autókat olcsóbb volt regadóval/áfával áthozni az Egyesült Államokból és forgalomba helyezni itthon, mint a szalonból megvásárolni, ugyanakkor a garancia csak az amerikai kontinensen volt érvényes), mobiltelefonok és nem kizárt, hogy akár a laptopok is ilyenek lehetnek.

Ha EU-ból rendelsz magánszemélyként akkor nincs problémád, kifizeted a terméket és a szállítást és megkapod az árut. Cégként viszont EU-s adószámra kell számlát kérjél, kifizeted a nettó árat és a szállítást, viszont a számlát ugye le kell könyvelni itthon és majd a könyvelőd megmondja, hogy az ÁFÁt be kell -e fizetned.

Ha pl az Egyesült Államokból jön a laptopod akkor az eladók nagyrészt már az Ebay global shippinget használják. Az áfa, esetleges vám már a szállítási költségbe beépítésre kerül és a futár a kezedbe adja a terméket, nem kell szenvedned a vám elé állítással és nem kell vámügynököt megbíznod. Amennyiben az ebay global shipping nem áll rendelkezésre, úgy a szállítási díjon felül a belépésnél áfa és vám fizetési kötelezettséged lesz. Amennyiben DHL vagy más értelmesebb a szállító cég, ők ezt is elintézik, el kell utalnod az összeget előre. Sima posta esetén pedig kapsz egy felszólítást a postától, hogy a számla másolatád mellékeld, majd kapsz egy határozatot ami alapján a vám és áfa fizetési kötelezettségednek tegyél eleget, régebben a postásnak kp is lehetet fizetni, de szerintem ekkora értéknél már előre utalással kérik a pénzt. Ez a verzió iszonyatosan lassú. Preferáld a Global shippinget, mert 27% áfa helyett az első EU-s belépési pont áfáját kell fizetned. Jó eséllyel olyan országba érkezik meg először az áru ahol csak 20% körül van az ÁFA, tehát picit lehet spórolni.

Szerintem a jelenlegi árfolyamok mellett nincs értelme importálni, a raktárkészleten lévő laptopok szerintem olcsóbbak, mint amennyiért te privátban importálsz egy új gépet.

Ha normál postával, vagy akár futárral is érkezik a termék tengerentúlról egy kamu számlával, vagy csere alkatrész felirattal nullás számlával akkor talán átcsúszik a vámon. A cseretermék esetén elképzelhető, hogy csak az eredeti termék visszaküldését bizonyító export okmány bemutatása után lesz áfa és vámmentes a tétel.

Üdv.
András

Ha használtban gondolkodsz, nézz körbe itthon is, találni jobb áron üzleti notebookokat, mint az Ebay.